Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-05-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 16 Μαΐου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο Τρίτη, 17 Μαΐου, στις 11:00 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί αύριο, στις 18:30, στην πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών από τη λήξη του Β@ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι συνάδελφοί σας που βρίσκονται με τον Πρωθυπουργό στη Βαρσοβία, θα έχουν ενημέρωση από το διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιάννη Ανδριανό. Εγώ απλώς θα σας πω ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στις 16:00. Σήμερα το πρωί είχε δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας. Αυτή τη στιγμή συναντάται με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή τι θα συζητήσει αύριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας ενημερώσω αργότερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα για τον εκλογικό νόμο και πρόκειται να αλλάξει; Μιλάω για τα λευκά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η κυβέρνηση μελετά, αυτή τη στιγμή, την απόφαση του Εκλογοδικείου. Το ζήτημα δεν επείγει, διότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το συζητάει πάντως η κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η κυβέρνηση μελετά την απόφαση του Εκλογοδικείου.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με όλο το θόρυβο που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα με το επίδομα των βουλευτών που αποφασίστηκε στη διάσκεψη των προέδρων και στη συνέχεια, απ` ό,τι κατάλαβα, ανακλήθηκε, δεν έχω καταλάβει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σχετικά με αυτό το ζήτημα αυτό; Δεύτερον, εάν θεωρεί η κυβέρνηση ότι η Πρόεδρος της Βουλής κ. Μπενάκη το χειρίστηκε σωστά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κ. Μπενάκη χειρίστηκε το θέμα με άψογο τρόπο, όπως γνωρίζουν άλλωστε όλα τα κόμματα στη Βουλή. Ισχυρισμοί περί του αντιθέτου, δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Είναι αποκυήματα φαντασίας. Στην ουσία του θέματος που με ρωτήσατε: Όπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε αμέσως με την κ. Μπενάκη και της εξέφρασε την άποψη ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο θα έπρεπε να επανεξετασθεί. Η κ. Μπενάκη ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία, κάλεσε τον κ. Δημήτρη Ρέππα ως εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεργάστηκε με τον ίδιο τρόπο και με τους εκπροσώπους των άλλων δύο κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Κατόπιν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης την περασμένη Παρασκευή, έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Το ένα σκέλος το καλύψατε. Το δεύτερο σκέλος είναι, ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης, πώς η κυβέρνηση μελετά αυτό το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει προφανώς από τη διάταξη περί ασυμβιβάστου των βουλευτών και έχουμε, απ` ό,τι κατάλαβα για να το αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων και μάλιστα ομόφωνα, οι κοινοβουλευτικές ομάδες κατ` αρχήν το είδαν θετικά. Η κυβέρνηση ή δεν ρωτήθηκε ή και η κυβέρνηση το είδε θετικά κατ` αρχήν. Τώρα λοιπόν, απορρίπτεται από την κυβέρνηση το ζήτημα να δοθεί κάποιο επίδομα στους βουλευτές ή κατά προέκταση και κάποια ασφαλιστικά προνόμια που βλέπω σήμερα στον Τύπο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κατέστησε με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού απολύτως σαφή τη θέση της.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, αφού δημιουργήθηκε ο σάλος στην κοινή γνώμη, τοποθετήθηκε. Εμείς ρωτάμε, πριν γίνει ο σάλος, η κυβέρνηση ήταν υπέρ; Ο Πρωθυπουργός δηλαδή είχε δώσει το πράσινο φως και ξεκίνησε αυτή η ιστορία και ελήφθη ομοφώνως η απόφαση. Υπό την πίεση της κατακραυγής του κόσμου έγινε η αναδίπλωση. Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν μας λέτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή, που είναι ο φυσικός χώρος όπου συζητούνται θέματα που αφορούν τους βουλευτές. Η ευαισθησία την οποία επέδειξαν και ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι η κ. Μπενάκη χειρίστηκε το θέμα με άψογο τρόπο. Φαντάζομαι ότι καλύπτετε την Πρόεδρο της Βουλής και στις αιχμές που εξαπέλυσε εναντίον του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος αντέδρασε για το θέμα αυτό ή διαφωνείτε με τις επισημάνσεις που διαβάσαμε σήμερα στον Τύπο, της κ. Μπενάκη ότι ο κ. Στεφανόπουλος δεν τα έλεγε, όσα είπε, τόσα χρόνια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ωστόσο, συμμερίζεστε τις ανησυχίες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, φαντάζομαι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ούτε δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας πρόκειται να σχολιάσω. Σας είπα ότι η κ. Μπενάκη, στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων της ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, χειρίστηκε το εν λόγω θέμα με άψογο τρόπο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε από χθες ένα μπαράζ, θα έλεγα, ένα οργανωμένο μπλοκ από κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι δηλώνουν δημόσια ότι πλέον δεν θα σιωπούν όταν παρατηρούνται λάθη σε χειρισμούς της κυβέρνησης. Και θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, εάν αυτό σας ανησυχεί ή αν επικροτείτε αυτή την πρωτοβουλία των βουλευτών να πιέζουν. Και η δεύτερη ερώτηση αφορά μια ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα επτά κυβερνητικοί βουλευτές και ζητούν από την κυβέρνηση να μπει ανώτατο όριο στις αποδοχές των διοικητών ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα να μην υπερβαίνει το ύψος των αποδοχών που λαμβάνουν οι βουλευτές. Θα ήθελα να μου απαντήσετε αν πρόκειται να κάνει δεκτό αυτό το αίτημα η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα, τα οποία έχουν και διαφορετική υφή. Αλίμονο εάν η κυβέρνηση διενοείτο να εμποδίσει τους βουλευτές να εκφράζουν τις απόψεις τους. Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις. Καμία άποψη που εκφράζεται ελεύθερα δεν προκαλεί ανησυχία -για να χρησιμοποιήσω μια δική σας έκφραση- στην κυβέρνηση. Στο δεύτερο ερώτημά σας: Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αποτρέψει οποιαδήποτε φαινόμενα κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Στο θέμα της περιστολής των δημοσίων δαπανών γίνεται μια συστηματική προσπάθεια στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει απόλυτη προτεραιότητα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε τα χρήματα τα οποία δαπανώνται από αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε «δημόσιος τομέας» -αλλά δεν είναι σε όλες τις μορφές του ακριβώς έτσι, υπάρχουν διαβαθμίσεις- να δαπανώνται με περίσκεψη και με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν στα πλαίσια αυτά συγκεκριμένες οδηγίες, εντολές, υποδείξεις για ουσιαστική περιστολή των δημοσίων δαπανών. Η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι οι επιχειρήσεις που έτσι γενικά χαρακτηρίζουμε ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι επιχειρήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δεν κινούνται σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εάν όχι σε όλες, σε περιβάλλον μονοπωλίου και πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Είναι απαραίτητο, συνεπώς, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και πλαίσιο, να εφαρμόζονται και ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Και αυτό κάνουν στην πράξη οι επιχειρήσεις, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουν και το μερίδιο αγοράς που είτε έχουν, είτε προσπαθούν να αποκτήσουν, να εξασφαλίσουν και να λειτουργήσουν με αποτελεσματικότητα, ώστε να μην επιβαρύνουν πλέον το δημόσιο ταμείο, και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί αυτό που σας είπα, η χρηστή δηλαδή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η απάντηση στο συγκεκριμένο αίτημα, εάν κατάλαβα καλά είναι ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να βάλει τέτοιο πλαφόν, γιατί δεν μπορεί να το βάλει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα ότι αυτό που χαρακτηρίζεται γενικόλογα ως επιχειρήσεις ΔΕΚΟ ή ως επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται πλέον σε αυτό τον χαρακτηρισμό. Συνεπώς, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να περιστείλει τα έξοδα του δημόσιου τομέα. Προφανώς, ενδιαφέρεται να περιστείλει και τα έσοδα του δημόσιου τομέα. Βλέπουμε ότι οι έλεγχοι φέτος, σε σχέση με πέρυσι που ήταν προεκλογική περίοδος, όλο αυτό το τετράμηνο από το Γενάρη μέχρι τον Απρίλιο, μειώθηκαν κατά 81,7% από στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας. Ποιος φταίει; Η ανικανότητα των..

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τα συγκεκριμένα στοιχεία. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στο πρώτο θέμα σχετικά με τους βουλευτές. Γίνεται μια εισήγηση και λαμβάνεται μια ομόφωνη απόφαση στη διάσκεψη των Προέδρων. Εκ των υστέρων, αυτή η απόφαση ακυρώνεται. Θα ήθελα να ξέρω, εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι ήταν λάθος η συγκεκριμένη απόφαση και ποιος είχε την πατρότητα της συγκεκριμένης ιδέας. Ποιος δηλαδή κατέθεσε την πρόταση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να κάνετε το σχετικό ρεπορτάζ με τις δυνατότητες έρευνας που έχετε στη Βουλή. Κατ` αρχάς, το γεγονός ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής έκριναν ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα, νομίζω ότι τα λέει όλα.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το ασυμβίβαστο, έχει άποψη η κυβέρνηση; Πρέπει να καταργηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω σχόλια επί θεμάτων που άπτονται του Συντάγματος.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θέλω σχόλιο. Τη θέση της κυβέρνησης θέλω. Πιστεύει η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός δηλαδή, αν ήταν λάθος η επιλογή αυτή και αν πρέπει να αλλάξει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι θεωρητική αυτή η τοποθέτηση. Δεν βρίσκω κανένα λόγο, αυτή τη στιγμή, να τοποθετηθώ επ` αυτού.

ΒΛΑΧΟΣ: Μα, όλα θεωρητικά δεν είναι; Όλα όσα λέμε εδώ θεωρητικά δεν είναι; Πρακτική κάνουμε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, τόση ώρα μιλούσαμε για πολύ πρακτικά θέματα. Για χρήματα, για αποδοχές.

ΒΛΑΧΟΣ: Το ασυμβίβαστο είναι το κατ` εξοχήν πρακτικό θέμα για χρήματα και αποδοχές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η αλλαγή μιας συνταγματικής ρύθμισης είναι πολύ θεωρητικό θέμα που ανάγεται άλλωστε στο μέλλον.

ΒΛΑΧΟΣ: Θέλω να μου πείτε, εάν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι ήταν λάθος η επιλογή του ασυμβίβαστου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο επ` αυτού.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να ρωτήσω κάτι πρακτικό: Τι θα συνιστούσατε στους πολίτες, να δηλώνουν στο Ε9 τους ημιυπαίθριους χώρους ή να μην τους δηλώνουν; Ο κ. Ρεγκούζας λέει να τους δηλώνουν αλλά δεν θα το πει, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι αν το δηλώνουν θα παρανομήσουν και η Πολεοδομία θα τους αντιμετωπίσει ως παραβάτες. Εσείς τι θα συστήνατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένα πολύ ειδικό θέμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αφορά, όπως γνωρίζετε, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, δεν το αμφισβητώ. Εχει φοροτεχνικό χαρακτήρα και όχι μόνο. Από την άλλη πλευρά, όπως γνωρίζετε, δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη στιγμή που μιλάμε. Γι `αυτή τη στιγμή σας μιλώ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Οπότε, στο μέλλον να ελπίζουμε οι αυθαιρετούντες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι διατάξεις σε οποιονδήποτε τομέα και σε οποιαδήποτε μορφή της καθημερινής ζωής μας είναι για να εφαρμόζονται και όχι να γίνονται αντικείμενο παραβάσεων.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, τι κάνουν, το δηλώνουν ή όχι, κατά την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήστε τους φοροτεχνικούς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, είχαμε κάποιες δηλώσεις. Η μία ήταν από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είπε «έχω δώσει το αίμα μου για την παράταξη, δεν προέρχομαι από μετεγγραφή και δεν επένδυσα σε αυτήν». Προφανώς, στρέφεται εμμέσως εναντίον συναδέλφων του που θεωρεί εκείνος ότι προήλθαν από μετεγγραφή. Και η δεύτερη δήλωση, είναι από τον κ. Κακλαμάνη, ο οποίος, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, επιμένει ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και ότι πρέπει να οριστεί αντιπρόεδρος με συντονιστικές αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση τι λέει γι` αυτές τις εκφράσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάθε άποψη είναι σεβαστή.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επανέλθω σε αυτή την απόφαση του Εκλογοδικείου. Από ό,τι καταλαβαίνω η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: @Η θα εφαρμόσει την απόφαση του Εκλογοδικείου, άρα θα πρέπει με κάποια εγκύκλιο να ανοίξει ένα παράθυρο στον εκλογικό νόμο όπως ισχύει σήμερα ή να μην την εφαρμόσει. Νομίζω ότι μια κυβέρνηση που έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, πρέπει να πει με θάρρος το τι πρέπει να κάνει, ασχέτως εάν οι επόμενες εθνικές εκλογές τυπικά αργούν ακόμα. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές για όλη την επικράτεια ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ακόμα αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας από την κυβέρνηση. Μια απόφαση δικαστηρίου, η οποία θέτει -όπως το παρουσιάζετε εσείς- ένα τέτοιο μεγάλο θέμα, δεν είναι κάτι το οποίο μελετάται και κρίνεται μέσα σε λίγες ημέρες.

ΧΙΩΤΗΣ: Όσο κι αν μελετήσετε αυτή την απόφαση, η απόφαση αυτή έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και ήδη έχει προκαλέσει μεταβολές στη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας. Άρα, όσο και να τη μελετάτε, στο τέλος πρέπει να αποφασίσετε εάν θα την εφαρμόσετε ή όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι η μελέτη του θέματος δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Με τι στοιχεία το λέτε αυτό; Δεν μπορεί να γίνει κάποιο τυχαίο γεγονός, με αποτέλεσμα η χώρα να πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές; Δεν πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση από τώρα να προετοιμάζεται να κλείσει τα μέτωπα στην περίπτωση που συμβεί κάτι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα εγώ ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται; Αντίθετα: Σας είπα ότι η κυβέρνηση το μελετά, το επεξεργάζεται. Απλώς, εσείς περιμένετε από εμένα και από την κυβέρνηση την οποία εκπροσωπώ, μέσα σε τέσσερις-πέντε ημέρες να σας πούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης. Εκτός κι αν εσείς γνωρίζετε κάτι για εκλογές που εγώ δεν γνωρίζω.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα η άποψη που διατυπώνουν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι τα λεγόμενα «γαλάζια παιδιά» είναι στην πιο βαθιά κατάψυξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γενικά και αόριστα, έτσι όπως μου θέτετε το ερώτημα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται να απαντήσω. Ως Έλληνας πολίτης δεν διαχωρίζω τους Έλληνες, ούτε σε γαλάζιους, ούτε σε πράσινους, ούτε σε κίτρινους, ούτε σε άλλους χρωματισμούς. Όλα τα παιδιά, όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι το ίδιο. Όταν εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για κάτι που έχει σχέση με το Δημόσιο, κρίνονται με κριτήριο την αξία τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τότε, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι πολλοί βουλευτές, ανάμεσά τους και ο κ. Πολύδωρας -ίσως με αφορμή τις δηλώσεις του, επανέρχομαι- τοποθετούν το ζήτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι συμμερίζονται τα αιτήματα και τις αξιώσεις των λεγόμενων «γαλάζιων παιδιών»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καθένας είναι ελεύθερος να διατυπώνει τις απόψεις του, όπως εκείνος κρίνει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν εγκρίνετε την άποψη που εκφράζει ο κ. Πολύδωρας ότι τα «γαλάζια παιδιά» δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται από τους ιθύνοντες -χρησιμοποιώ τα λόγια του- κατά τρόπο ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην Ελλάδα επικρατεί ισοπολιτεία.

ΧΙΩΤΗΣ: Την Παρασκευή παραλάβατε άλλη μια επιστολή από τις Βρυξέλλες για την υπόθεση του βασικού μετόχου, με την οποία ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής κ. Σάουμπ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις την αναστολή ισχύος και του 3021/2002. Η κυβέρνηση θα αναστείλει και αυτόν τον νόμο, για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι διαβουλεύσεις ή επιμένετε στην άποψη που είχε εκφράσει παλαιότερα και ο κ. Ρουσόπουλος, ότι εάν ανασταλεί και η ισχύς αυτού του νόμου καθίσταται ανενεργό το Σύνταγμα και συνεπώς δεν το συζητάτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πράγματι την περασμένη Παρασκευή παρελήφθη η απαντητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραφόμενη από το Γενικό Διευθυντή Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ε.Ε. κ. Σάουμπ. Γνωρίζετε το κείμενο, σας έχει άλλωστε διανεμηθεί. Σε αυτήν την επιστολή καταγράφεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, της εφαρμογής του νόμου 3310/2005. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται και η πρόθεση που έχει εκφραστεί και από τις δύο πλευρές, να γίνουν επαφές εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να βρεθεί αυτό που λέμε «κοινός τόπος». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή καταγράφεται αυτό που είπατε -και το οποίο εμείς λέγαμε από την αρχή- ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε επιφυλάξεις, ενστάσεις, αντιρρήσεις, ως προς τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο του 3021/2002 νόμου, της προηγούμενης κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι στο νόμο αυτό είχαν μείνει αρκετά παραθυράκια, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι έπρεπε να εξυπηρετηθούν. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, εντός των επομένων ημερών, στην κατάθεση τροπολογίας της οποίας το περιεχόμενο θα δείτε όταν κατατεθεί στη Βουλή.

ΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα αναστείλει την ισχύ και του ισχύοντος νόμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η τροπολογία βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά είναι βασικό σημείο αυτό, το εάν θα ανασταλεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι τροπολογίες δημοσιοποιούνται άμα τη καταθέσει τους στην Επιτροπή στη Βουλή των Ελλήνων.

ΧΙΩΤΗΣ: Πότε θα την καταθέσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στις συγκεκριμένες προθεσμίες. Αυτό φαίνεται, άλλωστε και από την ανταλλαγή των επιστολών.

ΧΙΩΤΗΣ: Η επιστολή λέει, στις 19 Μαΐου και, εν πάση περιπτώσει, εντός του Μαΐου. Ισχύει στις 19 Μαΐου ή εντός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτές είναι οι συγκεκριμένες προθεσμίες. Πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Δεν νομίζω ότι εκεί έγκειται το πρόβλημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Σάουμπ στην επιστολή του λέει ότι θα πρέπει να ανασταλεί ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας, να μην επανέλθει σε ισχύ ο νόμος του ΠΑΣΟΚ και να μην υπάρξει εφαρμοστικός η εκτελεστικός ή άλλος νόμος κατ` εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης. Βάζει δηλαδή θέμα συνταγματικής διάταξης. Νομίζω ότι αυτή είναι η διατύπωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επί λέξει η διατύπωση έχει ως εξής: Κατά συνέπεια η αναστολή του νόμου 3310/2005, η μη επαναφορά σε ισχύ του νόμου 3021/2002, καθώς και η μη εφαρμογή της σχετικής συνταγματικής διατάξεως, δεν μιλά για εκτελεστικό νόμο, από οιοδήποτε νομοθετικό, εκτελεστικό ή άλλο μέτρο -αυτό είναι μετά- θεωρούνται αναγκαίες προϋποθέσεις εκ μέρους των υπηρεσιών της Επιτροπής, ώστε να θεωρηθεί ότι έχει γίνει ένα πρώτο βήμα προς τη συμμόρφωση με την αιτιολογημένη γνώμη. Αυτό όμως -όπως σας έχουμε πει- που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι: Πρώτον, να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να καταπολεμηθεί η διαπλοκή και δεύτερον, να περιφρουρηθούν τα εθνικά συμφέροντα. Όλες οι συζητήσεις που θα κάνουμε, θα γίνουν μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει νομικό κενό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε τέτοιες πολύπλοκες ερωτήσεις, διότι για το τι ακριβώς είναι νομικό κενό οι νομομαθείς και οι συνταγματολόγοι έχουν κάνει πάρα πολλές συζητήσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι θα υπάρξει πρόνοια, ώστε όλα να λειτουργήσουν ομαλώς.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Από τη στιγμή που δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένας εκτελεστικός νόμος που να απορρέει από τη σχετική συνταγματική ρύθμιση δεν ακυρώνεται το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, στην πράξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», επειδή δεν έχω καμία ειδίκευση σε συνταγματικά θέματα. Γι αυτό το θέμα καλά θα κάνετε να απευθυνθείτε σε κάποιον που έχει ειδικές νομικές γνώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος τις διαθέτει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχω μια απορία: Όταν καθόταν ο κ. Καραμανλής στο τραπέζι με τους συμβούλους του Υπουργούς και μη για να φτιάξουν αυτόν τον βασικό μέτοχο, κανείς δεν είπε στον Πρωθυπουργό, ξέρεις υπάρχουν και αυτοί οι κίνδυνοι, μπορεί να στείλουμε αυτό, να μας έρθει αυτή η απάντηση, να καταστρώσουμε εναλλακτικά σενάρια. Απ` ό,τι καταλαβαίνω τώρα και από την αμηχανία που διακρίνει τα όσα λέτε εσείς, δεν υπήρχε κανένα σενάριο εναλλακτικής λύσης. Κανένας δεν είχε πει στον κ. Καραμανλή ότι ξέρεις μπορεί να καταπέσει αυτό το πράγμα το οποίο φτιάχνουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία αμηχανία. Εάν σας δημιουργείται αυτή η εντύπωση είναι ίσως επειδή είναι Δευτέρα και έχετε αρκετές ημέρες να με δείτε στο press room. Υπάρχουν πολλές λύσεις, πολλά εναλλακτικά σενάρια, όπως λέτε εσείς, απλώς θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κάνετε λίγες ημέρες υπομονή.

ΒΛΑΧΟΣ: Τι λίγες ημέρες υπομονή, μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να έχουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, βέβαια. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα διαρκέσει ενδεχομένως η αναστολή. Δεν σημαίνει ότι εξαντλείται πάντα όλο το χρονικό περιθώριο. Μπορεί να εξαντληθεί, μπορεί και όχι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ο κ. Παυλόπουλος διαχειρίζεται και το θέμα της τροπολογίας, αυτή όλη την απάντηση. Ο κ. Παυλόπουλος είναι επικεφαλής της προσπάθειας της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι επιστολές υπεγράφησαν από κοινού από τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Ρουσόπουλο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα επανέλθω στο πρώτο θέμα και σε ένα άλλο ζήτημα. Σε σχέση με διατάξεις ενός νόμου για τα ασφαλιστικά που κατατίθεται από τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Αλογοσκούφη που προβλέπει εκεί κάποιες διευκολύνσεις σε σχέση με τις εισφορές των αποτυχόντων βουλευτών. Δεν δίνεται επίδομα δηλαδή, νομίζω όμως, ότι προβλέπει κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις σε αυτό το ζήτημα. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς πρόκειται για κάποιο κείμενο το οποίο δεν έχει πάρει τη μορφή νομοσχεδίου. Νομοσχέδιο είναι κάτι το οποίο κατατίθεται στη Βουλή. Ας κατατεθεί πρώτα στη Βουλή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εννοείτε ότι δεν πρόκειται η συγκεκριμένη διάταξη@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να συζητήσω σε αυτή την αίθουσα κείμενα τα οποία δεν έχουν πάρει τη μορφή νομοσχεδίων, δηλαδή δεν περιέχουν την οριστική πολιτική βούληση των Υπουργείων ή της κυβέρνησης. Νομοσχέδιο είναι κάτι το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο προηγούμενο θέμα θέλω να ρωτήσω. Με αυτή την επιστολή δεν υπάρχει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σύνταγμά μας όταν λέει καμία Συνταγματική διάταξη να μην εφαρμοστεί γι` αυτό το πράγμα. Δεν είναι αυτό παρέμβαση στο Σύνταγμά μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλοι έχουμε υποχρέωση να περιφρουρούμε το Σύνταγμα. Το ότι εκφράζεται μια άποψη σε μια επιστολή που απευθύνεται προς την ελληνική κυβέρνηση -όπως είχε εκφραστεί άλλωστε σε πολλές αντίστοιχες επιστολές στο παρελθόν, τις οποίες αγνοούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις- δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πλήρως ό,τι περιέχεται στην επιστολή.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Γνωρίζετε με ποια ιδιότητα προσκαλείται η κ. Νατάσσα Καραμανλή για να μιλήσει σε επιστημονικό συνέδριο γύρω από τα θέματα της μεσογειακής αναιμίας όταν δεν είναι ούτε καν ένα χρόνο γιατρός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η κατηγορία. Ότι συμμετέχει η κ. Καραμανλή σε συνέδρια;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν διατύπωσα καμία κατηγορία. Ρώτησα αν γνωρίζετε με ποια ιδιότητα προσκαλείται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Του ασκουμένου γιατρού. Η κ. Καραμανλή έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος. Με αυτή την ιδιότητα έχει αποκτήσει διδακτορικό δίπλωμα. Εισήλθε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου μετά από κατατακτήριες εξετάσεις όπως όλοι οι Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν κάτι άλλο. Τελείωσε τις σπουδές της και κάνει το αγροτικό της εκεί που έχει ορισθεί να το κάνει. Όπως ξέρετε στα συνέδρια τις περισσότερες φορές, η συνηθισμένη πρακτική είναι τις ανακοινώσεις επί των συμπερασμάτων να τις κάνουν οι νεότεροι επιστήμονες. Δεν έχει κανείς παρά να ρωτήσει επιστημονικούς κύκλους για να το πληροφορηθεί. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι απλώς κακοήθεις.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Να επιμείνω και να ρωτήσω: Εσείς γνωρίζετε πολλούς γιατρούς οι οποίοι κάνουν το αγροτικό τους και παράλληλα καλούνται να μιλήσουν σε μεγάλα και σημαντικά επιστημονικά συνέδρια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Γνωρίζω ότι οι δύο κόρες και ο γιος φίλων μου που είναι ασκούμενοι, προσήλθαν σε συνέδρια και έκαναν ανακοινώσεις αυτού του είδους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν σας περνάει δηλαδή από το μυαλό ότι η κ. Καραμανλή προσκαλείται σε τέτοιου είδους συνέδρια επειδή είναι σύζυγος του Πρωθυπουργού και εξυπηρετεί κάποιες δημόσιες σχέσεις κάποιων γιατρών για παράδειγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά είναι δικά σας αυθαίρετα, συμπεράσματα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Ποια είναι η ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπους την ερχόμενη Παρασκευή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθείτε τις επόμενες ημέρες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 May 2005 - 14:05:09 UTC