Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-05-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας του με τους υπουργούς, για την παρακολούθηση και την προώθηση του έργου της κυβέρνησης, είχε από το πρωί διαδοχικές, προγραμματισμένες συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Παιδείας και Ανάπτυξης. Στις 19.30, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στο Μέγαρο Μουσικής.

Αύριο, στις 13.30, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει στο περιστύλιο του Ζαππείου τη Διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Θα αναλύσει τις θέσεις και τους στόχους του κυβερνώντος κόμματος, που θα κληθούν να προωθήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Θα περιγράψει ποια Ευρώπη θέλουμε, ποια είναι η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα μεγάλη, επανενωμένη Ευρώπη, ποιο είναι το όραμά μας για την Ευρώπη των «25», για τη μελλοντική Ευρώπη που θέλουμε να περιλάβει στις τάξεις της και τους γείτονές μας. Τι σημαίνει για κάθε πολίτη στην καθημερινότητά του, αυτή η νέα Ευρώπη. Και θα επισημάνει ότι μια ισχυρή Ελλάδα που συμμετέχει, που επηρεάζει, που διεκδικεί ήταν και παραμένει ο στόχος για το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε..

Επίσης, να σας πω ότι έχω αρχίσει, ήδη, τις επαφές, τηλεφωνικώς, με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα περίφημα debate, για τα οποία ισχύει ό,τι δήλωσα δημόσια, πριν από λίγες ημέρες, στις ΗΠΑ και ό,τι δήλωσα πριν από 15 ημέρες, στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτά που ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες, γύρω από τις κόντρες υπουργών και υφυπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα εξαντλήθηκε χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ο Πρωθυπουργός που είδε κάποιους υπουργούς ήταν και γι` αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως σας είπα, ήταν η τακτική συνεργασία που έχει ο Πρωθυπουργός με υπουργούς και υφυπουργούς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στην τακτική του συνεργασία με τον κ. Κακλαμάνη τέθηκε θέμα απομάκρυνσης του υφυπουργού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι ανάγκη να σας μεταφέρω τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει στην κοινή γνώμη της Κύπρου για την απόφαση που έχει πάρει το State Department, το οποίο επεξεργάζεται πακέτο μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων, που ουσιαστικά οδηγεί σε de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους και για το οποίο -όπως θα συμφωνείτε μαζί μου- η απόφαση αυτή βρίσκεται έξω από το κοινοτικό κεκτημένο. Διερωτώμαι ποια θέση θα πάρει η Ελλάδα και δεν ξέρω αν αυτό το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Μπους, γιατί ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι θα προχωρήσει η Αμερική σ` αυτά τα μέτρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που ισχύει είναι μια δήλωση που έχει κάνει και η κυπριακή, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, ότι θα γίνει προσπάθεια να βοηθηθούν οι Τουρκοκύπριοι στο πλαίσιο της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στα οποία αναφέρεστε, θα ήθελα να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την κυπριακή, μελετά αυτά τα μέτρα. Υπάρχουν επαφές και έχει ήδη αρχίσει μία συζήτηση γι@ αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πιθανώς θα οδηγηθούμε και σε διεθνή δικαστήρια γι@ αυτό το ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας πω τίποτε άλλο σήμερα, πέραν του ότι σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση μελετώνται αυτά τα μέτρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλά δημοσιεύματα εφημερίδων θεωρούν το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. γερασμένο πολιτικά και ηλικιακά, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει μέσο όρο ηλικίας 39 ετών, ενώ της Ν.Δ. 53 ετών. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σχόλια και τα δημοσιεύματα είναι απαραίτητα και αποδεκτά σε κάθε δημοκρατική κοινωνία. Σε ό,τι αφορά το «39» που αναφέρατε, δεν ισχύει. Μάλλον πρόκειται περί λάθους (lapsus lingue) του κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι πάνω από 44. Θέλω να σημειώσω ότι η εκλογική μάχη, όπως και κάθε εκλογική μάχη, δεν είναι μια μάχη εντυπώσεων, δεν δίνεται παράσταση, είναι μια μάχη ουσίας. Είναι μια μάχη πολιτικής αντιπαράθεσης και θέσεων. Με την ερώτησή σας, μου δίνετε την αφορμή να πω, επειδή αναφέρθηκα πολύ συνοπτικά στην εισαγωγή μου στο θέμα του debate, ότι άκουσα πριν από λίγο δηλώσεις του κ. Βούγια τις οποίες δεν θα σχολιάσω. Θα επισημάνω, όμως, ότι η Ν.Δ. ουδέποτε μετείχε σε παράσταση είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά. Είχε πάντοτε θέσεις ουσίας για έναν ελεύθερο, ανοικτό, εποικοδομητικό διάλογο. Αυτόν τον ελεύθερο εποικοδομητικό διάλογο, όχι μόνο τον επιδιώκαμε, παρ@ ότι δεν βρήκαμε ανταπόκριση προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ, τον επιδιώκουμε και τώρα και θα τον επιδιώκουμε και στο μέλλον, γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο ενός κόμματος, το οποίο λειτουργεί και σκέπτεται με απολύτως δημοκρατικούς όρους.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτός ο ελεύθερος, ανοικτός διάλογος, είναι θέση της Ν.Δ., αφορά την τηλεοπτική αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών ή και μια άλλη μεταξύ των κυρίων Καραμανλή, Παπανδρέου; Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ήδη πάρει δημόσια θέση, εδώ και 15 ημέρες και πριν από μία εβδομάδα με δήλωσή μου από τις ΗΠΑ. Αφορά και τις δύο περιπτώσεις. Εχουν λυθεί αυτά τα θέματα. Το επανέφερα, μόνο και μόνο, για να δηλώσω ότι άκουσα σήμερα σχόλια από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για ένα θέμα, το οποίο η Ν.Δ. πρώτη έθεσε πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες στη Διακομματική Επιτροπή. Η Ν.Δ. με δήλωσή της -και προεκλογικά και μετεκλογικά- αναφέρει ότι επιδιώκει τον ελεύθερο διάλογο και το διάλογο ουσίας. Θυμάστε ότι προεκλογικά έγινε ένα debate πριν το debate. Υπήρξε μια αντιπαράθεση, όπου η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν επιθυμούσε τον ελεύθερο διάλογο και ούτε το διάλογο μεταξύ των δύο αρχηγών. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε εκείνη την αναμέτρηση κρινόταν η διακυβέρνηση της χώρας. Στην αναμέτρηση που κρινόταν η διακυβέρνηση της χώρας και ποιος από τους δύο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων θα γινόταν Πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν αντέχει σε αυτό τον διάλογο. Τώρα, όμως, που η αναμέτρηση έχει διαφορετικό πολιτικό χαρακτήρα, όπου όλα τα κόμματα μετέχουν για να συζητήσουν για το μέλλον της Ελλάδας στην Ε.Ε., το ΠΑΣΟΚ αλλάζει θέση. Μας χαροποιεί ότι αλλάζει θέση. Επιτέλους, προσχωρεί στη λογική ενός δημοκρατικού διαλόγου. Ελπίζω να μην έχει αντιρρήσεις, ο διάλογος αυτός να γίνει για όλα τα θέματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εντάξει, αλλά δεν μας είπατε συγκεκριμένα την πρότασή σας. Δέχεστε το διάλογο ανοικτό, ελεύθερο και απροκατάληπτο. Σωστά, αλλά είναι η πρότασή σας για ένα debate, για δύο, για τρία. Επιδιώκετε ένα με τον κ. Παπανδρέου, ένα με τους πολιτικούς αρχηγούς; Εχετε πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν είχατε διαβάσει τη δήλωσή μου θα βλέπατε ότι έχουμε πρόταση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν τη θυμάμαι. Εάν μπορούμε να την έχουμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τη θυμάστε, αλλά όταν τίθεται το ερώτημα, εάν έχουμε πρόταση, η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόταση. Εχουμε πρόταση, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Την έχουμε διατυπώσει και γραπτώς και προφορικώς.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είστε ανοικτοί στο να γίνει ένας διάλογος μεταξύ των κυρίων Καραμανλή, Παπανδρέου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΖΟΥΛΑΣ: Σε περίπτωση που οι αντιπροτάσεις από το κυβερνών κόμμα δεν ικανοποιήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε ένα depate μόνο με τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως και ελπίζω να γίνει, οι οποίοι μετέχουν στις Ευρωεκλογές και τα κόμματα των οποίων είναι ήδη στην Ευρωβουλή. Και αυτό έχει δηλωθεί πολλές φορές.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα κάνει κάποιες περιοδείες ο Πρωθυπουργός ενόψει Ευρωεκλογών στο εσωτερικό; Και δεύτερον, εάν έχετε θέσει κάποιο συγκεκριμένο εκλογικό στόχο για τις Ευρωεκλογές, τι θα είναι για σας νίκη και τι δεν θα είναι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο εκλογικός στόχος φυσικό είναι να έχει τεθεί. Και είναι: Δυνατή Ν.Δ. σε μια δυνατή Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τις περιοδείες, ο Πρωθυπουργός δεν σταμάτησε ποτέ, από τότε που έγινε αρχηγός κόμματος, να επισκέπτεται την Ελλάδα, να συζητά, να ακούει προβλήματα και να εκθέτει τις δικές του απόψεις. Αρα, λοιπόν, δεν προτίθεται να σταματήσει αυτό σε καμία περίπτωση και στη διάρκεια που θα είναι Πρωθυπουργός. Δεν έχει να κάνει μόνο με μια προεκλογική περίοδο.

ΖΟΥΛΑΣ: Να το διευκρινίσω διαφορετικά: Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε χθες τέσσερις βασικές μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο κ. Καραμανλής θα κάνει μεγάλες συγκεντρώσει, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να σας παραπέμψω στο κόμμα της Ν.Δ. να σας απαντήσει. Θα γίνουν, πάντως, και συγκεντρώσεις και περιοδείες. Ο,τι προβλέπει ο προεκλογικός αγώνας.

Αύριο, λόγω της συμμετοχής μου στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, δεν θα γίνει η πολιτική ενημέρωση. Εάν υπάρχουν ερωτήματα να υποβληθούν γραπτώς στο Γραφείο μου και θα απαντηθούν. Η πολιτική ενημέρωση θα γίνει κανονικά την Παρασκευή, στις 12:30.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 May 2004 - 13:05:08 UTC