Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-05-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 28 Μαΐου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, σήμερα το πρωί, το ΠΙΚΠΑ της Βούλας. Θυμίζω ότι το Δεκέμβριο, από τον ίδιο χώρο, ο κ. Καραμανλής είχε δεσμευτεί πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο θα στηρίξει το έργο του Ιδρύματος, αλλά θα το μετατρέψει σε πρότυπο, σύγχρονο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η προεκλογική αυτή δέσμευση βρίσκεται, ήδη, στην τελευταία φάση της υλοποίησής της. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα κατατεθεί εντός του Ιουνίου στη Βουλή. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση -αποδεικνύοντας στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία της- αξιοποιεί την παραλία που βρίσκεται μπροστά από το ΠΙΚΠΑ, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο διημέρευσης και αναψυχής για τους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.

Αύριο, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Δαφνίου, προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά την πρόοδο των εργασιών που πραγματοποιούνται, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς του 1999.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα να σχολιάσετε μια δήλωση του υπαρχηγού του ΓΕΣ της Τουρκίας, ο οποίος είπε ότι δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης της Τουρκίας από τα ζωτικά συμφέροντά της στο Αιγαίο. Και αν αυτά τα θέματα δεν μπορεί να επιλυθούν μεταξύ μας, θα τα οδηγήσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλώσεις, οι οποίες μάλλον υποδαυλίζουν τις συνομιλίες που έχουν γίνει, φυσικά δεν βοηθούν στην κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Υπήρξε κάποια αντίδραση του Πρωθυπουργού για τους προβληματισμούς που εξέφρασε ο κ. Σουφλιάς για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σουφλιάς εξέφρασε συγκεκριμένους προβληματισμούς, για τους οποίους μίλησε, όχι μόνο στην Επιτροπή της Βουλής, αλλά και σε δήλωσή του, διευκρινίζοντας, ακριβώς, τι εννοούσε, αμέσως μετά. Για την κυβέρνηση το θέμα έχει λήξει.

ΔΡΑΒΑΝΟΣ: Μετάνιωσε, μήπως, η ελληνική κυβέρνηση που αναλάβαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Η Νέα Δημοκρατία και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι με όλες τις δυνάμεις στηρίζει την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για την Ελλάδα.

ΔΡΑΒΑΝΟΣ: Μήπως, οι δηλώσεις Σουφλιά είναι προάγγελος μέτρων λιτότητας από το προσεχές φθινόπωρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε μιλήσει αναλυτικά για την οικονομία και για την πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που έγινε στη Βουλή, κατόπιν αίτησης της Νέας Δημοκρατίας. Εχουν αναλυθεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το ερώτημά σας έχει απαντηθεί δύο φορές.

ΤΑΚΗΣ: Βλέποντας, κ. Εκπρόσωπε, το θόρυβο που έχει ξεσπάσει και τα σχόλια που υπάρχουν σήμερα στις εφημερίδες, μήπως τελικά ο κ. Σουφλιάς θα έπρεπε να αποφύγει μια τέτοια δήλωση και μάλιστα στην Επιτροπή της Βουλής για τους Ολυμπιακούς και δύο μήνες πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες; Μήπως, αυτό τελικά βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης και δίνει τροφή στην αντιπολίτευση να την κατηγορεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέω ότι έχει λήξει το θέμα, έχει λήξει.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Εχει καταλήξει η κυβέρνηση στο πώς θα λειτουργεί η Αθήνα τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων; Διότι, χθες, είχαμε και μία κόντρα στη Βουλή μεταξύ της κ. Αγγελοπούλου και της κ. Μπακογιάννη και φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά τον τρόπο διοίκησης της Αθήνας τις μέρες εκείνες, που είναι πολύ σημαντικός. Διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο έργα, είναι και πώς θα λειτουργήσει η πόλη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αντιπαράθεση απόψεων δεν σημαίνει κατ@ ανάγκη ότι δεν θα βρεθεί λύση. Λύσεις θα βρεθούν όπως έχουν βρεθεί και για δυσκολότερα θέματα από αυτό που αναφέρατε.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη θέση της κυβέρνησης; Εχει καταλήξει για την Αθήνα τις ημέρες εκείνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει μιλήσει πολλές φορές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, έχει βοηθήσει να λυθούν πάρα πολλά προβλήματα που είχαν μείνει άλυτα επί σειρά ετών. Θα λυθεί και αυτό.

ΖΟΥΛΑΣ: Σε σχέση με τα debate, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Εχετε κάνει μια προσυμφωνία, προφανώς, με τον κ. Βούγια πάνω στις γενικές κατευθύνσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε κάνει καμία προσυμφωνία. Εγινε μία τηλεφωνική επικοινωνία, όπου κανονίστηκε συζήτηση σήμερα το μεσημέρι.

ΖΟΥΛΑΣ: Η κυβέρνηση εμμένει στην εφ@ όλης της ύλης συζήτηση; Άλλες λεπτομέρειες μπορείτε να μας δώσετε για το πώς θα είναι αυτό το debate ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Καραμανλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το μεσημέρι θα συζητήσουμε όλα τα θέματα. Δεν μπορώ να σας πω τίποτε τώρα.

ΖΟΥΛΑΣ: Εχετε συζητήσει για τους δημοσιογράφους που θα συμμετέχουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω συζήτηση. Σας είπα ότι έγινε μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία.

ΖΟΥΛΑΣ: Πιθανότερη ημερομηνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε αυτό έχει συζητηθεί. Οσον αφορά τα debate, θέλω να σας πω ότι είχα ήδη κάποιες επισημάνσεις από τα δύο κόμματα της Αριστεράς, ότι δεν αποδέχονται τη λογική του δικομματισμού. Αμέσως μετά έχω συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού για να ακούσω τις απόψεις τους. Επίσης, την Τρίτη το μεσημέρι, θα γίνει συνάντηση με όλα τα κόμματα.

ΖΟΥΛΑΣ: Επειδή την προηγούμενη φορά είχαν γραφεί πολλά, σε σχέση με τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από εφημερίδες, είναι μία πρόταση που θα υλοποιούσε η κυβέρνηση, να συμμετάσχουν, δηλαδή, και δημοσιογράφοι από εφημερίδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ολες οι προτάσεις μπορεί να τεθούν στη συζήτηση. Σεβόμαστε το ρόλο του Τύπου και το έχουμε αποδείξει. Οπως σεβόμαστε και το ρόλο των υπόλοιπων κομμάτων. Δεν είμαστε υπέρ των αποκλεισμών.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στο MEGA, όπου κάλεσε, ουσιαστικά, την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Είπε ότι δεν κυβερνά και χαρακτήρισε «παιδαριώδη» την απογραφή της οικονομίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω και εγώ τη φράση του κ. Παπανδρέου, ότι είναι «παιδαριώδης» άσκηση αντιπολίτευσης. Αλλά, αν έτσι το αντιλαμβάνεται, είναι δικό του θέμα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για την απουσία του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, της δημάρχου Αθηναίων, αλλά και του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη χθεσινή παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. στο Ζάππειο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εγείρεται πολιτικό ζήτημα.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλό τριήμερο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 28 May 2004 - 13:05:09 UTC