Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-05-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 25 Μαΐου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, σήμερα, με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρόγκ. Η ολυμπιακή προετοιμασία βρίσκεται στην τελική της φάση και εξελίσσεται στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων. Η Αθήνα θα είναι έτοιμη την ώρα που πρέπει. Η Αθήνα κάθε ημέρα που περνά πείθει τους πάντες ότι θα διοργανώσει εξαιρετικούς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται, ήδη, στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα τις υποδομές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα επισκεφθεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Το βράδυ, στις 8.30, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας και Μαυροβουνίου κ. Κοστούνιτσα, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, μετέχοντας στο 10ο ετήσιο Forum για την ανάπτυξη στη Ν.Α. Ευρώπη. Το Forum συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, στις 9 το βράδυ.

Θα ήθελα, επίσης, να σημειώσω ότι αμέσως μετά το χθεσινό briefing, είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με αρκετούς δημοσιογράφους και διάβασα σήμερα στις εφημερίδες ορισμένα σχόλια.

Εισηγήθηκα, χθες, στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι όταν υπάρχει μεγάλο θέμα, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος μετέχει στην Κυβερνητική Επιτροπή, να ενημερώνει για το θέμα που συζητείται, όχι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά, εδώ, στην αίθουσα του press room. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Γι` αυτό και όταν γίνεται αυτή η ενημέρωση θα καλούνται από την προηγούμενη και οι δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ. Οι πολιτικοί συντάκτες θα μπορούν, επίσης, να υποβάλουν ερωτήματα και στη συνέχεια θα γίνεται κανονικά η δική μας ενημέρωση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Στην περίπτωση που ένας υπουργός διαφωνεί με τον υφυπουργό, ποιος θα κάνει την ενημέρωση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός.

ΧΙΩΤΗΣ: Τι σχόλιο έχει η κυβέρνηση για το φαινόμενο να αντιδικεί δημοσίως ένας υπουργός με τον υφυπουργό του και μάλιστα για ζητήματα διαφθοράς; Αναφέρομαι στην αντιδικία, που καταγράφουν σήμερα οι εφημερίδες, του υπουργού Υγείας με τον υφυπουργό του κ. Γιαννόπουλο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα όσα έγραψαν σήμερα οι εφημερίδες. Μίλησα και με τον υπουργό και με τον υφυπουργό. Ο υφυπουργός, όπως είπε δημοσίως, εξέφρασε προσωπικές απόψεις του. Ο υπουργός καθορίζει την πολιτική του υπουργείου και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα ερώτημα, το οποίο να μένει μετέωρο από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος με τη στάση του υπουργού ή του υφυπουργού ή με τη δημόσια αντιδικία τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τέσσερα χρόνια τώρα δεν με έχετε ακούσει ποτέ να κάνω κρίσεις, εάν ο έως πριν από λίγους μήνες Πρόεδρος της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός, σήμερα, Κώστας Καραμανλής, είναι ευχαριστημένος ή δυσαρεστημένος από οτιδήποτε, ιδίως σε ό,τι αφορά συζητήσεις, θέματα, διαφωνίες, κρίσεις μεταξύ στελεχών ή υπουργών. Και δεν θα το κάνω ποτέ.

ΧΙΩΤΗΣ: Υποθέτω ότι δεν είναι ικανοποιημένος, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα δήλωσε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά τις εκλογές, περί σεμνότητας, ταπεινότητας κ.τ.λ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με το να έχουν οι υπουργοί και υφυπουργοί κάποια διαφωνία δεν βλέπω να αντιβαίνει τη σεμνότητα και ταπεινότητα την οποία ζήτησε ο Πρωθυπουργός.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ωστόσο, σήμερα ο κ. Γιαννόπουλος επανακαταθέτει την πρότασή του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στον κυπριακό Τύπο αναγράφεται, το τελευταίο διάστημα και μάλιστα με αρθρογραφία, ότι στις συναντήσεις που είχε ο κ. Καραμανλής, τόσο με τον κ. Μπους, όσο και με τον κ. Ανάν, του διαμηνύθηκε μια έντονη δυσαρέσκεια, έως εχθρική, κατά του προσώπου του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και επίσης, ότι δεν έχει καμία πρόθεση ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να διαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν, εφόσον επιμείνει ο Πρόεδρος σε ορισμένες αλλαγές, ώστε να γίνει πιο βιώσιμο και λειτουργικό το σχέδιο Ανάν. Ετσι έχουν τα πράγματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν έχουν καθόλου έτσι τα πράγματα. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, επειδή ήμουν παρών σε όλες τις συναντήσεις που αναφέρατε, είναι ότι, όντως, υπήρξε συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, μάλιστα, ενημερώθηκε την ίδια κιόλας ημέρα από τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Δεν υπάρχει κανενός είδους δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου ή στην απόφαση, πολύ περισσότερο, του 76% του κυπριακού λαού. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, συζητήθηκε ακροθιγώς. Ολοι θέλουμε να επιλυθεί το πρόβλημα και πρώτος ο κυπριακός λαός, όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Κύπρου. Δεν είμαι τώρα σε θέση να ανακοινώσω κάτι καινούργιο. Αυτό που μας ενδιαφέρει, σε αυτή τη φάση, είναι να παραμείνει το Κυπριακό ένα διεθνές πρόβλημα, να υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον γι αυτό, έτσι ώστε να μην πει κανείς ότι έκλεισε η πόρτα της λύσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό υπάρχει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και υπάρχει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για ποιους λόγους η κυβέρνηση στέλνει στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ οικονομική βοήθεια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο CNN; Μήπως για να βασανίζουν καλύτερα και να σκοτώνουν τους Ιρακινούς; Και κάτι ακόμη: Προτίθεται η κυβέρνηση να στείλει και στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ. Η χώρα μας συμμετέχει, όπως ξέρετε, σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, λόγω των υποχρεώσεών της από τη συμμετοχή της σε διεθνείς Οργανισμούς.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Πώς βλέπει η κυβέρνηση το αίτημα για δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα των λογαριασμών του Σωκράτη Κόκκαλη στο εξωτερικό; Θεωρεί πως όλη αυτή η υπόθεση και ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό στην Ελλάδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω αν θα επηρεαστεί ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός στην Ελλάδα. Αυτό που γνωρίζω είναι η σταθερή θέση της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, να υπάρξει άπλετο φως και η Δικαιοσύνη να μπορεί να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστη, για οποιαδήποτε υπόθεση η οποία έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, την ελληνική Πολιτεία.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω ένα σχόλιο, γιατί μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων για τα ευρωψηφοδέλτια, πολύς θόρυβος γίνεται. Ιδιαίτερα θα σταθώ σε δύο δηλώσεις, τόσο του κ. Γιώργου Παπανδρέου, μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, που είπε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι δέκα φορές καλύτερο από αυτό της Ν.Δ. και βεβαίως, του επιτίμου Προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, δεν έχω κανένα σχόλιο. Ως προς την πρώτη ερώτηση, αυτό μέλλει να κριθεί στις ευρωεκλογές. Στις εκλογές αυτές θα διαπιστωθεί ποια πολιτική και ποιο κόμμα εμπιστεύονται οι Ελληνες.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 May 2004 - 13:05:13 UTC