Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-05-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 24 Μαΐου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά καυσίμων, μετά τη διεθνή άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Παρακάλεσα τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, να έρθει, εδώ, στο press room, για να προβεί σε ανακοινώσεις,. Αυτό θα είναι μια νέα επικοινωνιακή τακτική, την οποία θα ακολουθούμε μετά τις συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου ο υπουργός που θα παρουσιάζει τα θέματα τα οποία θα συζητούνται στην Κυβερνητική Επιτροπή, θα παρίσταται στο press room και αντί δηλώσεων έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, θα ενημερώνει στην αίθουσα αυτή.

Προτού ζητήσω από τον κ. Σιούφα να προβεί στις δηλώσεις του, να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός αύριο, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ. Το απόγευμα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 7.30 θα απευθύνει χαιρετισμό στο Forum για τη Ν.Α. Ευρώπη.

Παρακαλώ τον κ. Σιούφα να προβεί σε δηλώσεις.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Ενημέρωσα σήμερα τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Αναλύθηκαν οι στόχοι της πολιτικής του υπουργείου, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και όπως αναλύθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η πολιτική χωρίζεται: α) στην περίοδο από την ανάληψη της ευθύνης για τη νέα διακυβέρνηση της χώρας μέχρι και το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων και β) στην περίοδο από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο του 2004. Εγινε απολογισμός των δράσεων και των πρωτοβουλιών του υπουργείου για το πρώτο δίμηνο. Αναλύθηκε το θέμα της κατάστασης στο χώρο των καυσίμων και, στη συνέχεια, εξηγήθηκαν τα μέτρα που έλαβε αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διεθνή άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Τέλος, αναλύθηκαν οι πολιτικοί στόχοι και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης στη μεταολυμπιακή περίοδο. Για όλα αυτά τα θέματα, θα έχετε σε λεπτομέρειες ένα ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο θα σας διανεμηθεί σε λίγο.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και την ακρίβεια: Οπως γνωρίζετε, το πρόβλημα των καυσίμων είναι διεθνές. Η τιμή του πετρελαίου, σε διεθνές επίπεδο, έφτασε το υψηλότερο μέγεθός της τα τελευταία 21 χρόνια. Στην εγχώρια αγορά η άνοδος των τιμών είναι όλο αυτό το διάστημα σαφώς χαμηλότερη, σε σύγκριση με την πορεία των διεθνών τιμών, στις οποίες άλλωστε από προχθές άρχισε να διαφαίνεται -και αυτό το λέω με ιδιαίτερη προσοχή, διότι είναι εξαιρετικά ρευστή η κατάσταση- μια αποκλιμάκωση. Ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές άλλων προϊόντων, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά, όπου μέχρι τώρα δεν καταγράφονται ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις. Θυμίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση, δια του κ. Αλογοσκούφη και του υποφαινόμενου, έχουμε υποβάλει πρόταση στην Ε.Ε. για τη δημιουργία κοινού μηχανισμού μείωσης των φόρων στα καύσιμα, όταν οι διεθνείς τιμές ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος. Η έγνοια μας είναι επικεντρωμένη στον πολίτη.

Είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε για την Ε.Ε. ότι υποβάλατε πρόταση να μειώσουν τους φόρους. Στην Ελλάδα, όμως, είναι πολύ μεγάλοι οι φόροι. Μήπως θα έπρεπε, για να μειωθούν, να μην ανέβουν άλλο οι τιμές των καυσίμων και να μειώσετε από τώρα κάποιους φόρους ή να κόψετε κάποιους φόρους προσωρινά;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Πρώτον, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή είναι ο μικρότερος στην Ε.Ε. Δεύτερον, για να γίνει μείωση των φόρων χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία του ECOFIN. Και, τρίτον, αυτό που εμείς ζητήσαμε είναι να υπάρξει ένας κοινός μηχανισμός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Ηδη, από ό,τι γνωρίζετε, έχουμε παρέμβει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας, όπου εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά πετρελαιοειδών. Με παρέμβασή μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησα να συμπεριληφθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ενέργειας, που θα συνέλθει στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Επίσης, την προηγούμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών Ανάπτυξης, έθεσα το θέμα και τις ανησυχίες που εκφράζουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για την ανταγωνιστικότητα και το σοβαρό επηρεασμό και του πληθωρισμού και, βεβαίως, την απομάκρυνση από τους στόχους της Λισσαβόνας, εξαιτίας της δραματικής αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Οπως σας είπα πριν, είναι η υψηλότερη τιμή των τελευταίων 21 ετών. Αυτές είναι οι ενέργειες που κάναμε. Επιπλέον, χθες και προχθές, ο υφυπουργός κ. Σαλαγκούδης πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Ενεργειακό Forum, στο Αμστερντάμ, όπου και εκεί και από άλλες χώρες εκφράστηκε η ίδια ανησυχία για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης μόνο, έχουν και άλλους φόρους τα καύσιμα.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και πάνω σε αυτόν ο ΦΠΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιπλέον, δεν έχουμε τους ίδιους μισθούς με την Ευρωπαίους.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Η τιμή του πετρελαίου και της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας είναι χαμηλότερη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προφανώς, θα αναφέρεστε στις τιμές που υπάρχουν κατά την έξοδο από τα διυλιστήρια, δηλαδή, προ φόρων. Ερευνούμε γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο, αλλά θα ήθελα να πω σε όλους τους Ελληνες πολίτες ότι η τιμή και του πετρελαίου και της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Ο κ. Σαλαγκούδης είπε ότι η κ. Παλάθιο, η οποία τον ενημέρωσε, του ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή για όλες τις χώρες, παρά μόνο μια εξαίρεση για τη χώρα μας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα πιέσετε πάλι το Συμβούλιο Ενέργειας; Και δεύτερον, έχουμε κάποια στοιχεία από το τι θα είναι αυτή η ρύθμιση, επί της ουσίας, συγκεκριμένα; Πόσο θα είναι ο φόρος, πόσο ποσοστό θα πέφτει@

ΣΙΟΥΦΑΣ: Πράγματι, η συνάντηση την οποία είχε ο κ. Σαλαγκούδης με την κ. Παλάθιο, ήταν χρήσιμη, διότι έκανε, με άμεσο τρόπο, γνωστό το πρόβλημα, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αφού επηρεάζει και τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων. Η παρέμβαση του κ. Σαλαγκούδη είναι θετική, με την έννοια ότι το πρόβλημα το γνωρίζουν και οι ίδιοι και η κ. Παλάθιο. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί νωρίτερα στο ECOFIN, διότι αυτό είναι αρμόδιο για να πάρει την απόφαση αυτή. Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε αυτόματος μηχανισμός μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης; Εμείς, από την ώρα που έχουμε φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο ειδικού φόρου κατανάλωσης, δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω, δεν μπορεί να τον μειώσουμε άλλο, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες εάν το θελήσουν έχουν τη δυνατότητα να τον μειώσουν. Ο συλλογισμός είναι ο εξής: Οταν ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, π.χ. 32 δολάρια, τότε θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μιας αυτόματης μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 10%. Ανεβαίνει στα 36 δολάρια, να χαμηλώνει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 15%, κ.ο.κ. Αυτή είναι μια διαδικασία ταχύτατης προσαρμογής, για να προλαμβάνονται άλλες δυσμενείς εξελίξεις και επιπτώσεις και ιδιαίτερα η ενσωμάτωση αυτής της αύξησης, όταν κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα, στο σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού. Από ό,τι γνωρίζετε, για την Ελλάδα, ο όλος χώρος στον οποίο κινείται και αυτή η κατάσταση της ραγδαίας αύξησης διεθνώς των τιμών του πετρελαίου, βρίσκει τη χώρα μας με πολύ ανθεκτικό, ισχυρό πυρήνα του πληθωρισμού. Είναι η κληρονομιά από την κυβέρνηση, η οποία απήλθε στις 7 Μαρτίου.

ΖΟΥΛΑΣ: Με το μέτρο αυτό κυρίως θα ωφεληθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρας και όχι η Ελλάδα, αφού εμείς δεν μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το φόρο κατανάλωσης.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Πρώτον, η εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο κυμαίνεται περίπου στο 70%, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η εξάρτηση αυτή είναι πολύ μικρότερη. Δεύτερον, η χώρα μας δαπανά για εισαγωγή πετρελαίου το 3,8% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος δαπάνης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μόνο το 1,4% του ΑΕΠ. Δεν είναι ακριβώς ίδιες οι επιπτώσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει στο κύκλωμα παραγωγής και διανομής των πετρελαιοειδών; Γιατί, απ@ ό,τι φαίνεται, εκεί ανθεί η κερδοσκοπία.

ΣΙΟΥΦΑΣ: Σας ευχαριστώ, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία για μία πληρέστερη και ειλικρινή ενημέρωση, γύρω απ@ αυτό το θέμα.

Πρώτον, γνωρίζετε όλοι ότι έχουμε ζητήσει τρεις φορές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (που σε μία ελεύθερη αγορά είναι ο μόνος μηχανισμός παρέμβασης, σε τέτοιες περιπτώσεις) να παρέμβει και έχει ήδη παρέμβει. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε, σύντομα, τα πρώτα αποτελέσματα από την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεύτερον, όσον αφορά το νόμο για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών στη χώρα μας, που ψηφίστηκε το 2002, εμείς τον βρήκαμε το Μάρτιο, ουσιαστικά, όχι σε εφαρμογή. Από τις 36 υπουργικές αποφάσεις και το ένα Προεδρικό Διάταγμα που έπρεπε να βγουν, έχουν βγει μόνον πέντε υπουργικές αποφάσεις -και αυτές ελάσσονος σημασίας- και ήδη έχουμε ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν βγει όλες αυτές οι αποφάσεις. Για τη μία, τη σημαντικότερη εξ αυτών (αναφέρεται, σε καθημερινή βάση, στη γνωστοποίηση στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των τιμών των εταιριών πετρελαιοειδών), έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση με τις εταιρίες που κινούνται στο χώρο εμπορίας πετρελαιοειδών. Εχει, ήδη, δοθεί για δημόσια διαβούλευση και σε δέκα ημέρες αυτή η σημαντική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ.

ΔΑΥΛΟΣ: Υπολογίζετε να πάρετε έξτρα μέτρα προκειμένου, εάν πέσει ο φόρος, αυτή η μείωση της τιμής που μπορεί να εμφανιστεί, να μη γίνει εκμετάλλευση, ώστε να έχουμε άνοδο των τιμών προ φόρων και επομένως να φτάσουμε ξανά στα ίδια επίπεδα;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Παρακολουθούμε και αυτή την εξέλιξη. Προετοιμαζόμαστε για να την αντιμετωπίσουμε. Θέλω να σημειώσω ότι, πέρα από την εφαρμογή των νόμων, που είναι ύψιστο χρέος και καθήκον όλων μας, ζητήσαμε από τους εμπλεκόμενους φορείς υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση, εφαρμογή των νόμων και σεβασμό των εισοδημάτων των πολιτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται περισσότερο από τα φαινόμενα της ακρίβειας. Και βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό ανταπόκριση. Η μεγαλύτερη, μάλιστα, ανταπόκριση ήταν από την Ομοσπονδία Πρατηριούχων Ελλάδος, η οποία απευθύνθηκε δύο φορές προς τα μέλη της, προκειμένου να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Σημειώνω εδώ ότι, πέρα από τον τριπλασιασμό των ελέγχων που γίνονται στα πρατήρια από την πλευρά του υπουργείου, των ελέγχων που κάνει ο τομέας Εμπορίου, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή (είναι η νέα Γενική Γραμματεία που λειτουργεί ύστερα από οκτώ χρόνια αδράνειας), αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου είναι σε συστηματική επικοινωνία και επαφή με τους νομάρχες όλης της χώρας, όπου και εκεί έχουν αυξηθεί και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, εάν χρειαστεί, οι έλεγχοι.

ΚΟΥΙΝ: Μπορείτε να μας πείτε τι θα συζητήσετε, αύριο, με τον υπουργό Ενέργειας Αμερικής;

ΣΙΟΥΦΑΣ: Είναι μία σημαντική επίσκεψη. Θα συζητήσουμε θέματα συνεργασίας των υπουργείων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός, όταν βρίσκεται στη χώρα μας μια τέτοια διακεκριμένη προσωπικότητα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ τον υπουργό Ανάπτυξης για την ενημέρωση. Πιστεύω ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ερωτήσεις σας.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 24 May 2004 - 14:05:08 UTC