Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-05-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 13 Μαΐου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχα, για τον καθορισμό των λεπτομερειών που αφορούν την προεκλογική περίοδο.

Οσον αφορά τη σημερινή δραστηριότητα του Πρωθυπουργού, έχω να σας πω ότι συναντήθηκε το πρωί με τον Ιρλανδό ομόλογό του και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπέρτι Αχερν. Οι δύο Πρωθυπουργοί έκαναν μια επισκόπηση και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τα κυριότερα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις εργασίες του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας.

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Θα σας πω για δύο ραντεβού, για τα οποία κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω από τώρα:

-Στις 18 Μαΐου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν.

-Στις 20 Μαΐου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπους και τον Αντιπρόεδρο κ. Τσένι.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ήδη κάνει αναλυτικές δηλώσεις για το σκοπό αυτού του ταξιδιού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε το σχόλιό σας για τη σύλληψη των δύο Βρετανών δημοσιογράφων των Times του Λονδίνου. Από ό,τι θυμάμαι έχουν γράψει κάποια αρνητικά σχόλια, όσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει εκδοθεί ανακοίνωση από τον «Αθήνα 2004» και από την Αστυνομία, η οποία καλύπτει πλήρως την κυβέρνηση. Απλώς, να σημειώσω, πως είναι αυτονόητο, ότι τέτοιες συμπεριφορές, που σκοπίμως προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα των Αγώνων, είναι αντιδεοντολογικές και δεν συμβάλλουν στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας γύρω από το μεγάλο παγκόσμιο γεγονός που διοργανώνει η Ελλάδα. Επίσης, θέλω να τονίσω πως το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι αυτοί συνελήφθησαν, στην απόπειρά τους να εισέλθουν σε χώρους, όπου απαγορεύεται η είσοδος σε όλους, αν δεν έχουν νόμιμη άδεια, αποδεικνύει ότι οι χώροι αυτοί φυλάσσονται, παρ` ότι ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το σχέδιο για τη φύλαξη όλων των χώρων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το σχέδιο αυτό τίθεται σε εφαρμογή, όπως ακριβώς συνέβη και σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες που διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΒΛΑΧΟΣ: Βλέπετε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από αυτή την ενέργεια ή όχι; Θα διαμαρτυρηθεί η ελληνική κυβέρνηση, επισήμως, προς τη βρετανική κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από 20 χρόνια δημοσιογραφίας, δεν νομίζω ότι μπορώ να δω πολιτική σκοπιμότητα σε αυτή την ενέργεια. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι τρόποι που χρησιμοποιούν κάποιοι για να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Εμείς διαφωνούμε με αυτόν τον τρόπο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο θέμα της ασφάλειας ήθελα να ρωτήσω: Σήμερα υπάρχει και μια προκήρυξη στο «Ποντίκι» από μια οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», η οποία ανέλαβε και την ευθύνη για τα επεισόδια με τη βομβιστική επίθεση στην Καλλιθέα. Πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν σχέση βεβαίως με το εξωτερικό, αλλά έχουν σχέση με πυρήνες που δρουν στη χώρα μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πρόσφατα, όπως θυμάστε, με αφορμή τα γεγονότα στην Καλλιθέα, είχε δηλώσει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ηταν ένα μεμονωμένο συμβάν που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Με την ευκαιρία, όμως, που μου δίνετε, θέλω να τονίσω ότι οι ελληνικές Αρχές αντιμετωπίζουν αυτό το γεγονός με τη δέουσα σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Εχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται ένα σύστημα ασφαλείας, το οποίο εγγυάται την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρ` ότι το γεγονός δεν φαίνεται να συνδέεται αμέσως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο το σύστημα ασφαλείας λειτουργεί και εγγυάται την ασφάλεια.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι οι κάμερες που θα είναι στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα παραμείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σχόλιό σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, αυτού του είδους τα μέτρα λαμβάνονται για τον καλύτερο έλεγχο της κυκλοφορίας, σε περιοχές της πόλης των Αθηνών.

ΧΙΩΤΗΣ: Ποια ήταν η σκοπιμότητα για την επίσκεψη σήμερα του Πρωθυπουργού σε αυτό το σχολείο της Ελευσίνας; Από ό,τι γνωρίζουμε είναι ένα σχολείο, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν θα ήταν σκόπιμο να επισκεφθεί τα σχολεία που επισκέφθηκε και προεκλογικά, στα οποία είχαν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός διάβασε, πριν από λίγες ημέρες, επιστολές μαθητών από αυτό το σχολείο, οι οποίες είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Κ» της Καθημερινής και απευθύνονταν στον ίδιο, αναφορικά με πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό. Θεώρησε, λοιπόν, σκόπιμο να επισκεφθεί το σχολείο και να συζητήσει από κοντά με τους μαθητές τα θέματα που έθεσαν στις επιστολές τους.

ΚΟΡΑΗ: Χθες, η «Ελευθεροτυπία» στο κεντρικό άρθρο της έκανε μια πρόταση. Δεδομένου ότι από τότε που υπογράφτηκε η σύμβαση της Οργανωτικής Επιτροπής με τη ΔΟΕ άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα, υπάρχει περίπτωση να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία βεβαίως και με την Οργανωτική Επιτροπή, κάποια χρήματα για την ασφάλεια; Διότι με βάση εκείνη τη σύμβαση όλο το κόστος το αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά ή εν πάση περιπτώσει η διοργανώτρια χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της σύμβασης. Θα σας πω μόνον ότι γι` αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποιείται το τριπλάσιο ποσόν από ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για άλλους Αγώνες.

ΚΟΡΑΗ: Ακριβώς, γι` αυτό το λόγο έκανα την ερώτηση, πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω πιο συγκεκριμένα.

ΚΟΡΑΗ: @Ηδη, η κυβέρνηση έχει κλείσει δύο μήνες. Υπάρχουν περίπου 3.500 πολιτικές θέσεις -δηλαδή, δεν υπάρχει ο φόβος να κατηγορηθείτε ότι προχωράτε σε κομματικές διώξεις- που δεν έχουν καλυφθεί. Μπορείτε να μας πείτε, πρώτον, σε τι ποσοστό έχουν καλυφθεί αυτές οι θέσεις και δεύτερον, αν αναγνωρίζετε ότι υπάρχει ένα κενό εξουσίας, το οποίο δηλώνουν όλες οι πλευρές και όχι μόνο τα στελέχη που ίσως ευλόγως θέλουν να τις καταλάβουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν αποδεχθώ το σχόλιό σας περί κενού εξουσίας, θα είναι σαν να αποδέχομαι ότι σ@ αυτόν τον τόπο δεν υπάρχει συνέχεια του κράτους. Αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει συνέχεια του κράτους και φαντάζομαι ότι αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει. Οσον αφορά τις τοποθετήσεις, αυτές γίνονται καθημερινά και σε Οργανισμούς του Δημοσίου και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνει αυτές τις αλλαγές.

ΚΟΡΑΗ: Πότε θα ολοκληρωθούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύντομα.

ΣΤΕΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς τοποθετείται η κυβέρνηση και αν αισθάνεται ικανοποιημένη από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε, κατά τη γνώμη μας, την πραγματική κατάσταση της οικονομίας στον τόπο. Ο λαός πληροφορήθηκε την αλήθεια για βασικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την καθημερινότητά του. Η χθεσινή συζήτηση αποδεικνύει περίτρανα αυτό που η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει πολλές φορές, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη δημιουργική λογιστική για να παραποιήσει στοιχεία και για να δώσει ψευδείς δηλώσεις, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα που είναι αρμόδια γι@ αυτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Και ο κ. Παπανδρέου χθες, αλλά και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήμερα, καλούν την κυβέρνηση τώρα, εάν και εφόσον έχει στοιχεία σε οποιοδήποτε θέμα, είτε στο θέμα του Χρηματιστηρίου, είτε σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς, να καταθέσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και να μην περιμένει να περάσει ο καιρός, μέχρι το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα, εάν έχει κάποια στοιχεία, να τα καταθέσει ή να προχωρήσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούσαμε αυτά που ειπώθηκαν, αλλά θα ήθελα να σημειώσω αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός χθες το βράδυ στη Βουλή. Θα σας το διαβάσω ακριβώς: «Υποθέσεις όπου καταπατήθηκε κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας, που κατέληξαν στην προκλητική εύνοια κάποιων ευνοουμένων του συστήματος, δεν θα κουκουλωθούν, δεν θα μείνουν στα συρτάρια, αλλά θα ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό». Όλα αυτά θα γίνουν στο χρόνο που προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Αυτά δεν είναι πράγματα που γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Σημασία έχει η πολιτική βούληση. Και υπάρχει η πολιτική βούληση.

ΒΛΑΧΟΣ: Για το θέμα της παραγραφής, υπάρχει από χθες μια δήλωση του κ. Παπαληγούρα. Υπάρχει θέμα παραγραφής ορισμένων αδικημάτων και πώς θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αν υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαληγούρας έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις πάνω σ@ αυτό. Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι το Χρηματιστήριο είναι ένας ευαίσθητος θεσμός; Γιατί, λοιπόν, το αφήνει να καρκινοβατεί; Μήπως προτίθεται να πάρει κάποια μέτρα λιτότητας και θα πρέπει να προετοιμάσει ένα κατάλληλο σκηνικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω από τους ευαίσθητους θεσμούς, υπάρχει ευαισθησία στον πολίτη και ο σεβασμός στο αίτημα περίπου 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων, να δοθούν απαντήσεις στο τι συνέβη την κρίσιμη εκείνη περίοδο στο Χρηματιστήριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι το θέμα της επίθεσης στην Καλλιθέα ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ακολούθησε η προκήρυξη και δημοσιεύθηκε στο «Ποντίκι». @Ηθελα να σας ρωτήσω αν σας ανησυχεί αυτό το περιστατικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν μας ανησυχεί.

ΤΑΚΗΣ: Με αφορμή και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, υπάρχει μια δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες και δείχνει ότι η διαφορά Ν.Δ. @ ΠΑΣΟΚ είναι πάνω από 7 μονάδες και ότι ένα μεγάλο μέρος οπαδών του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική τακτική. Σήμερα, όμως, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι η χθεσινή παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Βουλή αλλάζει αυτό το κλίμα και αυτό θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές. Αισιοδοξείτε για ένα θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και πώς σχολιάζετε τη δημοσκόπηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, χρόνια τώρα, όταν ερωτώμαι να σχολιάσω δημοσκοπήσεις, παρ@ ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν αρκετά ευνοϊκές για τη Ν.Δ., δεν το έκανα. Συνεχίζω, λοιπόν, και από τη θέση που βρίσκομαι, να μη σχολιάζω δημοσκοπήσεις.

ΚΟΡΙΔΗ: Στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, τόσο με τον Πρόεδρο Μπους, όσο και με τον κ. Ανάν, θα συζητήσει το Κυπριακό και πάνω σε ποια βάση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος και δεν υπάρχει λόγος να τις επαναλάβω. Η απάντηση, πάντως, είναι θετική.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι οι φοιτητές, ελεύθεροι, χωρίς σχόλια από την κυβερνητική πλευρά, ασκούν ένα εκλογικό δικαίωμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό στο χώρο των Πανεπιστημίων. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σ@ αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή έρχεται και επανέρχεται μια σειρά αιτιάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αυτές οι αιτιάσεις επανελήφθησαν. Είναι αιτιάσεις ότι δεν ήσασταν έτοιμοι να κυβερνήσετε ή ότι δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι είσθε κυβέρνηση. Εχετε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο γι@ αυτές τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω ακούσει πολλά και αντιφατικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, άκουσα χθες τον κ. Παπανδρέου, ξεκινώντας την ομιλία του, να μας κατηγορεί γιατί δεν φέρνουμε κάθε μέρα πολλούς νόμους στη Βουλή. Ενας προσεκτικός ακροατής και αναγνώστης των πρακτικών της Βουλής θα διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να γίνει αρωγός της κυβέρνησης για να καταπολεμήσουμε την πολυνομία. Τι ακριβώς να σχολιάσω;

ΤΑΚΗΣ: Ένα χθεσινό δημοσίευμα της «Γκάρντιαν», αναφέρεται στα καθίσματα του Ολυμπιακού Σταδίου. Γράφει ότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν τελειώσει η όλη ιστορία της παραγγελίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, φιλοξενεί και δηλώσεις Ελληνα «υπευθύνου». Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 May 2004 - 13:05:09 UTC