Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή, ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες, όπου -αργά το μεσημέρι- θα ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής.

Αύριο, η Βουλή θα συνεδριάσει εκτάκτως, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Σώματος, με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της. Θα γίνει ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας, τόσο για τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής, όσο και για τη γενικότερη οπτική της Ελλάδας, για την κρίση στο Ιράκ.

Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, που γίνεται στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η επιχειρούμενη εισβολή των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ έχει δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στην παγκόσμια κοινότητα, στην Ε.Ε. -ακόμη και η Ελλάδα έχει εκφραστεί έτσι- και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα. Με εντυπωσίασε η δήλωση και η θέση της Ιταλίας υπέρ της Τουρκίας, υπέρ της εισβολής. Και αυτό βέβαια υποδηλώνει, για άλλη μια φορά, ότι στην Ε.Ε. τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Οτι ακούγονται πάλι φωνές, οι οποίες δεν συντάσσονται με τη γενική θέση της Ε.Ε. Θα ήθελα να μου πείτε, πώς βλέπετε και πώς χειρίζεται η Ελλάδα αυτή την υπόθεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι από την αρχή υπήρξαν σχετικές αναφορές μας γύρω από την προοπτική μιας τέτοιας εισβολής. Βέβαια, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, διότι υπάρχουν και γενικότερες πιέσεις από διεθνείς παράγοντες προς την Τουρκία. Από την πρώτη στιγμή, είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στο Ιράκ. Γιατί, μια τέτοια ενέργεια, όχι μόνο θα ήταν σαφώς αντίθετη με το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ, αλλά γιατί είναι σαφές ότι μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε γενικότερες περιπλοκές στην ήδη εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, θυμίσαμε και θυμίζουμε προς την τουρκική πλευρά ότι, τόσο οι αποφάσεις του ΟΗΕ, όσο και οι αποφάσεις της Ε.Ε., μιλούν για πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και μετά τον πόλεμο και φυσικά την προστασία των μειονοτήτων. Το επιχείρημα που αρθρώνουν οι Τούρκοι, ότι υπάρχει θέμα προσφύγων, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση εισβολή. Βεβαίως, υπάρχει πρόβλημα προσφύγων. Αλλά το πρόβλημα αυτό θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζετε ότι η ίδια η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να διατεθούν σημαντικά κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχουν σχετικές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, για τη λήψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Αρα, αν η Τουρκία θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πιθανού κύματος προσφύγων στο έδαφός της, ας συνεννοηθεί με την Ε.Ε., το διεθνή παράγοντα και τον ΟΗΕ για να λάβει την αναγκαία βοήθεια.

Σε καμία περίπτωση, η εισβολή δεν δικαιολογείται. Μας βρίσκει αντίθετους. Είναι έξω από το πνεύμα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Και βεβαίως, προειδοποιούμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα ή να δεχθούμε κανένα θέμα που να αφορά την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και την προστασία των μειονοτήτων σε αυτό. Εχουν γίνει σχετικές ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά από το υπουργείο Εξωτερικών. Και, προς το παρόν, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά ότι δεν επίκειται κάποια τέτοια εισβολή. Κρατούμε, όμως, επιφυλάξεις και εμείς, διότι επανειλημμένα η τουρκική πλευρά έχει χρησιμοποιήσει τη γνωστή διγλωσσία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι γνωστό παγκοσμίως ότι η Τουρκία είναι ο διεθνής ταραξίας. Πρώτα, υπήρξε εισβολή στην Κύπρο και δεν τιμωρήθηκε. Τώρα, επιχειρεί μια νέα εισβολή. Φοβούμαι ότι πάλι δεν θα τιμωρηθεί και διερωτώμαι, ποιός είναι πλέον ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., διότι διαβάζω σήμερα ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει σχετικά κονδύλια. Και αν δεν κάνω λάθος, θα δοθούν και 7,5 εκατομμύρια δολάρια από την Αμερική για να εξευμενίσουν την Τουρκία να μην μπει στο Βόρειο Ιράκ. Δεν καταλαβαίνω πού πηγαίνει η διεθνής δικαιοσύνη. Εδώ είναι χάος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε ότι όσον αφορά το Ιράκ, έχουν εγερθεί πάρα πολλά ερωτήματα γύρω από το θέμα της διεθνούς νομιμότητας. Από εκεί και πέρα, επειδή μια ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας θα δημιουργήσει πολλά περαιτέρω και σοβαρά ζητήματα, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας. Από ό,τι βλέπω, όμως, ανάλογη αντίθεση -και έχει διαμηνυθεί προς την τουρκική πλευρά- έχει εκφραστεί διεθνώς από πολλές χώρες και ιδιαίτερα από μεγάλες δυνάμεις. Φαίνεται ότι η Τουρκία το σκέφτεται ιδιαίτερα και δεν μπορούμε να πούμε ότι η εισβολή είναι σίγουρη. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπάρξει μια οποιαδήποτε κίνηση από την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Προεδρία θα συμφωνήσει με αυτές τις φωνές που υπάρχουν στην Ε.Ε., ώστε να υπάρξουν και κυρώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή αυτές οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με υποθετικές ερωτήσεις, θα ήθελα να σας πω ότι έχουμε απευθύνει όλες τις σχετικές προειδοποιήσεις προς την τουρκική πλευρά. Εχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας. Εχουμε μιλήσει και με τον ΟΗΕ, αλλά και με άλλες χώρες που διαδραματίζουν έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή. Θα παρακαλούσα να μείνουμε μέχρι εδώ, εφόσον δεν έχει γίνει κάτι άλλο από την πλευρά της Τουρκίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή αυξάνονται οι πληροφορίες ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα ανθρωπιστικό στη Βασόρα, αλλά και σε άλλες περιοχές του Ιράκ, ήθελα να ρωτήσω, αν η Προεδρία, δεδομένης και της πρόσφατης απόφασης της Συνόδου, θα αναλάβει πρωτοβουλία ούτως ώστε να υπάρξει άμεση εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις περιοχές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στις αποφάσεις της εαρινής Συνόδου Κορυφής υπάρχουν σχετικές προβλέψεις. Υπάρχει δέσμευση της Ε.Ε., με εισήγηση της ελληνικής Προεδρίας, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Το θέμα είναι ότι, σήμερα, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η διοχέτευση μιας τέτοιας ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να συνδεθεί με το γενικότερο ρόλο της διεθνούς κοινότητας στο Ιράκ. Είμαστε, λοιπόν, σε αναζήτηση τρόπων και μεθόδων, προκειμένου να εφαρμόσουμε αυτή την απόφαση. Μας ενδιαφέρει πολύ να σταθούμε πλάι στον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ και να δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Βεβαίως -επαναλαμβάνω- αυτό πρέπει να συνταυτιστεί με ενέργειες που αφορούν τη γενικότερη παρουσία της διεθνούς κοινότητας εκεί. Αυτή τη στιγμή, θα υπήρχε πρόβλημα διοχέτευσης. Ποιός θα ελάμβανε αυτή τη βοήθεια τώρα;

Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, ούτως ή άλλως θα υπάρχει μείζον θέμα ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει γενικότερη παρουσία του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, τόσο για την περίθαλψη των αμάχων και την παροχή σχετικής βοήθειας, όσο και για τη χάραξη των μελλοντικών κινήσεων, για τη γενικότερη ανασυγκρότηση του Ιράκ. Και σε αυτό θα επιμείνουμε. Και όταν λέω "ανασυγκρότηση", εννοώ πολιτική ανασυγκρότηση, πρώτα από όλα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στην απόφαση των "15" στο εαρινό Συμβούλιο, προβλεπόταν μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ακριβώς γι@ αυτό το θέμα, για να πάρει πάνω του την υπόθεση και να ληφθούν από εκεί οι αποφάσεις. Γνωρίζετε, ως κυβέρνηση, ως Προεδρία, αν έχει κανονιστεί μια τέτοια συνάντηση; Γιατί, φαντάζομαι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα είναι, ίσως μετά τον πόλεμο. Ρωτώ, όμως, αν υπάρχουν διπλωματικές κινήσεις γι@ αυτή τη συνεδρίαση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μια συνεδρίαση, που γίνεται με πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου. Βεβαίως, θα υπάρξουν και άλλες. Θα υπάρξουν και πρωτοβουλίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να σας θυμίσω ότι, ανεξάρτητα αν μερικές από αυτές τις χώρες, είτε καλύπτουν πολιτικά, είτε συμμετέχουν στην εισβολή, έχουν δεσμευτεί στην Ε.Ε. για την παρουσία του ΟΗΕ στις μετέπειτα εξελίξεις και τη διαμόρφωση των εξελίξεων, στη συνέχεια, μετά τον πόλεμο, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ. Σ@ αυτό, έχει δεσμευθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο, που μετέχει ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό θέλω να το θυμάστε, διότι είναι ένα ζήτημα που θα ανακινηθεί, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου. Δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι απόψεις που θα διατυπώσουν οι ΗΠΑ. Αυτό, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει δέσμευση και το θέμα φυσικά θα έρθει στον ΟΗΕ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εχω δύο ερωτήσεις. Μιας και το επαναλάβατε αυτό αρκετές φορές για το ρόλο του ΟΗΕ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το επανέλαβα γιατί θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οι ΗΠΑ, όμως, έχουν δείξει ήδη δείγματα ότι ουσιαστικά έχουν αψηφήσει τον ΟΗΕ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα θα αλλάξει κάτι και μέχρι πού μπορείτε να το τραβήξετε, διότι στην πρόσφατη αντιπαράθεση, ας το πούμε, με τις ΗΠΑ, τελικώς παραμερίστηκε ο ΟΗΕ. Δηλαδή, τώρα τί θα κάνει η Ευρώπη, εάν η Αμερική δεν δεχθεί τον ΟΗΕ να μπει στο παιχνίδι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω εάν οι ΗΠΑ δεν έχουν βγάλει αρκετά και χρήσιμα, και γι αυτές τις ίδιες, συμπεράσματα από όλη αυτή τη διαδικασία. Εχω την εντύπωση ότι θα συναχθούν αρκετά και χρήσιμα συμπεράσματα και για τις ΗΠΑ και για την κοινή γνώμη στο εσωτερικό της.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ευρώπη θα μείνει αποστασιοποιημένη στο θέμα του πολέμου μέχρι τέλους; Βλέπουμε ότι στο θέμα της Βαγδάτης διαφορετικά είχε σκεφθεί η Αμερική αυτές τις εχθροπραξίες. Απ@ ό,τι φαίνεται υπάρχει μεγάλη αντίσταση και ότι πολύ μεγάλος αριθμός -μιλάμε για χιλιάδες, εάν γίνει έτσι- άμαχοι άνθρωποι ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους. Υπάρχει κάποιος προβληματισμός από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση της Ευρώπης, σε αυτό το θέμα; Εάν τελικά φθάσουμε εκεί, θα παρέμβει ή θα μείνει αμέτοχη μέχρι το τέλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιαδήποτε παρέμβαση, καταλαβαίνετε, ότι μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε συμφωνήσει, τουλάχιστον με τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που είναι εκεί, για να μπορούμε να πούμε ότι είναι μια παρέμβαση συνολικά της Ευρώπης. Μεμονωμένες παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν. Ολοι θα θέλαμε να σταματήσει πιο γρήγορα ο πόλεμος. Για να μιλήσουμε, όμως, για οργανωμένη παρέμβαση της Ευρώπης, πρέπει να υπάρχει συμφωνία αυτών που αποτελούν την Ενωση και ειδικότερα των χωρών που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει μια τέτοια συμφωνία μέχρι στιγμής, για να είμαστε σαφείς. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Εάν δούμε ότι υπάρχει πιθανότητα άσκησης μιας πρωτοβουλίας που μπορεί να αποδώσει καρπούς, να είστε βέβαιοι ότι θα την αναλάβουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει στα Χανιά ή σκέφτεται η κυβέρνηση να αλλάξει την τοποθεσία που θα γίνει αυτή η συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Θα συνεννοηθώ με τον κ. Χριστοδουλάκη και θα σας πω. Με την ευκαιρία να σας πω ότι η συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, που είναι προγραμματισμένη, θα γίνει στη Βέροια, κανονικά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Παρακολουθώντας όλες αυτές τις ημέρες και τις τηλεοπτικές εικόνες και τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή Πρακτορεία, βλέπουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός αμάχων ανάμεσα στα θύματα, που προέρχονται και από τους βομβαρδισμούς. Δεύτερον, ανακοινώθηκε ότι η Βασόρα, στην οποία υπάρχουν πολλοί άμαχοι, θα είναι πλέον στρατιωτικός στόχος. Θα υπάρχουν, δηλαδή, επιχειρήσεις βομβαρδισμών. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, με δεδομένο ότι υπάρχει, εν πάση περιπτώσει, αυτή η διευκόλυνση και αυτός ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών που επιχειρούν στο Ιράκ και από τη Σούδα, αν με βάση όλα αυτά τα γεγονότα που εμπλέκουν και αμάχους, που βομβαρδίζονται πολιτικοί στόχοι, σκέφτεστε να ξαναδείτε αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι όλος ο κόσμος βλέπει αυτή τη στιγμή τις εξελίξεις που υπάρχουν με τους βομβαρδισμούς που βεβαίως έχουν και θύματα αμάχους και φοβάμαι ότι θα έχουν πολύ περισσότερους το επόμενο διάστημα, διότι είναι σαφές (από τις πληροφορίες που σε όλους σας έρχονται) ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν την τακτική τους. Αυτό το επισημαίνουμε ως ένα ιδιαίτερα αρνητικό σημείο αυτού του πολέμου. Η διεθνής κοινότητας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της. Δεν υπάρχει καλός πόλεμος. Ολοι οι πόλεμοι έχουν πολλά θύματα και στρατιώτες, νέους ανθρώπους δηλαδή, από όλες τις πλευρές των εμπλεκομένων, αλλά και άμαχους, που δεν μπορούν ούτε όπλο να σηκώσουν, οι οποίοι υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου, συνέπειες τις οποίες υφίσταται αυτή τη στιγμή ολόκληρη η ανθρωπότητα. Γι αυτό είμαστε αντίθετοι στον πόλεμο. Γι αυτό έχουμε τονίσει την αντίθεσή μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Και γι αυτό δεν συμμετέχουμε. Από κει και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι, όπως και όλες οι χώρες, έτσι κι εμείς τηρήσαμε τις συμφωνίες που είχαμε υπογράψει. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν, για παράδειγμα, σημερινές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, στην ίδια κατεύθυνση. Και γνωρίζετε ποια είναι η στάση της Γαλλίας απέναντι στο πόλεμο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εμείς τηρήσαμε, αλλά η Αμερική δεν τήρησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ηρθε σε αντίθεση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν τελικά θα συμμετάσχει η Ελλάδα σε αυτή τη συνάντηση κορυφής για την άμυνα, που θα γίνει στο Βέλγιο, στις 29 Απριλίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει την Προεδρία της Ε.Ε. Βεβαίως, κάθε πρωτοβουλία που γίνεται για την προώθηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, υπό τη στρατηγική της έννοια, μας βρίσκει θετικούς. Αλλά, θετικούς για την προώθηση της στρατηγικής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Θεωρούμε τέτοιες συναντήσεις ως ευκαιρία ανταλλαγής προβληματισμού, ως πρωτοβουλίες που προωθούν αυτό τον προβληματισμό, που προωθούν με συγκεκριμένα βήματα και συμβάλλουν ώστε να ωριμάζουν οι συνθήκες για αποφάσεις στην Ε.Ε. στην κατεύθυνση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αυτό είναι ένα θέμα τεράστιας σημασίας για την Ευρώπη. Ενα θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα ενόψει της Διακυβερνητικής και φυσικά κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στον προβληματισμό και την ωρίμανσή του είναι θετική.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Δεν μου απαντήσατε εάν θα συμμετάσχει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα περιφραστικά. Σας είπα ότι είμαστε Προεδρία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Προεδρία δεν πάει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Προεδρία πηγαίνει και καλύπτει κινήσεις που έχουν κάποιο γενικότερο θεσμικό ρόλο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για τη συνέλευση, θα γίνει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 16 Απριλίου ή στις 30 Ιουνίου; Γιατί στο διεθνή Τύπο «παίζουν» και οι δύο ημερομηνίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και οι δύο ημερομηνίες ισχύουν. Στις 16 Απριλίου το πρωί θα λυθούν τα ζητήματα που δεν λύθηκαν στις Βρυξέλλες. Οπως γνωρίζετε στις Βρυξέλλες και με πρωτοβουλία του Προέδρου της Συνέλευσης κ. Βαλερί Ζισκάρ ντ` Εστέν αποφασίστηκε να γίνει αναβολή της συζήτησης, λόγω της επιβάρυνσης εκείνων των ημερών από την κρίση στο Ιράκ. Αποφασίστηκε, όμως, στις 16 Απριλίου το πρωί, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των διαδικασιών που θα γίνουν εδώ για τη διεύρυνση, να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής και το θέμα, το οποίο δεν τέθηκε στις Βρυξέλλες. Αρα, θα έχουμε την ευκαιρία, στις 16 Απριλίου, να ληφθούν αποφάσεις, να συζητηθεί βεβαίως το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις σε μια σειρά εκκρεμότητες που υπάρχουν. Η οριστική, όμως, απόφαση γύρω από το θέμα της Συνέλευσης, για το μέλλον της Ευρώπης, προγραμματίζεται να ληφθεί στις 30 Ιουνίου, σε μια σύνοδο που πιθανότατα θα γίνει στις Βρυξέλλες, σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής, ειδικά γι αυτό το θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η υπογραφή προσχώρησης θα γίνει κανονικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει κανονικά. Αυτό δεν αναιρείται. Δηλαδή, θα λυθούν αρχικά οι εκκρεμότητες και στη συνέχεια, θα προγραμματιστεί η τελική σύνοδος κορυφής.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Είναι σίγουρο, δηλαδή, ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στις 16 Απριλίου είναι σίγουρο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Στις 30 Ιουνίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξαρτάται από τη συνάντηση της 16ης Απριλίου, αλλά προγραμματίζεται να γίνει. Η τελική απόφαση θα ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις 30 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε ενδιαμέσως κάποιο πρόβλημα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχουν κάποιες κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για το θέμα των Κούρδων που είπε ο κ. Κωνσταντινίδης; Γνωρίζετε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με τον κ. Ανάν, όπως και με πολλούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, τον κ. Γκρόσμαν και άλλους, γύρω από αυτό το θέμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει συγκεκριμένος καταγγελτικός λόγος από την πλευρά της Ελλάδας γι@ αυτό το σημείο; Εχουμε καταλήξει κάπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, έκανα, πριν από λίγο, δήλωση γι@ αυτό. Εχουμε εκφράσει σαφώς την αντίθεσή μας. Δεν δικαιολογείται από τίποτα μια τέτοια περίπτωση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πριν από την έναρξη του πολέμου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είχε πει ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εκτός κι αν οι πολεμικές επιχειρήσεις διαρκέσουν για πολύ. Τώρα, που φαίνεται ότι παρατείνεται το χρονικό διάστημα των πολεμικών επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για τη θωράκιση της οικονομίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βλέπουμε, αυτή τη στιγμή, το λόγο για κάτι τέτοιο. Η οικονομία μας, όπως βλέπετε, αντέχει, μπορεί και ξεπερνά το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάποιο κύμα προσφύγων, γιατί ο Νομάρχης Εβρου "σηκώνει τα χέρια ψηλά", δεν έχει πλέον λεφτά να συντηρήσει τους πρόσφυγες που ήδη υπάρχουν εκεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν ληφθεί σχετικά μέτρα και σας τα έχω ανακοινώσει. Εχει δοθεί σήμα από τα αρμόδια υπουργεία προς όλες τις υπηρεσίες και τον κρατικό μηχανισμό σε όλη τη συνοριακή γραμμή. Εχουν λάβει τα μέτρα τους και υπάρχει καθεστώς επαγρύπνησης, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, βεβαίως. Για παράδειγμα, μου έλεγαν χθες -που βρισκόμουν για την παρέλαση στη Ρόδο- ότι υπάρχει τεράστια πίεση από πρόσφυγες στην περιοχή των θαλάσσιων συνόρων.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει αυτό, κ. Υπουργέ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πίεση από λαθρομετανάστες. Υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες εισόδου λαθρομεταναστών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφορά τη φρεγάτα "Κουντουριώτης": Είπατε ότι δεν συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι είναι σε περιοχή που διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις και μάλιστα το πλήρωμά της έκανε και προληπτικά εμβολιασμό κατά του άνθρακα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η φρεγάτα είναι για άλλο σκοπό, όπως είναι και πολλές άλλες φρεγάτες από πολλές χώρες που δεν συμμετέχουν στον πόλεμο. Η αποστολή της αφορά τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Βεβαίως, προληπτικά και για οποιαδήποτε περίπτωση, λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των ναυτών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είναι δύσκολη η διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν τίθεται ένα θέμα εκεχειρίας, ανακωχής ή οτιδήποτε άλλο για να σωθεί ο κόσμος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να είστε βέβαιοι ότι άμα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει, θα το είχαμε κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζητάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να είστε βέβαιοι ότι αν μπορούσαμε να το είχαμε κάνει, θα το είχαμε κάνει. Εχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας και έχουμε ζητήσει να σταματήσει, όσο το δυνατό, πιο γρήγορα αυτός ο πόλεμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα δεύτερο ερώτημα: Για να καταλάβω τι είδους εμπλοκή μπορεί να έχει ο ΟΗΕ ή η Ε.Ε., μετά τον πόλεμο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιθανότατα δεν θα υπάρχει κυβέρνηση στο Ιράκ, κατ` αρχήν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω. Εάν θα είναι χωρίς προϋποθέσεις. Δηλαδή, εφόσον υπάρχει μονομερής κατοχή από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι δυνατόν ο ΟΗΕ ή η Ε.Ε. να εμπλακεί, είτε για ανθρωπιστική βοήθεια...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κυρίως ο ΟΗΕ, βεβαίως. Η Ε.Ε. θα συμβάλει στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν μπορεί να σκοπεύει να πάει αυτόνομα. Λοιπόν, βεβαίως θα είναι δυνατόν. Ο κ. Μπλερ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει συμφωνήσει στην Ε.Ε. σε αυτή την προοπτική. Το ίδιο και ο κ. Αθνάρ και ο κ. Μπερλουσκόνι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς να έχει λόγο για την πολιτική λύση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συμμετέχουν εμμέσως ή αμέσως στην εισβολή, έχουν συμφωνήσει κατά την εαρινή Σύνοδο των Βρυξελλών, ότι πρέπει στη συνέχεια να αναλάβει ο ΟΗΕ την πολιτική διαχείριση του προβλήματος. Σας θυμίζω την απόφαση. Αν, από εκεί και πέρα, έχουν άλλη άποψη οι ΗΠΑ, αυτό θα το δούμε. Αλλά, ας φροντίσουν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 March 2003 - 14:05:09 UTC