Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συζήτηση στη Βουλή. Παρακολουθήσατε τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών γύρω από το θέμα του Ιράκ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί του θέματος.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφή με τους υπουργούς Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο και Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη, με αντικείμενο τη συζήτηση της πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση, ενόψει και των πρωτοβουλιών της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. Οπως γνωρίζετε, έχει προσδιοριστεί και το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών στη Βέροια.

Στις 7 το απόγευμα, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή, για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Αύριο, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής στην Ε.Ε., σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, την προηγούμενη Παρασκευή έγιναν κάποιες συλλήψεις αλλοδαπών στις διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων, αν δεν κάνω λάθος, ήταν 45 Ιρακινοί, κάποιοι Ιρανοί και δύο Σύριοι. Οι δύο Σύριοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απελάθηκαν ή πρόκειται να απελαθούν. Γνωρίζουμε τους λόγους της απέλασης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Θα ενημερωθώ σχετικά και θα σας απαντήσω. Πάντως, ουδείς πρόκειται να απελαθεί για οποιονδήποτε άλλο λόγο, παρά μόνον εάν υπάρχουν παράνομες πράξεις, που έχει κάνει ο ίδιος. Πρέπει, δηλαδή, να δούμε αν είχαν ή δεν είχαν χαρτιά ή οτιδήποτε άλλο.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι, σήμερα, κατέστη σαφές από τον Πρωθυπουργό το θέμα της πρωτοβουλίας του Βελγίου, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Είμαστε θετικοί σε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά υπό την έννοια ότι η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στη στρατηγική της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Είχαμε πει και χθες εδώ, ότι η Ελλάδα, στο διάστημα που απομένει ως την ολοκλήρωση της Προεδρίας, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες αυτές. Ομως, και τις στηρίζει και τις καλύπτει. Και βεβαίως θα εξετάσει τη στάση της, αμέσως μετά τη λήξη της ελληνικής Προεδρίας.

ΓΡΟΜΑΝ: Σχετικά με τη συνάντηση του υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, έχει αποφασιστεί εντέλει πού θα γίνει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ενημερωθείτε από τον κ. Χριστοδουλάκη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί να μην εκπροσωπηθεί και η Ελλάδα σε αυτή τη συνάντηση, την πρωτοβουλία των "4", πλέον, χωρών με ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος και όχι με τον Προεδρεύοντα της Ευρώπης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν, όταν συμμετέχουν οι επικεφαλής των άλλων κυβερνήσεων, από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει άλλο στέλεχος. Αυτό δεν θα είχε νόημα. Εφόσον η Ελλάδα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., είναι σαφές ότι για λόγους, που εύκολα κατανοείτε, καλό θα ήταν να μη συμμετάσχει αμέσως σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Στηρίζει, όμως, πολιτικά την πρωτοβουλία, με την έννοια της ενίσχυσης της στρατηγικής, για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλεια της Ευρώπης. Βεβαίως, μετά τη λήξη της Προεδρίας θα εξεταστεί και η στάση μας υπό το φως των εξελίξεων. Πιθανόν, τότε, να χρειαστεί να συμμετάσχουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Αλλά, αυτό δεν μπορεί να γίνει, όσο ασκούμε την Προεδρία της Ε.Ε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χθες, μιλήσατε για το ζήτημα της επόμενης ημέρας του Ιράκ, για πολιτική ανασυγκρότηση, αλλά και για όλο το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είπατε ότι θα είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες. Αν δεν κάνω λάθος, χθες ο κ. Πάουελ, σε μια σχετική δήλωσή του είπε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να παραχωρήσουν στον ΟΗΕ το "κουμάντο" της επόμενης ημέρας στο Ιράκ. Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκε, σήμερα, αναλυτικά και ο Πρωθυπουργός, επ@ αυτού. Είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος που έγινε χωρίς την έγκριση και τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας δημιουργεί, ήδη, μείζονα προβλήματα.

Το πρώτο και μεγάλο πρόβλημα είναι οι χιλιάδες των νεκρών αμάχων, που μπορεί να υπάρξουν μέχρι τη λήξη του πολέμου. Ηδη, υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί. Είναι προφανής ο κίνδυνος, από τη στιγμή που βομβαρδίζονται πόλεις, να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αμάχων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί παρά να προκαλέσει αισθήματα οργής σε όλους. Ανεξάρτητα της γνώμης που καθένας έχει για το καθεστώς Χουσείν -εμείς λέμε ανοικτά ότι είναι μια ελεεινή δικτατορία- κανείς δεν νομιμοποιείται να βομβαρδίζει πόλεις, να σκοτώνει αμάχους και να προκαλεί θύματα μέσα στον αθώο πληθυσμό. Και σε αυτό, νομίζω ότι όλοι πρέπει να τοποθετηθούμε.

Ενα δεύτερο θέμα: Εχουμε απαιτήσει και συνεχίζουμε να απαιτούμε να αναλάβει η διεθνής κοινότητα τη διαδικασία της πολιτικής ανασυγκρότησης του Ιράκ, αμέσως μετά τον πόλεμο. Δεν ανήκει το Ιράκ σε κάποιους για το χειριστούν όπως νομίζουν. Και αυτό θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα. Υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και επιτέλους πρέπει να επιβληθεί. Χαιρόμαστε, διότι πολλές από τις χώρες που, εμμέσως ή αμέσως, συμμετέχουν σε αυτό τον πόλεμο (που είναι γνωστό ότι έχουμε καταδικάσει και έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας) έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν με αυτούς που λένε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία της πολιτικής ανασυγκρότησης αμέσως μετά τον πόλεμο. Και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία έχουν συμφωνήσει στα όργανα της Ε.Ε. σε αυτή την κατεύθυνση, σε αυτή την αναγκαιότητα.

Είναι σαφές ότι το Ιράκ δεν μπορεί να αποτελεί προτεκτοράτο κανενός. Δεν μπορεί από τη μία να λένε κάποιοι ότι "ερχόμαστε να φέρουμε τη δημοκρατία" και από την άλλη να μεταβάλλουν χώρες σε προτεκτοράτο. Η διεθνής νομιμότητα πρέπει να επιβληθεί. Και τη διεθνή νομιμότητα την καθορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας σε μια επισήμανση: Σήμερα, ανεβάσατε πάρα πολύ τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ. Σας επισημαίνω ότι όλο το διάστημα που παιζόταν, αν θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος, η φράση που κυριαρχούσε ήταν "μη νόμιμος ο πόλεμος" και τώρα ακούμε εδώ για "απαράδεκτες ενέργειες", για "θύματα αμάχους μέχρι το τέλος του πολέμου"...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ισχύουν; Λάθος κάναμε;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Επιτρέψτε μου: Γιατί η διεθνής κοινότητα τη λέξη "απαιτεί" δεν την είπε πριν γίνει ο πόλεμος; Γιατί δεν είπε "απαιτούμε να μη γίνει ο πόλεμος, ώστε να μην έχουμε χιλιάδες θύματα αμάχους" και την λέει τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς δεν είπε κάτι τέτοιο η διεθνής κοινότητα. Την ελληνική κυβέρνηση εκφράζω.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ναι, και την λέτε, τώρα, ότι "απαιτούμε να συμμετέχουμε στην ανοικοδόμηση"...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ίδιο ακριβώς χρησιμοποιήσαμε σε όλες τις τοποθετήσεις μας. Είναι γνωστή η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Θέλω να θυμίσω ότι την Παρασκευή το βράδυ ο Πρωθυπουργός, μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", έκανε σχετική δήλωση, ξεκινώντας με τη φράση "εμείς έχουμε διαφωνήσει με τον πόλεμο και δεν συμμετέχουμε". Επίσης, θέλω να σας θυμίσω ότι, μερικές εβδομάδες πριν σε ομιλία του στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, εδώ στην Αθήνα, σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΓΣΕΕ, ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι κανένας πόλεμος δεν είναι νόμιμος, αν αυτό δεν καθορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό ακριβώς επανάλαβε και την παραμονή της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Και τώρα είμαστε πέντε σκάλες επάνω, λέτε ότι η διεθνής κοινότητα απαιτεί να αναλάβει την ανασυγκρότηση του Ιράκ. Γιατί δεν απαίτησε από τις ΗΠΑ να μη γίνει ο πόλεμος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιός σας είπε ότι δεν το απαίτησε;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν έχω αυτή την τοποθέτησή σας, όσες φορές σας έκανα αυτή την ερώτηση στο briefing.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχετε προσέξει την τοποθέτησή μου. Είχα πει, κατ` επανάληψη, ότι κανένας πόλεμος, χωρίς την κάλυψη του ΟΗΕ, δεν μπορεί να είναι νόμιμος. Το έχω πει πολλές φορές και δεν το έχω πει μόνον εδώ. Γνωρίζετε καλά ότι αυτό ειπώθηκε στις τοποθετήσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Μη συγχέετε τις τοποθετήσεις μας ως ελληνική κυβέρνηση με τις αποφάσεις της Ε.Ε., οι οποίες εκ των πραγμάτων, με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει στην Ε.Ε., εμπεριέχουν το στοιχείο του συμβιβασμού. Εχουμε πέντε ή έξι κράτη, πολλές φορές, τα οποία έχουν μια διαφορετική άποψη. Το καταλαβαίνετε αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ως ελληνική κυβέρνηση, για την αποφυγή του πολέμου, φθάσατε ως ένα σημείο. Ως πού είστε διατεθειμένοι να φθάσετε για να συμμετέχει η διεθνής κοινότητα στην ανασυγκρότηση του Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως και στην περίπτωση της αποφυγής του πολέμου, όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες. Λένε πολλοί "αναλάβετε περαιτέρω πρωτοβουλίες". Το τόνισε και σήμερα ο Πρωθυπουργός και το επαναλαμβάνω: Δεν σταματήσαμε ποτέ να παίρνουμε πρωτοβουλίες.

@ Πρωτοβουλία ήταν το Συμβούλιο των Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, στις 27 Γενάρη.

@ Πρωτοβουλία ήταν η συνάντηση, η οποία τελικά μετατράπηκε σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις 17 Φλεβάρη.

@ Πρωτοβουλία ήταν η παρέμβαση, η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών και η προσπάθειά του για το συντονισμό των τεσσάρων χωρών-μελών της Ε.Ε., που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις διαδικασίες του ΟΗΕ.

@ Πρωτοβουλία ήταν και η τοποθέτηση, το σχέδιο ψηφίσματος και η απόφαση τελικώς, η οποία επετεύχθη κατά τη διάρκεια του εαρινού Συμβουλίου, στις 21 Μαρτίου.

Δεν έχουμε αποκλείσει και άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Κάθε άλλο. Αλλά, οι πρωτοβουλίες πρέπει να έχουν και ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο και πρέπει να προσδοκούμε από αυτές συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πολύ κοντά. Και, αν σε οποιοδήποτε επίπεδο εκτιμήσουμε ότι οποιαδήποτε εκδήλωση πρωτοβουλίας μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αυτό θα γίνει. Δεν μπορώ να τις προαναγγείλω όλες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ως πού είστε διατεθειμένοι να φθάσετε για να διασφαλίσετε ότι ο ΟΗΕ, την επόμενη ημέρα, θα είναι παρών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Ηδη, όμως, έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα και θέλω να καταλάβετε ποιο είναι: Το μεγάλο βήμα ήταν ότι υπάρχει συμφωνία και μερικών από τις επιτιθέμενες χώρες σε αυτή την αναγκαιότητα. Θέλω να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, συμφώνησε, στη διάρκεια του εαρινού Συμβουλίου, ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία της πολιτικής ανασυγκρότησης του Ιράκ, μετά τον πόλεμο. Ομοίως, συμφώνησαν και οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας, οι οποίες είχαν -όπως γνωρίζετε- διαφορετική άποψη για τη διεξαγωγή του πολέμου. Αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία, που αναδεικνύεται τώρα και κατανοείτε γιατί κάναμε τους χειρισμούς εκείνους, τους οποίους μερικοί, βιαστικά, έσπευσαν να κατακρίνουν από το εσωτερικό της χώρας, την Πέμπτη το πρωί και την Πέμπτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Αποδεικνύεται τώρα πόσο υπεύθυνοι και ώριμοι ήταν αυτοί οι χειρισμοί για τους οποίους ορισμένοι βιάστηκαν να κάνουν αναλύσεις και να μιλήσουν περί δήθεν ατολμίας ή αποφυγής ανάληψης ευθυνών. Το αντίθετο έγινε. Δημιουργήσαμε μια απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη όλων, που τώρα μας φέρνει πιο ισχυρούς σε ένα κρίσιμο θέμα. Για σκεφθείτε τι θα είχε γίνει, αν είχαμε ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική τακτική και είχαμε βαθύνει το ρήγμα που υπήρχε στην Ε.Ε.! Και το υπογραμμίζω για να κατανοήσουμε πόσο ώριμες και πόσο υπεύθυνες είναι ορισμένες αναλύσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε ότι το Ιράκ δεν μπορεί να είναι προτεκτοράτο κανενός. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν τελικά οι ΗΠΑ προωθήσουν αυτή τη λύση της επιβολής ενός καθεστώτος από κάποιο Αμερικανό πολιτικό ή στρατιωτικό πρόσωπο, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει αυτό το καθεστώς στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελλάδα θα κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει. Τις αποφάσεις αυτές τις πιστεύουμε, τις προωθούμε, τις διεκδικούμε με τις δυνάμεις που μας δίνει η Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι εντυπωσιακό να λέμε, το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, το είπατε κι εσείς σήμερα, για την επόμενη ημέρα. Μιλάμε για ανασυγκρότηση....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα και για τους αμάχους και για τα θύματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, όμως, στις Βρυξέλλες μίλησε για την επόμενη ημέρα και για την ανασυγκρότηση. Και καλώς τα είπε. Αλλά, το θέμα είναι το εξής: Με αυτά υπονοούμε ότι περιμένουμε να γίνει η σφαγή και στη συνέχεια να παρέμβουμε. Ερωτώ, η Ε.Ε. είναι ανεύθυνη; Δεν πρέπει να παρέμβει για να σταματήσει η σφαγή; Η ευθύνη που έχουμε σήμερα ως ανθρωπότητα είναι να περιμένουμε τί θα γίνει την επόμενη ημέρα και μετά να δράσουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το ερώτημα δεν πρέπει να απευθύνεται σε εμάς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είμαστε προεδρεύουσα χώρα και μπορούμε να διαδραματίσουμε δυναμικά το ρόλο μας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να λάβει απόφαση για το θέμα του πολέμου. Για να παρέμβει, πρέπει να λάβει απόφαση. Αυτό θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω, επειδή το πρωί άκουσα στο ραδιόφωνο έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης, να το χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα. Λένε, λοιπόν, μερικοί: Να παρέμβει η Προεδρία. Μα, πώς θα παρέμβει η Προεδρία εκτός πλαισίου αποφάσεων;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να το θέσει η Προεδρία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Προεδρία έχει θέσει κατ` επανάληψη αυτά τα ζητήματα. Αλλά γνωρίζετε ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις διότι έξι χώρες-μέλη της Ε.Ε., τις οποίες έχω ονομάσει, έχουν άλλη άποψη. Με βάση, λοιπόν, τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. και τα ισχύοντα σήμερα, δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Αρα, δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση σε αυτό το θέμα η Προεδρία. Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός είπε σήμερα στη Βουλή: Σκεφθείτε τι θα γινόταν, εάν αυθαίρετα και εκτός πλαισίου αποφάσεων κάναμε σήμερα, τέλη Μαρτίου, εμείς μια παρέμβαση και την 1η Ιουλίου ερχόντουσαν οι Ιταλοί ως Προεδρία και έκαναν μια τελείως διαφορετική παρέμβαση. Θα ήταν αυτό Ενωση; Οχι βέβαια! Θα είχαμε δημιουργήσει ένα ρήγμα άνευ προηγουμένου. Θα είχαμε οδηγήσει την ήδη δοκιμαζόμενη με αρκετά προβλήματα Ε.Ε., αυτή την περίοδο, προς τα πίσω. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια Ενωση ισχυρή, με Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να βαθαίνουμε τα ρήγματα και να λαμβάνουμε αποφάσεις μόνοι μας εκτός πλαισίου;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να δημιουργήσουμε μια Ενωση, πατώντας σε πτώματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα περί πτωμάτων, σε αυτούς που συμμετέχουν στον πόλεμο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για εκείνους το λέω, δεν το λέω για εμάς. Αλλά, να διαδραματίσουμε ένα ρόλο πρωτεύοντα. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς θεατές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρεμβαίνουμε -και το βλέπετε αυτό- συνεχώς.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Με δεδομένο ότι οι συμμαχικές δυνάμεις βάλλουν κατά του άμαχου πληθυσμού σε αυτόν το παράνομο πόλεμο -μη νομιμοποιημένο όπως τον χαρακτηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση- σκέφτεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της σε σχέση με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ; Γιατί, εάν δεν κάνω λάθος, το υπαινίσσονται πλέον και στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, όπως ο κ. Καψής, ο κ. Παπαθεμελής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός τόνισε σήμερα ότι δεν απαντάμε με μη τήρηση της νομιμότητας εκ μέρους μας, σε εκείνους που κατηγορούμε για μη τήρηση της νομιμότητας. Οταν κατηγορείς κάποιον ότι δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, άρα δεν τηρεί τη νομιμότητα, δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο ακριβώς σε σχέση με μια σειρά συνθήκες ή συμφωνίες που έχεις υπογράψει. Εφόσον, υπεραμυνόμαστε του Διεθνούς Δικαίου πρέπει πρώτοι να το τηρούμε. Γι αυτό σεβόμαστε τις συμφωνίες, λαμβάνοντας, βεβαίως, υπόψη και το συσχετισμό των δυνάμεων και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων.

ΖΟΥΛΑΣ: Αντιλαμβάνομαι τη δυσμενή θέση που έχει περιέλθει η Προεδρία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δυσμενή θέση για την Ε.Ε. όχι για την Προεδρία.

ΖΟΥΛΑΣ: Αυτή τη στιγμή είναι αμήχανη η θέση της Προεδρίας. Ομως, θέλω να ρωτήσω: Επειδή αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά σε δραματικές εξελίξεις, εάν σκέφτεται η Προεδρία να αναλάβει μια πρωτοβουλία, προκειμένου και οι έξι χώρες-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πώς; Στα μάτια των λαών τους;

ΖΟΥΛΑΣ: Οχι. Εννοώ, εάν η Προεδρία θα λάμβανε μια πρωτοβουλία να συγκληθεί εκ νέου μια νέα Σύνοδος Κορυφής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε υπόψη σας ότι για να συγκληθεί μια Σύνοδος Κορυφής πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι συμμετέχουσες χώρες. Από την Ε.Ε. δεν προβλέπεται να καλεί η Προεδρία και να έρχονται υποχρεωτικά οι χώρες-μέλη. Αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη να συμμετέχουν οι μισοί; Αυτές οι κινήσεις θέλουν μεγάλη προσοχή και πρέπει να εκδηλώνονται τη σωστή ώρα. Μη νομίζετε ότι είναι υποχρεωτικό, εάν στείλει ένα γράμμα ο προεδρεύων να έρθουν και οι υπόλοιποι σε έκτακτη σύνοδο. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, αντί να τραβήξουμε την Ε.Ε. εμπρός, να βαθύνουμε ακόμη περισσότερο ένα υπαρκτό ρήγμα και να καταστήσουμε την Ε.Ε. αναξιόπιστη; Δεν αναλαμβάνουμε τέτοια ευθύνη. Το αντίθετο. Επανειλημμένα επιχειρήσαμε να δώσουμε στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να έχει φωνή. Εχουμε ένα σημαντικό όπλο, ενόψει των εξελίξεων, την απόφαση της 21ης Μαρτίου, που θα αποδειχθεί μια απόφαση σημαντική. Και, εάν δεν το βλέπουμε ακόμη, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Και ερωτώ: Την ακυρώνουμε; Αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη; Είμαστε έτοιμοι και μελετούμε τις κινήσεις πριν αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το επόμενο διάστημα θα συνέλθει και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπάρχουν καθημερινές εκκρεμότητες και συνεννοήσεις και θα υπάρξουν παρεμβάσεις. Δεν μιλάμε για μια Ε.Ε. που έχει την ίδια κατεύθυνση σε αυτά τα ζητήματα, σήμερα. Ο λόγος μας είναι αυτόνομος ως ελληνική κυβέρνηση. Και είναι άλλος ο λόγος, όταν πρέπει να εκφράσεις ένα σύνολο δεκαπέντε χωρών-μελών. Αυτό δεν είναι κακό. Είναι αναγκαίο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός, ως προεδρεύων της Ε.Ε., με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στα Συμβούλια Κορυφής, να αναλάβει μια πρωτοβουλία για να επισκεφθεί τον κ. Μπους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι τέτοιο. Επαφή με τον κ. Μπους προβλέπεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, τον Ιούνιο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή στο παρελθόν είχαμε συναντήσεις προεδρευόντων της Ε.Ε. με τον Πρόεδρο Μπους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έχουμε. Είναι προγραμματισμένη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, όμως, έχουμε δραματικές εξελίξεις, γεγονότα τα οποία ασφαλώς ευαισθητοποιούν όλους μας. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται και αναρωτιέμαι τί θα προσέφερε; Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τουλάχιστον έξι χώρες-μέλη έχουν ταχθεί πολιτικά υπέρ του πολέμου. Τί θα συζητήσει ο κ. Σημίτης; Την άποψη της Ελλάδας;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Την άποψη της Ε.Ε. και τις θέσεις όπως εκφράστηκαν από τα Συμβούλια Κορυφής, τις οποίες χαρακτηρίσατε σημαντικές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν έρθει η ώρα θα δούμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι θα συνεισέφερε μια τέτοια κίνηση. Αυτό που χρειάζεται είναι να παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις, να κάνουμε τις σχετικές συνεννοήσεις και να εκδηλώσουμε πρωτοβουλίες όταν αυτές πρόκειται να επιφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ομως -και αυτό το τονίζω- φαίνεται ήδη η σημασία της απόφασης της 21ης Μαρτίου. Δεν ήταν μια απόφαση που έσπευσαν μερικοί να πουν ότι εντάξει κοιτάτε μπροστά, αλλά τι γίνεται. Αυτό το «μπροστά» είδατε πόσο αμφισβητείται από ορισμένους. Και είδατε τη σημασία που είχε να υπογράψουν η Αγγλία και η Ισπανία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα τηρήσουν την υπογραφή τους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ελπίζουμε!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 27 March 2003 - 15:05:09 UTC