Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Ανοιξης, δεν ξέρω, εάν το γνωρίζετε! Σήμερα είναι παγκόσμια ημέρα της ποίησης!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Χρόνια πολλά!

Η κυβέρνηση έχει γνώση του αντιπολεμικού φρονήματος του λαού μας και κατανοεί πλήρως το πνεύμα των σημερινών εκδηλώσεων, κυρίως τη συμμετοχή της νεολαίας σε αυτές. Πιστεύουμε, ταυτόχρονα, ότι θα καταδειχθεί η ωριμότητα της συμπεριφοράς από όλους με την αποφυγή ακροτήτων, που αμαυρώνουν ακριβώς αυτό το πνεύμα των εκδηλώσεων, το πνεύμα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.

Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ενωμένης Ευρώπης, συμμετείχε, συμμετέχει και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις με τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και την κρίση είναι σημαντική, λαμβανομένων υπόψη των σημερινών συνθηκών.

Η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της και την προοπτική της, να αποκτήσει μια ενιαία και δυνατή φωνή, ενισχύοντας την πολιτική της οντότητα και τις δυνατότητες να παρεμβαίνει στα διεθνή δρώμενα. Η απόφαση καταδεικνύει εξάλλου το ρεαλισμό, το μέτρο και την πίστη για το ρόλο της Ενωμένη Ευρώπης σήμερα και στο μέλλον. Καταδεικνύει τη δυναμική που έχει η ιστορία. Και κάτω από αυτό το πνεύμα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με άλλα λόγια η ιστορία δεν τελειώνει με το συγκεκριμένο πόλεμο. Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει αποφασιστικά τις αδυναμίες της για να παίξει στο εγγύς μέλλον το ρόλο της, που είναι και σημαντικότατος για την ίδια, αλλά και για τη διεθνή πραγματικότητα.

Το κείμενο της απόφασης το γνωρίζετε. Δεν χρειάζεται να επισημάνω ιδιαίτερα τα σημεία, τα οποία θεωρώ σπουδαία. Πιστεύω ότι πολύ εύκολα τα αναγνωρίζει καθένας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ακουσα μια χροιά ικανοποίησης στη φωνή σας, να λέτε ότι η Ελλάδα, ως Προεδρία της Ε.Ε., συμμετέχει και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Δεκτό και σεβαστό. Αλλά, το ζητούμενο, αυτή την περίοδο, που διεξάγεται ένας πόλεμος, είναι να δούμε το δικό μας ρόλο και να τον τονίσουμε ή να δούμε ότι απέτυχε η Ευρώπη να αποτρέψει τον πόλεμο, απέτυχε να κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση τώρα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως Προεδρία, συμμετέχει και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, καταδεικνύεται από την απόφαση, η οποία ελήφθη από όλα τα μέλη της Ε.Ε. Μια απόφαση που διαμόρφωσε η ελληνική Προεδρία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι αυτή η απόφαση θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η απόφαση της 17ης Φεβρουαρίου δεν είχε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση αυτή είναι κοινή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Και η προηγούμενη ομόφωνη ήταν, νομίζω!

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχει τη δυναμική αυτή. Από κει και πέρα, η όποια δυσκολία έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, δεν σημαίνει ότι θα είναι μόνιμη. Η προσπάθεια, και αυτό λέει η απόφαση, είναι να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται στην πορεία της Ενωμένης Ευρώπης. Δεν είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία η Ευρώπη στην πορεία, εδώ και 50 χρόνια, συνάντησε τέτοιες δυσκολίες. Αυτό δεν θα πρέπει να την πτοεί. Αντιθέτως, θα πρέπει να την ενθαρρύνει και να την ενδυναμώνει, προκειμένου να χαράξει μια πορεία, η οποία πιστεύουμε απόλυτα -όπως πιστεύουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι- ότι μπορεί να πετύχει.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πολύ σωστός ο στόχος να αποκτήσει ενιαία φωνή η Ευρώπη. Επειδή, όμως, τα κράτη-μέλη έχουν υπόσταση στη διεθνή σκηνή, βλέπετε την προοπτική, όπως κάποιες χώρες-μέλη της Ε.Ε. που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ, οι υπόλοιπες χώρες που διαφωνούν να βγουν ένα βήμα μπροστά από την Ε.Ε. και να πάρουν κάποια πρωτοβουλία στο θέμα του πολέμου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το κείμενο της απόφασης μιλά και για τις διατλαντικές σχέσεις της Ενωμένης Ευρώπης, για το διάλογο και τη συνεργασία, η οποία πρέπει να υπάρξει.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πέρα από το διάλογο με τις ΗΠΑ, στη συγκεκριμένη κρίση η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, σκέφτονται να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία στο θέμα αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μπορώ να σας μιλήσω για άλλες χώρες μεμονωμένα. Μιλώ για την Ενωμένη Ευρώπη και την απόφαση αυτή που ελήφθη από όλους. Εάν κάποια χώρα αναλάβει πρωτοβουλία, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εκτός της Ενωμένης Ευρώπης, ποιά είναι η θέση μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον πόλεμο. Αυτό είναι γνωστό. Το έχουμε πει πολλές φορές. Φαίνεται ότι πρέπει να το επαναλάβουμε. Το επαναλαμβάνω, λοιπόν: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον πόλεμο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κάποια πρωτοβουλία, πέραν της μη συμμετοχής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό για το οποίο φροντίζει η Ελλάδα είναι να διατηρήσει τη σταθερότητα στην οικονομία, η οποία, όμως, επηρεάζεται από τον πόλεμο που διεξάγεται. Πιστεύουμε η διάρκεια του πολέμου να είναι περιορισμένη, ώστε να μην επηρεαστεί περαιτέρω. Στην περίπτωση αυτή θα ληφθούν, ίσως, κάποια διαφορετικά μέτρα από αυτά που εφαρμόζονται σήμερα τα οποία και γνωρίζετε. Ακόμα, πέρα από τη σταθερότητα στην οικονομία, η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει την ασφάλεια και την ομαλότητα. Γνωρίζετε ότι, ήδη, εφαρμόζονται μια σειρά μέτρων, αυτή την περίοδο, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερη επιφυλακή, ασφάλεια σε ορισμένες εγκαταστάσεις, προστασία προσώπων, οργανισμών κοινής ωφέλειας, πρεσβειών, κ.τ.λ.. Η Ελλάδα προσπαθεί ταυτόχρονα για την ενίσχυση του τουρισμού, διότι είναι ένας τομέας, ο οποίος όντως πλήττεται, με τις πολεμικές επιχειρήσεις. Παρόλο που η Ελλάδα είναι μακράν των επιχειρήσεων αυτών, εντούτοις τα ρεύματα τουρισμού επηρεάζονται ιδιαιτέρως ψυχολογικά.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Η ελληνική Προεδρία θεωρεί νόμιμη ή παράνομη την επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ; Διότι, δεν καταλάβαμε από τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και Προεδρεύοντος.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ελληνική Προεδρία έχει την άποψη που έχει και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος έχει εκφραστεί γι@ αυτό. Την έχει αποκαλέσει "μη νομιμοποιημένη ενέργεια".

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σκέφτεται να ζητήσει την κατάπαυση του πυρός η ελληνική Προεδρία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ένα από τα σημεία που θα δείτε στην απόφαση. Αναφέρει ότι ο οργανισμός που πρέπει να επιληφθεί και αυτή τη στιγμή -και σήμερα και αύριο- των θεμάτων της κρίσης του Ιράκ είναι πάντα ο ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Παρά την ομόφωνη απόφαση που είχαμε στις Βρυξέλλες, ο κ. Πρωτόπαπας υπήρξε σαφής -θα έλεγα- και ρεαλιστής στις δηλώσεις του. Είπε ότι, παρά ταύτα, η Ε.Ε. παρουσιάστηκε διχασμένη και αυτό είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Διερωτώμαι, πώς θα μπορέσουν στο μέλλον τα ευρωπαϊκά κράτη να έχουν συνοχή και ομόφωνες αποφάσεις, όταν τώρα, σε αυτή την κρίσιμη ώρα, βρέθηκαν διχασμένα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ακριβώς, όταν ξεπεράσει η Ευρώπη αυτές τις δυσκολίες. Οτι είναι διχασμένη είναι γεγονός. Αυτό που συμβαίνει σήμερα πρέπει να μη συμβαίνει αύριο. Επομένως, με θετικό πνεύμα και τη συνέργια όλων, πρέπει να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη με ενιαία φωνή και πράξη. Αυτός είναι ο σκοπός και το πνεύμα της χθεσινής απόφασης. Το ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη είναι αληθές. Το ότι υπάρχει ρήγμα είναι αληθές. Από την ελληνική Προεδρία απεσωβήθηκε χθες ο κίνδυνος να γίνει το ρήγμα, χάσμα. Οδηγήθηκαν τα πράγματα στην απόφαση στην οποία αναφερθήκαμε, ώστε το ρήγμα να μη γίνει χάσμα και μάλιστα μόνιμο. Αυτός είναι ο ρόλος και το καθήκον που έχει η Προεδρία της Ευρώπης: Να οδηγήσει τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Μπορείτε να μας πείτε ποιες συγκεκριμένες συνθήκες και συμφωνίες έχει υπογράψει η Ελλάδα που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται με την επίθεση στο Ιράκ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η συμφωνία για τη βάση στη Σούδα, η οποία έχει υπογραφεί το 1977 και το 1990 ξανά, ισχύει και η Ελλάδα την τηρεί. Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, ένας αντίλογος στο θέμα αυτό, ότι η Ελλάδα πρέπει να προσβάλει τη συμφωνία αυτή. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια πράξη, σε αντίστοιχες συμφωνίες που υπάρχουν. Δεν το κάνει ούτε η Ελλάδα. Επίσης, από τη στιγμή που δεν θεωρείται και δεν αποκαλείται νομικά, με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, παράνομη η πολεμική πράξη στο Ιράκ, δεν μπορεί να στηριχθεί, ούτε καν νομικά, κάτι τέτοιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχετε κάποια πληροφορία από το Ιράκ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι στο πλαίσιο της συνάντησης Κορυφής των Βρυξελλών, ο κ. Παπανδρέου είχε σήμερα συνάντηση με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γκιούλ.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 March 2003 - 14:05:08 UTC