Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Σας καλωσορίζω σε αυτή την πρώτη ενημέρωση που γίνεται ειδικά για τους ανταποκριτές ξένου Τύπου. Η ενημέρωση αφορά κυρίως θέματα Προεδρίας, αλά και των Ολυμπιακών Αγώνων, που όσο πλησιάζουν, αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η απόφαση γι@ αυτή την ενημέρωση (που θα γίνεται κάθε Τετάρτη, αυτή την ώρα, αν και εφόσον μας εξυπηρετεί όλους) ελήφθη από τον Πρωθυπουργό. Πέρα, όμως, από τις συναντήσεις αυτές, εννοείτε ότι η ενημέρωση δεν θα σταματά εδώ. Είμαι στη διάθεσή σας, τόσο για την όποια τηλεφωνική επαφή μας, όσο και για την όποια συνάντηση θελήσετε με κάποιο μέλος της κυβέρνησης, υπουργό, υφυπουργό ή κάποιον παράγοντα υπουργείου, για θέματα σχετικά με την Προεδρία ή και για όποιο άλλο θέμα.

Αυτό δεν γίνεται για να κάνουμε κάποια "χάρη" στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, με τους οποίους -επιτρέψτε μου να πω ότι- συνδέομαι φιλικά και από πολλά χρόνια. Γίνεται γιατί είναι καθήκον μας.

Επίσης, θέλω να σας πω σε αυτή τη μικρή εισαγωγή, με την άδειά σας, ότι θα με διευκολύνετε αν υπάρχουν ερωτήσεις που θα υποβάλλονται πριν από τη συνάντησή μας, ακόμη και από τις προηγούμενες ημέρες, γιατί πολλές φορές ορισμένα από αυτά τα θέματα της Προεδρίας είναι θέματα πολύπλοκα, τα οποία θέλουν διερεύνηση. Οπως αντιλαμβάνεστε, για να μπορώ να σας πληροφορήσω για τέτοια θέματα, πρέπει πρώτα να ενημερωθώ ο ίδιος. Δεν ανήκω στους "επτά σοφούς" και πρέπει, πριν τη συνάντησή μας, να ενημερωθώ είτε από τις Βρυξέλλες, είτε από εδώ, συνομιλώντας με τους αρμόδιους, κατά περίπτωση, υπουργούς.

Επιτρέψτε μου, τώρα, να ξεκινήσω την ενημέρωσή σας και να σας πω ότι το κεντρικότερο θέμα αυτής της περιόδου είναι η εαρινή Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες, στις 20 και 21 του τρέχοντος μηνός.

Ο Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες από τις 18/3, διότι στις 19/3 έχει συνάντηση με το Social Forum, όπως λέγεται, με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έχει τη διαθεσμική, όπως λέγεται, συνάντηση, όπου θα μετάσχουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Πρόντι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κοξ και βεβαίως ο κ. Σημίτης, ως Προεδρεύων της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, όπως όλοι γνωρίζετε, την παραμονή των συναντήσεων Κορυφής, υπάρχουν οι συναντήσεις των ηγεσιών των ευρωπαϊκών κομμάτων. Επομένως, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην περίπτωσή μας, όπου θα συμμετάσχει ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Την επόμενη ημέρα (20/3) το απόγευμα, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνάντηση όλων των αρχηγών χωρών-μελών της Ε.Ε., των υπουργών Εξωτερικών και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης κ. Ζισκάρ ντ@ Εστέν. Εκεί θα γίνει μια συζήτηση, ένα round table, όπως λέγεται, αφού ο κ. ντ@ Εστέν αναφέρει ορισμένα σημεία στα οποία έχει φθάσει μέχρι σήμερα η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης. Θέλει να ακούσει τις απόψεις και τον προβληματισμό των Πρωθυπουργών σε αυτά τα σημεία, έτσι ώστε η Συνέλευση να συνεχίσει τις εργασίες της και να καταλήξει, όπως έχει συμφωνηθεί με τον κ. Σημίτη, τον Ιούνιο, προκειμένου τα αποτελέσματά της να συζητηθούν και να παραδοθούν στη συνάντηση Κορυφής της Θεσσαλονίκης ή σε έκτακτη συνάντηση που θα γίνει μόνο για το σκοπό αυτό. Αυτό το θέμα διερευνάται και δεν έχει λήξει ακόμη.

Οσον αφορά το θέμα αυτό, της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και των συμπερασμάτων της, θέλω να σας προϊδεάσω απλώς, αναφέροντας ότι υπάρχει το κεντρικό θέμα που είναι η θεσμική διάσταση της αναθεώρησης, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίσης διάφορα ερωτήματα, που αφορούν τη μελλοντική δομή της Ευρώπης. Δηλαδή, θα έχουμε Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή δεν θα έχουμε, πέρα βεβαίως από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Θα επιλέγεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως υπάρχει πρόταση από το Ευρωκοινοβούλιο;

Μπορώ να σας πω ότι η ελληνική Προεδρία θα διευθύνει, ασφαλώς, και τη συνάντηση αυτή. Προφανώς δεν είναι η πρώτη που θα πάρει θέση, εννοώ να εκφράσει τις εθνικές ελληνικές θέσεις. Αλλά και σ@ αυτό θέλω να σας προϊδεάσω και να σας πω ότι η Ελλάδα θέλει -το φέρνω ως παράδειγμα- την εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι συμφωνούμε στην ύπαρξη υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος στο πρόσωπό του να έχει τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα ο κ. Σολάνα και ο κ. Πάτεν. Θα είναι, δηλαδή, πραγματικά ένας υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης. Σε αυτό συμφωνεί η Ελλάδα. Αυτά είναι μόνο δύο από τα παραδείγματα της συζήτησης που θα γίνει στις 20/3.

Την επόμενη ημέρα (21/3) αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής με θέμα της τη "στρατηγική της Λισσαβόνας". Η στρατηγική της Λισσαβόνας που άρχισε εδώ και τρία χρόνια, αν δεν απατώμαι, είναι η δημιουργία της νέας Ευρώπης, οικονομικής και κοινωνικής. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, καθώς και οι προσαρμογές όλων των χωρών της Ευρώπης πάνω σε νέα δεδομένα, εις τρόπον ώστε η Ευρώπη να είναι ανταγωνιστική, να είναι απολύτως σύγχρονη και συγχρονισμένη, όσο αφορά την οικονομική και την κοινωνική πολιτική της. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει μια ειδική μέριμνα για την απασχόληση -που οι Ευρωπαίοι από κοινού θα φροντίσουν να είναι αποτελεσματική- την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τη διάδοσή τους, την κοινωνική συνοχή και μια βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτά τα θέματα, λοιπόν, της στρατηγικής της Λισσαβόνας (στα οποία η προσαρμογή δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, αλλά γίνεται σιγά-σιγά και μέχρι τώρα έχουν επιτευχθεί διάφορα πράγματα σε διάφορους τομείς από τις χώρες-μέλη) η προσπάθεια συνεχίζεται ακόμη πιο εντατικά, διότι είναι απαραίτητο, πολύ γρήγορα, η Ευρώπη να φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο, που η ίδια να είναι ανταγωνιστική και να έχει μια τέτοια οικονομική ανάπτυξη που να της επιτρέπει να βρίσκεται στο παγκόσμιο, πλέον, διεθνές περιβάλλον, μετά και το ευρώ βέβαια, με μια τέτοια θέση πρωταγωνιστική.

Ποιές είναι οι προτεραιότητες που θέτει η ελληνική Προεδρία στο θέμα της στρατηγικής της Λισσαβόνας;

Ενα πρώτο θέμα, είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων..

Ενα δεύτερο θέμα είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας της γνώσης, είναι ένας νέος όρος, τον οποίο πολλοί από εσάς γνωρίζουν και σημαίνει την ανάπτυξη των καινούργιων τεχνολογιών αιχμής, σημαίνει ευρωπαϊκή κοινωνία των πληροφοριών, που πρέπει να αναπτυχθεί. Ξέρετε ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα για το σκοπό αυτό, τα οποία πρέπει να επεκταθούν και να καταλάβουν όλες τις χώρες και όλους τους τομείς δραστηριότητας της οικονομίας, αλλά και της εκπαίδευσης.

Υπάρχει, επίσης, μια αύξηση των επενδύσεων για την έρευνα. Η Ευρώπη συμφωνεί τελικά -όλα τα μέλη- η αύξηση των πόρων για την έρευνα να ανέρχεται στο 3% του κοινοτικού ΑΕΠ και να ισχύει, η οικονομική αυτή ενίσχυση, για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα, άλλη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών. Είναι η δημιουργία -και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά;- θέσεων εργασίας. Σε αυτό το θέμα που είναι ο κοινωνικός πυλώνας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει μια πρόταση, η οποία είναι κοινή, από τους κ. Μπλερ, Σιράκ και Σρέντερ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρξει μια task force για τα θέματα απασχόλησης. Είναι μια πρόταση για επιτροπή "επτά σοφών", η οποία θα ασχολείται μόνο με αυτό το θέμα και θα κάνει σχετικές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι κάτι, βεβαίως, που γίνεται αποδεκτό και παίρνει σάρκα και οστά. Η πολιτική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, από τη Σύνοδο της Λισσαβόνας μέχρι τώρα, είχε κάποια αποτελέσματα από τις προσπάθειες που έγιναν. Το τελευταίο διάστημα, όμως, πρέπει να επισημάνω ότι ξαναέχουμε μια κάμψη της απασχόλησης και μια μικρή άνοδο της ανεργίας. Και επομένως, το θέμα αυτό είναι κεντρικό και θα απασχολήσει τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Αλλο θέμα είναι η στήριξη της κοινωνικής αλληλεγγύης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτό υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Υπάρχει μερική απασχόληση με κανόνες, η οποία πρέπει να επεκταθεί εκεί που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα προετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο. Υπάρχουν υποστηρικτικά μέτρα τα οποία θα αναφερθούν για το νέο προσανατολισμό στην εργασία και τους εργαζόμενους. Η εργασία δεν ήταν σε όλους τους τομείς, όπως μέχρι σήμερα. Ενας εργαζόμενος πρέπει να αλλάζει την εργασία του και επομένως εκεί πρέπει να στηρίζεται και να υποστηρίζεται. Και αυτό, επίσης, θα συζητηθεί.

Υπάρχει, τέλος, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής, που εδώ πρέπει να "τετραγωνιστεί ο κύκλος". Διότι, για την μεν ανάπτυξη γενικότερα πρέπει να προσέχει κανείς το περιβάλλον-και η Ευρώπη αυτό το βάζει ως ένα κεντρικό σημείο- εις τρόπον ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι σωστή, να είναι βιώσιμη. Και γι@ αυτό το λόγο, συζητούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, περιβαλλοντικές τεχνολογίες κ.τ.λ.

Θα ήθελα πριν τελειώσω να σας πω ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής που είναι τόσο σπουδαία για τη στρατηγική της Λισσαβόνας, θα παρουσιαστούν και δύο θέματα στα οποία η ελληνική Προεδρία -επιτρέψτε μου να πω- είχε μια επιτυχία.

Το ένα θέμα είναι η συμφωνία για τη φορολογία των αποταμιεύσεων, η οποία έχει επέλθει, αλλά θα συζητηθεί και θα οριστικοποιηθεί -πιστεύουμε- στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό είναι κάτι, το οποίο για 14 και πλέον χρόνια προσπαθεί η Ευρώπη να πετύχει, αλλά δεν κατάφερνε μέχρι σήμερα. Με ιδιαίτερη προσπάθεια φθάσαμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει -και αφορά και σας προσωπικά- ότι όποιος έχει αποταμιευμένα χρήματα σε μια άλλη χώρα θα φορολογείται -και έχουν βρεθεί οι τρόποι που θα φορολογείται- από τη χώρα εκείνη και θα αποδίδεται, αν είναι τρίτη χώρα, το 75% στη χώρα όπου ο φορολογούμενος είναι πολίτης. Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα. Μπορώ να σας πω πολύ περισσότερα, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, το όλο θέμα έχει πολλές πτυχές. Σημασία, όμως, έχει ότι αυτό επιτυγχάνεται και εξισορροπεί τη φορολογία των Ευρωπαίων πολιτών όπου και αν έχουν επιλέξει να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος και να το καταλάβετε καλύτερα, αφορά ακόμα και την Ανδόρα, το Μονακό, τον Αγιο Μαρίνο και το Λιχτενστάιν. Οπως, επίσης, και την Ελβετία -και αυτό είναι το πιο σπουδαίο- με την οποία υπάρχει διαπραγμάτευση και έχει βρεθεί τελικά κοινός τόπος.

Παράλληλα, μια άλλη επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας είναι το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, η κοινοτική πατέντα, όπως λέγεται. Επί 14 χρόνια, γίνονταν προσπάθειες να επιτευχθεί και δεν είχε καταστεί δυνατόν, διότι υπήρχαν προβληματισμοί, ως προς το θέμα της γλώσσας και ποιο θα ήταν το δικαστήριο, το οποίο θα επιλαμβάνετο του κοινοτικού αυτού διπλώματος. Τελικά, ελήφθη η απόφαση, καταφέραμε και καταλήξαμε στην κοινή συνισταμένη και θα ισχύει το Κοινοτικό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, το οποίο είναι πολύ σπουδαίο, γιατί συνεπάγεται ότι η όποια καινοτομία υπάρξει θα μπορεί να χρησιμοποιείται αδιακρίτως από όλες τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και θα είναι πιο φθηνή, όσον αφορά την εφαρμογή της. Δηλαδή, μέχρι τώρα το δίπλωμα αυτό το είχε κάθε χώρα μόνη της. Ηταν πολύ δύσκολο ένα τέτοιο δίπλωμα από μια χώρα να ισχύσει σε μια άλλη χώρα. Επομένως, κάποια θέματα είναι σπουδαία όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας της επιχείρησης κ.λπ. στην Ευρώπη και συμβάλλουν, ώστε η Ευρώπη να παρουσιάζει μια συνοχή στην ανάπτυξή της. Πολλά από αυτά δεν μπορούμε να τα φανταστούμε ακόμα και όταν τα αναφέρουμε. Είναι πολύ μεγαλύτερη στην πράξη η απόδοσή τους.

Τελειώνοντας με αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, να σας πω ότι υπάρχει μια Ατυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., 14 και 15 Μαρτίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλιαγμένη, η οποία θα εξετάσει το πρόβλημα με το Ιράκ και θέματα που αφορούν την επίτευξη λειτουργικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης. Είναι θέματα αμιγώς στρατιωτικά.

Ολοκληρώθηκε η πολιτική συμφωνία για τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάση ισότιμη.

Επίσης, να σας ενημερώσω ότι θα υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή εκπαίδευση. Το πρώτο σχολείο κατάρτισης στελεχών, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί στις Βρυξέλλες, το Μάιο. Θα είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σχολείο κατάρτισης στελεχών για τα θέματα άμυνας.

Η ελληνική Προεδρία θα συνεχίσει το διάλογο με τις μεσογειακές χώρες, για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Ενας διάλογος που άρχισε και υπήρξε επί ισπανικής Προεδρίας. Προς τούτο, η ελληνική Προεδρία, το Μάιο, θα διοργανώσει ένα σεμινάριο με συμμετοχή και αραβικών χωρών, πάνω σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η ελληνική Προεδρία αναμένεται να θέσει στο Εαρινό Συμβούλιο το θέμα του Ιράκ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, να σας πω ότι υποθέτουμε -αυτό ευχόμαστε να μη συμβεί και μέχρι την τελευταία στιγμή να επικρατήσει ειρήνη, αυτή είναι η προσπάθεια της ελληνικής Προεδρίας- πως προφανώς θα συζητηθούν οι εξελίξεις για το θέμα του Ιράκ. Δεν ξέρουμε εάν μέχρι τότε, εκτός από τις εξελίξεις που σήμερα συζητάμε σε θεωρητικό επίπεδο, δεν μας προλάβουν καθώς και εξελίξεις άλλου είδους, που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση ασφαλώς θα συζητηθούν. Μέχρι τότε η ελληνική Προεδρία, στην έκτακτη Σύνοδο, κατάφερε να καταλήξει σε μια κοινή θέση όλων των ευρωπαϊκών χωρών πάνω στο θέμα αυτό. Επιτρέψτε μου να πω ότι εμμένουμε σε εκείνο το ανακοινωθέν. Υπενθυμίζω ότι έλεγε πως ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος και ότι μέχρι την τελευταία στιγμή πρέπει να επιδιώξουμε να υπάρξουν ειρηνικά μέσα διευθέτησης της κρίσης. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει αφοπλισμός του Ιράκ. Και το τρίτο, ότι όλες οι διευθετήσεις πάνω στο θέμα αυτό ξεκινούν οπωσδήποτε από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε αυτό εμμένει η ελληνική Προεδρία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να διευκρινίσω πρώτα αυτό που σας ρώτησε η συνάδελφος, δηλαδή, το θέμα του Ιράκ θα συζητηθεί έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα εκρηκτικών εξελίξεων.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα συζητηθεί με την έννοια της ενημέρωσης πάνω στο θέμα και της ανταλλαγής απόψεων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλετε να πείτε ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα Συμπεράσματα κάποια αναφορά σε αυτή την περίπτωση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εάν τα πράγματα συνεχίσουν να είναι όπως αυτή τη στιγμή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είχα διαβάσει στον ευρωπαϊκό Τύπο ότι υπάρχει κοινή επιστολή των κυρίων Μπλερ και Λιπόνεν για το θέμα της ανεργίας προς τον κ. Σημίτη. Μήπως ξέρετε κάτι γι αυτή την επιστολή ή έχει και ο κ. Λιπόνεν μπει στην επιστολή Σρέντερ, Μπλερ και Σιράκ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχω την εντύπωση ότι από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η κοινή επιστολή, από εκεί και πέρα συμπληρώνεται και με άλλους αρχηγούς. Πιστεύω ότι και ο κ. Λιπόνεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος για θέματα απασχόλησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβλέπει η ελληνική Προεδρία τον κίνδυνο οι εξελίξεις στο Ιράκ ή η συζήτηση για το Ιράκ, να επισκιάσουν τα άλλα θέματα, στα οποία αναφερθήκατε διεξοδικά προηγουμένως και στην ουσία αυτή η Σύνοδος Κορυφής να μην είναι Σύνοδος Κορυφής για θέματα Λισσαβόνας, όπως τα λέμε, αλλά για το Ιράκ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχετε απολύτως δίκιο. Προφανώς, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Πράγματι, εάν συμβεί αυτό τότε το πρώτο θέμα, το οποίο θα συζητηθεί, θα είναι το Ιράκ. Μπορώ να σας πω εκ των προτέρων ότι η προσπάθεια της ελληνικής Προεδρίας θα είναι, αφού διαβουλευθεί με όλα τα μέρη, και πάλι η Ενωμένη Ευρώπη να έχει θέση. Αυτό μπορεί να φαίνεται, με τις διάφορες εκδοχές του, κάπως δύσκολο από μερικούς, αλλά είναι καθήκον και προσπάθεια της Προεδρίας, διότι η ιστορία συνεχίζεται, και διότι η Ε.Ε. συνεχίζεται.

ΦΕΡΑΡΙ: H 16η Απριλίου δεν απέχει και πολύ. Είναι 35 ημέρες από σήμερα. Ας φανταστούμε ότι την 16η θα υπάρχει πόλεμος, θα είμαστε σε ένα μεγάλο πόλεμο. Τι θα συμβεί; Θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος για τη διεύρυνση της Ε.Ε.; Εχετε σκεφτεί την πιθανότητα ότι θα βρισκόμαστε σε περίοδο πολέμου και δεν θα είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπάρχει μια διαδικασία που μας οδηγεί στην 16η Απριλίου. Η διαδικασία αυτή είναι, ήδη, σε ισχύ. Στη διαδικασία αυτή ένα σπουδαίο σημείο είναι ότι το θέμα της διεύρυνσης πρέπει να περάσει και να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Και αυτό γίνεται -αν δεν απατώμαι- στις 9 Απριλίου. Αυτό, λοιπόν, θα γίνει. Όπως, επίσης, θα γίνει, ασχέτως αν υπάρχει πόλεμος ή όχι στο Ιράκ, η υπογραφή Συνθήκης προσχώρησης των νέων χωρών στην Ε.Ε. κατά την επίσημη τελετή της διεύρυνσης. Είναι κάτι το οποίο ούτε ματαιώνεται, ούτε μπορεί να αλλάξει. Η ελληνική Προεδρία, σας λέω εκ των προτέρων, ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης και της ολοκλήρωσής της με την τελετή που θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αθήνα. Περιττό να σας πω ότι στο Ευρωκοινοβούλιο -και είναι δικαίωμα του Ευρωκοινοβουλίου- θα γίνει συζήτηση και ψηφοφορία και θα γίνει και επιμέρους για κάθε χώρα, ίσως και για επιμέρους θέματα κάθε χώρας, που το Ευρωκοινοβούλιο θα κρίνει.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Υπάρχει κάποια μεταβολή θέσεων της ελληνικής Προεδρίας ή της Ελλάδας στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μετά από ό,τι συνέβη στο Κυπριακό; Θα αναφερθεί κάτι τέτοιο στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής ή στα Συμπεράσματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, έχει τον ευρωπαϊκό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Και η Ευρώπη έχει το καθήκον να παρακολουθήσει αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο και εάν επιτελείται αυτό το οποίο υποχρεούται η Τουρκία να κάνει, ώστε να παραμείνει και να προχωρήσει προς την ένταξή της στην Ε.Ε.. Η Ελλάδα απλώς επισημαίνει. Το έχει κάνει δια στόματος του Πρωθυπουργού. Αλλά, από ό,τι είδα (όχι μόνον η Ελλάδα επισημαίνει) ότι το θέμα της Κύπρου και η άρνηση και οι δυσκολίες, τις οποίες είδαμε όσον αφορά την προώθηση της λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν που προέβαλαν η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά, προφανώς δεν μπορεί παρά να παίξουν ρόλο σε αυτή την πορεία της Τουρκίας. Το έχουμε επισημάνει αυτό, διότι είναι ένας από τους δεσμευτικούς όρους που πρέπει να επιτελέσει η Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρώπη. Και όταν λέω τη δυσκολία της Τουρκίας -θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος- γνωρίζετε ότι έγινε συνάντηση για τις εγγυήτριες δυνάμεις, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν. Μια συνάντηση, η οποία απέτυχε λόγω αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Μια συνάντηση που δεν έγινε, ενώ την προκαλέσαμε να γίνει στην Αθήνα. Και μια τρίτη συνάντηση που έγινε στη Χάγη και στην οποία, επίσης, η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας ήταν αρνητική και δεν δεσμεύτηκε.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Αμυνας, το Σαββατοκύριακο, θα υπογραφεί ένα σχέδιο ασφάλειας μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σχέδιο ασφάλειας όχι. Θα πω εκείνο που προανέφερα, ότι έχει επέλθει πλήρης συμφωνία και επομένως θα επικυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Επειδή η συνάντηση είναι άτυπη, μπορεί να συζητηθεί, αλλά πιστεύω ότι είναι βέβαιο πως είναι ένα από τα θέματα που θα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Μια διευκρίνιση. Δεν μιλάω για την πολιτική συμφωνία, υπάρχει μια συμφωνία ασφάλειας που πρόκειται να υπογραφεί στο περιθώριο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι κάτι ειδικότερο. Δεν το γνωρίζω.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Στη συνάντηση του κ. Σημίτη με το ευρωπαϊκό Forum τι θα συζητηθεί ακριβώς; Είναι στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι, είναι στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Ο κοινωνικός διάλογος θεσμοθετείται, πλέον, ενώ μέχρι σήμερα ήταν άτυπος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην περίπτωση που τελικά το Ιράκ είναι το βασικό θέμα συζήτησης, σχεδόν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, έχει σκεφτεί η ελληνική Προεδρία εάν υπάρχει ανάγκη να συγκληθεί άλλη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να συζητηθούν τελικά τα της Λισσαβόνας που θα παραμεριστούν, αν παραμεριστούν με αυτή την προοπτική στην οποία πάμε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι πολλές οι υποθέσεις. Θα μπορούσα να σας πω κι εγώ μια για να δείτε ότι το θέμα όντως το σκεφτόμαστε και προετοιμαζόμαστε, ανάλογα με τις εξελίξεις. Μπορεί να εκραγεί ένας πόλεμος δύο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου όλοι θα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Τι θα γίνει τότε; Θα γίνει μια άλλη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ή όχι; Διερευνάται, διότι υπάρχει περίπτωση, όπως ξέρετε, να υπάρχει ένα Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Στην περίπτωση που αναφέρεστε είναι σίγουρο ότι το θέμα που θα απασχολήσει πλήρως τη Σύνοδο θα είναι ο πόλεμος. Και είναι και φυσικό πιστεύω να συμβεί. Αλλά, τα θέματα της στρατηγικής της Λισσαβόνας είναι τόσο σημαντικά, ώστε δεν μπορεί να πάνε πίσω. Επομένως, διερευνάται αν πρέπει να γίνει και πάλι μια έκτακτη Σύνοδος, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν οι αποφάσεις γι` αυτά τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μπουν στο περιθώριο. Θα δούμε.

ΦΛΟΡΕΝΣ: Θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, στη Βουλιαγμένη, μεταξύ Ε.Ε. και χωρών της Λατινικής Αμερικής; Είναι μέσα στο πρόγραμμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας πω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μέσα στα πολύ ενδιαφέροντα που μας είπατε, σταματώ σε εκείνο που είπατε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ύπαρξη ενός υπουργού επί των Εξωτερικών στην Ε.Ε.. Ποιός θα είναι ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε. και στην ουσία καταργεί τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε.;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εφερα ένα παράδειγμα για να καταλάβετε περί τίνος θα συζητήσουμε. Δεν καταργεί κανένα ρόλο υπουργού Εξωτερικών. Υπάρχει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.. Θα συνεχίσει να υπάρχει. Υπάρχει, όμως, ο πολιτικός εκείνος άνδρας ή γυναίκα που θα εκπροσωπεί διεθνώς την Ε.Ε. στα Forum επί της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.. Σήμερα αυτό το κάνει ο κ. Σολάνα από τη μια μεριά και ο κ. Πάτεν από την άλλη. Αυτές οι δύο θέσεις θα καταργηθούν και οι δύο αρμοδιότητες θα δοθούν στον υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε..

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 March 2003 - 21:55:30 UTC