Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω με ιδιαίτερη ικανοποίηση να σημειώσω τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του αρμόδιου Επίτροπου της Ε.Ε. κ. Φεργόιγκεν. Σήμερα, δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα «Ντόιτσε Τσάιτουνγκ» συνέντευξη του κ. Φερχόιγκεν όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η κυβέρνηση στη Λευκωσία εκπροσωπεί, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ολόκληρο το νησί. Επισήμως το Μάιο του 2004 θα ανήκει στην Ε.Ε. ολόκληρη η Κύπρος. Αλλά, ένα πρωτόκολλο στη Συνθήκη Διεύρυνσης θα διασαφηνίζει ότι το κοινοτικό κεκτημένο δεν θα εφαρμόζεται στο Βορρά. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, μόλις συμφωνήσουν οι Κύπριοι». Επομένως, με νεότερες δηλώσεις του και ο κ. Φερχόιγκεν διευκρινίζει ότι η ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσει κανονικά. Θα ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκπροσωπεί νομίμως όλο το νησί. Αναγνωρίζεται το Διεθνές Δίκαιο και η ισχύς του. Και, βεβαίως, κρατείται ζωντανή και η προοπτική -και με τη σημερινή και με τις χθεσινές δηλώσεις- επίλυσης του Κυπριακού. Τονίζεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να υπενθυμίσει στην Τουρκία, ότι η δική της ευρωπαϊκή πορεία περνά μέσα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει (και ως Προεδρία της Ε.Ε. και ως κυβέρνηση της χώρας) να εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή, πάντα σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο.

Πιστεύουμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Τουρκία, υπό την πίεση και της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και της Ε.Ε. θα υποχρεωθεί να αλλάξει τη στάση της και να δημιουργηθούν και πάλι οι συνθήκες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

Είναι ιδιαίτερα θετικές -και οφείλουμε να τις επισημάνουμε- οι χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων της Ε.Ε., αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν από τον Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος αναγνώρισε ότι η ευθύνη για την μη επίτευξη λύσης, σε αυτή τη φάση, οφείλεται στην αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή και σήμερα επαναλάβατε μια ευχή περισσότερο ή και μια πρόβλεψη ταυτόχρονα, ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί να αλλάξει γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό. Τα τελευταία πέντε χρόνια επαναλαμβάνετε συνεχώς και προσωπικά και βλέπετε ότι τα γεγονότα και οι πολιτικές που αναπτύσσονται από την άλλη πλευρά σας διαψεύδουν. Πού στηρίζετε αυτή την εκτίμηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν πριν από πέντε χρόνια σας έλεγα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί με ομόφωνη απόφαση στην Ε.Ε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, πιθανόν να μου λέγατε ότι είμαι αισιόδοξος και ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τη δουλειά μας, με τη δημιουργία θετικών συσχετισμών στην Ε.Ε., καταφέραμε αυτό που κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα είναι δυνατόν: Να προχωρά η ένταξη της Κύπρο ακώλυτα και να έχουμε στις 16 Απριλίου, την υπογραφή για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Αυτό είναι μια μεγάλη ελληνική νίκη και οφείλεται στη δική μας προσπάθεια και την προσπάθεια του κυπριακού λαού. Οφείλεται στη δημιουργία διεθνών συσχετισμών και στην προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν πρέπει να το χαρίζουμε. Ηττήθηκε διπλωματικά η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση. Αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Ηταν αποτέλεσμα πολύχρονης και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της κατεύθυνσης της πολιτικής μας. Θέλουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αλλά και οι Τούρκοι πρέπει να καταλάβουν πολύ καλά ότι η πολιτική καλής συνεργασίας και γειτονίας, αλλά και η ίδια η ευρωπαϊκή πορείας της, τη δημιουργία με αυτό τον τρόπο όρων σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή, περνά μέσα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η δήλωση του κ. Φερχόιγκεν, που πραγματικά είναι πολύ σπουδαία, όταν λέει ότι η Κύπρος μαζί με τις άλλες εννέα χώρες, την 1η Μαίου 2004 θα γίνουν πλήρη μέλη της Ε.Ε., μήπως έχει και μια πίεση προς την Τουρκία ότι όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει πρόσωπο πολιτική και φιλοσοφία, ώστε να μπορέσει και η ίδια να προχωρήσει επιλύοντας πρώτα το Κυπριακό, για να μπει και η τουρκοκυπριακή πλευρά στην Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτό κανείς δεν θα είχε αντίρρηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μήπως τώρα παίρνει τα ηνία η Ε.Ε. για να προχωρήσει λύση του Κυπριακού, φεύγοντας από τα Ηνωμένα Εθνη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι υπάρχει ενεργός παρουσία της Ε.Ε. σε αυτές τις εξελίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεται ο διεθνής οργανισμός, ο ΟΗΕ. Σημειώνω ότι χθες ο κ. Ανάν, δήλωσε ότι η πρότασή του παραμένει στο τραπέζι. Αρα, λοιπόν και μέσω του ΟΗΕ και μέσω της Ε.Ε. συνεχίζεται η προσπάθεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πιστεύετε ότι η εκλογή του κ. Ερντογάν στην Πρωθυπουργία, παρά τις απαράδεκτες δηλώσεις του, μπορεί να αλλάξει κάτι; Θα λέει άλλα πράγματα απέναντι στον Ντενκτάς και στη στρατιωτική ηγεσία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα κριθεί από τις πράξεις του.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε με έμφαση ότι ηττήθηκε διπλωματικά η Τουρκία και ότι αυτό πρέπει να το λέμε. Πράγματι έτσι είναι. Ομως, το θέμα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση επεδίωκε τη διπλωματική ήττα της Τουρκίας ή αναζητούσε μια λύση στο πρόβλημα, όπως έδειξε σε όλες τις ενέργειές της και το γεγονός ότι πια η ηττημένη Τουρκία, γιατί να μην αισθανθεί και η ίδια αυτή την πίεση και να μην συμβάλει, ως ταπεινωμένη -αν θέλετε- σε μια επίλυση του προβλήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιθυμούμε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Από κει και πέρα η Τουρκία έδωσε μια διαφορετική μάχη. Εδώ και αρκετό καιρό έχει ηττηθεί η πολιτική της και δεν γίνεται αποδεκτή από τη Διεθνή Κοινότητα. Δεν είμαστε ευτυχείς γι αυτό. Θα ήμασταν εάν η Τουρκία συνεργαζόταν και ενισχυόταν η πορεία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό θα μας έκανε -χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση, ανεξάρτητα εάν είναι σωστή ή όχι- να αισθανόμαστε πιο άνετα και όχι να αντιμετωπίζουμε μια απαράδεκτη τουρκική πολιτική, όπως αυτή που εκφράστηκε από τις τελευταίες δηλώσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε στην πολιτική που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι το μήνυμα. Θα συνεχίσουμε σταθερά την πολιτική που ακολουθούμε, μέσα στους Διεθνείς Οργανισμούς και την Ε.Ε., την πολιτική εκείνη που αντιλαμβάνεται την Τουρκία, ως μέλος της Ευρώπης, με την εκπλήρωση, βεβαίως, και των υποχρεώσεών της. Κύρια υποχρέωσή της είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εσείς λέτε ότι θα ακολουθήσετε την ίδια πολιτική, όμως ο κ. Βάσος Λυσσαρίδης ομογάλακτος κομματικά πολιτικός από την Κύπρο δήλωσε χθες ανακούφιση από την εξέλιξη του ναυαγίου των συνομιλιών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε πολιτικός είναι ελεύθερος να διατυπώνει τις απόψεις του. Δεν θέλω να σχολιάζω τους άλλους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αισθανθήκατε εσείς ανακούφιση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που αισθανθήκαμε, το εκφράσαμε. Είπα, χθες, ότι δυστυχώς -και χρησιμοποίησα ενσυνείδητα αυτή τη λέξη- δεν υπήρξε η προσδοκώμενη θετική εξέλιξη στο Κυπριακό. Και πρόσθεσα ότι αυτό οφείλεται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι εμείς θα συνεχίσουμε, γιατί μας ενδιαφέρει η λύση. Η άλλη πλευρά έχει την ευθύνη. Για μας, όμως, δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Μακριά από εμάς οι λογικές. Για μας το ζητούμενο είναι να λυθεί το πρόβλημα. Γι` αυτό εμείς θα συνεχίσουμε και το κάνω σαφές.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα ξεκινά και ο διάλογος, σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, γενικών γραμματέων υπουργείων Εξωτερικών, για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Μετά τη Χάγη ποια είναι η εκτίμησή σας, ποιες οι επιδιώξεις και ποιες οι βλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και γι` αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επανέλθω αύριο σε αυτό το θέμα. Οπωσδήποτε μια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό θα αποτελούσε και το κλειδί για να δημιουργηθούν γενικότερα θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που απασχολούν τόσο εμάς, όσο και τη γείτονα χώρα. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η θετική εξέλιξη δεν υπήρξε και αυτό αντικειμενικά δεν ευνοεί παραπέρα εξελίξεις σε αυτή τη φάση. Κάνω, όμως, σαφές ότι εμείς θα συνεχίσουμε στην ίδια πολιτική, στους ίδιους στόχους, στην ίδια πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συνεχίσετε την προσπάθεια να εξευρεθεί κάποια λύση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γενικά στο πλέγμα της σχέσης μας με την Τουρκία. Το κάνω σαφές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και την ακολουθούμενη πολιτική; Βάση της όποιας περαιτέρω συζήτησης για την κυβέρνηση παραμένει το Σχέδιο Ανάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και αυτό το έχουμε πει. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το έχει πει και η Ε.Ε. το έχει πει ότι στο τραπέζι είναι το Σχέδιο αυτό. Βεβαίως, έχουμε μιλήσει για διαπραγμάτευση επ` αυτού. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος έχει μιλήσει για διαπραγμάτευση σε μια σειρά σημεία του Σχεδίου. Αλλά, έχει μιλήσει για διαπραγμάτευση, όχι απόρριψη.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει δύο συσκέψεις αυτή την εβδομάδα για τη διάθεση των κονδυλίων του Γ@ ΚΠΣ, συνιστά ευθεία παραδοχή των καθυστερήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Οι δύο συσκέψεις γίνονται με διαφορετικό αντικείμενο. Είναι άλλο το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης και άλλο αυτό της Παρασκευής. Στη σημερινή σύσκεψη γίνεται συζήτηση επί της ουσίας, πώς εξελίσσεται η απορρόφηση και η διάθεση των πόρων, για τους σκοπούς, για τους οποίους προορίζονται και όχι μόνον τεχνικά. Όχι μόνον ποιες είναι οι νομικές δεσμεύσεις και ποιο είναι το ποσοστό απορρόφησης, αλλά και σε ποια έργα έχουν χρησιμοποιηθεί αυτοί οι πόροι και ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός που έχουμε. Αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Και αυτό το κάνουμε, γιατί θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο η πορεία του Γ@ ΚΠΣ για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Όταν η ελληνική οικονομία, όπως και όλες οι οικονομίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο προβλήματα από την κρίση και την απειλή πολέμου, είναι λογικό να κοιτάς τις αντιστάσεις σου. Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με τη σταθερότητα και την αντοχή της οικονομίας απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διατήρηση σε υψηλό βαθμό της δυναμικής της οικονομίας μας, όπως αυτή εκφράζεται με τον ιδιαίτερα υψηλό αναπτυξιακό ρυθμό της που είναι, όπως γνωρίζετε, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Γι` αυτό το λόγο μας ενδιαφέρει και ο ρόλος του Γ@ ΚΠΣ στην ανάπτυξη.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί το κομμάτι που αφορά τις σχέσεις των πολιτών με το Γ@ ΚΠΣ, με την ενεργοποίηση πολιτών και φορέων, για την καλύτερη διάθεση, απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού; Και το ρωτώ αυτό γιατί υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που φέρουν πάρα πολλά στελέχη και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι από τα αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας θεωρώ ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Την προσπάθεια που γίνεται ο Πρωθυπουργός την παρακολουθεί από πολύ κοντά. Οπως ξέρετε συζήτησε χθες με τον κ. Χριστοδουλάκη όλο το πλέγμα των αντιδράσεών μας απέναντι στα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της κρίσης στο Ιράκ και βεβαίως και την εισήγηση που θα κάνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Υπάρχει πλήρης παρουσία στήριξης του πρωθυπουργού σε αυτή την προσπάθεια. Θέλω να το κάνω σαφές.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να σας πω ότι δεν έχω δει καμία αναφορά υπουργού ή στελέχους του ΠΑΣΟΚ γι` αυτά τα ζητήματα. Και όσο δεν υπάρχει καμία αναφορά, είναι λογικό να μη δέχομαι ότι υπάρχει εσωτερικό πρόβλημα. Η πολιτική δεν γίνεται κάτω από το τραπέζι, γίνεται με την ευθύτητα του λόγου σου, της παρέμβασής σου, της πρότασής σου. Ετσι γίνεται η πολιτική -μπροστά σε όλο τον ελληνικό λαό- και έτσι έχω μάθει να την κάνω.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωστόσο, γνωρίζετε ότι το κλίμα δεν διαμορφώνεται με δημόσιες δηλώσεις μελών της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω δει καμία περί του αντιθέτου δήλωση μέλους της κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε επανειλημμένες συσκέψεις που έχουν γίνει και στο παρελθόν υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, αλλά και του κ. Χριστοδουλάκη με αρμόδιους φορείς, πέραν των όποιων άλλων προβλημάτων, έχουν διαπιστωθεί καθυστερήσεις εξαιτίας αδράνειας -να χρησιμοποιήσω τον πιο επιεική, κατά την άποψή μου, χαρακτηρισμό- συγκεκριμένων κρατικών λειτουργών που έχουν αναλάβει αυτή την ευθύνη. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε, εάν στις προθέσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών είναι να λάβουν μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση για την επιτάχυνση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, της εφαρμογής του Γ@ Κ.Π.Σ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό συζητούν και σήμερα, την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, τη σωστή αξιοποίηση των πόρων. Κανείς δεν έχει δικαίωμα, είτε να καθυστερεί, είτε να αδρανεί, όταν υπάρχει αυτή η εθνική αναγκαιότητα. Το καλό παράδειγμα το δίνουμε πρώτοι εμείς.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να γίνω πιο συγκεκριμένος. Εάν σε κάποιο υπουργείο που σε κάποιο κρατικό λειτουργό του έχει αναθέσει ο αρμόδιος υπουργός τη δουλειά να "τρέξει", στον τομέα του, το Γ@ Κ.Π.Σ., διαπιστώνεται ότι καθυστερεί και δεν μπορεί να το οργανώσει και να το "τρέξει", πρόκειται να αντικατασταθεί, υπάρχει τέτοια σκέψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να έχει αναλάβει το θέμα και να καθυστερεί. Δεν θα το ανεχόταν κανένας μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε, έχει πει και ο κ. Χριστοδουλάκης στο παρελθόν ότι σε πάρα πολλούς τομείς οι καθυστερήσεις είναι τέτοιες από την εσωτερική γραφειοκρατία και τη δυνατότητα να "τρέξει", που είναι παντελώς αδύνατες οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να το λύσουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Μην ανησυχείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μου διευκρινίσετε τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα που έχει ανακύψει με τον Ελληνα φοιτητή στη Βρετανία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες, ο Γενικός Πρόξενος κ. Χατζημιχάλης ήταν παρών στη διάρκεια της προδιαδικασίας αυτής, που προβλέπεται από το βρετανικό νόμο, για τον Ελληνα φοιτητή. Γνωρίζετε ότι οι εξελίξεις δεν ήταν θετικές. Ο Ελληνας πολίτης κατηγορείται, με βάση το βρετανικό νόμο, βεβαίως, για υποκίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις και εγκωμιασμό τρομοκρατικών πράξεων. Εχει προβλεφθεί η προφυλάκισή του. Το θέμα αυτό θα εξεταστεί κάποια στιγμή τον Απρίλιο και -αν δεν κάνω λάθος- η δίκη είναι προσδιορισμένη για το φθινόπωρο. Ηδη, όμως, η ελληνική κυβέρνηση μελετά τα παραπέρα βήματά της και τις αντιδράσεις της. Δεν μπορώ να σας πω κάτι, γιατί είμαστε στο στάδιο της μελέτης, αυτή τη στιγμή. Σας λέω, όμως, ότι όλες οι αρμόδιες αρχές από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μελετούν την υπόθεση, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους περαιτέρω αντίδρασης. Και γιατί αυτό; Κατ` αρχάς, γνωρίζετε ότι, ως φαίνεται και ως αποδεικνύεται, ο Ελληνας πολίτης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Προφανώς είχε μια άποψη, η οποία βεβαίως είναι δική του -δεν σημαίνει ότι συμφωνεί κανείς- αλλά είναι δική του άποψη και μια συμπεριφορά που τον κλείνει στη φυλακή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι καθένας θα τη χαρακτήριζε ευκόλως, υπερβολική, αυτή την αντίδραση. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα που τίθεται είναι ότι όταν είχαμε μια ανάλογη περίπτωση με τους λεγόμενους "plainspotters" , υπήρξε μια γενική κινητοποίηση όλου του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν οι άνθρωποι αυτοί είχαν προβεί σε ενέργεια, η οποία σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, όπως γνωρίζετε, ισοδυναμούσε με πράξη κατασκοπείας. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίσαμε με κατανόηση και με ανοικτό πνεύμα όλη αυτή την υπόθεση και δεν μείναμε μόνο στο γράμμα του νόμου. Την ίδια κατανόηση και το ίδιο ανοικτό πνεύμα, είναι λογικό ότι ζητάμε να δείξουν και οι βρετανικές αρχές. Μια ανάλογη, με τη δική μας, στάση. Σας είπα ξανά ότι μελετούμε τι θα κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δηλαδή, μπορεί να αντιδράσετε έντονα; Αυτό μας λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μελετούμε τι θα κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οταν έρθει η ώρα, θα σας τα πούμε αναλυτικά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι θυμάμαι, ο κ. Μπλερ τότε τηλεφωνούσε στον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωνε για τους Βρετανούς που είχαν συλληφθεί και κατηγορούνταν μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Ο Πρωθυπουργός προτίθεται τώρα να επικοινωνήσει με το Βρετανό ομόλογό του για την περίπτωση του Ελληνα φοιτητή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι, θεωρώντας ιδιαίτερα υπερβολικές τις αντιδράσεις που υπήρξαν εκεί, με βάση βέβαια το βρετανικό νόμο και δεν θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση νομικού χαρακτήρα. Είμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης των περαιτέρω κινήσεών μας. Η γενική φιλοσοφία μας είναι ότι από τη στιγμή που είχαμε μια ανάλογη περίπτωση και εμείς ενεργήσαμε με κατανόηση και μέσα σε ένα γενικότερο θετικό πνεύμα και δεν μείναμε στο γράμμα του νόμου, ανάλογη στάση θα πρέπει να επιδειχθεί και από τη βρετανική πλευρά. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα και με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα ενεργήσουμε, επιτρέψτε μου να σας τα πω, όταν θα είμαστε έτοιμοι, πάρα πολύ σύντομα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώ για το επίπεδο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη στιγμή που είμαστε στο στάδιο της μελέτης, το καταλαβαίνετε. Χρειάζεται να μελετήσουμε πρώτα καλά το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 12 March 2003 - 14:05:29 UTC