Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα τις εξελίξεις στην οικονομία. Θα υπάρξει ενημέρωση των συναδέλφων σας από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Θα σας ενημερώσω για την εισαγωγική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για το Κυπριακό, την οικονομία, καθώς και για ορισμένα σημεία από το κλείσιμο της ομιλίας του, μετά από το διάλογο που έγινε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογράμμισε: "Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι οι πιο σημαντικές από όσες αντιμετωπίσαμε εδώ και πολλά χρόνια. Η προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Χάγη δυστυχώς δεν τελεσφόρησε. Ηταν μια συγκροτημένη απόπειρα του Οργανισμού, με την υποστήριξη όλων των ισχυρών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας. Προσέκρουσε, όμως, στη γνωστή παρελκυστική τακτική και, σε τελευταία ανάλυση, στην αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς, συνεπικουρούμενου από την απασχολούμενη με την κρίση του Ιράκ Αγκυρα. Η νέα τουρκική κυβέρνηση, έχει βεβαίως παύσει την επιθετική ρητορική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά δεν δείχνει, προς το παρόν, διάθεση να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της.

Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν, όπως πάντοτε, εποικοδομητική, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους. Η ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρη στον καθένα. Αυτό, πιστεύω, θα αποτυπωθεί και στην επίσημη έκθεση του διαπραγματευτή των Η.Ε. κ. Αλβάρο ντε Σότο και θα έχει συνέπειες, τόσο για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όσο και για την ίδια την Τουρκία.

Αυτό φάνηκε ήδη από τις τοποθετήσεις της Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και από τις πρώτες αντιδράσεις υπουργείων Εξωτερικών τρίτων χωρών.

Η ένταξη της Κύπρου θα γίνει χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν, σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πειστικές στις τοποθετήσεις τους. Δεν μπορεί κανείς να αντλήσει επιχειρήματα από τη στάση τους και να εναντιωθεί στην ένταξη. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, την ορθότητα της προσέγγισής μας. Δεν χρειάζεται επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία για να βρούμε το δίκιο μας. Ούτε όσον αφορά την ένταξη, ούτε όσον αφορά τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Η συμμετοχή της μεγαλονήσου στην Ενωση θα είναι στο εξής ο βασικότερος μοχλός πίεσης για τη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Θα πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η σημερινή τακτική και οι στόχοι της άλλης πλευράς δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν δεκτοί. Εάν ο κ. Ντενκτάς και ορισμένοι στην Αγκυρα νομίζουν ότι θα νομιμοποιήσουν με συνεχείς νέες και απαράδεκτες απαιτήσεις τα τετελεσμένα της εισβολής του 1974, εάν νομίζουν ότι ο χρόνος δουλεύει προς όφελός τους, τότε πλανώνται. Θα επαναλάβω ότι λόγω του Ελσίνκι, ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, της επανένωσης του νησιού, υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και κατά του εθνικισμού, Οι εκδηλώσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά υπέρ της λύσης αποδεικνύουν αυτά που υποστηρίζουμε.

Με βάση τα όσα προανέφερα, θα υπογραμμίσω ότι το Κυπριακό παραμένει ανοικτό παρά την αποτυχία της προσπάθειας του κ. Ανάν. Χωρίς τη βιώσιμη, λειτουργική και εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου λύση του, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία. Χωρίς τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση θα υπενθυμίζει εμπράκτως, με κάθε ευκαιρία και προς κάθε κατεύθυνση, ότι χωρίς λύση του Κυπριακού μια σοβαρή εστία πιθανής κρίσης εξακολουθεί να υφίσταται στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί, χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία θέλω να συγχαρώ για τη στάση της στη Χάγη, θα έχει την υποστήριξή μας για τους περαιτέρω χειρισμούς της, γιατί το Κυπριακό παραμένει το υπ` αριθμόν ένα θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Οι λαοί της περιοχής μας επιθυμούν ειρήνη, συνεργασία, ευημερία και κοινωνική πρόοδο μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Οσον ταχύτερα αντιληφθεί η Τουρκία αυτή την πραγματικότητα, όσο ταχύτερα αντιληφθεί προς τα πού κινείται η ιστορία, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η λύση των προβλημάτων της στις σχέσεις της με την Ε.Ε.. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία έκαναν τις επιλογές τους και διάλεξαν σωστά".

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Οικονομία και υπογράμμισε: "Υπάρχουν προβλήματα, αναμφίβολα, λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, της αρνητικής συγκυρίας: Όπως η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η ύφεση στη Δυτική Ευρώπη με άμεση επίπτωση στις εξαγωγές και τον Τουρισμό. Υπάρχει, όμως, και μια εικόνα επαπειλούμενης καταστροφής, η οποία καλλιεργείται και καλλιεργείται πλαστά, χωρίς να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να την τεκμηριώνουν. Είναι επιβεβλημένο να ξέρουμε όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια κατάσταση για να κρίνουμε και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Όπως είναι επιβεβλημένο να είμαστε κατηγορηματικά αρνητικοί απέναντι σε αυτούς που αδιαφορώντας για τις συνέπειες καλλιεργούν καταστροφολογίες. Να μην παρασυρθούμε από όσους θέλουν να τροφοδοτούν ένα κλίμα κρίσης, φοβίας και δήθεν εκτάκτων μέτρων. Εμείς εξασφαλίζουμε τη σταθερότητα. Εμείς είμαστε οι εγγυητές της σταθερότητας και της ανάπτυξης και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα σε αυτή την πορεία.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Να επαναβεβαιώσουμε την πορεία μας".

Κλείνοντας, επανέλαβε ότι: "Η επιλογή μας είναι: Ανάπτυξη και σταθερότητα. Ναι, υπάρχει ανησυχία. Υπάρχουν προβλήματα με το επίπεδο του Χρηματιστηρίου, υπάρχουν αρνητικά επιτόκια στο Ταμιευτήριο, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν μια ζοφερή εικόνα που επιχειρούν να παρουσιάσουν ορισμένοι. Και, βεβαίως, πρέπει να δώσουμε το μέτρο της πραγματικής κατάστασης. Μιας πραγματικής κατάστασης που έχει προβλήματα στις τιμές, έχει προβλήματα με το πετρέλαιο, παρουσιάζονται ανησυχίες για τον Τουρισμό. Υπάρχουν τα προβλήματα της ύφεσης σε όλη την Ευρώπη, τα προβλήματα των Χρηματιστηρίων, αλλά απέχει πολύ από τη ζοφερή εικόνα, από την εικόνα κρίσης που θέλουν επίπλαστα να παρουσιάσουν ορισμένοι. Πρέπει να δώσουμε, λοιπόν, το μέτρο της πραγματικής κατάστασης. Κανείς στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν πιστεύει ότι χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Χρειάζεται, βεβαίως, προσοχή, ευθύνη και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση μιας αρνητικής συγκυρίας. Με σύνεση και ευθύνη, λοιπόν, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ένα αντιπληθωριστικό μέτωπο με μια μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατηθούν οι τιμές και κυρίως σε τρόφιμα και σε υπηρεσίες. Να μην υπάρξουν αυξήσεις στις ΔΕΚΟ πέραν του πληθωρισμού. Τα τιμολόγια των μεταφορών να ελεγχθούν για να μην παρουσιαστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Να εξεταστούν ενισχυτικές παρεμβάσεις για τον Τουρισμό, με τόνωση και της εσωτερικής αγοράς αν χρειαστεί. Να ενισχυθούν οι εξαγωγές και βεβαίως, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, εάν από την εξέλιξη του πολέμου προκύψουν ειδικά προβλήματα που θα πλήξουν ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού, τότε γι` αυτές θα υπάρξουν ειδικά μέτρα πολιτικής, ώστε να ενισχυθούν".

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού της δημοσιονομικής πολιτικής και σημείωσε: "Πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει υψηλός ρυθμός ανάπτυξης με σωστή, γρήγορη και αποτελεσματική χρήση των πόρων του Γ@ ΚΠΣ.

Χρειάζεται σταθερότητα, βεβαιότητα και εμπιστοσύνη στην πολιτική μας. Πρέπει να έχουμε πεποίθηση για το μέλλον και να την αποπνέουμε".

Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε με παρατηρήσεις που έγιναν ότι θα πρέπει να υπάρχει εμφάνιση της κυβέρνησης σε όλη αυτή την προσπάθεια και στήριξη των αποφάσεων που σήμερα ομόφωνα ελήφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω εισαγωγικά να σημειώσω τα εξής:

Παρουσιάστηκε σήμερα η έκθεση του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα . Θέλω να προσέξετε την έρευνα που έχει γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, για το ύψος του δανεισμού και το βαθμό χρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Η έρευνα αυτή που είναι συγκροτημένη και απόλυτα αξιόπιστη απαντά σε πολλά που λέγονται και γράφονται, κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από ορισμένους άλλους "αναλυτές", γύρω από το βαθμό υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών.

Θέλω να επισημάνω, για μια ακόμη φορά, την πλήρη ασυνέπεια της Ν.Δ., η οποία, την ίδια ώρα που κόπτεται υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ψηφίζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με το οποίο ανατρεπόταν το σύστημα ισορροπίας ανάμεσα στην ευελιξία και την προστασία του εργαζόμενου και καλλιεργούνταν λογικές πλήρους απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που αντιστρατεύονται εν τοις πράγμασι τη μετά τη Λισσαβόνα πάγια γραμμή της Ε.Ε. για συμβιβασμό των αξιών του κοινωνικού κράτους με τις απαιτήσεις της αγοράς. Η προσπάθεια αυτή των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. έπεσε στο κενό, χάρη στις ενέργειες που έγιναν από την ευρωσοσιαλιστική ομάδα, αλλά και από άλλες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι Πράσινοι και η Ενωμένη Αριστερά. Αποδεικνύεται ότι, για μια ακόμη φορά, η Ν.Δ. άλλα λέει και άλλα πράττει. Την ίδια ώρα που κόπτεται στο εσωτερικό υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προφανώς υποκριτικά, την ίδια ώρα προσπαθεί να συμβάλει στην προσπάθεια αφαίρεσης των δικαιωμάτων τους με τη στάση των ευρωβουλευτών της. Αυτή η βαθιά υποκριτική στάση της Ν.Δ. νομίζω ότι πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα

Με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ έληξε και το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά από σημαντικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τα συμφέροντα του Δημοσίου, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανετέθη στον προσωρινό μειοδότη στην Κοινοπραξία της SAICH, έναντι τιμήματος περίπου 255 εκατομμυρίων ευρώ. Και λέω "περίπου" γιατί είναι κάτι λιγότερο. Θέλω να υπενθυμίσω και να επισημάνω την πολύ ουσιαστική και σημαντική διαπραγμάτευση που έγινε. Υπήρξε σημαντικότατη μείωση του τιμήματος σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό έδειξε ότι η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, υπερασπίστηκε κατά τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΠΑ: Για το Ιράκ δεν έκανε αναφορά ο Πρωθυπουργός εισαγωγικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έκανε αναφορά εισαγωγικά. Βεβαίως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν πολλές αναφορές, και από τον Πρωθυπουργό, αλλά και από πολλούς υπουργούς, γύρω από τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση στο Ιράκ, αναφορές μόνο για τις πιθανές συνέπειες στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε..

ΠΑΠΠΑ: Δηλαδή, δεν υπήρξε εκτίμηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το τι θα γίνει στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν αναφερθήκαμε σε αυτή καθ@ αυτή την κρίση. Σε μελλοντική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ενταχθεί το θέμα αυτό στα γενικότερα προβλήματα που θα συζητηθούν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός δεν ανέφερε ότι είναι ενδεχόμενο σε 10 ημέρες να ξεκινήσει ο πόλεμος; Επειδή το ακούσαμε από πολλούς υπουργούς, οι οποίοι μάλιστα μας το επιβεβαίωσαν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, όπως και από πολλούς υπουργούς, ότι υπάρχει ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης στο Ιράκ. Αυτό είναι γνωστό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το 10ήμερο το διαψεύδετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκε από πολλούς συναδέλφους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι είναι ενδεχόμενο μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις στο Ιράκ. Αλλά, επαναλαμβάνω, ότι αυτό ειπώθηκε ως εκτίμηση, ως πιθανότητα και όχι ως πολιτική ανάλυση. Διότι, άκουσα σε ένα σταθμό, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι σίγουρος ο πόλεμος. Κανείς δεν είπε τέτοιο πράγμα. Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Και επομένως, έχουμε στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση (την αποφυγή του πολέμου) όλο το βάρος μας στις διπλωματικές προσπάθειες στη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε.. Γνωρίζετε, όμως, ότι υπάρχουν και περί του αντιθέτου δηλώσεις, τόσο του Προέδρου Μπους, όσο και άλλων κυβερνήσεων και κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου. Ολα αυτά τα ενδεχόμενα αναφέρθηκαν εκτιμήσεις για τις συνέπειες όσον αφορά την ελληνική οικονομία και όχι ως πολιτική ανάλυση γύρω από το θέμα του Ιράκ. Θέλω να γίνει σαφές αυτό. Δηλαδή, στην περίπτωση ενός πολέμου και στις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην ελληνική οικονομία. Με αυτή την έννοια τέθηκε το θέμα και όχι με την έννοια της εκτίμησης ή της προαναγγελίας ή της βεβαιότητας ή της συζήτησης γύρω από τις εξελίξεις στο Ιράκ.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επειδή αν τελικά γίνει πόλεμος, τις συνέπειές του ουδείς μπορεί να εκτιμήσει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει, όμως, να κάνουμε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. "Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Σχεδιασμός για λήψη έκτακτων μέτρων, αν χρειαστεί, υπάρχει ή τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις τώρα σας απάντησα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Είπατε ότι δεν θα λάβετε. Εγώ ρώτησα, αν υπάρχει σχεδιασμός σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν κάποια μέτρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο, σας ενημέρωσα ότι αποτέλεσε ομόφωνη εκτίμηση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο έλαβε υπόψη του την παράμετρο ενός πολέμου. Ειπώθηκε ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Και βεβαίως, δεν θεωρούνται έκτακτα μέτρα, ούτε η αύξηση των ελέγχων, ούτε ο έλεγχος των τιμών στην αγορά. Αυτά είναι μέτρα αυτοσυγκράτησης, ευθύνης και αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας που χρειάζεται ο ελληνικός λαός.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Οπότε έχετε προεξοφλήσει ότι σε περίπτωση πολέμου οι επιδιώξεις θα είναι μέχρι ενός σημείου που δεν θα χρειαστεί η λήψη έκτακτων μέτρων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Την εκτίμηση του Υπουργικού Συμβουλίου σας την μετέφερα: Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή και σήμερα υπάρχουν, υποθέτω τα έχει δει πρώτος ο Πρωθυπουργός, αλλά και εσείς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με αφορμή την ερώτησή σας, θα ήθελα να σας πω ότι, ακούγοντας σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς τέτοιες απόψεις, αναγκάστηκα χθες να μιλήσω στο τηλέφωνο με τους διευθυντές ειδήσεων κάποιων σταθμών, καθώς μεταδιδόταν ότι προαναγγέλλονται έκτακτα μέτρα, ιδιαίτερα σκληρά. Αποτυπωνόταν η περιγραφή μιας κατάστασης, η οποία κάθε άλλο παρά αντιστοιχούσε με τη σημερινή πραγματικότητα. Χρειάζεται μια στάση ευθύνης από όλους μας. Θέλω να παρακαλέσω να συνεργαστούμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλήσατε για στάση ευθύνης. Μήπως θα πρέπει πρώτα και κύρια να την αναζητήσετε στον κρατικό μηχανισμό; Διότι ουδείς εξ ημών ξύπνησε κάποια μέρα -το καταλαβαίνετε υποθέτω- και έβγαλε αυτά που είδατε και εσείς και ενοχληθήκατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ενοχλήθηκα, τα διέψευσα.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί βλέπω τον Πρωθυπουργό σήμερα, όπως μας μεταφέρατε την εισήγησή του, να λέει ότι πρέπει να είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όσους καλλιεργούν κλίμα αμφιβολίας, κρίσης και λογικής έκτακτων μέτρων. Ποιοί τα αποφάσισαν αυτά; Κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κυβερνητικοί παράγοντες;

ΜΙΧΑΗΛ: Είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, έστω, υπό τον έλεγχό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι και χθες, μετά από επικοινωνία που είχα με τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών διέψευσα τις δήθεν πληροφορίες ή τα ρεπορτάζ περί εκτάκτων μέτρων. Μη δημιουργούμε πανικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται. Δηλαδή, οι συνεργάτες του υπουργού Ανάπτυξης, οι οποίοι έβγαιναν στα ραδιόφωνα, χθες από το πρωί, και μιλούσαν για έκτακτα μέτρα και αν χρειαστεί ακόμη και για δυνατότητα απελευθέρωσης κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου, αυτοί δεν εξέφραζαν την κυβερνητική πολιτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ δεν άκουσα κανέναν.

ΜΙΧΑΗΛ: Να πω το όνομά του: Ο κ. Αγραφιώτης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, χθες το πρωί, στο FLASH.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, ότι εγώ προσωπικά δεν άκουσα κανέναν. Σας ενημέρωσα για την απόφαση της κυβέρνησης.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο κ. Σημίτης αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ότι πρέπει να υπάρξει μια ομοφωνία και μια αλληλοστήριξη όλων των μελών της κυβέρνησης; Υπάρχει κανείς που το αμφισβητεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χθες, συνάδελφοί σας, εδώ, με ρώτησαν, γιατί υπουργοί τάσσονται κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Και απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ούτε έχει γίνει κάποια αναφορά από κάποιον υπουργό εναντίον του κ. Χριστοδουλάκη. Και μάλιστα τόνισα ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και στηρίζει τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου. Το ίδιο ακριβώς επανέλαβε και σήμερα. Επειδή και πάλι έγιναν κάποιες αναλύσεις, τις οποίες υποθέτω γνωρίζετε, κρίνουμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε και να απαντήσουμε και σ@ αυτές.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η αναφορά του κ. Σημίτη ήταν σχετικά με τις αναλύσεις των δημοσιογράφων και όχι απάντηση σε αυτά που είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννος Παπαντωνίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως και άλλοι υπουργοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τα σημεία της τοποθέτησης του κ. Παπαντωνίου και σας πληροφορώ ότι συμφωνούν απόλυτα με τις τοποθετήσεις του κ. Χριστοδουλάκη.

ΠΑΠΠΑ: Μας τα λέτε και εμάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Ο κ. Παπαντωνίου έκανε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση και συμφώνησε απόλυτα με την ακριβή εικόνα για την οικονομία και την ανοδική πορεία της μέχρι σήμερα. Εξάλλου, έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις που τείνουν στο ίδιο συμπέρασμα, όπως αποκρυσταλλώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι μια ιδιαίτερα ολοκληρωμένη και θετική τοποθέτηση του κ. Παπαντωνίου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είπα ότι ο κ. Παπαντωνίου έκανε αρνητική τοποθέτηση ή ότι διαφωνεί με την οικονομική πολιτική που ασκεί ο κ. Χριστοδουλάκης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου, με την τοποθέτησή του, έκανε σαφές ότι, αφενός συμβάλλει στο διάλογο και αφετέρου εμπλουτίζει με τις παρεμβάσεις του και συμφωνεί απόλυτα με την τελική απόφαση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είπε, όμως ή τουλάχιστον αυτό πηγάζει από πληροφορίες, ότι το κλίμα όλου αυτού του πανικού και των έκτακτων μέτρων, το καλλιέργησαν οι έκτακτες συσκέψεις, καθώς και δημοσιεύματα που χρεώνονταν στον υπουργό Οικονομίας, ότι πρέπει να κάνουμε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για την οικονομία...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαφωνώ. Ο κ. Παπαντωνίου, αφού έκανε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση γύρω από την πολιτική διαχείριση και αναφέρθηκε στα μέτρα ουσιαστικής πολιτικής, που είναι απαραίτητα σε αυτή τη διεθνή συγκυρία, κατέθεσε προτάσεις που ήταν απόλυτα σύμφωνες με την τελική απόφαση που ελήφθη. Στη συνέχεια, έκανε μια σειρά από επικοινωνιακές προτάσεις, και μάλιστα αναφέρθηκε σε παλαιότερες κρίσεις στον τομέα της οικονομίας με ιδιαίτερη επιτυχία, τις οποίες είχαμε αντιμετωπίσει όταν ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τόσο για τη λεγόμενη "κρίση της δραχμής" το 1994, όσο και στα γνωστά θέματα που αντιμετωπίσαμε το 1998, που είχαν στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Επέστησε την προσοχή, με αφορμή την εμπειρία του, στο τι πρέπει να προσέξουμε στον επικοινωνιακό τομέα. Ανάλογες τοποθετήσεις κάναμε πολλοί στο Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων και εγώ. Συζητήσαμε για περαιτέρω κινήσεις επικοινωνίας με τον πολίτη, προκειμένου να υπάρξουν θετικότερα αποτελέσματα ως προς την ενημέρωσή του και να τον πείσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος για λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται να καλύψουμε εν τοις πράγμασι τις ανησυχίες του και παράλληλα να μειώσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν ενδεχόμενα από τις συνέπειες που θα έχει στην ελληνική οικονομία η κήρυξη ενός πολέμου στο Ιράκ. Ολα αυτά ήταν μια θετική συμβολή στη συζήτηση για την οικονομία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει δώσει κάποια συνέντευξη Τύπου σε μεγάλη εφημερίδα, σε ΜΜΕ ή έχει καλέσει για την πορεία της οικονομίας ενόψει του πολέμου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να θυμάμαι όλες τις συνεντεύξεις; Ολοι οι πολιτικοί δίνουν συνεντεύξεις και κάνουν τις αναφορές τους. Εξάλλου, αυτή την ώρα που μιλάμε, ο κ. Χριστοδουλάκης δίνει συνέντευξη Τύπου στους οικονομικούς συντάκτες.

Ι. ΧΑΣΟΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ ποια ήταν η ανάγκη που εσείς και όλοι οι άλλοι είπατε ότι χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τότε να μην κάνουμε συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, να μη συζητάμε, να συμφωνούμε με την εισήγηση. Αυτά δεν αρμόζουν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώμη, άποψη, προτάσεις και καλόπιστα τις καταθέτουν σε κλίμα θετικής συμβολής. Και αυτό το τονίζω. Ολα αυτά λαμβάνονται υπόψη και γίνονται αποδεκτά από τον εισηγητή -όπως έγιναν αποδεκτά από τον κ. Χριστοδουλάκη- ενσωματώνονται στην εισήγηση και αποτελούν στοιχεία της απόφασης. Αλλιώς, δεν υπάρχει λόγος να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα. Δεν είμαστε «λόχος»!

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, οι δημοσιογράφοι δεν είπαν ότι πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Χριστοδουλάκης. Ετσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ; Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Χριστοδουλάκης. Τουλάχιστον κανείς από την κυβέρνηση. Σας ζήτησα, προχθές, να μου πείτε, ποιος από την κυβέρνηση -όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας- είπε τέτοιο πράγμα. Ουδείς μέχρι σήμερα έχει απαντήσει σε αυτό. Ας μην λαμβάνουμε, λοιπόν, τις εκτιμήσεις ή τις αναλύσεις, ως δεδομένες. Γιατί εάν αρχίσουμε και λαμβάνουμε τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις ως δεδομένες, θα έπρεπε να έχουμε μέχρι τώρα καμιά .... 50αριά ανασχηματισμούς, θα έπρεπε να είχαμε αλλάξει καμιά...15αριά Πρωθυπουργούς κ.ο.κ. Ετσι δεν είναι ή κάνω λάθος;

ΠΑΠΠΑ: Είπατε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Ηθελα να ρωτήσω εάν αυτή η άποψη εδράζεται στο ότι ο όποιος πόλεμος θα έχει μικρή διάρκεια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκε και αυτό ως εκτίμηση κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Οτι, δηλαδή, εάν υπάρξει πόλεμος, υπάρχει το ενδεχόμενο, η διάρκειά του να μην είναι μακρά. Αλλά, αυτά είναι εκτιμήσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση εκείνο που μετρά είναι τι διαμορφώνεται στην ίδια την πραγματικότητα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Οταν λέτε «όχι μακρά» προσδιορίστηκε χρονικά; Δηλαδή, για παράδειγμα, κάτω από μήνα; Λίγων ημερών; Τί ακριβώς εννοείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κάναμε ανάλυση για τον πόλεμο. Σας το είπα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι υπήρξε παρενόχληση ελληνικού αεροσκάφους της Π.Α. από αμερικανικά μαχητικά και εάν, ναι, διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν συνέβη αυτό. Οπως γνωρίζετε οι Αμερικανοί έχουν κάποια ελλιμενισμένα αεροπλανοφόρα και κάνουν ασκήσεις εκεί. Εχουν ειδοποιήσει μάλιστα έγκαιρα ότι διεξάγονται συνεχείς ασκήσεις, διότι, όπως γνωρίζετε, έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να γίνει πόλεμος. Αυτό έχει πει επισήμως ο Πρόεδρος Μπους. Επομένως, έχει θέσει σε ετοιμότητα τα αμερικανικά στρατεύματα -άρα και τα αεροπλανοφόρα που έχει στην ευρύτερη περιοχή- και γίνονται αεροπορικές ασκήσεις εκεί. Ενα ελληνικό αεροπλάνο πλησίασε στη ζώνη την οποία είχε προσδιορίσει (και μας είχε ειδοποιήσει γι` αυτό) το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και το αεροσκάφος αυτό, ειδοποιήθηκε ότι πρέπει να απομακρυνθεί, διότι εκείνη την ώρα διεξάγονταν ασκήσεις.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ηταν εντός του FIR Αθηνών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απ ό,τι πληροφορήθηκα, όχι. Η ζώνη που γίνονταν οι ασκήσεις δεν ήταν εντός του FIR.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Ανησυχεί η κυβέρνηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γιουγκοσλαβία, μετά τη δολοφονία του Τζίτζιτς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σίγουρα ένα σημαντικό θέμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα διαταραχθεί η σταθερή πορεία της γείτονος προς την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των δημοκρατικών αλλαγών. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Και είναι ένα σημείο που οπωσδήποτε μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ηταν μια πραγματικά απαράδεκτη και θλιβερή ενέργεια. Ως γνωστόν, εκφράσαμε από χθες τη λύπη και τα συλλυπητήριά μας προς την κυβέρνηση της Σερβίας, ενώ απεστάλη και σχετική επιστολή του Πρωθυπουργού. Αυτό που τονίζουμε, πέρα από την καταδίκη της πράξης και τα συλλυπητήριά μας, είναι τούτο: Θέλουμε να πιστεύουμε -και προς αυτό είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε- ότι σε τίποτα δεν θα διαταραχθεί η ομαλή πορεία προς την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των δημοκρατικών θεσμών στη γειτονική χώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει σήμερα μια καταγγελία του κ. Καρατζαφέρη ότι ο ένας εκ των συνηγόρων του κ. Κουφοντίνα, νομίζω, ο κ. Καρύδης, διετέλεσε σύμβουλος του κ. Χρυσοχοϊδη. Η κυβέρνηση έχει κάτι να σχολιάσει επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι ή δεν είναι σύμβουλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν είναι σύμβουλος ρωτάτε; Δεν είναι σύμβουλος.

ΜΙΧΑΗΛ: Είδε το φως της δημοσιότητας μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία πολλοί πιστεύουν ότι η τρομοκρατία δεν έχει παταχθεί στη χώρα μας, παρά τις συλλήψεις τις δίκες κ.λ.π. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και πάρα πολλοί πιστεύουν ότι έχει παταχθεί. Οταν γίνονται δημοσκοπήσεις βγάζουν αποτελέσματα σε διάφορες ερωτήσεις. Θα κάνω σχόλιο για τη γνώμη που έχει ο κάθε πολίτης; Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι έχει παταχθεί η τρομοκρατία. Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν υπόλοιπά της. Υπάρχουν και ορισμένοι -ένα 10% σύμφωνα με τις έρευνες- που πιστεύουν ότι οι τρομοκράτες είναι κοινωνικοί αγωνιστές, που βεβαίως, δεν είναι. Εγκληματίες είναι. Αλλά, θα σχολιάσουμε τους πολίτες; Είναι δυνατόν; Εμείς σχολιάζουμε πολιτικές πράξεις, σχολιάζουμε κόμματα, πολιτικά γεγονότα. Εάν με ρωτάτε ποια είναι η γνώμη της κυβέρνησης αν πιστεύει, η κυβέρνηση ότι η τρομοκρατία έχει παταχθεί στην Ελλάδα, σας απαντώ, ευθέως: Ναι! Με την εξάρθρωση, τη σύλληψη και την παραπομπή της 17Ν σε δίκη, υπήρξε ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση πάταξης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Το ίδιο αποφασιστικό βήμα υπήρξε και με τη σύλληψη της ηγεσίας του ΕΛΑ. Και βεβαίως, δεν έχουμε κρύψει ότι προετοιμαζόμαστε για την εξάρθρωση και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Στόχος μας είναι να παταχθεί συνολικά η τρομοκρατία στην Ελλάδα και να απομυθοποιηθεί. Να είναι η χώρα μας -όπως είναι σήμερα- και να εμφανιστεί αυτό σε όλο τον κόσμο, ως μια από τις πιο ασφαλής χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σχετικά με την καταγγελία του κ. Καρατζαφέρη, είπατε ότι δεν είναι σύμβουλος του κ. Χρυσοχοϊδη. Εργάζεται, όμως, στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να γνωρίζω ποιος εργάζεται σε οποιαδήποτε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, οποιουδήποτε νόμου;

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ρωτώ επειδή είναι συνήγορος του κ. Κουφοντίνα, εάν το είδατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ; Δεν κυνηγάμε τους συνηγόρους. Δεν διώκεται κανείς επειδή είναι συνήγορος. Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχουμε μια Νομοθεσία ιδιαίτερα φιλελεύθερη. Είναι δυνατόν, λοιπόν, να παρακολουθούμε τον συνήγορο του καθενός, εάν κάποτε χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει τη γνώμη του σε οποιαδήποτε επιτροπή; Είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τέτοια πράγματα; Δεν μπαίνω καν στον κόπο να ρωτήσω κάτι τέτοιο.

ΠΑΠΠΑ: Με συγχωρείτε, αλλά εάν υπήρξε σύμβουλος του υπουργού Δημόσιας Τάξης, υπάρχει ένα θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα επ` αυτού. Είπα ότι δεν είναι σύμβουλος, διότι εάν ήταν σύμβουλος, πράγματι μπορεί να υπήρχε ένα θέμα. Δεν είναι σύμβουλος του υπουργείου. Από κει και πέρα, τι ακριβώς έχει κάνει στη ζωή του αυτός ο άνθρωπος, πού έχει βοηθήσει και πού έχει πει τη νομική γνώμη του, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω και ούτε ενδιαφέρομαι να το ψάξω.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά εάν έχει βοηθήσει στη σύνταξη του αντιτρομοκρατικού νόμου, κ. Υπουργέ, υπάρχει ένα θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Αλλά, γιατί να υπάρχει θέμα; Εξηγήστε μου. Απαγορεύεται να είναι συνήγορος;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είπατε ότι ούτε καν μπαίνετε στον κόπο να το ψάξετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί; Κατηγόρησα εγώ ποτέ τους κυρίους συνηγόρους των 19 κατηγορουμένων για τίποτα; Δικηγόροι είναι οι άνθρωποι και κάνουν τη δουλειά τους. Τρομοκράτες είναι;

ΠΑΠΠΑ: Γιατί τότε δεν ίσχυσε αυτό και για τον κ, Ροκόφυλλο, όταν έγινε υπαινιγμός ότι πήγε να αναλάβει ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετικό να είσαι πολιτικό πρόσωπο, πρώην Υπουργός, βουλευτής, μέλος της Κ.Ε. και διαφορετικό να είναι κάποιος, ο οποίος κάπου, κάποτε στη ζωή του πιθανό να εξέφρασε τη γνώμη του.

ΠΑΠΠΑ: Μιλάμε για τώρα, όχι για «κάπου, κάποτε».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να κάνω «αστυνομικό ρεπορτάζ» για να το διαπιστώσω. Ρώτησα, εάν είναι σύμβουλος. Δεν είναι σύμβουλος ο άνθρωπος. Τελείωσε το θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 13 March 2003 - 16:05:31 UTC