Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-03-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Σήμερα, στις 10 το πρωί, είχε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για θέματα του υπουργείου. Στις 12 το μεσημέρι, άρχισε η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το απόγευμα, στις 7.30, έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Πάχτα, για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς στο Γ@ ΚΠΣ. Στη σύσκεψη αυτή θα παρευρίσκονται και οι κύριοι Χριστοδουλάκης και Πάχτας. Στη 1, μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τους Πρυτάνεις των ΑΕΙ.

Την Πέμπτη, στις 9.45 το πρωί, θα έχει συνάντηση με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνα. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τις εξελίξεις στην οικονομία. Στις 2, μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, ο υποφαινόμενος και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Στη 1, μετά το μεσημέρι, θα γίνει και πάλι συνάντηση υπουργών που εμπλέκονται στο Γ@ ΚΠΣ, στην οποία θα παρευρίσκονται και οι κ. Χριστοδουλάκης και Πάχτας, ως εποπτεύοντες υπουργοί. Θέμα της συνάντησης είναι η επιτάχυνση και αξιοποίηση του Γ@ ΚΠΣ, μέσω της συμμετοχής πολιτών και φορέων, καθώς και η ενημέρωση του κοινού για το Γ@ ΚΠΣ.

Τη Δευτέρα, (17/3) στις 13.30 είναι προσδιορισμένη συνάντηση με την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη για θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας και ιδιαίτερα για το θέμα της λαμπαδηδρομίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τελικά στη Χάγη οδηγηθήκαμε σε ναυάγιο. Δεν ξέρω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φράση "σε πλήρες ναυάγιο", όπως λένε οι πληροφορίες. Και βέβαια, δεν θα έλεγα ότι το ναυάγιο αυτό προήλθε μόνον από τον Ντενκτάς, θα έλεγα ότι προήλθε από την Τουρκία, διότι οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ερντογάν ήταν αυτές οι οποίες στην ουσία ενίσχυσαν τις αποφάσεις του Ντενκτάς, ο οποίος ήταν ανένδοτος. Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα από πλευράς Ελλάδας για να δούμε αν θα βγούμε από το αδιέξοδο ή τελικά το Κυπριακό "μπαίνει πλέον στη ναφθαλίνη";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δυστυχώς, πράγματι, δεν κατέστη δυνατό να έχουμε θετικές εξελίξεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Ούτε καν με την αναμενόμενη συνυπογραφή του συνυποσχετικού για το δημοψήφισμα. Η ευθύνη γι` αυτή την εξέλιξη, η οποία είναι αρνητική εξέλιξη, βαρύνει εξ ολοκλήρου την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά. Ιδιαίτερα η τουρκοκυπριακή πλευρά με το ρεσιτάλ αδιαλλαξίας του Ντενκτάς φέρει και την κύρια ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές. Είναι εκείνη που υπονόμευσε σε αυτή τη φάση τη δυνατότητα θετικής εξέλιξης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Και οφείλουμε να το καταγράψουμε, γιατί και στη δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διαπιστώνει ότι ο κ. Ντενκτάς δεν ήταν προετοιμασμένος να συμφωνήσει και να υποβάλει το σχέδιο σε δημοψήφισμα. Είπε ότι είχε θεμελιώδεις αντιρρήσεις στο σχέδιο πάνω σε βασικά σημεία.

Είναι σαφές, ότι ο κ. Ντενκτάς πήγε στη Χάγη για να μη συμφωνήσει. Είναι σαφές ότι συνέχισε την αδιάλλακτη πολιτική του. Είναι σαφές ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά -ενισχυμένη σε πάρα πολλά σημεία και από τη στάση της τουρκικής πλευράς- δεν ήθελε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

Εκείνο, όμως, που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει λύση και το απέδειξε με την τακτική που ακολούθησε. Βεβαίως, το ίδιο επιδιώκει και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Επιδιώκουμε να υπάρξει λύση για το Κυπριακό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι` αυτό, μέχρις ότου η Τουρκία αλλάξει στάση. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι οι διαδικασίες για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. προχωρούν κανονικά. Ολα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι τον Απρίλιο, στην Αθήνα, θα υπογραφεί η πράξη προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε.. Αντίθετα, οφείλω να επισημάνω ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά και από τη λύση του Κυπριακού και αυτό οφείλει η τουρκική πλευρά να το κατανοήσει πολύ καλά.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς επιδιώκουμε και τώρα, παρά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις να υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Εμείς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι` αυτό, μέχρις ότου η Τουρκία αλλάξει στάση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ποια νέα δεδομένα θα συνεχίσει η Ελλάδα να εργάζεται στη λύση του Κυπριακού; Πολύ σωστά είπατε ότι στις 16 Απριλίου θα έχουμε τη συνθήκη προσχώρησης και η Τουρκία έχει πάρει ένα χρονοδιάγραμμα για το Δεκέμβριο του 2004. Δηλαδή, βλέπετε ότι από τώρα μέχρι το 2004 μπορεί να αλλάξει η τουρκική θέση, ώστε να οδηγηθούμε σε μια λύση και κοινή πορεία των δύο πλευρών στην Κύπρο, πώς θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σημειώνει στη δήλωσή του ότι το Σχέδιό του παραμένει στο τραπέζι και ότι μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει μια σαφής και ρεαλιστική προοπτική για προώθηση και οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων. Αυτό μπορεί αυτή τη στιγμή να μη φαίνεται πιθανό. Όμως, πιστεύω ότι πολλά πράγματα στην πορεία θα αλλάξουν. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να ελπίζει ότι θα προχωρήσει στην ευρωπαϊκή πορεία της και να δείχνει αυτή τη στάση που επέδειξε, μια στάση αδιαλλαξίας σε ένα μείζον θέμα, που κρίνει τελικά την ευρωπαϊκή πορεία της, όπως είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Αυτό μας κάνει αισιόδοξους. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στην ίδια κατεύθυνση, σε στενή συνεργασία πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πιστεύω ότι, έχοντας το θετικό της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., έχοντας το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά -ως διαπίστωση το λέω- μέσα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, με τη δουλειά μας και την ανάπτυξη θετικών συσχετισμών στη Διεθνή Κοινότητα μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να αλλάξουμε τη στάση της Τουρκίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς σχολιάζετε το δημοψήφισμα που έχει αποφασίσει να διενεργήσει η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση στις 30 Μαρτίου, με τη σύμφωνη γνώμη και των Ηνωμένων Εθνών; Το αποτέλεσμα που θα προκύψει, νομίζετε ότι μπορεί να επηρεάσει, να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων σε βάρος της Τουρκίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας περιμένουμε. Θα εκτιμηθεί αυτή η κατάσταση. Είναι πολύ νωρίς ακόμη, είναι πρόσφατες οι εξελίξεις στη Χάγη. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι το θέμα έχει κλείσει. Όπως διαπιστώνει και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ το Σχέδιο είναι στο τραπέζι και αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να εργαστούμε, ώστε να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Τονίζω ιδιαίτερα, ότι η Κύπρος θα είναι στις 16 Απριλίου, μετά τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί 16-17 Απριλίου, μέλος της Ε.Ε. (τουλάχιστον θα έχει υπογραφεί η πράξη προσχώρησης στην Ε.Ε. και θα μένει η τυπική διαδικασία της αποδοχής από τους "15"). Από εκεί και πέρα, εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει την ανάγκη αλλαγής στάσης μέσα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ευρωπαϊκή πορεία της. Με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με τον κ. Ερνογάν, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογή του στο Τουρκικό Κοινοβούλιο και του επισήμανε ότι και η Τουρκία πρέπει να συμβάλλει στην προοπτική εξεύρεσης λύσης του πολιτικού προβλήματος. Αυτό έγινε, πριν από τις εξελίξεις στη Χάγη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή, ο κ. Ερντογάν είχε κάνει νωρίς τη δήλωση με την οποία ευθυγραμμίστηκε με τον κ. Ντενκτάς, γι` αυτό ρωτώ αν με τον Πρωθυπουργό είχαν μιλήσει πριν, οι εξελίξεις κράτησαν@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από τις τελικές εξελίξεις. Όπως γνωρίζετε, υπήρξε και δεύτερη πρόταση του ΟΗΕ διαδικαστικού, αλλά και συνάμα ουσιαστικού χαρακτήρα στη Χάγη, με την οποία φιλοδοξούσε ο ΟΗΕ να κρατήσει "ζωντανή" την προοπτική επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πιστεύετε ότι η Ε.Ε. θα προσπαθήσει, όπως είπατε, μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας να πιέσει την Τουρκία και αυτό να έχει αποτέλεσμα; Και το πολιτικό σχόλιό σας για τις συνεχώς διαφορετικές εμφανίσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος τη μια φορά εμφανίζεται υπέρ της λύσης και κρατάει αποστάσεις από τον κ. Ντενκτάς και χθες τον είδαμε πλήρως ευθυγραμμισμένο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τόνισα, όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, ότι η ευθύνη για τις χθεσινές εξελίξεις στη Χάγη -και χρησιμοποίησα τη λέξη "δυστυχώς" και θέλω να το τονίσω αυτό- βαρύνει την τουρκοκυπριακή, αλλά και την τουρκική πλευρά. Η δήλωσή μου ήταν σαφής. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ομως, παρά τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς -που ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, όπως αυτές εκφράστηκαν δια του Προέδρου της Τάσου Παπαδόπουλου, αλλά και μετά τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου- ο κ. Ντενκτάς παρέμεινε οχυρωμένος στην αδιαλλαξία του, η οποία καλύφθηκε και από την τουρκική πλευρά. Αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά. Αντιθέτως, δημιουργεί και θα δημιουργήσει και στο μέλλον προβλήματα στη θέση της Τουρκίας και στη Διεθνή Κοινότητα και κυρίως σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να πούμε καθαρά στην Τουρκία ότι αυτή η στάση μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργεί. Πρέπει να της πούμε καθαρά ότι η ευρωπαϊκή πορεία της περνά και από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Εμείς, πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι ένα θέμα που έχει κλείσει. Δυστυχώς, χθες, δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά στην ίδια κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναζήτησης διαπραγματεύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν θετικές συνθήκες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν σκέφτεται η ελληνική πλευρά να εμπλέξει πιο πολύ στην όλη διαδικασία, στις όποιες μελλοντικές προσπάθειας την Ε.Ε., δεδομένου ότι η Κύπρος από την 16η Απριλίου θα είναι και επίσημα μέλος της, ούτως ώστε να εξευρεθεί ένα καινούργιο πλαίσιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Κύπρος ουσιαστικά θα είναι μέλος της Ε.Ε. από τις 16 Απριλίου, αλλά τυπικά επειδή πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής, από την 1η Μαίου 2004. Σημειώνεται ότι το 2004, είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έτος για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και αυτό σημαίνει πολλά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην Κύπρο λέγεται τώρα ότι, επειδή ο κ. Ανάν δεν κατάφερε τα Ηνωμένα Εθνη να πείσουν την Τουρκία, μήπως πάρει την σκυτάλη η Ε.Ε. και την πιέσει να αλλάξει τακτική με το θέμα της ενταξιακής πορείας της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αναφορές που έχω κάνει μέχρι τώρα δίνουν τον τόνο. Θέλω να μείνουμε εκεί για σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε ότι οι πόρτες δεν έχουν κλείσει ακόμα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οριστικό ναυάγιο για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή που δεν υπάρχουν πλέον λύσεις, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το θεωρεί θετικό η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε, όπως γνωρίζετε, συσχετίσαμε την τακτική μας αποκλειστικά με τα χρονοδιαγράμματα. Από την αρχή είχαμε μια σαφή θέση. Οτι θέλουμε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και ότι ανοίγεται μια ευκαιρία για την επίλυσή του. Βαδίσαμε μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όλον αυτό το καιρό. Εάν δεν έγινε δυνατό να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, αυτό οφείλεται στην αδιαλλαξία και την ενίσχυση που πήρε ο κ. Ντενκτάς -παρά τα αντιθέτως κρινόμενα- τον τελευταίο καιρό, από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι υπεύθυνοι για τις εξελίξεις. Από κει και πέρα, εμείς δεν θα αποδεχθούμε ότι το θέμα τελείωσε, διότι δεν έχει τελειώσει. Αυτό αποδεικνύεται και από νέα δήλωση του κ. Ανάν, ότι το Σχέδιο παραμένει ζωντανό, παραμένει στο τραπέζι. Βεβαίως, χρειάζονται ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Γι αυτό εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και στη Διεθνή Κοινότητα και στην Ε.Ε. Υπάρχει, όμως, και το σημείο που επισημάναμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, με ό,τι σημαίνει αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για την επίλυση του Κυπριακού θα έχει σαν σημείο αναφοράς και σαν πλαίσιο, το αναθεωρημένο Σχέδιο του Ανάν, τουλάχιστον για την Αθήνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή;

ΒΙΤΑΛΗΣ: ...Τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν, αλλά πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή. Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, οι οποίες όπως εκφράστηκαν με τα σχέδια Ανάν, έδιναν μια δυνατότητα για διαπραγμάτευση. Γνωρίζετε τις δηλώσεις του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι «μπορώ να αποδεχθώ διαπραγματεύσεις» και βεβαίως αποδέχθηκε. Σε αυτή τη γραμμή πρέπει να μείνουμε τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, εάν επίσημα η ελληνική Προεδρία θα εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μπεγλίτης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Προεδρίας, έχει κάνει επίσημη δήλωση. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις εξελίξεις, όσον αφορά το Κυπριακό, την Πέμπτη, πριν το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στα Κατεχόμενα, το προσμετράτε προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος; Είναι ένας παράγοντας και αυτός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναμφίβολα. Αυτό, όμως, κατά πολλούς είχε υπολογιστεί ότι θα γινόταν και τώρα. Και δεν εννοώ εμάς. Διότι εμείς δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά τους. Πολλοί από τη Διεθνή Κοινότητα έλεγαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα, αλλά όπως είδατε δεν συνέβη. Επομένως, εμείς πρέπει να κάνουμε θετικούς χειρισμούς στη Διεθνή Κοινότητα προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το θέμα και πρέπει να εργαστούμε γι αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες, ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να αλλάξει στάση.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει χθεσινή δήλωση του κ. Ανάν, στη Χάγη, στην οποία λέει ότι συνιστά παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ, χωρίς να υπάρξει σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δηλαδή, είναι παράνομος πόλεμος. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια δήλωση του Πρόεδρου της Γαλλίας κ. Σιράκ, που λέει ότι εάν δεν αποφευχθεί ο πόλεμος ή στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ, δεν υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός που θα αποτρέψει την πλειοψηφία να εγκρίνει το φιλοπόλεμο ψήφισμα, τότε η Γαλλία θα ασκήσει «βέτο». Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να σας παραπέμψω στη σαφή δήλωση του Πρωθυπουργού την Παρασκευή, που απαντά σε όλες τις αιτιάσεις. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε με σαφήνεια ότι όποια εξέλιξη υπάρξει πρέπει να γίνει μόνο μέσω του ΟΗΕ. Τόνισε, επίσης, ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για ειρηνική επίλυση της διαφοράς. Η δήλωση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ και απαντά στα ερωτήματά σας.

ΦΙΛΗΣ: Ο Κόφι Ανάν, μετά τον Πρωθυπουργό, θέτει ένα επιπλέον πρόβλημα: Οτι ο πόλεμος είναι παράνομος, εάν δεν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτό τι απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιά είναι η διαφορά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού από εκείνες του κ. Ανάν.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός μιλά πολιτικά και λέει ότι δεν πρέπει να γίνει πόλεμος, εάν δεν υπάρχει απόφαση. Ο κ. Ανάν μιλά θεσμικά και νομικά, εκτός από πολιτικά, και λέει ότι εάν γίνει πόλεμος είναι παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι καμία μονομερής ενέργεια, εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, από τη δική μας πλευρά.

ΦΙΛΗΣ: Συνεπώς θα είναι παράνομος αυτός ο πόλεμος, όπως λέει ο Ανάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα είναι ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Οργανισμού που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να καθορίζει τις γενικές κατευθύνσεις.

ΦΙΛΗΣ: Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει διευκολύνσεις, στη βάση της διμερούς ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, για τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σούδα, για το μέτωπο του Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το γεγονός ότι θα έχουμε ανοικτή διαφωνία σε μια τέτοια εξέλιξη, δεν σημαίνει ότι δεν κινούμαστε σε κάποιες συμφωνίες και συμμαχίες. Δεν θα μετέχουμε στον πόλεμο. Είναι σαφές. Από κει και πέρα, εάν κάποιος θέλει να κάνει χρήση των συμφωνιών που υπάρχουν, δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε. Αλλά, αυτές οι συμφωνίες δεν αφορούν συμμετοχή της Ελλάδας.

ΦΙΛΗΣ: Ζητώ καθαρή θέση, όπως λέει συνήθως και ο Πρωθυπουργός. Θα συμμετάσχετε εμμέσως διευκολύνοντας τους Αμερικανούς στον πόλεμο ή όχι, όταν ο ΟΗΕ δεν κηρύσσει πόλεμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει ήδη. Θα σας παρακαλούσα να μη βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα περί εμμέσου συμμετοχής. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν το δεχόμαστε.

ΦΙΛΗΣ: Οταν μας λέτε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι ο Καταστατικός Χάρτης δεν έχουν αξία, τι εννοείτε, ότι θα συνεχίσετε να διευκολύνετε μέσω Σούδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επιλέξουμε τι πρόκειται να κάνουμε με βάση τις συμφωνίες και τις συμμαχίες που υπάρχουν. Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στον πόλεμο. Είναι σαφές. Το θέμα έχει κλείσει.

ΦΙΛΗΣ: Η εφημερίδα «LE MONDE» γράφει ότι η Αμερική έχει ζητήσει από 60 κυβερνήσεις να απελάσουν Ιρακινούς, οι οποίοι βρίσκονται στις χώρες τους. Εχει ζητηθεί και από την Ελλάδα η απέλαση Ιρακινών και τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από το Δημόσιας Τάξης.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με τον Ελληνα φοιτητή; Είναι σήμερα η προδιαδικασία, αν δεν κάνω λάθος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν γίνει όλες οι αναγκαίες κινήσεις από την πρεσβεία μας, μετά και το διάβημά μας, την Παρασκευή. Θα βρίσκεται εκεί ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Λονδίνο, μετά από εντολή του υπουργείου Εξωτερικών. Εχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να παρασχεθεί η προξενική συνδρομή και να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα του Ελληνα πολίτη. Βεβαίως, σήμερα θα μάθουμε επίσημα και το κατηγορητήριο.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Επίσημη απάντηση στο διάβημα υπήρξε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε επίσημη απάντηση, την οποία ανακοίνωσα. Την επαναλαμβάνω κι εδώ: Η απάντηση ήταν ένα τηλεφώνημα της Scotland Yard στην Πρεσβεία μας. Ο υπεύθυνος της Scotland Yard δήλωσε στον Ελληνα Πρέσβη ότι, κατά κάποιον τρόπο, εκφράζουν τη λύπη τους για το θέμα που δημιουργήθηκε και τις συνέπειες που υπήρξαν. Ειδικότερα, παραδέχθηκε ότι κακώς δεν δόθηκε ενημέρωση από την πλευρά των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την πρεσβεία μας.

ΦΙΛΗΣ: Ανεπίσημα, υπάρχει μια διαρροή από το Λονδίνο -δημοσιογραφική πληροφορία είναι αυτή- ότι είχε ενημερωθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Αθήνα. Αληθεύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είχε ενημερωθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΦΙΛΗΣ: Από κάποια άλλη αρχή είχε ενημερωθεί; Από την EUROPOL για παράδειγμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε περίπτωση που αποφασίσει επέμβαση η Αμερική, χωρίς να υπάρχει κάποια έγκριση από τον ΟΗΕ, θα αναλάβει πρωτοβουλία η ελληνική Προεδρία για κάποια έκτακτη, ίσως, διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, την άλλη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και αμέσως μετά η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οι εξελίξεις στην οικονομία που είναι δυσμενείς, ανησυχούν την κυβέρνηση; Και κάτι άλλο: Υπάρχει κάποια κριτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης για επιλογές του οικονομικού επιτελείου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τονίσει κατ` επανάληψη, επειδή διαβάζω τέτοια δημοσιεύματα, ότι όποιος θέλει να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση ή κριτική, έχει την ευχέρεια να την κάνει, αλλά δεν την έχουμε δει μέχρι τώρα. Επομένως, θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε τις εξελίξεις στην οικονομία, την Πέμπτη. Θα υπάρξουν αποφάσεις, θα ανακοινωθούν και θα βαδίσουμε βάσει αυτών των αποφάσεων. Σε μια εξ αντικειμένου κρίσιμη στιγμή, που όλες οι οικονομίες των χωρών-μελών της Ε.Ε. δέχονται πιέσεις και καμία δεν είναι άτρωτη, να γίνει συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα αποβλέπει ακριβώς στο να δίνει το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνα πολίτη για τις εξελίξεις στην οικονομία. Και βεβαίως, να κρατήσει σταθερή την πορεία της υψηλής ανάπτυξης, την οποία παρουσιάζει η οικονομία μας, αυτή τη στιγμή. Στηριζόμαστε στα γερά θεμέλια της οικονομίας μας και προσπαθούμε να αναζητήσουμε τρόπους, ώστε να κρατήσουμε ψηλά τους ρυθμούς ανάπτυξης, που οδηγούν την Ελλάδα με ασφάλεια στην πραγματική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτό είναι το ζητούμενο της συζήτησης, που θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και ο λόγος περί κριτικής, ο κ. Πάγκαλος ξανά, εάν το έχετε υπόψη σας, έκανε δηλώσεις. Σύμφωνα με εσάς προσωπικά, αλλά και τη δήλωσή σας, που εκφράζει την κυβέρνηση θεωρώ ότι η Ν.Δ. αναλώνεται στην πολιτική της «κατσαρίδας και της λακούβας». Χαμηλής πολιτικής θέματα και θέματα καθημερινότητας, είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεών σας, είναι αυτά που εν πολλοίς κερδίζουν τις εκλογές. Και αναφέρθηκε προσωπικά και σε εσάς. Θέλω το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν έχω καμία πρόθεση να σχολιάσω δηλώσεις βουλευτών μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι κύριοι Σημίτης και Ερντογάν αναφέρθηκαν στο θέμα της ασφάλειας; Είναι ένα τεράστιο ζήτημα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το τηλεφώνημα του κ. Σημίτη προς τον κ. Ερντογάν, έγινε για να τον συγχαρεί για την εκλογή του ως βουλευτή του τουρκικού Κοινοβουλίου. Βεβαίως, καταλαβαίνετε ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις στο θέμα αυτό. Φυσικά, συζητήθηκε και το επίκαιρο θέμα της Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Ερντογάν την ανάγκη να συμβάλει η Τουρκία στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Με αφορμή την απάντησή σας για την οικονομία, αν έχω σημειώσει σωστά, είπατε ότι, "όποιος θέλει να κάνει κριτική, έχει την ευχέρεια να το κάνει. Θα συζητήσουμε την Πέμπτη και θα λάβουμε αποφάσεις". Αυτό δηλαδή είναι ένα κάλεσμα; Ποια ανάγκη σας ωθεί να απευθύνετε στα μέλη της κυβέρνησης κάλεσμα να ασκήσουν την κριτική τους στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με ρωτήσατε, λέγοντας ότι γίνεται κριτική από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Είπα ότι αν ήταν να γίνει κριτική από κάποιον, θα την είχε κάνει επωνύμως και με σαφήνεια. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα μέχρι στιγμής. Και το λέω αυτό γιατί διαβάζω σε δημοσιεύματα ότι υπάρχουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν κάνει κριτική στο οικονομικό επιτελείο. Από κανένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχουμε ακούσει κριτική για την οικονομία ή το οικονομικό επιτελείο μέχρι αυτή τη στιγμή. Και είπα ότι, επειδή είμαστε ένα μεγάλο και δημοκρατικό κόμμα, φαντάζομαι ότι αν κάποιος ήθελε να ασκήσει κριτική θα το είχε κάνει. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα βάλουμε τα πράγματα κάτω, θα υπάρξουν αποφάσεις και θα βαδίσουμε όλοι μαζί, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω το αίσθημα της ασφάλειας στον ελληνικό λαό. Η οικονομία μας είναι σε καλό δρόμο, στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Βεβαίως, υφίσταται και αυτή, όπως υφίστανται και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, τις συνέπειες της κρίσης στο Ιράκ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν και δημιουργούνται προβλήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Όμως, μπορούμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού για την οικονομία και να προχωρήσουμε σε διατήρηση -και μέσα σε αυτά τα δεδομένα- υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα οδηγήσουν την Ελλάδα με ασφάλεια στην πραγματική σύγκλιση.

ΦΙΛΗΣ: Επανέρχομαι στο θέμα του πολέμου που είναι νομίζω σημαντικό, όπως και τα θέματα που αφορούν την οικονομία. Η ελληνική θέση και η θέση των "15" είναι ότι πρέπει η απόφαση να ληφθεί στον ΟΗΕ. Βγαίνουν δύο αρχηγοί κρατών, της Γαλλίας-που είναι και μέλος της Ε.Ε.- και της Ρωσίας και λένε ότι εμείς θα θέσουμε veto αν υπάρξει κίνδυνος να ληφθεί απόφαση κατά πλειοψηφία στον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι με σαφήνεια η Γαλλία και η Ρωσία τοποθετούνται πως δεν πρέπει να πάρει απόφαση ο ΟΗΕ για να γίνει πόλεμος. Πώς σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Προεδρία το θέμα του veto που προτάσσουν η Γαλλία και η Ρωσία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο τοποθετήθηκα με σαφήνεια, αν προσέξετε την απάντησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Μου επιτρέπετε. Υπάρχει η απόφαση των "15" που λέει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αρμόδιο να λάβει απόφαση. Βγαίνουν η Γαλλία και η Ρωσία, για τη Γαλλία μιλώ κυρίως@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω δώσει σαφέστατη και κατηγορηματική απάντηση, υπενθυμίζοντας και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

ΦΙΛΗΣ: Μα είναι διαφορετικό αυτό που σας ρωτώ. Είναι χθεσινή η θέση των δύο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζω πολύ καλά και το θέμα και το πώς απαντώ.

ΦΙΛΗΣ: Για το θέμα του veto τι απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας επιτρέπετε να απαντήσουμε σε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι σε υποθετικά γεγονότα; Όταν τεθεί το veto, θα τοποθετηθούμε. Αυτή τη στιγμή δεν απαντούμε σε υποθετικά γεγονότα, λέμε με σαφήνεια τη θέση μας. Η θέση μας είναι ότι: Πρώτον, υπάρχουν πάντα τα περιθώρια ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς, με βάση και την έκθεση των επιθεωρητών. Δεύτερον, όποια εξέλιξη υπάρχει πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ. Τρίτον, καμία μονομερής ενέργεια εκτός του ΟΗΕ δεν πρόκειται να γίνει αποδεχτή από τη δική μας πλευρά. Είναι ή δεν είναι σαφής απάντηση αυτή;

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι σαφής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λυπούμαι πάρα πολύ.

ΦΙΛΗΣ: Με ρωτήσατε και σας απαντώ ότι δεν είναι σαφής και μπορώ να σας πω το γιατί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κριτική σας γίνεται από την εφημερίδα σας. Θα μου επιτρέψετε να απαντώ, όπως εγώ θέλω;

ΦΙΛΗΣ: Είναι θετική ή όχι η έκφραση του veto εκ μέρους του Προέδρου της Γαλλίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν διαβάσετε προσεκτικά την απάντησή μου όταν πάρετε το κείμενο της πολιτικής ενημέρωσης στα χέρια σας, θα έχετε την απάντηση και στο δεύτερο ερώτημά σας. Εχω απαντήσει.

Θέλω, κλείνοντας και επανερχόμενος σε προηγούμενη απάντησή μου να υπενθυμίσω ότι στις δύο αναφορές που έχω κάνει με τον χαρακτηρισμό της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ως "πολιτική της κατσαρίδας και της λακκούβας" -και σε αυτή την αναφορά μου μπορείτε να ανατρέξετε- έχω πει ότι η λογική αυτής της έκφρασης δεν είναι ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα επιμέρους προβλήματα. Κάθε άλλο. Είναι ότι η τακτική της Ν.Δ. είναι να διαπιστώνει και να καταγράφει προβλήματα και δεν αποτελεί σε κανένα σημείο μια δύναμη, η οποία μέσα από τον προγραμματικό λόγο της να μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε λύση σε ένα πρόβλημα. Και αυτή η αναφορά είχε γίνει με την ευκαιρία της αναβολής παρουσίασης του προγράμματος της Ν.Δ., αν θυμάστε. Το λέω αυτό για να σας βοηθήσω, απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 March 2003 - 15:05:10 UTC