Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Εθνικης Αμυνας Γ. Παπαντωνίου για τις προτεραιότητες στον τομέα της εθνικής άμυνας και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός επισήμανε τρία σημεία, σχετικά με το θέμα:

Πρώτον: Είπε ότι πράγματι έχει γίνει μια μεγάλη αλλαγή, η οποία δεν ήταν εύκολη, γιατί υπήρχαν συντηρητικές νοοτροπίες στο παρελθόν και οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν έναν ειδικό ρόλο. Ομως, τα τελευταία χρόνια, ξεπεράσαμε με τη δουλειά μας όλες αυτές τις αντιλήψεις. Απόδειξη αυτού είναι η διακλαδικότητα, με την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν τάχιστα και οργανωμένα να κινητοποιηθούν και να περιφρουρήσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να υπερασπίσουν τα εθνικά συμφέροντά μας.

Δεύτερον: Οσον αφορά την αξιοκρατία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι επιλογές δεν γίνονται στο στρατό με πολιτικές σκέψεις. Επιλέγεται ο πιο ικανός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν σύγχρονες γνώσεις. Η ικανότητα διαπιστώνεται με τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις σύγχρονες ανάγκες που υπάρχουν στο στράτευμα.

Τρίτον: Επισήμανε ότι όλα τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να λειτουργούν με βάση το πλαίσιό τους και όχι με ειδικά καθεστώτα.

Ενα ιδιαίτερο σημείο που πρέπει να επισημάνω από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ότι -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου- την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ενεργοποιείται η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Παρέμβασης (ESDP), του λεγόμενου "ευρωστρατού", στα Σκόπια. Πρόκειται για περίπου 650 οπλίτες και αξιωματικούς από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Σε αυτή την πρώτη αποστολή θα υπάρξει παρουσία, τόσο του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, όσο και του αρμόδιου γι` αυτά τα θέματα από την Ε.Ε., Ξαβιέ Σολάνα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στο Κυπριακό:

Μας ενημέρωσε ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη συμβιβασμού των εγγυητριών χωρών επί ορισμένων σημείων του Σχεδίου Ανάν, που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Οταν είχε έρθει ο κ. Ντε Σότο στην Αθήνα -είπε ο Πρωθυπουργός- είχε ρωτήσει την ελληνική κυβέρνηση, εάν είναι πρόθυμη να αρχίσει συνομιλίες σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάν. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κάνει αυτές τις συνομιλίες που αφορούν τον αριθμό των στρατευμάτων που θα υπάρχουν στην Κύπρο, για πόσο καιρό θα μείνουν, πού θα βρίσκονται και άλλα ανάλογα θέματα. Τότε, η τουρκική κυβέρνηση είχε πει ότι δεν είναι έτοιμη για τέτοιες συνομιλίες. Ο κ. Ντε Σότο ρώτησε, εάν συμφωνούμε να απευθύνει μια επιστολή ο κ. Ανάν προς τις δύο πλευρές, ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες. Εμείς, απαντήσαμε "ναι". Η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύει ότι και η Τουρκία μεταβάλλει τη στάση της. Θα αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες, οσονούπω, και αυτό δείχνει πράγματι ότι υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Αλλωστε, και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένα τρίτο σχέδιο εκ μέρους του ΟΗΕ, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν και εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου.

Το αναφέρω -τόνισε ο Πρωθυπουργός- διότι έχει τεθεί ως τελική ημερομηνία η 28/2/2003.

Πριν από λίγο, ενημερώθηκα από το Διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού ότι σήμερα παρελήφθη η επιστολή του κ. Ανάν. Αυτή η επιστολή καλεί και τις δύο πλευρές (ελληνική και τουρκική) σύντομα στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να αρχίσουν συνομιλίες για τις εγγυήσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάν. Μάλιστα, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα επείγον ζήτημα, δείχνοντας ότι επιθυμεί να υπάρξουν ταχείς εξελίξεις και πιθανόν ένα τρίτο σχέδιο, πριν τις 28/2.

Επίσης, πριν από λίγο, ενημερώθηκα ότι ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη. Οπως γνωρίζετε, συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ. Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του με τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών-μελών της Ε.Ε., που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Κάιρο, από όπου θα επιστρέψει την Παρασκευή το βράδυ. Τη Δευτέρα το πρωί, σε συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό, θα του μεταφέρει όλα τα συμπεράσματα των επαφών και των συνομιλιών που είχε στη Νέα Υόρκη. Από τη συζήτησή τους, θα αποφασιστούν οι νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ελληνική Προεδρία.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα τελευταίο θέμα. Θα σας διανεμηθεί το κείμενο της παραίτησης του έως τώρα υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργου Πανταγιά. Ο κ. Πανταγιάς πήρε την απόφαση, για λόγους ευαισθησίας, όπως ακριβώς αναλύει στο κείμενο, παραμένοντας βεβαίως πάντα στρατευμένος στην πολιτική και τις ιδέες που υπηρέτησε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι λόγοι ευαισθησίας του κ. Πανταγιά σχετίζονται με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ότι παρενέβη στο ΣΔΟΕ, για να υπάρξει κάποιας μορφής καλύτερη αντιμετώπιση του φορολογικού προβλήματος που είχε ο καλλιτέχνης Γιώργος Νταλάρας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Οι ακριβείς λόγοι -λόγοι ευαισθησίας- της παραίτησης του κ. Πανταγιά, που είναι δική του απόφαση, αναφέρονται στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Βεβαίως, δεν το έχετε διαβάσει ακόμα. Κι εγώ μόλις τώρα το παρέλαβα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Πανταγιά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, έχει γίνει αποδεκτή.

ΜΙΧΑΗΛ: Ξέρουμε τον αντικαταστάτή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Μόλις τώρα, πριν από λίγα λεπτά, πληροφορήθηκα αυτή την εξέλιξη.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Ενοχλήθηκε ο Πρωθυπουργός από την παρέμβαση του κ. Πανταγιά στο ΣΔΟΕ και του ζήτησε να παραιτηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει ότι ο κ. Πανταγιάς πήρε μόνος του, για δικούς του λόγους, για λόγους ευαισθησίας, όπως τόνισε, αυτή την πρωτοβουλία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω -συγνώμη εάν θεωρείται περιττή η ερώτηση- εάν ο Πρωθυπουργός πρόκειται να προβεί σε κάποια δήλωση ή να εκδοθεί κάποια ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, για το θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Μόλις τώρα πληροφορήθηκα την παραίτηση του κ. Πανταγιά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως γνωρίζετε ποιοί είναι οι προσωπικοί στόχοι του κ. Πανταγιά στο χώρο του Πειραιά, όπως λέει εν κατακλείδι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε το κείμενο της παραίτησής του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στην παραίτηση αναφέρεται στην επίτευξη των προσωπικών του στόχων στο χώρο του Πειραιά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αυτονόητο. Το αναφέρει στην πρώτη παράγραφο της δήλωσής του. Οπως γνωρίζετε, ο κ. Πανταγιάς θα είναι υποψήφιος στον Πειραιά.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχετε δίκιο. Οσον αφορά την επιστολή Ανάν, θέλω να σας ρωτήσω κάποια διαδικαστικά: Η παρουσία των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, μήπως γνωρίζετε σε ποιό επίπεδο θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά θα καθοριστούν από την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω την ερχόμενη Δευτέρα, διότι η επιστολή παρελήφθη, πριν από μια ώρα. Είναι λογικό να μην έχουν καθοριστεί. Επιπλέον, γνωρίζετε ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ακόμα στη Νέα Υόρκη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως εισηγείτο ο κ. Ανάν ότι πρέπει να γίνονται σε υπουργικό επίπεδο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοιου είδους συζητήσεις πρέπει να γίνονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Γι` αυτά, όμως, θα έχω την ευκαιρία να σας πληροφορήσω τις επόμενες ημέρες, διότι, όπως σας είπα, η επιστολή παρελήφθη πριν από λίγο και δεν έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτές οι συνομιλίες είναι επί σκοπώ συνυπογραφής κάποιας συμφωνίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο Σχέδιο Ανάν συμπεριλαμβάνεται και η παράγραφος που αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Επειδή ο κ. Ανάν -όπως αναφέρει εξ άλλου και στην επιστολή του- δίνει ιδιαίτερα πιεστικό χαρακτήρα από απόψεως ταχύτητας χρόνου στη διαπραγμάτευση, ζητά αυτές οι διαδικασίες, που αφορούν την ασφάλεια των εγγυήσεων, να γίνουν εσπευσμένα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, γιατί φαντάζομαι....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βέβαια. Εάν δεν υπάρχει ασφάλεια και εγγυήσεις... Αλλά πιστεύω ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι το πιο εύκολο, όπως καταλαβαίνετε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 February 2003 - 16:05:11 UTC