Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός είχε, χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ και σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κατά τις συνομιλίες του, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και προβληματισμούς, γύρω από την κρίση στο Ιράκ και βεβαίως, εκτιμήθηκαν οι συνθήκες που διαμορφώνονται, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πανταγιά είχε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας παρακαλέσω να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα, εσείς, μόνος σας, για την αναβάθμιση της πολιτικής ενημέρωσης και της συζήτησής μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να κάνω άλλη ερώτηση: Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει κορυφαία, ικανά και άξια στελέχη. Χθες, μάθαμε ότι διαθέτει και στελέχη επιβήτορες, ρετάλια, κοκότες κ.ά. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κανένα να σχόλιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σήμερα, στελέχη, βουλευτές του κόμματός σας, σε δηλώσεις τους, σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Πανταγιά επιρρίπτουν ευθύνες και σε άλλα πρόσωπα, λέγοντας ότι δεν φταίει μόνο ο κ. Πανταγιάς για τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε, αλλά και όσοι τον ανέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχόλιο, επί του θέματος. Το θέμα που συνδέεται με την παραίτηση του κ. Πανταγιά έχει κλείσει. Από κει και πέρα, ο καθένας είναι υπεύθυνος για ό,τι λέει.

ΤΑΚΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά εδώ είναι ένας άνθρωπος που μέχρι χθες ήταν πολύ στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, πρωθυπουργικός σύμβουλος, είχατε στενή επικοινωνία εξαιτίας των θεσμικών σας αρμοδιοτήτων και οι δύο και όταν αυτός ο άνθρωπος μιλά για πλουτισμό ανθρώπων από την πολιτική και την εξουσία -τα ρετάλια και τις κοκότες, ας τα αφήσετε- αλλά αυτό είναι βαρύ και αφορά την ουσία της πολιτικής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας είναι υπεύθυνος γι` αυτά που λέει. Αρμόδιος για να εξηγήσει τους ισχυρισμούς του είναι αυτός που τους εξέφρασε. Οχι εμείς. Δεν έχει επίσημη ιδιότητα, πλέον, ο κ. Πανταγιάς για να σχολιάσω, όσα ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός έχει αντιδράσει στο ύφος της επιστολής, την οποία έλαβε από τον κ. Πανταγιά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τον Πρωθυπουργό, το θέμα έχει κλείσει οριστικά.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις: Η κυβέρνηση αποδοκιμάζει το περιεχόμενο της επιστολής, καθώς αφορά πρόσωπα της κυβερνητικής παράταξης και εμμέσως υπαινίσσονται πρόσωπα που έχουν και θεσμικό ρόλο; Και η δεύτερη ερώτηση είναι, εάν ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον κ. Πανταγιά ότι θα είναι υποψήφιος εκ προσωπικοτήτων, διότι στην επιστολή του αναφέρει ότι θα είναι υποψήφιος. Απ ό,τι ξέρουμε, όμως, για να είναι κάποιος υποψήφιος στο κυβερνών κόμμα, υπάρχουν κάποιες κομματικές διαδικασίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την πρώτη ερώτησή σας, θέλω να επαναλάβω, ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος γι` αυτά που λέει. Κι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να σχολιάσουμε τις απόψεις πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν επίσημη ιδιότητα. Το θέμα για τον Πρωθυπουργό έχει κλείσει, με την αποδοχή της παραίτησης του κ. Πανταγιά. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο σχόλιο. Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, ο κ. Πανταγιάς έχει εκδηλώσει την επιθυμία, ως μέλος του ΠΑΣΟΚ, να είναι υποψήφιος στη Β@ Περιφέρεια Πειραιά, στην οποία εξάλλου έχει δραστηριοποιηθεί. Εάν με ρωτάτε, εάν θα είναι ή όχι, δεν βλέπω να υπάρχει κανένα πρόβλημα, εκτός εάν υπάρξει αντίθετη άποψη από τα όργανα του Κινήματος, στην αίρεση των οποίων τίθενται αυτά τα ζητήματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, αναφερθήκατε στην επιστολή που έστειλε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τον κ. Σημίτη και τον κ. Γκιούλ, για να υπάρξει μια συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, πάνω στο Σχέδιο Ανάν. Εχει οριστεί αυτή η ημερομηνία; Εχουν επικοινωνήσει οι δύο Πρωθυπουργοί και έχουν ορίσει κάποια ημερομηνία συνάντησης, ώστε να προλάβουμε την 28η Φεβρουαρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όχι. Θα σας ενημερώσω σχετικά τη Δευτέρα, ίσως και μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα οριστεί αντικαταστάτης του κ. Πανταγιά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα αποφασίσει.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είναι δυσαρεστημένη η Ελληνική Προεδρία από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είναι, όμως, λογικό οι Πρωθυπουργοί των χωρών-μελών της Ε.Ε. να συζητούν με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, και να ανταλλάσσουν τους προβληματισμούς τους και απόψεις για τα μεγάλα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας. Υπάρχουν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά από αυτό, είναι λογικό να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων του Πρωθυπουργού με άλλους Πρωθυπουργούς χωρών-μελών της Ε.Ε., ιδιαίτερα χωρών που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Εκτός από το γεγονός της ανταλλαγής των απόψεων, μήπως μπορούμε να έχουμε κάτι παραπάνω ως προς το περιεχόμενο αυτών των απόψεων; Ως Ελληνική Προεδρία σας ρωτώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τι είπε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. Σας ανακοινώσαμε το γεγονός, σας είπαμε τι αφορούσε η συνομιλία. Από εκεί και πέρα, ανταλλάσσονται απόψεις. Οπως αντηλλάγησαν με τον Μπλερ, τον κ. Μπερλουσκόνι, τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Πέρσον, έτσι αντηλλάγησαν και με τους κυρίους Σρέντερ και Γιούνκερ. Τα συμπεράσματα έχουν να κάνουν με τη γενικότερη διερεύνηση των πιθανών πρωτοβουλιών της Ελληνικής Προεδρίας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα συμφωνήσει η Γερμανία -αν είπε αυτό ο κ. Σρέντερ στον Πρωθυπουργό- σε νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τέτοια ενημέρωση. Πιστεύω ότι θα ήταν πρόωρο να προβλέψουμε κάτι τέτοιο, όταν, όπως γνωρίζετε -και αυτή ήταν η κατεύθυνση που δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας- συνεχίζεται η έρευνα που γίνεται από την Επιτροπή του ΟΗΕ στην οποία προϊσταται ο κ. Μπλιξ. Κάθε άλλη υπόθεση, μόνο ως υπόθεση εργασίας μπορεί να εκληφθεί και φυσικά δεν μπορεί να δεσμεύει κανέναν.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για τον ιδιότυπο διάλογο που είχαμε ανάμεσα στο ΕΣΡ, μια ανεξάρτητη Αρχή, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν είναι ιδιότυπος διάλογος, είναι παρέμβαση της Ν.Δ., με προσπάθεια να καταλύσει την αυτονομία του ΕΣΡ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική και απαράδεκτης μορφής παρέμβαση. Ο κ. Ρουσσόπουλος, ξεχνά για μια ακόμη φορά, όπως το ξέχασε και ο αρχηγός του, ότι το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη Αρχή και προσπαθεί με πρωτοφανή, απαράδεκτο και απαξιωτικό τρόπο να παρέμβει στην εσωτερική δομή και λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν είχε το κουράγιο και το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει ότι ο αρχηγός της έκανε λάθος, όταν επιτέθηκε στο ΕΣΡ, για δήθεν διαφθορά. Προφανώς, αναφερόταν στο γνωστό θέμα και στο λαθάκι που έγινε από κάποιον υπάλληλο του ΕΣΡ -το οποίο είναι προφανέστατο για όποιον μπει στον κόπο να δει τα κείμενα- για την αναγραφή της ημερομηνίας 6/10, αντί για 6/9, ημερομηνία δηλαδή που υποβλήθηκε η αίτηση για το πιστοποιητικό διαφάνειας από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το θέμα, όμως, δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στο ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει ένα γεγονός που βγήκε στην επιφάνεια, ότι τα στοιχεία στον κ. Καραμανλή τα έδωσε εργολάβος, ο οποίος είχε ενδιαφέρον να μη δοθεί το σχετικό πιστοποιητικό διαφάνειας. Είχε κάνει και επιστολή προς το ΕΣΡ. Σας έχω δώσει την απάντηση του κ. Λασκαρίδη στην οποία αναφέρεται και ποιος είναι ο εργολάβος. Είναι καθαρό, λοιπόν, ότι με την παρέμβασή του ο κ. Ρουσσόπουλος, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το λάθος που έκανε η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής, όχι μόνο δεν αποδέχεται την καταφανή πραγματικότητα, όχι μόνο προσπαθεί να την αποκρύψει, όχι μόνο δεν ζητά συγνώμη από το ΕΣΡ, το οποίο αποκάλεσε διεφθαρμένο -γνωρίζοντας όχι μόνο ότι αυτό που λέει είναι απαράδεκτο για μια ανεξάρτητη Αρχή που την ψήφισαν και οι ίδιοι και όλοι μας οφείλουμε να τη σεβόμαστε- αλλά επιτέθηκε προσωπικά και κατά του αντιπροέδρου του ΕΣΡ, κατά τον πιο απαράδεκτο και πρωτοφανή τρόπο, προφανώς για να κρύψει το γεγονός ότι ο εργολάβος έδωσε τα στοιχεία στον κ. Καραμανλή για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του, όπως φαίνεται. Αν χρειαστεί, ονόματα υπάρχουν.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του κ. Πανταγιά και αν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό τους απασχόλησε ή θα τους απασχολήσει η ουσία των καταγγελιών που έγινε εις βάρος του κ. Πανταγιά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα του κ. Πανταγιά έχει κλείσει οριστικά. Σας είπα και χθες, ότι ο κ. Πανταγιάς παραιτήθηκε και ο Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή πριν την κατάθεση των στοιχείων από τον κ. Πάουελ η Ελληνική Προεδρία είχε εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία με κατηγορηματικό τρόπο διαμηνυόταν προς το Ιράκ ότι ο χρόνος τελειώνει και το καθιστούσε υπεύθυνο για τις συνέπειες, ήθελα να ρωτήσω, εάν μετά την κατάθεση των στοιχείων του κ. Πάουελ η Προεδρία της Ε.Ε. προτίθεται να εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι οποιαδήποτε κίνηση, θα γίνει μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών, τη Δευτέρα, όπου θα εξεταστεί συνολικά η κατάσταση. Θα εξαχθούν τα συμπεράσματα των επαφών του κ. Παπανδρέου με τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων κρατών-μελών της Ε.Ε. τα οποία μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και της συνομιλίας που είχε με τον κ. Πάουελ. Επίσης, θα εξαχθούν συμπεράσματα και από τις επαφές του στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ανατολής, τις οποίες επισκέφθηκε. Στη συνέχεια, θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε αυτές τις συνομιλίες τέθηκε και ένα ζήτημα πιθανής σύγκλησης Συνόδου Κορυφής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας έχω πει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι, τόσο το θέμα της σύγκλησης Εκτακτης Συνόδου Κορυφής, όσο και το θέμα της πιθανής σύγκλησης, εκτάκτως πάλι, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, διευρυμένου ή μη, είναι δύο υποθέσεις που διερευνώνται. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη Δευτέρα. Οπως βλέπετε, δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι θα γίνει και πότε κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα όσον αφορά τις Συνόδους Κορυφής, οι οποίες γίνονται όταν πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης, βγαίνοντας από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, ρωτήθηκε αν ο κ. Πανταγιάς είχε παρέμβει και έδωσε την απάντηση, ότι το ΣΔΟΕ, πάντα απερίσπαστο από οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, επιτελεί το έργο το οποίο έχει αναλάβει. Ουσιαστικά, δεν κάλυψε τον κ. Πανταγιά. Θα έλεγα ότι, εμμέσως, επιβεβαίωσε την παρέμβαση. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει η σημερινή ανακοίνωση του κ. Χριστοδουλάκη, η χθεσινή του κ. Φωτιάδη, καθώς και η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω τίποτα.

ΤΑΚΗΣ: Η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνει ουσιαστικά την παρέμβαση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στις τρεις σαφείς ανακοινώσεις που σας προανέφερα. Το θέμα έχει κλείσει.

ΒΗΧΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω, τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πάουελ, πιστεύετε ότι θα πρέπει να εξεταστούν από τους Επιθεωρητές του ΟΗΕ; Ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θεωρώ αυτονόητο ότι ο ρόλος των Επιθεωρητών του ΟΗΕ είναι να εξετάζουν τα πάντα.

ΒΗΧΟΥ: Με αυτή την έννοια, θεωρείτε ότι είναι αξιόπιστα τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πάουελ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο, ούτε κάτι αντίθετο. Επιχειρήσατε, αυτή τη στιγμή, κατά παράβαση της δεοντολογίας, να βγάλετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Δεν είναι έτσι. Είπα ότι όλα οφείλουν, κατά τη γνώμη μας, να τα εξετάσουν οι Επιθεωρητές του ΟΗΕ. Οτιδήποτε λέει κάποιος, δεν οφείλει να το εξετάσει; Αυτός δεν είναι ο ρόλος του Επιθεωρητού; Οταν έρθει μια καταγγελία, πρέπει να τη δει, να την εξετάσει. Αυτό απαιτεί ο ρόλος του, το καθήκον του.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 7 February 2003 - 14:05:13 UTC