Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Υπάρχει ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, που αφορά τη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο του "Αθήνα-2004" κα Γιάννα Αγγελοπούλου, την οποία σας διαβάζω:

«Μετά τις δύο συσκέψεις τις οποίες πραγματοποίησα με τους αρμόδιους υπουργούς και την πρόεδρο της ΟΕΟΑ «Αθήνα-2004» κα Γιάννα Αγγελοπούλου, στις οποίες εξετάστηκε η εξέλιξη των έργων και των χρηματοδοτικών αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων, καταλήξαμε στα εξής, στο πλαίσιο της αυτοτέλειας και της ευθύνης του κάθε φορέα και της ΟΕΟΑ «Αθήνα-2004»:

Για τις ολυμπιακές κατασκευές που απομένει να γίνουν, τον λοιπό αναγκαίο εξοπλισμό και τις λοιπές προσαρμογές, συγκροτείται, στο πλαίσιο της ΔΕΣΟΠ, επιτροπή από τρία μέλη για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους και την εξοικονόμηση πόρων, σε συνδυασμό πάντοτε με το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των αναγκαίων κονδυλίων.

Η επιτροπή αυτή θα αναζητήσει λύσεις και θα προτείνει τρόπους για την εξοικονόμηση πόρων, την αύξηση της συνέργειας των έργων, την αναζήτηση νέων χορηγιών και την τελική οικονομική συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΕΟΑ «Αθήνα-2004».

Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας όλων των φορέων, η ΟΕΟΑ «Αθήνα- 2004» θα προτείνει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις και θα συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της για την κάλυψη μέρους των αναγκαίων δαπανών, όπως αυτές θα έχουν οριστικοποιηθεί από την 3μελή επιτροπή».

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αν κατάλαβα καλά η λύση που βρέθηκε είναι ότι μεταθέτουμε το πρόβλημα σε μια Επιτροπή, η οποία θα κάνει εισήγηση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν μεταθέτουμε κανένα πρόβλημα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει λύση. Δηλαδή, μετά από δύο συσκέψεις δεν υπάρχει λύση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ποιά είναι η λύση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Συμφωνήθηκε ο τρόπος που θα προσεγγιστεί το θέμα των πόρων, των έργων, της γενικότερης συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του "Αθήνα-2004", προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και γενικότερα προβλήματα συνέργειας των έργων και καλύτερης απόδοσης της δουλειάς μας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή της αυτή η τριμελής Επιτροπή και ποιοί την αποτελούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτό αναφέρθηκε ο κ. Χυτήρης, τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι αυτή η τριμελής Επιτροπή θα έχει ως σκοπό την καλύτερη συνεργασία και συνέργεια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, ώστε και να παρακολουθούμε το κόστος και τους προϋπολογισμούς και να εξασφαλίζουμε την καλύτερη απόδοση των έργων. Να αναζητούμε πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης και να λύνουμε, εκ των πραγμάτων, τα όποια προβλήματα αναφύονται. Είναι μια διάθεση συνεργασίας, συμπόρευσης και συνέργειας, η οποία έρχεται να απαντήσει στα όποια προβλήματα υπήρχαν ή που μπορεί να υπάρχουν και στο μέλλον πάνω σε ένα τεράστιο εγχείρημα που γίνεται.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεδομένου ότι η κα Αγγελοπούλου αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις, αυτή η δήλωση του Πρωθυπουργού καλύπτει και την κα Αγγελοπούλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείται αυτό, αφού σας είχαμε προαναγγείλει ότι θα υπάρχει δήλωση του Πρωθυπουργού, η οποία έγινε σε συνεννόηση με την κα Αγγελοπούλου.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κατ` αρχήν, αυτά τα χρήματα που θα δώσει το ελληνικό Δημόσιο, μετά από αυτή τη συμφωνία της Επιτροπής κ.τ.λ., σε ποιό προϋπολογισμό θα εγγραφούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει μια κατανομή του κόστους. Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θα παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο κόστος, προφανώς διότι χρειάζονται οι γνωστές ολυμπιακές προσαρμογές. Στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα γίνει μια προσπάθεια να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους αυτού, είτε από χορηγίες, είτε από χρήματα του "Αθήνα-2004", είτε από χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Θα υπάρχει μια συνεχής συνεργασία και συνέργεια. Είναι σαφές ότι όποιες δαπάνες διαπιστώνεται ότι πρέπει να γίνουν, διότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, διότι είναι δικαιολογημένες, διότι συμβάλλουν στην αναγκαιότητα και πληρότητα της ολυμπιακής προετοιμασίας, αυτές θα καλύπτονται από τις τρεις πηγές που σας είπα. Δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το πρόβλημα. Συζητάμε τα αυτονόητα. Εχουμε μια ολυμπιακή προετοιμασία που έχει μπει σε ένα κρίσιμο στάδιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας, της πραγματοποίησης των έργων, της διοργάνωσης των Αγώνων, η οποία ήδη συντελείται, παρουσιάζεται μια σειρά από προσαρμογές και άλλα προβλήματα, που χρήζουν αντιμετώπισης. Και είναι πολύ λογικό, σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει γίνει αυτό. Η στενή συνεργασία της κυβέρνησης και του "Αθήνα-2004" θα αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις, με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί και περιορισμός του κόστους -και το τονίζω αυτό- και τα έργα να γίνουν σωστά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω ένα πράγμα: Το 2004 έχει ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αυτός ο προϋπολογισμός καλύπτεται, είτε από τηλεοπτικά δικαιώματα, είτε από χορηγίες, είτε από τα εισιτήρια και από άλλες πηγές. Τώρα μας είπατε ότι τα χρήματα αυτά, τα 250 δις που απαιτούνται, θα βρεθούν είτε από άλλες χορηγίες, είτε από τον "Αθήνα-2004", είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά είναι επιπλέον χρήματα, για να τα ξεκαθαρίζουμε ένα-ένα. Θα υπάρξουν και άλλες χορηγίες επιπλέον από αυτό που υπάρχει στον "Αθήνα-2004";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εξεταστούν όλοι οι προϋπολογισμοί και όλες οι αναγκαιότητες. Αν προσέξατε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ομιλεί για μια προσεκτική εξέταση όλων των προτεραιοτήτων και των προβλημάτων που υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι θα εξεταστεί, για παράδειγμα, αν ένα έργο μπορεί να διευκολυνθεί σε συνέργεια με κάποιο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι θα εξεταστούν ποιές είναι οι προτεραιότητές μας, ποια πράγματα είναι απολύτως αναγκαία και ίσως ποια δεν μας χρειάζονται τόσο απόλυτα. Στη συνέχεια, θα εξεταστεί με ποιο τρόπο αυτό το κόστος, που αντικειμενικά, συμφωνημένα και με κοινή παρακολούθηση προκύπτει, θα καλυφθεί. Και θα καλυφθεί από τις τρεις πηγές τις οποίες ανέφερα. Αλλά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή, ούτε ποιο θα είναι το πόρισμα της Επιτροπής, ούτε τι θα προκύψει από τη στενή παρακολούθηση και συνεργασία, γύρω από τις αναγκαιότητες.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, αυτή η Επιτροπή ίσως να μην καταλήξει σε ένα πόρισμα, γιατί θα είναι διαρκής, από ό,τι καταλαβαίνω, δηλαδή θα πάει μέχρι το 2004.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα χρειαστεί να δώσει όλες αυτές τις απαντήσεις.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω μια διευκρίνιση: Αυτά τα έργα είναι και αυτά που έχουν γίνει ή έχουν ξεκινήσει οι προϋπολογισμοί των άλλων που έχουν ξεκινήσει, θα υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο σκοπός δεν είναι, αυτή τη στιγμή, να συζητήσουμε λεπτομέρειες. Μην επιχειρούμε να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Τέθηκε ένα ζήτημα ολυμπιακών προσαρμογών. Ενα ζήτημα οικονομικής πορείας και κάλυψης μιας σειράς αναγκών που υπάρχουν. Εγινε μια συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και της κας Αγγελοπούλου και συμφωνήθηκε -και αυτό ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- μια συγκεκριμένη μέθοδος, ώστε να παρακολουθήσουμε στενά και μαζί -και έχει σημασία αυτό- όλες αυτές τις εξελίξεις, ώστε κατά τον καλύτερο, ασφαλέστερο και οικονομικότερο τρόπο -και επιμένουμε σ` αυτό- να γίνει όλη η ολυμπιακή προετοιμασία. Με στενή συνεργασία όλων. Ποιό είναι το πρόβλημα; Εδώ, θα συζητούμε το πολιτικό θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν διαπιστώνετε κάποιο πρόβλημα να υπάρχει, ενάμισι χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυβέρνηση να αναγκάζεται να συστήσει μια Επιτροπή με τον "Αθήνα-2004" για να έχει αρμονική και στενή συνεργασία; Γιατί, είναι γνωστό ότι για να κάνει αυτή την κίνηση ο κ. Σημίτης, σημαίνει ότι ο "Αθήνα-2004" δεν δέχθηκε από την αρχή τη συνεργασία και τον έλεγχο στα οικονομικά. Την Επιτροπή, γιατί την κάνατε τότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναγκάζεται καθόλου. Διότι, στο πλαίσιο της ΔΕΣΟΠ δεν μπορεί όλοι οι υπουργοί να κάνουν, ταυτόχρονα, την ίδια δουλειά.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η ανάγκη από πού προέκυψε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χρειάζεται μια στενή συνεργασία, στο πλαίσιο της ΔΕΣΟΠ, μια προετοιμασία της ΔΕΣΟΠ, για να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Αρα, λοιπόν, προκύπτει η ανάγκη κάποιοι άνθρωποι να ασχοληθούν με κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο. Θα ασχολείται όλη η ΔΕΣΟΠ, που είναι ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης και όλη η Οργανωτική Επιτροπή, με το ίδιο θέμα; Το βρίσκετε αυτό σωστό; Δεν καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται μια αναγκαία ευελιξία;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας μιλώ για το πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ανακοίνωση λέει: "... για τις ολυμπιακές κατασκευές που απομένουν να γίνουν". Αρα, στο ερώτημά σας, αν ξαναγυρίζουμε από την αρχή, η απάντηση είναι ευθέως "όχι". "Τον υπόλοιπο αναγκαίο εξοπλισμό και τις λοιπές προσαρμογές -μιλάμε γι` αυτά που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε- συγκροτείται, στο πλαίσιο της ΔΕΣΟΠ, Επιτροπή από τρία μέλη για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους, αυτού που έχουμε μπροστά μας, την εξοικονόμηση πόρων, πάντα σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης". Θέλουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας να το κάνουμε συμφωνημένα, γρήγορα και οικονομικά. Είμαι σαφής.

Η Επιτροπή αυτή έχει στόχο να προτείνει τρόπους για το πώς θα το κάνουμε οικονομικά, να δούμε την αύξηση της συνέργειας των έργων, την αναζήτηση νέων χορηγιών, αν κάπου δεν μπορούμε και πρέπει να το πληρώσουμε οπωσδήποτε, καθώς και την τελική οικονομική συμμετοχή στο κόστος του "Αθήνα-2004" και του ελληνικού Δημοσίου. Και η Οργανωτική Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, αποδέχεται να προτείνει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις και να συμβάλλει -στο μέτρο των δυνατοτήτων της- στην κάλυψη μέρους των αναγκαίων δαπανών, όπως αυτές θα έχουν οριστικοποιηθεί από την Επιτροπή. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή κατάληξη, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, η οποία οριστικοποιεί τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με τον "Αθήνα-2004" και οδηγεί στην καλύτερη, αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη εκτέλεση των έργων που απομένουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή η σύσκεψη και αυτή η απόφαση του Πρωθυπουργού έχει να κάνει με τα πρόσθετα ποσά που ζήτησε η κα Αγγελοπούλου των 250 δις και μετά από αυτή την ανακοίνωση, ικανοποιήθηκε αυτή η απαίτηση της κας Αγγελοπούλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει να κάνει με όλες τις εναπομείνασες αναγκαίες δαπάνες για την κατασκευή έργων για τις ολυμπιακές προσαρμογές. Προφανώς, είναι σαφές ότι, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός εκδίδει αυτή την ανακοίνωση, είναι και η τελική συμφωνία, η τελική απόφαση που ελήφθη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ικανοποιήθηκε η κα Αγγελοπούλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω πως, ναι. Αυτό είναι δεδομένο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αν θυμάμαι καλά, στην προ τριημέρου συνεδρίαση, ελήφθη μια απόφαση όπου η ομάδα παρακολούθησης έργου, η οποία αποτελείται από τέσσερα-πέντε άτομα, θα αναλάμβανε να ελέγχει και να παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς των δύο μερών, δηλαδή του δημοσίου και του "Αθήνα-2004". Τότε, είχε ειπωθεί ότι είναι μια απόφαση από κοινού συμφωνημένη από την πλευρά του "Αθήνα-2004" και της κυβέρνησης. Σήμερα, σε διαδικαστικό τουλάχιστον επίπεδο. Χθες, λέγαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον "Αθήνα-2004"...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη διαδικαστιλογούμε τώρα. Είναι σαφές ότι περίμεναν ορισμένοι να υπάρχουν προβλήματα στη σχέση της κυβέρνησης με τον "Αθήνα-2004". Δεν υπάρχουν.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν μαθαίνουμε ποιός θα χρεωθεί τα χρήματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αναφέρει η ανακοίνωση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, γιατί, αυτή η τριμελής Επιτροπή συστήθηκε από τη στιγμή που προέκυψε το έλλειμμα των 250 δις δραχμών. Για τον κρατικό προϋπολογισμό, τα 4,6 δις ευρώ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συντονισμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν αποδέχομαι τη λέξη "έλλειμμα", διότι έχω την ευαισθησία, λόγω οικονομικών γνώσεων. Είναι υπολογισμοί αναγκών και όχι ελλείμματος. Να προσέχουμε, διότι η λέξη "έλλειμμα" παραπέμπει σε άλλα θέματα. Σε ένα σημείο της ανακοίνωσής του -και θέλω να το προσέξετε- λέει ο Πρωθυπουργός: "...για τις ολυμπιακές κατασκευές που απομένουν να γίνουν, τον λοιπόν αναγκαίο εξοπλισμό και τις λοιπές προσαρμογές". Δηλαδή γι` αυτό που έχουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα, συγκροτείται μια επιτροπή με σκοπό, πρώτον, να εξασφαλίσει την καλύτερη απόδοση των έργων, δεύτερον, να εξασφαλίσει την οικονομικότερη πραγματοποίηση των έργων και τρίτον, να βρεθεί τρόπος να κατανείμει τις δαπάνες και να αναζητήσει και νέους πόρους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, στη Βουλή ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ορισμένα ντοκουμέντα που αναφέρονται στο δικτάτορα Παπαδόπουλο. Μάλιστα τα κατέθεσε στη Βουλή, προκειμένου να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού ενόχλησε αρκετούς σε συμβολικό επίπεδο @το τονίζω- το να καταθέτει, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός χουντικά ντοκουμέντα στα πρακτικά της Βουλής. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας έρθουμε λοιπόν στη χθεσινή συζήτηση, για την οποία έχουμε να πούμε μια σειρά πράγματα και θα συμπεριλάβω και το θέμα που με ρωτήσατε. Εδώ και πολλές ημέρες παρακολουθήσαμε μια, με τυμπανοκρουσίες και άλλη χρήση «μουσικών οργάνων», προαναγγελία της Ν.Δ. ότι δήθεν θα υπάρξουν αποκαλύψεις, ονόματα -τα είπε αυτά ο κ. Ρουσσόπουλος, όχι κάποια τυχαία στελέχη- ότι θα υπάρξει μια κατακεραύνωση της κυβέρνησης και αποκαλύψεις στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για το κράτος και τα προβλήματα διαφθοράς. Από την όλη συζήτηση μπορούμε, πλέον, να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα, δηλαδή, ακριβώς, που οδήγησε αυτή η τακτική της Ν.Δ.

Πρώτον: Η Ν.Δ. στην ουσία παρουσίασε, με την ομιλία του αρχηγού της, μια από τα ίδια. Δεν είπε απολύτως τίποτα. "Μια τρύπα στο νερό". Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν. Θα έλεγα, ένα θεαματικό τίποτα ήταν η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα δήθεν στοιχεία, τα ανύπαρκτα ονόματα και τις ανυπόστατες καταγγελίες, τις οποίες εκτόξευσε. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα. Πολύ κακό για το τίποτα. Αυτό δείχνει την αξιοπιστία του κόμματος της Ν.Δ. και το λάθος που έκαναν όσοι έσπευσαν να υιοθετήσουν τις διαρροές που γίνονταν από τους αρμόδιους αυτού του κόμματος.

Δεύτερον: Για μια ακόμη φορά, ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε τη γνωστή τακτική της φθοράς, της υπονόμευσης και της απαξίωσης των πάντων. Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του. Τα ίδια είχε κάνει το κόμμα του και το 1989, όταν επιχείρησε να δημιουργήσει ένα γενικευμένο κλίμα σκανδαλολογίας κατά πάντων, από τον τότε Πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο στη δημόσια διοίκηση. "Ολοι τα παίρνουν, όλοι κλέβουν, όλοι δήθεν είναι διεφθαρμένοι". Φθορά, υπονόμευση και απαξίωση των πάντων. Σαν να μην λειτουργούν οι θεσμοί, η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη δημόσια διοίκηση, σαν να μην υπάρχει τίποτα. Τα ίδια έκαναν και το 1989, τα ίδια έκαναν και λίγο πριν από τις εκλογές του 2000, ανεξάρτητα εάν το παράτησαν μετά. Είναι συνήθης η τακτική του κόμματος της Ν.Δ. να επιχειρεί να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο της χώρας, να ρίχνει σκιές στην οικονομική της ζωή, να υπονομεύει την κοινωνική ζωή, να απαξιώνει τους θεσμούς, να οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε ατραπούς επικίνδυνες. Εν αγνοία του, άθελά του, αυτή η ρητορική που χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής, μέσα στην προσπάθειά του να εμφανίσει την Ελλάδα γκρίζα και μαύρη, μια ουσιαστικά ακροδεξιά ρητορική, τον παρασύρει να επαναλαμβάνει την ίδια φρασεολογία που στο παρελθόν χρησιμοποίησαν απαράδεκτες και καταδικασμένες καταστάσεις. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός. Οτι στην προσπάθειά του να οδηγήσει σε φθορά, απαξίωση και υπονόμευση των πάντων και ιδίως των θεσμών, ο κ. Καραμανλής κάνει το λάθος και παρασύρεται σε μια ακροδεξιά ρητορική. Εν αγνοία του και άθελά του οδηγείται στην ουσία στο να επαναλάβει την ίδια ρητορική, τις ίδιες λογικές που στο παρελθόν χρησιμοποίησαν καταδικασμένες καταστάσεις στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι σε αυτό κανείς δεν μπορεί να έχει αμφιβολίες.

Θα χρησιμοποιήσω τρία παραδείγματα, ενδεικτικά της λογικής που χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής, χθες.

Στο θέμα της Διεθνούς Διαφάνειας απέκρυψε από τον ελληνικό λαό ότι αυτός είναι ιδιωτικός οργανισμός, το Συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει σε κάθε χώρα και βγάζει τη δική του εκτίμηση. Αρα, εάν ένας ιδιωτικός οργανισμός σε κάποια χώρα της Αφρικής, θέλει να τα παρουσιάσει όλα ρόδινα, υιοθετεί η διεθνής ότι εδώ μας τα λένε όλα ρόδινα, χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία τεκμηρίωση. Είναι δυνατόν ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένας θεσμικός παράγοντας στη χώρα να υιοθετεί άκριτα και επικίνδυνα, τέτοιες λογικές;

Να αναφερθώ στο δεύτερο παράδειγμα, στις λογικές που χρησιμοποίησε για την περιφερειακή οδό της Πάτρας, όπου πραγματικά η λογική φαίνεται να μην έχει καμία σημασία για τον κ. Καραμανλή και όπου πραγματικά τα παραδείγματα που έδωσε και τα όσα είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, οδήγησαν σε μια απώλεια κάθε αίσθησης της πραγματικότητας.

Και το τρίτο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, είναι αυτό του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο κ. Καραμανλής ή δεν γνώριζε ή ξέχασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη αρχή, η οποία ανεδείχθη ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων. Την ψήφισαν και στελέχη της Ν.Δ., τα οποία μετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων. Και ήρθε να μας πει για φαινόμενο διαφθοράς, σε μια απλή πράξη του ΕΣΡ, μιας ανεξάρτητης αρχής. Ούτε αυτήν δεν σεβάστηκε. Του ζητούμε να ζητήσει συγνώμη γι αυτή του την ενέργεια. Και να περιφρουρήσει, τουλάχιστον -εάν δεν θέλει να σέβεται τους θεσμούς, εάν δεν θέλει να σέβεται τίποτα- τις ανεξάρτητες αρχές, που έχει ψηφίσει. Δεν μπορεί να εμφανίζει σαν φαινόμενο διαφθοράς την έκδοση πιστοποιητικού από την ανεξάρτητη αρχή, όταν μάλιστα μια απλή ανάγνωση, εάν είχε μπει στον κόπο να διαβάσει το σχετικό χαρτί, δείχνει ότι υπάρχει προφανές λάθος στην ημερομηνία. Διότι, για παράδειγμα, το ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε στις 6.9.2002 από το ΕΣΡ, να εκδώσει πιστοποιητικό για την εταιρεία ΑΚΤΩΡ και το ΕΣΡ απαντά στις 26.9.2002. Απλώς, μέσα στα «έχοντας υπόψη», το 6.9.2002 έχει γίνει 6.10.2002. Είναι προφανές ότι έχει γίνει λάθος στην ημερομηνία. Αυτή είναι η μεγάλη αποκάλυψη του κ. Καραμανλή. Εχω στα χέρια μου και το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο πράγματι έχει ημερομηνία 6.9.2002 και την απάντηση του ΕΣΡ που είναι 26.9.2002 και το προφανές λάθος. Προφανώς, κάποιος που έγραψε το σχετικό κείμενο στο κομπιούτερ, αντί 6.9 έγραψε 6.10. Και αυτό το λαθάκι, το οποίο εύκολα φαίνεται από την παραβολή των δύο εγγράφων, ο κ. Καραμανλής το παρουσίασε χθες, ως πιστοποιητικό διαφθοράς και μάλιστα από μια ανεξάρτητη αρχή. Με τέτοια σοβαρότητα, δεν ξέρω πού πάμε.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Με δεδομένο ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. αρθρώνει το συγκεκριμένο πολιτικό λόγο και τη συγκεκριμένη προγραμματική θέση, περί επανίδρυσης του κράτους εδώ και καιρό -δεν το έκανε χθες- θεωρεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ότι το περίπου 40% του ελληνικού λαού που βρίσκει ελκυστικό τον πολιτικό λόγο της Ν.Δ., αρέσκεται στις λογικές της δικτατορίας, με την οποία προσομοίασε χθες τη Ν.Δ. ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν προσομοίασε ο Πρωθυπουργός με τη δικτατορία τη Ν.Δ. Σας παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά το λόγο του, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Ισως χρειάζεται να σας τον διαβάσω: «Ολα όσα, όμως, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ., στο αίτημά του για τη διενέργεια αυτής της συζήτησης, ο ελληνικός λαός τα έχει ξανακούσει. Δεν είναι νέα, όπως θέλει να ισχυρίζεται. Είναι οι γνωστές συνταγές, που δυστυχώς έχουν ξαναδοκιμαστεί στο παρελθόν. Ροπή προς τη συναλλαγή, δωροδοκία, τακτοποίηση κομματικών φίλων, διάβρωση των θεσμών, κατασπατάληση και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, σκάνδαλα, σπατάλες, υπερβάσεις, χαριστικές διατάξεις, προχειρότητα και σήψη και αυτά για ένα νέο κράτος. Ολα αυτά που σας διάβασα, ήταν τα λόγια και τα επιχειρήματα που επαναλάμβανε η πιο νοσηρή έκφραση της ελληνικής κοινωνίας, ο Γ. Παπαδόπουλος και οι δορυφόροι του για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Η Ν.Δ. -προσέξτε τη σχετική αποστροφή του Πρωθυπουργού- εν αγνοία της αναπαράγει την ίδια ακριβώς φρασεολογία. Και ο λόγος της θα έπρεπε να την προβληματίσει». Είναι σαφές, λοιπόν, ότι δεν προσομοιάζει, το αντίθετο λέει.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό σας ρωτώ. Εάν αυτός ο προγραμματικός λόγος, που άθελά του μοιάζει με το λόγο που άρθρωνε ο δικτάτορας και που το βρίσκει ελκυστικό ένα κομμάτι της κοινωνίας, εάν αυτό το κομμάτι της κοινωνίας αρέσκεται στις λογικές του δικτάτορα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι το βρίσκει ελκυστικό κανείς. Επεσήμανε στον κ. Καραμανλή ότι με την προσπάθεια φθοράς, απαξίωσης και υπονόμευσης των θεσμών και των πάντων @ό,τι ακριβώς έκανε η παράταξή του το 1989, και όπως πολλές φορές επιχείρησε να κάνει- ουσιαστικά οδηγείται ο ίδιος και τα στελέχη της Ν.Δ. σε μια ακροδεξιά ρητορική. Και ότι εν αγνοία τους, άθελά τους αναπαράγουν την ίδια ρητορική που χρησιμοποίησαν παλαιότερα καταδικασμένες καταστάσεις. Αυτό είναι επικίνδυνο. Και το επισημαίνει ο Πρωθυπουργός, ώστε να γνωρίζει ο κ. Καραμανλής τι είδους ασκούς του Αιόλου ανοίγει και σε ποιές επικίνδυνες ατραπούς μας οδηγεί, όταν υιοθετεί αυτού του είδους τη ρητορική. Οταν, δηλαδή, επιτρέπει να δημιουργείται το έδαφος, το υπόστρωμα για να βρουν έδαφος αυτές οι πρακτικές από εκείνους που τις θέλουν.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Γνωρίζετε ποιος ήταν ο εμπνευστής ο έχων την ιδέα γι αυτή την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού; Γιατί χθες στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έδειχναν μια ασυνήθιστη απροθυμία να αναλάβουν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ομιλία του Πρωθυπουργού, είναι ομιλία του Πρωθυπουργού. Δεσμεύει απόλυτα τον ίδιο, ο οποίος έκρινε ότι έπρεπε να πει ενώπιον του ελληνικού λαού αυτά τα πράγματα. Και βεβαίως, όπως σας ανέλυσα πριν από λίγο, ο Πρωθυπουργός δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Εχει να κάνει με την προσπάθεια απαξίωσης, φθοράς και υπονόμευσης των πάντων, την εικόνα της γκρίζας και μαύρης Ελλάδας, που προωθεί ο κ. Καραμανλής. Επανειλημμένα έχει αναρωτηθεί και τονίσει ο Πρωθυπουργός ότι οδηγούμαστε σε επικίνδυνα μονοπάτια, όταν επιχειρούμε να φθείρουμε τα πάντα στη λογική, στο βωμό του μικροκομματικού οφέλους. Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Καραμανλής, όταν δεν έχει κανένα στοιχείο για τίποτα, όταν τόσες μέρες μας ταλαιπωρεί ότι θα πει ονόματα, θα αποδείξει τις καταστάσεις, θα τα βγάλει όλα στη φόρα; Και μετά αποδεικνύει ότι ούτε ονόματα λέει, ούτε καταστάσεις αποκαλύπτει, ούτε έχει τίποτα συγκεκριμένο να κατηγορήσει. Αοριστίες, γενικολογίες και αστειότητες, όπως αυτή στην οποία αναφέρθηκα για το ΕΣΡ. Δεν διστάζουν οι άνθρωποι, προκειμένου να βρουν κάτι να πουν, να υπονομεύουν τους θεσμούς, να καταπατούν την αυτονομία των ανεξάρτητων αρχών, να μη σέβονται ούτε την ψήφο τους. Είναι επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό ήθελε να τονίσει ο Πρωθυπουργός.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό που ρωτάω είναι ότι για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά ένας Πρωθυπουργός καταθέτει στα πρακτικά της Βουλής έγγραφα που αφορούν έναν δικτάτορα. Και αυτό χαρακτηρίστηκε σαν ολίσθημα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μου πείτε από ποιόν, γιατί εγώ δεν άκουσα κανέναν. Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός δεν κατέθεσε το κείμενο του δικτάτορα, λέγοντας ότι αυτό είναι κείμενο κάποιου άλλου. Είπε ότι, εάν ψάξετε αυτό το απαράδεκτο κείμενο του δικτάτορα, θα βρείτε μέσα στοιχεία ρητορικής, τα οποία πρέπει να τα αποφύγετε. Αυτή ήταν η ουσία. Τόνισε ότι εν αγνοία της η Ν.Δ. έκανε αυτό το ολίσθημα. Η προσπάθεια του κ. Καραμανλή να εκμεταλλευτεί τα πάντα, τον παρασύρει σε ακροδεξιά ρητορική. Του επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα λάθος επικίνδυνο για όλους μας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Προβλημάτισε την κυβέρνηση το γεγονός ότι όλη η αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αντέδρασαν σε αυτό, παρόλο που η επίθεση του Πρωθυπουργού αφορούσε τη Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεστε σε άλλες αντιδράσεις, όπως του κ. Κωνσταντόπουλου.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Και της κας Παπαρήγα., όπου όλοι έκριναν αρνητικά την κίνηση του Πρωθυπουργού, για το δικτάτορα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, σας ανέφερα ποιά ήταν η πραγματική έννοια της ομιλίας και δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ο Πρωθυπουργός. Στη Βουλή, τονίζω, αναπτύσσουν όλοι τις απόψεις τους και είναι λογικό. Αυτό είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Αρα, λοιπόν, θα απευθύνει και τα «κατηγορώ» του προς την κυβέρνηση και την κριτική του και πιθανά και σε άλλα ζητήματα. Αυτό δεν είναι κακό, ακόμα και εάν υψώνονται καμιά φορά οι τόνοι. Το Κοινοβούλιο είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Το στοιχείο της κριτικής στο Κοινοβούλιο πάντα υπάρχει. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τα δύο κόμματα της Αριστεράς. Εκαναν την κριτική τους και είναι λογικό. Μέσα από το διάλογο επιχειρούμε να δώσουμε κι εμείς τη δική μας οπτική και τις δικές μας απαντήσεις. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα κόμματα της Αριστεράς.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, μήπως, με αυτή την κίνηση ήθελε να πει ότι όποιος διαφωνεί για ορισμένους χειρισμούς της κυβέρνησης κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ακροδεξιός ή οπαδός του δικτάτορα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χαρακτήρισε κανέναν οπαδό του δικτάτορα. Σας διάβασα το κείμενο για να σας βοηθήσω. Πού αναφέρει το κείμενο ότι χαρακτηρίζει κάποιον οπαδό του δικτάτορα;

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Μπορεί κάποιος να το εκλάβει, ότι όποιος διαφωνεί δεν δικαιούται να ασκεί κριτική για να μη χαρακτηριστεί ακροδεξιός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας παρακαλούσα να προσέξετε το κείμενο. Εγω σας το διάβασα δύο φορές, δεν νομίζω ότι το κείμενο δίνει τέτοια δικαιώματα, εκτός αν κάποιος θέλει να το διαστρεβλώσει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ως πρόσωπο είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ομιλώ, βέβαια, για πρόσωπα, αλλά για επικίνδυνη πολιτική. Και είναι επικίνδυνη και διότι φθείρει την Ελλάδα και διότι φθείρει τους θεσμούς και διότι εμποδίζει και δημιουργεί στην κοινωνία μια αρνητική εικόνα, χωρίς να υπάρχει λόγος. Διότι κρύβει τα πραγματικά προβλήματα των θυλάκων της διαφθοράς όπου υπάρχουν. Διότι προσπαθεί να απαξιώσει οτιδήποτε γίνεται στη χώρα. Προσπαθεί να υπονομεύσει τις προοπτικές ανάπτυξής της. Και σε τελική ανάλυση, δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Μια κατάσταση αρνητική για όλους μας. Μας πάει πίσω αυτή η κατάσταση. Πάνε την Ελλάδα πίσω αυτές οι λογικές. Αυτός είναι ο κίνδυνος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν απειλές και για το δημοκρατικό μας πολίτευμα από αυτές τις λογικές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ:. Ερωτώ, εάν ο κ. Καραμανλής είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Το δημοκρατικό μας πολίτευμα πάει πολύ καλά και αντιμετωπίζει πολύ καλά όλες τις καταστάσεις. Δεν κινδυνεύει από κανέναν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ακροδεξιές λογικές είναι όμως επικίνδυνες για τη δημοκρατία. Ταυτίζετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτές τις λογικές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν είπαμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ακροδεξιές λογικές. Είπαμε πολύ καθαρά ότι παρασύρεται σε μια ακροδεξιάς κατεύθυνσης ρητορική, όταν προσπαθεί να παρουσιάσει τα πάντα ότι είναι υπονομευμένα, απαξιωμένα και ότι τίποτα δεν λειτουργεί, ότι τίποτα δεν γίνεται και τίποτα δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτού του είδους η ρητορική μας θυμίζει ακροδεξιά ρητορική. Και δεν ωφελεί σε τίποτα. Εν αγνοία του και άθελά του μιμείται ρητορική καταδικασμένων καταστάσεων. Αυτό πολιτικά είναι κατακριτέο. Και βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει η Νέα Δημοκρατία. Τα ίδια έκανε και το 1988 - 1989. Και είδαμε ποια ήταν τα αποτελέσματα εκείνης της ιστορίας. Είδαμε πώς είχαν στηθεί οι σκευωρίες εκείνη την εποχή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό είναι κατά συνέπεια το επικίνδυνο μονοπάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και το 1989 είχαμε αυτά τα προβλήματα, όπως τα επισημαίνετε. Το '89 όμως κανένας δεν τόλμησε να καταθέσει στη Βουλή τέτοιο ντοκουμέντο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι το θέμα;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, απ' όλα αυτά που είπατε αντιλαμβάνομαι ένα πολιτικό σκεπτικό. Αυτό το πολιτικό σκεπτικό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους φθάσαμε στο σημείο η Βουλή των Ελλήνων να δέχεται στα Πρακτικά της τέτοια κείμενα, μιας εποχής που δημιουργούσε μόνο προβλήματα στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του Πρωθυπουργού. Το ερώτημα είναι, γιατί φθάσαμε σ' αυτό το ακρότατο σημείο η Βουλή να ταλαιπωρείται με το να παίρνει στα Πρακτικά της αυτά τα κείμενα ενός δικτάτορα. Μιλώ για την κίνηση και όχι για το πολιτικό σκεπτικό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, εσείς προσδιορίζετε ένα άλλο ζήτημα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Φεύγουμε από το πρώτο θέμα. Απαντήθηκε επαρκώς. Σας διάβασα και το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, διότι απ' ότι κατάλαβα οι περισσότεροι δεν είχατε το κείμενο, αλλά μια εικόνα που είχε δημιουργηθεί χθες και ήταν θολή. Αρα, τα πράγματα γίνονται πλέον σαφή. Εχουμε το κείμενο, έχουμε την πολιτική εξήγηση που έδωσα και έχουμε κλείσει το πρώτο κεφάλαιο. Τι ακριβώς ήθελε να πει ο Πρωθυπουργός, ειπώθηκε. Προχωρούμε στο δεύτερο, στο γιατί έδωσε το "βιβλίο" στα Πρακτικά της Βουλής. Το έδωσε, λοιπόν, για πει ότι "πολλά από αυτά που λίγο πριν σας διάβασα αναφέρονται εκεί μέσα, κι αν έχετε αμφισβήτηση ότι αναφέρονται πάρτε να τα δείτε". Απλό είναι. Υπάρχει κάτι πιο απλό;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει ένα @ συμβολικό με τη δημοκρατία κύριε Εκπρόσωπε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε, αν το αμφισβητείτε, το καταθέτω για να το βρείτε. Δεν έλεγε ότι κάποιος είναι Παπαδόπουλος.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Διαβάζω από το "πιστεύω μας" του Γ. Παπαδόπουλου:

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ε, όχι. Να με ρωτήσετε γι` αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε κάποια έγγραφα τα οποία επικαλούμαι@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι για εκείνους που τα αμφισβητούν αυτά, καταθέτω τα σχετικά κείμενα. Τα είπα, απαντώντας στον κ. Βιτάλη. Ο κ. Βιτάλης υπέβαλε ευθέως την ερώτησή του. Εντάξει δεν προσομοιάζεται, λοιπόν, με τη χούντα, όμως κάνει κάποια σκληρή κριτική ο Πρωθυπουργός στη λογική του κ. Καραμανλή και στη φρασεολογία του, ωραία το καταλαβαίνω, μπορεί να συμφωνούμε μπορεί να διαφωνούμε, αλλά είναι μια άλλη συζήτηση. Πάμε παρακάτω, λέει. Γιατί καταθέσατε το κείμενο του Παπαδόπουλου που εμένα με ενόχλησε που το είδα στα Πρακτικά, λέει ο κ. Βιτάλης. Και του απαντώ. Αυτό δεν δόθηκε για να συμβολίσει κάτι σε σχέση με τον κ. Καραμανλή, αλλά για να αποδείξει ότι αυτά που διάβασε ο κ. Σημίτης χρησιμοποιούνται σε κοινή ρητορική, υπάρχουν πράγματι στο συγκεκριμένο κείμενο. Ηταν για κάθε κακόπιστο που θα έλεγε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο πράγμα. Απλώς, για να διευκολύνει κάποιον που ήθελε να τα δει, λέει πάρε και το σχετικό απόσπασμα όπου τα βρήκα. Πολύ απλά.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορώ να κάνω την ερώτησή μου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να κάνετε την ερώτησή σας, αλλά σας παρακαλώ πολύ να θυμάστε ότι εγώ ερωτώμαι για τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να την κάνω κι αν σας θίγει μην απαντήσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν με θίγει, αλλά θέλω να έχουμε καθαρές εξηγήσεις μεταξύ μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Παρουσιάσατε το σκεπτικό του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι πολλά από τα λεγόμενα του κ. Καραμανλή περιλαμβάνονται ίσως σ' αυτά τα φυλλάδια...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Πάλι διαστρεβλώνετε αυτά που είπα. Είπα, αρκετές φορές, ότι άθελά τους η ρητορική παραπέμπει στη ρητορική που είχε χρησιμοποιηθεί από αυτές τις καταδικασμένες καταστάσεις.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το σύνθημα " το κράτος για τον πολίτη" ήταν ή δεν ήταν ένα από τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ το 1981;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θυμάμαι τέτοιο σύνθημα. Αν όμως με ρωτάτε αν το κράτος πρέπει να είναι για τον πολίτη, θεωρητικά βεβαίως το κράτος πρέπει να είναι για τον πολίτη. Με ρωτάτε τώρα για τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ το 1981. "Ο λαός στην εξουσία" ήταν το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ το 1981. Σύνθημα τέτοιο του ΠΑΣΟΚ δεν θυμάμαι. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει.

ΠΕΓΚΟΣ: Εσας, ως βουλευτή στο ναό της δημοκρατίας, δεν σας ενόχλησε η εικόνα ότι μετά την αναπαραγωγή που έγινε κυκλοφορούσε κατά δεκάδες αντίτυπα το "πιστεύω" του Παπαδόπουλου με τη φωτογραφία του και θα νόμιζε κανείς ότι βρισκόταν σε προεκλογική συγκέντρωση της ΕΠΕΝ και όχι στο Κοινοβούλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι αυτός ο οποίος το αναπαρήγαγε, το έκανε για να δει κατά πόσο οι σχετικές αναφορές υπάρχουν στα κείμενα και όχι για να μελετήσει και να υιοθετήσει τις σχετικές δηλώσεις.

ΠΕΓΚΟΣ: Ρωτώ, αν σας ενόχλησε η εικόνα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά τι είναι αυτά που λέτε; Ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει μια τέτοια σειρά πραγμάτων τα οποία παρουσίασε. Είναι η ρητορική μιας άλλης κατάστασης. Και επιχειρούσε να πει ότι όταν εν αγνοία σου χρησιμοποιείς αυτή τη ρητορική, πρόσεχε, γιατί θα οδηγηθείς σε κάποιες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να απαξιώσουν την κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα. Κατέθεσε από κει και πέρα το σχετικό έγγραφο στο οποίο υπήρχαν οι σχετικές αναφορές. Προφανώς, κάποιοι ήθελαν να το διαπιστώσουν και το πήραν. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται συζήτηση από κει και πέρα. Κινδυνεύει, δηλαδή, η Βουλή από μια αναφορά του Παπαδόπουλου; Αυτό πιστεύετε; Δεν κινδυνεύει ούτε η Βουλή, ούτε η δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Ιράκ, ήθελα να ρωτήσω αν ο κ. Πρωθυπουργός είχε κάποιες συνομιλίες με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών εκτός από τις χθεσινές, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας ανακοινώσαμε, χθες, τις επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός. Βέβαια, σήμερα, ο κ. Παπανδρέου έχει μεταβεί στη Νέα Υόρκη και προφανώς θα έχει σειρά επαφών, τις οποίες θα σας ανακοινώσουμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει προκύψει από τα στοιχεία για το θέμα της τρομοκρατίας. Ηθελα να σας ρωτήσω, πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση ότι ο κ. Κανάς είναι ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Και το ρωτώ αυτό, γιατί ήθελα και την άποψη της κυβέρνησης, αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε να είχε προστατευτεί αν μη τι άλλο ή να είχε ειδοποιηθεί προσωπικά ο ίδιος για τις επισκέψεις του στην Κίμωλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζεστε ότι μια κυβέρνηση, όταν δεν έχει αποδείξεις για κάποιον ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατική οργάνωση, μπορεί να λέει οπουδήποτε ότι αυτός είναι τρομοκράτης; Αυτό είναι στοιχείο της Δημοκρατίας; Δεν υπήρχαν αποδείξεις, εκείνη την εποχή, ότι ο κ. Κανάς εμπλέκεται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ούτε εμείς μπορούσαμε να τον κατηγορήσουμε, ούτε ο κ. Καραμανλής φταιει, διότι είχε τον κ. Κανά στην υποδοχή του. Αυτό είναι σαφές. Ουδέποτε είπαμε εμείς ότι φταιει η Νέα Δημοκρατία. Άλλο είπαμε εμείς. Είπαμε ότι ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να εμφανίζεται σε όλα τα κανάλια και να μας λέει πόσο ειδικός είναι για την τρομοκρατία, πόσο τους "κρατάει" όλους και πόσο καλά ξέρει τα ονόματα και ότι εμείς δεν τους συλλαμβάνουμε και την ίδια ώρα να κάνει παρέα με έναν από αυτούς που υποτίθεται ότι ήξερε. Αυτό είπαμε. Και ότι, κατά συνέπεια, αυτά που έλεγε ο κ. Καμμένος δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρώτησα εγώ γι` αυτό. Σας λέω ότι η κατάθεση της πρώην συζύγου του κ. Κανά έγινε το Μάιο. Μέχρι τις δημοτικές εκλογές@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν υπάρχει μια κατάθεση είναι κάποιος ένοχος:

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση ενημερώνεται σε γενικές γραμμές. Οι διωκτικές αρχές, λοιπόν, δεν έκριναν ότι αυτά ήταν αποδεικτικά στοιχεία ικανά να οδηγήσουν σε απαγγελία κατηγορίας κατά του κ. Κανά. Όταν, λοιπόν, οι διωκτικές αρχές κρίνουν ότι δεν έχουν ικανά αποδεικτικά στοιχεία για να κατηγορήσουν τον κ. Κανά, ουδείς νομιμοποιείται να λέει ότι κάποιος είναι ύποπτος. Εχουμε Δημοκρατία και κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Δεν θα αποκαλούμε κάποιους τρομοκράτες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Μακριά από εμάς αυτά. Αυτά ανήκουν αλλού.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι θα έπρεπε να προστατεύσει τον αρχηγό της Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πού δεν τον προστάτευσε η κυβέρνηση; Κατηγορήσαμε εμείς τον κ. Καραμανλή για τη συγκέντρωση στην οποία ήταν ο κ. Κανάς; Όχι. Θα μπορούσατε να το πείτε αυτό, εάν είχε πει έστω κι ένας από μας ότι φταιει ο κ. Καραμανλής, επειδή ήταν ο κ. Κανάς στη συγκέντρωσή του. Δεν είπαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Ποιά προστασία να του δώσουμε; Κινδύνευε δηλαδή; Δεν κινδύνευε. Ασφάλεια είχε πολύ καλή, όταν πήγε στην Κίμωλο. Ποιό είναι το σημείο που δεν προστατεύσαμε τον κ. Καραμανλή;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, μην κρίνετε εκ του αποτελέσματος. Ηταν ο υπ' αριθμόν ένα μέλος του Ε.Λ.Α.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά ήταν και υποψήφιος δήμαρχος. Ψήφο ζήταγε. Δεν το ξέρετε ότι ζήταγε την ψήφο της Ν.Δ. στην Κίμωλο; Γιατί πήγε ο κ. Κανάς στη συγκέντρωση του κ. Καραμανλή; Πήγε γιατί ζητούσε ως υποψήφιος κοινοτάρχης την ψήφο της Ν.Δ. στην Κίμωλο. Φταίει γι` αυτό ο κ. Καραμανλής; Όχι βέβαια, γιατί δεν το ήξερε. Δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το πρόβλημα. Ούτε ο κ. Καραμανλής διαμαρτυρήθηκε, ούτε εμείς τον κατηγορήσαμε.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολιτικό το πρόβλημα, κ. Υπουργέ. Το θέμα είναι, αν έπρεπε από τις διωκτικές αρχές @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου λέτε ότι έναν άνθρωπο, για τον οποίο δεν έχουμε στοιχεία, έπρεπε να τον βγάλουμε τρομοκράτη; Αυτό μου λέτε τώρα. Και αυτό σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 February 2003 - 16:05:13 UTC