Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-02-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε, χθες, τηλεφωνήματα από τους Πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπλερ, της Πορτογαλίας κ. Μπαρόζο και της Ιταλίας κ. Μπερλουσκόνι. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης είχε την ευκαιρία να επισημάνει ότι η στάση τους, σε σχέση με τη γνωστή ανακοίνωση των "8", ουδόλως συνέβαλε στην καλή εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οπωσδήποτε είχε αρνητική συμβολή στην αναγκαία ενιαία στάση της Ε.Ε. σε ένα τόσο κρίσιμο διεθνές θέμα, όπως αυτό του Ιράκ.

Υπήρξε, βέβαια, και μια ανταλλαγή απόψεων για τις μελλοντικές εξελίξεις, ιδιαίτερα ενόψει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφώνημα από το Σουηδό Πρωθυπουργός κ. Πίρσον, με τον οποίο συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις, πάντα σε σχέση με την κρίση στο Ιράκ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηταν πρωτοβουλία των τριών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγινε με πρωτοβουλία και των τεσσάρων.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν τηλεφώνησε σε κανέναν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε αυτά τα τηλεφωνήματα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν έχει κάνει ο ίδιος επικοινωνίες με άλλους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει κάνει μόνο, μέσω του διπλωματικού γραφείου του, μια ενημέρωση, σε σχέση με την ανακοίνωσή του της προηγούμενης Πέμπτης, προς τους αντίστοιχους πρέσβεις, τους επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των πέντε Πρωθυπουργών. Στη συνέχεια, την περασμένη Παρασκευή, υπήρξε μια δεύτερη διερεύνηση, πάντα σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων, για τις απόψεις που υπάρχουν γύρω από τις δυνατότητες μιας Συνόδου Κορυφής για το θέμα της κρίσης του Ιράκ. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν επικοινώνησε με κάποιον άλλον από τους Πρωθυπουργούς των χωρών-μελών της Ε.Ε., πέρα βέβαια από τους τέσσερις που προανέφερα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και πιθανόν η ενιαία στάση της Ευρώπης στο θέμα του Ιράκ, μετά τα τηλεφωνήματα, είναι πιο κοντά ή πιο μακριά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα της έκτακτης Συνόδου θα εκτιμηθεί με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν είμαστε σε θέση, αυτή τη στιγμή, να προσδιορίσουμε πότε και αν θα γίνει μια έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. Καταλαβαίνετε ότι για να γίνει μια έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μιας κοινής κατάληξης, μιας απόφασης, η οποία να προωθεί περαιτέρω την αναγκαιότητα της κοινής στάσης της Ε.Ε. για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Γι` αυτό αναπτύσσονται πρωτοβουλίες, γίνονται διερευνήσεις και η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Οι δύο τουλάχιστον από τους Πρωθυπουργούς, ο κ. Μπλερ και ο κ. Μπερλουσκόνι, εξήγησαν στον Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα της Ε.Ε γιατί δεν τον ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία τους, ενώ μίλησαν μια μέρα πριν την αναλάβουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι αναπτύχθηκαν οι γνωστές απόψεις, οι οποίες ήδη είχαν διαμηνυθεί προς τον Πρωθυπουργό, μέσω του διπλωματικού γραφείου, όταν έγιναν οι επικοινωνίες και για τις οποίες σας έχω ενημερώσει. Από την προηγούμενη Παρασκευή σας έχω ενημερώσει ότι οι εκπρόσωποι των πέντε χωρών-μελών της Ε.Ε. που μετείχαν στην πρωτοβουλία, είπαν προς το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Σωτηρόπουλο ότι εμμένουν στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας (27/1), ότι είχαν την πρόθεση να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τις ΗΠΑ, κατανοώντας από τη μια ότι ίσως δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα στην όλη εικόνα της Ε.Ε. και τονίζοντας από την άλλη ότι δεν επιθυμούν κινήσεις που θα δημιουργούσαν ένα ρήγμα στην Ε.Ε. Αυτή ήταν η εξήγηση που δόθηκε προς τον Πρωθυπουργό.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εχει διαμορφώσει η ελληνική Προεδρία, μετά από αυτές τις επικοινωνίες, άποψη για τις γενικές κατευθύνσεις, τις στάσεις που θα τηρήσουν ο κ. Μπλερ και ο κ. Μπερλουσκόνι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Μπλερ διακηρύσσει -και νομίζω ότι το γνωρίζετε- με δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν κάποια στοιχεία από τον κ. Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι θα υπάρξει πιθανότατα μια νέα απόφαση του Σ. Α.. Αυτή είναι μια διακήρυξη που έχει κάνει ο κ. Μπλερ και τη γνωρίζουμε όλοι. Δεν μπορούμε, όμως, να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι φυσικά δεν γνωρίζουμε και ποια είναι αυτά τα στοιχεία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Πρόεδρο του "Αθήνα-2004", δεδομένου ότι και από τα δημοσιεύματα, αλλά και από τις πληροφορίες που έχουμε εμείς, υπάρχει μια δυσαρέσκεια της κας Αγγελοπούλου για δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τόσο για το χαρακτήρα της διοργάνωσης, όσο και για την οικονομική διαχείριση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τίποτα για δυσαρέσκεια της κας Αγγελοπούλου. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπήρξε μια χθεσινή απόφαση, για την οποία έχετε ενημερωθεί, γύρω από την παρακολούθηση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού για την ολυμπιακή προετοιμασία που θα καλυφθεί, βεβαίως, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι λογικό από τη στιγμή που πρέπει, κατά κοινή παραδοχή, να υπάρξει περιορισμός του κόστους σε κάποια προϋπολογισθέντα, λογικά επίπεδα, να υπάρξει ένας έλεγχος και μια παρακολούθηση της εξέλιξης του προϋπολογισμού, των έργων και των γενικότερων δραστηριοτήτων που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως αυτών που καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Πιστεύω ότι αυτά είναι αυτονόητα και δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιδικίας. Η κυβέρνηση συνεργάζεται καλά και με την κα Αγγελοπούλου και με τον "Αθήνα-2004" και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναπτύσσονται τέτοια σενάρια. Θέλω, βεβαίως, να τονίσω ότι υπάρχει και αύριο -σήμερα αναβλήθηκε, λόγω φόρτου εργασίας του Πρωθυπουργού- συνάντηση του κ. Σημίτη με την κα Αγγελοπούλου.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Με αφορμή την απάντησή σας, θα ήθελα να μου διευκρινίσετε το εξής: Είπατε τη φράση "περιορισμός του κόστους σε λογικά επίπεδα"...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, στα προϋπολογισθέντα και εν πάση περιπτώσει σε λογικά επίπεδα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ο έλεγχος που λέτε για περιορισμό του κόστους κ.τ.λ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα μόνο τη λέξη "έλεγχος". Είπα, "παρακολούθηση και έλεγχος".

Κ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η παρακολούθηση και ο έλεγχος θα γίνεται για τα επιπλέον χρήματα που θα δοθούν από δω και πέρα, γι` αυτά τα περίπου 250 δις που αφορούν τα over lays ή θα είναι και για τις προηγούμενες δαπάνες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι προηγούμενες δαπάνες έχουν παρακολουθηθεί και ελεγχθεί. Υποτίθεται ότι καλείται ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώσει κάποια δισεκατομμύρια. Δηλαδή, φαντάζεται κανείς ότι το κράτος θα πληρώσει, χωρίς να παρακολουθεί και να ελέγχει το τι καλείται να πληρώσει; Αυτό είναι απολύτως φυσικό σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ, γιατί χθες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποιος έλεγχος στα οικονομικά του "Αθήνα-2004" και η κα Αγγελοπούλου του είπε ότι οι πόρτες είναι ανοικτές και όποτε θέλετε μπορείτε να κάνετε έλεγχο, δεν σας εμποδίζει κανείς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς μιλούμε για τους προϋπολογισμούς που καλείται να πληρώσει το κράτος. Εχει σημασία αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Το αντικείμενο της αυριανής συνάντησης του Πρωθυπουργού με την κα Αγγελοπούλου ποιό είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, φυσικά. Ο Πρωθυπουργός, κατά καιρούς, συναντάται με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου και συζητούν θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Χθες, μας είπατε ότι γίνεται με αίτημα δικό της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με αίτημα της κας Αγγελοπούλου.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Δεν έχει, λοιπόν, προσδιοριστεί το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνάντηση αφορά θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Πεντακόσιες πενήντα ημέρες πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν σας απασχολεί ότι απαξιώνεται το ίδιο το πνεύμα της Ολυμπιάδας, με τσακωμούς για τα χρήματα: Τι γίνεται, τη στιγμή που προγράμματα (όπως ο Εθελοντισμός), που δείχνουν και την απήχηση της ιδέας των Αγώνων, δεν προχωρούν καθόλου ή μάλλον προχωρούν με αργούς ρυθμούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να τα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Τα προγράμματα προχωρούν και θέλουμε να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς. Αυτή νομίζω ότι είναι η σωστή αναφορά. Δεν είδα κανέναν τσακωμό γύρω από το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Προσεγγίζουμε την υπόθεση με ιδιαίτερη ευθύνη. Είναι μια στάση ευθύνης από την κυβέρνηση και το ίδιο εκτιμώ ότι είναι και από την Οργανωτική Επιτροπή του «ΑΘΗΝΑ-2004». Δεν υπάρχει θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και της οργανωτικής επιτροπής. Εχουμε καλή συνεργασία με την κα Αγγελοπούλου. Αυτό θα επιβεβαιωθεί και αύριο από τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Συνεπώς δεν υπάρχουν και σκέψεις αλλαγής ηγεσίας του «ΑΘΗΝΑ 2004»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή είπατε ότι και η κυβέρνηση και ο «ΑΘΗΝΑ-2004» έχουν κρατήσει μια στάση ευθύνης, εάν η κα Αγγελοπούλου τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης τη δέχθηκε, συμφώνησε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, αυτή η απόφαση βγήκε μέσα από μια σύσκεψη με την παρουσία όλων. Δεύτερον, ο κρατικός προϋπολογισμός καλείται να «πληρώσει» κάποια χρήματα. Ο καλούμενος να πληρώσει είναι λογικό -και νομίζω ότι είναι μια ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση, αλλά και φυσιολογική στάση- να θέλει να παρακολουθεί τους σχετικούς προϋπολογισμούς. Ποιο είναι το περίεργο σε αυτή την ιστορία; Είναι χρήματα του ελληνικού λαού, ξέρετε. Και η κυβέρνηση πάντα -και το ίδιο πιστεύω ότι το αποδέχεται και η Οργανωτική Επιτροπή, δεν υπάρχει κανένα θέμα επ` αυτού- δείχνει ιδιαίτερη σύνεση και ευθύνη στη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μου απαντήσατε επικαλούμενος το αυτονόητο. Εγώ σας ρώτησα εάν η κα Αγγελοπούλου δέχθηκε, συμφώνησε με την κυβερνητική απόφαση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα θεωρώ αυτονόητα πράγματα αυτά. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα αυτονόητα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οτι συμφώνησε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν ορισμένα αυτονόητα πράγματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι; Συγνώμη που σας ρωτώ, αλλά μπορεί να είναι και αυτονόητο για ορισμένους ότι δεν συμφώνησε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω: Υπάρχουν τα αυτονόητα. Αυτό αφορά εμάς. Εμείς θα πληρώσουμε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι, συνεπώς, αυτονόητο ότι υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού για την Ολυμπιάδα, τουλάχιστον στο σημείο εκείνο που αφορά έργα που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο από το 2004.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν υπάρχει υπέρβαση στα έργα. Το τονίζω για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Η συζήτηση γίνεται για τα λεγόμενα «πρόσθετα» με τον αγγλικό όρο @OVER LAYS@ των Ολυμπιακών Αγώνων. Η όλη συζήτηση γίνεται για τις ολυμπιακές προσαρμογές. Εκεί υπάρχει το θέμα, δηλαδή, πώς θα πληρωθούν οι ολυμπιακές προσαρμογές. Είπαμε ότι θα πληρωθούν οι ολυμπιακές προσαρμογές, εκείνες, τουλάχιστον, που δεν μπορεί για αντικειμενικούς λόγους, να καλυφθούν από τον «ΑΘΗΝΑ-2004». Αλλά, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι θα υπάρξει η σχετική παρακολούθηση και ο έλεγχος της εξέλιξης των προϋπολογισμών.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ανησυχεί η κυβέρνηση από το οικονομικό κλίμα που δημιουργείται, δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε ακυρώσεις διαγωνισμών ή δυστοκία για ολοκλήρωση κάποιων κινήσεων στην οικονομία; Αναφέρω ενδεικτικά, ολυμπιακή αεροπορία, ξυστό, ελληνικά πετρέλαια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακολουθούμε από πολύ κοντά αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες είναι σοβαρές. Θέλω, όμως, να πω το εξής: Γίνονται δημόσιοι και διεθνείς διαγωνισμοί. Το να καταλήξουν δεν είναι αυτοσκοπός. Θα πρέπει να καταλήξουν και σωστά. Αυτό σημαίνει ότι η προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου είναι πάνω απ όλα. Εάν, λοιπόν, το Δημόσιο εκτιμά ότι μια συγκεκριμένη προσφορά, σε μια από αυτές τις διαδικασίες, δεν ικανοποιεί τα συμφέροντά του, είναι λογικό να κηρύξει το διαγωνισμό άγονο και να αναζητά λύσεις. Από την άλλη πλευρά, θέλω να σας τονίσω ότι στην υπόθεση του «ξυστό», δεν υπήρξε καμία προσφορά. Προφανώς, έκριναν οι οίκοι που συνδέονται με τέτοιες δραστηριότητες, ότι οι όροι που θέτει το ελληνικό δημόσιο δεν είναι συμφέροντες γι αυτούς. Ωραία. Δικαίωμά τους. Αλλά και δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου είναι να καθορίζει αυτό τους όρους των διαγωνισμών, ώστε να προασπίζει τα συμφέροντά του. Εμείς, πάνω απ όλα, βάζουμε το συμφέρον του ελληνικού λαού. Τους διαγωνισμούς τους κάνουμε με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Με πλήρη διαφάνεια και φυσικά η κατάληξή τους έχει να κάνει με την προάσπιση αυτών των συμφερόντων.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σε ό,τι αφορά την Ο.Α. θεωρείτε ότι οι μέχρι τώρα χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την Ολυμπιακή Αεροπορία, κατ` αρχάς, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις. Βλέπω να γράφονται και σήμερα στον Τύπο μια σειρά πληροφορίες. Ουσιαστικά, η προηγούμενη αναφορά μου ισχύει για τις δύο επίσημες ανακοινώσεις που αφορούν το «ξυστό» και τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Από κει και πέρα, το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση -δεν έχουμε λόγο να το κρύψουμε- διότι υπήρχαν προσφορές, αλλά εξετάζονται και σε σχέση με την επένδυση που θα γίνει και σε σχέση με τη φερεγγυότητα και τη βιωσιμότητα που θα εξασφαλίσουν στην εταιρεία. Είναι μια πολύ λεπτή δουλεία, η οποία γίνεται. Σκοπός δεν είναι να πεις ότι προκήρυξα έναν διαγωνισμό, ότι τον ολοκλήρωσα και ότι από κει και πέρα δεν με ενδιαφέρει, εάν αύριο κλείσει ο εθνικός αερομεταφορέας. Σκοπός είναι να υπάρχει μια ελληνική αεροπορική εταιρεία, η οποία να δραστηριοποιείται και μέσα στην Ελλάδα, να καλύπτει τις υπαρκτές ανάγκες της χώρας, να υπάρχει ένας εθνικός αερομεταφορέας, όπως τον ονομάζουμε. Βεβαίως, αυτός ο αερομεταφορέας θα ανήκει κατά πλειοψηφία σε κάποια ιδιωτικά χέρια -γι αυτό γίνεται ο διαγωνισμός- αλλά πρέπει να υπάρχει φερεγγυότητα και βιωσιμότητα. Με βάση αυτά συνεχίζεται η προσπάθειά μας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και σε ό,τι αφορά το ΞΥΣΤΟ, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε κάποιο σχόλιο για το σκεπτικό ακύρωσης της σύμβασης, για το γεγονός, δηλαδή, ότι θεωρήθηκε ότι είναι "φωτογραφική" υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο σκεπτικό. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, επειδή δεν κατατέθηκαν προσφορές. Από εκεί και πέρα, αν οι έχοντες σχέση με τέτοια αντικείμενα Οίκοι έκριναν ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι ασύμφοροι γι` αυτούς, αυτό δεν μας απασχολεί. Εμείς δεν λειτουργούμε με βάση τα συμφέροντα άλλων, πέραν του ελληνικού Δημοσίου, του ελληνικού λαού. Και φυσικά, αν χρειαστεί να επαναλάβουμε το σχετικό διαγωνισμό, ανάλογες θα είναι οι κινήσεις, με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κάνατε με κόπο και πολλές προσπάθειες ένα νόμο, λεγόμενο αντιτρομοκρατικό, που μεταξύ των άλλων έχει και ορισμένα θέματα για την προστασία των μαρτύρων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο χαίρεστε που η προστασία μάρτυρα έχει φτάσει στο σημείο να βλέπουμε τις καταθέσεις του από την πρώτη ημέρα στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, με ρωτάτε για διάφορες διαρροές και πληροφορίες που δίδονται@

ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, ειδικότερα για ολόκληρη την κατάθεση της πρώην συζύγου του κ. Κανά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι δική μας απόφαση και κατεύθυνση -και αυτή η εντολή υπάρχει- είναι να εφαρμοστεί απόλυτα ο νόμος, με όλο το σεβασμό στις καταθέσεις των μαρτύρων.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Και όταν δεν εφαρμόζεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, θα γίνει έρευνα για να δούμε από πού υπήρξαν οι σχετικές διαρροές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε οι αντίστοιχες έρευνες για την υπόθεση της 17Ν@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουν αποδώσει ακόμη. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και το καταλαβαίνετε. Γιατί, κάποιος ο οποίος πιθανά κάνει μια διαρροή, δεν το δηλώνει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Η Εκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, θεωρήθηκε για πολλούς ως ένα παράθυρο, ώστε να κάνει η κυβέρνηση συμβιβασμό στο θέμα του ασυμβίβαστου. Πώς θα πάει η κυβέρνηση στη συζήτηση στην Ολομέλεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έχουμε τονίσει, κατ` επανάληψη, ότι η κυβέρνηση θα πάει το θέμα του ασυμβίβαστου στην Ολομέλεια με πλήρη εφαρμογή του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Καμένος σας κατηγορεί ότι δεν τον ενημερώσατε, ώστε να προστατευθεί από τον κ. Κανά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα χθες, θα το επαναλάβω και σήμερα: Καταλαβαίνω ότι ο κ. Καμένος δεν φταιει που έκανε παρέα με τον κ. Κανά στη διάρκεια των διακοπών του στην Κίμωλο, προφανώς, διότι δεν ήξερε την άλλη δραστηριότητα του κ. Κανά, όπως κανένας μέχρι τότε δεν μπορούσε να την αποδείξει. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και δεν πρέπει κανείς να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα γεγονός για το οποίο δεν χωρεί πολιτική εκμετάλλευση. Εκείνο, όμως, που τόνισα με αφορμή την εμμονή του κ. Καμένου, είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας και, επιτέλους, υπεύθυνοι, διότι ο κ. Καμένος για παράδειγμα είχε εκδώσει βιβλίο με το οποίο μας διαβεβαίωνε ότι είναι ειδικός για την τρομοκρατία. Μας έχει πει, κατ` επανάληψη, ότι το θέμα της ΣΤΑΖΙ το παίζει στα δάκτυλα, ότι γνωρίζει τα πάντα, ότι γνωρίζει τα πρόσωπα, τα οποία αναφέρονται με κωδικό, ότι μπορεί να πληροφορήσει για τα πάντα γύρω από το θέμα αυτό και ότι ενώ αυτός τα γνωρίζει όλα και τα λέει, οι αρμόδιοι δεν ενεργούν αναλόγως. Αποδείχθηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι όσα έλεγε τόσο καιρό, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά πομφόλυγες. Θα συνιστούσα περισσότερη σοβαρότητα και ευθύνη.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, διότι κάτι τέτοιο προκύπτει από τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Το Ασφαλιστικό έχει κλείσει. Εχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ήδη εφαρμόζεται. Πιθανόν, να υπάρχει μια παρεξήγηση στο εξής θέμα: Υπάρχει μια συζήτηση, η οποία βεβαίως απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση, για τη δυνατότητα παράτασης -οικειοθελώς εννοώ- του εργασιακού βίου. Δηλαδή, για λήψη μέτρων παραμονής των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων στο εργασιακό περιβάλλον, ίσως πέρα από τη δυνατότητα που θα έχουν να φύγουν με σύνταξη. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει το δικαίωμα σε πάρα πολλούς, εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης να εξέλθουν, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό. Αναζητούμε τρόπους και κίνητρα, ώστε αν έχουν αυτή την επιθυμία, προφανώς έναντι κάποιων κινήτρων, να παραμένουν στην εργασία τους, συνεισφέροντας και οι ίδιοι στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που αφορά καθαρά τον τομέα της απασχόλησης και τη λήψη μέτρων τόνωσης της απασχόλησης. Δεν αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση υλοποιείται και δεν πρόκειται να υπάρξουν με την κυβέρνησή μας άλλες παρεμβάσεις σε αυτόν τον τομέα. Εξάλλου, υλοποιούμε και μια συμφωνία που έχει συναφθεί με τις μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 February 2003 - 15:05:11 UTC