Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Όπως γνωρίζετε συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο. Εισαγωγικά ο Πρωθυπουργός έκανε ορισμένες παρατηρήσεις, παρεμβάσεις για μείζονος σημασίας θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Αναλυτικά:

Για το Κυπριακό: Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στις 14 Ιανουαρίου άρχισε ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών, μετά από διακοπή τριών μηνών. Κατά την πρώτη συνάντηση -όπως γράφτηκε και στον Τύπο- η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε σχέδιο για βασική συμφωνία με το οποίο πρόβαλλε τις γνωστές θέσεις της. Η ελληνοκυπριακή πλευρά -όπως γνωρίζετε- επανέφερε το κείμενο που είχε καταθέσει πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, στο οποίο διατυπώνονται περιορισμένα αιτήματα -σκόπιμα περιορισμένα- για τη βελτίωση του Σχεδίου Ανάν. Κατά τη δεύτερη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο είχε ζητήσει από τις δυο πλευρές να υποβάλουν σημειώματα αιτημάτων - βελτιώσεων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, φάνηκε για μια ακόμη φορά, αδιάλλακτη σε όλες τις πτυχές του Σχεδίου (περιουσίες, εδαφικό, κυριαρχία, ασφάλεια, έποικοι), ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επικεντρώσει το αίτημά της στην επιστροφή των προσφύγων, τον περιορισμό των αποκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το εδαφικό και την ασφάλεια. Και αυτή η συνάντηση δεν οδήγησε σε καμία πρόοδο.

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι από τις δύο αυτές συναντήσεις προκύπτει ότι η πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας (δηλαδή, σύμπτωσης απόψεων της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Κατόπιν τούτου, θεωρείται πιθανόν, (επειδή τα Η.Ε. θα θέλουν να κλείσουν τον κύκλο των συζητήσεων αυτών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου) να υπάρξει ένα τροποποιημένο Σχέδιο (μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου) δηλαδή ένα τρίο Σχέδιο Ανάν, στο οποίο θα υπάρχουν αλλαγές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι μάλλον οριακές. Είναι, λοιπόν, ενδεχόμενο, είτε να πουν τα Η.Ε. ότι οι συνομιλίες έκλεισαν χωρίς αποτέλεσμα, είτε να κλείσει η διαδικασία με μια τελευταία πρόταση, προκειμένου να ειπωθεί από τον ΟΗΕ ότι πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις. Γι` αυτό, τόνισε, ο Πρωθυπουργός πρέπει να ετοιμαστούμε και γι` αυτή την περίπτωση, της υποβολής, δηλαδή, ενός νέου τροποποιημένου-έστω και οριακά- Σχεδίου από τον ΟΗΕ για το οποίο ο Γ,Γ, του Οργανισμού θα ζητήσει την τελική απόφαση. Το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα υποβληθεί αυτή η νέα πρόταση. Η μία περίπτωση είναι να υποβληθεί μετά τις 23 Φεβρουαρίου, όταν γίνει ο δεύτερος γύρος της προεδρικής εκλογής. Η άλλη πιθανότητα είναι να υποβληθεί πριν, διότι θα θελήσουν τα Η.Ε. να κλείσουν τη συζήτηση πριν από την εκλογή στην Κύπρο, έτσι ώστε να καταστεί σαφές σε όλους ότι είναι η τελευταία πρόταση του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι εμείς πρέπει, στο μεταξύ, να κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε το τρίτο Σχέδιο Ανάν, αν τελικώς υπάρξει, να είναι καλύτερο και από το δεύτερο. Δεν θα είναι βέβαια αυτό που θα θέλαμε, αλλά μπορεί να γίνουν κάποιες βελτιώσεις και εκεί ακριβώς, στις περαιτέρω βελτιώσεις, κατατείνει η προσπάθειά μας. Αυτή είναι μια δουλειά που πρέπει να κάνουμε.

Το δεύτερο ζήτημα είναι πώς να διατηρήσουμε τη δυναμική και στην περίπτωση που η λύση δεν καταστεί εφικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό θα εξαρτηθεί -τόνισε ο Πρωθυπουργός- από τις συνομιλίες που θα έχουμε με τα Η.Ε., γιατί θα πρέπει και τα Η.Ε. να μην κλείσουν οριστικά στις 28 Φεβρουαρίου το θέμα αν δεν θελήσουν να παρατείνουν επ` αόριστον την όλη διαδικασία, διότι θα θεωρούν ότι θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Αντίθετα, λοιπόν, με μια αντίληψη που λέει ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε δουλέψει γι` αυτό για πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Για το Ιράκ: Σας θυμίζω ότι έχει προγραμματιστεί συζήτηση για το Ιράκ, στις 27 Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.. Είναι γνωστό ότι και από τους Γάλλους, και από τους Βέλγους, και από τους Γερμανούς και φυσικά από εμάς, από την Ελληνική Προεδρία, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η Ε.Ε. πρέπει να έχει ενιαία γραμμή. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της Βρετανίας. Ο Πρωθυπουργός μας ενημέρωσε ότι έχει συζητήσει με το Βρετανό ομόλογό του κ. Μπλερ για το θέμα αυτό και ότι του είπε ότι θα προσπαθήσει και αυτός να διαμορφωθεί ενιαία γραμμή, αλλά διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις σε σχέση με την εκτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ, επιφυλάξεις ως προς τις απόψεις που έχουν και άλλα μέλη της Ε.Ε..

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πιθανότατα να υπάρξει η έκθεση του κ. Μπλιξ και των εμπειρογνωμόνων μέχρι τότε -αν και, όπως ξέρετε, έχει ζητήσει και άλλο χρόνο- και στη συνέχεια ο κ. Μπους έχει προγραμματίσει να απευθύνει μήνυμα προς το αμερικανικό έθνος και φυσικά κάποια θέση θα πάρει. Αν και οι ελεγκτές έχουν δηλώσει ότι πιθανό να πουν πως δεν μπορούν να σχηματίσουν ακόμη γνώμη και χρειάζονται καιρό, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν να υπάρξει περιθώριο πολλών μηνών, διότι όλη αυτή η στρατιωτική προετοιμασία που έχει γίνει και η ένταση που έχει δημιουργηθεί θα οδηγήσει σε μια κατάσταση αναμονής, η οποία θα την εκτονώσει. Χρειάζεται, λοιπόν μια αλλαγή στην κατάσταση με βάση την οποία να πειστούν οι ΗΠΑ ότι αποδέχονται αυτή την αλλαγή και ότι δεν χρειάζεται πόλεμος και μια λύση τέτοια που να αποκλείει τον πόλεμο ή να μην οδηγεί σε πόλεμο. Ποια θε είναι η λύση αυτή; Υπάρχει μια κινητικότητα αυτή τη στιγμή, χωρίς να ξέρουμε τι τελικώς θα γίνει. Κάποιοι προτείνουν την αποχώρηση του Σαντάμ, για την οποία φαίνεται ότι υπάρχει μια εντατική προσπάθεια από τη διεθνή Κοινότητα. Εναλλακτικά προτείνεται ένα καθεστώς ελέγχου πολύ πιο αυστηρό, το οποίο θα διασφαλίζει βεβαιότητα για το τι συμβαίνει. Αυτό, όμως, μπορεί να μην είναι αποδεκτό από το ίδιο το Ιράκ. Αρα, οι εξελίξεις, αυτή τη στιγμή, είναι αβέβαιες. Η πιθανότητα του πολέμου υπάρχει πάντα, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα της ειρήνης. Και από το τέλος του μήνα και μετά θα δούμε τις εξελίξεις που θα υπάρχουν, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις δύο δυνατότητες διεξόδου, ειρηνικής διευθέτησης του όλου προβλήματος που είναι είτε η αλλαγή του καθεστώτος, είτε η δημιουργία ενός πλαισίου ελέγχου για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός έθεσε ένα άλλο θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας αυτές τις ημέρες. Είναι οι καταγγελίες για εκβιασμούς από ΜΜΕ ή παράγοντές τους, σε συνδυασμό με το θέμα της συμπεριφοράς ποδοσφαιρικών παραγόντων. Τόνισε ότι αυτά τα δύο θέματα δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για το ήθος, τις αξίες και την αντίληψη κοινωνικής ευθύνης που επικρατεί στην κοινωνία μας. Ενα μεγάλο τμήμα απορεί, διαμαρτύρεται και θεωρεί ότι όλα αυτά τα φαινόμενα είναι αρνητικά. Και δικαίως το θεωρεί. Εμείς, έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι τώρα χρειάζεται πλήρης εξυγίανση. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, που έχει να κάνει με τη συμπεριφορά ορισμένων παραγόντων των ΜΜΕ σε σχέση με εκβιασμούς, αλλά και το δεύτερο, που αφορά το ποδόσφαιρο, χρειάζεται εξυγίανση χωρίς δισταγμούς και καθυστερήσεις. Χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια για να απομονώσουμε και να εξαλείψουμε τις εστίες απαξίωσης των κανόνων και των αρχών που οφείλουν να διέπουν την κοινωνία μας. Δεν είναι επιτρεπτή δική μας αδιαφορία. Κανείς δεν μπορεί, ούτε είναι δυνατό να διαφωνεί σ` αυτό. Δεν μπορεί να υπάρχουν συμβιβασμοί, ταλαντεύσεις σε τέτοια θέματα. Και αναφέρθηκε σ` αυτό ο Πρωθυπουργός, διότι, όπως είπε, άκουσε συζητήσεις για το αν είναι σωστό, αυτά τα θέματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις, να παίρνουν τέτοιες κατευθύνσεις. Τόνισε ότι δεν δέχεται τέτοιες απόψεις, διότι αυτές εξυπηρετούν κάποια πολιτική τακτική, αλλά εμείς δεν δεχόμαστε να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, γιατί είναι φαινόμενα συναλλαγής, εκβιασμών, τραμπουκισμών και χαρακτηρίζουν έναν πολιτικό και κοινωνικό χώρο, που δεν είναι ο δικός μας, ούτε και ο χώρος που κινείται η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και αν δούμε, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, τους πρωταγωνιστές και τους τρόπους συμπεριφοράς, μπορεί πολύ εύκολα να συμπεράνουμε ότι ο κοινωνικός χώρος που ανέχεται και καλλιεργεί τέτοια φαινόμενα είναι εκείνος που ανέδειξε και στήριξε αδιαμαρτύρητα την 7χρονη δικτατορία στη χώρα και την κατάργηση της δημοκρατίας. Ολοι αυτοί, είναι αντίθετοι με μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και δημιουργίας. Γι` αυτό και εμείς είμαστε ενεργά απέναντί τους. Εχει αναλάβει η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει ορισμένα πράγματα. Είναι δική της αποστολή, αλλά και η κυβέρνηση, χωρίς κανένα δισταγμό, πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στην εξάλειψη όλων αυτών των φαινομένων.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της δουλειάς μας για το επόμενο εξάμηνο. (Το σχετικό σχέδιο είναι στη διάθεσή σας). Να σας ενημερώσω ότι αυτό δεν είναι το σχέδιο του συνολικού προγραμματισμού της πολιτικής μας. Αναφερόμαστε στο α@ εξάμηνο του 2003, γιατί σε αυτό αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά ορίζοντας πάντα της πολιτικής του κυβερνητικού έργου είναι η άνοιξη του 2004. Η κρίσιμη ημερομηνία για μας είναι η ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης, που θα είναι την Ανοιξη του 2004.

Οπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση το α@ εξάμηνο του 2003, παράλληλα με την άσκηση της Προεδρίας και τους στόχους που επιδιώκει, προωθεί και το πρόγραμμά μας, το "Ελλάδα 2004" και τις πολιτικές που στο ενδιάμεσο διάστημα έχουν υιοθετηθεί. Από το σύνολο του κυβερνητικού σχεδιασμού, το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε, μετά από συζήτηση, σε 12 άμεσες και κεντρικές προτεραιότητες, με στόχο την ολοκλήρωσή τους πριν ή μέχρι το τέλος του α@ εξαμήνου του 2003. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι δεν θα ολοκληρωθούν και άλλες πολιτικές, εφόσον ωριμάσουν μέσα στο α@ εξάμηνο και δεν θα προωθηθούν και οι άλλες μείζονες πολιτικές που τρέχουν, όμως, με χρονικό ορίζοντα, μετά το α@ εξάμηνο του 2003. Τα θέματα στα οποία αναφερόμαστε σήμερα, είναι αυτά που θα ολοκληρωθούν και θα μπορεί να τα δει ο πολίτης και η ελληνική κοινωνία, μέχρι το τέλος του α@ εξαμήνου του 2003. Και είναι θέματα, βεβαίως, που αφορούν την πορεία της χώρας και τον πολίτη.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα θέματα, που δεν έχουμε συμπεριλάβει, είτε διότι είναι γενικότερα -και ούτως ή άλλως προχωρούν μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας- είτε διότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ωρίμανσή τους μέσα στο α@ εξάμηνο του 2003, είτε διότι η εξέλιξή τους δεν εξαρτάται από μας. Και αναφέρω, για παράδειγμα, τη διαδικασία πώλησης της Ολυμπιακής, που δεν έχει περιληφθεί, διότι ενώ έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός και αξιολογούνται οι προσφορές, δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προσφορές θεωρηθεί ότι πληρούν τα κριτήρια και ότι μπορεί να δώσουν μια πραγματική λύση, όπως ακριβώς απαιτείται.

Αυτά που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό, είναι αυτά που θα γίνουν και θα μπορείτε να μας κρίνετε γι` αυτά, μέχρι το τέλος του α@ εξαμήνου του 2003.

Κλείνοντας την παρουσίαση του προγραμματισμού του α@ εξαμήνου, ο Πρωθυπουργός τόνισε: "Βλέπετε, όπως και εγώ, την προσπάθεια συκοφάντησης και σκανδαλολογίας. Πιστεύω ότι από τη μια μεριά πρέπει να απαντάμε αμέσως, αλλά η πιο πειστική απάντηση είναι πάντα το υπαρκτό έργο. Και το υπαρκτό έργο είναι εκείνο το οποίο αναιρεί το εικονικό. Δεν είναι περίεργο ότι υπάρχει αυτή η έξαρση κριτικής από τη Ν.Δ., όσον αφορά τα έργα, από τη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί η περιμετρική της Πάτρας, τη στιγμή που έγινε η επίσκεψη στο Ρίο, σε αυτό που παλιά η Ν.Δ. αποκαλούσε "μια μακέτα". Δεν είναι πια μακέτα, αλλά αποδείχθηκε ότι είναι ένα υπαρκτό έργο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2004 και μάλιστα πριν από το χρονοδιάγραμμα.

Το έργο μας αναιρεί και ακυρώνει όλη αυτή την προσπάθεια δυσφήμισης και γι` αυτό πρέπει να προβάλλουμε ό,τι κάνουμε και να απαντάμε στις παράλογες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Η επιτυχία μας θα εξαρτηθεί από τη δουλειά μας, από την πειστικότητά μας και βέβαια από την αποτελεσματικότητα που θα έχουμε. Επαναλαμβάνω, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ότι οι δράσεις αυτές προκύπτουν από τις δικές σας προτάσεις και είναι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν και να δουλέψουμε γι` αυτούς κατά προτεραιότητα".

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δουλειά που γίνεται από την Επιτροπή κόμματος και κυβέρνησης, που έχει συσταθεί, με τη συμμετοχή του κ. Μανίκα και μελών του Ε.Γ., όπως ο κ. Νεονάκης κ.ά. Σε αυτή, αξιολογείται η πορεία των έργων σε κάθε Νομό, διαπιστώνονται τα προβλήματα και κινητοποιούνται οι απαραίτητες δυνάμεις, προκειμένου τα προβλήματα αυτά να καλυφθούν, με συναντήσεις βουλευτών, κομματικών και κυβερνητικών στελεχών.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο ομόφωνα κήρυξε ως άγονο, το διαγωνισμό για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι λόγοι που κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, ήταν τρεις:

Το κόστος των τελικών προσφορών από τις εταιρίες ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί, από το ανώτατο πλαφόν που είχε τεθεί. Επομένως, δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτή κάποια προσφορά και να υπάρξει συμφωνία.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν κατέληξε σε θετικά συμπεράσματα, κυρίως διότι δεν κατατέθηκαν από τις εταιρίες αναλυτικά στοιχεία, όπως είχε ζητηθεί.

Ο κίνδυνος, που υπήρχε, μακρών νομικών διαδικασιών, διότι το Νομικό Συμβούλιο του κράτους είχε πει ότι ενδείκνυται, πριν την απόφαση, να ξεκαθαριστεί το θέμα ενστάσεων, δηλώσεων και προσφυγών, που θα απαιτούσε χρονική περίοδο αρκετών μηνών.

Για αυτούς τους λόγους, αλλά κυρίως για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος -και εννοώ το οικονομικό μέρος του θέματος- ο διαγωνισμός κηρύχθηκε ομόφωνα από το ΚΥΣΕΑ ως άγονος. Ανατέθηκε σε Επιτροπή -στην οποία συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα υπουργεία, το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004"- να προχωρήσει, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για τις προμήθειες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε παράλληλες διαπραγματεύσεις με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, προκειμένου, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων, να μπορέσουμε να πετύχουμε οριστική συμφωνία για το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, υπό τον όρο ότι το κόστος θα είναι στην κατεύθυνση που είχε αρχικώς προσδιοριστεί από την κυβέρνηση.

Αυτά, όσον αφορά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ακόμη θέματα.

Το πρώτο αφορά τις σημερινές αναφορές προς το πρόσωπό μου από τον κ. Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος αρνήθηκε ότι είπε, χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, κάποια πράγματα στα οποία αναφέρθηκα με χθεσινή δήλωσή μου. Ως γνωστόν, ο κ. Ρουσόπουλος είχε πει χθες ότι θα δοθούν ονόματα και διευθύνσεις ενεχομένων για διαφθορά. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι αυτό δεν είναι σωστό. Το σχολίασα, ζητώντας τους να αποφασίσουν επιτέλους τι θα κάνουν και πέρα από το να "αδειάζει" ο ένας τον άλλον, να μας πουν, εάν τελικώς έχουν ονόματα ποιά είναι, ώστε να λάμψει η αλήθεια. Ο κ. Παυλόπουλος μας κατηγόρησε σήμερα ότι διαστρεβλώνουμε την αλήθεια. Επειδή, όμως, εμείς δεν διαστρεβλώνουμε την αλήθεια, θα διαβάσω τι ακριβώς είπε ο κ. Παυλόπουλος. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου κ. Κομίνη "θέλουμε ονόματα και διευθύνσεις για να γίνετε πειστικοί" -τον παρέπεμπε στις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου- απάντησε επί λέξει: "Ισα-ίσα, θα γίνουμε αναξιόπιστοι αν το κάνουμε αυτό το πράγμα, διότι θα πέσει όλο το ενδιαφέρον". Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ο κ. Παυλόπουλος, για μια ακόμη φορά, συλλαμβάνεται να πέφτει σε αντίφαση. Και μιας αντιφάσεως μύριες έπονται. Λυπάμαι πάρα πολύ γι` αυτό που κάνει, αλλά εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Ηταν προτιμότερο να σιωπήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις "κρείττον του λαλείν εστί το σιγάν". Τον καλώ να αναλάβει τις ευθύνες του.

Το δεύτερο αφορά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στον ΟΑΕΔ. Αν και υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Ρέππα, κρίνω σκόπιμο να τονίσω ότι ο κ. Καραμανλής, για μια ακόμη φορά, έπεσε θύμα των επικοινωνιολόγων του. Οπως φαίνεται, μένει αιχμάλωτος στη γνωστή πολιτική του λαϊκισμού. Αντί να ενδιαφέρεται και να τοποθετείται στην ουσία των προβλημάτων, χρησιμοποιεί μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας για να κάνει επικοινωνιακά "τρικ". Λυπούμαστε πάρα πολύ για την αξιωματική αντιπολίτευση και την τακτική της, διότι έτσι αποκαλύπτονται στον ελληνικό λαό, πολύ πιο καθαρά, οι αδυναμίες, τα αδιέξοδα και οι ανεπάρκειες της Ν.Δ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αν κατάλαβα καλά, ο κ. Σημίτης είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο "για να μη νομίζουν ορισμένοι ότι η δουλειά μας κλείνει το 2003, ο ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι η άνοιξη του 2004";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι οι εκλογές -ο ορίζοντάς μας προς αυτή την κατεύθυνση- θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2004.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δηλαδή, με βάση αυτό το πρόγραμμα, με το οποίο θα σας κρίνουμε στο τέλος του εξαμήνου, όπως είπατε, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί και ενώπιον του ελληνικού λαού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που, όπως τονίσαμε, διαπερνούν το εξάμηνο και δεν τα έχουμε συμπεριλάβει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προωθηθούν μέσα στο εξάμηνο. Αρα, δεν θα τεθεί αυτό στην κρίση του ελληνικού λαού, διότι θα είναι ο απολογισμός που θα γίνει τον Ιούλιο.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Τα μεγάλα θέματα μπορεί να διαπερνούν και τον ορίζοντα του 2004.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολλά θέματα θα έχουν επιλυθεί από πριν. Για να γίνει απολύτως κατανοητό και να σταματήσει η φιλολογία, θέλω να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κάπου είπε ο Πρωθυπουργός ότι οι εκβιασμοί που εκπορεύονται από παράγοντες των ΜΜΕ, αλλά και ποδοσφαιρικούς παράγοντες έχουν εμπλοκή με τους χώρους που ανέδειξαν και στήριξαν τη δικτατορία. Μπορείτε να είστε πιο σαφής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κείμενο από μόνο του είναι σαφές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχετε κάποιους ανθρώπους κατά νου, κ. Υπουργέ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι το κείμενο είναι σαφές και σας παραπέμπω σε αυτό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣΣ: Μια διευκρίνιση: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του ΟΗΕ, θα κοιτάξουμε να διατηρήσουμε τη δυναμική. Είπε με ποιό τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Είπε για νέα πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με προοπτική συνέχισης των διαπραγματεύσεων και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, Βεβαίως, διατήρησε την επιφύλαξη, όπως παρατηρήσατε, εάν δεχθεί κάτι τέτοιο ο ΟΗΕ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχει πρόσωπο για τη διαφθορά και τους εκβιασμούς για την κυβέρνηση, δηλαδή; Μιλάτε ανωνύμως, απρόσωπα. Γίνονται εκβιασμοί από παράγοντες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο, που ανέχεται και καλλιεργεί τέτοια φαινόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δίνει και εντολή, λέει, να προχωρήσουμε ταχύτερα, να πατάξουμε χωρίς δισταγμό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα, υπάρχουν πρόσωπα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός βλέπει να γράφονται και να αναφέρονται, αυτή την περίοδο, πολλά περί εκβιασμών, όπως, επίσης, παρακολουθεί την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένους αθλητικούς χώρους, όπως αυτό του ποδοσφαίρου. Επίσης, γίνεται μια γενικότερη συζήτηση και για άλλα θέματα. Αναφέρω τα πράγματα με το όνομά τους. Οπως έχω πει, επιχειρείται από ορισμένους να δημιουργηθεί ένας καμβάς, ότι δήθεν όλα αυτά οφείλονται στην κυβερνητική πολιτική ή υπάρχουν γενικευμένα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς και ότι, εν πάση περιπτώσει, τίποτα δεν υπάρχει και τίποτα δεν είναι όρθιο. Δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν και με βαθιές ρίζες και είναι σαφές ποιές είναι αυτές οι ρίζες. Και προβλήματα εκβιασμών υπάρχουν, απ@ ό,τι φαίνεται, και προβλήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν, και προβλήματα θυλάκων διαφθοράς υπάρχουν. Το θέμα είναι εάν απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπάρχει μια πολιτική, που αποσκοπεί και είναι σταθερά προσανατολισμένη στην αντιμετώπισή τους. Η κυβερνητική πολιτική είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εξυγίανση. Το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο. Η αποφασιστικότητά μας για αντιμετώπιση και μάλιστα το ταχύτερο αυτών των προβλημάτων είναι δεδομένη. Υπάρχει ανάγκη συσπείρωσης όλων μας -όσων από εμάς πραγματικά ενδιαφέρονται για την πορεία αυτής της χώρας και αυτής της κοινωνίας- στην ίδια κατεύθυνση. Εάν, από κει και πέρα, η ΝΔ αρέσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη χρησιμοποιεί για κομματικό όφελος, να είστε βέβαιοι ότι θα φθάσει σε αδιέξοδο και θα αποκαλύψουμε αυτό το αδιέξοδο. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό κάνουμε και ζητούμε να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά, με την ενεργοποίηση όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων των ενεργών δυνάμεών της.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται σε κρίση του «ΑΘΗΝΑ-2004» με την κυβέρνηση. Ειπώθηκε κάτι στο Υπουργικό Συμβούλιο; Ποιά είναι η σχέση της κας Αγγελοπούλου με τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς δεν συζητήθηκε τίποτα για το θέμα αυτό στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικά με το Διοικητή του ΙΚΑ κ. Νεκτάριο, γιατί άκουσα να κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα οι φήμες αυτές. Οσον αφορά τις σχέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του «ΑΘΗΝΑ-2004», κα Αγγελοπούλου, είναι εξαιρετικές. Είναι στενές σχέσεις συνεργασίας. Σχετικά με το θέμα του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων και τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Οργανωτικής Επιτροπής και των ολυμπιακών προσαρμογών, υπάρχει η χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση, την οποία σας παρουσίασε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, στην οποία σας παραπέμπω. Αυτά είναι λυμένα θέματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Χυτήρη, την οποία επικαλείσθε, λέει ότι εάν χρειάζονται περισσότερα χρήματα, αυτά θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του «ΑΘΗΝΑ-2004». Από την έρευνα που έχει κάνει η κυβέρνηση με το «2004» χρειάζονται περισσότερα χρήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή; Χθες έγινε μια συνεδρίαση, εκδόθηκε μια ανακοίνωση που λέει σαφώς ότι τυχόν πρόσθετες ανάγκες, που αφορούν τις ολυμπιακές υποδομές ή προμήθειες πραγμάτων που θα παραμείνουν εν χρήσει και μετά τους αγώνες, θα καλυφθούν από το κράτος, στα όρια του κρατικού προϋπολογισμού. Οπου, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ανάγκη και ότι οι δαπάνες αυτές συνάδουν με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση, αυτές θα καλύπτονται.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν ξύπνησε ξαφνικά η κυβέρνηση και η Διυπουργική Επιτροπή και είπε, όπου υπάρχουν ανάγκες, υπάρχει σχετικό αίτημα από τον «2004»; Υπάρχει κάποια διαφωνία, ως προς το ποιός θα κάνει τα έργα, τί υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία διαφωνία, ως προς το ποιος θα κάνει τα έργα. Το θέμα έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Τίθεται μια σειρά από ζητήματα. Κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός κρίνει σκόπιμο να συγκαλέσει την αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει και να καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας. Υπάρχει σε εξέλιξη μια τεράστια ολυμπιακή προετοιμασία, ένα τεράστιο έργο που συντελείται, Κατά καιρούς εξετάζεται ο προϋπολογισμός του, η πορεία των οικονομικών και καθορίζονται οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, για μια υγιώς λειτουργούσα κυβέρνηση, όπως η δική μας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη εάν επιμένω κι αν κάνω κατάχρηση. Οταν λέτε ότι διατυπώνονται ζητήματα, από ποιον διατυπώνονται; Και εδώ δεν είναι μια υγιής λειτουργία, εδώ μιλάμε για 250 δις δραχμές, μια μαύρη τρύπα, την οποία κανείς δεν αποδέχεται ότι υπάρχει. Συνεδριάζει ολόκληρη Διυπουργική Επιτροπή για μια «μαύρη τρύπα», την οποία δεν αποδέχεται κανείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, δεν υπάρχει συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για «τρύπες» παντός είδους. Αυτό να το ξεκαθαρίσω. Εκείνο που απασχολεί τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Τέθηκαν όροι και προϋποθέσεις για την κάλυψη προϋπολογισμών. Και μάλιστα σήμερα υπάρχουν αναφορές από αρμόδιους υφυπουργούς, μεταξύ των οποίων και του κ. Φλωρίδη, γύρω από αυτό το θέμα και οι οποίες συνάδουν πλήρως με τη σχετική χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση. Δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργούμε πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι λογικό σε μια ολυμπιακή προετοιμασία να υπάρχουν συνεδριάσεις επιτροπών που εξετάζουν την πορεία του κόστους των έργων και λαμβάνουν μέτρα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε εσείς είναι άλλο και άλλο πράγμα είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του «ΑΘΗΝΑ- 2004».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπαμε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του «ΑΘΗΝΑ 2004», σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνει για ορισμένες προμήθειες, για ορισμένα έργα που θα παραμείνουν εν χρήσει μετά την τέλεση των Αγώνων. Και αυτά θα καλυφθούν με αύξηση του προϋπολογισμού του «ΑΘΗΝΑ-2004». Αρα, θα προσκομίζονται τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτής της δαπάνης, στη συνέχεια, η δαπάνη αυτή θα εγκρίνεται από την κυβέρνηση και θα καλύπτεται το σχετικό κονδύλι. Στην ανακοίνωση αναφέρεται σαφώς για ποια έργα πρόκειται. Και για να μην έχετε αμφιβολίες, εξ ίσου σαφές είναι ότι είναι εξαιρετικές οι σχέσεις -σχέσεις πολύ καλής συνεργασίας- της κας Αγγελοπούλου και της Οργανωτικής Επιτροπής με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Για την ασφάλεια των Ο.Α. υπάρχει χρονικός προσδιορισμός από το ΚΥΣΕΑ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι υπάρχει ένα πλαίσιο δύο-τριών εβδομάδων.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Και ένα δεύτερο για τη λαθρομετανάστευση, δεν συζητήθηκε; Θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για το Κυπριακό, ότι αναμένουμε ένα τρίτο σχέδιο, ενδεχομένως καλύτερο από τα δύο προηγούμενα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με οριακές βελτιώσεις.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Ντενκτάς δεν έχει δεχθεί μέχρι τώρα δύο σχέδια, τα οποία δεν είναι και καλά για την ελληνική πλευρά. Τί κάνει την ελληνική κυβέρνηση να πιστεύει ότι ο κ. Ανάν θα έρθει με ένα σχέδιο ακόμα καλύτερο για την ελληνική πλευρά και θα το δεχθεί ο Ντενκτάς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα με οριακές βελτιώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού δεν έχει δεχθεί τα δύο προηγούμενα ο Ντενκτάς, γιατί να δεχθεί τώρα ένα άλλο με βελτιώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι οι βελτιώσεις στο σχέδιο, μπορεί να αφορούν και ζητήματα ισορροπίας που να ενδιαφέρουν και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Μπορεί κάτι να μη μας ενοχλεί, αλλά παράλληλα, να μπορεί να ικανοποιήσει και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Γι αυτό γίνεται και η διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι βάζω ορισμένα θέματα στο τραπέζι, τα συζητώ με την άλλη πλευρά και κάπου καταλήγω. Αυτή είναι η έννοια της διαπραγμάτευσης. Και δεύτερον, εκείνο που τόνισα -και ίσως να μην το προσέξατε- είναι ότι πρόκειται για το τελικό σχέδιο του ΟΗΕ. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι υπόθεση εργασίας. Αλλά το τονίσαμε για να γνωρίζουμε τί θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Δεν αποκλείεται ο ΟΗΕ να ζητήσει μια τελική απάντηση σε ένα σχέδιό του. Και η τελική απάντηση, όπως καταλαβαίνετε, έχει το δικό της πολιτικό βάρος.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, προηγουμένως, αποκλείσατε το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές νωρίτερα από την Ανοιξη του 2004, μήπως αυτό το πρόγραμμα, το σχέδιο των 12 προτεραιοτήτων-στόχων είναι άμεσα υλοποιήσιμο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2003, έχει σχέση με την κρίση των υπουργών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2003 από τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν έχει σχέση με τέτοια ζητήματα. Εχει να κάνει με την κρίση από σας της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητήματα. Επειδή, πολλές φορές γίνονται αναφορές ότι η κυβέρνηση σε μια σειρά από θέματα λειτουργεί έτσι ή αλλιώς, εν πάση περιπτώσει αυτές οι αναφορές έχουν κριτικό χαρακτήρα, εμείς σας λέμε καθαρά ότι μέχρι το τέλος του εξαμήνου του 2003 θα έχουμε ολοκληρώσει αυτά που αναγράφονται σε αυτό το κείμενο. Αυτά θα είναι πραγματικότητα. Θα μπορεί να τα δει ο πολίτης και θα μας κρίνετε γι` αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι και άλλα ζητήματα δεν θα προχωρήσουν ή δεν θα λυθούν. Για παράδειγμα υπάρχουν μείζονα θέματα, τα οποία ήδη προωθούνται, βρίσκονται σε διάλογο, μεταρρυθμίσεις που εξελίσσονται ή θέματα για τα οποία ίσως η ύπαρξη και άλλων παραμέτρων -ανέφερα χαρακτηριστικά το θέμα της Ολυμπιακής- μας εμποδίζει να εντάξουμε στο σχέδιο αυτό. Είναι ένα μέρος του κυβερνητικού έργου. Κοιτάμε τον πολίτη στα μάτια και του λέμε ότι στο τέλος του εξαμήνου θα έχει γίνει πράξη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο συνάδελφος σας ρώτησε κάτι άλλο: Αν δεσμεύεστε ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός στο τέλος του εξαμήνου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είπα ότι κρίνεται το σύνολο της κυβέρνησης από την εφαρμογή αυτού του έργου. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Είμαστε ικανοί να φέρουμε σε πέρας αυτό το συγκεκριμένο έργο, κοιτώντας τον ελληνικό λαό στα μάτια. Και αυτό σημαίνει ότι δεχόμαστε την πρόκληση, ανακοινώνουμε τους στόχους μας και θα κριθούμε γι` αυτό και από σας και από το λαό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εγώ θα γυρίσω πάλι στο Κυπριακό, γιατί έχω μια απορία. Πρώτον, εκτιμήθηκε αν είναι σκόπιμο να υποβληθεί ένα νέο αναθεωρημένο ίσως και βελτιωμένο Σχέδιο Ανάν σε προεκλογική περίοδο; Και δεύτερον, @

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι δικό μας θέμα αυτό. Μπορεί να γίνει εάν το εκτιμήσει ο ΟΗΕ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν γίνει τελικά στο δεύτερο γύρο, ποιος διαπραγματεύεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως γνωρίζετε μέχρι την ημερομηνία που προβλέπει το κυπριακό Σύνταγμα υπάρχει κυβέρνηση. Αυτά είναι λυμένα θέματα. Είδατε ότι κρατήσαμε -σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού- και τα δύο ενδεχόμενα. Δηλαδή, μπορεί να γίνει πριν ή μετά. Σε κάθε περίπτωση ας μην αναπαράγουμε λυμένα ζητήματα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το 2004. Θα θέλαμε το σχόλιό σας για το αν υπάρχουν σπατάλες στο 2004, δεδομένου ότι υπουργός της κυβέρνησης χθες είπε χαρακτηριστικά ότι ένα ταξίδι του Πρωθυπουργού κοστίζει λιγότερο από ό,τι ένα της κυρίας Αγγελοπούλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω κανέναν υπουργό να είπε κάτι τέτοιο. Είπα ότι υπάρχει στενή σχέση και σχέση συνεργασίας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 January 2003 - 16:05:09 UTC