Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-01-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, πριν περάσουμε στη συζήτησή μας, να κάνω δύο αναφορές σε θέματα της επικαιρότητας.

Η πρώτη αφορά τη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο. Είναι γνωστό ότι οι εργασίες της Συνόδου εξελίσσονται. Εκείνο που θέλω να τονίσω έχει σχέση με το θέμα των διαδηλώσεων και την αγωνία που υπάρχει, όπως τουλάχιστον αυτή εκδηλώνεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς και δελτία ειδήσεων που ακούμε από το πρωί.

Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Εχουμε πει, από την πρώτη στιγμή -και αυτό είναι πάγια πολιτική μας- ότι δεν θεωρούμε τους διαδηλωτές ως αντιπάλους. Αντιθέτως. Εχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και έχουμε συζητήσει με τις οργανώσεις τους, προκειμένου ο προβληματισμός που αναπτύσσουν, οι θέσεις τους για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία στην Ευρώπη να συμπεριληφθούν στον προβληματισμό ο οποίος, ήδη, αναπτύσσεται και μέσα στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών και, κατά το δυνατό, να συμπεριληφθούν και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις κοινωνικές οργανώσεις για καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και υψηλότερο επίπεδο ποιοτικής προστασίας.

Θέλω να τονίσω ότι είναι δικαίωμα των οργανώσεων να διαδηλώσουν, είτε ζητώντας να μη γίνει πόλεμος στο Ιράκ, είτε ζητώντας να ανέβει το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι καλό για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Θέλω, δε, να πιστεύω ότι οι διαδηλώσεις θα εξελιχθούν ειρηνικά, όπως αρμόζει στις οργανώσεις των εργαζομένων, όπως αρμόζει στις κοινωνικές οργανώσεις και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Χθες, σε μερίδα των ΜΜΕ, αναπτύχθηκε μια επιχειρηματολογία ή κάποια προσπάθεια εμφάνισης ενός δήθεν σκανδάλου, με αφορμή την απόφαση για την ακύρωση του διαγωνισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Κατανοώ ότι υπάρχουν αντιτιθέμενα επιχειρηματικά συμφέροντα και πολλές φορές αυτά τα συμφέροντα βρίσκουν διέξοδο και δια ορισμένων ΜΜΕ, προκειμένου να πιέσουν για τις απόψεις τους. Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνησή μας, δεν δέχεται καμία πίεση, ότι η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία του δημόσιου χρήματος. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, διότι -και αυτός ήταν ο κύριος λόγος- οι προσφορές ήταν πολύ υψηλότερες από το πλαφόν που είχε θέσει η κυβέρνηση και σκοπός της διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει τώρα είναι το κόστος να είναι, κατά το δυνατό, στα επίπεδα που είχαμε προκαθορίσει, στις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει. Προστατεύουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τα χρήματά του και σε αυτή τη θέση θα μείνουμε απαρέγκλιτα, δεν θα μετακινηθούμε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, μας είπατε ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την κα Αγγελοπούλου είναι άριστες. Η ίδια, όμως, αργά το απόγευμα, έβγαλε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι δεν "σηκώνει μύγα στο σπαθί της" και απάντησε βέβαια σε όλα αυτά, στις διαρροές που υπήρξαν, με έντονη τη δυσφορία και την ενόχλησή της. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν με ρωτάτε αν η κυβέρνηση "σηκώνει μύγα στο σπαθί της", σας λέω ότι ήδη έχω τοποθετηθεί. Κανένας μας, εκτιμώ, δεν "σηκώνει μύγα στο σπαθί του", όσον αφορά ορισμένα ζητήματα και πολύ καλά κάνουμε όλοι μας. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, όπως σας ανέφερα προηγουμένως. Ομως, η κα Αγγελοπούλου δεν αναφέρεται στην κυβέρνηση. Σας ξαναλέω ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την κα Αγγελοπούλου είναι πολύ καλές. Βεβαίως και με τον Πρωθυπουργό. Συνεργαζόμαστε στενά με την κα Αγγελοπούλου και την οργανωτική Επιτροπή του "Αθήνα-2004", προκειμένου να διεξάγουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΑΚΗΣ: Πολλές ...μύγες βλέπω να υπάρχουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μάλλον, πολλά σπαθιά -θα έλεγα- υπάρχουν. Γι` αυτό, το καλύτερο που έχουμε να πούμε είναι να μπουν όλα τα σπαθιά στη θήκη τους και να κοιτάξουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, γιατί έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και αυτό περιμένει από μας ο ελληνικός λαός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι ενοχλημένη η κυβέρνηση από το γεγονός ότι ο "Αθήνα-2004" ζήτησε περισσότερα χρήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, ποτέ δεν είπαμε τέτοιο πράγμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πώς προέκυψαν τότε αυτές οι διαφωνίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υφίστανται διαφωνίες. Η κυβέρνηση καθόρισε τις θέσεις της γύρω από τα θέματα των προϋπολογισμών. Αυτό ήταν πολύ φυσικό. Είναι λογικό να συνεδριάζει η κυβέρνηση για να κρατηθεί ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων στο ύψος που έχουμε προκαθορίσει. Θα μας κατηγορούσατε πρώτοι και θα είχατε δίκιο, αν δεν φροντίζαμε οι προϋπολογισμοί να είναι στο πλαίσιο που είχαμε προκαθορίσει. Αυτό κάναμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν υπάρχει καμία αντιδικία, ούτε με την κα Αγγελοπούλου, ούτε με τον "Αθήνα-2004".

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τα 250 δις που ζητά επιπρόσθετα η κα Αγγελοπούλου είναι μέσα στο πλαίσιο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι έχουμε θέσει όρους και προϋποθέσεις όχι βεβαίως προς την κα Αγγελοπούλου, για το τι καλύπτουμε και πώς το καλύπτουμε. Σε όλα πρέπει να υπάρχει μία τάξη και να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός. Αυτό δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Στη συνάντηση του κ. Ντε Σότο με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών έγινε καθόλου συζήτηση για το ενδεχόμενο της τρίτης πρότασης του Γ.Γ. του ΟΗΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ντε Σότο είναι μεσολαβητής. Τις αποφάσεις τις παίρνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και αν το εκτιμήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Με τον κ. Ντε Σότο ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από την πορεία συζήτησης του Σχεδίου Ανάν, τα προβλήματα που υπάρχουν και τις προοπτικές που διανοίγονται. Τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης είναι χρήσιμα για την ελληνική πλευρά, αλλά και για την τελική εικόνα που θα μεταφέρει ο κ. Ντε Σότο προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ποιές προοπτικές διανοίγονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Ντε Σότο, όπως και εμείς, αναζητά τρόπους, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με βάση το αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάν. Η ελληνική πλευρά είναι σύμφωνη στην ανάγκη έντασης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το Σχέδιο Ανάν. Γνωρίζετε, όμως, ότι τα εμπόδια έχουν εγερθεί από την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής και εν μέρει της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Ντε Σότο καταβάλλει προσπάθειες. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα, εκτιμήσεις μπορεί να υπάρχουν. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ΟΗΕ και τους ενδιαφερόμενους, που είναι οι δύο κοινότητες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν τελικά μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το χρονοδιάγραμμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, αυτό δεν γίνει εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, κινδυνεύει η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.; Και το λέω για τον εξής λόγο: Ο κ. Κληρίδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε ότι υπάρχει ακόμα η ουρά του Ελσίνκι, ότι θα πρέπει να είμαστε λογικοί, να οδηγηθούμε σε λύση, διότι αν δεν οδηγηθούμε σε λύση ή εμείς είμαστε οι αρνητικοί, δηλαδή η ελληνική πλευρά, η ουρά του Ελσίνκι, είπε χαρακτηριστικά "ισχύει ακόμα". Τι σήμαινε αυτό το πράγμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Κληρίδη, πρέπει να ρωτηθεί ο κ. Παπαπέτρου. Είναι, όμως, πολύ καλά γνωστό ότι η υπόθεση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. έχει λήξει, με την απόφαση της Κοπεγχάγης, η οποία δικαιώνει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τη δουλειά που έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως ο κ. Ντε Σότο έφερε τρίτο Σχέδιο Ανάν σήμερα στην Αθήνα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Ο κ. Ντε Σότο καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να διερευνήσει τις προσπάθειες όλων των πλευρών γύρω από τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή χθες ο Πρωθυπουργός προϊδέασε την ελληνική κυβέρνηση για το τρίτο Σχέδιο Ανάν@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Σχέδιο Ανάν θα το θέσει ο κ. Ανάν. Ο κ. Ντε Σότο κάνει συζητήσεις, που έχουν σχέση με τη διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης. Φυσικά συζητούνται και πτυχές της πρότασης του κ. Ανάν. Τη συνολική εικόνα που σχηματίζει ο κ. Ντε Σότο, τη μεταφέρει στον κ. Ανάν και μετά γίνονται οι τελικές επιλογές του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην Κύπρο έχει διαρρεύσει ότι ο κ. Ντε Σότο προσανατολίζεται σε τρίτο Σχέδιο με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και τρίτο Σχέδιο Ανάν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το έφερε ο κ. Ντε Σότο. Αυτό θα το αποφασίσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Οταν ο κ. Ντε Σότο μεταφέρει σχέδια, τα μεταφέρει επισήμως. Δεν σας κρύβουμε τίποτα.

ΠΕΓΚΟΣ: Το "Εθνος" δημοσιεύει σήμερα μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία η Καίτη Γαρμπή θα είναι συνυποψήφιά σας στη Β@ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Τι λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα του Κινήματος.

ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ: Το 2003 θα είναι η χρονιά των εισαγγελέων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Κρουσταλλάκη, τις οποίες θα σας παρακαλούσα να τις διαβάσετε στο σύνολό τους, διότι παρότι έκανε δύο δηλώσεις φοβούμαι ότι προβλήθηκε μόνο η μία. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να προσέξετε εκείνο το σημείο των δηλώσεων του κ. Κρουσταλλάκη που λέει ότι οι αναφορές του βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντίστοιχες αναφορές του Πρωθυπουργού και σε καμία περίπτωση δεν έχουν πολιτική χροιά. Όπως, επίσης, και την αναφορά στο θέμα της διαφθοράς, για το οποίο είπε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει αρμονική συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά και με όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Ας μην προσπαθούμε να προκαλούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Υπάρχουν δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ., μετά από μία σύσκεψη που έγινε σήμερα για το θέμα του ΙΚΑ. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι πράγματι αυτό που προσβάλλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού είναι να προσπαθεί η Ν.Δ. να εμφανιστεί ως τιμητής και προστάτης των εργαζομένων και των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Είναι γνωστό ποια είναι η πολιτεία της, ποια τα έργα της στον τομέα αυτό και ποια υποβάθμιση επιφύλαξαν οι κυβερνήσεις της στο Ιδρυμα και στο θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Εμείς απαντάμε με έργα. Αυτό μας ενδιαφέρει. Και θέλω να θυμίσω ότι στο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε χθες ενώπιον του ελληνικού λαού γι` αυτό το εξάμηνο, περιλαμβάνεται και η μείωση του χρόνου αναμονής για τις συντάξεις, με προοπτική στο τέλος του 2003, οι συντάξεις να χορηγούνται εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης. Περιλαμβάνεται, επίσης, η επέκταση του τηλεφωνικού ραντεβού σε όλες τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ, σε όλη την Ελλάδα. Περιλαμβάνεται η προοπτική δημιουργίας έξι μονάδων υγείας 24ωρης λειτουργίας του Ιδρύματος, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής για την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού και βεβαίως, ο θεσμός της αυτόματης θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας. Εμείς απαντάμε με έργα. Η Ν.Δ. μένει μόνο στα επικοινωνιακά τρικ. Υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, όταν επιχειρεί να εμφανιστεί ως δήθεν προστάτης της κοινωνικής ασφάλισης, όταν αυτή είναι που τόσα δεινά συσσώρευσε στην κοινωνική ασφάλιση, όταν ούτε θέλει, ούτε μπορεί, όπως αποδείχθηκε και στην τελευταία συζήτηση του σχεδίου νόμου, που είναι πλέον νόμος, να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης. Καλούμε και τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., αλλά και τον υπεύθυνο τομεάρχη κ. Ν. Κακλαμάνη να δουν το έργο που γίνεται στο ΙΚΑ, περίπου σε ένα μήνα από σήμερα, στα εγκαίνια της ογκολογικής κλινικής του Ιδρύματος.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 24 January 2003 - 14:05:06 UTC