Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Σε λίγη ώρα, στις 13.15, έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Στις 12.30, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Τουρκίας.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, με αντικείμενο την προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Δανίας, η οποία ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε. Στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στην έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, το οποίο, ως γνωστόν, λειτουργεί με ευθύνη της Ακαδημίας Αθηνών. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα και στη συνέχεια θα παραστεί, κατά τα ειωθότα, στο δείπνο που παραθέτουν στο Περιστέρι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στο Γ@ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη και στις 11.15, θα επισκεφθεί τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, όπου, ως γνωστόν, έγινε η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα απασχόλησης και εισηγητή τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η συνάντηση με το Δανό Πρωθυπουργό κ. Ρασμούσεν.

Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει πιθανότητα να προστεθούν κάποιες συναντήσεις ή επισκέψεις του Πρωθυπουργού προς το τέλος της εβδομάδας.

Τη Δευτέρα (7.10), στις 2 μετά το μεσημέρι, θα υπάρξει γεύμα με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά το οποίο ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση για την πορεία της οικονομίας

Την Τρίτη (8.10), στις 11 το πρωί, θα απευθυνθεί με πολιτική ομιλία προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Στις 13:00 θα συνεδριάσει το επικοινωνιακό επιτελείο.

Την Τετάρτη (9.10), στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και στις 12:00 θα προεδρεύσει της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Πέμπτη (10.10), στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου μετά τη σχετική συνομιλία που θα έχει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, θα υπάρξουν εξαγγελίες για θέματα ασφάλειας των πολιτών.

Θέλω να σας ενημερώσω, επίσης, ότι πραγματοποιείται ήδη συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου με τα σωματεία των λαϊκών αγορών. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση από τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο που έχει κατατεθεί και προβλέπει μια μικτή επιτροπή που θα συζητήσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των λαϊκών αγορών με την ενδυνάμωση των οργάνων και διαδικασιών ελέγχου, ώστε να σταματήσει το παραεμπόριο. Γι` αυτό το λόγο, πιστεύω ότι η πρόταση που έχει καταθέσει ο υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός τέτοιου διαλόγου. Από τη σημερινή συνάντησή τους με τον κ. Θεοδώρου μπορεί να υπάρξει κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, και οι ίδιοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα πρέπει να σκεφθούν ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα αποβεί σε όφελός τους, διότι θα αντιμετωπίσει το παραεμπόριο και ότι ανοίγεται ο δρόμος για έναν πραγματικά θεσμικό εκσυγχρονισμό, με ό,τι αυτό σημαίνει, της όλης διαδικασίας και λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το λέω αυτό και θα το ξαναπώ ότι οι εκλογές γίνονται για την Αυτοδιοίκηση και δεν αναιρούν το κυβερνητικό έργο.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, η εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», έγραψε ότι ο Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, καταφέρθηκε εναντίον ΜΜΕ, καναλιών συγκεκριμένα, ονοματίζοντας σύμφωνα με το δημοσίευμα τον ALPHA και το STAR. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση, εσείς δηλαδή, επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε ένα τέτοιο δημοσίευμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το είπα και χθες, μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να το επαναλάβω και σήμερα ότι ο Πρωθυπουργός όταν θέλει να πει κάτι, το λέει δημόσια και η κυβέρνηση όταν θέλει να πει κάτι, επίσης το λέει δημόσια. Λοιπόν, δεν υπήρξε κανένα τέτοιο θέμα. Βεβαίως, όταν με ρωτάει συνάδελφός σας, τι έχετε να πείτε για τη γενικότερη εμφάνιση των τηλεοράσεων κατά το 3μηνο της τρομοκρατίας, αυτό θα απαντήσω. Το έχω πει δέκα φορές μέχρι τώρα. Οταν ερωτώμαι, "τι έχετε να πείτε για τη γενικότερη στάση των ΜΜΕ, καθ` όλη τη διάρκεια της συζήτησης γύρω από την τρομοκρατία επί δύο-τρεις μήνες" και όταν έχω πει δέκα φορές ότι πρέπει να προσέχουμε -διότι δεν πρέπει να μετατρέπουμε την ιστορία αυτή σε «σόου»- και να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση και να μη δίνουμε τόση σημασία στα σενάρια, τα οποία ορισμένοι περιφερόμενοι «παραμυθάδες» αναπτύσσουν, αυτός είναι ένας γενικός κανόνας και μια γενική παρατήρηση. Την έχω διατυπώσει πάρα πολλές φορές και την επανέλαβα για δέκατη ή ενδέκατη φορά χθες. Δεν έχει αυτό καμία θέση έμμεσης επιβεβαίωσης κάποιας αναφοράς του Πρωθυπουργού ή κάτι τέτοιο. Ηταν άλλη ερώτηση και απάντησα στην ερώτηση που μου έγινε. Σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό που με ρώτησε ευθέως, εάν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ή επιτέθηκε, όπως γράφτηκε, κατά τηλεοπτικών σταθμών, απαντώ, επίσης ευθέως, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημόσια. Ο Πρωθυπουργός έκανε τις συνήθεις γενικές αναφορές, τις οποίες και δημοσίως έχει κάνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, στην απάντησή σας, χρησιμοποιήσατε μια φράση που θέλει διευκρίνιση, τουλάχιστον από μένα. Μιλήσατε για κάποιους που κάνουν καλά τη δουλειά τους και για κάποιους που δεν την κάνουν καλά. Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος; Ποιοι δεν την κάνουν καλά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος, διότι η παρατήρησή μου δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα. Είναι η πολλοστή φορά που τη διατύπωσα. Εχει περισσότερο χαρακτήρα επισήμανσης και όχι επίθεσης κατά κάποιου συγκεκριμένου. Επισήμανση για αποφυγή από όλους μας. Δεν μπορεί να σιωπούμε όταν βλέπουμε, για παράδειγμα, κάποιους κυρίους να γυρίζουν στα κανάλια -τους αποκάλεσα παραμυθάδες και το έκανα μετά λόγου γνώσεως- και να αναπτύσσουν σενάρια ότι ο Κουφοντίνας είναι στα υπόγεια της ΕΥΠ ή ότι γνωρίζουμε πού είναι ή ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον κρύβουν, διότι φοβούνται. Ειπώθηκαν αυτά. Δεν γίνεται να μην τα σχολιάσουμε και πρέπει να προσέχουμε για να μη μεταβάλλουμε το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε τηλεοπτικό «σόου». Αυτό είπα και εξακολουθώ να το λέω.

ΜΙΧΑΗΛ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Γιατί με το γεγονός ότι εσείς δεν γίνατε πιο συγκεκριμένος -δεν θα επιμείνω σε αυτό- δημιουργείται η εντύπωση στον πολίτη ότι γενικά παίρνει η μπάλα όλους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τονίσει κατ` επανάληψη -εσείς είστε εδώ τακτικά- ότι δεν εννοώ όλους. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακριβώς. Σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι συμπεριφορές ορισμένων καναλιών, όπως η διακίνηση ονοματολογίας κ.λπ. είχαν καταδικαστεί από εσάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι επειδή έχω το θάρρος της γνώμης μου, όταν έχω κάτι να πω, το λέω δημόσια. Γνωρίζετε ακόμη ότι έχω καταγγελθεί κατ` επανάληψη γι αυτό από συναδέλφους σας. Δεν με πειράζει, δεν με ενοχλεί. Το να κάνουμε μια δημόσια αναφορά στις απόψεις μας, νομίζω ότι είναι επιβεβλημένο για τον κάθε πολιτικό. Από κει και πέρα, ο κάθε πολιτικός κρίνεται και αυτός. Αλλά, αλίμονο εάν αυτό μας κάνει να μην ανταποκρινόμαστε, να μην προωθούμε τις απόψεις μας και, εάν θέλετε, να μη σημειώνουμε πράγματα που μπορεί να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα σε ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία, αλλά και τη χώρα μας, όπως είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν μπορεί την τρομοκρατία να την αντιμετωπίζουμε ως τηλεοπτικό «σόου». Αυτό δεν θα σταματήσω να το λέω.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Στην ερώτηση του κ. Μιχαήλ, εσείς διαψεύσατε το γεγονός της αναφοράς του κ. Σημίτη στο Ε.Γ., ωστόσο την ίδια ώρα στελέχη του κόμματος, μέλη του Ε.Γ. το επιβεβαιώνουν. Ηθελα να κάνω πρώτα αυτή την ερώτηση και δεύτερον: Σήμερα το βράδυ έχει μια ομιλία ο κ. Καραμανλής, με θέμα την τρίτη ηλικία, στον Πειραιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά. Και ήθελα να ρωτήσω, μπορούν ορισμένοι δήμοι, οποιοιδήποτε δήμοι να κάνουν συγκεντρώσεις κομμάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο πρώτο ερώτημά σας, δεν ξέρω κανένα μέλος του Ε.Γ. να επιβεβαιώνει τη σχετική πληροφορία. Βεβαίως, εάν ρωτήσω εσάς, θα μου πείτε ότι ο δημοσιογράφος δεν αποκαλύπτει ποτέ τις πηγές του και δεν θα βγάλουμε άκρη. Κατόπιν τούτου, αυτό που έχω επισήμως να δηλώσω, είναι αυτό που είπα και όποιος έχει περί του αντιθέτου άποψη, να μας την πει. Σας το λέω πολύ καθαρά, για να έχουμε καθαρές εξηγήσεις μεταξύ μας. Για το δεύτερο ζήτημα που θέσατε με το Δήμο Πειραιά: Διάβασα τη σχετική ανακοίνωση. Βεβαίως, δικαίωμα του καθενός είναι να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με πολιτικά κόμματα. Αλλά, επιτρέψετε μου να πω ότι 13 ημέρες προ των εκλογών η συνδιοργάνωση από το Δήμαρχο Πειραιά με ένα πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένα τη Ν.Δ. μιας εκδήλωσης που φαντάζομαι ότι ο κ. Καραμανλής θα επιτεθεί στην κυβέρνηση και πιθανώς και σε άλλους υποψήφιους, πλην αυτού που στηρίζει η Ν.Δ., δεν είναι η σοφότερη ενέργεια. Αλλά, γι αυτό, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από το λαό. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι δεν είναι δικαίωμά του. Το θέμα είναι τι σήμα δίνει την κάθε χρονική περίοδο.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Μπορούμε να υποθέσουμε, όμως, ότι συνεχίζεται και η λειτουργία του Δήμου, όπως της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το αγνόησα αυτό, γι αυτό είπα ότι είναι δικαίωμά του. Από κει και πέρα όμως, 13 ημέρες προ των εκλογών, «η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, πρέπει και να το δείχνει».

ΣΕΪΖΟΒΑ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, παρά τις διαμαρτυρίες που δέχομαι καμιά φορά, αποφεύγω να κάνω σχόλια για εκλογές που αφορούν άλλες χώρες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, απ` ό,τι φαίνεται, οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Με αυτή την έννοια, εάν έτσι είναι τα πράγματα, το χαιρετίζουμε.

ΜΙΧΑΣ: Στο εκλογικό φυλλάδιο ενός υποψηφίου, του κ. Αναστόπουλου που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, αναφέρονται στο βιογραφικό του δύο καθοριστικά στοιχεία. Πρώτον, ότι διοργάνωσε την επίσκεψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς στην Ηλιούπολη και δεύτερον, ότι υπήρξε διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, από το 97'-99@. Θέλω να ρωτήσω το εξής: Πιστεύετε ότι αυξάνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, έναντι του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το ότι ο διευθυντής του πιο ευαίσθητου υπουργείου, αυτού των Εξωτερικών, ήταν ταυτόχρονα και ο συνεργάτης που διοργάνωνε φιέστες για τον κατεξοχήν φυγόδικο του Διεθνούς Δικαστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, θα ήθελα να σας πω ότι δεν έχω δει τα βιογραφικά των υποψήφιων νομαρχιακών συμβούλων, αλλά δεν αμφισβητώ αυτό που λέτε. Φαντάζομαι ότι καθένας στο βιογραφικό του μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι γράφεται στα βιογραφικά χιλιάδων υποψηφίων που είναι στους συνδυασμούς που υποστηρίζει το κόμμα που ανήκω, ούτε μπορώ να σχολιάζω τα βιογραφικά τους. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι η θέση της Ελλάδας απέναντι σε αυτά τα ζητήματα είναι ιδιαίτερα καθαρή. Γνωρίζετε ότι με ιδιαίτερη προσοχή ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έχει σταθεί απέναντι στα ζητήματα της διευκόλυνσης του έργου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Εχουμε κάνει ό,τι μπορούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ώστε να διευκολύνουμε το έργο, σύμφωνα με αυτά που μας ζητούν οι αρμόδιες αρχές.

ΚΑΠΠΟΣ: Ειδικά ως προς το θέμα της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων, υπήρξε μια αντιδιαστολή απόψεων μεταξύ εσάς και του κ. Ρουσόπουλου. Εκφράσατε κάποιες θέσεις εσείς και κάποιες θέσεις και υπαινιγμούς ο κ. Ρουσόπουλος. Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα μας συστήνατε να πιστεύουμε τα πορίσματα των δημοσκοπήσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα αυτό, ό,τι είχα να πω το είπα, κατά τον πλέον σαφή τρόπο, και πιστεύω ότι το καταγράψατε, όπως καταγράψατε και τις απόψεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. Αρα, δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο χρειάζεται να επανέλθω. Εξάλλου, όλοι αποδεχθήκαμε ότι θα τηρήσουμε τη δεοντολογία και δεν θα δημοσιευθούν δημοσκοπήσεις, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από όλες τις πλευρές ακούστηκε αυτό και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η ιδιαίτερα σωστή δεοντολογική παρατήρηση θα τηρηθεί από όλους μας. Εδώ, όμως, προκύπτει ένα άλλο θέμα, το οποίο αξίζει να το σχολιάσουμε: Πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχα επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις και τις μετρήσεις. Χαίρομαι, διότι και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. διαπίστωσε χθες, με ανακοίνωσή του, τη σχετική ανάγκη. Πράγματι, εμείς κάναμε μια παρατήρηση χθες. Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές παρατηρήσεις, τις οποίες δεν υιοθετώ, είχαν ακουστεί και από την πλευρά της Ν.Δ. Και πέρυσι το Νοέμβριο είχαμε μια τέτοια παρέμβαση και φέτος, τέλος Αυγούστου. Αν χρειαστεί, θα τις αναφέρω, τις έχω στη διάθεσή σας. Για να μπορούμε, όμως, τελικά να μην έχουμε τέτοιες παρεμβάσεις και η κοινή γνώμη να είναι ήσυχη ότι αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες, πιστεύω ότι είναι ώρα να δούμε την αναγκαιότητα μιας θεσμικής παρέμβασης. Βεβαίως, για να γίνει αυτό θα προηγηθεί διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να επιδιωχθεί η συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων.

Τι θα πρέπει να αφορά αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο; Τρία ζητήματα είναι τα πιο σημαντικά:

Το πρώτο, αφορά το νομικό καθεστώς των ιδίων των εταιριών. Μιλώ για ζητήματα που συνδέονται με τη διαφάνειά τους και ορισμένα ασυμβίβαστα που πρέπει να συζητήσουμε.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα, αφορά τη διενέργεια των δημοσκοπήσεων. Εδώ, θα πρέπει να δούμε κανόνες δεοντολογίας και πρακτικές, οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται από όλους.

Και το τρίτο, αφορά τη σύσταση ανεξάρτητου οργάνου ελέγχου των δημοσκοπήσεων και των κανόνων, το οποίο δεν μπορεί να είναι μόνο υπό τη δική μας ευθύνη, διότι, θα εγερθούν κάθε μορφής αμφισβητήσεις. Πρέπει να γίνει αυτό με έναν αποδεκτό τρόπο. Να συμμετέχουν, δηλαδή, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, οι ενώσεις τους και να μπορούμε να είμαστε όλοι βέβαιοι ότι αυτό το όργανο κάνει σωστά και αξιοκρατικά τη δουλειά του.

Επειδή, όμως, στην Ελλάδα χρειάζεται να παρουσιάσεις και συγκεκριμένες απόψεις, να είστε βέβαιοι ότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου -το επεξεργαζόμαστε, ήδη, εδώ και αρκετό καιρό- θα παρουσιάσουμε την αρχή ενός τέτοιου πλαισίου διαλόγου. Θα συζητήσουμε και με τους ενδιαφερόμενους και με τα πολιτικά κόμματα και θέλω να πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση, μέσα στους επόμενους μήνες, θα μπορέσουμε, ως αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου, να φέρουμε ένα πλαίσιο στη Βουλή προς ψήφιση, το οποίο να συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία για να σταματήσει αυτή η ιστορία που συνεχώς επαναλαμβάνεται. Δηλαδή, είτε να έχουμε παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας, είτε να γίνονται σχόλια τα οποία κάθε φορά έρχονται να σημειώσουν ορισμένα πράγματα, δικαιολογημένα ή μη και να θέσουν εν αμφιβόλω όλη αυτή την υπόθεση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ακριβώς ενόχλησε την κυβέρνηση προχθές και προέβη σε αυτό εδώ το σχόλιο που έκαναν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Την ενόχλησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας που δεν ήταν γνωστό χθες και υπήρχε; Την ενόχλησε ότι η Ν.Δ. παράγγειλε μια δημοσκόπηση και τη δημοσιοποίησε όταν ήθελε ή την ενόχλησε, ας πούμε, ότι τα στοιχεία δεν ήταν ακριβή, όπως λέτε εσείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια όταν είναι, αλλά θα πρέπει να δείχνει και τίμια. Το είπα και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Οταν μια εταιρία δημοσκοπήσεων έχει συγγένεια με την εταιρία που κάνει την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ., δημιουργείται ένα ζήτημα. Ιδιαίτερα όταν έχουμε ξαφνικά μια δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, μια δημοσκόπηση για ένα τελείως άσχετο ζήτημα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, αυτά δεν τα λέγατε από πριν; Να πείτε ότι η τάδε εταιρία έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς δεν θέλουμε να αντιδικούμε με τις εταιρίες. Θέλουμε να γίνονται σωστά οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις. Αρα, εφόσον όλοι δεχόμαστε ότι υπάρχει η ανάγκη ενός νέου πλαισίου, χαίρομαι ιδιαιτέρως που θα γίνει. Ελπίζω η Ν.Δ., όπως και τα άλλα πολιτικά κόμματα και οι φορείς, καλόπιστα να συζητήσουν μαζί μας πάνω στις αρχές που θα θέσουμε για τη δημιουργία αυτού του πλαισίου. Δεν προτιθέμεθα να αιφνιδιάσουμε κανέναν, ούτε να κάνουμε καμία μονομερή ενέργεια. Ομως, η συζήτηση αυτή θα πρέπει να ανοίξει.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ερώτηση του συναδέλφου δεν πήραμε απάντηση. Οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι να πιστεύουν ή όχι τις δημοσκοπήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ορισμένες απαντήσεις, εκ των πραγμάτων, έχουν δοθεί από την όλη συζήτηση που έγινε. Θα πρέπει τελικά όλοι να προβληματιστούμε. Εχω στο γραφείο μου δύο ανακοινώσεις του κ. Ρουσόπουλου. Η μία είναι από πέρυσι το Νοέμβριο και αφορά μια δημοσκόπηση που είχε παραγγείλει το ΠΑΣΟΚ και η άλλη είναι φετινή, του Αυγούστου και αφορά μια δημοσκόπηση που έκανε η κρατική ραδιοτηλεόραση. Αν θέλετε, προσθέστε και τη χθεσινή μου δήλωση. Μόνο αυτό το γεγονός -και δεν επιχειρώ να ρίξω σε κανέναν άδικο ή δίκιο- θέτει επί τάπητος το θέμα της συζήτησης ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου. Εάν τελικά στην Ελλάδα κάπου πρέπει να συμφωνούμε, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, να το κάνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν θυμάμαι καλά από την προηγούμενη συζήτηση που είχε προκύψει πάλι λίγο πριν ή μετά το Πάσχα, σε αυτή την πρωτοβουλία σας για την ανάγκη ενός νέου πλαισίου, δεν είχατε συμπεριλάβει μόνο τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, αλλά και τις τηλεμετρήσεις και παντός άλλου τύπου μετρήσεις της κοινής γνώμης. Στην τωρινή πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνεται και αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εργαζόμαστε, ήδη, για όλα αυτά τα θέματα. Απλώς, μας πήρε περισσότερο χρόνο, από ό,τι αρχικώς υπολογίζαμε, διότι είναι πολύ σοβαρό και δύσκολο το εγχείρημα αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 September 2002 - 14:05:09 UTC