Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Τη Δευτέρα, στις 11.30 πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια, στις 12.30, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Τουρκίας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Χθες, για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες, δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία δέχθηκαν την επίθεση "γνωστών-αγνώστων" με αποτέλεσμα να υπάρχει όχι μόνο φθορά της περιουσίας, αλλά παράλληλα να κινδυνεύσει η ζωή τους. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αρχές ασφαλείας, μάλλον -στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αστυνομία- πρέπει να προστατεύσουν και τους πολίτες και τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένοι που πιθανώς να θέλουν να χρησιμοποιήσουν άλλες μορφές δράσης. Αυτές είναι βεβαίως καταδικαστέες. Ο,τι πάντως περνά από το χέρι μας, το κάνουμε και είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, προκειμένου να προστατεύσουμε τη δυνατότητα των δημοσιογράφων να προσφέρουν στο έργο της ενημέρωσης. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι χρειάζεται συνεργασία των Ενώσεών σας με τις αρχές. Οι νόμοι είναι σαφείς και καταδικάζουν όλους αυτούς που επιχειρούν αυτές τις ενέργειες.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, οι πορείες αυτές υποτίθεται ότι παρακολουθούνται και η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν "παρακολουθούμε", δημιουργούμε προβλήματα γιατί παρακολουθούμε. Εχει πει επανειλημμένα ο κ. Χρυσοχοϊδης ότι θα αποσυρθεί η Αστυνομία από τις πορείες, όπως ακριβώς έχετε οι ίδιοι ζητήσει πολλές φορές. Σας είπα ότι χρειάζεται συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα, διότι είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο. Δεν αποτελεί διεκδίκηση απόψεων το να δέρνουν δημοσιογράφους. Αυτό το καταδικάζουμε. Είμαστε από την ίδια πλευρά σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίζουμε το πλαίσιο στο οποίο να ασκείται η σωστή ενημέρωση και να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Χρειάζεται, όμως, συνεργασία, διότι, εάν πρέπει να προστατεύονται οι πορείες, δεν θα πρέπει να έχουμε άλλες φωνές που να μας λένε ότι προσπαθούμε κάτι να αστυνομεύσουμε ή κάποιο πρόβλημα να προκαλέσουμε. Χρειάζεται, λοιπόν, συνεννόηση, ώστε να έχουμε κοινά αποδεκτούς κανόνες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχω την εντύπωση ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν θεσμικό καθήκον να προστατεύουν τους πολίτες. Επειδή θέτετε ένα ζήτημα συνεργασίας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι αστυνομικές αρχές έχουν καθήκον να προστατεύουν τους πολίτες και τους δημοσιογράφους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι` αυτό. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία για να δούμε τι μέτρα χρειάζονται, σε ποιους χώρους υπάρχει κίνδυνος, ώστε να αντιμετωπιστεί. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε από την ίδια πλευρά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα συναντήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. με τον υποψήφιο για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς Γιώργο Καρατζαφέρη. Μήπως έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για ποιό λόγο να το σχολιάσω; Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχουμε Δημοκρατία και ο καθένας έχει δικαίωμα να συναντιέται με όποιον επιθυμεί. Αυτό δεν θα το κρίνουμε εμείς, θα το κρίνετε εσείς.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως έχετε κάτι για τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Γνωρίζετε ότι είμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση. Δεν έχει αλλάξει κάτι από την ενημέρωση που κάναμε εδώ, την προηγούμενη Τετάρτη και ήταν αναλυτική. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε από πολύ κοντά το θέμα. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Προεδρία για οτιδήποτε χρειαστεί. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο όλων αυτών των συζητήσεων, την ερχόμενη Παρασκευή, θα βρίσκεται εδώ ο Δανός Πρωθυπουργός, για να μας ενημερώσει κυρίως για τα θέματα της Προεδρίας και για τη συνεργασία μας για την επόμενη προεδρία, αλλά μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και όλα αυτά τα θέματα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 September 2002 - 13:05:08 UTC