Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Θα ήθελα το σχόλιο ή την αντίδραση της κυβέρνησης για τα στοιχεία που περιέχει η κοινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι, οι οποίες κάνουν λόγο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς στη χώρα μας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει σημερινή αντίδραση από επίσημα χείλη. Υπάρχει αναφορά-απάντηση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Βαγγέλη Μαλέσιου σε κάποιες εφημερίδες, αλλά μπορώ να σας πω κι εγώ, σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, τα εξής:

Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που κατά κοινή ομολογία και σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις του ΟΗΕ, δείχνει μεγάλη προσοχή και σέβεται ιδιαίτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η λειτουργία της Δημοκρατίας μας είναι πολύ καλή. Αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες ελευθερίες, που σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Βεβαίως, υπήρξαν στο παρελθόν -και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι κάποιο τέτοιο πρόβλημα δεν θα υπάρξει και στο μέλλον- κάποιες περιπτώσεις που ορισμένα αστυνομικά όργανα κατέφυγαν σε πράξεις βίας, με τις οποίες κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει. Γι` αυτές τις περιπτώσεις, όμως, έχουν επιληφθεί τα αρμόδια όργανα και έχουν επιβληθεί ποινές. Εγιναν αμέσως ΕΔΕ και επιβλήθηκαν τιμωρίες που έφθασαν ακόμη και στην απόταξη. Βεβαίως, υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια από τους ενδιαφερομένους, από εκείνους οι οποίοι ενέχονται στις πράξεις αυτές και οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν μπορεί να προκαθοριστούν από εμάς. Γνωρίζετε ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πάσης μορφής βίας. Εχει εκφράσει την αντίθεσή της και έμπρακτα σε κάθε μορφή βίας. Λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να μην εκδηλώνονται παρόμοια φαινόμενα από αστυνομικά όργανα. Τιμωρούμε, δε, παραδειγματικά τις λίγες εκείνες περιπτώσεις που αστυνομικά όργανα παρεκτρέπονται. Φροντίζουμε σε κάθε περίπτωση -νομίζω ότι καλά θα κάνει και η Διεθνής Αμνηστία να μπει σε ένα διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για να ενημερωθεί- να επιλαμβανόμαστε των οποιωνδήποτε προβλημάτων υπάρχουν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Η Επιτροπή Χειρισμού Κρίσεων πότε θα συνεδριάσει για να συζητήσει τις επιπτώσεις από έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία προσδιορισμένη συνεδρίαση. Γνωρίζετε ότι για το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Ιράκ υπάρχει πρόβλεψη στον κρατικό Προϋπολογισμό, με βάση μελέτη που έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην οικονομία. Υπάρχει ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες μιας τέτοιας κρίσης, οι οποίες θα υπάρξουν, εάν γίνει εισβολή στο Ιράκ, όπως θα υπάρξουν και στις άλλες χώρες. Είναι κάτι που θα αφορά όλο τον κόσμο. Εάν, λοιπόν, υπάρξει ένα τέτοιο φαινόμενο και συνοδευτεί με ένταση της παγκόσμιας ύφεσης και με αύξηση των τιμών του πετρελαίου, έχουν γίνει σχετικές προβλέψεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Αλλη μια δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας χθες και δείχνει το αντίστροφο αποτέλεσμα, μια αντίφαση θα έλεγα. Ενώ στο Δήμο της Αθήνας η τάση να εκλεγεί η κα Μπακογιάννη είναι ισχυρότατη, το ίδιο συμβαίνει και στην Υπερνομαρχία με την υποψηφιότητα της κας Γεννηματά. Εχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτή την αντιφατικότητα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει αντιφατικότητα. Είναι πολύ φυσιολογικό κάθε πολίτης, με τα δικά του κριτήρια, να επιλέγει εκείνον που θεωρεί καλύτερο, καταλληλότερο για Νομάρχη ή Δήμαρχο. Με αυτό το κριτήριο θα επιλέξουν οι πολίτες τους υποψήφιους στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Θα επιλέξουν τον καλύτερο για την εξασφάλιση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους και την ανάπτυξη του τόπου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διαβάσατε τη βρετανική έκθεση για την τρομοκρατία, δεν ξέρω πώς την προσδιορίζετε, επίσημη ή ανεπίσημη έκθεση, θα σταθώ σε δύο σημεία: Στο ένα αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι Τύπου υπουργείων και οργανισμών εργάζονται ταυτόχρονα ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Και ότι υπάρχει μια ειδική σχέση ενός τμήματος Τύπου και της αστυνομίας και με τις διαρροές κινδυνεύουν οι έρευνες. Το ερώτημά μου είναι, εάν υπάρχει ασυμβίβαστο και αν υπάρχει στρέβλωση των σχέσεων Πολιτείας και Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία στρέβλωση. Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή είναι ότι από την πλευρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των αρχών ασφαλείας δεν υπάρχει καμία τέτοια πολιτική και καμία πολιτική διαρροών. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί σας που δουλεύουν σε Γραφεία Τύπου υπουργείων και αυτό δεν είναι μυστικό. Εάν επιθυμούν τα αρμόδια όργανα των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ κ.τ.λ.) να μη στελεχώνουν δημοσιογράφοι τα Γραφεία Τύπου υπουργείων και οργανισμών -το βρίσκω παράλογο βεβαίως- δεν έχουν παρά να το πουν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η άποψή σας ποιά είναι, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή και να μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι θεμιτό, δηλαδή, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, δεν υπάρχει εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Υπάρχει εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας. Είναι ο κ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αξιωματικός. Δεύτερον, οι άνθρωποι οι οποίοι στελεχώνουν τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι συνάδελφοί σας και ενεργούν εξ ονόματος και με ευθύνη του υπουργού. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάποιος εξ αυτών να κάνει επιλεκτική πολιτική στο Μέσο που δουλεύει. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Εργασίας που ήμουν πριν, ουδέποτε συνάδελφός σας έκανε επιλεκτική πολιτική για τον εαυτό του.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το "τραβάω" το θέμα: Ολως τυχαίως οι συνάδελφοι που εργάζονται στα Γραφεία Τύπου των υπουργείων, ταυτόχρονα καλύπτουν και το ρεπορτάζ της ευθύνης τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, δεν συμβαίνει αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορεί να είναι κάποιες και να αποτελούν εξαιρέσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν λέω σε τράπεζες ή σε οικονομικά υπουργεία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι μπορεί να συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή, όμως, είναι μια κατάσταση που υφίσταται. Και εγώ επαναφέρω το ερώτημα: Πρώτον, θέτει θέμα η ΕΣΗΕΑ για να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα; Νομίζω ότι δεν το έχει θέσει μέχρι στιγμής. Αλλά, εάν υπάρχει τέτοιο θέμα, πρέπει να μάθουμε ποιοι είναι. Και αυτό το έχω ζητήσει κατ` επανάληψη και έχω συλλέξει πολλά στοιχεία. Δεύτερον, εάν τίθεται θέμα να μην απασχολούνται δημοσιογράφοι σε Γραφεία Τύπου υπουργείων, ας το θέσει η ΕΣΗΕΑ -να μην το θέτει ο καθένας χωριστά- για να δούμε τελικά τι θα κάνουμε. Αλλά, επειδή δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής τέτοιο ζήτημα, επαναλαμβάνω να μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Διότι, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που δουλεύουν κάπου και χρησιμοποιούν τη δουλειά τους δι` ίδιον όφελος. Εάν συμβαίνει το αντίθετο, δεν έχετε παρά να το καταγγείλετε. Και ας το καταγγείλει και η ΕΣΗΕΑ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε να υπάρχει κάποια επίσημη έκθεση Βρετανών σχετικά με τη διαδικασία εξάρθρωσης της 17Ν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει επίσημη έκθεση Βρετανών. Ακούμε και βλέπουμε διάφορα. Ομως, θα ρωτήσω τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και θα σας πω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δημοσιοποιήθηκε από τη @EUROSTAT@ μια έρευνα που δείχνει ότι το επίπεδο της φτώχεια στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τον τρόπο που αναπτύσσονται αυτές οι στατιστικές, εδώ και πολλά χρόνια -δεν είναι τωρινό φαινόμενο- το επίπεδο φτώχειας στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από το μέσο όρο στην Ε.Ε. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Προσεγγίζουμε στον κοινοτικό μέσο όρο ή αποκλίνουμε; Ε, λοιπόν, προσεγγίζουμε το μέσο όρο. Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν το εθνικό εισόδημα.

Πρώτον, η Ελλάδα συγκλίνει σταδιακά με το μέσο επίπεδο της Ε.Ε., όσον αφορά το μέσο όρο του εθνικού εισοδήματος. Εχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς και προχωρούμε σταθερά προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δεύτερον, είναι γνωστό ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κυμαίνονται περίπου στο 25,5 % του ΑΕΠ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 1,2% πιο ψηλά. Πριν μερικά χρόνια η διαφορά ήταν στο διπλάσιο. Εχουμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς, χάρη στους πόρους που παίρνουμε από την ανάπτυξη και συνδέοντας την ανάπτυξη με την κοινωνική πολιτική, μέσω της δίκαιης διανομής του ΑΕΠ. Με μια σειρά μέτρων, όπως είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, καταφέρνουμε και προσεγγίζουμε σταδιακά και το μέσο όρο των κοινωνικών δαπανών, ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι χάρη στην πολιτική μας και τους ρυθμούς ανάπτυξης, καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία περίπου 2%, μέσα σε δύο χρόνια και να έχουμε φθάσει το 9,6%, ενώ πριν ήμασταν στο 11,7% . Και αυτό, βεβαίως, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φτώχειας στην Ελλάδα. Αρα, λοιπόν, έχουμε μια σαφή πορεία σύγκλισης με το μέσο όρο της Ευρώπης. Χρειάζεται ακόμη προσπάθεια. Εχουμε δρόμο να διανύσουμε. Τα σημάδια, όμως, είναι καλά. Τα ποσοστά ανάπτυξης διατηρούνται υψηλά. Και από τους πόρους της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις, όπως τις κάναμε και φέτος με το ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση, για να καλύψουμε και το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου.

ΣΟΥΡΛΑΣ: Είπατε προηγουμένως ότι ο πολίτης επιλέγει τους καλύτερους. Να υποθέσω ότι εάν εκλεγούν περισσότεροι δήμαρχοι της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ θα αναρωτηθεί μήπως ήταν ατυχείς οι επιλογές του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιλέγουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Νομάρχης ή ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί πρέπει να αποδείξει ότι θα είναι ο καλύτερος για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης, για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την τοπική ανάπτυξη. Αρα, είναι σημαντικό πολιτικό θέμα. Εκείνο, όμως, που κρίνεται είναι το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εμφανίζονται ορισμένοι, οι οποίοι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το θέμα με τελείως διαφορετικά κριτήρια, καταπατώντας κάθε έννοια αυτονομίας και ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως είπα χαρακτηριστικά στη χθεσινή δήλωσή μου «είναι κολλημένοι με το χθες της παράταξής τους», που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα.

ΚΑΠΠΟΣ: Προηγουμένως, για το θέμα του ασυμβίβαστου είπατε ότι δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα η ΕΣΗΕΑ. Αναρωτιέμαι πως το λέτε αυτό από τη στιγμή που ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος έχει εκδοθεί από το 1998, έχει σαφή πρόβλεψη για ζητήματα ασυμβίβαστου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΕΣΗΕΑ μου έχει θέσει, κατ επανάληψη, το θέμα να μάθει ποιοί είναι και σε αυτό έχει δίκιο. Εάν ρωτάτε την προσωπική γνώμη μου, σας λέω ότι καλό θα ήταν στα Γραφεία Τύπου να μην υπάρχουν δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το αντικείμενο του συγκεκριμένου υπουργείου. Αλλά, αυτό δεν υπακούει -πέραν μιας δεοντολογίας- σε κανένα νόμο ή διάταγμα. Αυτά τα πράγματα δεν ρυθμίζονται με νόμους. Ρυθμίζονται μέσα από τη ζωή και την τήρηση της δεοντολογίας. Είστε δημοσιογράφοι, μπορείτε να απευθύνεστε στην ΕΣΗΕΑ. Φροντίστε να κρατήσετε τους κανόνες δεοντολογίας. Κάνετε την αυτορύθμισή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν έχετε απαντήσει ως υπουργός Τύπου σε μια ερώτηση που έθεσε η Ν.Δ. πριν από δύο μήνες, για το ποιοι είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται στην ΕΡΤ και για το ύψος των μισθών τους. Το λέω, όχι για τους συναδέλφους της ΕΡΤ, αλλά γιατί η Ν.Δ. επανέρχεται πολλές φορές σε τέτοιου είδους ερωτήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς τις συμβάσεις των συναδέλφων σας. Αρμόδια για να απαντήσει είναι η ΕΡΤ. Αναθέσαμε στην ΕΡΤ -και ενημερώσαμε τη Βουλή- να καταθέσει τα έγγραφα γύρω από αυτά τα θέματα. Η ΕΡΤ έχει απαντήσει. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Δεν εμπλεκόμαστε στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν έχετε ενημερωθεί για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά τη βασιλική περιουσία; Ξέρετε εάν έχουν υποβληθεί συμπληρωτικά υπομνήματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει προχωρήσει η υπόθεση σε κάποιο άλλο στάδιο, αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε αναμονή της τελικής φάσης.

ΚΟΥΙΝ: Τη Δευτέρα, θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον Πατριάρχη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πατριάρχη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 26 September 2002 - 13:05:09 UTC