Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο συζήτησης το πρώτο σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2003. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης παραχωρεί, αυτή τη στιγμή, στους συναδέλφους σας συνέντευξη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού πάντα βεβαίως στις γενικές κατευθύνσεις του. Διεξήχθη μια εμπεριστατωμένη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και υπήρξε πλήρης συμφωνία πάνω στις κατευθύνσεις και τις βασικές παραμέτρους του Προϋπολογισμού που στο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός έκανε ορισμένες επισημάνσεις στα χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού και στη συζήτηση που προηγήθηκε. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Προϋπολογισμός εγγυάται τη συνέχιση της πορείας μας με ασφάλεια και σιγουριά. Δεν αποδεχόμαστε, τόνισε ο Πρωθυπουργός, το κλίμα μιζέριας και άρνησης. Δεν καλλιεργούμε βέβαια κλίμα ευφορίας. Αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με ρεαλισμό και συνεχίζουμε την πορεία μας με διαφύλαξη των κατακτήσεων του λαού μας. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τις δανειακές ανάγκες, τον πληθωρισμό, την τιμή του πετρελαίου -ιδιαίτερα σε περίπτωση κρίσης στο Ιράκ- τα χρέη των νοσοκομείων. Στις βασικές παραμέτρους του ο Προϋπολογισμός είναι και αναπτυξιακός και κοινωνικός. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του. Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, σε δράσεις που υλοποιούν εκλογικές δεσμεύσεις μας, που θέτουν τη σφραγίδα μας σε ολόκληρη την τετραετία. Τέτοιες δράσεις είναι:

-Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που απαιτεί, όπως γνωρίζετε, σημαντικούς πόρους από τον Προϋπολογισμό και δίδονται.

-Η φορολογική μεταρρύθμιση, που έχει εξαγγελθεί πριν από λίγες ημέρες.

-Η προώθηση των ολυμπιακών έργων. Και,

-Η υλοποίηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, που θα φέρει σε πέρας σωστά το Γ@ Κ.Π.Σ. και θα οδηγήσει σε πλήρη απορρόφηση και των πόρων του πλαισίου.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μένουμε σε διαστρεβλώσεις που γράφτηκαν στις εφημερίδες τον τελευταίο καιρό, περί δήθεν διαφωνιών. Συσπειρωμένοι -όπως φάνηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο- και αποφασιστικοί, θα προχωρήσουμε, χωρίς να δίνουμε έδαφος σε εκείνους που θέλουν προβλήματα μέσω των φημών, στην ανάλυση και εφαρμογή της πολιτικής μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Συζητήσατε περισσότερο για την ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ευρωασιατική Σύνοδο, η οποία -όπως γνωρίζετε- έληξε χθες. Τόνισε ότι το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, ενόψει ενδεχόμενης κρίσης στο Ιράκ, υπάρχει και σε όλες τις ασιατικές κυβερνήσεις. Παρατηρούνται μάλιστα -όπως ανέφερε από την ενημέρωση που είχε- και σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες των ασιατικών χωρών. Η ύφεση είναι διεθνής και παρατηρούνται προβλήματα σε όλες τις χώρες, εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι από τις συζητήσεις που είχε στο πλαίσιο της Συνόδου με ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, συμπέρανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ της αντιμετώπισης του προβλήματος με το Ιράκ στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την έκθεση την οποία έδωσε ο βρετανός ομόλογός του Τόνι Μπλερ, η οποία δόθηκε χθες στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Σήμερα δόθηκε και μια έκθεση από τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Μίλερ. Υπάρχουν διάφορες εκθέσεις γύρω από τους κινδύνους που δημιουργεί η ύπαρξη πυρηνικών και άλλων όπλων στο Ιράκ. Σταθερή απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που μετέχουν στην Ε.Ε. -τουλάχιστον των περισσότερων από αυτές, διότι γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις- είναι ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν δημιουργεί η στάση της ιρακινής κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ επεξεργάζεται ένα λεπτομερές σχέδιο απόφασης -δεν το γνωρίζουμε βεβαίως στο σύνολό του αυτή τη στιγμή- πάνω στα προβλήματα που δημιουργούνται από την κυβέρνηση του Ιράκ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε κάπου να διαφανεί ότι μπορεί να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει πόλεμος και αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Κανείς δεν εύχεται τον πόλεμο. Είναι γνωστό ότι τασσόμαστε πάντοτε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Βεβαίως, εάν από την έρευνα του ΟΗΕ διαπιστώνεται ότι το Ιράκ έχει αναπτύξει όπλα που είναι επικίνδυνα είναι σαφές -και αυτό το ανέφερε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών- ότι και ο ΟΗΕ πρέπει να λάβει τα μέτρα του. Αλλά εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι και στην έρευνα και στην αντιμετώπιση της υπόθεσης μέσα από δράσεις, αποφάσεις, στο πλαίσιο του Σ.Α. του ΟΗΕ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή στο Υπουργικό Συμβούλιο έγιναν κάποιες χρονικές προβλέψεις, ο Πρωθυπουργός είπε περίπου πότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς με ακρίβεια. Αν με ρωτάτε, πολύ πιθανό να συμπέσει με την Ελληνική Προεδρία. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, από τα στοιχεία που έχει πάρει από τη βρετανική πλευρά και σήμερα από την αμερικανική, έχει πειστεί ότι υπάρχουν όπλα που μπορούν να απειλήσουν την, καθ` ημάς Δύση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα έχουμε αυτά τα στοιχεία, εξετάζονται, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να έχουμε μια τελική άποψη. Το καταλαβαίνετε αυτό. Είναι πολύ πρόσφατη η παράδοση των στοιχείων. Λογικά χρειάζεται μια ψύχραιμη και ενδελεχής εξέτασή τους, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Συμπληρωματικά: Οπως είπατε, εάν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στα χέρια του Ιράκ, τότε ο ΟΗΕ πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη του αυτό το ζήτημα. Αυτό σημαίνει και χρήση βίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση -συζητούμε υποθετικά πάντοτε- που υπάρχει ανάπτυξη τέτοιων όπλων στο Ιράκ, ο ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα;

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Αναφέρεστε στη χρήση βίας προφανώς, έτσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρομαι σε κάθε μορφής μέτρα. Πρώτο μέτρο φυσικά είναι να κληθεί η κυβέρνηση του Ιράκ να συμμορφωθεί αμέσως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι και χώρα, μέλος και του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Βεβαίως θα αναπτύξουμε και τις δικές μας απόψεις. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά είναι λογικό ότι θα κινηθούμε στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Και αυτό θέλω να γίνει σαφές.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν πρέπει να μένουμε σε διαστρεβλώσεις, αναφερόμενος στο το θέμα κάποιων δημοσιευμάτων ότι υπάρχει γκρίνια στο Υπουργικό Συμβούλιο ή θα υπάρξει σήμερα. Μας δόθηκε η εντύπωση από τις συζητήσεις που είχαμε μετά και με τους υπουργούς, ότι αυτές οι γκρίνιες και οι όποιες αντιπαραθέσεις μετατίθενται σε κατ` ιδίαν συναντήσεις που θα έχει κάθε υπουργός με τον κ. Χριστοδουλάκη. Είναι έτσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ιστορικά, στα 28 χρόνια -μετά τη μεταπολίτευση- της ελληνικής Δημοκρατίας, με όλες τις κυβερνήσεις -και έχουν περάσει τέσσερις, πέντε κυβερνήσεις και πολλοί πρωθυπουργοί, όπως γνωρίζετε- πάντα θυμάμαι την εποχή του Προϋπολογισμού να υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών και των άλλων υπουργείων, πάνω στον Προϋπολογισμό. Θυμάστε κάποτε που να μην έγινε αυτό; Δεν είναι ούτε γκρίνιες, ούτε αντιπαραθέσεις. Είναι μια συζήτηση που γίνεται μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών και του κάθε υπουργού. Τα υπουργεία θέτουν τις προτάσεις τους, ο υπουργός Οικονομικών έχει το πλαίσιο του Προϋπολογισμού και επ` αυτών αναπτύσσεται η συζήτηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το δραματοποιούμε.

Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο κ. Τσοβόλας, μου έλεγε προχθές σε μια εκδήλωση κάποιου τηλεοπτικού σταθμού ότι "κατανοώ απόλυτα τον κ. Χριστοδουλάκη, διότι τα ίδια πράγματα ακριβώς γίνονται κάθε φορά με τον υπουργό Οικονομικών". Και δεν πρέπει ούτε να δραματοποιεί κανείς, ούτε να αξιολογεί ότι δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Είναι λογικό να γίνεται μια συζήτηση.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Εγινε κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε σχέση με κονδύλια που θα διοχετευθούν, μετά και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν προβλέψεις στον Προϋπολογισμό. Και θα υπάρχουν και για την, απευκταία βεβαίως, περίπτωση, για παρεμβάσεις εκεί όπου θα χρειαστεί. Θέλω να σας πω, επίσης, ότι θα υπάρχει και ένα σενάριο το οποίο θα αφορά την περίπτωση δημιουργίας προβλημάτων από ενδεχόμενη κρίση στο Ιράκ. Δηλαδή, έχει ληφθεί μέριμνα στο σχεδιασμό του Προϋπολογισμού για αντιμετώπιση όλων των σεναρίων. Αυτό είναι σαφές. Δεν έχουμε μόνο το "καλό σενάριο".

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Επειδή υπάρχει μια φιλολογία και στην Ευρώπη, ότι μπορούν να εξαιρεθούν αυτά τα κονδύλια από τη γενικότερη καταγραφή...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ακόμη νωρίς γι` αυτή τη συζήτηση. Θέλω πάντως να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι σαφώς προσανατολισμένη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι, αλλά η ΚΟΜΙΣΙΟΝ κ. Υπουργέ, είπε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε η ΚΟΜΙΣΙΟΝ κάτι διαφορετικό. Η Ελλάδα, όμως, έχει κάθε λόγο να είναι σταθερά προσανατολισμένη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είδαμε κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. να υιοθετούν το προεκλογικό σύνθημα με το οποίο κατέρχεται ο υποψήφιος υπερνομάρχης Γ. Τζαννετάκος. Η υιοθέτηση, από την ηγεσία της Ν.Δ., του συνθήματος αυτού, μήπως οδηγήσει και την κυβέρνηση σε μια ανάλογη, ας το πούμε, πολιτική στάση ενόψει των δημοτικών εκλογών; Δηλαδή, να δώσει το δικό της πολιτικό μήνυμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πληροφορήθηκα πάντως -δεν γνωρίζω εάν είναι σωστή η πληροφόρησή μου- ότι και μετά το πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ. έγιναν σήμερα ανάλογες δηλώσεις. Πρέπει να έχουν γίνει μόλις τώρα. Εχουμε πάντως και δήλωση την οποία έκανε -και έχει βγει ήδη στο ΑΠΕ -ο τέως πρωθυπουργός και επίτιμος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλά πάλι για "πολιτικοποίηση" και "μήνυμα προς την κυβέρνηση" από τις εκλογές. Αυτή φαίνεται να είναι και η επίσημη γραμμή του κόμματος της Ν.Δ., διότι υπάρχουν και οι χθεσινές δηλώσεις των κυρίων Ρουσόπουλου και Σουφλιά. Εδώ νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ένα σχόλιο, που έχει να κάνει με τη Ν.Δ. και τα στελέχη της και όχι με κάποιον άλλον. Διότι, οι δηλώσεις άλλων δεν μας αφορούν. Αν μου επιτρέπετε, θα χρησιμοποιήσω μια νεολαιίστικη έκφραση: Φαίνεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι "κολλημένο" με το χθες. Με τις παραδοσιακές αντιλήψεις της Δεξιάς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πολίτης σε αυτές τις εκλογές, εάν στείλει μήνυμα, ένα μήνυμα θα στείλει: Οτι "θα επιλέξω τον καλύτερο για νομάρχη ή δήμαρχο και θα συμπορευτώ μαζί του για τέσσερα χρόνια". Ο πολίτης δεν θέλει κάποιον ο οποίος δεν μπορεί να σταθεί και χρειάζεται δεκανίκια. Ο πολίτης θέλει μια Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, αυτόνομη, που να μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και να οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου του. Και με αυτά τα κριτήρια θα επιλέξει.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, όταν θα βγει το αποτέλεσμα των εκλογών, η κυβέρνηση δεν θα έχει πάρει το οποιοδήποτε μήνυμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα μόλις, για το ποιο είναι το μήνυμα των εκλογών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 September 2002 - 15:05:09 UTC