Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ήρθε εδώ ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Η.Ε. κ. Ντε Σότο. Είχε συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, συζήτησαν το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.. Θα ήθελα να μου πείτε αν μετέφερε κάτι στον κ. Παπανδρέου, γιατί φημολογείται ότι στις 3 και 4 Οκτωβρίου, στη Ν. Υόρκη, πιθανώς να υπάρξει κάποιο σχέδιο λύσης του Κυπριακού από την πλευρά του Γ.Γ. το οποίο να επιδοθεί στις δύο πλευρές. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Τι συζητήθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγινε γενική ανασκόπηση της κατάστασης. Από την πλευρά μας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το κείμενο Ντενκτάς δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο -και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό- είναι στις γνωστές τουρκικές απόψεις. Η Ελλάδα και ο ΟΗΕ μένουν σταθερά στην άποψη ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αν στο μέλλον ο ΟΗΕ κρίνει ότι πρέπει να κάνει κάποια πρόταση, αυτό είναι ένα θέμα που δεν είναι γνωστό μέχρι τώρα. Γνωρίζετε ότι συζητείται κατά καιρούς, αλλά δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Εμείς πάντως σε κάθε περίπτωση επιμένουμε στη γνωστή θέση που είναι και θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστεύουμε ότι είναι ορθή. Να λυθεί, δηλαδή, το Κυπριακό βάσει των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι κάτι τελείως διαφορετικό, που έχει να κάνει με τις αποφάσεις της Ε.Ε.. Γνωρίζετε ότι οριστικοποιήθηκε η άτυπη Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Οκτωβρίου, όπου προφανώς θα συζητηθεί το θέμα. Προβλέπεται πάντως ότι δεν θα κλείσει στη Σύνοδο αυτή γιατί είναι άτυπη, αλλά ίσως κλείσει, αν όλα πάνε καλά - και πιστεύουμε ότι θα πάνε καλά- στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Από εδώ και πέρα, όπως γνωρίζετε, θα υπάρχουν πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών με ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους κυρίους Μπλερ, Σιράκ και Σρέντερ και βεβαίως θα υπάρξουν επαφές του υπουργού Εξωτερικών με ευρωπαίους ηγέτες. Γίνεται μια πολύ καλή προετοιμασία, ώστε να κλείσει καλά το θέμα της ένταξης της Κύπρου. Δεν αφήνουμε το θέμα στην τύχη του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τις τουρκικές αντιδράσεις πώς τις αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καθημερινά υπάρχουν τουρκικές αντιδράσεις. Εκείνο, όμως, που χρειάζεται είναι να υπάρχει σταθερότητα, ψυχραιμία, δουλειά. Προετοιμασία, δηλαδή, που ήδη γίνεται και θα γίνει πολύ καλά. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και εμμένουμε στην τήρηση των δεσμεύσεων που η ίδια η Ε.Ε. έχει αναλάβει. Από εκεί και πέρα καλά θα κάνει η Τουρκία -αν θέλει την ευρωπαϊκή πορεία της και πιστεύω ότι πρέπει να τη θέλει- να μην εμμείνει σε αυτές τις προκλήσεις -που προφανώς έχουν να κάνουν και με τις εκλογές- αλλά να αλλάξει ρότα και στο Κυπριακό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτή την ώρα υπάρχει πανεθνική φωνή, όσον αφορά το Κυπριακό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε προβλήματα σε αυτό το σημείο. Υπάρχει εθνική ομοψυχία και πρέπει να το σημειώσουμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Την Πέμπτη ανεξάρτητες προσωπικότητες διοργανώνουν ένα συλλαλητήριο κατά του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ. Η βάση του συλλαλητηρίου είναι ότι έτσι θα σκοτωθούν αθώοι, εκατομμύρια παιδιά, άνδρες και γυναίκες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν πολιτικά καλύπτεται η κυβέρνηση από αυτό το συλλαλητήριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουμε μια ιδιαίτερη προσοχή στο σεβασμό της αυτονομίας των κινήσεων από όπου κι αν γίνονται. Αυτό αποδείξαμε και στο συλλαλητήριο του ΙΝΚΑ, πριν από λίγο καιρό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπλέκεται θετικά ή αρνητικά με τις κινήσεις των αυτόνομων κινημάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις κινήσεις των αυτόνομων κινημάτων από όπου κι αν γίνονται και να αξιολογεί τις προτάσεις τους, τις διαμαρτυρίες τους, τις απόψεις τους, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο της γραμμής την οποία ακολουθούμε. Αυτή τη στάση πρέπει να τηρήσουμε και τώρα. Οσον αφορά την ουσία του προβλήματος έχω, κατ` επανάληψη, τοποθετηθεί. Η Ελλάδα δεν θέλει τον πόλεμο, δεν πιστεύει ότι τα προβλήματα λύνονται με τη βία και τον πόλεμο. Πιστεύουμε ότι οι χειρισμοί που θα γίνουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί -εάν και η κυβέρνηση του Ιράκ φερθεί ώριμα και σωστά- να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα, να οδηγήσουν στην αντιμετώπισή του. Θέλω να πιστεύω ότι πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να επιμείνουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι αλήθεια ότι συναντηθήκατε με τον κ. Καρατζαφέρη; Ποιός ζήτησε τη συνάντηση και τι ειπώθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε τη συνάντηση αυτή, όπως τη ζήτησαν και άλλοι μέχρι τώρα. Εχω δει, ήδη, και τον κ. Γλέζο και τον κ. Κουβέλη και σήμερα συναντήθηκα με τον κ. Καρατζαφέρη. Οπως γνωρίζετε έχω συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Κωνσταντόπουλο. Θα δω όποιον μου ζητήσει συνάντηση. Βεβαίως, το αίτημα είναι το ίδιο. Οπως και οι άλλοι, έτσι και ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στην ισότιμη προβολή των απόψεων των συνδυασμών, κυρίως μέσα από τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και στη βοήθεια -όσο μπορεί να υπάρξει, βεβαίως- του υπουργείου και του ΕΣΡ για την όσο το δυνατόν ισότιμη προβολή των απόψεων των υποψηφίων και από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Οπως και στον κ. Γλέζο, έτσι και στον κ. Καρατζαφέρη, είπα ότι η δημόσια τηλεόραση -και προς τιμήν της- έχει αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι γνωστό ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να παρουσιαστούν όλες οι απόψεις, τόσο για την Υπερνομαρχία, όσο και για τους μεγάλους Δήμους. Γνωρίζετε ότι έχουν προγραμματιστεί πάνελ για την υλοποίηση αυτής της άποψης, με παρόντες όλους τους υποψήφιους. Ισως πρωτοπορεί η δημόσια τηλεόραση ως προς αυτό και πρέπει να τη συγχαρούμε. Θέλω, όμως, να παρακαλέσω και την ιδιωτική τηλεόραση, παρότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, να σκεφθεί ότι υπάρχουν ζητήματα δεοντολογίας τα οποία πρέπει να τηρηθούν και σε αυτή τη φάση, μέσα από την προβολή όλων των απόψεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή αναφερθήκατε σε θέματα τηλεόρασης, θα παρακαλέσω να μου σχολιάσετε, εάν μπορείτε το εξής: Πέραν της ευθύνης που έχουν συγκεκριμένοι συνάδελφοι και συγκεκριμένα ΜΜΕ για τον τρόπο που χειρίζονται την υπόθεση της τρομοκρατίας, εάν κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης υπάρχει πρόβλημα με τη δικαστική προσπάθεια της φερόμενης ως κατηγορουμένης, κας Σωτηροπούλου, να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε αναφορές και τα ρεπορτάζ γύρω από το δικό της πρόσωπο και όλων εκείνων που σχετίζονται στο θέμα της τρομοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βλέπω το λόγο, γιατί πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Να σας πω γιατί, κ. Υπουργέ: Ως ουσία, δεν πρέπει να σας απασχολεί. Ως τύπος, όμως, το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται μια προσπάθεια, πέραν της ευθύνης κάποιου ΜΜΕ, να μην γίνεται δημοσιογραφική δουλειά, αυτό δεν σας απασχολεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κα Σωτηροπούλου δεν προσέφυγε στην κυβέρνηση. Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι, δεν καταλάβατε. Με αυτό τον τρόπο, ασκείται μια μορφή προληπτικής λογοκρισίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, καταλαβαίνω ότι υπάρχει η ανάγκη της τηλεθέασης.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε, δεν είναι πάντα έτσι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν οι ανάγκες της τηλεθέασης, αλλά παράλληλα υπάρχει και δικαστική εξουσία στην Ελλάδα, η οποία, όπως γνωρίζετε, είναι αυτόνομη.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν προσέξατε την ερώτησή μου, λυπάμαι πάρα πολύ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακουσα την ερώτησή σας. Εγώ έτσι μπορώ να απαντήσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ξαναθέσω την ερώτηση: Πέραν της ευθύνης των ΜΜΕ, το γεγονός ότι επιδιώκεται, δια της δικαστικής οδού, περιορισμός της δημοσιογραφικής έρευνας, αυτό σας απασχολεί ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Οι διαφορές της κας Σωτηροπούλου με ορισμένα ΜΜΕ ή ορισμένους ανθρώπους απασχολεί τη δικαστική εξουσία προς την οποία έχει προσφύγει. Δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να απασχολεί εμένα. Η δικαστική εξουσία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και εκτιμά τι γίνεται ή τι δεν γίνεται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Λοιπόν: μη δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Αφήστε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους. Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να πω ότι όσο πιο πολύ αφήνουμε τις αρμόδιες αρχές και τη Δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους, τόσο πιο πολύ καλά θα πάει αυτή η υπόθεση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή γράφεται και ακούγεται ότι υπάρχει κόντρα του κ. Χριστοδουλάκη με διαφόρους υπουργούς που του ζητούν αύξηση των κονδυλίων στο χώρο ευθύνης τους, των υπουργείων δηλαδή, υπάρχει κάτι τέτοιο; Επειδή συζητάμε αύριο τον Προϋπολογισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία κόντρα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τους συναδέλφους του. Οπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όποιος κι αν είναι ο υπουργός Οικονομικών, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, συνηθίζουν οι συνάδελφοί σας να γράφουν περί αιτημάτων που υπάρχουν από όλα τα υπουργεία κ.ο.κ. Πρόκειται, προφανώς, για προτάσεις που έχουν γίνει από όλα τα υπουργεία για τον Προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, υπάρχουν παρόμοια σχόλια σε πολλές εφημερίδες. Γι` αυτό, συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπάρχει επαρκής προετοιμασία από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου όλα αυτά να ενταχθούν στο πλαίσιο του νέου κρατικού Προϋπολογισμού, τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις του οποίου, θα τις γνωρίζουμε αύριο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει νόταμ προς όλες τις χώρες, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, που θα συνοδεύεται με την εκτίμηση ότι η Αθήνα διατηρεί, επί του διεθνούς αεροπορικού Δικαίου, το δικαίωμα να αναγνωρίζει, να αναχαιτίζει ή να καταρρίπτει αεροπλάνα -αν απαιτηθεί βέβαια αυτό- τα οποία εισέρχονται απροειδοποίητα στον εναέριο χώρο μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Πρόκειται για ένα δημοσίευμα του "Βήματος".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω, θα το ψάξω και θα σας ενημερώσω αύριο. Αλλά, θέλω να σας θυμίσω ότι αυτό ισχύει παγίως.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εκτός από τα τουρκικά αεροσκάφη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και τα τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πάντα αναχαιτίζονται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχει ειδοποιήσει η Αθήνα τον ICAO ότι από τον Ιούνιο του 2004 θα επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στην Αθήνα και τα νησιά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Θα ρωτήσω και θα σας πω αύριο. Είναι τεχνικό θέμα, αλλά πάντως πολιτικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Χθες, ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ έκλεισε με αρνητικό ρεκόρ τετραετίας. Πού πάμε; Πού οδηγείται το ΧΑΑ; Θέλω το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πάγια αρχή μου να μη σχολιάζω τα του Χρηματιστηρίου. Γιατί όσο περισσότερο το σχολιάζουμε, τόσο δυσμενέστερα αποτελέσματα επιφέρουμε. Μεριμνούμε για τη θωράκιση των επενδυτών που ασχολούνται με το Χρηματιστήριο και την προστασία τους από κάθε έννοια κερδοσκοπίας. Αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης. Οσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία και όσο οι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να πέσουν θύματα κερδοσκοπίας, τόσο το Χρηματιστήριο προοπτικά, μακροπρόθεσμα θα πηγαίνει καλύτερα. Ομως, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από κινήσεις που έχουν ένα βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, λόγω της διεθνούς συγκυρίας. Είναι εξάλλου φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε και χασούρα, όμως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω, όμως, να σας θυμίσω ότι σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια η απειλή ενός πολέμου που εκτοξεύεται, ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη περιοχή, πάντα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 September 2002 - 13:05:09 UTC