Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, τις επόμενες ημέρες:

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, όπου θα συμμετάσχει στην Ευρωασιατική Σύνοδο Κορυφής και θα επιστρέψει αύριο το βράδυ. Πριν από λίγο, έκανε μια δήλωση σχετικά με τη νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των Πρασίνων στη Γερμανία, η οποία θα σας διανεμηθεί.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης το πρώτο σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2003. Οπως γνωρίζετε, κατατίθεται ένα αρχικό σχέδιο, το οποίο θα οριστικοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Δήμο Αχελώου Καρδίτσας, όπου θα έχει την ευκαιρία -και αυτό είναι συμβολικό σε ένα ορεινό Δήμο- να εγκαινιάσει Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Μετά από παράκληση του βουλευτή Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ Διονύση Γκούσκου, θα ήθελα να σας θέσω υπόψη επιστολή προς την εφημερίδα "Το Παρόν", με αφορμή συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση για τις δηλώσεις του κ. Τζαννετάκου ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου πρέπει να καταψηφιστεί και να αποδοκιμαστεί το κυβερνητικό έργο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση για τις δηλώσεις του κ. Τζαννετάκου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τις δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος -την οποία σεβόμαστε- και της Πολιτείας. Όταν, λοιπόν, αυτοί οι διακριτοί ρόλοι αναγνωρίζονται από όλους, είναι καλό και για την Εκκλησία και για την Πολιτεία.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ουσιαστικά, όμως, η χθεσινή δήλωσή του ήταν μια έμμεση συμπαράσταση στην υποψηφιότητα του κ. Τζαννετάκου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν μεγάλο λάθος να εκτιμηθεί από κάποιον έτσι. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε το αυτονόητο για το ρόλο της Εκκλησίας. Και εμείς, πολλές φορές, έχουμε πει ακριβώς το ίδιο: Ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Η Πολιτεία δεν μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της Εκκλησίας και η Εκκλησία δεν έχει ως ρόλο να ασχολείται με θέματα που αφορούν την Πολιτεία και τους θεσμούς της. Επιμένουμε σε αυτή τη λογική των διακριτών ρόλων. Γνωρίζετε το σεβασμό που τρέφουμε στην Εκκλησία της Ελλάδας και το διάλογο που υπάρχει για μια σειρά θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν απαντάτε στις δηλώσεις του κ. Τζαννετάκου ή δεν σας ενδιαφέρει που θα καταψηφιστεί η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαθέτετε τη στοιχειώδη εξυπνάδα για να καταλάβετε τι είπα. Από εκεί και πέρα, δεν βρίσκω το λόγο να απαντώ σε δηλώσεις του κ. Τζαννετάκου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πέρα του αν θέλετε να σχολιάσετε ή όχι το τι είπε ο κ. Τζαννετάκος, φαίνεται τις τελευταίες ημέρες ότι η Ν.Δ. υιοθετεί μια σκληρή τακτική, τουλάχιστον για τη μάχη της Υπερνομαρχίας. Και αυτό έχει να κάνει με πάρα πολλές αιτίες. Θα ήθελα να μου πείτε, πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή την τακτική που είναι γενικότερη και δεν εκφράζεται μόνο μέσα από τις δηλώσεις του κ. Τζαννετάκου. Αυτή την τακτική, περί του "στείλτε μήνυμα που είδαμε μέσα από πολλά ρεπορτάζ ότι θα είναι το κεντρικό σύνθημα της Ν.Δ." πως θα την αντιμετωπίσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι υποψήφιοι για την Υπερνομαρχία, τις Νομαρχίες και τους Δήμους θα πρέπει να αναπτύσσουν το πρόγραμμά τους για τη διοίκηση που σκέφτονται να ασκήσουν, αν εκλεγούν βεβαίως, και όχι να ασχολούνται με θέματα που δεν τους αφορούν. Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται -και αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα- το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Είναι το μόνο μήνυμα που μπορεί να υπάρξει από αυτές τις εκλογές. Είναι, λοιπόν, σαφές, γι` αυτό και τηρούμε αυτή τη στάση, ότι όλοι πρέπει να καταθέτουμε τις απόψεις μας για την Αυτοδιοίκηση. Ειδικά αυτοί που είναι υποψήφιοι, πρέπει να καταθέτουν τις απόψεις τους για τη Νομαρχία ή το Δήμο όπου θέτουν την υποψηφιότητά τους. Αυτός είναι ο ρόλος τους και αυτό επιθυμούν οι πολίτες. Το ερώτημα που τίθεται προς τους πολίτες είναι ποιο πρόγραμμα, ποια θέση και βεβαίως ποια πρόσωπα -γιατί παίζουν μεγάλο ρόλο τα πρόσωπα- επιθυμούν να αναδείξουν ως νομάρχες και δημάρχους και να δουλέψουμε μαζί τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Φανταστείτε τι θα γίνει αν επιχειρηθεί να δοθεί η οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να υποτάξουμε τις επιλογές για ένα θεσμό, που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην κοινωνία και τη χώρα μας, σε μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα. Μακριά από εμάς οι μικροκομματικές επιδιώξεις και τα συμφέροντα όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε στο θεσμό, πιστεύουμε στο μέλλον του. Είναι γνωστό ότι έχουμε συμπορευτεί μαζί του πάρα πολλά χρόνια και έχουμε βοηθήσει στην αναβάθμισή του. Πρέπει να εκλεγούν νομάρχες και δήμαρχοι που θα εγγυώνται ότι ο θεσμός θα βρει έναν ακόμη καλύτερο δρόμο, ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες, την κοινωνία, την τοπική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα των εκλογών.

Θέλω να επισημάνω ότι εάν επιχειρηθεί από το κόμμα της Ν.Δ. -το τόνισα και χθες- να εκβιαστούν με κάποιον τρόπο οι πολίτες, ακόμη και οι ψηφοφόροι της, το πιθανότερο που θα γίνει, όπως γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι να μην αποδεχτούν τον εκβιασμό και να απαντήσουν στέλνοντας το μήνυμα διαφορετικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, από ό,τι κατάλαβα αρνείστε ότι θα είναι πολιτικοποιημένες αυτές οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πολιτικό ερώτημα είναι μείζον και αφορά το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.

ΤΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι η κα Μπακογιάννη προηγείται κατά 20 μονάδες από τον κ. Παπουτσή σας προβληματίζει, δεδομένου ότι ο κ. Παπουτσής είναι κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και έχει αυτή την πολύ χαμηλή απήχηση στους πολίτες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το τι υποστηρίζει στην Αθήνα ο ερωτώμενος, είναι πολύ γνωστό και το έχω πει πολλές φορές σε συνεντεύξεις και σε δηλώσεις μου, υπό την ιδιότητα ως πολιτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και όχι με αυτή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Εχω δηλώσει πως προσωπικά τάσσομαι υπέρ της εκλογής της κας Γεννηματά στην Υπερνομαρχία, του κ. Παπουτσή στο Δήμο της Αθήνας και του κ. Μπετενιώτη στο Δήμο του Πειραιά. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι ο κάθε υποψήφιος και ο κάθε συνδυασμός πρέπει να αξιοποιούν τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις. Αλλά, οι δημοσκοπήσεις δεν ψηφίζουν. Προφανώς, έχουν χρήσιμα στοιχεία, τα οποία όταν αξιοποιεί κάθε συνδυασμός, κάθε υποψήφιος μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα. Απομένει πολύς καιρός μέχρι τις εκλογές και πάρα πολλά μπορεί να αλλάξουν. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους τους συνδυασμούς και τους ίδιους τους υποψηφίους. Εκτιμώ ότι μέχρι τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές θα έχουμε ένα ενδιαφέρον χρονικό διάστημα. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι ως πολίτες, με την κουβέντα μας για την Αυτοδιοίκηση, για τα ειδικά θέματα κάθε δημαρχίας και νομού για την πορεία προς το μέλλον. Αυτή πρέπει να είναι η πολιτική κουβέντα, αυτός πρέπει να είναι ο πολιτικός διάλογος αυτό το διάστημα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σύμφωνα με την απάντησή σας, δεν θεωρείτε, λοιπόν, και δεδομένη, μετά από αυτή τη μεγάλη διαφορά που βλέπουμε να έχει η κα Γεννηματά έναντι του κ. Τζαννετάκου και την αναμέτρηση στην Υπερνομαρχία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Εχω τοποθετηθεί, κατ` επανάληψη, στις δημοσκοπήσεις και δεν προτίθεμαι να αλλάξω μια μόνιμη γραμμή την οποία έχω. Το παράδειγμα της Γερμανίας πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Μέχρι πριν τρεις μήνες, οι δημοσκοπήσεις έφερναν ως βέβαιο νικητή τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικου Κόμματος. Και όμως, σήμερα, υπάρχει ένας άλλος νικητής, είναι ο νυν καγκελάριος Σρέντερ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν κάποια πράγματα, δίνουν τα δικά τους μηνύματα, περιέχουν εργαλεία χρήσης, αλλά η ψήφος του λαού μπορεί ανά πάσα στιγμή να τις ανατρέψει, διότι αυτή είναι καθοριστική. Και ο λαός, στην πορεία προς τις εκλογές, κρίνει με βάση πολλά πράγματα. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι κρίνει με βάση το τι προσδοκά από αυτόν που επιλέγει και ποιος μπορεί να επιλύσει καλύτερα τα προβλήματά του. Διότι κρίνει με βάση τα προβλήματά του και όχι σκοπιμότητες ή εκβιασμούς από τον οποιονδήποτε. Αρα, αν κάποιος Νομάρχης ή Δήμαρχος τοποθετείται καλύτερα στα προβλήματα, είναι σαφές ότι θα έχει πλεονέκτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν θα προβληματιστείτε -και θα σας παρακαλέσω όταν θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας- για το τι έφταιξε και ο κ. Σρέντερ έπεσε ως κυβέρνηση κατά τρεις μονάδες και εσείς ως κυβέρνηση, αν πιθανόν να φοβάστε κάτι ανάλογο από τη συμπεριφορά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι το μήνυμα από τις εκλογές στη Γερμανία;

ΜΙΧΑΗΛ: Αν θέλετε να μιλήσουμε για το τι μήνυμα πήρα, θα σας απαντήσω και εγώ ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν με τους Πράσινους, εσείς επιμένετε στην αυτοδυναμία. Δεν θα έρθουμε σε μια σύγκρουση μεταξύ μας. Εγώ θέλω να μάθω ότι αυτοί έπεσαν τρεις μονάδες, γιατί ακολούθησαν μια πολιτική και εσείς...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε αξιολογήσει λάθος το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό αφήστε να το αξιολογήσω εγώ. Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω πρακτικά: Ο κ. Σρέντερ έπεσε δυόμισι με τρεις μονάδες. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν αμφισβητεί. Το ερώτημα είναι, εάν η πτώση αυτή θα σας προβληματίσει από την άποψη του τι είδους πολιτική ακολούθησε και αν εσείς πιστεύετε ότι η δική σας πολιτική έχει ομοιότητες που πρέπει να αλλάξετε ή δεν έχει και ακολουθείτε μια άλλη πολιτική που δεν θα σας επηρεάσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τη γνώμη ότι αξιολογήσατε λάθος τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα. Η θεωρία που μέχρι πρότινος υπήρχε ότι έχουμε συντηρητική παλινόρθωση στην Ευρώπη, δεν ισχύει. Αυτό αξιολογώ ως πρώτο και κύριο από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Πρέπει να καταλαβαίνουμε και να αξιολογούμε το μείζον και όχι το έλασσον. Από εκεί και πέρα, κάθε λαός ψηφίζει όπως αυτός θέλει και βεβαίως, έχει τις ιδιαιτερότητές του. Κρίνει με βάση τις δικές του ανάγκες. Αν, όμως, με ρωτάτε, εάν η πολιτική της Συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων στην Ευρώπη -όσον αφορά ειδικά την Ε.Ε.- ήταν θετική, απαντώ ευθέως "ναι". Προώθησε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη δική μας λογική για την κοινωνική Ευρώπη, τη λογική της διεύρυνσης με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε και εμείς. Επίσης, προωθεί την ένταξη της Κύπρου με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε και εμείς. Είναι μια πολιτική που μας βρίσκει σύμφωνους στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Δεν θα κρίνω φυσικά, αυτή τη στιγμή, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το εσωτερικό της χώρας, διότι δεν είναι σωστό. Ως πολιτικός θα μπορούσα να σας πω ότι συμφωνώ σε πάρα πολλά.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Μετά τη νίκη του κ. Σρέντερ στη Γερμανία και τις εκπεφρασμένες απόψεις του για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας, ελαστική δημοσιονομική

πολιτική που ακούγεται και από άλλες περιοχές της Ευρώπης, και ενόψει της σύνθεσης του νέου Προϋπολογισμού, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, η ελληνική πλευρά συντάσσει το σχέδιο του Προϋπολογισμού με βάση τα δεδομένα αναίρεσης τμημάτων του Συμφώνου Σταθερότητας και αν όχι, ποιά είναι η θέση της;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Εμείς επιμένουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Πιστεύουμε ότι η τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι θετική για την ελληνική οικονομία, για τις προοπτικές και την ανταγωνιστικότητά και για τους Ελληνες πολίτες.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικού κλίματος, ενόψει των δικών μας δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στα ευρωπαϊκά πράγματα θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο. Εχω πει, κατά καιρούς -το είπα και σήμερα- ότι οι νομαρχιακές και οι δημοτικές εκλογές είναι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Αρα, θα διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο το πρόγραμμα κάθε υποψηφίου, η δυνατότητά του να πείσει για το πρόγραμμά του. Οι πολιτικές προοπτικές για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης επηρεάζουν επίσης και βεβαίως, επηρεάζει η προσωπικότητα κάθε υποψήφιου. Υπάρχει συνάρτηση όλων αυτών των πραγμάτων. Θα δείτε, ίσως, πράγματα τα οποία θα δημιουργήσουν ερωτήματα. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν περιοχές όπου πολιτικά θα πλειοψηφεί το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να μην κερδίσει το Δήμο και θα υπάρχουν και άλλοι Δήμοι όπου πολιτικά θα πλειοψηφεί η Ν.Δ., όπου ο υποψήφιος που θα υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, θα μπορεί πιθανόν να εκλεγεί και από τον α@ γύρο. Ολα αυτά δείχνουν ότι το θέμα της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ ευρύτερο -με βαρύνουσα πολιτική σημασία, αναμφίβολα- από τη στενή λογική, όπως ανήκεις στο κόμμα που στηρίζεις έτσι και ψηφίζεις. Γιατί ένας πολίτης μπορεί να εκτιμά ότι ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζει το κόμμα του στην α@ ή στη β@ περιοχή, δεν είναι χρήσιμος για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Τι θα κάνει; Θα πρέπει να υποστεί τέσσερα χρόνια αρνητικές συνέπειες σε βάρος του προσώπου και της οικογένειάς του, για να στηρίξει απλά κάποιον που υπέδειξε το κόμμα; Αν είναι δυνατόν! Η κοινωνία είναι ζωντανή και επιλέγει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Γνωρίζετε αν υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΞ για τον Γιασέρ Αραφάτ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το Γιασέρ Αραφάτ και σήμερα με τη δανική Προεδρία, τον κ. Μέλερ. Υπάρχουν δηλώσεις. Μπορώ να σας τονίσω ότι μετέφερε και πάλι τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε ότι πιστεύουμε πως ο Γιασέρ Αραφάτ -και αυτή είναι η θέση μας- είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού. Τόνισε ότι πρέπει να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες με τη βοήθεια και της Ε.Ε., ώστε να βρεθεί και πάλι μια διευθέτηση της κρίσης που παρατηρήθηκε και να μπούμε και πάλι σε νέες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Υπογράμμισε την αντίθεσή μας, όπως πάντα, σε τρομοκρατικές επιθέσεις και την ανάγκη να ελεγχθούν και να τιμωρηθούν αυτοί οι οποίοι τις προκαλούν. Επίσης, ζήτησε από τη δανική Προεδρία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άσκηση πρωτοβουλιών και πίεσης από την πλευρά της Ε.Ε.. Οντως, αναμένεται να αναχωρήσει αντιπροσωπεία, η λεγομένη "των τεσσάρων", Ε.Ε, ΗΠΑ, Ρωσίας και ΟΗΕ, η οποία θα επιχειρήσει να έχει συναντήσεις -τονίζω το "επιχειρήσει"- με τον κ. Σαρόν και τον κ. Αραφάτ, προκειμένου να διευκολύνει την έναρξη και πάλι των συνομιλιών.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω, από τη Σύνοδο Κορυφής στη Σεβίλλη, έχουμε μια εκκρεμότητα στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, την αντικατάσταση S. FOX στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αν έχουμε κάτι νεότερο επ` αυτού, αν είστε ενήμερος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είχαμε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε αυτή την αντικατάσταση μέσα από ad hoc διαδικασία. Αν υπάρχουν και νεότερες εξελίξεις, ευχαρίστως να σας ενημερώσω, αλλά δεν βλέπω να υπάρχουν, αυτή τη στιγμή. Δεν φαίνεται ότι έχει αλλάξει κάτι στην τουρκική στάση. Αλλά, αυτό, όπως γνωρίζετε, είναι ένα θέμα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει εξέλιξη, δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι μέχρι τέλους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 September 2002 - 14:05:13 UTC