Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για ορισμένες συναντήσεις από το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας. Αναλυτικά θα σας το ανακοινώσω αύριο.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό αναπληρωτή Τάσο Γιαννίτση για θέματα της Προεδρίας και τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και το νέο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γεωργακόπουλο, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα ολοκλήρωσης και βελτίωσης του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στις 11.30 θα έχει συνάντηση με το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεόδωρο Καρατζά. Στις 12.30, θα συναντηθεί με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 13.30 θα συνεδριάσει το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Εχετε ήδη ενημερωθεί ότι Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις ολυμπιακές πόλεις για να ενημερωθεί για την εξέλιξη των ολυμπιακών έργων. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ηράκλειο. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί ορισμένα έργα, μεταξύ των οποίων και τα έργα που γίνονται στη Νίκαια και την Παρασκευή το υπό ανέγερση Κέντρο Τύπου στο Μαρούσι.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ερώτησή μου έχει να κάνει με την έκφραση των σχέσεών μας, επαγγελματικά, δημοσιογραφικά με σας. Χθες, στη ΔΕΘ γίνατε ήρωας επεισοδίου με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο. Υπήρξε διαμαρτυρία του κ. Αντώναρου, ο οποίος ίσως -το λέγω αυτοκριτικά- ορθά διαμαρτυρήθηκε διότι ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, χωρίς να λάβει το λόγο για να απευθύνει ερώτηση κανένας ξένος ανταποκριτής. Συζητήσαμε σήμερα αναλυτικά επ` αυτού.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα δικό σας και του κ. Αντώναρου, είναι θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω συνομιλήσει απευθείας με τον Πρόεδρο της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών, δεν χρειαζόμαστε "δικηγόρους" ένθεν και ένθεν. Πράγματι, κάθε φορά, δίνουμε το λόγο σε έναν εκ των ξένων ανταποκριτών. Πέρυσι, στη ΔΕΘ, ρώτησαν 33 δημοσιογράφοι και την τελευταία ερώτηση απηύθυνε ο κ. Αντώναρος στον Πρωθυπουργό. Αυτή τη φορά οι ερωτήσεις ήταν 20. Και ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη συνέντευξη -μετά από μιάμιση ώρα- οπότε εκ των πραγμάτων δεν είχα τη δυνατότητα να δώσω το λόγο σε άλλους συναδέλφους σας. Είχα σκοπό, όπως είχαμε συνεννοηθεί την τελευταία ερώτηση να την κάνει το Reuters, αλλά δεν πρόλαβα. Με τους ξένους ανταποκριτές συνεργαζόμαστε πολύ στενά και δεν λειτουργήσαμε μεροληπτικά. Ούτε μπορεί μια απλή διαμαρτυρία της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών να αποτελεί στοιχείο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον οποιονδήποτε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εξάλλου, υπάρχει και διαμαρτυρία της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλονίκης, την έχετε υπόψη σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι φυσικό να υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους συναδέλφους σας που εκπροσωπούν εφημερίδες και δεν πήραν το λόγο για να υποβάλουν ερώτηση. Εδώ πρέπει να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το θέμα: κατ` αρχής η ΕΣΗΕΜΘ, στα γραφεία της οποίας βρισκόμουν επί δυόμισι ώρες το Σάββατο, έθεσε θέμα συμβάσεων στην ΕΤ3. Δεν έχουμε άλλο πρόβλημα μεταξύ μας, όλα τα άλλα έχουν λυθεί. Εξήγησα στον κ. Γουσίδη και στους άλλους δέκα παριστάμενους με τους οποίους είχα εποικοδομητική συζήτηση, ότι αυτό που ζητούν, δηλαδή να μη συνάπτονται συμβάσεις εργασίας στην ΕΤ3, δεν ευσταθεί για δύο λόγους: Αφενός, διότι δεν είναι αποκλειστικό θέμα της ΕΤ3, το καθεστώς των συμβάσεων που εφαρμόζεται γενικά στην ΕΡΤ. Πρέπει να σας πω ότι δεν μου αρέσει το καθεστώς των συμβάσεων, αλλά δυστυχώς δεν έχω εναλλακτική λύση: Πρώτον γιατί υπάρχουν πάγιες κυβερνητικές αποφάσεις για τις συμβάσεις και δεύτερον διότι η ρύθμιση του θέματος των συμβάσεων θα γίνει με το Π.Δ. που προωθεί το υπουργείο Εργασίας καθ` υπόδειξη ευρωπαϊκής οδηγίας που δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Πρότεινα τέσσερα σημεία τα οποία θέλω να σας πω για να τα πληροφορηθούν οι συνάδελφοί σας της Β. Ελλάδας και τα οποία εξαντλούν τις δυνατότητές μου όσον αφορά την εξεύρεση λύσης στο θέμα των συμβάσεων των δημοσιογράφων.

-Το πρώτο από αυτά τα σημεία ήταν να γίνει συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα για το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα από εδώ και πέρα στο σχετικό υπό επεξεργασία Π.Δ., διότι κι εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν συμβάσεις έργου. Δεν θέλουμε να παραμένουν εργαζόμενοι επί πολλά χρόνια "αιχμάλωτοι" σε καθεστώς που δεν περιγράφεται σαφώς. Είπα, λοιπόν, ότι θα ζητήσω από τον κ. Ρέππα να κανονίσει συνάντηση με τον κ. Γουσίδη και τον κ. Μανωλάκο, αφού βεβαίως το θέμα αφορά και τους δημοσιογράφους που απασχολούνται σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Αθήνα, ώστε να καταβληθεί προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα ρυθμίσει αυτή την εκκρεμότητα.

-Το δεύτερο που πρότεινα, αμέσως μετά τη συζήτηση με τον κ. Ρέππα, ήταν να συσταθεί μια μεικτή επιτροπή μεταξύ της ΕΡΤ και των δύο δημοσιογραφικών Ενώσεων, η οποία θα μελετήσει ακραίες περιπτώσεις σε ζητήματα δημοσιογραφικής απασχόλησης. Να δώσω ένα παράδειγμα για το τι θεωρώ ακραία περίπτωση: Κάποιος ο οποίος ενώ στην ουσία προσφέρει εξαρτημένη εργασία -και μάλιστα καλύπτει πάγια και διαρκή ανάγκη- καλύπτεται κακώς με σύμβαση έργου. Αυτές οι περιπτώσεις θα εξεταστούν προσεκτικά.

-Τρίτον, εξήγησα στον κ. Γουσίδη ότι δεν μπορούμε να αλλάζουμε τις ετήσιες συμβάσεις που διεκδικεί παραπάνω για την ΕΤ3, διότι θα έπρεπε να απολύσουμε δημοσιογράφους και η επιλογή μας δεν είναι αυτή. Θα περιμένουμε, λοιπόν, να λήξουν οι ετήσιες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, το Νοέμβριο, και τότε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος και όχι εγώ -το τονίζω αυτό- δια των οργάνων της ΕΡΤ, θα κρίνει ποιες συμβάσεις θα ανανεώσει. Από τα κενά που θα προκύψουν -μετά την εξέταση αυτών των περιπτώσεων, μην ξεχνάμε ότι η ΕΡΤ είναι επιχείρηση- δεσμευτήκαμε υπό την παρουσία του κ. Στάγκου, ο οποίος και συμφώνησε, ότι θα καλυφθούν ανάγκες κυρίως της ΕΤ3, προκειμένου να βελτιωθεί η αναλογία μεταξύ της ΕΡΤ και ΕΤ3.

-Τέταρτον, επειδή ο αριθμός των 160 ετήσιων συμβάσεων καθορίζεται δια νόμου, δυστυχώς, δεσμεύτηκα ότι θα συζητήσω με τους συναδέλφους σας, διότι δεν μπορώ να εξαγγείλω κάτι, χωρίς προηγουμένως να έχω συνεννοηθεί με τους συναρμόδιους υπουργούς, την περίπτωση αύξησης του αριθμού των ετήσιων συμβάσεων με κάποια τροπολογία, αν βέβαια μας βοηθήσουν και οι δύο δημοσιογραφικές Ενώσεις, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στη Βουλή. Δεν πάμε να κάνουμε κάποιο ρουσφέτι, θέλω να το τονίσω αυτό. Επιδιώκουμε να περιορίσουμε το καθεστώς των συμβάσεων έργου.

Αυτά τα τέσσερα σημεία είμαι διατεθειμένος να τα προωθήσω. Αν θα τα πετύχω όλα, δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καθεστώς@ 30 ετών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι` αυτό είπα ότι δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Δηλαδή δεν μπορώ να εκφράσω βεβαιότητα και να προφασίζομαι ότι λύθηκε το θέμα -όπως έλεγαν κάποιοι- χωρίς να έχει λυθεί. Εξέφρασα όμως τη βούληση με σαφή στόχο να συνεργαστούμε με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Η ΕΣΗΕΜΘ, προφανώς, δεν φάνηκε ότι πείστηκε απόλυτα, αν και σχημάτισα την εντύπωση από τη συζήτηση που είχαμε, ότι γενικά αν γινόντουσαν αυτά δεν θα υπήρχε θέμα. Εν πάση περιπτώσει, επειδή και αυτοί -και ξέρω καλά από συνδικαλιστικά όργανα- διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και το θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένο θα προωθήσουμε αυτά τα τέσσερα σημεία, τα οποία θα κάνω γνωστά με επιστολή μου στους κυρίους Γουσίδη και Μανωλάκο. Ελπίζω να μη συναντήσω μεγάλες δυσκολίες. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω, γιατί δεν μπορώ να υπερβώ την ισχύουσα νομοθεσία και να εγγυηθώ ότι δεν θα υπάρχουν στο εξής συμβάσεις έργου. Πρέπει να λέμε την αλήθεια. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι τακτοποίηση με τα τέσσερα σημεία που πρότεινα.

Ο κ. Γουσίδης μου είπε ότι καλά όλα αυτά, ναι μεν έχετε καλές προθέσεις, αλλά επειδή δεν έχει λυθεί το θέμα ακόμη, δεν θα παρίστατο στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Είναι δικαίωμά του, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με όλα τα άλλα που είπατε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέποντας τη συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός είδα ότι οι ερωτήσεις που δώσατε σε συναδέλφους ήταν στα συγκροτήματα Τύπου που είχαν ένα ή δύο ή τρεις ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους το σύνολο σχεδόν του Τύπου, ενώ τις μικρές εφημερίδες "ΑΥΓΗ", "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ", "ΒΡΑΔΥΝΗ" και "ΕΛΕΥΘΕΡΟ" τις αγνοήσατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φρόντισα και είδα τα πρακτικά όλων των συνεντεύξεων Τύπου της ΔΕΘ των τελευταίων 15 ετών. Αρα, γνωρίζω τι ακριβώς γινόταν. Αυτή τη φορά είχαμε προσδιορίσει ως χρόνιο διάρκειας της συνέντευξης τη μία ώρα και 15 λεπτά. Μετά από παράκλησή μου δόθηκαν 15 λεπτά επιπλέον. Είθισται να δίνουμε προτεραιότητα στις εφημερίδες που έχουν τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Αρα, σε αυτό το χρόνο έπρεπε να περιληφθούν οι ερωτήσεις. Επρεπε, δηλαδή, να υπάρξουν ερωτήσεις από 30 εφημερίδες και δέκα τηλεοπτικούς σταθμούς συν δέκα περιφερειακούς σταθμούς και δέκα ραδιόφωνα. Όπως καταλαβαίνετε έπρεπε να ρωτήσουν 60 εκπρόσωποι ΜΜΕ. Δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί@

Το ερώτημα είναι, χωρίς να θέλω να "καπελώσω" κανέναν, κατά πόσο θα δεχόντουσαν οι Ενώσεις σας να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις εναλλαγή. Δηλαδή, καλυπτόμενοι θεσμικά, ώστε να μη θεωρηθεί ότι αυθαιρετούμε -γιατί πάντα επιθυμώ να έχουμε αντικειμενικές επιλογές- να κάνουμε μια συμφωνία, ώστε κυκλικά σε μια διετία ή τριετία να υπάρχει εναλλαγή στους δημοσιογράφους που θα ερωτούν από όλα τα ΜΜΕ. Το θέμα αυτό θα το θέσω σε προσεχή συνάντηση που θα έχω με τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών Ενώσεων, αλλά και της Ενωσης Ιδιοκτητών ΜΜΕ. Εμείς δεν επιλέγουμε δημοσιογράφους. Το δημοσιογράφο τον επιλέγει το ΜΜΕ.

Αυτό που με εξέπληξε ήταν αυτό που διάβασα σε ορισμένες εφημερίδες ότι , δήθεν, ρώτησαν δημοσιογράφοι από "φιλοκυβερνητικά" ΜΜΕ. Πρέπει να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου γι` αυτά που γράφτηκαν. Εγώ δεν θέλω να χωρίζω ΜΜΕ. Αλλά, αν δείτε ποιοι ρώτησαν, τότε θα διαπιστώσετε αν ο όρος "φιλοκυβερνητικά" είναι αντικειμενικός ή όχι. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ουδέποτε θα δεχόμουν να υπάρξει τέτοιος διαχωρισμός στα ΜΜΕ. Η αντικειμενική επιλογή έγινε με βάση την έκφραση των πολιτών, δηλαδή με βάση την κυκλοφορία των ΜΜΕ. Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν υπήρξε πολιτική σκοπιμότητα. Αρνούμαι να διαχωρίσω τα ΜΜΕ σε κυβερνητικά και μη.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι όλες οι διαμαρτυρίες στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης επί επτά συναπτά έτη, διότι αυτά συμβαίνουν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Δεν θυμάμαι ποτέ παλιότερα, επί Ανδρέα Παπανδρέου ή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, να υπήρχαν τόσο πολλές διαμαρτυρίες. Και μόνος σας είπατε προ ολίγου ότι πέρυσι δόθηκαν 33 ερωτήσεις, φέτος μόνον 20. Υπάρχει η εξής απορία: ο κ. Σημίτης δίνει σχεδόν μια συνέντευξη το χρόνο, μία στους ξένους ανταποκριτές και κάποια τηλεοπτική. Παρατηρούμε, όμως, ότι ο προκάτοχός σας -εσάς δεν μπορούμε να σας κρίνουμε, διότι πριν από λίγο αναλάβατε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου- συνεχώς έδινε ερωτήματα στα ίδια ΜΜΕ, με φοβερή@ συνέπεια. Αυτό συνάδει με την εύρυθμη λειτουργία του Τύπου; Δεν γνωρίζω να συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ελαβα υπόψη μου τις προηγούμενες συνεντεύξεις Τύπου και διαπίστωσα ότι ο κ. Ρέππας ορθώς -γι` αυτό και το υιοθέτησα- είχε κάνει χρήση του μόνου αντικειμενικού κριτηρίου που είχε στη διάθεσή του. Λόγω, όμως των 33 ερωτήσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, υπήρξε μεγαλύτερη ευχέρεια, κάτι που δεν συνέβη φέτος, ούτε πρόπερσι. Θέλω να γνωρίζετε ότι τηρούμε αντικειμενική σειρά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη γνώμη σας@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι κατά τη γνώμη μου, είναι κατά τη γνώμη των πολιτών, σύμφωνα με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Δεν είμαι άνθρωπος που επιδιώκει τις αντιδικίες, θεωρώ τις διαμαρτυρίες αυτές άνευ αιτίας, διότι δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα από την πλευρά μας. Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτε. Θα συζητήσουμε το θέμα με τις Ενώσεις σας και θα πάρουμε αποφάσεις, ώστε να δίνουμε το λόγο, εκ περιτροπής έστω, σε όλα τα ΜΜΕ και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή τα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός, στη Θεσσαλονίκη, και τις συγκεκριμένες απαντήσεις και τα συγκεκριμένα θέματα και τις συγκεκριμένες πτυχές της τρομοκρατίας, τις οποίες έθιξε και τοποθετήθηκε, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σημίτης έχει ξεκινήσει ένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στο θέμα της τρομοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βεβαίως. Αν είναι δυνατόν! Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με τους τρομοκράτες. Αλλά, όφειλε ο Πρωθυπουργός να τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι σε ένα φαινόμενο "λαθρεπιβατών" της αριστερής ιδεολογίας. Γιατί, δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένοι οι οποίοι κάνουν αυτές τις δηλώσεις. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι βεβαίως δεν είναι τρομοκράτες, που βγήκαν και προσπαθούν να προκαλέσουν μια σύγχυση. Είτε πως ό,τι έγινε ήταν για ιδεολογικούς λόγους από τη 17Ν, είτε άλλοι, από μια διαφορετική ίσως πλευρά, οι οποίοι επιχειρούν και πάλι, μετά από 27 χρόνια που μας ταλαιπώρησαν να ενοχοποιούν την Αριστερά. Και δεν εννοώ κάποιο επίσημο κόμμα. Αλλά, ακούγονται και τέτοιες απόψεις. Λοιπόν, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι η τρομοκρατία δεν έχει σχέση με την ιδεολογία της Αριστεράς και αυτό πρέπει να γίνει όσο ποτέ σαφές. Αριστερά και Δημοκρατία είναι δύο έννοιες που βαδίζουν μαζί. Αριστερά και τρομοκρατία είναι δύο έννοιες ριζικά αντίθετες μεταξύ τους. Βεβαίως, θα αντιδρούμε, ιδεολογικά και πολιτικά εννοώ, σε εκείνους που κάθε λίγο και λιγάκι στα "τηλεπαράθυρα" μιλούν για σύνδεση της τρομοκρατίας με την Αριστερά ή και με το ΠΑΣΟΚ, εμμέσως ή αμέσως. Και θα το κάνουμε, διότι έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα πράγματα είναι ανυπόστατα. Δυστυχώς, όμως, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι και επικίνδυνα. Αυτές οι ανοησίες έχουν εκτοξευθεί από πολλούς τα τελευταία 27 χρόνια. Επιτέλους, πρέπει να σοβαρευτούν και να σταματήσουν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση σήμερα από την πρώτη αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Καραμανλή, γι` αυτή τη σεζόν, και επί του συγκεκριμένου προβλήματος που ανέφερε για τον αρχαιολογικό χώρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι επισκέψεις του κ. Καραμανλή μας χαροποιούν ιδιαίτερα, διότι μακάρι να έχουμε ένα υγιώς λειτουργών πολίτευμα, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση να ασκεί -και να το ασκεί σωστά- το έργο της, να παρεμβαίνει, να ελέγχει και να προτείνει βεβαίως, διότι και αυτό είναι μέσα στο γενικότερο ρόλο της. Ομως, για σήμερα, επιτρέψτε μου να πω το εξής: Θέλω πραγματικά να εκφράσω τη λύπη μου, όχι γιατί ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική, γιατί αυτό είναι απόλυτα μέσα στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε διότι επισκέφθηκε έναν αρχαιολογικό χώρο, διότι είναι λογικό να έχει ευαισθησία και η Ν.Δ., όπως ευαισθησία έχουμε και εμείς, για την κληρονομιά μας, για τον αρχαίο πολιτισμό μας και για τη συντήρησή τους. Εμείς αναγνωρίζουμε αυτή την ευαισθησία σε όλους. Αλλά, δεν υπήρχε, επί της ουσίας, πρόβλημα. Ισα-ίσα που οι έρευνες, οι εργασίες των αρχαιολόγων προχωρούν με τέτοιο τρόπο -υπάρχουν και οι σχετικές αναφορές- που δεν έχουν προκληθεί προβλήματα. Το σημείο, όμως, που θέλω να εκφράσω τη λύπη μου είναι ότι ο κ. Καραμανλής διάλεξε, για πρώτη φορά σε επίσκεψή του σε Ολυμπιακό έργο, να προσπαθήσει και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα στην εικόνα της χώρας διεθνώς. Δεν είναι το πρόβλημα ότι ασκήθηκε κριτική για αρχαιολογικά ευρήματα. Το πρόβλημα είναι, διότι και πάλι επιχείρησε να πει σε όλο τον κόσμο, γιατί όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι κάτι στραβό γίνεται στην Ελλάδα, ότι δεν προχωρούν τα Ολυμπιακά έργα στην Ελλάδα, ότι καταστρέφονται αρχαιολογικά ευρήματα. Πρέπει να σταματήσουν τα Ολυμπιακά έργα στην Ελλάδα; Το θέτουμε ως ερώτημα. Πάλι όλα γκρίζα και μαύρα; Πάλι όλα αρνητικά; Πάλι να εκθέσουμε τη χώρα διεθνώς; Στην πρώτη επίσκεψη σε Ολυμπιακό έργο; Τίποτα σωστό δεν υπάρχει πια; Τίποτα σωστό δεν βρίσκει; Και καλά, δεν βρίσκει εκείνος, δεν τον προβληματίζει που βρίσκουν όλοι οι άλλοι και ιδιαίτερα οι διεθνείς παράγοντες και οργανισμοί; Εν πάση περιπτώσει, για το θέμα αυτό υπάρχει και αναλυτική απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου, στην οποία θέλω να σας παραπέμψω, διότι είναι πλήρης.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Επειδή άκουσα και τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι η 17Ν έχει εξαρθρωθεί, τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους που περιέβαλαν τη 17Ν; Δεν είχαν τον καθοριστικό ρόλο, αλλά τους υποστήριζαν ή έδιναν πληροφορίες ή τους βοηθούσαν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το άκουσα κι εγώ αυτό, σήμερα, σε κάποιο Μέσο. Κάποιος ρωτούσε, "και τι θα γίνει με τους τσιλιαδόρους, θα τους μάθουμε ποτέ;" Η θέλησή μας είναι να τους μάθουμε, αλλά αυτό το θέμα είναι σήμερα στα χέρια της δικαστικής εξουσίας και των αστυνομικών αρχών. Και εκτιμώ ότι η έρευνα που διενεργούν με ιδιαίτερα σωστό, σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, θα προχωρήσει σε βάθος. Δεν πρόκειται να κρύψουν τίποτα και για ό,τι μαθαίνουν θα παρεμβαίνουν. Αυτός είναι ο ρόλος της ανάκρισης και γι` αυτό είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη και γι` αυτό υπάρχουν ειδικές προβλέψεις στο λεγόμενο "αντιτρομοκρατικό νόμο" και υπάρχει, όπως γνωρίζετε, τριμελής ομάδα, η οποία έχει εκλεγεί, όχι από εμάς βεβαίως, αλλά από το ίδιο το Συμβούλιο Εφετών κ.ο.κ. Οπως γνωρίζετε, ο ίδιος ο κ. Κρουσταλλάκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εποπτεύει προσωπικά, όχι τις έρευνες, υπό την έννοια της ουσίας, αλλά υπό την έννοια της τήρησης όλων των κανόνων και των νόμων και των διατάξεων, με την έννοια και της προστασίας των δικαιωμάτων και της δικονομικής διαδικασίας, εν τω συνόλω της. Ποιό είναι το πρόβλημα; Η 17Ν έχει επιχειρησιακά εξαρθρωθεί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πια να μας βλάψουν. Ας το πάρουμε απόφαση. Μετά από 27 χρόνια, η εγκληματική αυτή τρομοκρατική οργάνωση, δεν μπορεί να μας βλάψει, δεν μπορεί να απειλήσει πολίτες, δεν μπορεί να εκθέσει τη χώρα διεθνώς, δεν μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα. Δεν είναι λίγο αυτό. Βεβαίως, μετά από 27 χρόνια θα υπάρχουν ερωτήματα. Σε 27 χρόνια έχουν συμβεί πάρα πολλά πράγματα και ένα-ένα έρχονται στο φως και θα έρχονται στο φως. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη δικαστική εξουσία και να υπάρχει συνεργασία όλων, με μία παραδοχή: Με την παραδοχή ότι πρέπει να εξαρθρώσουμε πλήρως την τρομοκρατία στην Ελλάδα και πρέπει να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα που θέτει ο ελληνικός λαός. Εάν σε αυτό συμφωνούμε, η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά κόμματα και όλα τα ΜΜΕ, σε αυτό το σημείο, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεν μίλαγα για τους "τσιλιαδόρους", αλλά για τους ανθρώπους που έδιναν απόρρητες πληροφορίες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για όποιον προκύψει από την έρευνα ότι έδινε πληροφορίες, να είστε βέβαιος ότι το χέρι του νόμου θα πέσει βαρύ επάνω του. Το θέμα είναι να μη δαιμονοποιούμε τα πάντα. Διότι, υπάρχουν οι περιφερόμενοι -και τους λέω "περιφερόμενους", διότι τους βλέπω καθημερινώς σε τρία-τέσσερα κανάλια και χωρίς επίσημη ιδιότητα- που λένε, για παράδειγμα, ότι δεν έχει γίνει τίποτα με τη 17Ν. Δεν ξέρουμε από πού παίρνουν τις πληροφορίες. Κατ` αρχάς, ό,τι μπορούμε να μάθουμε, θα το μάθουμε μέσα από την πολύ σοβαρή έρευνα που γίνεται από τις δικαστικές αρχές. Εκτός εάν αμφισβητούμε τις δικαστικές αρχές. Τότε να βγούμε να το πούμε. Πρέπει να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας. Δεύτερον, είναι αυτά τα γνωστά που ακούστηκαν μέχρι τώρα ότι δήθεν έχουμε τον Κουφοντίνα στην ΚΥΠ, γιατί ήταν πράκτοράς της και περιμέναμε πώς να τον βγάλουμε. Θα τα χαρακτήριζα γελοιότητες και ανοησίες αν δεν ήταν επικίνδυνα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Διότι, ξέρετε τι κινδυνεύουμε να κάνουμε; Να πούμε στον ελληνικό λαό, έστω και εμμέσως με αυτό τον τρόπο, αν το ανεχθούμε, ότι τελικά όλα εδώ είναι στημένα. Οτι ο πολιτικός κόσμος και τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και ότι δήθεν επικρατεί μια γκρίζα κατάσταση, μια διαρκής συνωμοσία στην Ελλάδα. Αρα, να απαξιώσουμε τον πολιτικό κόσμο και να ανοίξουμε το δρόμο για άλλες εξελίξεις, όπως ονειρεύονται ορισμένοι από αυτούς. Θα το δεχθούν αυτό τα πολιτικά κόμματα και όλες οι υγιείς δυνάμεις; Πιστεύω όχι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, είδαμε αρκετά δημοσιεύματα, τα οποία ουσιαστικά έλεγαν ότι η σιωπή του Κουφοντίνα και ο τρόπος με τον οποίο παραδόθηκε, εξυπηρετεί κατά κάποιον τρόπο όσους δεν θα ήθελαν να φωτιστούν όλες οι πλευρές της 17Ν. Και νομίζω ότι αυτό είναι που συζητά και ο περισσότερος κόσμος, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σας θυμίσω ότι φθάσαμε στο σημείο να προβάλλεται στα ΜΜΕ η γνώμη ενός ανθρώπου, ο οποίος αυθαιρέτως -προφανώς για να έχει το χρόνο δημοσιότητας που επιθυμεί- βγήκε και είπε επισήμως ότι ουδέποτε πέρασε από το Αγκίστρι ο Κουφοντίνας και ότι αυτά είναι απόψεις ενός που είναι γραμματέας τοπικής οργάνωσης του τάδε πολιτικού κόμματος. Δεν έχει σημασία το όνομα. Εγινε αυτό ή δεν έγινε; Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα αυτών των τοποθετήσεων. Και όμως, τα ΜΜΕ τους φιλοξενούν. Και θα μου πείτε ότι καλώς κάνουν, διότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις. Τουλάχιστον, όμως, τέτοιες καταστάσεις να μην τις παίρνουμε στα σοβαρά. Διότι, εάν τις παίρνουμε σοβαρά και τις αναπαράγουμε, κάνουμε κακό. Δεν είναι καλό σε αυτή την ιστορία, που γίνεται με τον πιο υπεύθυνο τρόπο και παίρνουμε μπράβο διεθνώς από όλο τον κόσμο, να δημιουργούμε μια γκρίζα κατάσταση. Συνωμοσίες, πράκτορες, καταστάσεις, παρακράτος. Οχι, βέβαια. Ολα αυτά δεν γίνονται στον 21ο αιώνα και ειδικά με μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει πόσο σέβεται και πιστεύει στους δημοκρατικούς θεσμούς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διατυπώνεται η εκτίμηση και από γιατρούς στα κανάλια από ό,τι άκουσα σήμερα, ότι η προανακριτική περίοδος για το Σάββα Ξηρό δεν είχε καμία αξία, γιατί ήταν με το σύνδρομο της εντατικής, ήταν σε βαριά καταστολή, που θολώνει το μυαλό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτοί οι γιατροί, ήταν οι δικοί του;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο ένας από αυτούς ήταν και στον Ευαγγελισμό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν γιατρός;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οχι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τότε, πού ήξερε τι γινόταν; Βλέπετε, λοιπόν, πού φθάσαμε; Να βγαίνει, χθες σε κυριακάτικη εφημερίδα, γιατρός παγκοσμίου φήμης, ο κ. Ρούσσος και να δηλώνει ότι "για μένα δεν υπάρχουν πρόσωπα, αλλά ασθενείς και δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι, εάν είναι ο πιο υψηλά ιστάμενος οικονομικά στην Ελλάδα ή ο πιο φτωχός" και εμείς να αμφισβητούμε την τοποθέτηση ενός από τους πιο έγκριτους Ελληνες επιστήμονες και να λέμε ότι βγήκε κάποιος, ο οποίος ήταν και άσχετος με το θέμα και η γνωμάτευσή του να αποτελεί κεντρικό πολιτικό θέμα, και να λέει ότι του έδιναν φάρμακα που ήρθαν συσκευασμένα από την Ατλάντα. Αν αυτά ήταν μόνο ανοησίες, πραγματικά δεν θα έμπαινα στον κόπο να τα σχολιάσω. Δεν είναι τόσο ανόητος αυτός που τα είπε. Αυτά γίνονται επίτηδες για να δημιουργηθεί κλίμα, το οποίο είτε αποσκοπεί στο να ηρωοποιήσει τους τρομοκράτες και να πολιτικοποιήσει τη δίκη, είτε γίνεται από ορισμένους άλλους αντίθετης κατεύθυνσης για να φθαρεί το πολιτικό σύστημα, για να περάσει μια έννοια γκρίζα και μαύρη, ότι παντού υπάρχουν πράκτορες και γίνονται συνωμοσίες, ώστε να μειωθεί η ουσία της πολύ μεγάλης επιτυχίας που υπήρξε στην Ελλάδα, με την εξάρθρωση της 17Ν. Και δεν είναι μόνο αυτό. Θέλουν να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα απαξιώσουν το πολιτικό σύστημα και τους οποιουσδήποτε θεσμούς λειτουργούν στην Ελλάδα. Και αυτό αύριο, θα πιάσει και τη Δικαιοσύνη και θα υπονομεύσει τους θεσμούς του Πολιτεύματος, εάν αφήσουμε να περάσει κάτι τέτοιο. Θα αντισταθούμε σε αυτή τη λογική, γιατί είναι επικίνδυνη. Η λογική της απαξίωσης των θεσμών, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κράτος, ασφάλεια, Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχουν παντού πράκτορες. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η λογική, γιατί οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς και γιατί προσβάλλει, με το χειρότερο τρόπο, τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να καλέσω όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση. Είναι υποχρέωσή τους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 9 September 2002 - 14:05:09 UTC