Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πέρα από το μέτωπο της τρομοκρατίας, θα μπορούσατε να μας πείτε τι γίνεται με το μέτωπο της τρομοκρατίας των εργατικών ατυχημάτων; Διότι, από ό,τι φαίνεται τις τελευταίες τουλάχιστον μέρες, πέρα από το διαρκές μέτωπο, σήμερα είχαμε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα στη Motor Oil, προχθές είχαμε στην Πτολεμαϊδα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα εργατικά ατυχήματα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Γι` αυτό σας παρακαλώ να τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, γιατί έχουμε ανθρώπινα θύματα. Επομένως, αν το ερώτημά σας είναι, τι γίνεται με αυτά, όπως γνωρίζετε υπάρχει το εργατικό ατύχημα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, καθώς και το εργατικό ατύχημα στη Motor Oil. Δυστυχώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις θρηνούμε ανθρώπινα θύματα. Εχει επιληφθεί αμέσως η Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και όλες οι αρμόδιες αρχές. Υπάρχουν σημερινές σχετικές δηλώσεις για το θέμα της ΔΕΗ του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα για το χώρο της Ενέργειας κ. Αγραφιώτη, στις οποίες σας παραπέμπω.

Οσον αφορά το θέμα της Motor Oil, αμέσως επιλήφθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εκεί τρεις ειδικοί επιθεωρητές εργασίας και πρόκειται, όπως και στην περίπτωση της ΔΕΗ, να γίνει έλεγχος σε βάθος και να καταλογιστούν, αν υπάρχουν, οι όποιες ευθύνες. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να παίζει με ανθρώπινες ζωές. Πρέπει να σας πω ότι δεν αρκεί η καταστολή, αλλά χρειάζεται και η πρόληψη. Το έτος 2002, εξ όσων έχω πληροφορηθεί από το Γενικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Χρόνη Πολυχρονίου, έχουν γίνει έξι προληπτικοί έλεγχοι στο χώρο της Motor Oil. Δηλαδή, δεν γίνεται εκ των υστέρων ο έλεγχος του Σώματος των Επιθεωρητών, έχει γίνει και εκ των προτέρων. Οπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση πήρε την ευθύνη και δημιούργησε με νόμο το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που είναι ένας ιδιαίτερα πρωτοποριακός και αποτελεσματικός θεσμός στην πατρίδα μας. Το Σώμα αυτό έχει στελεχωθεί πλήρως. Εγιναν προσλήψεις μέσα στο 2001 για τη στελέχωσή του με επιστήμονες, οι οποίοι πέρασαν από ειδική εκπαίδευση. Το Σώμα αυτό μπορεί σήμερα και ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, τόσο για τον καταλογισμό ευθυνών, όπου υπάρχουν, όσο και για την πρόληψη, που είναι -θα έλεγα- το κύριο έργο μας στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας. Χάρη στη δουλειά που έχουμε κάνει, βεβαίως έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό τα εργατικά ατυχήματα. Ομως, δυστυχώς, γίνονται ακόμα και υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Αρα, η δουλειά μας πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα και ένταση και πάντα με την αίσθηση ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το πολυτιμότερο πράγμα από όλα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχετε υπόψη σας ένα βούλευμα που δημοσιεύει η "Απογευματινή", σχετικά με την υπόθεση του "Σαμίνα", στο οποίο περιορίζεται ο αριθμός των υπευθύνων, αλλά και το είδος των ατυχημάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω δει το συγκεκριμένο βούλευμα, αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω βουλεύματα της Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε ότι δόθηκε από την αρχή εντολή -αυτή ήταν και η θέληση της κυβέρνησης- για την επιτάχυνση αυτών των ερευνών. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, ψηφίστηκε και ειδική διάταξη, λόγω της οποίας επιταχύνθηκαν ιδιαίτερα οι έρευνες σε όλες τις περιπτώσεις. Πρόσφατα έγινε η δίκη του Falcon και επιταχύνθηκαν οι έρευνες για την υπόθεση του "Σαμίνα", μια ιδιαίτερα σοβαρή και δυσάρεστη υπόθεση για το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι έρευνες, λοιπόν, συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να προκαθορίσω το αποτέλεσμα των ερευνών, ούτε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να δώσει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε αυτή η δουλειά να γίνει και σωστά και γρήγορα. Αυτό το κάνουμε. Αλλά, δεν θα μεταβληθούμε σε δικαστές. Πρόθεσή μας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

ΛΑΤΙΣΣΕΒ: Ενόψει της πρώτης επετείου των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου, μπορείτε να μας σχολιάσετε πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός και ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας σε αυτό το ζήτημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αύριο, έχουμε τη μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου και για το θέμα αυτό θα υπάρχει και ειδική δήλωση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κυβερνητικά στελέχη θα παραστούν σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνουν στην Ελλάδα. Οπως γνωρίζετε, αύριο το πρωί, θα υπάρξει ειδική εκδήλωση μνήμης στην Αμερικάνικη Πρεσβεία και το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής, θα γίνει εκδήλωση με παρουσίαση υλικού από την τρομοκρατική επίθεση και την καταστροφή που ακολούθησε. Προς το παρόν, δεν θέλω να προσθέσω τίποτε άλλο, διότι θα υπάρξει σε λίγη ώρα η δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κάτι διαδικαστικό: Στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, ποιός θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρχει παρουσία μιας σειράς υπουργών στο χώρο της δέησης, αύριο το πρωί. Το απόγευμα, θα υπάρξουν ομιλίες από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, διότι, όπως γνωρίζετε, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σειρά επαφών για την προώθηση των εθνικών θεμάτων μας.

ΚΑΠΠΟΣ: Ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης της Ελλάδας, μιας χώρας που συμμετέχει στην Europol, έναντι εγγράφου αυτού του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Οργανισμού, το οποίο φέρει τον τίτλο "Ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές για το χειρισμό των πληροφοριοδοτών" και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ένας πληροφοριοδότης επιτρέπεται ακόμη και να συμμετάσχει σε έγκλημα, το οποίο άλλοι ήδη προτίθενται να διαπράξουν. Αυτό το έγγραφο, ήδη, έχει δει το φως της δημοσιότητας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προτίθεμαι να σχολιάζω έγγραφα αστυνομικών αρχών, είτε αυτές είναι διεθνείς, είτε άλλων χωρών. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα υπάρχει μια σαφής νομοθεσία και αυτή τηρείται, όπως περιγράφεται στους νόμους, τους κώδικες και τις διατάξεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή στη συγκεκριμένη αναφορά γίνεται λόγος ότι αυτές είναι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο συσκέψεων των "15", θα ήθελα να ρωτήσω, το βαθμό συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές τις διεργασίες και αν δεν υπάρχει συμμετοχή, εάν είναι ψευδής αυτή η αναφορά της Europol.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, μιλάτε για διαρροές και όχι για επίσημες ανακοινώσεις. Δεύτερον, στα συμβούλια που γίνονται στο πλαίσιο των "15", λαμβάνονται και κάποιες γενικές αποφάσεις. Δεν καταρτίζονται διατάξεις για το πώς γίνονται οι επιμέρους χειρισμοί. Υπάρχουν κάποιες θέσεις της Europol, αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει η ελληνική νομοθεσία, η οποία είναι σαφής και με βάση αυτήν έγιναν οι συλλήψεις, οι ανακρίσεις και όλη η διαδικασία, για παράδειγμα, γύρω από την τρομοκρατική οργάνωση της 17Ν στην Ελλάδα. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα του πολίτη, στις δημοκρατικές αρχές και το κράτος Δικαίου, επικράτησε απόλυτα και σε αυτή την ιστορία. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη λειτουργήσουν όπως είναι αυτές οι διατάξεις και οι νόμοι που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Στο πλαίσιο, βεβαίως, των διεθνών συνεργασιών μπορεί να αναπτύσσονται απόψεις, αλλά σας είπα πώς κινούμαστε στην Ελλάδα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει συμμετάσχει, στις αποφάσεις που έχει πάρει η Europol, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ μιλούμε για πολιτικές αποφάσεις και όχι με ποιον ακριβώς τρόπο, στο πλαίσιο των νόμων μας, η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της. Για τα ειδικά ζητήματα που συνδέονται με τις αστυνομικές αρχές, ρωτήστε τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. Δεν μπορώ να γνωρίζω με ποιον τρόπο γίνεται ο χειρισμός μιας πληροφορίας. Αυτό που γνωρίζω -και σας διαβεβαιώνω πολιτικά γι` αυτό- είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σαφείς νόμοι, διατάξεις, κώδικες, που τηρούνται απόλυτα και δεν βλέπω αυτή τη στιγμή να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος αλλαγής τους. Δεν σας αρκεί πολιτικά αυτό; Κινούμαστε απόλυτα μέσα στο κράτος Δικαίου, του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Διότι, αυτή είναι η Δημοκρατία μας και καμαρώνουμε γι` αυτή. Οσον αφορά τα ειδικά ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας των αστυνομικών αρχών, υπάρχει ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές η απέλαση της κας Κορτέζ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει φθάσει σε μένα κάτι τέτοιο. Θα ρωτήσω και θα σας απαντήσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, όταν ρωτηθήκατε εάν τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αποτελούν ένα είδος άτυπου, ιδιότυπου διαλόγου με τους συλληφθέντες της 17Ν και τους ισχυρισμούς των συνηγόρων τους, είπατε ότι δεν θα ανοίξετε διάλογο μαζί τους και ότι δεν υπάρχει τέτοια διάσταση. Ωστόσο, θα ήθελα να μου πείτε πια, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, πώς ερμηνεύετε τις προσπάθειες να πολιτικοποιηθεί η δίκη, να δοθεί μια αχλή, μέσα από διάφορες διαδικασίες, αιτήματα κ.λπ., πολιτικής δίκης και εάν η κυβέρνηση -ανεξάρτητα του τι θα κάνει η δικαιοσύνη- δέχεται ότι όλα αυτά θα κριθούν στο επίπεδο της δικαιοσύνης και μόνο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά θα ήθελα συμπληρωτικά να ρωτήσω: Διαμορφώνεται και ένα κλίμα, μια πρόθεση να δημιουργηθεί ένα «κίνημα πολιτικής συμπαράστασης» στους έγκλειστους του Κορυδαλλού από ορισμένους χώρους, μάλιστα, υπάρχουν και σχετικές δηλώσεις ενός-δύο εκπροσώπων αυτών των χώρων. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν ανησυχεί την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιθανόν και αυτό να το δούμε... Την κυβέρνηση δεν την ανησυχούν τέτοια ενδεχόμενα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τις απόψεις του. Εάν με ρωτήσετε ποια είναι η δική μας άποψη, την έχω πει, θα σας την επαναλάβω. Οι άνθρωποι αυτοί είναι τρομοκράτες. Είναι και δολοφόνοι και ληστές τραπεζών. Τουλάχιστον, αυτό έχει προκύψει από την ανάκριση. Είναι άνθρωποι που ταλαιπώρησαν την κοινωνία και τη χώρα μας, κατά περιόδους ο καθένας, αλλά συνολικά για 27 χρόνια. Δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μας, κανένα ελαφρυντικό για την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει επίκληση καμίας ιδεολογίας. Οι άνθρωποι αυτοί φυσικά δεν είναι αριστεροί. Γιατί η έννοια «αριστερός» και η έννοια «δημοκρατία» είναι έννοιες που συμβαδίζουν. Οι τρομοκράτες δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, άρα δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και με τις αρχές του κράτους δικαίου και τις δυνάμεις τις κοινωνίας μας. Αυτή είναι η θέση μας. Θέλω να τονίσω ότι εδώ ζητούμε και περιμένουμε τη θετική τοποθέτηση όλων των πολιτικών κομμάτων, που έχουν έναν ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο, να συμβάλλουν σε αυτή μας την προσπάθεια. Δεν ανησυχούμε, λοιπόν, γιατί ο ελληνικός λαός και γνώση και μνήμη έχει. Ο ελληνικός λαός έχει καταλήξει σε ορισμένα ζητήματα, παρακολουθεί τα όσα εξελίσσονται αυτές τις ημέρες και έχει καταλάβει πολλά. Κανείς, που επιχειρεί να στήσει παράσταση, δεν πρόκειται να τον πείσει. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η τρομοκρατία πρέπει να ξεριζωθεί. Γνωρίζει ότι οι τρομοκράτες δεν είναι κοινωνικοί αγωνιστές, ούτε ιδεολόγοι, ούτε αριστεροί είναι. Γνωρίζει ότι οι τρομοκράτες είναι πολύ πιο κοντά, από όσο ποτέ, στο κοινό έγκλημα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως μας έχετε προαναγγείλει, ξεκινά επισκέψεις σε ολυμπιακά έργα και σε ολυμπιακές πόλεις, κατά κάποιο τρόπο. Μήπως μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε ποια είναι η πολιτική στόχευση αυτών των επισκέψεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια στη χώρα μας για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που είναι μια μεγάλη εθνική υπόθεση. Ολη η Ελλάδα, όλοι οι Ελληνες πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχή πραγματοποίησή της. Είναι μια εθνική υπόθεση που έχει να κάνει και με τα έργα, αλλά όχι μόνο με αυτά. Εχει να κάνει με τη στράτευση του κάθε Ελληνα στην προσπάθεια να δώσουμε ένα μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα μήνυμα της επιτυχίας, της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της ευγενούς άμιλλας, προωθώντας, βεβαίως, και το στόχο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Με τις επισκέψεις του σε μια σειρά ολυμπιακά έργα, ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την επάρκεια της προετοιμασίας μας, να συμβάλει στην ανάδειξη αυτού του τεράστιου έργου, που σήμερα πραγματοποιείται και βεβαίως να αναφερθεί στα πολλαπλά πολιτικά μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν να κάνουν με την προβολή αυτών των ιδεών, της ειρήνης, της άμιλλας και της συναδέλφωσης των λαών. Και βεβαίως, έχουν να κάνουν με τη διεθνή προβολή και αναβάθμιση της χώρας μας, σε όλο τον κόσμο.

ΜΙΧΑΗΛ: Δυστυχώς, από χθες το πρωί στο «ζάπινγκ», που συνήθως κάνουν όλοι οι Ελληνες, δεν μπορούν να δουν ένα κανάλι, το ΤΕΜΡΟ. Σας αφορά ως υπουργό Τύπου. Τι γίνεται, έκλεισε , το κανάλι; Τι θα κάνετε με τον κ. Ανδρουλιδάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ερώτημα σας, όσον αφορά την άδεια του σταθμού, πρέπει να απευθυνθεί στο ΕΣΡ.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει κάτι που αφορά εσάς, όμως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας πω γι` αυτό. Ομως, το θέμα της λειτουργίας των καναλιών συνδέεται με το ρόλο του ΕΣΡ. Γνωρίζετε ότι ήδη πέρασε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή και έρχεται, νομίζω σήμερα το απόγευμα, στο Τμήμα της Βουλής, διάταξη που εκχωρεί τα πάντα, γύρω από την αδειοδότηση και τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών στο ΕΣΡ.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κατατέθηκε το νομοσχέδιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι το νομοσχέδιο. Είναι διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει ψηφιστεί, νομίζω, από τα τρία εκ των τεσσάρων κομμάτων της Βουλής, με μια επιφύλαξη της Ν.Δ., η οποία ελπίζω στην πορεία με τη συζήτηση που θα γίνει να αναιρεθεί, γιατί πιστεύω ότι είναι μια θετική διάταξη, που πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. Εχει περάσει, λοιπόν, από την Επιτροπή. Βεβαίως, το Τμήμα θα την εξετάσει, γι` αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά, η διάταξη έχει περάσει, αρχίζει από σήμερα η συζήτηση στο Τμήμα και δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης για τη στήριξη του ρόλου και της λειτουργίας του ΕΣΡ στον τομέα αυτό. Η κυβέρνηση δεν αδειοδοτεί και θα στηρίξει την προσπάθεια του ΕΣΡ να ελέγξει σωστά τα όσα προβλέπονται για τη λειτουργία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Υπό αυτή την έννοια, η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της κατάστασης στο ΤΕΜΡΟ, ανήκει στο ΕΣΡ. Θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί και να δίνει άδειες. Βεβαίως μας ενδιαφέρει το θέμα, βεβαίως το παρακολουθούμε, υπό την έννοια της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Θέλω να σας θυμίσω ότι υπήρξε πριν από μερικές ημέρες σύλληψη του κ. Ανδρουλιδάκη από τις αρμόδιες αρχές, βεβαίως, με τη διαδικασία που προβλέπεται και τον καθορισμό της σχετικής δίκης. Οσον αφορά τα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο αυτής της λειτουργίας, θα παρακαλούσα να απευθύνονται στο ΕΣΡ. Για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όπως γνωρίζετε, έχουμε παρέμβει δυναμικά.

ΚΑΠΠΟΣ: Πώς είναι δυνατό να έχετε παρέμβει δυναμικά, όταν έξι μήνες μετά οι εργαζόμενοι του ΤΕΜΡΟ εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι και έχουν φθάσει στο σημείο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φυλακή πήγε ο άνθρωπος. Δεν ξέρω εάν το καταλάβατε, αλλά ο κ. Ανδρουλιδάκης συνελήφθη.

ΚΑΠΠΟΣ: Συνελήφθη απλώς. Αλλά εγώ δεν είμαι δικαστής για να κρίνω εάν ο κ. Ανδρουλιδάκης θα πάει φυλακή ή όχι. Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αυτό που λέω είναι ότι επί έξι μήνες συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι και έχουν φθάσει στο σημείο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ρωτάτε «τι κάνει η κυβέρνηση» και «τι κάνει η κυβέρνηση». Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζετε τη διαδικασία. Η διαδικασία είναι η εξής: Οσον αφορά τους απλήρωτους εργαζόμενους, η κυβέρνηση έχει παρέμβει, διότι σέβεται τους κόπους τους και την αναγκαιότητα να ικανοποιηθούν τα όσα ορίζονται στους νόμους της εργατικής νομοθεσίας. Ο κ. Ανδρουλιδάκης συνελήφθη, μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία είναι κρατική αρχή. Εάν από κει και πέρα, ο δικαστής προσδιόρισε δικάσιμο, είναι απολύτως στη δικαιοδοσία του. Δεν θα τον κρίνω εγώ. Ο κ. Ανδρουλιδάκης έχει παραπεμφθεί σε δίκη, μετά από παρέμβαση και μήνυση των αρχών του κράτους. Ποια είναι, δηλαδή, η αδιαφορία; Δεν καταλαβαίνω. Οσον αφορά τη λειτουργία του ΤΕΜΡΟ, τη δυνατότητά του να έχει ή όχι άδεια, είναι αρμόδιο του ΕΣΡ. Εχουμε Σύνταγμα και νόμους στην Ελλάδα. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι για τις άδειες και τη λειτουργία των καναλιών είναι αρμόδιο το ΕΣΡ. Αυτό μπορεί να αφαιρέσει την άδεια του ΤΕΜΡΟ ή να κάνει οτιδήποτε άλλο. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε -και το κάναμε με συνείδηση της ευθύνης μας απέναντι στους εργαζόμενους- είναι να τηρήσουμε την εργατική νομοθεσία. Γι` αυτό το λόγο και στείλαμε τον κ. Ανδρουλιδάκη στον Εισαγγελέα. Εάν υπάρχει κάποια καλύτερη πρόταση, να την ακούσω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά τη σημερινή σύσκεψη που έγινε για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, πιστεύετε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τα γεγονότα που ζήσαμε με τον Κηφισό; Γιατί υπάρχει αγωνία, εκεί στους κατοίκους...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτός ήταν και ο σκοπός της σημερινής σύσκεψης, η οποία έγινε για δύο λόγους: Πρώτον, για να ενισχυθούν όλα τα δυνατά μέτρα, για να μην ξαναζήσουμε αυτά τα προβλήματα. Και, δεύτερον, για να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, ώστε η εξαγγελία που είχαμε κάνει για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων να γίνει πράξη. Ο κ. Σκανδαλίδης, μας ενημέρωσε πριν λίγο, για το σύνολο των σημερινών αποφάσεων. Πραγματικά μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλες οι δυνατές προσπάθειες, για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα, θα γίνουν. Και βεβαίως, με πολύ γρήγορο ρυθμό και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας για την αποτελεσματική αποζημίωση των πληγέντων. Για τα ειδικά θέματα σας παραπέμπω στο πλήρες κείμενο των ανακοινώσεων του κ. Σκανδαλίδη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μεταφέρθηκε η Πολιτική Προστασία σε αρμοδιότητα της κας Παπανδρέου, σε άλλο υπουργείο; Γνωρίζετε κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρεται τέτοιο πράγμα στην τοποθέτηση του κ. Σκανδαλίδη. Κατ` αρχάς, το ότι έγινε τοποθέτηση από τον κ. Σκανδαλίδη, απαντά από μόνο του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 10 September 2002 - 14:05:09 UTC