Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, αύριο δεν θα πραγματοποιηθεί η πολιτική ενημέρωση, λόγω της αναχώρησης του κυβερνητικού κλιμακίου για τη Θεσσαλονίκη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα μια διευκρίνηση: Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας εκ μέρους του Πρωθυπουργού στη Λάρισα για τη διαφορά των 40 δραχμών στο θέμα της επιδότησης, είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κάθε μάχη, χρησιμοποιώντας όλα τα αναγκαία μέσα, ακόμα και το βέτο. Τι θέμα είναι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε ποιό σημείο της ομιλίας αναφέρεστε;

ΚΟΥΙΝ: Είναι από το επίσημο κείμενο που έστειλε το υπουργείο. Εν πάση περιπτώσει, σκοπεύει η Ελλάδα να ασκήσει βέτο για τα θέματα της αγροτικής πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω δει το πλήρες κείμενο. Θα το διαβάσω και θα σας απαντήσω. Εξ όσων γνωρίζω, πάντως, από τα σημεία της ομιλίας που έχω διαβάσει, ο κ. Παπαντωνίου έκανε μια γενικότερη αναφορά στη διεκδίκηση -αυτό που έχει πει και ο Πρωθυπουργός, δηλαδή- της κάλυψης με εθνικούς πόρους μέρους της διαφοράς από το προσδοκώμενο ποσό, εάν δεν είχαμε υπερβεί την ποσότητα. Γνωρίζετε ότι αυτή η διαδικασία εκκρεμεί. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτή την πρότασή μας στο πλαίσιο και του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας που θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, στη Δανία. Εάν όλα πάνε καλά -και πιστεύω ότι η μάχη θα δοθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις- θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε και επισήμως την πρόταση στο πλαίσιο του τυπικού Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας, στις 26 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η διαδικασία. Μην ξεχνάτε ότι είναι αίτημα της ελληνικής πλευράς.

ΚΟΥΙΝ: Αρα, θέμα βέτο εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αίτημα της ελληνικής πλευράς. Δεν έχω δει το συγκεκριμένο κείμενο, αλλά πιστεύω ότι αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Παπαντωνίου, είναι αυτό που λέμε όλοι: Οτι το αίτημα αυτό διεκδικείται σθεναρά και η πρόθεσή μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας, ώστε στο πλαίσιο της ακολουθούμενης ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής να μας επιτραπεί, με εθνικούς πόρους, να καλύψουμε ένα μέρος της διαφοράς, ειδικά για φέτος. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σχολιάσω ότι υπάρχουν αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις, με βάση τις πρώτες αναφορές, τις πρώτες εκθέσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Ε.Ε., για τις ίνες. Γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτής της Επιτροπής, εάν -τονίζω το "εάν", για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- η παραγωγή κρατηθεί μέσα στα όρια που προβλέπει ο κανονισμός, θα έχουμε ιδιαίτερα ικανοποιητική τιμή για το βαμβάκι, για τη φετινή χρονιά. Είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι να δούμε και να υπάρξει απόλυτη συνεργασία Υπουργείου και παραγωγών, ώστε να τηρηθεί ο κανονισμός, να μην μπορέσουν διάφοροι επιτήδειοι να δημιουργήσουν πάλι προβλήματα και να έχουμε ιδιαίτερα θετικές αποδόσεις για το βαμβάκι.

ΚΟΥΝΤΑΤΟΥ: Ενόψει και της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ στην Κοπεγχάγη το Σαββατοκύριακο, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη της Ελλάδας για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πιστεύει, δηλαδή, ότι πρέπει να υπάρξει κάποια "χαλάρωση", όσον αφορά την τήρηση των κανόνων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης θα απουσιάζει από τη Δ.Ε.Θ., λόγω της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ. Αυτό κρίθηκε σκόπιμο από τον Πρωθυπουργό. Το επισημαίνω αυτό, για να μην προλάβει κάποιος να θέσει ερώτημα, όταν διαπιστώσει την απουσία του. Βεβαίως, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Προχωρούμε με τους συγκεκριμένους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει η Ευρώπη τις κοινές πολιτικές, την κοινή προσπάθεια, σύμφωνα και με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής και ειδικότερα της Βαρκελώνης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είναι αλήθεια ότι ο Πρωθυπουργός έστειλε μια επιστολή, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου, σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενόψει των νομαρχιακών και δημαρχιακών εκλογών και αν μπορείτε να μας πείτε ακριβώς τι τους παροτρύνει να κάνουν και γιατί το έκανε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει, περίπου εδώ και 15 μέρες, αυτή την παρέμβαση. Συγκεκριμένα στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την περίοδο των θερινών διακοπών, είχε πει ότι πρέπει όλα τα στελέχη να δώσουν ενεργά τη μάχη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Είναι εκλογές που κρίνουν το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να είμαστε ενεργά παρόντες στις διαδικασίες τους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της αναφοράς, ο Πρωθυπουργός απέστειλε, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επιστολή σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με την οποία τους καλεί να δώσουν τη μάχη, να στρατευθούν με βάση τις αποφάσεις του Κινήματος και την οργανωτική διάταξη που έχει αποφασίσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Εχει αποφασιστεί μια συγκεκριμένη οργανωτική διάταξη για τα στελέχη μας και ο Πρωθυπουργός, με την ιδιότητα πάντα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενισχύει με την προσωπική του παρέμβαση τη διάταξη αυτή, καλώντας όλα τα στελέχη να συστρατευτούν και να είναι παρόντα στην εκλογική μάχη.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, έχει διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη προθυμία, γι` αυτό χρειαζόταν και η προσωπική παρέμβαση του Προέδρου του Κινήματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Δεύτερον, για να κρίνει κάποιος αν υπάρχει προθυμία ή όχι, πρέπει πρώτα να δει τη διάταξη, η οποία ξεκινά τώρα. Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρίνει σκόπιμο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να παρέμβει προσωπικά και να τονίσει ότι τα στελέχη μας και ειδικά τα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και οι υπουργοί και οι βουλευτές μας πρέπει να δώσουν το παρών στη μάχη των εκλογών. Πρέπει να είμαστε στις περιφέρειές μας και πρέπει να αναλάβουμε και ευθύνες, ώστε να συμβάλουμε στη δράση του κόμματός μας σε αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα υπήρχε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Μήπως έχετε κάτι για το περιεχόμενο της συνάντησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει ολοκληρωθεί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ε, καλά. Πέστε μας κάτι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς γίνονται, προκειμένου να συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς τους. Είναι σαφές πως όταν πραγματοποιείται συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης θα αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική του υπουργείου του.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και για το θέμα της τρομοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φυσικά και για το θέμα της τρομοκρατίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει τακτικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, τον ενημερώνει και συζητούν τις κατευθύνσεις γύρω από αυτά τα θέματα. Και γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν συνήθως ανακοινώσεις, μετά από αυτές τις συναντήσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ναι, αλλά συνήθως μετά από τέτοιες συναντήσεις κάτι γίνεται. Μήπως ετοιμάζονται νέες συλλήψεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι συλλήψεις αποφασίζονται από τις Αρχές Ασφαλείας και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Δεν αποφασίζονται σε πολιτικό επίπεδο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση τις δηλώσεις κ. Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε χθες στη Λάρισα ότι η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1981;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Χρησιμοποιείτε λέξη που δεν την είπε ο κ. Παπαντωνίου. Το θυμάμαι καλά αυτό το σημείο της δήλωσης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συμμερίζεστε, λοιπόν τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εκφώνησε μια μεγάλη πολιτική ομιλία σε μια κομματική εκδήλωση στη Λάρισα. Σαφώς, η ομιλία του κ. Παπαντωνίου είναι στο πλαίσιο της πολιτικής μας. Από εκεί και πέρα, καθένας χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του τόνους. Και δεν είναι δυνατό να κρίνουμε τους προσωπικούς τόνους. Επαναλαμβάνω ότι η ομιλία του κ. Παπαντωνίου ήταν απόλυτα εντός του γενικού πλαισίου της στρατηγικής, της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και το κόμμα μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, συμμερίζεστε το «σκληρό ροκ»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής. Εάν ομιλείτε για τα πολιτικά ζητήματα, απάντησα. Από κει και πέρα, είναι σαφές ότι το κάθε στέλεχος, όλοι μας, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν τους προσωπικούς τους τόνους. Δεν είναι δυνατό να κρίνουμε ο ένας τις ομιλίες του άλλου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλάμε για αυτά, έγιναν χαρακτηρισμοί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι χαρακτηρισμοί αφορούν τη Ν.Δ. Τώρα μου ζητάτε να κρίνω τί χαρακτηρισμούς κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τη Ν.Δ. και μετά να κρίνουμε τον κ. Ρουσόπουλο τί χαρακτηρισμούς κάνουν τα στελέχη της Ν.Δ για το ΠΑΣΟΚ; Δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Τα στελέχη μας κινούνται σε ένα πλαίσιο πολιτικής και μέσα σ` αυτό χρησιμοποιούν και τον προσωπικό τους τόνο, κάνουν τις αναφορές τους. Ολα αυτά είναι σαφή. Δεν μπορεί να τα κρίνουμε. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο μικροσκόπιο την τοποθέτηση κάθε στελέχους και να αναλύουμε γιατί ειπώθηκε η α@ ή η β@ λέξη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Δημοκρατία πότε αποκαταστάθηκε κύριε Υπουργέ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φιλοσοφικά πρέπει πάντα να δουλεύουμε για την αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας. Εάν θέλετε να τοποθετηθώ εκ νέου, επαναλαμβάνω ότι βεβαίως, μετά το 1974 έχουμε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην Ελλάδα. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Μετά το 1981 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε σημαντικότατες παρεμβάσεις -θα τις χαρακτήριζα ιδιαίτερα κρίσιμες ιστορικά- για να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της ενότητας του ελληνικού λαού. Τέτοιο παράδειγμα ήταν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, προχώρησε στην κατάργηση κάθε μέτρου, κάθε διάταξης, η οποία διαχώριζε τους Ελληνες πολίτες. Μια από αυτές, ήταν η κατάργηση του ατομικού φακέλου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας διαβάζω επί λέξει: Η Δημοκρατία το 1974 ήταν μια πλαστή και ψευδεπίγραφη Δημοκρατία. Αυτή είναι η φράση υπουργού Εθνικής Αμυνας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην απομονώνετε φράσεις από ολόκληρες ομιλίες. Να διαβάσετε στο σύνολό της την τοποθέτηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Η κα Μπακογιάννη ανακοίνωσε χθες το ψηφοδέλτιό της. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε κάποιο σχόλιο για τη σύνθεσή του και κυρίως για το περιεχόμενο της ομιλίας που αφορά τη μάχη των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα. Λαμβάνει σκληρότερα χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης ή αντίθετα τα αμβλύνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να κρίνω όσα είπε η κα Μπακογιάννη.

ΚΑΠΠΟΣ: Στο δεύτερο σκέλος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η μάχη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ευρύτερα πολιτική. Καλό θα είναι να μην πάει σε στενά κομματικό πλαίσιο. Ο Δήμος της Αθήνας έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, διότι πολιτικό είναι το ζήτημα. Τί είδους Αυτοδιοίκηση οραματίζεσαι και πώς αντιλαμβάνεσαι την προοπτική και το μέλλον του θεσμού. Είναι ένας πολιτικός αγώνας που πρέπει να δοθεί με ευπρέπεια και ήθος. Καλό θα είναι να αποφευχθούν οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 September 2002 - 13:05:07 UTC