Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να τονίσω εισαγωγικά και επιπρόσθετα του προγράμματος του Πρωθυπουργού, που σας είχα ανακοινώσει τη Δευτέρα, ότι σήμερα το μεσημέρι -πιθανότατα αυτή τη στιγμή- πραγματοποιείται συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς που προέρχονται από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, για θέματα που σχετίζονται με τη Δ.Ε.Θ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να αρχίσω λίγο ανορθολογικά: Το δις εξαμαρτείν, λέει ο λαός, ουκ ανδρός σοφού. Το τρις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή είναι ερώτηση φιλοσοφικού περιεχομένου; Κάντε συγκεκριμένα την ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Φιλοσοφικού περιεχομένου δεν είναι. Η ερώτηση είναι: Δύο φορές υπήρξαν ή δεν υπήρξαν οι δικαιολογίες στον Κηφισό. Την τρίτη, τι δικαιολογίες υπάρχουν, μετά τα χθεσινά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι, όντως, η εικόνα του κρατικού μηχανισμού, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πλημμύρας, ήταν αδύναμη. Υπήρξαν λάθη. Υπήρξαν ανεπάρκειες. Και αυτό οφείλουμε να το ομολογήσουμε και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Γι` αυτό το λόγο εξάλλου, όπως γνωρίζετε, ζητήθηκε και η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του κ. Παπανικολάου. Βεβαίως, έστω και καθυστερημένα, υπήρξε μια προσπάθεια να γίνει η κινητοποίηση, ζητήθηκε και η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως ήδη τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους. Ευτυχώς, που υπήρξαν περιορισμένες καταστροφές και δεν υπήρχε ανθρώπινο θύμα. Και βεβαίως, οφείλουμε να πούμε ότι πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και θα τα κάνουμε. Γι` αυτό το σκοπό, από το πρωί υπάρχουν ειδικές συσκέψεις και συνεργασίες και στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του κ. Σκανδαλίδη. Υπήρξαν, ήδη, ανακοινώσεις από τον κ. Τσακλίδη, θα υπάρξουν και από τον κ. Σκανδαλίδη, πιστεύω σε λίγη ώρα. Θα γίνει γνωστό με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα λάβει και πρόσθετα μέτρα πρόληψης, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης των καταστροφών που υπήρξαν και αυτή τη φορά. Θα προσπαθήσουμε, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά, με κάθε μέσο, να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο και βεβαίως, θα σταθούμε πλάι στους πολίτες των περιοχών εκείνων που δοκιμάστηκαν.

ΜΙΧΑΗΛ: Λέτε ότι θα σταθείτε δίπλα στον πολίτη. Πώς κ. Υπουργέ; Διότι, υπάρχει μια πάγια διαδικασία από το νόμο. Οσοι επλήγησαν παίρνουν τις 200.000 δραχμές. Λοιπόν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν παίρνουν μόνο τις 200.000 δρχ.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι. Παίρνουν επιπλέον και όλη την οικοσκευή τους και ακολουθείται όλη η διαδικασία. Κοιτάξτε, όμως, τι συμβαίνει: Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα πια που ξεπερνά το νόμο. Δηλαδή, το ίδιο θύμα που ήταν θύμα της πλημμύρας του Ιουλίου, μετά από περίπου 40 μέρες ξαναείχε ζημιές και ξαναέχει ζημιές τώρα. Πώς, πρακτικά, θα τους αποζημιώσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν. Για τα συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή των αποζημιώσεων, θα υπάρχουν οι ανακοινώσεις του κ. Σκανδαλίδη και των άλλων αρμοδίων. Αυτό εξετάζεται αυτή τη στιγμή στη σύσκεψη που γίνεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αρα, για ό,τι τεχνικά ζητήματα υπάρχουν, για την άμεση ανταπόκριση του κράτους στις υποχρεώσεις που έχει προς τον πολίτη, ο οποίος επλήγη, θα τοποθετηθούμε με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης Γι` αυτό υπήρξε και μια άμεση σημερινή κινητοποίηση από όλους τους αρμόδιους. Επαναλαμβάνω, γιατί θέλω να είμαι σαφής: Ούτε γυρεύουμε να αποποιηθούμε ευθύνες, ούτε να ρίξουμε ευθύνες αλλού. Ποτέ δεν το κάνουμε. Οταν υπάρχουν οι ευθύνες, τις αναλαμβάνουμε. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ομολόγησα -και το επαναλαμβάνω- ότι η εμφάνιση του κρατικού μηχανισμού σε αυτό το θέμα, ήταν ανεπαρκής. Υπήρξαν λάθη, υπήρξαν παραλείψεις. Και βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από τους πολίτες που επλήγησαν στις ευαίσθητες περιοχές που όλοι γνωρίζουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα έχει αξία, την είπε ο κ. Σκανδαλίδης την πρώτη φορά, αλλά φαίνεται ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, κ. Μιχαήλ, διότι έγινε έργο από την πρώτη φορά. Υπήρξαν, όμως, παραλείψεις, οι οποίες εμπόδισαν την αποτελεσματικότητα αυτού του έργου. Διότι, είχαν ληφθεί μέτρα και στον Κηφισό. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Δημάρχου Ρέντη κ. Ιωακειμίδη -για να μην σας αναφέρω δικές μου δηλώσεις- ότι υπήρχαν τέσσερα σημεία από τα οποία εκδηλώνονταν συνήθως οι πλημμύρες. Τα τρία πρώτα είχαν καλυφθεί, υπήρξε πρόβλημα στο τέταρτο. Βεβαίως, εάν οι αρμόδιοι ήταν στις θέσεις τους, δεν θα είχε γίνει τίποτα ούτε στο τέταρτο. Θα είχαμε επάρκεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλά, όταν σήμανε η λήξη συναγερμού νωρίς χθες το απόγευμα, οι αρμόδιοι έφυγαν, οι δυνάμεις που ήταν εκεί έφυγαν, ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν στη θέση του την ώρα που εκδηλώθηκε το καιρικό φαινόμενο. Γι` αυτό παρουσιάστηκαν τα προβλήματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μιλήσατε και για τις ευθύνες που πρέπει να αναλάβετε κ.τ.λ. Θέλω να σας θέσω το εξής ερώτημα: Την πολιτική ευθύνη πώς την εννοείτε να την αναλάβετε; Διότι, ο κ. Παπανικολάου, είτε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Παπανικολάου ήταν αρμόδιος για το θέμα αυτό. Πώς αλλιώς το αντιλαμβάνεστε;

ΜΙΧΑΗΛ: Να σας εξηγήσω τι εννοώ. Ο κ. Παπανικολάου, είτε από μόνος του υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας -δεν με αφορά το θέμα- ή του την ζήτησε ο κ. Σκανδαλίδης. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κ. Παπανικολάου παραιτήθηκε. Οταν έχει συμβεί, όμως, τρεις φορές το ίδιο φαινόμενο, κάποιο πρόβλημα υπάρχει που ξεπερνά τον κάθε κ. Παπανικολάου που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν είναι έτσι.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς δεν είναι έτσι; Αφήστε με να ολοκληρώσω για να το καταλάβετε και να απαντήσετε συνολικά: Την πρώτη φορά, λοιπόν, έχουμε μια κρίση. Υπήρξε μια αντίδραση, εντάξει, γίνεται ένας σχεδιασμός. Πάμε στη δεύτερη φορά, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε, τα "κουτσοκαταφέρνουμε". Την τρίτη φορά, λειτουργούν στα τρία σημεία, στο τέταρτο δεν λειτουργεί. Πλέον, ο υπεύθυνος λέει "φεύγω". Ε, κάτι φταιει στο σχεδιασμό, κάτι φταιει στα πάντα. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τη γνώμη ότι πριν κάνετε την ερώτησή σας θα έπρεπε να έχετε δει πώς ακριβώς προέκυψε το πρόβλημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκεί ήμουν και τώρα και τις άλλες δύο φορές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν είχατε δει πώς ακριβώς προέκυψε το πρόβλημα, θα είχατε δει ότι, εάν τα εντεταλμένα όργανα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν στη θέση τους, δεν θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα. Διότι, η υλικοτεχνική υποδομή είχε δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό.

ΜΙΧΑΗΛ: Και ποιός πρέπει να τους "τραβήξει τα αυτιά";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ζητείται παραίτηση, αυτό απαντά ευθέως στο ερώτημά σας. Οταν ζητήθηκε παραίτηση Γενικού Γραμματέα, ο οποίος είναι πολιτικό πρόσωπο όπως γνωρίζετε, απαντήσαμε ευθέως στο ερώτημά σας γύρω από την κατανομή των ευθυνών. Δεν έγινε κάτι τυχαία. Δεν μετατέθηκε ένας υπάλληλος. Παραιτήθηκε -και μάλιστα του ζητήθηκε η παραίτηση- ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας. Το εντεταλμένο όργανο προς τούτο. Ο υπεύθυνος πολιτικά. Διότι, το πρόβλημα δεν διαπιστώθηκε σε κάτι άλλο. Δεν υπήρχαν άλλα προβλήματα. Ούτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρουσίασε προβλήματα, ούτε η Τροχαία, ούτε ο στρατός όταν του ζητήθηκε. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε συγκεκριμένο σημείο, όταν δόθηκε η εντολή να "χαλαρώσει" η επιφυλακή και αποσύρθηκαν οι δυνάμεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν είναι έτσι;

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, θα ανασυγκροτήσετε την Υπηρεσία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε περάσει νομοσχέδιο, ειδικό νόμο, για την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Γι` αυτό το λόγο και επελέγη επιχειρησιακά άτομο με επιχειρησιακές γνώσεις για τη στελέχωση της κορυφής της Γενικής Γραμματείας. Και πρότασή μας είναι να μετατρέψουμε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ένα ισχυρό όργανο, με επιχειρησιακές αρμοδιότητες, για την πρόληψη. Γιατί, πάνω από όλα είναι η πρόληψη. Δεν μας αρέσει, ούτε επιδιώκουμε κάθε φορά να κατανέμουμε τις ευθύνες και αναλαμβάνουμε και τις δικές μας. Δεν είναι εκεί το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η πρόληψη και η προστασία του πολίτη. Και αυτό ακριβώς πάμε να κάνουμε. Βεβαίως, επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να επισημάνω ότι, όλη αυτή η ιστορία πρέπει να προσεγγιστεί με σοβαρότητα και ευθύνη. Δεν προσφέρεται για τις δημόσιες σχέσεις ορισμένων υποψηφίων της Ν.Δ., στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπως είδαμε χθες. Επιτέλους, λίγο σεβασμό στο πρόβλημα του πολίτη. Εμείς τον δείξαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Αλλά, φυσικά, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι αυτή η ιστορία που αφορά τον πολίτη, δεν προσφέρεται για δημόσιες σχέσεις υποψηφίων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Από ό,τι κατάλαβα χθες, τα κανάλια αρκετή ώρα από τις αναμεταδόσεις τους έπαιζαν φιλμ αρχείου, χωρίς να υποδεικνύουν ότι είναι φιλμ αρχείου. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας του ΕΣΡ. Επειδή δεν επιλήφθηκε, μήπως εάν απευθύνατε μια έκκληση, όπως το είχατε κάνει στο παρελθόν, θα μπορούσε να επιληφθεί αυτού του θέματος, που αφορά τη δική μας δεοντολογία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι θα ήταν φρόνιμο να μην το κάνω αυτή τη στιγμή. Νομίζω, δηλαδή, ότι δεν ήταν εκεί, χθες, το πρόβλημά μας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το δικό σας. Το δικό μας ήταν και εκεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πρόβλημά μας ήταν με ποιον τρόπο θα ανταποκριθούμε στα προβλήματα των ανθρώπων εκεί και όχι αν κάποιες τηλεοράσεις έδειξαν φιλμ αρχείου. Προτάσσουμε την ανταπόκριση στα προβλήματα του πολίτη. Κάποια άλλη στιγμή, εάν επαναληφθεί, θα επανέρθουμε. Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν ήταν, βεβαίως, σωστό, αλλά είναι θέμα προτεραιοτήτων και χθες δεν ήταν προτεραιότητά μας αυτό -τα λέω ανοικτά και δεν έχω κανένα λόγο να τα κρύψω αυτά- αλλά το πρόβλημα το οποίο μιλά από μόνο του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μιλάτε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως Υπουργός Τύπου, όμως. Επειδή αφορά και τη δική μας δεοντολογία, γι` αυτό σας θέτω αυτό το ερώτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε δίκιο και εσείς, αλλά έχω δίκιο και εγώ... Δεν μπορώ πάντως να πάθω διχασμό προσωπικότητας, μεταξύ Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υπουργού Τύπου. Αρα, προτάσσω το θέμα, όπου ήταν το πρόβλημα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εσπευσε η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός να αντικαταστήσει τον κ. Παπανικολάου με τον κ. Γεωργακόπουλο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και με έγκριση του Πρωθυπουργού.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ναι. Ωστόσο, γι αυτή την επιλογή ασκείται κριτική και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από δημοσιεύματα, με τη δικαιολογητική βάση ότι ο κ. Γεωργακόπουλος στο παρελθόν είχε μια αποτυχία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα είδα αυτά, αλλά θα έλεγα ότι το έργο του κ. Γεωργακόπουλου θα μιλήσει από μόνο του. Αν ο κ. Γεωργακόπουλος, όπως ελπίζουμε και προσδοκούμε, αναπτύξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, νομίζω ότι οι επικριτές του, θα είναι οι πρώτοι που θα συμφωνήσουν και θα τον συγχαρούν. Αρα, το έργο θα μιλήσει από μόνο του. Θέλω, πάντως, να θυμίσω, επειδή αναφέρθηκε η υπόθεση της οδού Νιόβης, ότι τότε δεν ήταν Αρχηγός ο κ. Γεωργακόπουλος, αλλά ο κ. Βασιλόπουλος. Ο κ. Γεωργακόπουλος έγινε αρχηγός μετά από αυτή την υπόθεση. Δεν το θυμούνται ίσως αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Και από το ρεπορτάζ, αλλά και από άλλες κυβερνητικές πηγές, στις οποίες απευθύνθηκα έχω κάποια κενά και θα ήθελα εάν είστε σε θέση να μου τα διευκρινίσετε: Το πρώτο είναι ποιος έδωσε την εντολή, δεδομένου ότι ήταν εκτός υπηρεσίας ο Γενικός Γραμματέας να αποσυρθούν οι δυνάμεις, με ποια στοιχεία. Δεύτερον,, εάν τον ρώτησε κανείς πώς έλαβε την απόφαση, εάν είχε επικοινωνήσει με κάποιον προϊστάμενό του και τί απάντησε, ποιες κυρώσεις δέχθηκε; Και τρίτον, εάν η ΕΜΥ είχε ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διακινδυνεύοντας, γιατί δεν είμαι ο ειδικός, θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω. Λέω, όμως, εκ των προτέρων ότι διακινδυνεύω κάποιο τεχνικό λάθος, γιατί είναι θέματα καθαρά τεχνικά και ίσως πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι. Νομίζω ότι ο κ. Σκανδαλίδης θα το κάνει σήμερα. Πάντως, εξ όσων γνωρίζω, δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας γι αυτή την, ας πούμε, λήξη συναγερμού, το απόγευμα της χθεσινής ημέρας. Οι ίδιοι επικαλούνται ότι αυτό έγινε μετά από επικοινωνία με κάποιον υπάλληλο της ΕΜΥ. Γιατί η ΕΜΥ, βεβαίως, είχε προειδοποιήσει ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα το τριήμερο, αλλά -όπως οι ίδιοι ισχυρίστηκαν- τους δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είχε παρέλθει το πρόβλημα. Αυτό ισχυρίστηκε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι από το κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δόθηκε η εντολή, από τους αρμόδιους εκεί, για λήξη της επιφυλακής. Για όλα αυτά τα ζητήματα πιστεύω ότι θα προκύψουν εξηγήσεις από τη σημερινή συνέντευξη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Οπότε θα έχουμε ΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι, οι οποίοι και θα σας ενημερώσουν. Δεν μπορώ να σας ενημερώσω για έναν απλούστατο λόγο -που είναι καθαρά τεχνικός- αφού η τελευταία επικοινωνία μου με τον κ. Σκανδαλίδη έγινε διαρκούσης της συνεδρίασης. Αρα, θα ήταν αντιδεοντολογικό να επιχειρήσω ενημέρωση, πριν τελειώσει η συνεδρίαση και εξαχθούν τα σχετικά συμπεράσματα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κατέθεσε αγωγή ο κ. Τσούρας σήμερα. Είναι ένα θέμα που είχε απασχολήσει την πολιτική ενημέρωση, την προηγούμενη εβδομάδα και είχατε πει κι εσείς εδώ ότι θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του να υπερασπιστούν την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Θα ήθελα ένα σχόλιο για το γεγονός. Και δεύτερον, εάν υπάρχει πρόθεση αυτό να γίνει και από άλλους, στο βαθμό που το γνωρίζετε, ως άνθρωποι που είστε στον ίδιο πολιτικό χώρο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν μου επιτρέπεται αυτή η αναφορά, θα πω ότι πολύ καλά έκανε ο κ. Τσούρας και κατέθεσε αγωγή. Διότι πέραν της πολιτικής παραμέτρου του προβλήματος, για την οποία έχω ήδη αναφερθεί, πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι που το κάνουν ότι υπάρχουν και συνέπειες και ότι ο νόμος ισχύει και γι αυτούς. Βεβαίως, θεωρώ ότι ο κ. Τσούρας έχει απόλυτο δίκιο. Και είναι απαράδεκτο να σπιλώνονται πολιτικά στελέχη, ως δήθεν συνεργοί της τρομοκρατίας, με αυτόν τον τρόπο, από ορισμένους «παραμυθάδες» και «πλανόδιους» των τηλεοπτικών σταθμών. Είναι λογικό, λοιπόν, ο κ. Τσούρας, τον οποίο όλοι υπερασπίζουμε, να υπερασπίζει και ο ίδιος τον εαυτό του. Και πολύ καλά κάνει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Είδα σήμερα μια ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου ασκείται έντονη κριτική στις απόψεις της Αρχής Δαφέρμου, περί του θρησκεύματος και σε ό,τι αφορά την απάλειψη του θρησκεύματος από τα απολυτήρια και σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των θρησκευτικών και σε σχέση με αυτή την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Δαφέρμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γι αυτό το θέμα είχα, ήδη, την ευκαιρία, να σας κάνω μια πρώτη ενημέρωση. Σήμερα έχουμε περισσότερα πράγματα να πούμε. Κατ αρχάς, πρέπει να υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, στην οποία σας παραπέμπω. Ομως, κρίνω σκόπιμο να τονίσω δύο απλά πράγματα: Η κυβέρνηση δεν κρίνει ότι υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή με τη διδασκαλία των θρησκευτικών. Εχουν, πράγματι, αστοχήσει ιδιαίτερα εκείνοι, οι οποίοι σήμερα εμφανίστηκαν, επιχειρούντες να δημιουργήσουν θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Τα θρησκευτικά θα διδάσκονται κανονικά στα σχολεία. Γνωρίζετε ότι όποιος ανήκει σε άλλη θρησκεία ή σε άλλο δόγμα, υπάρχουν και εφαρμόζονται κανονικά οι διαδικασίες, ώστε να απαλλαγεί από τη διδασκαλία του μαθήματος. Δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα για να χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι. Οσον αφορά τα επιμέρους θέματα της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, η κυβερνητική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού κ. Ευθυμίου, είναι σαφής. Υπάρχει σειρά συνταγματικών και νομικών προβλημάτων και έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν. Και βεβαίως, δεν κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη ή υποχρέωση εφαρμογής, αυτή τη στιγμή, και αυτής της απόφασης. Αλλά, τοποθετήθηκα και πολιτικά στο πρώτο σκέλος.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να το επανεξετάσετε στο μέλλον ή λέτε οριστικά ότι δεν πρόκειται να κάνετε δεκτή αυτή την πρόταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα σε δύο επίπεδα. Απάντησα γύρω από τις κυβερνητικές προθέσεις και απάντησα και σε σχέση με νομικές πλευρές του ζητήματος. Για να είμαστε, λοιπόν, ολιγόλογοι και σαφείς, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει κανένα θέμα και ανάγκη κάποιας αλλαγής. Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται και θα διδάσκεται κανονικά και όποιος ανήκει σε άλλη θρησκεία ή πρεσβεύει άλλο δόγμα, υπάρχουν και είναι γνωστές οι διαδικασίες για την απαλλαγή του. Τι αποδέχονται όλοι. Αρα, μη υφισταμένου προβλήματος, δεν υπάρχει και ανάγκη αλλαγής. Αυτή είναι η σαφής κυβερνητική θέση. Για το νομικό πρόβλημα που έχει προκύψει, έχει γίνει νομική επεξεργασία από τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας, έχει τοποθετηθεί ο Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, έχουμε απευθύνει σχετικά ερωτήματα προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την ανάγκη διευκρινίσεων στα νομικά ζητήματα. Ομως, αυτή είναι η νομική πτυχή. Για την πολιτική σας είπα στην αρχή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεδομένου ότι το μάθημα των θρησκευτικών, τουλάχιστον στις τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου, έχει εκτεταμένες αναφορές και σε άλλες θρησκείες, μήπως κρίνετε σκόπιμο να κάνετε ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο για την ανάγκη που αισθάνεται η Αρχή να εξαιρέσει το συγκεκριμένο μάθημα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το εξαιρεί. Προσπαθεί να κάνει μια ερμηνεία για το πώς προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Ερμηνεία, η οποία δημιουργεί, όμως, πολλαπλά νομικά και συνταγματικά προβλήματα. Η επιχειρηματολογία μας από νομικής σκοπιάς είναι σαφής. Είπα ότι έχει εξεταστεί νομικά και συνταγματικά το θέμα και προκύπτουν πολλά ζητήματα. Τα ζητήματα θα τεθούν και θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνω με την Αρχή της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αλλά, η πολιτική μας θέση είναι το ένα επίπεδο και η νομική επεξεργασία και αντιδικία, γύρω από μια απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, είναι ένα δεύτερο επίπεδο. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Απλώς αισθάνθηκα την ανάγκη να μη μείνω μόνο στο νομικό μέρος, αλλά να σας περιγράψω και την πολιτική μας οπτική.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Η πολιτική σας οπτική αναφέρεται στο σκέλος που έχει σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών και πώς θα απαλλάσσονται από το μάθημα όσοι το επιθυμούν ή έχει και σχέση με τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια; Γιατί όταν ο Πρωθυπουργός μιλούσε για τις ταυτότητες, υπήρχαν κάποιες νύξεις ότι αυτή η αναφορά πρέπει να φύγει από κάθε δημόσιο έγγραφο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλήσαμε ειδικά για τις ταυτότητες. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι υφίσταται άλλο θέμα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Και για τα δύο σκέλη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, σας ανέφερα ότι υπάρχει μια σειρά από νομικές επεξεργασίες που θα γίνουν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρόλο που τις φοροελαφρύνσεις που εξαγγείλατε χθες, "τις παρέσυρε ο Κηφισός", θα ήθελα να σας ρωτήσω...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψτε μου, δεν μπορεί να παρασύρει τις φοροελαφρύνσεις ο Κηφισός, θα ... εμφανιστούν στην τσέπη των πολιτών. Οπότε...

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Να σας ρωτήσω, λοιπόν, επί της ουσίας κάτι: Τι απαντάτε στην κριτική που αναπτύσσεται πάνω στον άξονα ότι ήταν "δειλές" αυτές οι φοροελαφρύνσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι η συνήθης μηδενιστική τακτική της αξιωματική αντιπολίτευσης. H ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Τι πάει να πει, είναι "δειλές"; Υπήρχε, δηλαδή, εναλλακτική πρόταση; Η Ν.Δ. είπε ότι θα κάνει κάτι διαφορετικό, μήπως και δεν το καταλάβαμε; Ακούστε, αυτές οι φοροελαφρύνσεις είναι πολύ σημαντικές και βεβαίως, είναι πολιτικά στοχευμένες. Εχουν να κάνουν ιδιαίτερα με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής του εισοδήματος. Εχουν σαφές πολιτικό στίγμα. Με αυτή την έννοια, είναι λογικό η Ν.Δ. να εκφράζει τη δυσφορία και την αντίθεσή της. Προσέξτε, όμως, την υποκρισία της. Δεν πήρε κάποια διαφορετική θέση. Δεν έκανε κάποια εναλλακτική πρόταση. Δεν εξήγγειλε κάποια δική της διαφορετική δέσμευση. Αλλωστε και αυτά που άκουσα από σειρά στελεχών της Ν.Δ., σήμερα στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, μου θύμισαν τη γνωστή λαϊκή ρήση: "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε". Εμείς, όμως, έχουμε συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, την οποία και εφαρμόζουμε. Με τις αποφάσεις αυτές ενισχύουμε σημαντικά το εισόδημα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Εκεί στοχεύει η πολιτική μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οι δύο κριτικές που ακούστηκαν είναι ότι δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση και ότι είναι αποσπασματικά τα μέτρα που εξαγγείλατε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ότι δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση και ότι είναι αποσπασματικά, το έχουμε ακούσει από τα χείλη των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω στις 30 με 40 φορές, για διάφορα οικονομικά μέτρα που έχουμε εξαγγείλει και εφαρμόσει. Το ίδιο μας έλεγαν και στην πορεία προς την ΟΝΕ, τα ίδια μας έλεγαν και για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, το ίδιο μας λένε τώρα και για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Οταν η Ν.Δ. δεν έχει πολιτική, όταν δεν έχει άλλη πρόταση να καταθέσει, όταν δεν μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, μιλά γενικόλογα, με αοριστίες και με αφηρημένες έννοιες, για να πει κάτι. Αν έχει να δηλώσει κάτι, ας το πει. Δημοκρατία έχουμε στην Ελλάδα, ο κόσμος μπορεί και κρίνει. Αλλά, κρίνει ότι από τη μια υπάρχει έργο και πράξη και από την άλλη αφηρημένα πράγματα, αοριστίες και επαναλήψεις. Τους αφήνουμε στην κρίση του λαού.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ωστόσο, το ότι δεν είναι πολιτικά στοχευμένες οι αλλαγές, δεν το είπαν μόνο στελέχη της Ν.Δ., το επισήμαναν και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Είπαν μάλιστα ότι έπρεπε να προσεχθούν και τα μεσαία εισοδήματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή ήμουν παρών στη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σας βεβαιώνω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αυτό που ζητήθηκε -και ζητήθηκε από πολλούς- είναι να προβληθεί η πολιτική στόχευση. Σας είπα πριν κάτι που είναι σημαντικό: Τα μέτρα έχουν πολιτική στόχευση και ξεκινούν από κάπου. Κάνεις μια επιλογή. Δεν κρύψαμε από κανέναν ότι ο τομέας της οικονομίας έχει τις δικές του δυσκολίες. Είμαστε σε μια εποχή παγκόσμιας ύφεσης, σε μια εποχή αβεβαιοτήτων διεθνώς, σε μια εποχή προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλω να σας επισημάνω ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι, εν τούτοις, τριπλάσιοι από τους ρυθμούς ανάπτυξης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πούμε ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία ανησυχία. Ισα-ίσα, που παίρνουμε δύναμη από τη δουλειά που έχουμε κάνει στον τομέα της οικονομίας και που είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια στην οικονομία για να αισθανθεί ασφαλής ο Ελληνας πολίτης, ο εργαζόμενος, η ελληνική επιχείρηση. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη απασχόληση και θα κατορθώσουμε να βάλουμε την Ελλάδα οριστικά στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας. Καταλαβαίνετε ότι η συνέχεια αυτής της σπουδαίας προσπάθειας απαιτεί μια στάση μεγάλης ευθύνης από την κυβέρνηση. Αλλά, τα χρήματα, οι πόροι που μπορεί να διατεθούν είναι συγκεκριμένοι, δεν είναι απεριόριστοι. Δεν θα καταφύγουμε ούτε σε υπερδανεισμό, ούτε θα θέσουμε σε κίνδυνο και αμφισβήτηση όσα έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός στην πορεία του προς το μέλλον. Εχουμε να κατανείμουμε συγκεκριμένους πόρους. Εκεί είναι η πολιτική στόχευση. Από πού πρέπει να ξεκινήσεις την κατανομή αυτών των πόρων. Εμείς κάναμε την εξής επιλογή: Να ξεκινήσουμε από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Θελήσαμε να ενισχύσουμε τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σαφώς και χρειάζεται να ενισχυθούν και τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Με τη βελτίωση της πορείας της οικονομίας και πάντα πιστοί στη λογική της αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος, υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, υπέρ των εργαζόμενων, πορευόμαστε. Εχουμε εξαγγείλει ήδη και έχουμε δεσμευθεί για σημαντικές αυξήσεις στα μισθολόγια, το 2004 για παράδειγμα, που καλύπτει περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Αυτό γίνεται, αλλά υπάρχουν και οι πολιτικοί στόχοι, οι πολιτικές προτεραιότητες: Κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή εισοδήματος είναι το μήνυμα σε αυτές τις κινήσεις. Βεβαίως και έχει ληφθεί μέριμνα και για τα μεσαία στρώματα. Για παράδειγμα, η κατάργηση του φόρου για την ιδιοκατοίκηση και οι σχετικές απαλλαγές, είναι ένα συγκεκριμένο μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει μια σειρά από άλλα μέτρα που ενισχύουν σημαντικά και τις επιχειρήσεις, που δημιουργούν καλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη επιχειρηματικού κλίματος με το να απλοποιούν φορολογικές διατάξεις. Ολα αυτά τα ζητήματα δομούν την εικόνα μιας μεταρρύθμισης. Αλλά, αν θέλουμε να αντιληφθούμε τη μεταρρύθμιση και να μην κρύβουμε την πραγματικότητα -και θέλω να το προσέξουμε αυτό- θα πρέπει να προσέξουμε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει, όχι μόνον αυτή. Αυτή η κίνηση είναι η τρίτη στη σειρά. Υπάρχει και τέταρτη.

Καταλαβαίνετε ότι όλη η εικόνα της φορολογικής μεταρρύθμισης δομείται από το άθροισμα αυτών των κινήσεων, όπως θα περιγραφεί στο ειδικό ή στα ειδικά φορολογικά νομοσχέδια. Ετσι θα μπορέσει να γίνει κατανοητό, τι μεταβάλλεται στο φορολογικό σύστημα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Παρακολούθησα με προσοχή την τοποθέτησή σας στο φορολογικό, έχω όμως μια επιφύλαξη. Δεδομένου ότι στα οικονομικά φύλλα διαβάζω ότι τα μεσαία στρώματα θα επιβαρυνθούν από τη συγκεκριμένη φορολογική μεταρρύθμιση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βγαίνει από πουθενά αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είναι βασικό συμπέρασμα των οικονομικών εφημερίδων, σήμερα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί, για να το καταλάβω και εγώ; Το "επιβαρυνθούν", εννοώ.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το ερώτημά μου είναι πώς θα υπάρξει μεγέθυνση της οικονομίας και αύξηση της παραγωγικότητας, όταν για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που είναι τα λεγόμενα μεσαία στρώματα, υπάρχει ένα αντικίνητρο. Δηλαδή, από ένα σημείο και μετά έχουν "συνεταίρο". Δηλαδή, αν κάποιος έχει δύο δουλειές και πάει να αναλάβει μια τρίτη, ευτυχισμένος και χαρούμενος -και σίγουρα δεν ανήκει στο ασθενές κοινωνικά στρώμα- από εκεί και πέρα, την τρίτη δουλειά την κάνει τζάμπα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τη φορολογία λέτε;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί, αυξήθηκε ο συντελεστής και δεν το γνωρίζω;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είναι 40%. Από ένα όριο και πάνω είναι σαν να έχει "συνέταιρο".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας πάρουμε, λοιπόν, έναν εργαζόμενο -καλά κάνετε και το θέτετε, αφού απασχολεί αρκετές εφημερίδες σήμερα το θέμα, να κάνουμε μια συζήτηση επ` αυτού- για να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης μας, ώστε να μπορέσετε να μας κρίνετε σωστά. Προσπαθώ, λοιπόν, πολλές φορές, γι` αυτό κάνω και εκτεταμένες αναφορές και δεν απαντώ μονολεκτικά ή πολύ γρήγορα, για να σας δώσω να αντιληφθείτε καλύτερα τον τρόπο σκέψης μας. Είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν επιβαρύνουν τα μεσαία στρώματα. Κάθε άλλο, μάλιστα. Η λέξη "επιβαρύνουν" αδικεί και δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων. Βεβαίως, σας ανέπτυξα τις προτεραιότητές μας. Αλλά, υπάρχει κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να πιστεύει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να τους βοηθήσει το κράτος και οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, χωρίς αυτή τη βοήθεια. Είναι λογικό η υπεύθυνη πολιτεία, εάν πιστεύει στην ενότητα της κοινωνίας, να ξεκινά από αυτούς. Και σας ομολογώ ότι προτιμούμε, για παράδειγμα, να δώσουμε 100 ευρώ σε κάποιον που έχει ανάγκη, παρά από ένα ευρώ σε 100 που δεν το έχουν τόσο πολύ ανάγκη. Εχουμε συγκεκριμένους πόρους και δεν τους μοιράζουμε εξίσου. Τους μοιράζουμε με προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Γιατί, επιδίωξή μας είναι να ενώσουμε την κοινωνία. Αυτό αιτιολογεί το γιατί καταλήξαμε σε αυτή την επιλογή. Και εγώ, ο οποίος έχω ένα α@ εισόδημα, θα ήθελα να έχω μεγαλύτερη φορολογική ελάφρυνση. Φαντάζομαι και εσείς. Αποδέχομαι, όμως, μέσα μου ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από εκείνον που παίρνει μια μικρή σύνταξη ή από εκείνον που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα με ένα χαμηλό μισθό. Αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να το αποδεχθούμε ως πολίτες. Δεν είναι πολιτικά σωστά τα δημοσιεύματα του τύπου ότι επιβαρύνονται κάποιοι άλλοι ή ότι δεν ελαφρύνονται τόσο πολύ. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε τις φοροελαφρύνσεις. Και το κάνουμε συνειδητά.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ναι, αλλά ποιός πληρώνει; Από πού θα τα "πάρετε", αυτή είναι η ερώτησή μου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα πληρώνουμε από τη βελτίωση της οικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σας πληροφορώ ότι έχουν ανέβει πάρα πολύ τα έσοδα από τον τρόπο εφαρμογής είσπραξης του ΦΠΑ και τη διασταύρωση των στοιχείων που γίνεται. Και αυτά τα χρήματα, από τη βελτίωση της οικονομίας και την αύξηση του εθνικού εισοδήματος -που αυξάνει και τη φορολογητέα ύλη, άρα και τα έσοδα του κράτους- τα μοιράζουμε δικαιότερα. Αν υπάρχει άλλη πρόταση, να μας την καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Να πει "μη δώσετε 100 ευρώ σε κάποιον που έχει ανάγκη, αλλά να του δώσετε ένα και να δώσετε από ένα στον καθένα, δίκην καραμέλας, για να πούμε ότι κάναμε κάτι". Ε, όχι, δεν είναι αυτή η πολιτική μας. Και το έχουμε ξεκαθαρίσει. Δεν είναι ακριβές ότι επιβαρύνουμε άλλα στρώματα. Ποιό μέτρο είναι εκείνο που "επιβαρύνει". Θέλω, δε, να τονίσω ότι ακόμη και στο δικό μας μισθό - όσων εν πάση περιπτώσει έχουμε οποιασδήποτε μορφής μισθωτή εργασία- το αφορολόγητο ισχύει. Αφορά και εμάς η νέα εξαγγελία. Εφαρμόζεται και σε εμάς το μέτρο. Αφορά και τους μισθωτούς, που έχουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 4 September 2002 - 14:05:09 UTC