Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-09-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού η Κυβερνητική Επιτροπή. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις, τις οποίες ήδη γνωρίζετε.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου, είπε: "Θέλω σε όλους να θυμίσω ότι σήμερα είναι 3η Σεπτέμβρη. Το 1974, σαν σήμερα, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ από τότε άλλαξε την πολιτική ζωή της χώρας και έδωσε ένα νέο ρόλο στην Ελλάδα. Η ημέρα, λοιπόν, αυτή παρ` ότι η 3η Σεπτέμβρη φαντάζει πολύ μακρινή, είναι μια μέρα σημαντική και καλό είναι να θυμόμαστε ότι χρειάζεται πάντα πρωτοβουλία, μεταρρύθμιση, μάχη για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στον τόπο, όπως το κάνουμε μέχρι τώρα, μια προοπτική ειρήνης και ευημερίας".

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός έδωσε το λόγο στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη για να παρουσιάσει την εισήγηση του υπουργείου για τα θέματα της φορολογικής μεταρρύθμισης και ιδιαίτερα για το τμήμα εκείνο που αφορά τα αφορολόγητα όρια και την πορεία ορισμένων φοροαπαλλαγών. Για τα θέματα αυτά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώνει αυτή τη στιγμή, με συνέντευξή του, τους συντάκτες του υπουργείου.

Επειδή σήμερα γίνεται το μποϊκοτάζ που διοργανώνουν ορισμένες κοινωνικές οργανώσεις και στηρίζει η ΓΣΕΕ, με αφορμή το θέμα των ανατιμήσεων, θέλω να τονίσω ορισμένα σημεία που επεσήμανε, εισαγωγικά, ο Νίκος Χριστοδουλάκης για το θέμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουμε ορισμένα πράγματα υπόψη μας, διότι τελευταία γίνεται πλειοδοσία επιχειρημάτων -κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας- ότι τάχα οι ΔΕΚΟ ευθύνονται για την πυροδότηση του πληθωρισμού. Θέλω να σας πω, τόνισε, ότι από τις 19 ΔΕΚΟ που εκδίδουν τιμολόγια και επηρεάζουν τον καταναλωτή το 2002 πραγματοποίησαν μεταβολές στις τιμές -και λέω "μεταβολές" γιατί δεν αύξησαν όλες τις τιμές, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις που υπήρξε μείωση τιμών- λιγότερες από τις μισές. Η μέση αύξηση τιμών ήταν 3,75%.

Υπενθυμίσω -είπε ο κ. Χριστοδουλάκης- ότι η ΔΕΗ τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει κάνει συνολική αύξηση κάτω του 10%, όταν ο πληθωρισμός στα καύσιμα και την παραγωγή ενέργειας είναι πάνω από το 15%.

Τα ΕΛ.ΤΑ., λόγω του ανταγωνισμού και της αύξησης που υπάρχει στο χώρο των μεταφορών, έκαναν κάπως μεγάλες αυξήσεις που ανήλθαν φέτος στο 9,9%, αλλά μετά από πολλά χρόνια χαμηλών αυξήσεων.

Η ΕΡΤ, όπως όλοι γνωρίζετε, δεν έχει κάνει καμία αύξηση τα τρία τελευταία χρόνια.

Η ΕΥΔΑΠ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, έχει κάνει αύξηση 12,5%, που είναι κάτω από το όριο του αθροιστικού πληθωρισμού της τετραετίας.

Η Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης έκανε αύξηση 3%.

Στις συγκοινωνίες δεν είχαμε καμία αύξηση.

Ο ΟΛΠ έκανε αύξηση της τάξης του 1%.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία έκανε αύξηση της τάξης του 7,5%, αλλά αυτό παρατηρήθηκε διεθνώς.

Ο ΟΤΕ έχει κάνει σημαντικές μειώσεις, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, που μεσοσταθμικά είναι γύρω στο -15%.

Αν υπολογιστούν -τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης- οι μεταβολές στις τιμές των ΔΕΚΟ που σημειώνουν αύξηση, αυτές που παραμένουν σταθερές και αυτές που σημειώνουν μείωση, έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα στον πληθωρισμό, που είναι ελάχιστο σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια, όσα λέγονται ότι δήθεν πυροδοτήθηκε ο πληθωρισμός από τις ΔΕΚΟ δεν ευσταθούν. Ούτε σε διάστημα χρόνου, ούτε ειδικά φέτος.

Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, πρόσθεσε ο υπουργός, έρχεται μετά από πέντε χρόνια "παγωμένων" τελών και η αύξηση κατά 10% είναι πολύ υποδεέστερη του πληθωρισμού της πενταετίας, είναι περίπου στο μισό. Φαίνεται, λοιπόν, τόνισε, ότι δεν πυροδοτήθηκε ο πληθωρισμός από μεταβολές στις τιμές των ΔΕΚΟ, αλλά ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί εύκολη διέξοδο της αντιπολίτευσης ότι δήθεν φταίει η κυβέρνηση που ανέβηκε ο πληθωρισμός.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε σε αυξήσεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα παραδοσιακά είδη, ορισμένα προϊόντα όπως η ντομάτα, ορισμένα καταστήματα πώλησης βενζίνης, σε εστιατόρια και σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές. Βεβαίως, θα γίνουν προσπάθειες και σε αυτούς τους τομείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό με όλες τις δυνάμεις μας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο "παγώματος" των τιμών των ΔΕΚΟ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη δίνει απάντηση, μιλά από μόνη της.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν εξετάζει, δηλαδή!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφής η τοποθέτηση του υπουργού.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν καταλαβαίνω, όμως!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ σαφές ότι οι αυξήσεις που έγιναν στις τιμές των ΔΕΚΟ -στο ύψος που έγιναν- δεν επηρεάζουν σημαντικά, θα έλεγα ότι επηρεάζουν ελάχιστα, δηλαδή πολύ κάτω από μια ποσοστιαία μονάδα τον πληθωρισμό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αρα, μπορεί να έρθουν και άλλες!

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί, αυτή τη στιγμή, καμία αύξηση. Χειριζόμαστε το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πάντα με βάση τις γενικότερες συνθήκες της οικονομίας, πάντα σεβόμενοι το εισόδημα του πολίτη και εξασφαλίζοντας μόνον τα απαραίτητα, ώστε να μπορούν οι ΔΕΚΟ να προσφέρουν σωστές υπηρεσίες στον πολίτη. Τίποτα περισσότερο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω πού αντιμετωπίζετε εσείς τις ευθύνες της Κυβέρνησης; Διότι όταν επανέρχεται η ακρίβεια στην ατζέντα μετά από πέντε χρόνια δεν μπορεί η κυβέρνηση είναι ο μόνος ανεύθυνος. Εσείς πού εντοπίζετε αυτές τις ευθύνες; Στη μη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, στο ότι "ξέφυγε" από το υπουργείο Εμπορίου, πού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μην ξεκινούμε πάντα, αναζητώντας τον υπεύθυνο, προκειμένου να μπορέσουμε όλοι να του ρίξουμε το ανάθεμα και να έχουμε δήθεν ήσυχη τη συνείδησή μας. Αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Όπως είπα πριν οι ανατιμήσεις, κατά κύριο λόγο, προήλθαν μέσα από την ίδια την αγορά. Υπήρξαν σε ορισμένα προϊόντα που κατά παράδοση παρατηρούνται τάσεις ανατίμησης το καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα η ντομάτα. Υπήρξαν, επίσης -όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης- και σε ορισμένα εστιατόρια, σε απομακρυσμένες περιοχές -εξαιτίας και του ειδικού βάρους που παρατηρείται το καλοκαίρι με τον τουρισμό- όπως και σε ορισμένα καταστήματα πώλησης καυσίμων. Ισως και σε ορισμένα άλλα είδη και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις. Ισως και επιχειρήσεις πιο δυναμικές, πιο εκτεταμένης παρέμβασης, που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός που παρατηρήθηκε και προχώρησαν σε υπερβολικές ανατιμήσεις ορισμένων προϊόντων.

Θέλω να πω ότι λειτουργούμε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Και στις συνθήκες αυτές βεβαίως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της. Τη συμβολή, όμως, στη διαμόρφωση των τιμών την έχουμε όλοι: και η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις και, βεβαίως, έχει δυνατότητα να παρέμβει ο ίδιος ο πολίτης. Με αυτή την έννοια σημειώνω ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, όταν -παρατηρώντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν γύρω από τις ανατιμήσεις και την ψυχολογία που υπήρξε, σε ένα τμήμα του πληθυσμού, γύρω από το ευρώ- παρενέβη, μέσω των δύο υπουργείων, σε σειρά από θέματα στα οποία μπορούσε να ασκήσει πολιτική σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας και αγοράς. Το πρώτο ήταν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης με τις "συμφωνίες κυρίων" στο χώρο της παραγωγής, που έχουν να κάνουν με την επισήμανση της ανάγκης για συγκράτηση στις ενώσεις των παραγωγών και τα σούπερ μάρκετ. Αυτά έγιναν. Όπως, επίσης -κάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών- και την τιμωρία εκείνων που κερδοσκοπούν και αισχροκερδούν, που προχωρά μετά τους επανειλημμένους και συνεχείς ελέγχους, τους οποίους -ειδικά το τελευταίο διάστημα και μετά τη διαπίστωση αυτών των φαινομένων- πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ.

Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι πολύ μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσουν και οι κινήσεις των ίδιων των καταναλωτών, των πολιτών. Δεν μεταθέτουμε σε αυτούς την ευθύνη. Αναλαμβάνουμε τη δική μας ευθύνη, αλλά οι κινήσεις της κοινωνίας, η ενεργοποίηση του πολίτη, οι κινήσεις αυτόνομων κινημάτων στο χώρο της παραγωγής μπορούν να διαδραματίσουν -και πιστεύουμε ότι πράγματι θα διαδραματίσουν- έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Εμείς, ως κυβέρνηση, δεν μπορούμε ούτε να προσπαθήσουμε να καθοδηγήσουμε τα κινήματα, ούτε να αντιπαρατεθούμε στα κινήματα. Δεν πρέπει και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Μπορούμε, όμως, να πούμε ότι κινητοποιήσεις σαν και αυτές που γίνονται σήμερα -όπως τόνισα και χθες, είναι σημαντικές, έχουν τη δική τους αξία. Και αυτό γιατί δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν άποψη, ενεργοποιούνται, δρουν και στέλνουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Και προς εμάς και προς την αγορά. Καθ` όσον μας αφορά λαμβάνουμε τα μηνύματα αυτά και προβαίνουμε στις αναγκαίες κινήσεις, όπως τις περιέγραψα. Και μέσα στην αγορά και μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών και μέσω όλων των μηχανισμών που διαθέτουμε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Το ίδιο μήνυμα, όμως, πρέπει να το πάρει και η αγορά, όπου τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας πρέπει τώρα να σταματήσουν.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη δήλωση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ότι πλέον δεν ανεχόμαστε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αλόγιστης αύξησης των τιμών, είτε από εμπορικές επιχειρήσεις, είτε από δημόσιους ή κοινωφελείς οργανισμούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω καμία πρόθεση να σχολιάσω τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Λαλιώτης εξέφρασε τη θέση του Κινήματος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θέλω να σας θυμίσω ότι είναι διαφορετική η στάση μιας κυβέρνησης απέναντι στα αυτόνομα κοινωνικά κινήματα, όπου πρέπει να τα ακούσει, να συνομιλεί μαζί τους και να προσπαθεί να αναλαμβάνει την ευθύνη και να λύνει προβλήματα και διαφορετική η θέση ενός πολιτικού κόμματος που μπορεί να συμπορεύεται με τα ίδια τα κινήματα. Πιστεύω ότι από αυτή τη σκοπιά έδρασε πολύ σωστά ο Κώστας Λαλιώτης.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακόμα και όταν αναφέρεται σε δημόσιους ή κοινωφελείς οργανισμούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα, ήδη, συνολικά και δεν αξιολογώ κανένα κομμάτι της ομιλίας του. Αυτή η άποψή μου είναι πάγια.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μετά από αυτή τη γραμμή της πλήρους αυτονόμησης, μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετικός ο ρόλος. Είμαστε στην ίδια πολιτική και κατά το Σύνταγμα μας και κατά την ίδια πολιτική που υπάρχει, μέσα από τις συνθήκες που δημιουργούνται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Το πολιτικό κόμμα συνομιλεί με τα κινήματα και μπορεί να συμπορεύεται με αυτά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να προσπαθεί να καθοδηγεί αυτόνομα κινήματα, ούτε να αντιπαρατίθεται με αυτά. Πρέπει να ακούει και να προσπαθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Είναι δύο διαφορετικοί ρόλοι. Ας μην έχουμε απορίες. Αυτό γίνεται και πρέπει να γίνεται, γιατί ο διακριτός ρόλος του κόμματος από την κυβέρνηση, βεβαίως, στην ίδια πολιτική, πρέπει να υπάρχει. Αντίθετα, εάν δεν γινόταν αυτό, θα ευνουχιζόταν το κόμμα. Κανείς δεν έχει τέτοια διάθεση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή με την κρίση του ασφαλιστικού είχε κυριαρχήσει ένα σλόγκαν που έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και επικοινωνιακά, μπορεί να πει κανείς, ότι είχατε οφέλη, μήπως επαναλαμβάνεται το ίδιο σλόγκαν στη νεότερή του εκδοχή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μας λέτε, ίσως, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν υπάρχει ικανή αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Θα μπορούσα απόλυτα να συμφωνήσω μαζί σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπήρξε προβληματισμός στην Κυβερνητική Επιτροπή, εάν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο το αφορολόγητο ή εάν θα έπρεπε κάποιος από τους καταργούμενους φόρους να μην καταργηθεί για να χρησιμοποιηθεί για την παιδεία ή κάπου αλλού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, υπήρξε πλούσιος προβληματισμός. Εξάλλου, οι συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν γίνονται για να συμφωνούμε, αλλά για να αναπτύσσουμε απόψεις. Εγιναν, πράγματι, πολλές προτάσεις, υπήρξε προβληματισμός και καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα, που έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για το αφορολόγητο, υπήρξαν προβληματισμοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν πολύ πιο σύνθετοι οι προβληματισμοί. Κανείς δεν αναφέρθηκε μόνο στο να κατέβει ή να ανέβει το αφορολόγητο. Ολοι ανέπτυξαν έναν πιο σύνθετο προβληματισμό, σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη σχέση της με τον Προϋπολογισμό. Αυτός ο προβληματισμός, που είχε και επιμέρους διαφορετικές προτάσεις, συνετέθη από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και καταλήξαμε στην απόφαση που παρουσιάστηκε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε, δηλαδή, αμφισβήτηση της φιλοσοφίας του κ. Χριστοδουλάκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, όχι. Οταν γίνονται προτάσεις και συζήτηση για πάρα πολλά στοιχεία της φορολογικής μεταρρύθμισης -από το επίπεδο της καλύτερης κατανόησης, μέχρι το επίπεδο των προτάσεων- αυτό σημαίνει ότι είσαι εντός της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης. Δεν είσαι βουβό πρόσωπο σε ένα κυβερνητικό όργανο, αναπτύσσεις τις θέσεις σου.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν, όμως, κάνεις διαφορετικές επιλογές και διαφορετική σύνθεση, σημαίνει ότι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν με ρωτάτε για διαφορετική φιλοσοφία, απαντώ όχι.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξαν υπουργοί που θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα με το αφορολόγητο των νοικοκυριών, ότι είναι πολύ μικρό, σε συνδυασμό με αυτό που ρωτηθήκατε, ότι δεν γίνεται να παραμείνουν κάποιοι φόροι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα ήδη σ` αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχουν προσωπικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στο θέμα του μποϋκοτάζ και του πληθωρισμού. Εάν συμφώνησε ο Πρωθυπουργός με την παρουσίαση του υπουργού Οικονομίας για την επίδραση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, για να σας το παρουσιάσω εδώ, είναι αυτονόητο. Οσον αφορά το μποϋκοτάζ ισχύουν αυτά που έχουμε πει, δεν πρόσθεσε τίποτα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς η κυβέρνηση ζητά από την αγορά, από τους επιχειρηματίες και τον εμπορικό κόσμο να μην κάνουν ανατιμήσεις και να είναι προσεκτικοί στο θέμα των αυξήσεων των προϊόντων, όταν από αυτά τουλάχιστον που μας αναφέρατε, άσχετα εάν επηρεάζουν ή όχι τον πληθωρισμό, έχουν επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας του κάθε καταστήματος. Οι περισσότερες ΔΕΚΟ, για παράδειγμα τα ΕΛΤΑ, από ό,τι μας είπατε έχουν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις από τον πληθωρισμό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόνο τα ΕΛΤΑ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ΕΥΔΑΠ, 12,5% δεν είπατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα σε τέσσερα χρόνια. Ο πληθωρισμός ήταν παραπάνω αθροιστικά. Ηταν πάνω από 12,5.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τα τέλη κυκλοφορίας ανέβηκαν 15%.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην τοποθέτησή μου θα δείτε ότι οι ΔΕΚΟ, όπως είπα χαρακτηριστικά, είναι 19 και από αυτές μόνο στα ΕΛΤΑ μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε, λόγω πολλών συνθηκών, μια σημαντική υπέρβαση του πληθωρισμού. Οι υπόλοιπες 18 δεν αντέδρασαν έτσι. Πρακτικά, με τις ΔΕΚΟ δεν υπήρξε πρόβλημα. Καταρρέει, λοιπόν, ένα κεντρικό επιχείρημα της Ν.Δ. Οταν η Ν.Δ. αναφέρεται σε πράγματα που δεν στέκουν, γύρω από το θέμα των ανατιμήσεων των ΔΕΚΟ, οφείλουμε να το επισημάνουμε. Δεν ήταν η συμβολή των τιμολογίων των ΔΕΚΟ τέτοια, ώστε να επηρεάσει ουσιαστικά τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει κύμα ακρίβειας. Είναι μύθος αυτά που ισχυρίζεται η Ν.Δ. Οσον αφορά τα τέλη, ότι θα υπάρξει πρόταση για αύξηση 10%, έχω να πω ότι: Πρώτον, δεν έχει γίνει αυτή η αύξηση και φυσικά δεν έχει καταβληθεί. Η αύξηση των τελών, μετά από πέντε χρόνια παγώματος, κατά 10%, είναι κατά πολύ υποδεέστερη του αθροιστικού πληθωρισμού της 5ετίας. Είναι περίπου η μισή. Κάποια στιγμή πρέπει να αυξηθούν τα τέλη. Από κει και πέρα, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αυτά τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί, άρα δεν έχουν επιδράσει στις τιμές. Είναι παράλογο να λέμε ότι κάτι που θα γίνει έχει δημιουργήσει κύμα ακρίβειας στην αγορά. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Οταν δεν έχει γίνει κάτι, όταν πιθανά δεν θα γίνει και τις επόμενες εβδομάδες, λέμε ότι ήδη έχει διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κάθε έμπορος και ο κάθε επιχειρηματίας παίρνει παράδειγμα από την τακτική του κράτους. Οταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να δώσω αυξήσεις στους Πανεπιστημιακούς και μπορώ να τα δώσω τον επόμενο χρόνο, το ίδιο πρέπει να κάνει και για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, για να δώσει το καλό παράδειγμα. Δεν μπορεί να κατηγορεί μόνο τους επιχειρηματίες και τον εμπορικό κόσμο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, να λάβετε υπόψη σας ότι πριν από δύο-τρία χρόνια η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις 20 έως 40% στους Πανεπιστημιακούς. Επίσης, οι αυξήσεις που δόθηκαν στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα, είναι αυξημένος κατά 9%, στο τέλος του 2002, σε σχέση με την αρχή του. Είναι, δηλαδή, πολύ παραπάνω από τον πληθωρισμό. Οπως, επίσης, θέλω να σας θυμίσω ότι η σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ είναι αρκετά υψηλότερη του πληθωρισμού. Υπήρξε πλήρης προστασία και σεβασμός στο εισόδημα των εργαζομένων. Από κει και πέρα, το κράτος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Εάν, η ΔΕΗ, δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα για να φθάνει το ρεύμα στο σπίτι σας και από κακή συντήρηση των δικτύων το ρεύμα δεν φθάσει, εσείς θα υποστείτε πρώτος αυτές τις συνέπειες. Μην έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει σπατάλη, που έχει σαν αποτέλεσμα αυτές τις αυξήσεις. Δεν βάζουμε στον κρατικό προϋπολογισμό τα χρήματα που προέρχονται από αυτές τις μικρές αυξήσεις. Αυτά πηγαίνουν στον ίδιο τον καταναλωτή, γυρίζουν πίσω. Δίνονται για παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχώς ακούμε ότι η κυβέρνηση κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Ωστόσο, έχουμε προβλήματα σε πολλούς τομείς. Ποιος φταιει, πού το εστιάζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν προβλήματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μας τα παρουσιάζετε πολύ ειδυλλιακά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, τα γεγονότα. Ρωτάτε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να σας πει ποιος ακριβώς φταίει; Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος περιγράφει την πολιτική της κυβέρνησης και την αναπτύσσει με συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία. Εξάλλου, τα στοιχεία που παραθέτω μιλούν από μόνα τους. Αναλύω, επίσης, και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Στην Ελλάδα έχουμε ελευθεροτυπία, εσείς ως δημοσιογράφος μπορείτε να μας κρίνετε και τις απόψεις σας να τις γράψετε στην εφημερίδα σας. Αν κρίνετε ότι ευθυνόμαστε εμείς, να το γράψετε στην εφημερίδα σας. Δεν σας στερεί κανείς το δικαίωμα αυτό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει, όμως, και ένα αποτέλεσμα και σε αυτό πρέπει να δοθεί μια απάντηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντηση για τις κινήσεις μας και για τα όσα έχουν να κάνουν με το χώρο της αγοράς, δίνεται από τις πράξεις μας. Οι προσπάθειές μας και οι αγωνίες μας είναι ορατές. Ο διαρκής αγώνας μας για το καλύτερο, είναι η απάντηση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες ότι πρόκειται να γίνει μια αλλαγή στον εποπτεύοντα εισαγγελέα κ. Καρούτσο που έχει την ευθύνη για τις έρευνες, όσον αφορά την τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο κ. Καρούτσος υποβαθμίζεται και θα τοποθετηθεί άλλος εισαγγελικός λειτουργός. Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί συμβαίνει αυτό και ποιοι λόγοι οδήγησαν τις αρχές σε αυτή την επιλογή. Να σημειώσω ότι ο κ. Καρούτσος είχε επιληφθεί, στο παρελθόν, του αρχείου που είχε αφήσει ο Τσεβάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το διάβασα κι εγώ σήμερα στον Τύπο, αλλά απευθύνετε την ερώτηση σε λάθος πρόσωπο. Ολοι γνωρίζετε ότι το Συμβούλιο Εφετών έχει την αυτονομία του. Η όλη διαδικασία εποπτεύεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν μας ρωτούν ποιον θα τοποθετήσουν. Και πολύ καλά κάνουν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, επειδή είναι γνωστή και η ευαισθησία της κυβέρνησης -άλλωστε τον Πρωθυπουργό τον έχουμε ακούσει επανειλλημένα να λέει ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της τρομοκρατίας και ακόμη έχει μιλήσει για συντριπτικό χτύπημα κατά της τρομοκρατίας- φαντάζομαι ότι οι αλλαγές αυτές έχουν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ερώτημά μας πρέπει να το απευθύνετε προς το Συμβούλιο Εφετών και προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος χειρίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, ευθύνη και σοβαρότητα το θέμα αυτό. Δεν πρέπει να το απευθύνετε σε μένα. Εχουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, θέλω να σας το θυμίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη που έχει εκφράσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ότι για την άνοδο του πληθωρισμού φταίνε οι αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς των υπαλλήλων; Τα τιμολόγια του ΟΤΕ μειώθηκαν κατά 15%. Αυτή είναι η μεσοσταθμική. Ξέρετε στην αστική μονάδα ποια ήταν η εξέλιξη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνολική επίπτωση στα νοικοκυριά είναι μεσοσταθμική. Από εκεί και πέρα, δεν δήλωσε αυτό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή ότι φταίνε οι αυξήσεις στους μισθούς για τον πληθωρισμό. Πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνα. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αυτόνομο όργανο, όπως ξέρετε, κάνει τις δικές της εκτιμήσεις, αλλά βεβαίως δεν είπε αυτό ο κ. Γκαργκάνας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Να σας ρωτήσω, εάν σήμερα συμμετέχετε στο μποϊκοτάζ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι τώρα, δεν έτυχε να προβώ σε αγορές. Αν με ρωτάτε ως πολίτη, έχω πράγματι την εσωτερική παρόρμηση να συμμετάσχω στο μποϊκοτάζ. Ως πολίτης αυτής της χώρας και όχι ως υπουργός, με ευχαρίστηση συμμετέχω στο μποϊκοτάζ.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ηθελα να πω ότι η τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλάκη περιέχει μια σοφιστία, γιατί στο θέμα των επιπτώσεων στον πληθωρισμό πρέπει να αναφερθούμε και στις μισθολογικές δαπάνες των ΔΕΚΟ, είναι το θέμα της απελευθέρωσης των αγορών, σε σχέση με την απελευθέρωση των τιμών, και νομίζω και μια συνολική μετακίνηση, γιατί όταν αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας, όταν αυξάνονται τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και όταν έχουμε μια υπερφορολόγηση στα καύσιμα, τότε εκ των πραγμάτων αυτά έχουν επιπτώσεις στην ίδια την αγορά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλήσαμε για μια σειρά από ζητήματα. Υπήρξαν δύο ισχυρισμοί που ακούστηκαν αυτές τις μέρες: Ηταν οι ισχυρισμοί της Ν.Δ. για τις ΔΕΚΟ. Σας απάντησα. Απάντησα, επίσης, και για τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας στο χώρο της παραγωγής. Ξέρετε πολύ καλά τις τεράστιες εξυγιαντικές παρεμβάσεις που έγιναν πρόσφατα στο χώρο των πετρελαιοειδών. Αρα, η κυβέρνηση δουλεύει και δουλεύει καλά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη δήλωση του Πρωθυπουργού, όσον αφορά την 3η Σεπτέμβρη. Αναφέρθηκε σε ένα τρίπτυχο: Πρωτοβουλία, μεταρρύθμιση και μάχη. Αυτό υπονοεί και την "αυτομεταρρύθμιση" του ΠΑΣΟΚ, ως κομματικού οργανισμού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν λέμε μεταρρύθμιση, εννοούμε μεταρρύθμιση μέσα στην κοινωνία. Μεταρρύθμιση στην οικονομία μας, στην παραγωγή, στους θεσμούς, μεταρρύθμιση στις κοινωνικές σχέσεις. Οταν μιλάμε για μεταρρύθμιση και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια πολιτική, είναι σαφές ότι και το πολιτικό υποκείμενο πρέπει να κάνει τις ίδιες αλλαγές. Διότι, εάν το πολιτικό υποκείμενο δεν μπορεί να "τσεκάρει" τις δικές του αλλαγές, δεν μπορεί να παράγει τη νέα πολιτική την οποία ευαγγελίζεται.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 September 2002 - 15:05:09 UTC