Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν ξεκινήσουμε τη συνήθη διαδικασία, σας οφείλω μια απάντηση σχετικά με χθεσινή ερώτησή σας, αν θα υπογραφεί κάποια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου του Ιράν κ. Χατάμι. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες:

Η πρώτη αφορά τη συνεργασία για τελωνειακά θέματα.

Η δεύτερη ένα εκτελεστικό μορφωτικό πρόγραμμα. Και,

Η τρίτη αφορά ένα μνημόνιο μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αντίστοιχης ιρανικής υπηρεσίας για ενεργειακά θέματα.

Υπάρχει, επίσης, περίπτωση να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, καθώς και μια συμφωνία για την αμοιβαία προστασία και προώθηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να σας πληροφορήσω, ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκε και το θέμα του Μεσανατολικού. Υπήρχε μάλιστα και μια πρωτοβουλία, μια συγκεκριμένη πρόταση πέντε σημείων από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Δεν έχουμε λάβει την επιστολή του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Aznar, για το πώς θα διαμορφωθεί η ημερήσια διάταξη της Συνόδου της Βαρκελώνης. Όμως, εκτιμάται πλέον μετά και τη συζήτηση που έγινε και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ότι το Μεσανατολικό θα έρθει προς συζήτηση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Επίσης, γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συζήτησης μεταξύ των Πρωθυπουργών και Αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα θέσει το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού και θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από αυτό το θέμα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως είναι γνωστό, αρχίζει σήμερα στην Αγκυρα ο διερευνητικός διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας. Τι προσδοκούμε από αυτό το διάλογο, διότι σήμερα ο Τύπος αναφέρει ότι πιθανώς να εξελιχθεί σε ένα διάλογο εφ` όλης της ύλης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πλαίσιο του διαλόγου είναι αυτό που έχει εξαγγελθεί. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο. Σήμερα ξεκινούν οι επαφές και θα έλεγα ότι θα γίνει συζήτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι σε κάθε περίπτωση ο διάλογος έχει να κάνει, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, με τα θέματα στα οποία επανειλημμένως έχουμε αναφερθεί. Βεβαίως, ή κάθε πλευρά έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της, αλλά εμείς εκείνα που αποδεχόμαστε ως θέματα είναι αυτά στα οποία κατ` επανάληψη έχουμε αναφερθεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, θέματα του Αιγαίου δεν θα τεθούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στα θέματα αυτά, όπως γνωρίζετε, εκείνο που εμείς αναγνωρίζουμε ως διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, βέβαια είστε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει αυτό το θέμα ευρύτερα με τον πολιτικό κόσμο, αλλά και Κυβερνητικούς παράγοντες. Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι από το πόθεν έσχες προκύπτει ότι αρκετοί πολιτικοί άνδρες έχουν -μπορεί να πει κανείς- πλουτίσει μέσω της πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι προκύπτει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν σαφείς διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτές τις δηλώσεις γίνεται έλεγχος μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής και βεβαίως ο κάθε πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί την περιουσιακή κατάσταση του κάθε πολιτικού και το πόθεν έσχες. Για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών προετοιμάζει την αναμόρφωσή του. Θα έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία -πιθανόν μέχρι το Μάιο ή εντός του Μαΐου- να πληροφορηθούμε την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του ισχύοντος πλαισίου. Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο "πόθεν" και όχι απλή αναφορά του "έσχες", δηλαδή στο τι έχει κάθε πολιτικός.

Θέλω να υπενθυμίσω, επίσης, ότι πολύ σύντομα και πιθανόν έως τις 25 Μαρτίου θα γίνει η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών και κατά την προεκλογική περίοδο. Αντιλαμβάνεστε, πολύ καλά, ότι αυτό το σχέδιο νόμου με τις διατάξεις που θα περιλαμβάνει -ιδιαίτερα για την απαγόρευση της λειτουργίας εκλογικών κέντρων, τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών και της χρηματοδότησης των υποψηφίων και των κομμάτων- δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διαφάνειας στην πολιτική ζωή και θα έλεγα ότι προστατεύει την πολιτική και τους πολιτικούς από τις οποιεσδήποτε σχέσεις με οικονομικούς παράγοντες και άρα από τις οποιεσδήποτε επιθέσεις.

Τονίζω ότι αυτό το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σημαντικές τομές και διατάξεις τέτοιες που θέτουν σοβαρούς περιοριστικούς όρους για την προεκλογική περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός -με αφορμή τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του «πόθεν έσχες»- ότι μέσα στο 2000, μια χρονιά όπου είδαμε στο Χρηματιστήριο την εικόνα του μέσα από «φούσκες» με τον «αέρα των μετοχών», πολλά στελέχη της κυβέρνησης να επιδίδονται κατά κόρον σε επενδύσεις μετοχών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δε νομίζω ότι υπάρχουν ιδιαίτερες επενδύσεις στελεχών της κυβέρνησης για το έτος 2000. Κάθε άλλο θα έλεγα. Μάλλον άλλους αφορά. Δεν προτίθεμαι, όμως, να σχολιάσω ατομικές περιπτώσεις. Ο ρόλος μου, ως κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι να αναφέρομαι στο θεσμικό πλαίσιο και σε αυτό έχω ήδη αναφερθεί. Σας είπα τα πρόσθετα μέτρα που θα πάρουμε στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της προστασίας -μέσω αυτής και του ελέγχου- της πολιτικής ζωής και του κύρους των πολιτικών.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν θέλετε να αναφερθείτε στην περίπτωση...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για ατομικές περιπτώσεις, σαφώς, δεν πρέπει να αναφερθώ γιατί θα υπερβώ το ρόλο μου.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορεί να έχετε δίκιο από θέση αρχής, όμως, εδώ υπάρχουν μερικές κραυγαλέες ατομικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, του κ. Καμένου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Ασφαλώς, αλλά σας αφορά με την εξής έννοια: Δεν θα σας ρωτούσα να κρίνετε έναν συνάδελφό σας, έστω και της αντιπολίτευσης, εάν επρόκειτο να....

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης, αλλά σεβασμού του ρόλου μου.

ΜΙΧΑΗΛ: Ακριβώς, αλλά σας αφορά από μια άλλη πλευρά. Δεν είναι για σας ένα ερωτηματικό το πώς ένας πολιτικός, που κινείται σε διαφορετικό κόμμα από εσάς ή τέλος πάντων κάποιοι άλλοι, έχουν αποκτήσει μέσω του Χρηματιστηρίου ή γενικότερα δίνουν στα «πόθεν έσχες» τους έναν πλουτισμό, σε σχέση με άλλους συμπολίτες μας; Αυτό ως γενική αρχή, ως εικόνα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας μας κρίνεται. Ο ελληνικός λαός έχει τη δυνατότητα να κρίνει. Σε θέματα που αφορούν κάποιον πολιτικό, ο ίδιος πρέπει να δίνει εξηγήσεις. Εμείς οφείλουμε να πάρουμε θεσμικά μέτρα για την προστασία της διαφάνειας και βεβαίως του κύρους του πολιτικού κόσμου. Για το σκοπό αυτό -όπως τόνισα- θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση κομμάτων και υποψηφίων και θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο όλο πλαίσιο του «πόθεν έσχες».

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να συγκεκριμενοποιήσω κάτι που έχει να κάνει με αυτά που ρώτησε ο κ. Μιχαήλ. Εάν υπάρχουν βουλευτές που κάνουν αγοραπωλησία στο Χρηματιστήριο και, ταυτόχρονα, με ερωτήσεις, επερωτήσεις, καταγγελίες διαμορφώνουν χρηματιστηριακό κλίμα, αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την κυβέρνηση; Δηλαδή, με άλλα λόγια -και το λέω απλά- θα πάρει η κυβέρνηση μέτρα ώστε βουλευτές που ασχολούνται στο δημόσιο βίο με χρηματιστηριακά ζητήματα να μην είναι ταυτόχρονα και επενδυτές Χρηματιστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει. Μη μου ζητάτε να κρίνω συγκεκριμένες περιπτώσεις. Θέλω, όμως, σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, να σας θυμίσω ότι ήδη με νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, έχουμε απαγορεύσει στους βουλευτές, σε όλους μας επομένως, και στα πολιτικά πρόσωπα, να επενδύουν στο Χρηματιστήριο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Προτίθεστε να επεκτείνετε αυτά τα μέτρα για τη διαφάνεια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Και αναφέρομαι στα υψηλά επίπεδα της ιεραρχίας, γιατί και εκεί υπάρχει ένα ζήτημα κακοδιαχείρισης, υπάρχουν καταγγελίες και ρωτώ, εάν προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση κάποια μέτρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, το "πόθεν έσχες" δεν αφορά μόνο υπουργούς και βουλευτές. Αφορά και πολλά στελέχη του δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα, γενικούς γραμματείς, προέδρους οργανισμών κ.τ.λ. . Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι πρόθεση της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση των μέτρων για πάταξη της διαφθοράς, είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα. Γνωρίζετε ότι η Διυπουργική Επιτροπή με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη έχει απασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό. Δεν είμαστε στη φάση των ανακοινώσεων, αλλά στη φάση της περαιτέρω προετοιμασίας. Οταν θα είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση υποστηρίζει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τον ΟΤΕ, αυτές τις ημέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δική μας άποψη είναι να αφήνουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστα τη δουλειά της, σε όλες οι υποθέσεις που έχει επιληφθεί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ο κ. Αβραμόπουλος "διαπίστωσε" ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν μπορεί να εκπληρώσει τα κυβερνητικά καθήκοντά της και ζήτησε ως εκ τούτου πρόωρες εκλογές. Θα θέλατε να το κρίνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας στις εκτιμήσεις αυτές. Αυτό έχει να κάνει με τα συμφέροντα του συγκεκριμένου κόμματος και όχι με τα συμφέροντα της χώρας. Καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ.

ΤΑΚΗΣ: Είδαμε, χθες, εικόνες που συνηθίζουμε να βλέπουμε κάθε φορά που βρέχει στην Αθήνα ή στην Ελλάδα, γενικότερα. Κάθε φορά που πιάνει βροχή, η Ελλάδα πλημμυρίζει και άνθρωποι πνίγονται. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πιστεύω ότι η χθεσινή εικόνα ήταν τέτοια. Θέλω να τονίσω ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε λάβει, από πολύ νωρίς, όλα τα αναγκαία μέτρα και όλες οι αρμόδιες δυνάμεις είχαν κινητοποιηθεί. Γνωρίζετε ότι η Αττική "πληρώνει" καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν μπαζώματα ρεμάτων και χτίσματα πάνω στα ρέματα. Δημιουργήθηκαν πολλές τέτοιες καταστάσεις, ιδιαίτερα τις παλαιότερες δεκαετίες, από τον τρόπο που έγινε η οικοδόμηση της Αττικής. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να διορθωθούν όλα αυτά. Δεν είναι, όμως, μια υπόθεση που μπορεί να τελεσφορήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οπου μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση, διορθώνεται. Στο χώρο της Αττικής υπάρχουν σειρά προβλήματα από τον τρόπο που έγινε η δόμησή της. Η χθεσινή εικόνα ήταν εικόνα πλήρους κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού.

ΚΟΥΙΝ: Επίκειται ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βελιγράδι σύντομα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω, υπάρχει επίσημο ταξίδι του Πρωθυπουργού στα Τίρανα, καθώς και στο Βελιγράδι, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι ημερομηνίες. Το πιθανότερο είναι οι επισκέψεις αυτές να γίνουν τον Απρίλιο και το Μάιο, αντιστοίχως.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 March 2002 - 14:05:13 UTC