Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και στις 14.30 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος. Στις 7 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το Βόσνιο Πρωθυπουργό κ. Λαγκουμτζία και θα ακολουθήσουν δηλώσεις (ώρα 20.00).

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα γίνει διυπουργική συνάντηση με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Βαρκελώνη. Στις 4 μετά το μεσημέρι θα γίνει επίσημη υποδοχή του Προέδρου του Ιράν κ. Χατάμι, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 6 το απόγευμα. Μετά το πέρας της συνάντησής τους θα γίνουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Βαρκελώνη και θα επιστρέψει το Σάββατο το βράδυ. Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το θέμα της πορείας της Ευρώπης, η Απασχόληση, η Κοινωνική Προστασία, οι νέες Τεχνολογίες και θέματα Ανάπτυξης.

Την επόμενη Τρίτη (19/3), στις 12.30, ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η συζήτηση για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας.

Να σας ανακοινώσω μια κοινή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Ολλανδού ομολόγου του κ. Βιμ Κοκ για την προώθηση της ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων και του επιχειρηματικού πνεύματος. Το κείμενο αυτό επιδίδεται σήμερα στον Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.. Οι δύο Πρωθυπουργοί αναγνωρίζουν ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να αποτελούν το κυρίαρχο μέλημα στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης επιχειρηματικής πολιτικής από την Ε.Ε.. Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα ενός επιχειρηματικού πνεύματος που διαθέτει την υποστήριξη για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την περιφερειακή συνοχή. Ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως αυτή η παραδοχή θα αποκτήσει σάρκα και οστά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο κεφάλαιο και τη γνώση, άρση των εμποδίων στην πρόσβαση προς την επιχειρηματική αγορά, μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου, περιορισμός της διοικητικής γραφειοκρατίας, ενθάρρυνση της δημιουργίας δικτύων, αναβάθμιση της ποιότητας των δεξιοτήτων και στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το μάνατζμεντ, βελτίωση των ποιοτικών εργασιακών παραμέτρων και ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος στο εκπαιδευτικό σύστημα. Για το σκοπό αυτό οι δύο Πρωθυπουργοί προτείνουν να ενθαρρυνθεί η Επιτροπή να προετοιμάσει μια Πράσινη Βίβλο για την επιχειρηματικότητα και με βάση αυτή τη Βίβλο να γίνει ειδική Σύνοδος των αρμοδίων υπουργών της Ε.Ε. που θα επεξεργαστεί την πολιτική για τις μικρές εταιρείες και την επιχειρηματικότητα, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην πορεία προς το εαρινό Συμβούλιο που θα γίνει επί ελληνικής Προεδρίας. Η επιτυχία της Συνόδου αυτής θα δημιουργήσει πραγματικά σημαντικές εξελίξεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βεβαίως θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις και στην απασχόληση στην Ε.Ε..

Αναλυτικά η πρωτοβουλία των δύο Πρωθυπουργών, όπως διατυπώνεται σε επιστολή του κ. Σημίτη και του κ. Βιμ Κοκ προς τον Ισπανό Πρωθυπουργό κ. Jose Maria Aznar έχει ως εξής:

Προς τον εξοχότατο κ. Jose Maria Aznar

Πρωθυπουργό της Ισπανίας

Complejo de la Moncloa

28071 Μαδρίτη

"Για την προώθηση της ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων και του επιχειρηματικού πνεύματος"

Στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας το Μάρτιο του 2000, θέσαμε στον εαυτο μας ένα στόχο για το έτος 2010, να μετατρέψουμε την ευρωπαϊκή οικονομία στην πιο ανταγωνιστική και προσανατολισμένη στη γνώση οικονομία του κόσμου, ικανή να επιτύχει μια λελογισμένη ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, παράλληλα με την επίτευξη μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής. Κατά συνέπεια, στην πόλη Feira της Πορτογαλίας τον Ιούνιο 2000, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε έναν Καταστατικό Χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε έμφαση στο σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι μικρές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Ο Καταστατικός Χάρτης για τις μικρές επιχειρήσεις αποτελεί ένα κομβικό στοιχείο για την πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα των επιχειρήσεων και ένα σημαντικό εργαλείο για τα κράτη-μέλη. Τόσο σε επίπεδο Επιτροπής, όσο και σε εθνικό επίπεδο, έχει συμβάλει στην εμπέδωση μιας προσέγγισης, σύμφωνα με την οποία οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να αποτελούν το κυρίαρχο μέλημα στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης επιχειρηματικής πολιτικής.

Η δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ο λελογισμένος χαρακτήρας και η αναβάθμιση της λειτουργίας των υπαρχόντων επιχειρήσεων βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της πρωτοβουλίας. Ωστόσο, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ετερογενής. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιχειρήσεων και όλες τους, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων, θα πρέπει να επωφεληθούν από την Ευρώπη.

Η σημαντική συμβολή των νέων επιχειρηματιών και των μικρών επιχειρήσεων στον ανταγωνισμό, την απασχόληση και την ανάπτυξη, αναγνωρίζεται ευρέως. Γι` αυτό, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας, η μέγιστη προσοχή θα έπρεπε να δοθεί στην εξασφάλιση της πρόσβασης στη γνώση, το κεφάλαιο και την τεχνολογία και στη διασφάλιση της απρόσκοπτης εφαρμογής της επιχειρηματικής δράσης. Οι κυβερνήσεις μας αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα ενός επιχειρηματικού πνεύματος που διαθέτει την υποστήριξη για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η παραδοχή θα αποκτήσει σάρκα και οστά. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαία η προώθηση της πρόσβασης στο κεφάλαιο και τη γνώση, η άρση των εμποδίων στην πρόσβαση στην επιχειρηματική αγορά και στη συνέχιση των δραστηριοτήτων, η μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου, ο περιορισμός της διοικητικής γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση της δημιουργίας επιχειρηματικών δικτύων μεταξύ μικρών και μεγάλων εταιρειών, η αναβάθμιση της ποιότητας των δεξιοτήτων στο ICT, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το μάνατζμεντ, η βελτίωση των ποιοτικών εργασιακών παραμέτρων στις μικρές εταιρείες (δηλαδή, καλές εργασιακές συνθήκες, υποστήριξη κοινωνικών δομών, ασφάλεια στους χώρους εργασίας), καθώς επίσης η ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Σε μερικές περιφέρειες, τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων μετατρέπονται σε προβλήματα κοινωνικής συνοχής και ισόρροπης ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων, διαμέσου της δικτύωσης της μείωσης του κόστους της πρόσβασης και χρήσης της πληροφοριακής υποδομής, της κινητικότητας και της διάχυσης της τεχνολογίας, της προσπάθειας να βελτιωθούν οι προδιαγραφές των μικρών εταιρειών, και της πρόσβασης στις επαγγελματικές υπηρεσίες παροχής συμβουλών, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, να αναζωογονήσει τις τοπικές επιχειρήσεις και οικονομίες των λιγότερων αναπτυγμένων ή απομακρυσμένων περιοχών και ως εκ τούτου να συμβάλει στη μείωση της διασποράς του εργατικού δυναμικού και στην ισομερή κατανομή του εισοδήματος μεταξύ των περιφερειών.

Στην πράξη, επίσης, καταδεικνύεται ότι οι νέοι επιχειρηματίες και οι μικρές επιχειρήσεις είναι σε λιγότερο πλεονεκτική θέση εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε κρίσιμους πόρους και δυνατότητες, αδυναμιών της αγοράς και ασυμμετριών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης πρέπει να καλέσει τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή να εντείνουν τις προσπάθειές τους, έτσι ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός Καταστατικός Χάρτης για τις Μικρές Επιχειρήσεις. Με δεδομένο τον Καταστατικό Χάρτη, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η Επιτροπή να προετοιμάσει μια Πράσινη βίβλο για την επιχειρηματικότητα. Μια Σύνοδος των Ευρωπαίων Υπουργών υπεύθυνοι για τις Μικρές Εταιρείες και την Επιχειρηματικότητα θα συγκληθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στην πορεία προς το Εαρινό Συμβούλιο. Η επιτυχία αυτής της Συνόδου θα έχει ως αποτέλεσμα να συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει τα ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων στην κορυφής της ατζέντας του Εαρινού Συμβουλίου.

Κώστας ΣημίτηςWim Kok

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΙΝ: Μήπως γνωρίζετε εάν θα υπογραφεί κάποια συμφωνία, ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιράν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Χατάμι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα σας ενημερώσω αναλυτικά στην αυριανή συνάντησή μας. Η επίσκεψη του κ. Χατάμι οπωσδήποτε έχει μια ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένες και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Η Ελλάδα πώς προετοιμάζεται για τη Βαρκελώνη και ποιούς στόχους έχει θέσει ως κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, στη εαρινή Σύνοδο της Βαρκελώνης το κύριο ζητούμενο είναι η προώθηση των στόχων της Λισσαβόνας. Η Ε.Ε. είχε θέσει στη Σύνοδο της Λισσαβόνας μια σειρά στόχους που είχαν να κάνουν με την πορεία της ανάπτυξής της, τη σύνδεση της ανάπτυξης με τις τεχνολογικές εξελίξεις, την ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορεί να αφομοιώσει τα δεδομένα της νέας τεχνολογίας και να την αξιοποιήσει για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την κάλυψη των κενών με νέες ενεργητικές πολιτικές στον τομέα της απασχόλησης και βεβαίως τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής συνοχής και προστασίας, ένα νέο κοινωνικό μοντέλο για την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές κυβερνήσεις διαπιστώνουν ότι μια σειρά από αυτούς τους στόχους έχουν υλοποιηθεί, αλλά και ορισμένοι από αυτούς παρουσιάζουν υστέρηση, σε σχέση με τις επιδιώξεις της Συνόδου της Λισσαβόνας. Η Σύνοδος της Βαρκελώνης, λοιπόν, έρχεται να διαπιστώσει σε ποια σημεία πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και πιο σημαντικά, πού πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ως Ε.Ε., προκειμένου να φθάσουμε στο ζητούμενο: Μια Ευρώπη που να αφομοιώνει, να ενσωματώνει και να αξιοποιεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με κοινές φορολογικές πολιτικές, με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ώστε να αξιοποιήσει τις νέες συνθήκες που υπάρχουν, μια Ευρώπη με ένα ενεργό δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Τόσο η έκθεση της COMMISSION, όσο και οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από μια σειρά χώρες -να αναφέρω χαρακτηριστικά την κοινή πρωτοβουλία του κ. Σημίτη με τον κ. Κοκ, του κ. Μπλερ με τον κ. Μπερλουσκόνι, του κ. Σρέντερ κ.τ.λ.- μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στο να ληφθούν αποφάσεις που θα καταστήσουν την Ε.Ε. και τις λειτουργίες της ακόμη πιο αξιόπιστη, πιο αποτελεσματική σε αυτά τα ζητούμενα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν στη Βαρκελώνη πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της υποψηφιότητας του κ. Παπαδήμου και επίσης, εάν γνωρίζετε στη βάση ποιας διαδικασίας και πότε θα ληφθεί αυτή η απόφαση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα για την Κεντρική Τράπεζα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός στην Ιαπωνία αναφέρθηκε στην τρομοκρατία και είπε ότι όποιος δουλεύει θα έχει αποτελέσματα. Μήπως μπορείτε να μου πείτε, εάν επίκεινται συλλήψεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν σαφής. Είναι αισιόδοξος όποιος δουλεύει και προσπαθεί. Με τη δουλειά μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι θέμα ημερών, ούτε μπορούμε να πούμε ότι επίκειται κάτι. Δουλεύουμε με σύστημα, σωστά και σοβαρά και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία; Υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν λίστες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τονίσει, κατ` επανάληψη, ότι δεν υπάρχουν λίστες. Δουλεύουμε σοβαρά και συστηματικά στην κατεύθυνση που πρέπει και αντλούμε την αισιοδοξία μας από τη δουλειά μας και από τίποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει χρονοδιάγραμμα αυτή η αισιοδοξία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, τοποθετηθεί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά την επιστροφή του, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, ώστε να ανατρέψει αυτή τη νοσηρή περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει νοσηρή περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πιστεύετε ότι όλα βαίνουν καλώς, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντοτε σε ένα κυβερνητικό έργο, σε ένα έργο που έχει σχέση με την αλλαγή και τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα. Εάν λέγαμε ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, θα κρύβαμε την πραγματικότητα. Καμία τέτοια πρόθεση δεν έχουμε. Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα στον κόσμο, βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, αλλά γι αυτό είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα και να προωθούμε το κυβερνητικό έργο, τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Να δίνουμε πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Με γνώμονα αυτό, πορευόμαστε και αναπτύσσουμε το κυβερνητικό έργο. Γι αυτό έχουμε και τις προτεραιότητές μας. Εξάλλου, όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και κατά την αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πώς θα σχολιάσετε τις πληροφορίες που δημοσιεύονται και στον Τύπο, αλλά διακινούνται ευρύτερα, ότι η κυβέρνηση Σημίτη, είτε θα θελήσει, είτε θα καταναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβασα και σχετικές δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου και θέλω να απαντήσω με τη λαϊκή ρήση «ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται».

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Πάγκαλος το ίδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεδομένης της εξαιρετικά έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, έχετε πληροφόρηση εάν στη Βαρκελώνη η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην ημερήσια διάταξη δεν είναι εγγεγραμμένο κάτι τέτοιο. Γνωρίζετε, όμως, ότι σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών, οι υπουργοί Γενικών Υποθέσεων και προετοιμάζουν τη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρκελώνη. Εάν προκύψει κάτι καινούργιο ή μια έκτακτη πρωτοβουλία από τους υπουργούς Εξωτερικών που συνεδριάζουν σήμερα, θα σας ενημερώσω στην αυριανή συνάντησή μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση των βουλευτών της αντιπολίτευσης από τα ΜΑΤ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός θέλει οι οποιεσδήποτε διαδηλώσεις ή οι οποιεσδήποτε μορφής διαμαρτυρίες να αντιμετωπίζονται πάντα με τρόπο ώστε να μην προκαλούν περαιτέρω προβλήματα και οξύτητα. Γνωρίζετε, επίσης, ότι έχουμε ανοικτά και τα αυτιά μας και τα μάτια μας απέναντι στα λαϊκά προβλήματα. Αλλά, εσείς αναφέρεστε προφανώς στην επιχείρηση βουλευτών της Ν.Δ. να εμφανιστούν ως νέοι «Μαρίνοι Αντύπες», ως δήθεν, βεβαίως. Δεν νομίζω ότι τους ταιριάζει αυτός ο ρόλος, ειδικότερα όταν δεν έχουν καμία σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Ορισμένοι εξ αυτών τουλάχιστον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, είναι ευχαριστημένος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή, βλέπω ότι συχνά δημοσιεύετε τις συνομιλίες μας στην εφημερίδα που εργάζεστε, εάν γίνεται γι` αυτό η ερώτησή σας, να προσπαθήσω να σας βοηθήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν γίνεται γι αυτό. Ρωτώ, εάν είναι ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και επειδή ήταν και βουλευτές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι κοινωνική ομάδα οι βουλευτές και δεν νομίζω ότι οι βουλευτές αντιμετωπίστηκαν με τα ΜΑΤ. Ομως, σημείωσα την ερώτησή σας και θέλω με τη σειρά μου να τονίσω ότι, όπως επισήμανε και ο κ. Χυτήρης, την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε και βουλευτές να παριστάνουν τους «αγροτοπατέρες».

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εκλέγεται για όλη τη χώρα ο βουλευτής; Είναι τοπικός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει, όμως, να καταλάβουν κάποιοι ότι το χειρότερο που έχουν να κάνουν είναι να προσπαθούν να «καπελώσουν» τις κινητοποιήσεις οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας. Και να προσέχουν ιδιαίτερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις «καπέλωσαν» αυτές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντως νομίζω ότι από μόνη της η τελευταία κινητοποίηση είχε έντονο πολιτικό χρώμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 March 2002 - 14:05:10 UTC