Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω και από αυτό το βήμα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλους τους πολιτικούς της Κύπρου, το κόμμα του ΔΗΚΟ και τους οικείους του αποθανόντος τέως Προέδρου Σπύρου Κυπριανού.

Ο Σπύρος Κυπριανού ήταν μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα. Ηταν παρών σε όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού, για την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα του κυπριακού λαού. Ηταν παρών σε όλους τους μεγάλους εθνικούς αγώνες που έγιναν για τη δικαίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της Κύπρου.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του τέως Προέδρου της Κύπρου ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, ότι η Σύνοδος αυτή περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Λισσαβόνας και συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη, με ιδιαίτερο βάρος στην τεχνολογία, την κατάλληλη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να βαδίσει δυναμικά μπροστά προς το στόχο της πλήρους απασχόλησης, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Πέραν αυτού, κατά τη διάρκεια του δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Παρασκευή το βράδυ, θα συζητηθούν και ορισμένα θέματα διεθνούς και βεβαίως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως αυτό του ESDP, δηλαδή του λεγόμενου ευρωστρατού. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα εκθέσει τις ελληνικές απόψεις για το θέμα αυτό. Βεβαίως, στο δείπνο δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων. Επίσης θα συζητηθεί το επίκαιρο και ζωτικό θέμα της κρίσης του Μεσανατολικού και πιθανό να συζητηθούν και άλλα διεθνή θέματα.

Για τους δημοσιογράφους που θα μετάσχουν στην αποστολή, θέλω να πω από τώρα ότι ο Πρωθυπουργός θα δώσει μια σειρά συνεντεύξεις, η πρώτη από τις οποίες θα γίνει αύριο στις 5.30 το απόγευμα, τοπική ώρα. Οι άλλες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης.

Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο σύνολο της αντίληψης της ελληνικής πλευράς για τη Σύνοδο Κορυφής. Στο τι πάμε να κάνουμε, τι επιδιώκουμε και πώς αυτές οι επιδιώξεις μας συνδέονται με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και θα αναλάβουμε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση που αφορά τηλεοπτικό θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Χθες είχαμε παρέμβαση από το ΕΣΡ για τα δύο τηλεπαιχνίδια, το Bar και το big brother, μια παρέμβαση η οποία είχε συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς και εκτιμήσεις για τις γυναίκες των δύο αυτών παιχνιδιών, καθώς και συγκεκριμένες προειδοποιήσεις. Επειδή και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει ανοίξει μια συζήτηση για την κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα ήθελα το σχόλιό σας, με αφορμή τη χθεσινή αυτή παρέμβαση του ΕΣΡ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η παρέμβαση του ΕΣΡ είναι σαφώς μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Αυτό από την τυπική άποψη. Σαφώς έχει δικαίωμα το ΕΣΡ να κάνει αυτή την προειδοποιητικού χαρακτήρα παρέμβαση. Αν θέλετε και την άποψή μου, ως αρμόδιος υπουργός, και επί της ουσίας θεωρώ ότι πολύ καλά έπραξε και η παρέμβασή του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να προσέχουμε. Το άρθρο 15 του Συντάγματος επιβάλλει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σε τέτοια ζητήματα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Θέλω να ελπίζω ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι προς τους οποίους απευθύνθηκε η επιστολή θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην υπάρχουν αρνητικά φαινόμενα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τι συνέβη έτσι ξαφνικά και η κυβέρνηση απέσυρε την εμπιστοσύνη της από το πρόσωπο του κ. Μανασή στον ΟΤΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, η κυβέρνηση δεν απέσυρε καμία εμπιστοσύνη από κανένα διοικητή. Όπως γνωρίζετε, η θητεία του διοικητή του ΟΤΕ έληξε. Υπάρχει θητεία, η οποία προσδιορίζεται από το καταστατικό του Οργανισμού. Εληξε κανονικά. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων συγκαλείται, προκειμένου με το νέο καταστατικό που ισχύει για τον Οργανισμό να εκλέξει το νέο Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Μπορεί η Γενική Συνέλευση να επιλέξει αυτόν που εκείνη κρίνει ως τον καταλληλότερο, προκειμένου να ηγηθεί της μεγάλης πράγματι προσπάθειας που κάνει ο ΟΤΕ. Δεν διορίζεται πλέον, με τα νέα δεδομένα του Οργανισμού, πολιτικό πρόσωπο με ευθύνη της κυβέρνησης στην ηγεσία του Οργανισμού. Εκείνος που θα αναλάβει τα ηνία του Οργανισμού θα είναι επιλεγμένος μέσα από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με κριτήρια καθαρά επιχειρηματικής επάρκειας και τίποτα περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προτείνει η κυβέρνηση κάποιον; Η Συνέλευση μόνη της "αρπάζει" κάποιον και τον κάνει πρόεδρο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Γενική Συνέλευση έχει δικαίωμα και αυτό που είπατε θεωρητικώς να το κάνει. Η Συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο και είναι εκείνη που αποφασίζει. Δεν διορίζεται πλέον πολιτικό πρόσωπο, ως πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος. Υπάρχει πλέον μια νέα δομή, μια νέα λειτουργία. Ο ΟΤΕ λειτουργεί καθαρά ως επιχείρηση, ως πολυμετοχική επιχείρηση στην οποία, όπως γνωρίζετε, το Δημόσιο δεν έχει την πλειοψηφία, μέσα σε ένα καθαρά ανταγωνιστικό περιβάλλον και με πλήρη αποδοχή των όρων του ανταγωνισμού. Η Γενική Συνέλευση των μετόχων θα κάνει την επιλογή. Βεβαίως και ο μέτοχος που θα εκφράσει το Δημόσιο θα έχει και αυτός τη δική του άποψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι άλλο για άλλο θέμα. Ο κ. Aθνάρ έχει στείλει επιστολή στον κ. Σημίτη για τον ευρωστρατό και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Αθνάρ, στο πλαίσιο της ισπανικής Προεδρίας, έχει στείλει δύο διαφορετικές επιστολές:

Η δεύτερη ήρθε χθες. Εστάλη προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Ε.Ε. και αφορά, ουσιαστικά, την εξειδίκευση των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου της Βαρκελώνης. Αναφέρεται αναλυτικά στο πώς θα γίνουν και τι θα περιέχει η κάθε συνεδρίαση, ως ημερήσια διάταξη και όχι επί της ουσίας.

Προηγείται, σε χρονική σειρά, και μια άλλη επιστολή του Ισπανού Πρωθυπουργού, με ημερομηνία 21/2/2002, στην οποία αναφέρεται σε θέματα κοινής εξωτερική πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε., θίγοντας γενικά και χωρίς εξειδικευμένες αναφορές το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα των αντιρρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επιστολή αυτή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επιστολή αυτή αναφέρεται στην ανάγκη να προχωρήσει η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, που όπως γνωρίζετε ένα από τα στοιχεία που αποτελούν σημείο προς συζήτηση για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. είναι και το θέμα του ESDP. Ο κ. Αθνάρ αναφέρεται πολύ γενικά και χωρίς εξειδικευμένες αναφορές στο θέμα αυτό. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα ότι υπάρχει ανάγκη να εξευρεθεί λύση. Γι` αυτό το λόγο ανέλαβε ήδη την πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει και πάλι για τις ελληνικές απόψεις τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, κατά τη διάρκεια του δείπνου, το οποίο θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ. Θα ενημερωθείτε, βεβαίως, και εσείς για τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου, που βεβαίως δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποφάσεις.

Παράλληλα, θα αναληφθούν μια σειρά πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά για συνεννόηση με την ισπανική Προεδρία, προκειμένου να βρεθεί η λύση εκείνη που και το θέμα του ESDP θα προωθήσει, χωρίς σε καμία περίπτωση -και το τονίζω αυτό- να θιγούν τα εθνικά συμφέροντά μας. Πρέπει να επαναλάβω ότι το "χαρτί" της λεγόμενης αγγλικής πρωτοβουλίας δεν μας καλύπτει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει σε κάποια σημεία στην κατεύθυνση που κατ` επανάληψη και εδώ σε αυτή την αίθουσα έχουμε τονίσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αθνάρ αναφέρεται και σε αυτό το "χαρτί", όπως είπατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Κάνει μια πολύ γενική αναφορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε για τις ελληνο-τουρκικές θέσεις αναφέρεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν θα θέσει θέμα κυπριακού και ενταξιακής πορείας της Κύπρου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου εξελίσσεται θετικά και το θέμα τίθεται όπου πρέπει και όταν πρέπει. Δεν προκαλούμε μόνοι μας προβλήματα. Είναι ζήτημα τακτικής και το καταλαβαίνετε αυτό. Οταν έρθει θέμα διεύρυνσης, στη συζήτηση θα τεθούν τα ζητήματα που έχουν σχέση με την πορεία της. Εξάλλου, η Κύπρος είναι πρώτη από τις προς ένταξη χώρες. Οποτεδήποτε προκύπτει σχετική συζήτηση, αυτομάτως τίθεται και το θέμα από την ελληνική πλευρά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πρόκειται οσονούπω να δοθούν οι άδειες για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ακούγονται, ωστόσο, επικρίσεις ότι υπάρχουν ορισμένοι που πήραν δύο και τρεις άδειες και μάλιστα με αδιαφανή, κατά κάποιο τρόπο, κριτήρια. Μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποια τέτοια δημοσιεύματα και γνωρίζω ότι κάποιοι από εκείνους που δεν μοριοδοτήθηκαν -οι δικηγόροι τους τουλάχιστον- κινούν κάποια σχετικά έντυπα ή χαρτιά. Εκείνο που θέλω να πω είναι το εξής: Οπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Τύπου για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και γενικότερα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν κάνει μοριοδότηση. Δεν δίνει το υπουργείο τις άδειες. Αυτή είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Βεβαίως, τυπικά υπογράφω μέχρι τώρα. Υπέγραψα, όπως γνωρίζετε, για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Και χθες το βράδυ υπέγραψα και για τους υπόλοιπους 15 ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Πρέπει, όμως, να υπενθυμίσω ότι, η διαδικασία είναι η εξής: Το ΕΣΡ διενεργεί τον έλεγχο που προβλέπει ο νόμος και κάνει τη μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών. Με βάση την απόφαση του ΕΣΡ, ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ έχει δικαίωμα -και το ασκήσαμε αυτό το δικαίωμα- και την υποχρέωση να διενεργεί έλεγχο νομιμότητας και τίποτα άλλο. Ελεγχο νομιμότητας, όχι έλεγχο ουσίας. Ασκήθηκε ο έλεγχος νομιμότητας και ασκήθηκε ενδελεχώς. Εγιναν σειρά νομικών παρατηρήσεων προς το ΕΣΡ, το οποίο τις εξέτασε, επίσης ενδελεχώς, και μας απάντησε, μετά από ειδική συνεδρίασή του και μάλιστα ομόφωνα στις περισσότερες από αυτές. Κατόπιν τούτου, ο Υπουργός δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο, παρά να υπογράψει την απόφαση του ΕΣΡ. Και αυτό κάναμε. Δεν παρεμβαίνουμε. Ασκούμε έλεγχο νομιμότητας, ώστε να τηρηθούν οι κανόνες, οι νόμοι, το νομικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι σχετικές διαδικασίες. Από κει και πέρα, ο οιοσδήποτε θιγόμενος, αντί να γυρίζει δεξιά και αριστερά και να δίνει χαρτιά με αυθαίρετους ισχυρισμούς και μάλιστα χωρίς υπογραφή, μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια Δικαστήρια. Είναι μια πολύ πιο τίμια πράξη.

Θέλω να τονίσω ότι -όπως γνωρίζετε- σε κάθε περίπτωση ειδικά για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, το ύψος της επένδυσης που υπάρχει πιθανόν να επιτρέπει σε κάποιους να εμφανίζονται και να λέγουν ότι είναι ιδιοκτήτες κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να κοιτάξουμε τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» έχει γίνει από το ΕΣΡ. Ο ίδιος έλεγχος του «πόθεν έσχες», όπως γνωρίζετε, γίνεται εδώ και τρεις μήνες, και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και μάλιστα για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Γνωρίζετε ότι εκεί το ύψος των επενδύσεων είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως γνωστόν η καθυστέρηση που υπάρχει με τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, οφείλεται ακριβώς σε αυτό τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Και πολύ καλά κάνει το ΕΣΡ και εξετάζει με τέτοιο λεπτομερειακό -κατά το δυνατόν, βεβαίως- τρόπο και μέσα στο πλαίσιο μιας ανοικτής οικονομίας, το «πόθεν έσχες». Από τις πληροφορίες που μας έχει δώσει επισήμως ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, αυτός ο έλεγχος θα είναι πράγματι, κατά το δυνατόν και με τις υπάρχουσες δυνατότητες, ιδιαίτερα λεπτομερής και ακριβής. Θα συνιστούσα, λοιπόν, σε ορισμένους βιαστικούς να προσέχουν τις εκφράσεις τους, διότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο πλαίσιο που λειτουργούμε, να είναι βέβαιοι ότι το κάνουμε και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από κανέναν.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα του ΟΤΕ. Το κράτος, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του Οργανισμού, ποιό πρόσωπο θα στηρίξει ή ποιό πρόσωπο υποστηρίζει για την επικείμενη εκλογή νέου Προέδρου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν έκανα το λάθος να πω από το βήμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ποια θα είναι η άποψη του μετόχου υπουργείου Οικονομικών, θα καταστρατηγούσα τη βασική αρχή της νέας λειτουργίας του Οργανισμού. Θα είχαμε στην ουσία επανάληψη διοίκησης, που θα είχε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Δεν θέλουμε πολιτικό χαρακτήρα με τη στενή έννοια του όρου στη διοίκηση του Οργανισμού. Δεν διορίζει η κυβέρνηση εκπρόσωπό της. Ο άνθρωπος που θα εκλεγεί -και θα εκλεγεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων- θα έχει να κάνει με τα επιχειρηματικά κριτήρια που θα επικρατήσουν στη γενική συνέλευση. Εκείνος που θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του κράτους, ως μετόχου, θα έχει την άποψή του και θα διατυπώσει την πρότασή του, όπως θα κάνουν όλοι οι μέτοχοι. Γνωρίζετε ότι στον ΟΤΕ δεν έχουμε πλειοψηφία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με αυτά τα κριτήρια σας ρωτάει...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια θα ακουστεί μέσα στη γενική συνέλευση. Δεν υπάρχουν πολιτικές εξαγγελίες.

ΚΟΥΙΝ: Σίγουρα, όμως, το μέλος που εκπροσωπεί το κράτος, δεν θα στηρίξει τον κ. Μανασή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί επιχειρείτε πάλι να γυρίσετε την ερώτηση σε κάτι που είναι λάθος; Υπάρχει μια διαδικασία που οφείλουμε να σεβόμαστε. Θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών, ναι ή όχι; Εάν θέλουμε να λειτουργήσουν -κι εγώ πιστεύω ότι θέλουμε να λειτουργήσουν όλοι εδώ μέσα- θα πρέπει να τις αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Κι εκεί ο καθένας διατυπώνει την πρότασή του, με καθαρά επιχειρηματικά και όχι πολιτικά κριτήρια και αναλαμβάνει την ευθύνη της πρότασής του. Εκεί γίνονται οι προτάσεις και εκεί γίνονται οι εκλογές. Δεν γίνονται ούτε στην αίθουσα αυτή, ούτε σε κάποιους άλλους χώρους.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα του ευρωστρατού, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Βαρκελώνη. Εχει καταλήξει η κυβέρνηση τελικά γι αυτό το θέμα το κείμενο που πηγαίνουμε να συζητήσουμε; Τί θα γίνει; Γιατί σε λίγες ημέρες θα το συζητήσετε. Θα έχουμε την ίδια εμπλοκή, όπως είχαμε....;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη Βαρκελώνη δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη στο θέμα του «ESDP». Δεν αποτελεί σημείο επίσημης συζήτησης και απόφασης μεταξύ των εταίρων. Το θέμα του @ESDP» με πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα συζητηθεί κατά την άτυπη διαδικασία -βεβαίως πολύ σημαντική πολιτικά, αλλά άτυπη- του δείπνου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση και δεν μπορεί και τυπικά να ληφθεί απόφαση. Σημαίνει, όμως, ότι θα ανταλλαγούν απόψεις, ότι θα υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση των εταίρων μας γύρω από τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς. Επίσης, θα επιδιωχθεί από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Εξωτερικών να υπάρξουν οι αναγκαίες επαφές με τα αντίστοιχα όργανα της Ισπανικής Προεδρίας, προκειμένου να εξευρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί τη χώρα μας και που βεβαίως δεν μπορεί να είναι αυτό το κείμενο. Πρέπει να γίνουν αλλαγές. Ο αρμόδιος, ο εντεταλμένος από πλευράς του ΥΠΕΞ, θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες να έχει μια σειρά συναντήσεων με τον αντίστοιχό του της ισπανικής Προεδρίας και εκεί θα βρεθεί λύση. Δεν θα γίνει σε υπουργικό επίπεδο, η πρώτη προεργασία, αλλά σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιό σας και εάν έχετε κινηθεί, εάν έχει κάνει κάτι η κυβέρνηση για κάποιο κρούσμα στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με τη γάτα που μπήκε σε μια μηχανή ψωμιού και έγινε «κιμάς».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις γνωρίζετε ότι οι Διοικήσεις των Οργανισμών λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα και διενεργούν όλες τις αναγκαίες έρευνες. Λογικά θα έχει γίνει ήδη από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, η σχετική κίνηση. Η κυβέρνηση θα ενημερωθεί για το θέμα και τα αποτελέσματα της έρευνας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εσείς γιατί δεν έχετε κάνει κάποια κίνηση μέχρι τώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τη στιγμή που υπήρξε ένα θέμα το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, οφείλει και η Διοίκηση του Νοσοκομείου να διενεργήσει σχετική έρευνα. Η κυβέρνηση ζητά πάντοτε από τις Διοικήσεις να γίνουν οι σχετικές κινήσεις και βεβαίως το αρμόδιο Υπουργείο θα παρακολουθήσει από κοντά όλες αυτές τις διαδικασίες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πριν από ελάχιστες ημέρες, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2004 και ο ίδιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές. Τότε μας είχατε πει ότι ήταν μια δήλωση που απευθυνόταν προς τα μέσα, προς τη βάση του ΠΑΣΟΚ και προς την κοινωνία. Θα ήθελα να ρωτήσω, οι χθεσινές ανάλογες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μετά τη λήξη ενός μαραθώνιου Ε.Γ., ποιόν έχουν αποδέκτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός με τις χθεσινές δηλώσεις του προς τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ εξέφρασε τον προβληματισμό που υπήρξε στο Ε.Γ. και ενημέρωσε το ελληνικό λαό για τις αποφάσεις του Ε.Γ. Το Ε.Γ. εξέτασε την πολιτική επικαιρότητα, ξεκαθάρισε μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η φημολογία για πρόωρες εκλογές, το θέμα των συνεργασιών, το θέμα του εκλογικού νόμου, το θέμα των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου και της συσπείρωσης του κόμματος μας ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Αυτά τα θέματα, που ξεκαθαρίστηκαν ομόφωνα από το Ε.Γ., παρουσίασε ο Πρωθυπουργός με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή αναφερθήκατε σε αυτή τη φημολογία περί δεξιάς παρένθεσης, εντοπίστηκε χθες στο Ε.Γ. το κέντρο από το οποίο βγήκε αυτή η φημολογία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το κέντρο αυτό δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι νοητό να συζητάτε περί δεξιών παρενθέσεων και μάλιστα καταστροφικών, όπως έχει αποδειχθεί και με τη λεγόμενη παρένθεση της περιόδου `90-`93 για τον τόπο και την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ θέλει τη νίκη στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ πάντα επιζητά την ψήφο του ελληνικού λαού με βάση το έργο του, την πορεία του, τις προοπτικές που χαράσσει για το μέλλον του τόπου και του ελληνικού λαού. Αυτή τη στιγμή βαδίζουμε για την προώθηση του κυβερνητικού έργου μας. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Δημιουργούμε μια νέα σχέση με τον πολίτη. Θα κριθούμε με βάση αυτό το κυβερνητικό έργο και τις προοπτικές που χαράσσουμε για την ευημερία του ελληνικού λαού τα επόμενα χρόνια. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση λογικών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ούτε για μικρή, ούτε για μεγάλη ήττα, ούτε για παρένθεση της Δεξιάς. Διότι, αυτά δεν μας ταιριάζουν. Θα είναι καταστροφικά για τον τόπο και δεν έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Κανένας από το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Χθες, στο Ε.Γ. κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν σε αυτό το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης. Βασίζονται σε φημολογίες τα κυβερνητικά στελέχη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν για να το καταδικάσουν, όπως γνωρίζετε.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ακούσαμε, όμως, ότι και ο κ. Λαλιώτης είπε "μην τα ρίχνετε σε μένα".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να θυμίσω ότι ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματός μας έχει αναφερθεί και έχει καταδικάσει τα σενάρια αυτά, όπως επίσης έχει προδιαγράψει τους όρους της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε μεγάλη εφημερίδα.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες, μετά το πέρας της πρώτης διερευνητικής συνάντησης στην Αγκυρα, ο ένας από τους δύο Τούρκους διαπραγματευτές ο κ. Ζιγιάλ δήλωσε επί λέξει ότι οι συζητήσεις, εκτός από το πλαίσιο και τη μεθοδολογία, αφορούσαν και την ουσία του προβλήματος. Επειδή προφανώς υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στην Αθήνα και την Αγκυρα σε ό,τι συνιστά πρόβλημα και στο τι συνιστά την ουσία, θα ήθελα να μας ενημερώσετε σε ποιό βάθος πήγανε οι χθεσινές συζητήσεις και εν πάση περιπτώσει, ποιά είναι η θέση της ελληνικής πλευράς επί της ουσίας του προβλήματος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από τις δηλώσεις, τόσο του κ. Σκοπελίτη, όσο και του κ. Ζιγιάλ, που ήταν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, υπήρξε η αίσθηση μιας διερευνητικής συζήτησης που διεξήχθη σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες για μια ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων που υπάρχουν. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν μιλάμε για διαδικαστικά θέματα. Ο κ. Ζιγιάλ κάνει μια ευθεία δήλωση περί προβλήματος και ουσίας. Διότι, η χθεσινή συζήτηση μπήκε και στο πρόβλημα και στην ουσία και επ` αυτού τίθεται η ερώτηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε τέτοια δήλωση. Είναι σαφές ότι έγινε μια πρώτη διερευνητική ανταλλαγή απόψεων και μια συζήτηση κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα, για να προσεγγιστούν οι τίτλοι των θεμάτων και η δυνατότητα συναινέσεων που θα απασχολήσουν τη συζήτηση στη συνέχεια. Η συζήτηση είχε διερευνητικό και διαδικαστικό χαρακτήρα. Είναι πολύ νωρίς για να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και θα συνιστούσα σε όλους να μη βιάζονται. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη, αυτές οι διεργασίες μπορεί να κρατήσουν αρκετό καιρό. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη ψυχραιμία. Είναι θετικό ότι ξεκινήσαμε με ένα γενικά θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, αλλά -θα έλεγα- είναι πολύ νωρίς για να εξάγονται συμπεράσματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Στα θέματα που συζητήθηκαν, τέθηκαν ζητήματα για "γκρίζες" ζώνες, αποκλεισμό νησιών και μειονότητα της Θράκης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Είναι κάποια πράγματα που τα γνωρίζουμε και δεν ωφελεί να τα ρωτάμε. Σαφώς, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Θα αποδεχόταν ποτέ η ελληνική πλευρά να συζητήσει για "γκρίζες" ζώνες;

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αλλο η συζήτηση, άλλο ποιος το έθεσε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα δεχόταν ποτέ η Ελλάδα να συζητήσει θέμα "γκρίζων" ζωνών;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη μηχανή που έχουν στήσει, εδώ και καιρό, "υποψήφιοι αυτόχειρες" απεργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι εάν δεν είχαν την τηλεοπτική κάλυψη δεν θα έκαναν το "θέατρο του σάλτο μορτάλε". Τι θα κάνει το ΕΣΡ ή εσείς γι` αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω δικαίωμα να υποδεικνύω στο ΕΣΡ τι πρέπει να κάνει. Γνωρίζετε ότι το ΕΣΡ κάνει τη δουλειά του με τον τρόπο που μπορεί καλύτερα και πραγματικά, πολλές φορές, είναι καίριας σημασίας οι παρεμβάσεις του. Από εκεί και πέρα, βεβαίως μπορώ να κρίνω επιμέρους συμπεριφορές οποιουδήποτε σταθμού, εάν εκτιμηθεί ότι αυτό προσβάλλει το κοινό αίσθημα ή δημιουργεί θέμα που αντίκειται στην πραγματικότητα. Πιστεύω ότι το θέμα δεν είναι τηλεοπτικό, αλλά έχει να κάνει με ένα ζήτημα ουσίας. Υπάρχει μια διαμαρτυρία -που δεν θέλω να την κρίνω αυτή τη στιγμή, ούτε να της βάλω επίθετο- κάποιων ανθρώπων που προσδοκούσαν προφανώς να γίνουν μόνιμοι στο Δημόσιο και λόγω της νέας διάταξης που περιλαμβάνει το Σύνταγμα, βλέπουν ότι εκείνο που προσδοκούσαν δεν επιτυγχάνεται. Ομως, επειδή ακριβώς είναι μια πολύ ευαίσθητη περίπτωση -γιατί οι άνθρωποι αυτοί όντως είχαν υπηρετήσει για πολλά χρόνια το Δημόσιο και πιθανόν αισθάνονται ότι χρειάζεται να υπάρχει μια μέριμνα γι` αυτούς- υπάρχει η απόφαση της κυβέρνησης να περιλάβει στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για την πλήρωση των κενών θέσεων στους χώρους αυτούς και τα λεγόμενα "μόρια προϋπηρεσίας". Οπότε θα δοθεί μια περαιτέρω ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς, που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας, να διεκδικήσουν από καλύτερες θέσεις την είσοδό τους στην υπηρεσία που θέλουν.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή και εσείς παραδεχθήκατε ότι δεν είναι τηλεοπτικό το θέμα, αλλά θέμα υπάρχει, με το δεδομένο ότι κάθε τόσο, όντως κάποιοι απελπισμένοι άνθρωποι προβαίνουν σε διάφορα διαβήματα κ.τ.λ., δεν τίθεται θέμα ουσιαστικά κυβερνητικής πολιτικής, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είδατε, απέφυγα να κρίνω ενέργειες, διότι αν το έκανα θα έλεγα ότι πράγματι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με άλλο τρόπο. Αλλά, δεν είναι αυτό το ζητούμενο για εμάς. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν ένα αίτημα και έκριναν ότι θα έπρεπε να το εκδηλώσουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Εάν με ρωτήσατε κατά πόσο συμφωνώ, η απάντηση είναι ειλικρινώς και ευθέως, όχι. Αλλά, επειδή μας αρέσει να ασχολούμαστε με την ουσία και όχι μόνο με τον τύπο των πραγμάτων, γι` αυτό και έδωσα απάντηση ουσίας, μη θέλοντας να σχολιάσω τον τύπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιλέξατε το νέο Πρόεδρο της ΕΡΤ; Γιατί, εσείς με τον κ. Χριστοδουλάκη θα τον επιλέξετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε συστήσει μια μικτή Επιτροπή Αξιολόγησης των δύο υπουργείων, η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Επιτροπή αυτή θα εισηγηθεί προς τους υπουργούς, οι οποίοι θα κάνουν την τελική επιλογή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολύ σύντομα. Τις πρώτες ημέρες της άλλης εβδομάδας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 13 March 2002 - 16:05:11 UTC