Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάτι νεότερο, γιατί με χθεσινή ανακοίνωση της συντονιστικής ομάδας των ΤΕΙ συνεχίζεται η απεργία. Και από ό,τι άφησαν να εννοηθεί είναι πολύ πιθανό να χαθεί το εξάμηνο για τους σπουδαστές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα αυτό δημιουργείται από την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Είναι μία ιδιαίτερα θετική κίνηση. Όμως, για να γίνει αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και τα προσόντα των διδασκόντων να είναι αντίστοιχα με τις αναβαθμισμένες πλέον σχολές. Θέλω να τονίσω ότι από τη στιγμή που συμφωνήθηκε -και θεωρώ ότι είναι και επιβεβλημένο από την εξέλιξη των πραγμάτων- να γίνουν ανώτατες σχολές τα ΤΕΙ, είναι λογικό οι απαιτήσεις και τα προσόντα των διδασκόντων, αυτών δηλαδή που θα αναλάβουν να δώσουν στα παιδιά μας τις πρόσθετες και πιο ποιοτικές γνώσεις, να είναι ανάλογα. Το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει ήδη μέριμνα, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους καθηγητές να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους για να μπορούν να συνεχίσουν βάσει των νέων δεδομένων. Με αυτή την έννοια θα πρέπει κι εκείνοι να σταθμίσουν και να κατανοήσουν όλοι -ιδιαίτερα καλόπιστα το λέω- ότι δεν ωφελεί σε τίποτα, αλλά αντίθετα δημιουργεί προβλήματα στους μαθητές, να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, με κίνδυνο να χαθεί η χρονιά. Πρέπει να συνεχίσουν το διάλογο με το υπουργείο Παιδείας που είναι πάντα ανοικτό στο διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την αναβάθμιση των προσόντων και τη δυνατότητα εφαρμογής του νόμου, ο οποίος είναι προς όφελος, τόσο των σπουδαστών, όσο και της κοινωνίας μας.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Σήμερα, οι γονείς του νεκρού φαντάρου Ρωμιόπουλου, που έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησαν να δουν τον Πρωθυπουργό και να του παραδώσουν ένα φάκελο με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Αυτή η υπόθεση, εκκρεμεί εδώ και περίπου 55 μήνες. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οποιος πολίτης το θέλει, μπορεί να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό εγγράφως, να αποστείλει το αίτημά του. Και σας πληροφορώ ότι κάθε φορά το γραφείο του Πρωθυπουργού εξετάζει, με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό, τα θέματα των πολιτών ή τις αναφορές τους και επικοινωνεί με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις. Γνωρίζω ότι πολλές φορές υπάρχουν επιστολές στο γραφείο του Πρωθυπουργού με αιτήματα πολιτών, τα οποία εξετάζονται, προκειμένου να δίνεται η σωστή απάντηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχετε κάτι νεότερο να μας πείτε, μετά τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου που πιστεύω ότι καλύπτουν πλήρως το θέμα. Υλοποιώντας τις σχετικές εξαγγελίες του, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Τζεμ. Γνωρίζετε ότι συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές σε επίπεδο ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχει ο κ. Σκοπελίτης. Στις επαφές αυτές, που έχουν διερευνητικό χαρακτήρα, θα εξεταστεί η δυνατότητα να προχωρήσει ο διάλογος, πάντα μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, των διεθνών συμβάσεων, του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι επαφές αυτές έχουν καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα, αυτή τη στιγμή. Πρέπει, βεβαίως, να προχωρήσουμε σε αυτές τις κινήσεις. Πρέπει να διερευνήσουμε τις δυνατότητες ενός ουσιαστικού διαλόγου. Πρέπει πάντα να επιδιώκουμε -αυτή είναι μια σταθερή γραμμή μας, ένας σταθερός προσανατολισμός μας- σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και με τη γείτονα χώρα. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει απεμπόληση κανενός δικαιώματος. Σημαίνει πάντα ότι ο σχετικός διάλογος, εάν τελικώς προχωρήσει -και ευχόμαστε να προχωρήσει- θα γίνει μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συμβάσεων, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και βεβαίως της προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, μετά το ΕΚΟΦΙΝ, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η χώρα μας ανέλαβε την κυριότερη, βασικά, δέσμευση σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Να αναμένουμε σύντομα κινήσεις της κυβέρνησης επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Οπως γνωρίζετε το ΕΚΟΦΙΝ ενέκρινε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας. Σας έχω, ήδη, ενημερώσει ότι μετά τις 20 Μαρτίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, με την κατάθεση των προτάσεων από την πλευρά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα.

Να σας υπενθυμίσω ότι αύριο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα γίνει κανονικά εδώ η πολιτική ενημέρωση. Να σας ενημερώσω ότι θα παραβρίσκονται και οι ραδιοτηλεοπτικοί συντάκτες.

Επίσης, να σας ενημερώσω ότι για τα θέματα που θα αποφασίσει το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο και για να προταθούν στο διάλογο που θα επακολουθήσει, έχω ήδη ζητήσει συναντήσεις, αύριο στις 19.00, με το Δ.Σ. της ΕΣΗΑ, στα γραφεία της, και την Παρασκευή στις 13.30 με την ΠΟΕΣΥ.

Σας ευχαριστώ.

Στην αυριανή πολιτική ενημέρωση (14/2) καλούνται να παραβρίσκονται και οι ραδιοτηλεοπτικοί συντάκτες, λόγω της παρουσίασης από τον υπουργό Τύπου του προσχεδίου νόμου για το ασυμβίβαστο μεταξύ βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικού Μέσου ή εφημερίδας και επιχειρηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 13 February 2002 - 14:05:11 UTC