Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλω, πρώτα απ` όλα, πριν εισέλθουμε στη συζήτηση του βασικού θέματος που θα μας απασχολήσει σήμερα, να αναφερθώ σε ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις που έκανε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε σε ορισμένα γενικότερα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η εικόνα της πραγματικότητας. Υπάρχουν εξελίξεις που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε αυτές τις εξελίξεις, την επιτυχία του ευρώ και τη συνέχιση της αναπτυξιακής προσπάθειας με υψηλούς ρυθμούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι η οικονομική πορεία μας είναι πράγματι θετική. Αναφέρθηκε στον πληθωρισμό, που όπως είχαμε προβλέψει, τον Ιανουάριο ήταν πράγματι κάπως αυξημένος. Εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών, που υπήρξαν στην αρχή του έτους, αυξήθηκε λίγο περισσότερο. Ομως, ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- μια πτωτική πορεία τους επόμενους μήνες και θα φανεί ότι η άνοδος του Ιανουαρίου ήταν συγκυριακή.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόοδο που σημειώνεται σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Γ@ ΚΠΣ και προανήγγειλε ότι, προς τα τέλη Μαρτίου, θα γίνει μια ανασκόπηση της προσπάθειάς μας, η οποία θα συνεχιστεί αμείωτα.

Ανέφερε , επίσης και άλλους τομείς στους οποίους υλοποιείται το πρόγραμμά μας, όπως ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο το πρόγραμμά μας προχωρά με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς -είχε μάλιστα σχετική συζήτηση με τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο- αλλά και μια σειρά από μεγάλα σχέδια που εξελίσσονται και θα δώσουν μια πολύ καλή, μια θετική εικόνα.

Αναφέρθηκε, βέβαια και στην ανάγκη να προωθήσουμε με ταχύτητα το σύνολο του έργου μας. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές, που θα δώσουν ώθηση στη γενικότερη πορεία της χώρας μας. Οπως, για παράδειγμα, οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τους πανεπιστημιακούς ιατρούς και οι αντιδράσεις που υπήρξαν στο χώρο των ΤΕΙ. Εμείς, όμως -όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός- πρέπει να δουλέψουμε για να μην ανασταλούν αυτές οι αλλαγές και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, ώστε να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε προαναγγείλει στον ελληνικό λαό.

Τόνισε ακόμα ότι στην περίοδο που ακολουθεί μέχρι το Σεπτέμβρη, θα προχωρήσουν ορισμένα πολύ μεγάλα θέματα, όπως, για παράδειγμα, το ασφαλιστικό, η φορολογική μεταρρύθμιση, το Γ@ Κ.Π.Σ., η προετοιμασία της χώρας για την Προεδρία της Ε.Ε., που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, η πρόοδος στα εθνικά θέματα και ορισμένες ρυθμίσεις για τις σχέσεις μας με τα Βαλκάνια.

Υπογράμμισε ότι παράλληλα με όλα αυτά, με ιδιαίτερη ευαισθησία, μέριμνα και φροντίδα, θα προσεγγίσουμε και τα άλλα προβλήματα του ελληνικού λαού, δίνοντας σε κάθε περίπτωση τις λύσεις που απαιτούνται.

Ζήτησε από όλους τους υπουργούς να υπάρχουν εμπεριστατωμένες και ακριβείς απαντήσεις στις δηλώσεις της Ν.Δ., ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ποια ακριβώς είναι η πολιτική μας. Ζήτησε ακόμα ιδιαίτερη προσοχή στη συνεργασία μας με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και εμμονή στον κοινωνικό διάλογο, ώστε να εξασφαλίζουμε πάντοτε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στις επιλογές που γίνονται.

Κλείνοντας την εισαγωγική παρέμβασή του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ημερήσιας διάταξης, στην πολιτική μας για τα ΜΜΕ. Τόνισε ότι τα ΜΜΕ αποτελούν θεμελιώδη θεσμό της Δημοκρατίας, γιατί ο ρόλος τους είναι αναντικατάστατος, είναι ρόλος κριτικής και ελέγχου απαραίτητος. Ομως, η κριτική, την οποία βεβαίως έχουν δικαίωμα να ασκούν, συνδέεται με την υποχρέωση της ευθύνης -ελευθερία με ευθύνη- όπως επίσης και με ένα πλαίσιο, το οποίο πρέπει να εξασφαλίζει διαφάνεια, για να μην υπάρχουν εκμεταλλεύσεις και καταχρήσεις οικονομικής εξουσίας.

Ολοι πρέπει να έχουμε συνείδηση -επισήμανε ο Πρωθυπουργός- ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο έντονης δημόσιας συζήτησης και έδωσε εντολή να υπάρξει κοινωνικός διάλογος και σε ένα μήνα από σήμερα, να έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Ακολούθησε ολοκληρωμένη συζήτηση και τελικά δόθηκε εντολή από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε το προσχέδιο νόμου που σας έχει διανεμηθεί και έχετε στη διάθεσή σας.

Ο φάκελος που έχετε στα χέρια σας έχει:

-Στον αριθμό 1, ένα εισαγωγικό σημείωμα για την πολιτική μας, στο οποίο θα αναφερθώ.

-Στον αριθμό 2, υπάρχει η πρόταση του προσχεδίου νόμου με τον τίτλο: «περιορισμοί στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ».

-Στον αριθμό 3, υπάρχει ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΡ και σε αυτό θα αναφερθώ στη συνέχεια.

-Στον αριθμό 4, υπάρχει ένα ενημερωτικό σημείωμα για την εξέλιξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών σε τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και τη χορήγηση αδειών για παροχή ραδιοτηλεοπτικών συνδρομητικών υπηρεσιών, και

-Στον αριθμό 5, υπάρχει μια αναλυτική αναφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και ένας κατάλογος με τα πρόστιμα ύψους 1,6 δις. δραχμών, που έχουν μέχρι τώρα επιβληθεί.

Οπως, ήδη, σας είπα, προχωρούμε σήμερα σε μια ακόμα παρέμβαση, με βάση το τρίπτυχο νομιμότητα, διαφάνεια, ποιότητα. Η σχέση μας με τα ΜΜΕ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Πρωθυπουργός, θέλουμε να καθορίζεται από το τρίπτυχο αυτό. Αυτό έχουμε κάνει από το 1995 και μετά, με τις παρεμβάσεις που έχουμε αναπτύξει και τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει.

Επιχειρήσαμε, από το 1995, να βάλουμε τάξη σε ένα τοπίο στο οποίο υπήρχε πλήρης αναρχία και ασυδοσία. Ο νόμος που ψήφισε η «συγκυβέρνηση» του 1989, ιδιαίτερα, όμως, όπως τον εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το 1990, οδήγησε σε μια άνευ όρων, πλαισίων και κανονισμών χορήγηση -εντός πολλών εισαγωγικών- «αδειών» σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλήρης αναρχία και ασυδοσία και ένα τοπίο ανταγωνισμού χωρίς όρους, χωρίς κανόνες, χωρίς πλαίσιο και χωρίς όρια, που γέννησε δυσμενείς καταστάσεις, τις οποίες ακόμη και σήμερα πληρώνουμε. Υπάρχει σοβαρή ευθύνη της Ν.Δ. για όλη αυτή την κατάσταση.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 2328/1995, το λεγόμενο «νόμο Βενιζέλου», αλλά στη συνέχεια με την ιδιαίτερα σοβαρή δουλειά του τότε Υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα, προσπαθήσαμε να βάλουμε τάξη σε όλο αυτό το τοπίο.

Θέλω να θυμίσω ότι υπήρξαν περίπου 60 διοικητικές πράξεις, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του νόμου αυτού, υπήρξαν νέοι νόμοι που καταρτίστηκαν και ψηφίστηκαν ειδικά για το ΕΣΡ, υπήρξε το Π.Δ. 100 και υπήρξε και ο νόμος με τον οποίο ρυθμίζονται, και μάλιστα με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, τα θέματα συνδρομητικής τηλεόρασης. Το ΕΣΡ απέκτησε διαχρονική υπόσταση, δομή, επιστήμονες, αναβαθμίστηκαν τα μέλη του. Δεν είναι πια η διακομματική επιτροπή που απλά αποτελείτο από ένα άθροισμα κομματικών εκπροσώπων, όπως συνέβαινε κατά την έναρξη της λειτουργίας του.

Θέλω να τονίσω ότι με τις παρεμβάσεις, με το πλαίσιο που φέρνουμε σήμερα, αυτό το τρίπτυχο, νομιμότητα, διαφάνεια, ποιότητα, εξυπηρετεί απόλυτα. Δεν μπορούμε με το χτύπημα κάποιου μαγικού ραβδιού να φθάσουμε ξαφνικά, από ένα τοπίο που παλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξουμε με αρκετές επιτυχίες, σε μια ρόδινη κατάσταση. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε απόλυτα το νομοθετικό πλαίσιο. Είμαστε αποφασισμένοι να αναβαθμίσουμε το όργανο που θα πρωτοστατήσει στην αναβάθμιση και εφαρμογή αυτού του πλαισίου, το ΕΣΡ δηλαδή και να το ενισχύσουμε περισσότερο. Βεβαίως, μετά το νέο διορισμό που θα κάνει το Κοινοβούλιο, με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5, εάν όχι με ομοφωνία, θα συμβάλουμε όλοι, αξιοποιώντας τη μέχρι τώρα θετική εμπειρία της σημερινής διοίκησης, να μετατραπεί σε πλήρως ανεξάρτητο όργανο, χωρίς καν τον έλεγχο νομιμότητας του υπουργείου. Ετσι θα μπορεί να μας εγγυηθεί πως ό,τι ψηφίζουμε, το πλαίσιο της Πολιτείας, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και αυστηρά προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης, το υπουργείο είναι αποφασισμένο, όχι μόνο να προωθήσει για ψήφιση και να εφαρμόσει ένα σωστό νόμο, αλλά να πάρει και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βάλουν οριστική τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με νομιμότητα, διαφάνεια και ποιότητα σε όλους τους τομείς.

Στη δύσκολη προσπάθειά μας, που θα περάσει από πολλά στάδια και αναμφίβολα συναντά εμπόδια, χρειάζεται η συμβολή όλων. Σε εκείνους που πρέπει πρώτα να απευθυνθούμε είναι όλοι οι οργανωμένοι φορείς, τα πολιτικά κόμματα, αλλά και οι απλοί πολίτες. Να τους πούμε ότι είναι απαραίτητη η ανάγκη να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, γιατί θα διαμορφώσουμε και μια νέα σχέση, μεταξύ της οργανωμένης Πολιτείας και των ΜΜΕ. Μια νέα σχέση που να στηρίζεται στις παραδοχές του ασυμβίβαστου, μεταξύ βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικού Μέσου ή εφημερίδας και επιχειρηματία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, αλλά και στην τάξη και τους κανόνες που φέρνει η χορήγηση των αδειών. Να διαμορφώσουμε και μια νέα σχέση ποιότητας στην τηλεόραση, που θα υποβοηθηθεί και από τους κώδικες δεοντολογίας, αλλά και από την αναβάθμιση του ΕΣΡ. Πιστεύουμε ότι αυτή η άποψη που θα περιγράψω θα διαμορφωθεί στην κοινωνία. Αυτή η νέα άποψη που θα διαμορφωθεί στον πολίτη, θα μας βοηθήσει στο έργο μας, στη δουλειά μας και θα φέρει σίγουρα πολλά αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο θα δούμε και τη γενικότερη αναβάθμιση της λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αξιοποιώντας τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα -και είναι πολλά- σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση που θα προκύψει μετά τις 4 Μαρτίου και η οποία μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο, τον οδηγό στην προσπάθεια της ποιότητας που όλοι επιθυμούμε.

Θα αναφερθώ, αναλυτικά, στο προσχέδιο νόμου.:

Κατ` αρχάς, υπάρχει η πρόταση για σχέδιο νόμου. Δεν είναι το τελικό σχέδιο. Το νομοσχέδιο θα έρθει μετά από ένα μήνα στη Βουλή. Επί ένα μήνα θα γίνει ο σχετικός διάλογος με όλους τους φορείς. Στο διάλογο, κατ` αρχάς, θα πρέπει να συμμετέχουν οι δημοσιογραφικές οργανώσεις. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη συμμετοχή των δημοσιογράφων και στην εμπειρία τους από το δημοσιογραφικό κώδικα. Γι` αυτό, σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα επισκεφθούμε τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου θα έχουμε συνάντηση με το Δ.Σ. και αύριο, στις 13.30, θα έχουμε συνάντηση με την ΠΟΕΣΥ. Θα επακολουθήσουν συναντήσεις και με τις άλλες δημοσιογραφικές οργανώσεις, βεβαίως και την ΕΣΗΕΜ, αλλά και τις επαρχιακές ενώσεις. Γι` αυτό το λόγο θα μεταβώ στη Θεσσαλονίκη, στο τέλος του μήνα. Θα γίνουν συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων και των ραδιοφώνων και επειδή εδώ δεν υπάρχει φορέας, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.

Επίσης, θα υπάρξουν συνεργασίες με τα πολιτικά κόμματα. Χαίρομαι, γιατί, ανταποκρινόμενοι στη σχετική πρόσκλησή μας, ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ, έχουν ορίσει τους εκπροσώπους τους. Θα τους αποστείλουμε τάχιστα το σχετικό υλικό και θα αρχίσουμε, το ταχύτερο δυνατό, και με αυτούς, την προσπάθεια κοινής επεξεργασίας του σχεδίου. Η Ν.Δ., ως γνωστό, αρνήθηκε να ορίσει εκπρόσωπο. Την αφήνουμε στη μοναξιά της. Εξάλλου, φέρει τη βασική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αρνείται το διάλογο, αρνείται οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης και μαξιμαλίζει. Ως γνωστό, λέει πολλά, αυτός που δεν θέλει να γίνει τίποτα, αυτός που θέλει η κατάσταση να συνεχίσει να είναι ασύδοτη και άναρχη.

Επίσης, θα υπάρξει αποστολή του σχετικού υλικού και προσπάθεια διαλόγου και με φορείς που, κατά τεκμήριο, εκφράζουν την οργανωμένη κοινωνία, όπως είναι η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το ίδιο θα επιδιώξουμε να γίνει και με τα τρία πανεπιστήμια που έχουν τμήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Θέλω, επίσης, να πω ότι είμαι ανοικτός στο διάλογο και με οποιονδήποτε άλλο φορέα επιθυμεί να καταθέσει τις απόψεις του.

Στο πρώτο άρθρο του νόμου, γίνονται οι βασικοί ορισμοί για το ασυμβίβαστο και τις άλλες διατάξεις. Ορίζουμε τι εννοούμε "επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" και τι εννοούμε "ευρύτερο δημόσιο τομέα". Περιλαμβάνουμε, όσο το δυνατό, μια εκτεταμένη αναφορά στο δημόσιο τομέα, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχουν επιχειρήσεις που ελέγχει το Δημόσιο, οι οποίες δεν θα υπάγονται στις διατάξεις του νόμου. Καθορίζουμε στις δημόσιες συμβάσεις ένα όριο 250.000 ευρώ και άνω, για να μπορούμε να το ελέγξουμε. Φυσικά, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την παραμικρή σύμβαση του Δημοσίου, των 2, 3, 5 εκατομμυρίων, γιατί υπάρχουν και προβλήματα διαδικασιών ελέγχου. Δεν μπορεί, όμως, να γίνεται κατάτμηση ενός έργου. Υπάρχει ρητή διάταξη νόμου γι` αυτό. Τίθεται ένα όριο 250.000 ευρώ, που είναι αντικείμενο συζήτησης και καθορίζεται και η έννοια του βασικού μετόχου με δύο τρόπους:

Πρώτον, ως βασικός μέτοχος ορίζεται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει 5% και άνω στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, όμως, ως βασικός μέτοχος θεωρείται και αυτός που έχει λιγότερο από 5%, εάν είναι ο πρώτος μέτοχος της επιχείρησης, εάν δηλαδή έχει τις περισσότερες μετοχές, σε σύγκριση με τους άλλους. Εάν κατέχει δικαίωμα και για άλλους μετόχους, που ανεβαίνουν πάνω από το 5%, εάν έχει δικαίωμα να διορίζει δύο μέλη Δ.Σ. από το καταστατικό ή ένα μέλος που έχει εκτελεστικά καθήκοντα, είναι δηλαδή πρόεδρος, αντιπρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, συμπράττων σύμβουλος με εκτελεστικά καθήκοντα και του δίνει τη δυνατότητα το καταστατικό να έχει μια εξουσία με λιγότερο από 5% ή είναι βασικός προμηθευτής της επιχείρησης. Δηλαδή, μπορεί να έχει μία μετοχή, αλλά μπορεί να προμηθεύει την επιχείρηση ή να συναλλάσσεται μαζί της με πάνω από το 1/5 του τζίρου της. Και αυτός στην ουσία ασκεί επιρροή, άρα μπορεί να ονομαστεί βασικός μέτοχος.

Οπως βλέπετε, κάνουμε ένα συνδυασμό. Δεν είναι μόνο το 5%. Υπάρχει και σειρά διατάξεων που και με λιγότερο από 5% μπορεί να υπάρξει ο χαρακτηρισμός του βασικού μετόχου. Δεν θέλουμε να υπάρχει κανένας που να έχει επιρροή στην επιχείρηση και να μην υπάγεται στο θέμα του ασυμβίβαστου.

Εδώ, θέλω να αναφέρω ένα παράδειγμα που απαντά σε αυτό που είπε η Ν.Δ.

Εάν πάμε στη λογική της μίας μετοχής και δεν μιλήσουμε για βασικό μέτοχο, τότε θα μπορεί οποιοσδήποτε να μπλοκάρει οποιαδήποτε επιχείρηση. Δηλαδή, εάν τυχαία μία επιχείρηση ΜΜΕ, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο -και μπορεί, όπως γνωρίζετε, να αγοράζει μετοχές και να έχει χαρτοφυλάκιο- πάρει μια μετοχή μιας επιχείρησης που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, κατά τη Ν.Δ., μπορεί να την μπλοκάρει. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ιδιαίτερα σε μια ανοικτή οικονομία που λειτουργεί Χρηματιστήριο πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια που να καθορίζουν τι σημαίνει επιρροή. Επιρροή δεν σημαίνει ούτε μία, ούτε δέκα, ούτε εκατό μετοχές, εάν υπάρχουν εκατομμύρια σε μια εισηγμένη επιχείρηση.

Στη συνέχεια, περιγράφουμε τι σημαίνει "διευθυντικά στελέχη" και ερχόμαστε στο ιδιαίτερα σοβαρό θέμα των παρενθέτων και των οικονομικά εξαρτημένων προσώπων που αναφέρει το Σύνταγμα. Περιγράφουμε σαφώς ότι στις κατηγορίες του ασυμβίβαστου θα πάει και οποιοδήποτε πρόσωπο είναι οικονομικά εξαρτημένο ή ενεργεί βάσει γενικής ή ειδικής συμφωνίας, καθ` υπόδειξη ή εντολή άλλου, όπως, επίσης και ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που φαίνεται, αλλά δεν έχει οικονομική αυτοτέλεια και δεν μπορεί να την αποδείξει. Στο άρθρο 2, περιγράφεται ακριβώς αυτή η απαγόρευση της σύναψης δημόσιων συμβάσεων με επιχειρήσεις ΜΜΕ. Τονίζουμε ότι, επίσης, περιλαμβάνει τους συζύγους και τους συγγενείς απεριόριστα και εκ πλαγίου, μέχρι και τετάρτου βαθμού και των φυσικών προσώπων που εμπίπτουν στη διάταξη της παρ. 1, εφόσον δεν μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια σε σχέση με τα πρόσωπα αυτά. Για το σκοπό αυτό, υπάρχει επαφή και με το ΕΣΡ, οι επιστήμονές του οι οποίοι έχουν, ήδη, επεξεργαστεί και εφαρμόζουν από τώρα, για τις τηλεοπτικές άδειες, τα δικαιολογητικά που ζητούν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, σε σχέση με προβλήματα που έχουν να κάνουν με δηλώσεις της εφορίας, με πινάκια μετοχών και με οτιδήποτε δικαιολογητικό που πρέπει να ελεγχθεί και που αποδεικνύει την ύπαρξη ή μη οικονομικής αυτοτέλειας. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε κανέναν -αυτό θα ήταν μια ολοκληρωτική αντίληψη- να έχει τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα. Μπορεί να την έχει, αλλά πρέπει να αποδεικνύει και την οικονομική αυτοτέλειά του.

Επίσης, τονίζουμε ότι κάποιος και χωρίς να είναι μέτοχος, εάν ασκεί -και αυτό μπορεί να αποδειχθεί άμεσα ή έμμεσα- ουσιώδη επιρροή στη λήψη των αποφάσεων μιας επιχείρησης, και αποκαλείται αυτός βασικός μέτοχος και υπάγεται στο ασυμβίβαστο. Και αυτό, βεβαίως, είναι προς απόδειξη. Από την απαγόρευση του παρόντος άρθρου, εξαιρούνται ορισμένες δραστηριότητες των ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα, να μην περιλάβει μια εφημερίδα μια κρατική διαφήμιση ή μια διαφήμιση για το Γ` ΚΠΣ. Αυτό είναι αυτονόητο.

Στο άρθρο 3, υπάρχει επίσης το ασυμβίβαστο για τις επιχειρήσεις.

Στο άρθρο 4, περιγράφεται η υποχρέωση για διασταύρωση των στοιχείων που ανατίθεται στο ΕΣΡ. Αυτό χορηγεί τα πιστοποιητικά. Καμιά αναθέτουσα αρχή του Δημοσίου δεν μπορεί να κατοχυρώσει διαγωνισμό ή ανάθεση, εάν δεν υπάρχει το πιστοποιητικό του ΕΣΡ, μέσα από μια σαφή διαδικασία που περιγράφουμε. Θα είναι άκυρες οι συμβάσεις εκείνες που δεν έχουν τηρήσει τη διαδικασία του άρθρου 4 του προσχεδίου νόμου που παρουσιάζουμε.

Στο άρθρο 5, υπάρχουν οι κυρώσεις που είναι αυστηρές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που παραβαίνουν τις σχετικές διατάξεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυστηρές και εκτεταμένες για να περιλάβουν όλες τις περιπτώσεις. Δίνουν δυνατότητα στο ΕΣΡ να κλείνει και την περίπτωση κάποιου που δεν είναι μέτοχος, αλλά εμφανώς έχει επηρεάσει τη λήψη απόφασης της επιχείρησης.

Στο άρθρο 6, επιβάλλεται η συνεργασία όλων των φορέων του Δημοσίου για να διευκολύνουν το έργο του ΕΣΡ στον τομέα αυτό.

Ερχομαι στο θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας. Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου το ΕΣΡ, όπως γνωρίζετε, έχει προγραμματίσει μια διημερίδα την οποία ονομάζει "διαβούλευση", ακριβώς για να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές και γύρω από τη δεοντολογία αυτών. Θέλω να πιστεύω ότι ο Κώδικας αυτός, ο οποίος σήμερα τίθεται υπόψη σας και είναι πρόταση του ΕΣΡ, θα εμπλουτιστεί μέσα από το διάλογο που θα γίνει. Θέλω να ζητήσω από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να στείλουν τις απόψεις τους για τον Κώδικα δεοντολογίας των ενημερωτικών, ειδησεογραφικών και πολιτικών εκπομπών στο ΕΣΡ. Εκεί θα γίνει η τελική επεξεργασία και στη συνέχεια θα μας αποσταλεί η πρότασή του, προκειμένου να τη μετατρέψουμε σε Π.Δ., το οποίο θα μπορεί να παρακολουθείται και να εφαρμόζεται από το νέο ΕΣΡ.

Είναι μια διαδικασία που ξεκινά, που πρέπει να ολοκληρωθεί και που μας βοηθά ιδιαίτερα να δώσουμε τη μάχη της ποιότητας της ενημέρωσης, της ποιότητας των ειδήσεων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα -και αυτή είναι εντολή του Πρωθυπουργού- στα ζητήματα της χορήγησης αδειών για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Όπως έχω προαναγγείλει, έχω υπογράψει ήδη τις 27 άδειες της Θεσσαλονίκης και συγκεντρώνουμε μέχρι τις 12 Μαρτίου τους τεχνικούς φακέλους που προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια θα σταλούν στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, το οποίο εντός διμήνου πρόκειται να μας στείλει τις άδειες, οι οποίες θα εκδοθούν με διοικητική πράξη. Αρα, από τον Ιούνιο θα έχουμε πλήρη τάξη σε αυτό το θέμα. Θέλω να πω ότι όσοι σταθμοί δεν θα έχουν άδεια, θα υποχρεωθούν να κλείσουν. Το ίδιο θα γίνει και για τους ραδιοσταθμούς της Αθήνας. Περιμένω τα επίσημα πρακτικά -διότι έχω ήδη ειδοποιηθεί για την απόφαση- του ΕΣΡ, έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί και να εκδοθεί η υπουργική απόφαση και για τους 15 εναπομείναντες ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Υπενθυμίζω ότι ραδιοφωνικές άδειες ήταν 20 αρχικά, που έχουν δοθεί, και 15 επιπλέον τώρα.

Εχω συνεννοηθεί με το ΕΣΡ να επιταχυνθεί ιδιαίτερα η διαδικασία της αδειοδότησης για τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Εντός του Φεβρουαρίου θα υπάρξει, όπως με έχουν ενημερώσει, απόφαση του ΕΣΡ -όχι ολοκλήρωση της διαδικασίας- και μετά θα προχωρήσει η σχετική διαδικασία από το υπουργείο, δηλαδή ο έλεγχος νομιμότητας κ.τ.λ.

Από εκεί και πέρα, θέλω να προσέξετε τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, γιατί ακούμε και γράφονται ορισμένες φορές ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα. Και πρόστιμα υπάρχουν -1,6 δισεκατομμύρια δραχμές είναι το ύψος τους μέχρι τώρα- και χρήματα παίρνουμε από τηλεοπτικούς σταθμούς για τη χορήγηση των συχνοτήτων. Θέλω να τονίσω ότι οι συχνότητες δεν ανήκουν στους ιδιώτες, είναι δημόσιο αγαθό κατά το άρθρο 15 του Συντάγματος.

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι -και μετά από ερώτημα που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης- στο διάλογο θα τεθεί και το θέμα του κατά πόσον χρειάζεται να προχωρήσουμε και σε νέους νόμους για την τηλεοπτική κάλυψη των εργασιών της Βουλής. Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες της Βουλής καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό από την κρατική ραδιοτηλεόραση. Γνωρίζετε ότι μεταδίδονται εξ ολοκλήρου οι συζητήσεις, για παράδειγμα, των πολιτικών αρχηγών, ο Προϋπολογισμός, βασικές συζητήσεις, ενώ υπάρχουν και ειδικές εκπομπές για το νομοθετικό έργο.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι και στις δυο ψηφιακές πλατφόρμες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, υπάρχει η υποχρέωση από τη σύμβασή τους -και το τηρούν εξάλλου- να μεταδίδουν δωρεάν το σύνολο των εργασιών της Βουλής. Πρόκειται, δηλαδή, για το κανάλι "Βουλή" και στις δύο ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτά προβλέπονται από το νόμο. Από το διάλογο θα εκτιμηθεί αν πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Είναι ένα θέμα που θα θέσουμε στη διάρκεια των επαφών μας με όλες τις Ενώσεις και θα αποφασίσουμε ως το τέλος του μήνα. Οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί, επίσης, να καταθέσει τις απόψεις του.

Τέλος, θέλω να τονίσω ένα σημείο ακόμη. Ακουσα χθες εκπροσώπους της Ν.Δ. να μας λένε ότι δεν υλοποιούμε τα υπόλοιπα κομμάτια των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος. Θέλω να τους υπενθυμίσω -διότι ορισμένοι εξ αυτών έπρεπε να το γνωρίζουν- ότι εάν η υπάρχουσα νομοθεσία καλύπτει τις απαιτήσεις του Συντάγματος, δεν χρειάζεται κατ` ανάγκη να αλλάξει. Και ειδικά για τα πρώτα εδάφια στο άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος, υπάρχει πλήρης και επαρκέστατη νομοθεσία, κυρίως στο ν.2328, αλλά και σε σειρά άλλων νόμων και Διαταγμάτων, που απαγορεύουν και τη συγκέντρωση των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά καθορίζουν και τους όρους διαφάνειας της λειτουργίας τους. Γιατί να κάνουμε νέα νομοθεσία, χωρίς λόγο;

Και δεύτερον, θέλω επίσης να υπενθυμίσω, ότι σε σχέση με τον εκτελεστικό νόμο για το άρθρο 15 του Συντάγματος υπάρχει συνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και θα συμπεριληφθεί σε ολοκληρωμένο νόμο που θα έρθει για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, των υποψηφίων και τους κανόνες της προεκλογικής περιόδου και το κομμάτι που αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και τις υποχρεώσεις τους.

Θα έπρεπε, λοιπόν, να τα γνωρίζουν αυτά οι ανησυχούντες. Τους τα υπενθυμίζω εν πάση περιπτώσει για να τα πληροφορηθούν.

Κλείνω, λέγοντας ότι θέλουμε τη βοήθεια και τη συμβολή σας σε αυτή την προσπάθεια. Το τρίπτυχο "νομιμότητα - διαφάνεια - ποιότητα" καθορίζει τις ενέργειές μας.

Σκοπός μας είναι να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με συναίνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, με εφαρμογή των νόμων, αλλά και με διάλογο πριν προχωρήσουμε στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις. Με τη βοήθεια όλης της οργανωμένης κοινωνίας για ένα σωστό Κώδικα Δεοντολογίας των εκπομπών. Και τη συμβολή όλων μας στη διευκόλυνση του έργου και την αναβάθμιση του ΕΣΡ, για να έχουμε ένα ισχυρό όργανο που θα εγγυάται τη σωστή τήρηση των κανόνων και την τιμωρία των παραβατών.

Με αυτό το πλαίσιο, με πολλή, οργανωμένη και επίπονη δουλειά, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνειδήσεις και επομένως να επιφέρουμε και μεγαλύτερες αλλαγές στο σημερινό τοπίο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εκτός από αυτά που μας είπατε συζητήθηκε και κάτι άλλο στο Υπουργικό Συμβούλιο; Και αναφέρομαι συγκεκριμένα για τη βασιλική περιουσία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Εγινε, όμως, μια πολύ μικρή αναφορά ενημερωτικού χαρακτήρα από τον κ. Χριστοδουλάκη και συμφωνήθηκε να προχωρήσει η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το ελληνικό Δημόσιο οι παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις του τέως βασιλέως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα, δηλαδή, δίνει το ελληνικό Δημόσιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν συζητήθηκαν ποσά. Συζητήθηκε μια οργανωτική διαδικασία καλύτερης, πλήρους προετοιμασίας μας, προκειμένου οι απαράδεκτες και εξωφρενικές απαιτήσεις του τέως να αντιμετωπιστούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επρεπε να περάσουν τόσες ημέρες για να απαντήσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Πάγκαλο ότι η εικόνα της κυβέρνησης είναι καλή; Γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα αυτά τα δημοσιεύματα ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και δεν κυβερνάται ο τόπος. Επρεπε να περάσει μια εβδομάδα για να απαντήσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην το εκλάβετε ως απάντηση σε καμία περίπτωση. Οπως προσέξατε από την αναφορά μου, πρόκειται για μια θετική για το κυβερνητικό έργο αναφορά του Πρωθυπουργού. Και πάντοτε ο Πρωθυπουργός -το έκανε εξάλλου και με τη δήλωσή του, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου χθες- αναφέρεται στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του, στη γενικότερη πρόοδο του κυβερνητικού έργου. Πρέπει να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε "όπου υπάρχει νομοθεσία και καλύπτεται δεν χρειάζεται να βγάλουμε καινούργια". Και Κώδικας Δεοντολογίας υπάρχει, γιατί βγάζετε καινούργιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι από την εποχή που υπήρχε μόνον η ΕΡΤ. Είναι λογικό πολλά να έχουν αλλάξει από τότε. Η ζωή τρέχει και αλλάζει. Πρέπει κι εμείς να προσαρμοζόμαστε. Τονίζω ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι πρόταση του ΕΣΡ και όχι δική μας ενέργεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού ανήκει το ΕΣΡ, πείτε μας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν "ανήκει", κ. Σταματόπουλε. Γιατί αν σας πω και τα πρόσωπα θα διαπιστώσετε ότι δεν "ανήκει".

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στο θέμα της βασιλικής περιουσίας, όταν είχε ανακύψει πριν από κάποιους μήνες και πάλι αυτό το ζήτημα, είχαμε ακούσει από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη και από τον κ. Χυτήρη και από άλλους υπουργούς, ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να δώσει ούτε μία δραχμή. Σήμερα ο κ. Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος από το Υπουργικό Συμβούλιο, έκανε κάποια δήλωση -και ο κ. Βενιζέλος- λέγοντας ότι "θα δώσουμε μια δύσκολη μάχη", αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πληρώσουμε, απλώς δεν ξέρουμε πόσο θα επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο. Τι δεν πήγε καλά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πολύ ορθά μίλησε ο κ. Χριστοδουλάκης -αλλά και ο κ. Βενιζέλος- για μια δύσκολη μάχη. Και θα είναι μια δύσκολη μάχη. Από εκεί και πέρα, για την καλύτερη προετοιμασία μας γι αυτή τη μάχη στο στάδιο της εκδίκασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπήρξε σήμερα η αναφορά για την αναγκαιότητα ενός πλήρους συντονισμού. Εχουν γίνει πάρα πολλές και σωστές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Επρεπε να συζητηθούν κάποια ζητήματα που αφορούν τον καλύτερο συντονισμό μας. Συμφωνήθηκε η διαδικασία και να είστε βέβαιοι ότι στην υπόθεση αυτή θα πάμε έτοιμοι, με όλα εκείνα τα επιχειρήματα που θα αντικρούσουν τις εξωφρενικές, παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις του τέως βασιλέως.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Βέβαια, εγώ ρώτησα για το οικονομικό σκέλος. Η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε μία δραχμή. Αυτό φαίνεται ότι αναιρείται πλέον.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι αυτό είναι επιδίωξή μας. Πάμε να δώσουμε τη μάχη έτοιμοι και πάνοπλοι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε προηγουμένως, μιλώντας για το ασυμβίβαστο, ότι "@και όποιο πρόσωπο, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι μετοχή, παίζει κάποιο ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις". Αυτό πώς αποδεικνύεται; Μιλήσατε για αποδεικτικά στοιχεία, αλλά δεν είπατε κάτι συγκεκριμένο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν οι αρχές όπου μπορεί να αποδειχθεί. Όταν υπάρχει ένας νόμος, ο νόμος αυτός κρίνεται. Και κρίνεται από όλες τις αρμόδιες αρχές με προσφυγή κάποιου.

Δ1

ΜΙΧΑΗΛ: Τα παραδείγματα που έφερε ο κ. Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι η κατάσταση στη χώρα είναι καλή, με το ευρώ, για την καλή πορεία της οικονομίας μας, για την ενέργεια, όλα αυτά είναι η μια πλευρά. Υπάρχει, όμως, το ΙΚΑ, τα προβλήματα με τους αγρότες, τα προβλήματα στην Παιδεία, όλα αυτά που έδωσαν την αφορμή σε συναδέλφους σας, αλλά και στην αντιπολίτευση να πουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα περιρρέον κλίμα, το οποίο είναι αρνητικό για την κυβέρνηση και κάποιοι μίλησαν και για «ακυβερνησία». Τι έχετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν πρέπει να υιοθετεί υπερβολές, διότι όταν υιοθετούνται υπερβολές βγάζει ιδιαίτερα λανθασμένα συμπεράσματα. Η χώρα κυβερνάται και κυβερνάται καλά. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμα τα παραδείγματα, γιατί μας παραπέμπουν και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τις οποίες δεν πρέπει να ξεχνάμε. Βεβαίως, σαφώς υπάρχουν προβλήματα. Ουδείς ισχυρίστηκε ποτέ ότι ο λαός μας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι εμείς δεν δουλεύουμε μαζί με το λαό και κοντά στο λαό για να λύνουμε αυτά τα προβλήματα. Αυτό κάναμε και στην περίπτωση των βαμβακοπαραγωγών. Αντιμετωπίσαμε με μεγάλη σύνεση , με πολλή προσοχή και ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα τα υπαρκτά προβλήματά τους. Και είδατε ποια ήταν η συγκεκριμένη πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς, επίσης και τους χαρακτηρισμούς που αλληλοεκτοξεύτηκαν από ορισμένους εκ των πρωταγωνιστών. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να συνεχίσουμε το διάλογο μαζί τους, γιατί υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Θα υπάρξουν ενδεχομένως και στο μέλλον και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ποτέ δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Εμείς λέμε ότι δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους. Εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο.

Γνωρίζετε ότι και για την περίπτωση του ΙΚΑ έχουν γίνει επανειλημμένα συναντήσεις των συναρμόδιων υπουργών. Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα δώσουμε τις καλύτερες λύσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με ποια κριτήρια καθορίσατε το ποσοστό του βασικού μετόχου στο 5%; Γιατί, για παράδειγμα δεν είναι 4% ή 6% ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πήραμε ένα ποσοστό που δίνει ορισμένα δικαιώματα στο μέτοχο και το οποίο προβλέπεται από τη σημερινή νομοθεσία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο μέτοχος που κατέχει ένα ποσοστό 5% έχει δικαίωμα να ζητήσει μια ενημέρωση, κάποια έγγραφα, έχει το δικαίωμα της παρέμβασης και της ενημέρωσης και ενδεχομένως να ζητήσει κάποιες εξηγήσεις από την επιχείρηση. Αυτό το θεωρήσαμε ως πρόκριμα, δεδομένου ότι μπορούσε να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την πρότασή μας. Εάν μας είχε προταθεί κάτι άλλο, ενδεχομένως καλύτερο, δεν είχαμε λόγο να μην το υιοθετήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέπεται 2,5%.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν προβλέπεται 2,5%. Το ποσοστό αυτό έχει να κάνει με ονομαστικοποιήσεις μετοχών. Είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. Αφορά τα πρόστιμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για παράδειγμα, τα πρόστιμα, είναι και άλλα εδάφια που προβλέπεται το 2,5% Κοινοποιούνται στους μετόχους που έχουν ποσοστό 2,5% και πάνω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά είναι τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΕΣΡ, αλλά στην εμπορική νομοθεσία, γιατί η εμπορική νομοθεσία είναι εκείνη που κρίνει. Στην κοινοτική νομοθεσία βασικός μέτοχος θεωρείται εκείνος που κατέχει ποσοστό πάνω από 10%, υπάρχουν αναφορές στην ελληνική νομοθεσία που μερικές φορές οριοθετούνται από το 5%, ιδιαίτερα σε θέματα πληροφόρησης και παρέμβασης του μετόχου στην εταιρεία. Οχι για τα πρόστιμα, αλλά για μια πραγματική σχέση του μετόχου με την εταιρεία. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο, αλλά βέβαια εάν κάποιος έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό, ένα άλλο ποσοστό, ας το καταθέσει στο διάλογο. Το χειρότερο πράγμα που έχει να κάνει κανείς είναι να μην μετέχει στο διάλογο. Αυτός που λέει ότι μπορεί κανείς να φτάσει μέχρι μιας μετοχής -αυτή δεν είναι σοβαρή πρόταση, είναι πρόταση για να μην γίνει τίποτα, να μην ελέγχεται τίποτα, αυτό επιδιώκουν οι εμπνευστές της- το μόνο που θα πετύχει είναι να μπλοκάρει τα πάντα. Θεωρούμε ότι αυτοί που προτείνουν τη περίπτωση της μιας μετοχής, ουσιαστικά οδηγούν σε μαξιμαλισμό. Ο μαξιμαλισμός είναι για να μην γίνει τίποτα, να μην αλλάξει τίποτα, να μην βελτιωθεί τίποτα. Επιτέλους, αυτή η τακτική της Ν.Δ. υποκρύπτει σκοπιμότητες, οι οποίες όχι μόνο δεν προωθούν τη διαφάνεια, αλλά αναπαράγουν τη σημερινή άναρχη κατάσταση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αναφορικά με την εισήγηση του Πρωθυπουργού, είπατε ότι ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αφορμή δημοσιεύματα, ότι η εικόνα που εμφανίζεται δεν είναι ακριβής, τουλάχιστον. Αντιλαμβάνομαι είτε ότι ο Πρωθυπουργός επέκρινε συγκεκριμένα ΜΜΕ, είτε ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν επέκρινε κανέναν.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ:...είτε Υπουργούς σας που δια των ΜΜΕ δίνουν μια αρνητική εικόνα της κυβέρνησης. Αλλιώς δεν μπορώ να το εξηγήσω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Οι Υπουργοί δεν δίνουν αρνητική εικόνα της κυβέρνησης, ούτε καμία συγκεκριμένη αναφορά υπάρχει. Μερικές φορές εμφανίζεται μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Και είναι λογικό ο Πρωθυπουργός με συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφορές στους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και να παρουσιάζει την πραγματική εικόνα του κυβερνητικού έργου. Δεν νομίζω ότι αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Εάν υιοθετηθεί ο κώδικας δεοντολογίας, προβλέπονται και κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, είναι αυτονόητο. Κυρώσεις προβλέπονται και σήμερα. Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται από το ΕΣΡ.

ΚΟΥΙΝ: Πριν συνεχίσετε με τα αμιγώς ραδιοτηλεοπτικά, στα γενικότερα που είχατε πει, μήπως ξέρετε εάν έχει υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της Ο.Α., για το πότε θα ληφθεί τελικά αυτή η απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαστε στο τελικό και αποφασιστικό στάδιο. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα σας ενημερώσουμε. Μη μου ζητάτε να σας πω συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΚΟΥΙΝ: Είχατε πει σήμερα, γι αυτό ρωτάω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είχα πει συγκεκριμένα για σήμερα. Είχα πει ότι είναι θέμα ημερών. Από κει και πέρα, όταν υπάρχουν εξελίξεις -και στην προκειμένη περίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν εξελίξεις- αυτές πρέπει να διερευνώνται. Το ζητούμενο είναι να βρούμε μια σίγουρη λύση.

ΚΑΠΠΟΣ: Στο άρθρο 2, παρ. 2, που γίνεται αναφορά στα συγγενικά πρόσωπα, τα οποία διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια, αναρωτιέμαι αυτό αίρει το κοινό συμφέρον συγγενικών προσώπων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος κάθε Ελληνας έχει δικαίωμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Εχουμε Σύνταγμα δημοκρατικό και φιλελεύθερο. Η λογική της συλλογικής και οικογενειακής ευθύνης ανήκει σε άλλα καθεστώτα και σε άλλες εποχές.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν αναφέρομαι σε αυτό. Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η ερώτηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα ότι το Σύνταγμά μας είναι σαφές. Δεν μπορώ να εμποδίσω τον αδελφό μου να έχει αυτοτελή οικονομική, επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα. Η εποχή που επειδή εγώ, για παράδειγμα, είχα μια δραστηριότητα πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική ή κοινωνική και ήμουν παράνομος και με συνελάμβαναν, συνελάμβαναν και τον αδελφό μου επειδή εγώ ήμουν παράνομος, ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα μπορούσα να σας θέσω άλλα παραδείγματα, μη παρανομίας. Δώσατε μια απάντηση, τέλος πάντων, δεν επιμένω. Να επανέλθουμε στον κώδικα δεοντολογίας. Αναρωτιέμαι, κι αν κάνω λάθος διορθώστε με, όλες οι διατάξεις που υπάρχουν αφορούν τις ειδησεογραφικές εκπομπές. Απ ό,τι παρατήρησα γίνεται εκτεταμένη και επανειλημμένη αναφορά στις ειδησεογραφικές εκπομπές και δεν αφορούν το συνολικό προϊόν των ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τη διαφήμιση και για τις ψυχαγωγικές εκπομπές υπάρχουν σχετικές αναφορές στη νομοθεσία μας, που κρίνονται επαρκείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση, όσον αφορά τις εφημερίδες. Εάν υποθέσουμε ότι ένα εκδοτικό συγκρότημα υπογράφει μια σύμβαση με το Δημόσιο και κατέχει κυρίως εφημερίδες, θα πρέπει ο βασικός μέτοχος σήμερα κατέχει το 50%, να το μειώσει στο 5%, ώστε να είναι σύννομη αυτή η πράξη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν οι συμβάσεις που υπογράφονται με το Δημόσιο εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου -είναι περίπου 250.000 ευρώ κ.ο.κ.- είναι σαφές ότι πρέπει είτε να μην υπογράφονται, είτε αλλάξει τη μετοχική του σύμβαση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπογράφει ο... αδελφός μας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να σας πω αναφορικά με αυτή την περίπτωση, ότι πολύ σύντομα θα ενημερωθείτε για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από το ΕΣΡ, όσον αφορά τις περιπτώσεις των συγγενικών προσώπων, αλλά και των παράκτιων εταιρειών. Επειδή τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται θα είναι πολλά, λεπτομερή και πλήρη, να είστε βέβαιος ότι, όπου δεν υπάρχει οικονομική αυτοδυναμία, θα διαπιστώνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τρίτη παράγραφος του δεύτερου άρθρου, αναφέρει τα εξής: Από την απαγόρευση του παρόντος άρθρου, εξαιρούνται οι δημόσιες συμβάσεις, των οποίων το αντικείμενο έχει σχέση με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Εστω, λοιπόν, μία εταιρία ΜΜΕ να έχει στο καταστατικό της σκοπό για ξενοδοχειακή δραστηριότητα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εμπίπτει. Δεν μπορεί να συνάψει σύμβαση με ξενοδοχειακή δραστηριότητα. Δεν είναι ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορεί να εκδίδει εισιτήρια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Ούτε το εισιτήριο είναι ΜΜΕ. Ο όρος έχει μπει για την κρατική διαφήμιση. Δεν υπάρχει σήμερα περίπτωση, να μπορέσει να σταθεί η οποιαδήποτε εφημερίδα, εάν δεν έχει δικαίωμα να πάρει κάποια κρατική διαφήμιση. Κάποια ζητήματα δεν χρειάζονται επεξηγήσεις. Τα γνωρίζετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο διάλογος ξεκινά τώρα με τους ενδιαφερόμενους φορείς ή ήδη έχει ξεκινήσει με τους εκδότες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο διάλογος ξεκινά από σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους εκδότες που συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, μπορείτε να μας πείτε με ποιούς συναντήθηκε και τι συζητήθηκε και με ποιούς πρόκειται να συναντηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, συναντηθεί με ορισμένους εκδότες, το είχα προαναγγείλει σε παλαιότερη ενημέρωσή μας. Πρόκειται να συναντηθεί και με άλλους. Αλλά σε αυτές τις συναντήσεις δεν γίνεται συζήτηση για το νομοσχέδιο, όπως καταλαβαίνετε. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται, κατά καιρούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητούνται τέτοια θέματα. Τις συναντήσεις αυτές απασχολούν γενικότερα θέματα και όχι συζητήσεις πάνω σε νομοσχέδια.

ΚΟΥΪΝ: Αυτός ο νόμος θα έχει αναδρομικότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο νόμος απαιτεί άμεση προσαρμογή. Όπως είδατε, δεν υπάρχει ούτε μεταβατική διάταξη στο προσχέδιο.

ΚΟΥΪΝ: Σωστά. Αλλά αν το είχα πριν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι άλλο θέμα. Από την ψήφιση του νόμου και μετά, οιαδήποτε σύμβαση υπόκειται στις διατάξεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Το ΕΣΡ από την έως τώρα νομοθεσία που το διέπει δεν ελέγχει -και δεν είναι υποχρεωμένο να ελέγχει- τις εταιρείες, τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, μέχρι τώρα δεν διαθέτει στοιχεία και ούτε ήταν υποχρεωμένες οι εκδοτικές επιχειρήσεις να καταθέτουν στοιχεία. Με τον παρόντα νόμο το ΕΣΡ ανάγεται σε όργανο ελέγχου και γι αυτές τις επιχειρήσεις. Θα υπάρξει κάτι νεότερο, κάτι συμπληρωματικό στη νομοθεσία για το ΕΣΡ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι προσαρμογές θα γίνουν στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου. Θα γίνουν όλες οι αλλαγές, οι προσαρμογές ώστε να λειτουργήσει πλήρως ο νόμος που θα ψηφιστεί. Είναι σαφές αυτό. Περιλαμβάνονται ήδη, αλλά εν πάση περιπτώσει, αν κατά τη διάρκεια του διαλόγου χρειαστεί νομοτεχνικά να προσθέσουμε κάποια πράγματα, είμαστε στη διάθεση των συνομιλητών μας. Η πρόθεσή μας είναι αυτό που είπατε: Το ΕΣΡ θα είναι το μέσο που θα ελέγχει όλα αυτά τα ζητήματα και την εφαρμογή του νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λέω ότι δεν έχει πλήρη νομοθεσία, αλλά είναι επτά τα καινούργια μέλη, χωρίς αναπληρωματικά, συν ένα προσωπικό 50 ατόμων, συν ένα τμήμα διαφάνειας από όσο ξέρουμε μέχρι τώρα, με έναν τρομερό όγκο δουλειάς ήδη στον έλεγχο της αγοράς και της εποπτείας του περιεχομένου και τώρα τους δίνετε και τις εκδοτικές επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχουν κανένα στοιχείο και ούτε ποτέ χρειάστηκε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ζητηθούν τα στοιχεία και θα τα έχουν πολύ σύντομα. Εξάλλου, οι εκδοτικές επιχειρήσεις δεν είναι πάρα πολλές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι η μεταβατική περίοδος για να συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, όταν ψηφιστεί ο νόμος; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω, αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να προκηρύξετε και νέο διαγωνισμό για άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να δοθούν 4 άδειες δικτύωσης κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών, ώστε να γίνουν πανελλαδικής εμβέλειας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξεκινώντας από το τρίτο ερώτημά σας, σας λέω ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να ρυθμίσουμε το ζήτημα που υπάρχει στο θέμα της δικτύωσης μέχρι την ολοκλήρωση των αποφάσεων του ΕΣΡ για τους περιφερειακούς σταθμούς. Υπάρχει μια αδικία αυτή τη στιγμή σε βάρος των περιφερειακών σταθμών για το θέμα της δικτύωσης και θα αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι είναι μια κοινά αποδεκτή ρύθμιση.

Οσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν είναι πρόθεσή μας σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή να θέσουμε θέμα αλλαγής του αριθμού των αδειών. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών καταρτίζει έναν εθνικό χάρτη συχνοτήτων. Αν χρειαστεί να εξάγουμε νέα συμπεράσματα, θα τα εξάγουμε από εκεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, σας λέω ότι δεν χρειάζεται μεταβατική περίοδος. Κατ` αρχάς, προβλέπεται περιθώριο ενός μηνός, διάστημα στο οποίο όλοι μπορεί να προσαρμοστούν. Θα χρειαστεί και ένα λογικό διάστημα μέχρι να ψηφιστεί και να δημοσιευτεί ο νόμος, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πρόσθετος χρόνος να προσαρμοστούν. Αν κάποιος δεν προλάβει, δεν χρειάζεται να υπογράφει συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι την προσαρμογή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιους έχει δει μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός και ποιους άλλους θα δει. Μπορούμε να ξέρουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υποχρεούται κανείς να πει πότε είδε τον καθένα και τι του είπε. Σας είπα ότι θα υπάρξει ένας κύκλος συναντήσεων, όπως υπήρξε παλαιότερα και όπως θα υπάρξει και στο μέλλον. Πάντα υπάρχουν τέτοιοι κύκλοι συναντήσεων, ανταλλάσσονται απόψεις και αυτό γίνεται από όλους. Δεν αποτελεί είδηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τους δει όλους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα. Δεν αποτελεί είδηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Προηγουμένως κάνατε εξαιρετική αναφορά στο θέμα της κρατικής διαφήμισης. Αναρωτιέμαι πώς θα κατανέμεται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναλογικά ισότιμα. Υπάρχει, όπως ξέρετε, ένα Π.Δ. Είχα ζητήσει από τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα Νίκο Αθανασάκη και στη συνέχεια από την κ. Σπηλιοπούλου και έχουμε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα διοίκησης έργου, η οποία επεξεργάζεται τις αναγκαίες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο Προεδρικό Διάταγμα. Σκοπός μας είναι να εφαρμόζεται το Π.Δ. πλήρως και να ελέγχεται. Θεωρώ ότι είναι ένα σωστό Π.Δ. Ισως πάσχει λίγο στον τομέα του ελέγχου εφαρμογής του. Αυτή η κατανομή που κάνει, 40% οι εφημερίδες και ένα μεγάλο ποσοστό σε επαρχιακά Μέσα, είναι μια σωστή κατανομή. Πιστεύω ότι βοηθάμε και το θέμα της ύπαρξης αυτών των φωνών και το θέμα της ποιότητας. Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτά τα ποσοστά, αλλά μας ενδιαφέρει να τα εφαρμόσουμε καλύτερα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κ. Μπεγλίτης, ερωτήθηκε και αναφέρθηκε στο θέμα της δικαστικής συνδρομής της Ελλάδας στη δίκη Μιλόσεβιτς. Είπε ότι αυτά τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και θα αποσταλούν στη Χάγη και μάλιστα πρόκειται για ογκώδεις φακέλους. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μιλόσεβιτς στην Ελλάδα είχε εκτενή δραστηριότητα. Τη γνώριζε η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση το αίτημα και τις συγκεκριμένες αναφορές που έκανε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και συγκεκριμένα η κ. εισαγγελεύς. Ζητήθηκαν συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένοι λογαριασμοί, υπήρξαν συγκεκριμένα ερωτήματα. Η απάντηση είναι επ` αυτών που μας ζητήθηκε. Την αξιολόγησή τους δεν μπορούμε να την κάνουμε εμείς, διότι δεν μπορούμε να τη διασταυρώσουμε με άλλα γεγονότα ή με άλλα θέματα που γνωρίζει η κ. εισαγγελεύς. Η διασταύρωση και αξιολόγηση θα γίνουν από το Διεθνές Δικαστήριο. Σας επαναλαμβάνω ότι εμείς δώσαμε ό,τι μας ζητήθηκε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 February 2002 - 17:05:13 UTC