Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να κάνω μια εισαγωγική παρατήρηση. Σήμερα το πρωί, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και έθεσε κάποια θέματα γύρω από την ψήφιση των εκτελεστικών νόμων του Συντάγματος και συγκεκριμένα το νόμο για το ασυμβίβαστο.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή, επειδή έγιναν και δηλώσεις από τον αρχηγό της Ν.Δ., να σχολιάσω τα εξής: Θεωρώ ότι ο κ. Καραμανλής γνώριζε πως την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει το προσχέδιο νόμου για το ασυμβίβαστο μεταξύ βασικού μετόχου ραδιοτηλεοπτικού Μέσου ή εφημερίδας και επιχειρηματία, ο οποίος συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Με αυτή την έννοια, η επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Βουλής για να θέσει θέμα δήθεν καθυστέρησης και αναζήτησης του σημείου στο οποίο βρίσκεται το σχετικό προσχέδιο, αποκαλύπτει μια στάση καθαρά υποκριτική, μια στάση που αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. Η πολιτική, όμως, δεν γίνεται με "τρικ". Η πολιτική γίνεται με επιχειρήματα, με θέσεις και με σοβαρό διάλογο πάνω στα προβλήματα. Λυπούμαι -και πρέπει να το πω- γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κόμμα της Ν.Δ., αρνήθηκε το διάλογο με την κυβέρνηση, όταν ζήτησα με επιστολή μου, όπως ζήτησα και από τα άλλα κόμματα, να ορίσουν εκπρόσωπο με τον οποίο θα συζητούσαμε το προσχέδιο νόμου για το ασυμβίβαστο, ένα βασικό νομοθέτημα, για να έρθει στη Βουλή, μετά το διάλογο, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμφωνία μπορούσε να επιτευχθεί. Η Ν.Δ. αρνήθηκε αυτό το διάλογο. Η Ν.Δ. μας είπε ότι δεν επιθυμεί να συζητήσει. Η Ν.Δ. στέκεται υποκριτικά απέναντι στο πρόβλημα και το συνδέει μόνο με τις μικροκομματικές επιδιώξεις της. Ο κ. Καραμανλής έσπευσε με μια επίσκεψη -"τρικ" να προσπαθήσει να δημιουργήσει τις εντυπώσεις ότι δήθεν αυτός είναι που αγωνιά και δήθεν αυτός είναι που "σπρώχνει" στη σχετική κατεύθυνση. Πολιτική, όμως, με "τρικ" δεν γίνεται. Και εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η Ν.Δ. θα πρέπει επιτέλους να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση, να κάνει διάλογο και να δεχθεί, επαναδιατυπώνοντας τις απόψεις της και επανοριοθετώντας τη στάση της να συζητήσει με την κυβέρνηση για το σχετικό θέμα.

Είναι στη διάθεσή σας η απάντηση του κ. Σιούφα στην επιστολή μου που νομίζω ότι αξίζει να τη διαβάσετε, διότι πραγματικά δείχνει τις απόψεις της Ν.Δ. για το διάλογο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Εκτός από το θέμα του βασικού μετόχου και των ΜΜΕ, ο κ. Καραμανλής έθεσε στον κ. Κακλαμάνη και το θέμα των υπόλοιπων εκτελεστικών νόμων που χρειάζονται για την εφαρμογή του νέου Συντάγματος, δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή την εβδομάδα η Βουλή δεν έχει κανένα νομοσχέδιο να συζητήσει. Και δεύτερον, ο κ. Καραμανλής ζήτησε να παραχωρήσει η ΕΡΤ αναλογικές συχνότητες για να προβάλλεται η Βουλή, όχι μόνο από την ψηφιακή πλατφόρμα, αλλά και από αναλογικό κανάλι, ώστε να μπορούν να το βλέπουν όλοι οι Ελληνες. Επ` αυτού του θέματος έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απ` ό,τι διαβάζω από τις ανακοινώσεις του ίδιου του κ. Καραμανλή το δεύτερο θέμα που έθεσε αφορά το άρθρο 15 του Συντάγματος και όχι γενικότερα τους εκτελεστικούς νόμους, διότι@

ΤΑΚΗΣ: Εθεσε όλους τους εκτελεστικούς νόμους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, αλλά διαβάζω τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις δηλώσεις -γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής- το δεύτερο θέμα που έθεσε αφορά την εφαρμογή μιας παραγράφου του άρθρου 15, το οποίο αναφέρεται στην καλύτερη παρουσίαση του έργου της Βουλής. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση να συζητήσει και αυτό το σημείο. Θα περιμένουμε τη Ν.Δ., την οποία καλέσαμε με σχετική επιστολή να καταθέσει τις απόψεις της για την εφαρμογή του Συντάγματος και τη διατύπωση που προτείνει για τους σχετικούς νόμους, όσον αφορά το άρθρο 14, αλλά και το άρθρο 15 του Συντάγματος. Η Ν.Δ. αρνήθηκε. Και όχι μόνο αρνήθηκε να συζητήσει με την Κυβέρνηση, αλλά ξαφνικά εμφανίζεται παραμονή της σχετικής συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Καραμανλής να κάνει δήθεν διαβήματα -διότι είναι καθαρό ότι πρόκειται για επικοινωνιακό "τρικ"- προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση να συζητήσει οτιδήποτε. Ανέλαβε η ίδια την πρωτοβουλία και με σοβαρή δουλειά φέρνει το προσχέδιο του σχετικού εκτελεστικού νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Βεβαίως, θα επακολουθήσει διάλογος με όλους τους φορείς. Διάλογος ανοικτός και χωρίς τετελεσμένα. Διάλογος από τον οποίο ελπίζω να μην απουσιάσει, τελικώς, το κόμμα της Ν.Δ. Διότι αυτό δεν είναι ομαλό για τη Δημοκρατία και τη συζήτηση γύρω από ένα νόμο που δεν μπορεί να αλλάζει κάθε λίγο, αλλά αντιθέτως πρέπει να έχει σταθερά χαρακτηριστικά και να δημιουργεί συνθήκες οριστικής τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο.

Βεβαίως, η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει και την παράγραφο του άρθρου 15 για να γίνει εκτελεστικός νόμος το θέμα της κάλυψης των συζητήσεων της Βουλής. Θέλω, όμως, να υπενθυμίσω ότι όπως γνωρίζετε μετά από σχετικό νόμο, έχει ήδη επιβληθεί υποχρέωση σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα -και αναφέρομαι στη Nova, αλλά και τον Alpha Digital- να έχουν δωρεάν μέσα στο "μπουκέτο" τους το κανάλι της Βουλής, το πρόγραμμα του οποίου μεταδίδεται -και μάλιστα δωρεάν- σε όσους έχουν τους σχετικούς αποκωδικοποιητές. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχει πρόταση για υποχρεωτική επιβολή -και προς τα ιδιωτικά κανάλια- ώρας για το Κοινοβούλιο είναι ένα θέμα που δεν μας βρίσκει αντίθετους να το συζητήσουμε, αν προτείνεται.

ΤΑΚΗΣ: Άλλο είπε ο κ. Καραμανλής. Είπε να δώσει η ΕΡΤ συχνότητα στα αναλογικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχετε διαβάσει καλά τις δηλώσεις του.

ΤΑΚΗΣ: Ημουν εκεί όταν τις έκανε, δεν τις έχω διαβάσει. Είπε και για το κομμάτι του αναλογικού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει πει και τα δύο. Δηλαδή, έχει πει και για το άρθρο 15, το οποίο βεβαίως απασχολεί την κυβέρνηση@

ΤΑΚΗΣ: Υπάρχει στο Σύνταγμα ούτως ή άλλως. Είναι υποχρεωτικό για τα μη ιδιωτικά κανάλια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Σύνταγμα δεν αναφέρει τέτοιο πράγμα. Το Σύνταγμα αναφέρει ότι "νόμος ορίζει", δηλαδή το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής, για να ρυθμιστεί με εκτελεστικό νόμο, μετά από πρόταση της κυβέρνησης, βεβαίως. Μπορεί να μείνουμε σε αυτό που ισχύει σήμερα, μπορεί και όχι. Είναι θέμα συνεννοήσεων και αποφάσεων που θα υπάρξουν. Διότι, όπως γνωρίζετε, σήμερα η κρατική τηλεόραση έχει μεριμνήσει και έχει εκπομπές -και μάλιστα πολύωρες- για την προβολή των εργασιών της Βουλής. Μεταδίδει όλες τις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, τις λεγόμενες προ ημερησίας διατάξεως. Εχει ειδική εκπομπή για τις ερωτήσεις, τις επερωτήσεις και τη συζήτηση των νομοσχεδίων. Και, βεβαίως, έχει μεριμνήσει να μεταδίδεται ολόκληρη η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όπως επίσης και άλλες κεντρικές συζητήσεις που γίνονται στο Κοινοβούλιο. Αν από εκεί και πέρα θα τεθεί ή όχι θέμα προς τα ιδιωτικά κανάλια ή όχι, είναι κάτι που το εξετάζουμε. Βεβαίως, εάν η Ν.Δ. έχει τέτοια άποψη, ευχαρίστως και σε αυτό το θέμα θα ακούσουμε τις απόψεις της.

Οσον αφορά το τρίτο μέρος της ερώτησής σας, για τις συχνότητες της ΕΡΤ, είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα, το οποίο επισημαίνω ότι είχε συζητηθεί και στο παρελθόν. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να απαντήσω, διότι το θέμα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με πολιτικές, αλλά και με τις τεχνικές δυνατότητες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Βεβαίως, δεν έχουμε καμία πρόθεση, εάν υπάρχει τέτοια βούληση από τον πολιτικό κόσμο, να μην το εξετάσουμε. Όμως, καθαρά και μέσα στο τεχνικό πλαίσιο που είναι εφικτό. Δεν μπορώ, όμως, να δεσμευτώ αυτή τη στιγμή. Γιατί -επαναλαμβάνω- είναι θέμα πολιτικό, αλλά και τεχνικό ταυτόχρονα, που πρέπει όπως όλα αυτά τα ζητήματα να εξεταστεί από όλες τις πλευρές. Θεωρώ, όμως, ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. επιχείρησε ένα "τρικ" γιατί από τη μία αρνείται το διάλογο με την κυβέρνηση σε όλα αυτά τα θέματα -στη διάθεσή σας είναι η επιστολή του κ. Σιούφα- και από την άλλη πηγαίνει στον Πρόεδρο της Βουλής, για να ζητήσει κάτι και να μιλήσει για δήθεν καθυστέρηση, γνωρίζοντας ότι μετά από δύο ημέρες η κυβέρνηση φέρνει τον εκτελεστικό νόμο για το άρθρο 14 παράγραφος 9. Αυτά τα πράγματα δεν πείθουν κανέναν. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση η οποία έχει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει στα σημερινά δεδομένα. Είναι "τρικ", είναι μόνο μια προσπάθεια δημιουργίας επικοινωνιακού κλίματος για μικροκομματικά οφέλη. Δεν βοηθά το διάλογο. Δεν βοηθά τη συνεννόηση που έχει ανάγκη, σε αυτά τα θέματα, και ο ελληνικός λαός και το πολίτευμά μας. Και, βεβαίως, δεν μπορεί παρά να συναντήσει την άρνηση, την αντίδρασή μας.

Οσον αφορά, το άλλο θέμα που θέσατε θέλω να σας επισημάνω ότι πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως έχει αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής. Και με την αλλαγή του πολλά σχέδια νόμου και πολλές σχετικές συζητήσεις γίνονται κατ` ευθείαν στις Επιτροπές. Απασχολούν μόνο μία ημέρα το Κοινοβούλιο. Αρα, είναι λογικό να έχει αλλάξει κάτι στη Βουλή με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού. Και σε αυτό δεν πρέπει να είμαστε αντίθετοι, αλλά θετικοί, διότι διευκολύνεται και καθίσταται πιο αποτελεσματική η λειτουργία του Κοινοβουλίου.

ΤΑΚΗΣ: Νομοσχέδια δεν έχει. Ότι έχει αλλάξει το ξέρουμε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν νομοσχέδια προς συζήτηση, που, όμως, δεν γίνεται πλέον με την παραδοσιακή αντίληψη της συζήτησης τριών και τεσσάρων ημερών στην Ολομέλεια.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αν υποθέσουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης καταλήγει σε μία απόφαση, σχετικά με τον εκτελεστικό νόμο των άρθρων 14 και 15, πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να μεθοδεύσει αυτόν τον προκοινοβουλευτικό διάλογο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το άρθρο 15, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ορισμένες παράγραφοι θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο που θα φέρει, ως συναρμόδιο, μαζί με το υπουργείο μας, το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τις ρυθμίσεις της προεκλογικής περιόδου. Ενα κομμάτι, λοιπόν, του άρθρου 15 που αφορά τις υποχρεώσεις των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει στη Βουλή ο κ. Σκανδαλίδης, μαζί με τη δική μας υπογραφή. Αρα, εκεί θα υπάρχει ο εκτελεστικός νόμος και για ένα κομμάτι του άρθρου 15.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, εννοείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το νομοσχέδιο για το λεγόμενο "πολιτικό χρήμα", δεν θα λέγεται έτσι, βεβαίως. Είναι η έκφραση που έχουμε συνηθίσει. Οσον αφορά το άρθρο 14 παρ. 9, θα παρουσιάσουμε ως υπουργείο Τύπου, την Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ολοκληρωμένο προσχέδιο νόμου, για αρχική έγκριση. Στη συνέχεια θα δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους και στα πολιτικά κόμματα, για το σχετικό διάλογο που θα γίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα προσδιορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα είναι ένα διάστημα ικανό μεν για το διάλογο, χωρίς όμως να δημιουργεί περαιτέρω χρονικά προβλήματα. Η αρχή θα γίνει από τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Εχουμε, ήδη, ζητήσει συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, μετά την Πέμπτη το μεσημέρι, για να παρουσιάσουμε το προσχέδιο και να ζητήσουμε -όχι βέβαια την ίδια ώρα- τις απόψεις τους. Θα υπάρξει ο εύλογος χρόνος για την αναγκαία προετοιμασία. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα ληφθούν και προς όλους τους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στο θέμα αυτό, όπως φορείς του εκδοτικού και του δημοσιογραφικού χώρου. Θα σταλεί, επίσης, και προς τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, επειδή δεν υπάρχει φορέας της τηλεοπτικής ιδιοκτησίας. Θέλω να τονίσω ότι θα στείλω και πάλι το σχετικό προσχέδιο στα πολιτικά κόμματα, με πρόσκληση του εκπροσώπου που έχει οριστεί. Ελπίζω ότι η Ν.Δ., εκτός από "τρικ", θα κάνει και ουσιαστική πολιτική. Μετά το πέρας του διαλόγου θα υπάρξουν τα τελικά συμπεράσματα. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πάντα τις ευθύνες της. Θα υπάρξει το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο μαζί με ορισμένες άλλες ρυθμίσεις, ήσσονος σημασίας, αλλά που είναι αναγκαίες και αφορούν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα έρθει στο Κοινοβούλιο για την τελική συζήτηση, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πότε περίπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη διαδικασία θα την προσδιορίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ολοκληρωθεί, πάντως, σε εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν θέλω να δεσμευθώ, πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως γνωρίζετε, θεωρητικώς, δεν έχει καθυστερήσει ο εκτελεστικός νόμος. Υπήρχε, δηλαδή, περιθώριο μέχρι την άνοιξη. Παρόλα αυτά, το φέρνουμε πολύ νωρίτερα. Εντός του Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Μητσοτάκης, χθες, στην εκπομπή του Παύλου Τζήμα "Κόκκινο πανί" στον ΑΝΤΕΝΝΑ, σας κάλεσε και για το θέμα των αδειών που έχει συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες -ότι δηλαδή καθυστερείτε εδώ και αρκετά χρόνια- να δώσετε τις άδειες και να ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σας κάλεσε επίσης και για το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο το οποίο είπε πως ό,τι κάνει, το κάνει μόνο του και ότι δεν έχετε φέρει ακόμα το νόμο με τον οποίο θα ενεργοποιηθεί η εκλογή της ανεξάρτητης Αρχής από τη Βουλή. Επίσης είπε ότι το θέμα του βασικού μετόχου που απασχολεί και την κυβέρνηση, αυτές τις ημέρες, δεν είναι και τόσο σημαντικό. Το σημαντικό είναι το θέμα των μικρότερων μετόχων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είδατε υπάρχει και διαφωνία μεταξύ κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, να το σχολιάσω περαιτέρω. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι, πράγματι, άκουσα και εγώ αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα από τον επίτιμο αρχηγό της Ν.Δ., στη χθεσινή συνέντευξή του. Θέλω να σημειώσω ένα από αυτά, που με βρίσκει σύμφωνο: Την επισήμανσή του για το άρθρο 15 του Συντάγματος, στο σημείο που λέει ότι "η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους". Θέλω να τονίσω -γι` αυτό μίλησα από την αρχή για κώδικα δεοντολογίας και υπήρξαν και κάποιες ενστάσεις- ότι είναι διαφορετικό πράγμα όταν ένας ιδιώτης, κάτω από τους νόμους που υφίστανται -και δεν χρειάζεται να αλλάξουν- μπορεί να εκδώσει την εφημερίδα του και αν θίξει κάποιον υπάρχει πλήρης νομοθεσία -και αυτή δεν χρειάζεται να αλλάξει- προκειμένου ο θιγόμενος να προσφύγει στα δικαστήρια και να αποκαταστήσει το όνομά του. Αρα, έχουμε μία πλήρη νομοθεσία στον τομέα που αφορά τον Τύπο και δεν εκτιμούμε ότι χρειάζονται αλλαγές αυτή τη στιγμή. Είναι, όμως, ανάγκη να υπάρξει ένας κώδικας δεοντολογίας που να έχει προταθεί και να τηρείται από το ΕΣΡ. Και αυτό με δεδομένο ότι το ραδιόφωνο και η τηλεόραση απασχολούν συχνότητες, που είναι δημόσιο αγαθό και μάλιστα ιδιαίτερα ακριβό, σύμφωνα και με το άρθρο 15 του Συντάγματος -που είναι σαφές στο σημείο αυτό και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί- το λέω, γιατί άκουσα και ορισμένες αιτιάσεις. Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 15 του Συντάγματος, το οποίο καλώ όλους να το διαβάσουν.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει κινηθεί, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ. Δεν χρειάζεται νέος νόμος για το ΕΣΡ. Ο νόμος είναι πλήρης. Χρειάζεται μια επιστολή του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ προς τον Πρόεδρο της Βουλής, μετά την ψήφιση του Κανονισμού της Βουλής. Οταν τον περασμένο μήνα δημοσιεύθηκε ο Κανονισμός της Βουλής, έστειλα μια επιστολή στον κ. Κακλαμάνη, μετά από συνεννόηση μαζί του, με την οποία του ζητώ να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύμφωνα με τον Κανονισμό για να συγκροτηθεί το νέο ΕΣΡ. Εχει κινηθεί η διαδικασία και δεν υπήρξε καθυστέρηση. Διότι, θα έπρεπε να ξέρουν οι προβάλλοντες τις σχετικές αιτιάσεις, ότι δεν μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία, εάν δεν ψηφιζόταν πρώτα και δεν δημοσιευόταν στο ΦΕΚ ο Κανονισμός της Βουλής. Οταν ολοκληρώθηκε -και ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σοβαρή δουλειά που έκανε η Βουλή υπό την εποπτεία του Προέδρου της- τότε είχα και εγώ τη δυνατότητα -και αμέσως ανταποκρίθηκα- να στείλω σχετική επιστολή και να κινηθεί η διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ.

Ολοι κατανοούμε ότι μια διαδικασία που ουσιαστικά απαιτεί την ομοφωνία, τη συντριπτική πλειοψηφία των 4/5 της διάσκεψης των Προέδρων, που θα έλεγα ότι αποτελεί μικρογραφία του Κοινοβουλίου, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη η διαδικασία και δεν είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Ολοι καταλαβαίνουμε ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και ότι τα πρόσωπα που θα πρέπει να βρεθούν δεν πρέπει απλώς και μόνο να υποδεικνύονται από κάποιο κόμμα, αλλά να τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής και εμπιστοσύνης. Θα είναι μία ανεξάρτητη Αρχή που δεν θα υφίσταται ούτε καν έλεγχο νομιμότητας από το υπουργείο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το βασικό μέτοχο. Γι` αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι, τελικά το ζήτημα δεν είναι στο ποσοστό του βασικού μετόχου, αλλά σε αυτούς που θα έχουν μικρότερο αριθμό μετοχών. Επίσης, θα ήθελα μια δήλωση γι` αυτό που είπε ότι δεν υπάρχουν εξωθεσμικά παράκεντρα. Αναφέρομαι στην τελευταία επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, έχει κλείσει. Εχουμε τοποθετηθεί, κατ` επανάληψη, και δεν νομίζω ότι χρειάζεται νέα τοποθέτηση. Από εκεί και πέρα, δηλώσεις που προέρχονται, είτε από τον κ. Μητσοτάκη, είτε από άλλους, τις παρακολουθώ όλες με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή.

Οσον αφορά το θέμα του ποσοστού, θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε, μετά τη δημοσιοποίηση προσχεδίου. Σας προαναγγέλλω ότι, την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα σας ενημερώσω εδώ για το θέμα αυτό και θα σας παρουσιάσω το σχετικό σχέδιο. Θα έχουμε την ευκαιρία, στο διάστημα που θα υπάρξει μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, να απαντούμε και βεβαίως, εάν υπάρχουν και σωστές προτάσεις, να βελτιώσουμε και κάποια πράγματα.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με τις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας "ΠΡΙΝ" και του "Νέου Αριστερού Ρεύματος". Επειδή είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια, να τοποθετούνται κάμερες έξω από μια αριστερή εφημερίδα, πρόκειται η κυβέρνηση να τις αποσύρει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν τοποθετήθηκε καμία κάμερα για να παρακολουθεί τα γραφεία οποιασδήποτε οργάνωσης ή πολιτικού κόμματος. Αυτό είναι έξω από τη λογική μας. Δεν είναι θέμα συζήτησης. Μήπως αυτές είναι κάμερες που έχει τοποθετήσει η Τροχαία σε λεωφορειόδρομους και σε άλλα σημεία; Αλλά, σας λέω μην κάνετε οποιαδήποτε συνάρτηση του θέματος αυτού, με πολιτική σκοπιμότητα. Σε αυτό είμαι κάθετος.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Τέτοια κάμερα ήταν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κάμερα αυτή βρίσκεται εκεί για να παρακολουθεί τους παραβάτες και όχι εσάς. Εν πάση περιπτώσει, εάν αυτό είναι το πρόβλημα, μπορείτε να στείλετε επιστολή προς την Αστυνομία και να ενημερώσουμε και εμείς για τις αιτιάσεις σας. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συμβάλουμε, εάν αυτό είναι το πρόβλημα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν πάντα τέτοια ζητήματα με αυξημένη ευαισθησία, γιατί αυτή είναι η εντολή που έχουν από την κυβέρνηση.

ΤΑΚΗΣ: Ερχεται και στην κοινωνική ζωή τώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου δίνετε την αφορμή να πω με πόση προσοχή και πόσους κανόνες, για παράδειγμα το ΒΒC, αντιμετωπίζει το θέμα της κρυφής κάμερας. Στην Ελλάδα θα πρέπει να συνηθίσουμε ότι πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι κανόνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού λέτε ότι υπάρχει το Σύνταγμα, υπάρχουν οι νόμοι, γιατί επιμένετε στον Κώδικα Δεοντολογίας; Μπορείτε να μου πείτε; Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς να σας πω γιατί επιμένω στο να υπάρχει κώδικας δεοντολογίας: Υπάρχει το άρθρο 15, παρ.9 του Συντάγματος, που εξηγεί ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων -άρα πρέπει να υπάρχει κώδικας- υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Ο άμεσος έλεγχος του κράτους έχει σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοσης των πληροφοριών, των προϊόντων του λόγου, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης, το σεβασμό της αξίας του ατόμου κ.λ.π. Δηλαδή, το ίδιο το Σύνταγμα υποχρεώνει να υπάρχει ένας κώδικας γι αυτά τα θέματα. Η εφαρμογή του κώδικα δεν παρακολουθείται από την κυβέρνηση, θέλω να σας διαβεβαιώσω γι αυτό. Ο κώδικας, όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, παρακολουθείται από το ΕΣΡ, το οποίο θα είναι, πλέον, πλήρως ανεξάρτητη αρχή. Χθες, ήταν πράγματι ενδιαφέρουσα η σχετική τηλεοπτική εκπομπή, γιατί περιελάμβανε και διεθνείς εμπειρίες και είδαμε, για παράδειγμα -και αυτά πρέπει με καλή διάθεση να αναφέρονται και νομίζω ότι τιμούν την τηλεόραση- ότι στη Γαλλία καταγράφονται όλες οι εκπομπές ανεξαιρέτως σε 24ωρη βάση και ελέγχονται στις λεπτομέρειές τους από ειδικευμένους επιστήμονες στα ζητήματα δεοντολογίας και του Τύπου γενικότερα. Είναι στελέχη του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, το οποίο βεβαίως είναι ανεξάρτητη αρχή. Στις περιπτώσεις που παραβιάζεται ο κώδικας δεοντολογίας και απαιτείται να επιβληθεί πρόστιμο, επιβάλλεται αμέσως. Αυτό το καθεστώς εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, υπάρχει ο κώδικας δεοντολογίας και αρμόδιο για την εφαρμογή του είναι το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο κάθε χώρας. Αυτό αποτελεί μια αρχή από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγουμε κι εμείς. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Θέλω να τονίσω ότι είναι λάθος η άποψη ότι το ΕΣΡ δεν έχει στελεχωθεί επαρκώς. Είναι, ήδη, στελεχωμένο από επιστημονικό προσωπικό. Πάντα υπάρχει το καλύτερο, δεν αντιλέγω, αλλά έχουν αλλάξει τα δεδομένα και έχουν προσληφθεί ειδικοί επιστήμονες για τη στελέχωσή του. Ας μην απαξιώνουμε την προσφορά και την πλούσια δραστηριότητα που έχει επιδείξει μέχρι τώρα του ΕΣΡ.

Επισημαίνω ότι ο κώδικας που ισχύει αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα μείγμα του κώδικα Δαγτόγλου του 1988. Δηλαδή, της εποχής που επικρατούσε το καθεστώς του κρατικού μονοπωλίου στο τηλεοπτικό τοπίο. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Υπάρχει μια πολυσπερμία διατάξεων, η οποία υπάρχει στο νόμο 2328, σε άλλους νόμους, οι οποίο ψηφίστηκαν στο μεταξύ διάστημα, στο Προεδρικό Διάταγμα 100, στον Ποινικό Κώδικα κ.ο.κ. Δεν πιστεύω ότι ο μέσος πολίτης δεν κατανοεί την ανάγκη μιας συστηματικής καταγραφής, συμπλήρωσης και εκσυγχρονισμού όλης αυτής της νομοθεσίας και την αντικατάσταση του παλαιού από έναν σύγχρονο κώδικα, ο οποίος θα αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα. Υπάρχει μια πρόταση του ΕΣΡ, δεν θα κληθεί κανείς να κουβεντιάσει σε κυβερνητική πρόταση. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση γι αυτή την πρόταση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του σημερινού ΕΣΡ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Του σημερινού. Την υπογράφει ο κ. Λαμπρίδης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποίος δεν είναι ανεξάρτητος.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε η παρούσα Διοίκηση μπορεί να μην είναι τόσο ανεξάρτητη, όσο θα είναι η επόμενη Διοίκηση του ΕΣΡ, αλλά έχει προκύψει, όπως είναι γνωστό, μετά από συναίνεση. Επίσης, γνωρίζετε ότι υπάρχουν άτομα που έχουν υποδειχθεί -δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «ανήκουν»- από όλα τα πολιτικά κόμματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανήκουν στα κόμματα, να το πω εγώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να παρακολουθώ ποιος ανήκει σε κάποιο κόμμα ή όχι. Δικαίωμά του. Πάντως έχουν υποδειχθεί άτομα από όλο το πολιτικό φάσμα. Αρα, κατά τεκμήριο έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Ουδείς αμφισβητεί την καλή πρόθεση του ΕΣΡ. Υπάρχει δυνατότητα, σε εύλογο χρονικό διάστημα -και ας αναληφθούν και πρόσθετες πρωτοβουλίες από όλες τις ενώσεις, όλου του χώρου, δεν έχω καμία αντίρρηση- να γίνει αυτός ο διάλογος. Αν θέλει κάποιος να κριτικάρει την κυβέρνηση, έχει όλη τη δυνατότητα να το κάνει. Ούτε αυτό μας ενοχλεί. Μπορεί να γνωστοποιήσει τις απόψεις του προς το ΕΣΡ και να συμπεριληφθούν προς συζήτηση και οι νέες απόψεις. Πρέπει να σημειώσετε ότι επειδή αυτός ο κώδικας υπήρχε και είχαν προηγηθεί προς διετίας οι σχετικές συζητήσεις, θα μπορούσα να προωθήσω Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να ρωτήσω κανέναν, γιατί είχε τηρηθεί ο νόμος. Από ευαισθησία και μόνο, επειδή έχουν αλλάξει οι Διοικήσεις σε δημοσιογραφικές ενώσεις κυρίως, σεβόμενος ότι υπάρχουν νέες Διοικήσεις με διάθεση για προσφορά και για πρωτοβουλίες, επέλεξα το να υπάρξει ένας νέος κύκλος διαλόγου σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οποιος δεν θέλει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, δεν τον πιέζουμε. Ούτε επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε τις ανεξάρτητες αρχές. Μπορεί να το κάνει μέσω του ΕΣΡ ή και μόνος του ο καθένας να πάρει πρωτοβουλία στο να προωθηθούν τέτοιες διαδικασίες. Ενα μόνο δεν μπορεί να συμβεί. Να μην έχουμε κώδικα δεοντολογίας. Το τι προβλέπει το Σύνταγμα είναι σαφές. Είναι θέμα Συντάγματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει το παλαιό καθεστώς όσον αφορά το θέμα των αγωγών -γιατί παρατηρείται ένα «μπαράζ» αγωγών τα τελευταία χρόνια- και να υπάρξει πρώτα η ποινική καταδίκη και να ακολουθήσει μετά η αγωγή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή σε σχέση με τα ισχύοντα για τις εφημερίδες, γενικότερα για τον Τύπο, στην παρούσα φάση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μόνο για την έντυπη δημοσιογραφία. Και για τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα το ίδιο ισχύει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις περί Τύπου -γιατί άκουσα κάπου ότι θα φέρουμε νέο νόμο περί Τύπου- δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι περί Τύπου. Σας ρωτώ, εάν επαναφέρετε το παλαιό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να καταδικαστεί ο δημοσιογράφος και μετά ακολουθούσε η αγωγή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήταν προτιμότερο αυτή η συζήτηση να γίνει αφού επέλθουν οι οριστικές ρυθμίσεις στα θέματα αυτά. Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε και αυτή την παράμετρο. Προς το παρόν δεν είναι σκόπιμη μια τέτοια συζήτηση.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις Μίλερ, που ζητά περισσότερες διώξεις και συλλήψεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ επανάληψη έχουμε αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Δεν θα επανέλθω.

ΚΑΠΠΟΣ: Γιατί όχι τώρα η ρύθμιση της αρχικής διαδικασίας σε ό,τι αφορά τις αγωγές; Αφού τώρα ακριβώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της «βιομηχανίας των αγωγών»; Και, εάν παράλληλα σε όλη την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, έχει τη διάθεση να συμβάλει στην αναρύθμιση και του εργασιακού τοπίου στα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, και έχω την επιθυμία να συμβάλω και έχω δεσμευθεί στους κυρίους Μανωλάκο και Γκλαβά ότι είμαι στη διάθεσή τους, όσον αφορά τον τομέα που έχει λόγο η Πολιτεία, να συμβάλουμε στην αναβάθμιση και βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στον Τύπο, κάθε μορφής.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η επιλογή του κ. Παπουτσή, ενός κορυφαίου, αλλά κομματικού στελέχους, σηματοδοτεί ότι στην Αθήνα η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει μια καθαρά πολιτική μάχη με τη Ν.Δ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να ασχοληθεί με τις δημοτικές εκλογές, πέρα από το να θέσει το πλαίσιο των δημοτικών εκλογών, μέσα στα οριζόμενα και προβλεπόμενα από το νόμο. Εάν η ερώτησή σας απευθύνεται στο γενικότερο χώρο του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσα να σας απαντήσω, επαναλαμβάνοντας τα όσα δήλωσε χθες ο Κώστας Λαλιώτης, ότι η υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή είναι μια υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας και με αυτά τα κριτήρια το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητά του. Βεβαίως, η μάχη για το Δήμο της Αθήνας είναι μια ευρύτερα πολιτική μάχη. Και αναφέρομαι σε πολιτική μάχη και όχι κομματική. Εννοώ με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει η πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλω να τονίσω ότι η υποψηφιότητα του Χρ. Παπουτσή μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Ο Χρ. Παπουτσής είναι ένας πολιτικός με γνώσεις και εμπειρίες και από τη θέση του ως Επιτρόπου στην Ε.Ε., αλλά και από την πολιτική σταδιοδρομία του. Είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός κινήματος που έχει ανάγκη η Αθήνα, ιδιαίτερα ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ολοι μας στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή.

ΚΟΥΝΖ: Οι ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν πληροφορίες από το FΒΙ, για επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα σε αμερικάνικους στόχους στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΖΗΓΟΥ: Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα επιχειρείται όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας στο μειονοτικό ζήτημα της Θράκης. Αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η Κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είδα κάποιες απόψεις της τουρκικής πλευράς. Αυτές είναι απόψεις της τουρκικής πλευράς. Ουδεμία τέτοια συζήτηση έχει γίνει.

ΚΟΥΝΖ: Μπορείτε να μας πείτε εάν ο κ. Παπαδήμος θα είναι υποψήφιος για μια θέση στην εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας αφήσουμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει τις επιλογές της. Προβλέπεται ένα νέο σχήμα. Ο κ. Παπαδήμος είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στο έργο που έχει επιτελέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας. Να θυμίσω ότι συνέβαλε ιδιαίτερα θετικά στην πορεία ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στην κυκλοφορία του ΕΥΡΩ στην πατρίδα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είχε καλές επιδόσεις στην προσαρμογή της στο ενιαίο νόμισμα. Μακάρι να επιλεγεί τελικώς ο κ. Παπαδήμος και να αναλάβει μια ακόμα σημαντική θέση στο σύστημα των Κεντρικών Τραπεζών.

ΚΟΥΙΝ: Θα ικανοποιούσε την κυβέρνηση μια πρόταση να κάνει τον κ. Παπαδήμο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως ξέρετε αυτά δεν εξαρτώνται από τις κυβερνήσεις. Εξέφρασα την άποψη για τη μέχρι τώρα πορεία του κ. Παπαδήμου στο χώρο των ελληνικών Τραπεζών, που είναι αξιόλογη και πολύ σημαντική. Για τα υπόλοιπα, ας αναμένουμε την πορεία των πραγμάτων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 12 February 2002 - 15:05:51 UTC