Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει αναπτυχθεί ολόκληρη φιλολογία, ότι διάφορα εξωπολιτικά κέντρα κινούνται εσχάτως για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, μεταχειριζόμενα, ενδεχομένως και εσωτερικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Θα θέλαμε την άποψή σας, τη θέση της κυβέρνησης και εάν υπάρχει πραγματική βάση στο θέμα αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θέλουν οι άλλοι. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Είμαστε κυβέρνηση δημοκρατικά εκλεγμένη. Κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ελληνικό λαό. Κυβέρνηση που προχωρά με ένα συγκεκριμένο έργο. Αυτό το έργο θα προωθήσουμε. Θα κινηθούμε μαζί με τον ελληνικό λαό προς την κατεύθυνση υλοποίησης των προγραμματικών δεσμεύσεών μας. Και θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, ο κ. Χρυσανθακόπουλος είπε αρκετές φορές ότι ο ίδιος αισθάνεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι ΠΑΣΟΚ και θα παραμείνει σε αυτό τον χώρο. Ωστόσο, προσδιόρισε ότι δεν θα περιμένει, για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το πώς θα κινηθεί το κόμμα. Θα ήθελα να μου πείτε εάν το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να επανεντάξει στους κόλπους του τον κ. Χρυσανθακόπουλο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι, χθες, εστάλη επιστολή του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία ανεγνώσθη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επιστολή είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή και χθες εστάλη από τον Πρωθυπουργό. Αυτά είναι τα γεγονότα και νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους.

ΤΑΚΗΣ: Να κάνω το ακριβώς αντίθετο ερώτημα, κ. Υπουργέ. Επειδή, ο κ. Χρυσανθακόπουλος, μίλησε χθες για στοές, για συνομωσίες, για ανθρώπους της κυβέρνησης που έχουν μετοχές, βιβλιάρια, που πλούτισαν, έκαναν βίλες κ.α., μήπως εξετάζει το ΠΑΣΟΚ το ενδεχόμενο να τον διαγράψει και από το κόμμα, όπως ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Πάγκαλος, χθες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι θέμα που πρέπει να κρίνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και δεν μπορώ να τοποθετηθώ επ` αυτού. Από κει και πέρα, συνηθίζω να τοποθετούμαι σε συγκεκριμένα θέματα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χρυσανθακόπουλος, όμως, προσέθεσε -«παραμένοντας» μέλος του ΠΑΣΟΚ- ότι ήρθε η «ώρα του Γ. Παπανδρέου». Ο Γ. Παπανδρέου είναι υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Χρυσανθακόπουλος είπε την προσωπική του άποψη, και η άποψη αυτή δεν νομίζω ότι επηρεάζει το κυβερνητικό έργο για να τη σχολιάσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχίζουμε διάλογο με την Τουρκία για το Αιγαίο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι είναι σοβαρό το θέμα, αλλά όχι ότι αρχίζουμε εφ` όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, όπως βιάστηκε να "διαπιστώσει" ο κ. Παυλόπουλος, σε σημερινή τοποθέτησή του, σε ραδιοφωνικό σταθμό. Εκτός, εάν είναι μια προσπάθεια της Ν.Δ. να δημιουργήσει θέμα εκεί που δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση χειρίζεται με ιδιαίτερα υπεύθυνο τρόπο τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Σας ενημερώσαμε και χθες ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες διερευνητικών επαφών με την τουρκική πλευρά για τα θέματα που εμείς αναγνωρίζουμε ότι μας χωρίζουν. Ενα τέτοιο θέμα -το μόνο που υπάρχει στο Αιγαίο- είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Εάν, λοιπόν, τελικώς, μέσα από τις διερευνητικές επαφές -οι οποίες θα ξεκινήσουν σε υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά κατά καιρούς θα γίνονται και συναντήσεις των κ. Παπανδρέου και Τζεμ- διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα να συνταχθεί το συνυποσχετικό και να πάμε για οριστική διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης, όπως ακριβώς προβλέπει και η απόφαση του Ελσίνκι, θα είναι μία εξέλιξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και θα δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω πρωτοβουλίες στα άλλα θέματα. Αυτό θα φανεί, βεβαίως, μέσα στο επόμενο διάστημα. Εμείς, με βαθιά πίστη στην υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, θα πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που οδηγούν σε λύσεις τα εθνικά μας θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω σε κυβερνητική εφημερίδα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν κυβερνητικές και μη κυβερνητικές εφημερίδες. Υπάρχουν εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και είναι όλα σεβαστά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω: "Σε διάλογο εφ` όλης της ύλης για τα θέματα του Αιγαίου, συμφώνησε η ελληνική πλευρά". Είναι αλήθεια αυτό; Πάμε σε διάλογο εφ` όλης της ύλης ή μόνο για την υφαλοκρηπίδα; Είναι περίοδος τώρα, με παραβιάσεις και παραβάσεις, να γίνεται ο διάλογος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εμείς καθορίζουμε τα πεδία του διαλόγου. Εμείς καθορίζουμε τις πρωτοβουλίες μας και το χρόνο που πρέπει να αναληφθούν. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πετύχει να ανοίξει -και μάλιστα να προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς- ο διάλογος για το Κυπριακό. Να προωθείται η διαδικασία για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Και βεβαίως, να έχουν αναδυθεί θέματα που συνδέονται με την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Μένει ακόμη η υλοποίηση μιας απόφασης που λήφθηκε στο Ελσίνκι και δίνει τη δυνατότητα -αν θέλετε χαράζει μια κατεύθυνση προς τις δύο χώρες, στο θέμα της υφαλοκρηπίδας που αναγνωρίζουμε ως διαφορά στο Αιγαίο- να γίνει ένα συνυποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Γι` αυτό το θέμα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες διαλόγου, ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι αυτό μπορεί να γίνει. Δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάποιες κατ` αρχήν δηλώσεις του κ. Τζεμ, αλλά καταλαβαίνετε ότι από τις δηλώσεις, μέχρι τη σύνταξη του συνυποσχετικού, χρειάζεται μια ολόκληρη προεργασία. Τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση που πράγματι κινείται με υπεύθυνο και αποτελεσματικό τρόπο στον κρίσιμο τομέα των εθνικών θεμάτων μας; Πρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Πρέπει να συνομιλήσει για να αναδειχθούν οι δυνατότητες και οι θέσεις και της άλλης πλευράς. Εφόσον διαπιστωθεί ότι προχωρούμε, σύμφωνα με τις δικές μας απόψεις, θα κάνουμε και τις σχετικές κινήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τζεμ δεν μίλησε μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά και για άλλα θέματα, άνοιξε και άλλα θέματα. Πώς πάτε σε διάλογο, όταν λέει και τα υπόλοιπα θέματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε πλευρά έχει δικαίωμα να έχει τις δικές της απόψεις. Δεν μπορούμε να πούμε εμείς στην τουρκική πλευρά ποιες απόψεις θα έχει. Εχουμε, όμως, και εμείς δικαίωμα -και το τηρούμε πάντα με απόλυτη συνέπεια στην πολιτική μας και σε ό,τι έχουμε πει στον ελληνικό λαό- να πούμε τι αναγνωρίζουμε ως διαφορά στο Αιγαίο. Εμείς, λοιπόν, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη σύνταξη του συνυποσχετικού για να πάμε στη Χάγη. Δεν θα δεχθούμε συζήτηση σε άλλο θέμα, ανεξάρτητα αν οι άλλοι έχουν τις δικές τους απόψεις. Αυτό είναι πολύ σαφές. Εχουμε τις δικές μας θέσεις και τις υπερασπίζουμε με τρόπο που να καταλήγει υπέρ των εθνικών θεμάτων, να τα αναδεικνύει, να δημιουργεί θετικούς όρους στη διεθνή κοινότητα και να οδηγεί στη λύση τους.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Να εικάσω, μετά από αυτό που μας λέτε, ότι την ελληνική πλευρά τη συμφέρει, χρονικά θα έλεγα, οι συζητήσεις αυτές να αρχίσουν ίσως την περίοδο θα έχει την Προεδρία στην Κοινότητα; Είναι έτσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναμφίβολα δεν είναι έτσι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα της Προεδρίας στην Ε.Ε. Εμάς μας συμφέρει να δίνονται θετικές λύσεις, είτε δοθούν τώρα, είτε λίγο αργότερα. Θεωρούμε ότι ορισμένα από αυτά τα θέματα έχουν ωριμάσει. Η διεθνής κοινότητα, για παράδειγμα, είναι με το μέρος μας, στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Οταν εμείς παλεύουμε για τα εθνικά μας θέματα και δημιουργούμε θετικές αντιλήψεις στη διεθνή κοινότητα γι` αυτά, τότε πρέπει να συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες, ώστε να οδηγούμαστε σε θετικές λύσεις. Κατανοούμε ότι υπάρχουν πάντα ευαισθησίες και τις σεβόμαστε. Θέλω, όμως, να διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματά μας κατά τον καλύτερο τρόπο και με πρωτοβουλίες που μπορεί να οδηγήσουν σε θετικές λύσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι δηλώσεις Τζεμ είναι σαφείς. Ο κ. Τζεμ λέει ότι θα συζητήσουμε επί όλων των θεμάτων. Σε όσα συμφωνούμε θα τα συνυπογράψουμε. Σε όσα δεν συμφωνούμε θα τα οδηγήσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτά λέει ο Τζεμ. Εάν εμείς τα απορρίψουμε τώρα, αρχικώς είναι σωστή η θέση μας. Εάν, όμως, τα αφήσουμε και να προχωρήσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ότι πράγματι υπάρχουν κάποια άλλα θέματα προς συζήτηση στο Αιγαίο. Και εκεί είναι η παγίδα της Τουρκίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σέβομαι πραγματικά την ευαισθησία σας. Ομως, να είστε βέβαιος ότι οι χειρισμοί γίνονται με τρόπο που εξυπηρετεί απόλυτα τα εθνικά συμφέροντά μας. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένας εφ` όλης της ύλης διάλογος για το Αιγαίο. Εχουμε τις απόψεις μας και θεωρούμε ότι το περιβάλλον είναι ευνοϊκό. Βεβαίως, και η άλλη πλευρά μπορεί να έχει τις δικές της απόψεις, αλλά είναι σαφές ότι εκείνο που αναγνωρίζουμε ως διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ακουσα, χθες και σήμερα, αναλυτικά την επιχειρηματολογία μας. Είναι αρκετά κατανοητή. Ωστόσο, εξακολουθώ να έχω μια απορία. Ακριβώς την ίδια δήλωση που έκανε ο κ. Τζεμ προχθές το βράδυ, ακριβώς τα ίδια λόγια ειπώθηκαν λίγο μετά την κρίση στα Ιμια από τον κ. Γιλμάζ. Ειπώθηκαν, κατ` επανάληψη, στο παρελθόν. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι το εξής: Τι σας οδηγεί, από τη στιγμή που δεν έχει επί της ουσίας μεταβληθεί η τουρκική θέση, να χαρακτηρίζετε ως πρόοδο την τελευταία δήλωση του κ. Τζεμ και να εκτιμάτε ότι σήμερα υπάρχει κάτι το θετικό για να μπορέσουμε επιτέλους να συζητήσουμε με την άλλη πλευρά, έστω και ένα ζήτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πριν από λίγο, είχαμε σχολιάσει, και μάλιστα με αυστηρό τρόπο, δηλώσεις αδιαλλαξίας, δηλώσεις επιθετικές της τουρκικής πλευράς, σε βάρος της χώρας μας. Είναι ορατή η διαφορά. Δεν σημαίνει ότι φθάσαμε σε λύση. Αυτό είναι μια δύσκολη υπόθεση. Μιλούμε για μια πορεία που πρέπει να ξεκινήσει διερευνητικά. Από χθες έχω διευκρινίσει ότι πρόκειται για διερευνητικές επαφές. Δεν είπαμε ότι έχουμε φθάσει σε λύση. Γι` αυτό το λόγο χρειάζεται και εθνική ομοψυχία και στάση ευθύνης, αλλά και ιδιαίτερη προσοχή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Δηλώσεις σαν τις σημερινές των στελεχών της Ν.Δ. δεν συμβάλλουν.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Αυτές οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ή στο τραπέζι θα μπουν και άλλα θέματα, ας πούμε χαμηλή πολιτικής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ξεκινά ένας διάλογος και έχεις διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποια θέματα που θέλεις να τα συζητήσεις, δεν είναι κακό να τα συζητάς. Δεν μου αρέσει η λέξη "χαμηλή", γιατί όλα τα θέματα έχουν τη σημασία τους. Αν κάτι για μας έχει μικρότερη σημασία, για κάποιους άλλους μπορεί να έχει πολύ μεγάλη σημασία. Υπάρχουν και θέματα που όλοι αποδεχόμαστε ότι πρέπει να συζητηθούν. Ας μην τα θεωρούμε χαμηλής πολιτικής. Είναι πολύ σημαντικά. Κάθε τι που βοηθά τις σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας, κάθε τι που βοηθά να αποκλιμακωθεί η ένταση, χωρίς βεβαίως να θίγει σε τίποτα τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα καλό.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι ένα από τα θέματα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Σχολή της Χάλκης. Θα μπορούσαν τέτοια θέματα να μπουν σε έναν τέτοιο διάλογο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο Εξωτερικών έχει την ατζέντα του, που προχωρά με ικανοποιητικό τρόπο. Σας είπα στο θέμα του Αιγαίου ποια είναι η θέση μας. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Η συζήτηση αυτών των θεμάτων συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλού κλίματος επικοινωνίας, συνεργασίας και αποκλιμάκωσης της έντασης.

ΚΑΠΠΟΣ: Ορθώς επιμένετε ότι ο διάλογος θα είναι διερευνητικός, ορθώς επιμένετε ότι το μοναδικό θέμα προς διευθέτηση είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Τι νόημα έχουν όλα αυτά, όμως..;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε μόνο για το Αιγαίο.

ΚΑΠΠΟΣ: Ναι. Τι νόημα έχουν όλα αυτά όταν είναι πάγια γραμμή των εκάστοτε Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν, κατ επανάληψη, πει ότι οποιαδήποτε αξίωση έχει η Τουρκία στο Αιγαίο, να προσφύγει στη Χάγη. Δηλαδή, το καταληκτικό σημείο του διαλόγου, το οποίο θέτει και ο κ. Τζεμ, είναι η πιθανότητα της Χάγης. Εχουν προϋπάρξει δηλώσεις των προϊσταμένων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, βάσει των οποίων για οποιαδήποτε αξίωση έχει η Τουρκία ή θεωρεί ότι έχει, ας πάει στη Χάγη. Αυτό είναι το ερωτηματικό μου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, έχω απαντήσει στο ερώτημά σας. Οι προηγούμενες απαντήσεις μου πιστεύω ότι σας καλύπτουν.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν νομίζω ότι με καλύπτουν. Παρουσιάζεται ένας διαφορετικός ορίζοντας από την ελληνική κυβέρνηση, ο οποίος λέει ότι τα πάντα μπορεί να πάνε στη Χάγη. Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι προηγούμενες απαντήσεις μου έχουν καλύψει το ερώτημά σας. Το συνυποσχετικό, αν βεβαίως συνταχθεί, θα αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

ΚΑΠΠΟΣ: Η διαφορά είναι -και σε αυτό επιμένω- ότι έχουν προϋπάρξει δηλώσεις των προϊσταμένων και ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολες οι δηλώσεις που έχουν γίνει, κατά καιρούς, από τους υπουργούς Εξωτερικών της χώρας μας, περιλαμβάνουν αυτά που σας προανέφερα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πριν μερικές ημέρες είχατε σχολιάσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, θα παρουσιάσει πρωτοβουλία για το θέμα του ευρωστρατού. Θέλω να ρωτήσω, αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να μας πείτε γύρω από αυτή την πρωτοβουλία και, εν πάση περιπτώσει, τι ανταπόκριση είχε αυτή η πρόταση, την οποία υποθέτω έκανε ο κ. Παπανδρέου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συζήτηση για το θέμα έχει ανοίξει. Υπήρξαν οι πρώτες επαφές, τόσο με τον κ. Σολάνα, όσο και με τον κ. Πικέ. Είναι λογικό ότι η επίλυση ενός τόσο σοβαρού θέματος δεν προκύπτει πάντα από την πρώτη συζήτηση, η οποία πολλές φορές έχει διερευνητικό χαρακτήρα. Σημαντικό είναι ότι η ισπανική Προεδρία κατανόησε ότι πρέπει να συμβάλει και αυτή στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Αρα, είναι λογικό ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες διαβουλεύσεις, ώστε να επιτευχθεί λύση στο θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία έχει θέσει ως «αιτία πολέμου» το ενδεχόμενο να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως δικαιούται από το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία έχει άρει το @casus belli@ και αν όχι, πώς πάτε σε διάλογο; Γιατί υπήρχε μια προϋπόθεση από τους υπουργούς Εξωτερικών ότι θα πρέπει η Τουρκία να αποσύρει το @casus belli@ για να προχωρήσει οποιαδήποτε προσέγγιση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλώντας θεωρητικά -γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε αυτά τα πολύ λεπτά θέματα ποια θα είναι η τελική κατάληξη- φαντάζομαι ότι όλοι κατανοείτε ότι αν λυνόταν το θέμα της υφαλοκρηπίδας με το συγκεκριμένο τρόπο, θα είχαμε μια πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Πιστεύω ότι αυτό το κατανοείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρώτησα αν η Τουρκία έχει άρει το @casus belli@.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καταλαβαίνετε πολύ καλά τι είπα.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να σημειώσω σχετικά με το θέμα των αγροτών: Οπως τόνισα και χθες η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει θετικά τα προβλήματα των αγροτών. Ομως, και πάλι χθες εμφανίστηκε η διγλωσσία της Ν.Δ. Την ίδια ώρα που από χείλη στελεχών της Ν.Δ. αποκλειόταν το «κόψιμο» της Ελλάδας στα δύο, άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κ. Χατζηγάκη- υιοθετούσαν τις πιο ακραίες λύσεις. Θέλω να επαναλάβω ότι, επιτέλους, το κόμμα της Ν.Δ. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ποιά είναι τελικά η άποψή του; Οτι πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στα δυο ή όχι, όπως είπαν άλλοι χθες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σουφλιάς; Εδώ, έχουμε μια διγλωσσία. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι είναι πάγια τακτική της Ν.Δ. Κάποτε -και ελπίζω να το κάνει σήμερα- θα πρέπει να λάβει υπεύθυνη θέση. Επίσης, δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να συμφωνήσει, έστω και αν ορισμένοι το αντιλαμβάνονται ως επικοινωνιακό τρικ, να εμφανίζονται φωτιές, είτε σε μέσα που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή του αγρότη, όπως τα τρακτέρ, είτε στην ίδια την παραγωγή, όπως το βαμβάκι. Πρόθεσή μας -και πιστεύω θέληση όλων των Ελλήνων- είναι να προστατεύσουμε τους αγρότες και την περιουσία τους. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε προστατεύουμε και τους αγρότες και την περιουσία τους. Αυτό έχει γίνει ειδικά με το θέμα του βαμβακιού. Επισημαίνω -δεν ξέρω εάν κάποιοι ενδιαφέρονται για τη φωτιά- ότι εμείς ενδιαφερόμαστε για την προστασία και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των αγροτών. Θα μείνουμε σταθεροί σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση θέλει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει Ελληνας που να μην κατανοεί ότι πρέπει ούτε η Ελλάδα να κόβεται στη μέση, ούτε να παρεμποδίζεται η ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή. Θέλω, όμως, να σας πω ότι υπάρχουν απόψεις που -όπως φαίνεται- στο βωμό κάποιου μικροκομματικού οφέλους δεν διστάζουν σε τίποτα. Δεν θέλω να ταυτίσω ολόκληρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτές τις απόψεις. Περιμένουμε να απαντήσει η Ν.Δ. και να μας πει τις θέσεις της. Είναι με την άποψη: Να μην κοπεί η Ελλάδα στα δύο ή συμφωνεί με εκείνους, οι οποίοι πιθανόν για λόγους ψηφοθηρικούς ή μικροκομματικούς, υιοθετούν τις πιο ακραίες θέσεις; Είναι ώρα, όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν στα προβλήματα των αγροτών με ευθύνη, σεβασμό και συνέπεια. Εμείς το κάναμε, το κάνουμε και θα το κάνουμε. Καλό θα είναι, όμως, κάποιοι να καταλάβουν ότι αυτά τα σοβαρά θέματα δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να κοπεί η Ελλάδα στα δύο, τότε γιατί δεν λύνετε τα προβλήματα των αγροτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβαζα με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στις αγροτικές κινητοποιήσεις και εμφανίζονται στην τηλεόραση. Πρέπει να σας πω ότι τα αιτήματα που διατυπώνουν και κατά τη γνώμη τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα, είτε είναι ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα -γι αυτό είπα χθες ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για το μέλλον- είτε προϋποθέτουν την αποχώρησή μας από την Ε.Ε. ή έστω σε πρώτη φάση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον ίδιο τον Ελληνα αγρότη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί δεν λύνει τα προβλήματα των αγροτών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα ωραίο σύνθημα να ακούγεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πράξη. Σε κάποιους πιθανόν να αρέσουν οι φωτιές στο τρακτέρ, που είναι το μέσο του Ελληνα αγρότη ή στο βαμβάκι που είναι η παραγωγή του. Στην κυβέρνηση αρέσει η προστασία του βαμβακιού. Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει καλό εισόδημα ο Ελληνας αγρότης για να μπορεί να αγοράζει και να χρησιμοποιεί τα καλύτερα τρακτέρ. Αυτές είναι οι διαφορές των δύο αντιλήψεων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μήπως το επικοινωνιακό μάρκετινγκ της κυβέρνησης, τόσα χρόνια, απέναντι στους αγρότες δεν είναι το κατάλληλο και πρέπει να αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς και να βρεθούν λύσεις; Γιατί είστε πολλά χρόνια στην εξουσία και δυστυχώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαστε από μόνοι μας πολλά χρόνια στην εξουσία. Κάποιος μας εκλέγει. Θα ήθελα να το τονίζω κάθε φορά, διότι κάποιοι το θεωρούν φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Κάποιοι φαντάζομαι ότι θα ονειρεύονται διαφορετικά. Πάντα στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό. Με αυτόν προχωρούμε και μόνο. Από κει και πέρα, το θέμα των αγροτών δεν είναι επικοινωνιακό. Η προσφορά μας δεν είναι επικοινωνιακή, είναι ουσιαστική. Θα πρέπει να πω ότι διαφωνώ με ορισμένες διαπιστώσεις στελεχών της Ν.Δ., ότι μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Γεωργίας, δείχνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις -και θέλω να το τονίσω αυτό- με τα μέτρα που παίρνουμε και την προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε, έχει αυξηθεί σημαντικά το αγροτικό εισόδημα. Βεβαίως, πρέπει να συνεχίσουμε. Αλλά, πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί με προγραμματισμό για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 January 2002 - 16:05:36 UTC