Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτή την εβδομάδα.

Συνεδριάζει, αυτή τη στιγμή, η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αντικείμενο τα συμπεράσματα για την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας και σε σχέση με την επίσκεψη του κ. Οσβαλντ και του κλιμακίου της ΔΟΕ, αλλά και για τη γενικότερη πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας. Στις 9 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής, όπου και θα μιλήσει.

Την Τρίτη, στις 09.45, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη. Στις 11, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, θα επισκεφθεί το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο, όπως γνωρίζετε, κατασκευάζεται με την ευθύνη της θυγατρικής εταιρίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο, όχι μόνο θα χρησιμοποιηθεί για την ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά θα είναι ένα έργο ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας για το Λεκανοπέδιο, διότι στη συνέχεια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα γίνουν εκεί περίπου 2.300 πρότυπες εργατικές κατοικίες. Μετά την επίσκεψή του στο χώρο του Ολυμπιακού Χωριού και το Εργοτάξιο, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Την Τετάρτη, στη βελγική πρωτεύουσα, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Πρόντι και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και συζήτηση με το λεγόμενο "Κολέγιο των Επιτρόπων", δηλαδή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει και με τον Επίτροπο για την αγροτική παραγωγή κ. Φίσλερ. Μετά από τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Σημίτης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη, θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο στο Μπρίζ, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της συνοχής. Η επιστροφή θα γίνει το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Την Παρασκευή, όπως γνωρίζετε, υπάρχει η εκκρεμότητα των ερωτήσεων στη Βουλή. Δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι ερωτήσεις. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και την Επιτροπή για το Ευρώ. Θα γίνει ο απολογισμός του πρώτου μήνα εισαγωγής του Ευρώ στην Ελλάδα. Πιθανότατα η συνάντηση να γίνει στο Ζάππειο. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει δήλωση του Πρωθυπουργού. Στις 14.00, θα έχει προγραμματική συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Τύπου & ΜΜΕ, στην οποία θα συζητηθεί το νομοθετικό έργο του Υπουργείου.

Την ερχόμενη Δευτέρα (4/02), στις 11.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση για την προετοιμασία της επίσκεψής του στη Ρουμανία. Στις 12.30, θα συναντηθεί με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη και θα συζητήσουν την προετοιμασία της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 19.00.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γνωρίζετε ότι σήμερα αρχίζει ο πέμπτος κύκλος των πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλιών στη Λευκωσία, μεταξύ του κ. Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς. Η Λευκωσία αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται τόσο για το διάλογο, όσο για τις νέες εξελίξεις που έχουν υπάρξει και τις νέες αμερικανικές πιέσεις τις οποίες θα έχετε υπόψη σας, πρώτα με το γραφείο που δημιούργησαν στα κατεχόμενα και μετά με τις νέες πιέσεις να αποσύρει η κυπριακή κυβέρνηση τα νέα ρωσικά οπλικά συστήματα που έχει πάρει τελευταία -μιλάμε για κάποια αεροπλάνα- και μάλιστα λέει ο κ. Μπάτλερ που μετέφερε αυτή την αμερικανική θέση, να μεταφερθούν σε ελληνικό έδαφος. Οδηγούμαστε σε ένα καινούργιο λάθος, όπως είχε γίνει με τους S-300; Η μεν κυπριακή κυβέρνηση, σήμερα το πρωί, με δηλώσεις του κ. Κληρίδη, είπε ότι είναι αμετακίνητη από τις θέσεις της, αλλά θα ήθελα να μάθω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη, ο οποίος μάλιστα διαβεβαίωσε και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Χριστόφια, ότι δεν τίθεται θέμα πιέσεων εκ μέρους των Αμερικανών για να αποδεχθεί η κυπριακή κυβέρνηση την απομάκρυνση από την Κύπρο ή την αχρησία οποιουδήποτε οπλικού συστήματος. Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει απόλυτα αυτή την παρέμβαση, αυτές τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Θα ήθελα δύο σχόλια, σχετικά με τις αποκαλύψεις του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου χθες. Πρώτον, πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του πρώην αστυνομικού διευθυντή Αχαίας, ο οποίος έκανε λόγο για παρεμβάσεις στο έργο του, που τον οδήγησαν και στην αποστράτευση από το Σώμα. Και δεύτερον, ένα σχόλιο για το γεγονός ότι εμφανίζονται πρώην και νυν βουλευτές να έχουν αγοράσει σπίτια σε πολυκατοικία του εν λόγω επιχειρηματία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πάγια τακτική μου να μη σχολιάζω ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με την πορεία του κυβερνητικού έργου. Επειδή, όμως, έχει τεθεί στη συνείδηση όλων ένα ζήτημα, θέλω να σημειώσω ότι, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, τη μεθεπόμενη Τετάρτη (6/02), στις 11 η ώρα, θα πραγματοποιηθεί, παρουσία αρκετών υπουργών, ειδική σύσκεψη για τα ζητήματα της αντιμετώπισης των παράνομων παιγνίων, οποιασδήποτε μορφής, στην Ελλάδα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει συνολικότερο πρόβλημα και χρειάζονται πρωτοβουλίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα, είναι λογικό η κυβέρνηση να παρεμβαίνει. Κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για θέμα που απασχολεί τους Ελληνες, η κυβέρνηση πρέπει να εκδηλώνει την παρέμβασή της. Με αυτή την έννοια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία και θα εξετάσει όλα τα σχετικά ζητήματα, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε θεσμικό πάντα επίπεδο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, ο κ. Χρυσανθακόπουλος, εκτός από το θέμα της ιστορίας με τα τυχερά παιχνίδια, είχε προχωρήσει και σε κάποιες αποκαλύψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες αφορούσαν άλλες δραστηριότητες, όπως την ιστορία με το ΑΣΕΠ. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην αρχική τοποθέτησή μου.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα των αγροτών θέλω να επανέλθω σε ορισμένα σημεία, τα οποία είπα και στην τοποθέτησή μου την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ήταν τι θα γίνει γύρω από το αν τα τρακτέρ κλείσουν ή όχι τους δρόμους. Πριν πάμε εκεί, θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα ουσίας. Εχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι η κυβέρνηση σέβεται ιδιαίτερα τα προβλήματα, τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Προσπαθήσαμε -και προσπαθήσαμε με ιδιαίτερη ένταση- παρεμβαίνοντας και στην Ε.Ε., αλλά και εξαντλώντας τα περιθώριά μας σε εθνικό επίπεδο, να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών έχουμε εξασφαλίσει ιδιαίτερα θετικές τιμές για το βαμβάκι. Γνωρίζετε ότι διαμορφώνεται μια γενικά καλή εικόνα, ότι προχωρά η συλλογή του βαμβακιού και ότι ελπίζουμε και εκτιμούμε, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ότι η τιμή του βαμβακιού ανά κιλό θα υπερβεί τις 300 δραχμές. Θα έχουμε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα για τον Ελληνα αγρότη. Και αυτό δεν προέκυψε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα προσπαθειών, δουλειάς που έγινε και παρεμβάσεων και του ίδιου του Πρωθυπουργού, αλλά και του αρμόδιου υπουργού Γεωργίας σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση σέβεται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Αγωνίζεται για να τα αντιμετωπίσει θετικά. Εχει πετύχει σημαντικά θετικές τιμές, ιδιαίτερα για το βαμβάκι. Θα υπερβεί τις 300 δραχμές το κιλό, όταν γίνουν οι τελικές επιστροφές από την Ε.Ε. Βεβαίως, το ίδιο έχουμε κάνει και σε σχέση με τις αποζημιώσεις για τις περιοχές ή για τον τομέα της παραγωγής που επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα. Εχουμε κινηθεί με ιδιαίτερη ταχύτητα και βεβαίως έχουμε θέσει και το σχετικό ζήτημα στην Ε.Ε., στον αρμόδιο Επίτροπο για την αγροτική παραγωγή, τον κ. Φίσλερ. Πρόσφατα, ο υπουργός Γεωργίας έκανε και τις σχετικές παρεμβάσεις στη Commission. Αρα, μπορούμε να πούμε απολογιστικά ότι η κυβέρνηση έδωσε λύση στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα για το βαμβάκι. Πολλά από τα αιτήματα έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε. και την κοινή αγροτική παραγωγή. Το χειρότερο που θα είχαμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, θα ήταν να εγείρουμε ζητήματα -κάτι που εξάλλου δεν γίνεται και εκ των πραγμάτων, αλλά το λέω και πολιτικά- για κατάργηση του Κανονισμού της Κοινότητας ή για εγκατάλειψη αυτής της πορείας μέσα στην κοινή αγροτική παραγωγή, που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον Ελληνα αγρότη. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιά είναι εκείνα τα ζητήματα που υπάρχουν. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον Ελληνα αγρότη ότι όχι μόνο έχουμε προσπαθήσει και έχουμε βρει λύσεις στα αιτήματά του, αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι καλύτερο που να περιμένει ο Ελληνας αγρότης αυτή τη στιγμή, παρά μόνο να συζητήσουμε και να δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε μια ανταγωνιστική παραγωγή, ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει, λοιπόν, αυτό να το λάβουν υπόψη οι Ελληνες αγρότες και ιδιαίτερα αυτοί που προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα σταθούν ιδιαίτερα ώριμα και υπεύθυνα και ότι παρά την κινητοποίησή τους, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Δεν είναι δυνατό να πληρώσει ο απλός Ελληνας πολίτης. Δεν είναι δυνατό η οποιαδήποτε κινητοποίηση να αποβεί σε βάρος.

Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω κάτι προς τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να πάρουν όλοι σαφή θέση. Το κάθε κόμμα έχει τις απόψεις του και νομιμοποιείται να τις έχει. Αλλά, πρέπει να πάρουν μια σαφή θέση. Συμφωνούμε, ναι ή όχι να κλείσουν οι δρόμοι; Ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν. Ποια είναι η συγκεκριμένη άποψή τους; Θα μας την πουν; Θα μας την πουν με ενιαίο τρόπο; Θα υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε δηλώσεις που κάνουν ορισμένα κόμματα και στην πρακτική των στελεχών τους στους νομούς ή προβεβλημένων στελεχών τους σε κάθε περιοχή; Εδώ χρειάζεται μια καθαρή εξήγηση, μια καθαρή στάση. Από τη δική μας πλευρά έχουμε πάρει καθαρές θέσεις σε όλα. Περιμένουμε και από τα άλλα κόμματα να σταθούν με ευθύνη και απέναντι στους αγρότες και στον υπόλοιπο ελληνικό λαό.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι σε σχέση με μια σημερινή δήλωση του κ. Μπασιάκου. Ο κ. Μπασιάκος μας λέει ότι για να φθάσουν οι βαμβακοπαραγωγοί τις 300 δραχμές το κιλό -έρχεται λοιπόν για πρώτη φορά η Ν.Δ. να παραδεχθεί εμμέσως, πλην σαφώς, ότι θα πετύχουμε, το στόχο των 300 δραχμών ανά κιλό και θα τον ξεπεράσουμε- θα πρέπει να «πετάξουν» (τα εισαγωγικά δικά μου) 200.000 τόνους, δηλαδή το 15% της παραγωγής τους. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Διότι από τη μέχρι στιγμής καταγραφή της συλλογής της παραγωγής, προκύπτει ότι είμαστε αυτή τη στιγμή στο 1.032.000 τόνους, ενώ όπως γνωρίζετε το όριο για την Ε.Ε. είναι 1.146.000 τόνοι. Τι θέλει ο κ. Μπασιάκος; Να περιλάβουμε σχετικές καταγραφές, ποσότητες παραγωγής είτε ανύπαρκτες, είτε που προέκυψαν από κάθε μορφής πλαστογραφίες και κομπίνες; Γνωρίζετε την αποκάλυψη που έγινε πριν από λίγο καιρό για την υπόθεση της μαρμαρόσκονης. Γνωρίζετε ότι και οι ίδιοι οι αγρότες -και είναι προς τιμή τους- οι συνδικαλιστές και ο κ. Παττάκης και ο κ. Μπούτας και άλλοι, έχουν πάρει θέση γι αυτές τις πράξεις και έχουν πει ότι θα είναι οι πρώτοι που θα πάνε στον εισαγγελέα. Τί ζητά ο κ. Μπασιάκος; Να δεχθούμε κάτι τέτοιο; Να παρανομήσουμε και να αποβεί στην ουσία όλη αυτή η ιστορία σε βάρος του Ελληνα αγρότη; Αυτά τα ερωτήματα θέτουμε και φυσικά περιμένουμε απαντήσεις. Μακρηγόρησα λίγο, αλλά είναι πολύ σημαντικό θέμα και ήθελα να κάνω μια πιο συγκροτημένη τοποθέτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει συζήτηση για τη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας; Τόσα χρόνια γιατί δεν το έχετε κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιος σας είπε ότι δεν το έχουμε κάνει; Θα έχετε προσέξει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι στους οποίους έχουν γίνει γιγαντιαία βήματα, άλματα, τα τελευταία χρόνια. Θέλω να σας θυμίσω ότι οι επιδοτήσεις δεν υπάρχουν πια, σε πολλούς τομείς της παραγωγής. Και θέλω, επίσης, να σας θυμίσω ότι από τους τομείς αυτούς δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες. Γιατί; Γιατί πετύχαμε τη δική μας ανταγωνιστικότητα, γιατί δημιουργήσαμε τη δική μας ανταγωνιστικότητα. Γιατί βρήκαμε τη δική μας θέση στην Ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τον Ελληνα αγρότη για να το πετύχουμε αυτό σε όλους τους τομείς. Δεν μπορούμε να περιμένουμε επ άπειρον τις επιδοτήσεις. Αύριο η Ε.Ε. θα κάνει τη διεύρυνσή της, θα δημιουργηθούν και νέες αγορές, θα μπουν και νέες χώρες. Θα υπάρχει μια νέα κοινή αγροτική ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν κατανοούμε ότι καλύτερη απάντηση για τη θέση της Ελλάδας και της αγροτικής της παραγωγής σε αυτήν δεν είναι να παρακαλούμε και να πιέζουμε μια ζωή για τις επιδοτήσεις, αλλά να κατακτήσουμε τη δική μας θέση, τη δική μας ανταγωνιστικότητα, να οικοδομήσουμε τα δικά μας νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα;

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή κι εσείς θυμίσατε την τοποθέτηση της Παρασκευής, θέλω να πω ότι την Παρασκευή όταν ρωτηθήκαμε για τη θεωρία των κομματικών δακτύλων, αν θυμάστε καλά, για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, είπατε ότι δεν δέχεστε αυτή τη θεωρία και αυτό που προέχει είναι να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών. Ο υπουργός Γεωργίας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε σαφώς και καθαρά ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες. Τί από τα δύο ισχύει τελικά και ποια είναι η γραμμή της κυβέρνησης, γιατί υπάρχει μια σύγχυση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα και τοποθετούμαι σαφώς. Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να αντιπαρατίθεται με τις κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση είναι για να λύνει τα προβλήματα. Και λύνει τα προβλήματα. Εξασφαλίζει πάνω από τις 300 δραχμές, ανά κιλό, το βαμβάκι. Και κοιτώντας τους αγρότες στα μάτια τους λέμε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Θα ήταν καταστροφική μια εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής μας πολιτικής στον αγροτικό τομέα για τους ίδιους τους αγρότες. Εκείνο, όμως, που τους είπαμε είναι ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Δεν πρέπει να πληρώσει ο απλός πολίτης. Βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν και συμφέροντα των πολιτικών κομμάτων. Γι αυτό απευθυνθήκαμε πριν από λίγο και κάναμε το σχετικό ερώτημα προς τα πολιτικά κόμματα ζητώντας τους να πάρουν θέση. Αυτό είπε και ο κ. Δρυς, αυτό λέμε όλοι. Οτι τα πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να κρύβονται. Ακουσα δηλώσεις το Σάββατο στον Τύπο; «να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών». Ωραία! Πώς: Με ποιά πολιτική; Τί θα γίνει με την Ε.Ε.: Μπορεί να είμαστε ένα κόμμα, για παράδειγμα -και ομιλώ για τη Ν.Δ.- το οποίο στα λόγια αποδέχεται την πορεία της χώρας στην Ε.Ε., και μετά οι βουλευτές του, όταν πηγαίνουν στις αγροτικές περιοχές να ζητούν να καταστρατηγηθούν οι Κανονισμοί της Ε.Ε; Αυτό είναι υπεύθυνη πολιτική; Κατά τη γνώμη μου όχι. Και έγινε από κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι αυτό ομιλούμε για τακτικές των κομμάτων, που πρέπει να πάρουν υπεύθυνη θέση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιές είναι οι εντολές που έχουν πάρει οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στα Τέμπη και στην ευρύτερη περιοχή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντοτε όταν υπάρχει κάπου μια αστυνομική δύναμη κινείται με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους μας. Αυτό είναι κανόνας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι κάνετε το παν για τους αγρότες. Γιατί δέχθηκε η κυβέρνηση τη μείωση των τιμών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και του βαμβακιού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προσπαθώ για αρκετή ώρα, να σας τονίσω ότι θα φθάσουμε σε μια τιμή του βαμβακιού, η οποία θα είναι από τις ανώτερες των τελευταίων ετών. Ποια κατώτερη τιμή αποδέχθηκε η κυβέρνηση; Δεν υπάρχει καμιά κατώτερη τιμή. Η τιμή του βαμβακιού -ως γνωρίζετε- διαμορφώνεται ως συνάρτηση των επιδοτήσεων και της τιμής της αγοράς. Εάν τηρήσουμε -και γι αυτό είναι η αγωνία μας να μη δεχθούμε απάτες- το όριο το οποίο συμφωνήσαμε με την Ε.Ε., το 1.146.000 τόνοι που είναι το καλύτερο δυνατό όριο μέσα στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής παραγωγής, που μπορούσαμε «να πιάσουμε» για φέτος, τότε είναι σίγουρο ότι ο αγρότης θα απολαύσει τιμές του βαμβακιού μεγαλύτερες από τις 300 δραχμές, ανά κιλό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεγαλύτερες από τις περυσινές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πέρσι «πιάσαμε» περίπου τις 311 δραχμές. Εχουμε την εκτίμηση ότι φέτος η τιμή μπορεί να κυμανθεί πάνω από τις 300 δραχμές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο παραπάνω; Εντάξει, λέτε παραπάνω. Παραπάνω είναι μέχρι 399 δραχμές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό διαμορφώνεται, όπως γνωρίζετε, με βάση τις τιμές τιμών της αγοράς και τον ανταγωνισμό που υπάρχει. Γι αυτό ο υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι «πριν τις επιστροφές της Ε.Ε. από 271 μέχρι 285 δραχμές». Διότι όλες οι ποιότητες του βαμβακιού δεν είναι ίδιες. Υπάρχει και κατώτερη και καλύτερη ποιότητα. Λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά. Δεν υπάρχουν διοικητικά καθορισμένες τιμές. Είναι, λοιπόν, πιθανό με τις 271, συν τις επιστροφές, να περάσουμε τις 300 δραχμές και είναι δυνατό για μια καλύτερη ποιότητα που θα αρχίζει από τις 285, συν την επιστροφή της Ε.Ε., να φθάσουμε πολύ παραπάνω. Εξαρτάται, κατά περίπτωση, από την ποιότητα του βαμβακιού. Αυτό που θέλω να σας θυμίσω, είναι ότι και πρόπερσι και όλα τα προηγούμενα χρόνια, πολλές φορές η τιμή του βαμβακιού κυμαινόταν στις 260-265 δραχμές, μετά τις επιστροφές. Φέτος ελπίζουμε να πετύχουμε καλύτερη τιμή, τουλάχιστον κατά 35 δραχμές. Αυτό είναι τεράστια πρόοδος και έχει να κάνει με τη δουλειά που έκαναν το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε, να μας πουν τα κόμματα τι εννοούν και τι πρόκειται να κάνουν. Τα κόμματα βγήκαν χθες, από ό,τι είδα, και είπαν "στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών". Τι άλλο θέλετε να σας πουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εθεσα συγκεκριμένα ερωτήματα, σε σχέση με κάποιες αντιλήψεις που πιστεύω ότι δεν απηχούν τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων. Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί θα ακολουθήσουν μια υπεύθυνη στάση. Αλλά, ακούστηκαν και κάποιες ακραίες αντιλήψεις για καταλήψεις εθνικών οδών. Ζητούμε από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν μια σαφή θέση γι` αυτό. Επίσης, ζητούμε να μας πουν, όταν λένε "λύστε τα προβλήματα", τι ακριβώς εννοούν. Γιατί, άκουσα το πρωί τον κ. Παττάκη και τον κ. Μπούτα να λένε ότι πρέπει να φύγουμε από την Ε.Ε. και πρέπει να εγκαταλείψουμε τον κανονισμό. Το πιστεύει η Ν.Δ. αυτό; Γιατί δεν παίρνει θέση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπούτας στη Ν.Δ. ανήκει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ζητώ να πάρει θέση η Ν.Δ. για αυτά τα θέματα. Ομως, ο κ. Νασίκας ανήκει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αν τα πράγματα είναι όπως τα θέσατε, ότι έχετε πάρει καλύτερη τιμή για το βαμβάκι από προηγούμενες χρονιές, εύλογα διερωτώμαι, γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση των αγροτών. Είναι παράλογη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καθένας κάνει τους υπολογισμούς του και έχει τις θέσεις του. Μεταξύ των αγροτών υπάρχουν κάποιοι -το λένε, δεν το κρύβουν- που λένε ότι, κατά τη γνώμη τους, τα προβλήματα θα λυθούν αν φύγουμε από την Ε.Ε. και εγκαταλείψουμε τον κανονισμό και την κοινή αγροτική παραγωγή. Οι απόψεις αυτές είναι καταστροφικές για τους ίδιους τους αγρότες.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον κ. Φίσλερ. Κάτι τέτοιο δεν ήταν προγραμματισμένο την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα γίνεται και λόγω των κινητοποιήσεων; Μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο, κάτι καινούργιο, πέραν των όσων είπατε ότι έχει κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά καθορίστηκε τώρα. Δεν έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις, αλλά με τα προβλήματα. Ο Πρωθυπουργός, με την προσωπική παρουσία και τις παρεμβάσεις του, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Θέλω να σας θυμίσω ότι επανειλημμένα έκανε παρεμβάσεις σε κρίσιμες στιγμές, ειδικά για το θέμα των καπνών, αλλά και του βαμβακιού και είχε και σχετικές επαφές με τον κ. Φίσλερ. Επίσης, πρόσφατα, προήδρευσε ο ίδιος της Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής για την ύπαιθρο. Το Σάββατο, επίσης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στον Αλμυρό του Βόλου, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί αναλυτικά -στη διάρκεια της συνεργασίας του με φορείς και των αγροτών- και στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τις προοπτικές που χαράζει η κυβέρνηση. Μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα των αγροτών. Σκύβουμε με προσοχή και σεβασμό σε αυτά και δίνουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα που έχουν σήμερα "ΤΑ ΝΕΑ", σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία μέχρι σήμερα της λιβεριανής εταιρίας MAYO, η οποία φαίνεται να χρηματοδοτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός με τον κ. Πρόντι, στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον κ. Πρόντι, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σύνολο των θεμάτων που υπάρχουν, άρα και το θέμα της ένταξης της Κύπρου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Διαβάσαμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα έχει αλλεπάλληλες επαφές με τον κ. Τζεμ το επόμενο διάστημα. Το επιβεβαιώνετε αυτό και τι αφορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξε μία τοποθέτηση του κ. Τζεμ. Οπωσδήποτε η τοποθέτηση αυτή είναι σε ένα διαφορετικό κλίμα από τις μέχρι τώρα τουρκικές τοποθετήσεις που έδειξαν μια αδιαλλαξία. Υπάρχει μία πρόοδος. Η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Και πράγματι, αν η Τουρκία αποδεχθεί να συνταχθεί συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη. Αυτό, όμως, δεν είμαστε σε θέση να το εκτιμήσουμε πλήρως αυτή τη στιγμή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων που έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τις οποίες ανέλυσε και πρόσφατα στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, θα είναι να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, σε επίπεδο διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να δούμε εάν υπάρχουν τα περιθώρια, ώστε να προχωρήσουμε ιδιαίτερα στον τομέα αυτό. Βεβαίως, η οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θέλω να τονίσω ότι ανάλογες διερευνητικές επαφές και συζητήσεις μπορεί να χρειαστεί να έχει και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο διάφορων διεθνών συναντήσεων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ομως, κ. Υπουργέ, εάν μου επιτρέπετε, η Τουρκία φαίνεται να προσανατολίζεται στο άνοιγμα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου που εκείνο θα είναι ένα πολύ επικίνδυνο θέμα. Διότι, πολύ σωστά λέτε ότι το μοναδικό θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν πολλά προβλήματα για να συζητηθούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα εδαφικές διαφορές. Η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζουμε στο Αιγαίο είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Θα ήταν, πράγματι, ευχής έργο -και σε αυτό πρέπει να κινηθούμε με ιδιαίτερη προσοχή- εάν υπογραφόταν το συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη για να τελειώνει και αυτή η υπόθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα θέματα για να συζητηθούν, κατά τη διάρκεια διερευνητικών ή άλλων επαφών. Τα θέματα αυτά έχουν να κάνουν με μια σειρά ζητήματα καλής γειτονίας, καλών σχέσεων, επαφών κ.ο.κ. Θέλω να θυμίσω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν υπογραφεί πολλές συμφωνίες που βοηθούν την καλή γειτονία και τη συνεργασία με την Τουρκία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 January 2002 - 15:05:10 UTC