Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα έχει διαδοχικά συναντήσεις με τον κ. Πρόντι, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον αρμόδιο για τη Γεωργία Κοινοτικό Επίτροπο κ. Φίσλερ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τον παράνομο τζόγο με τις διαπλοκές ή -τέλος πάντων- με τις σχέσεις του με ευρύτερα ζητήματα. Αποκαλύψεις που έχουν προκαλέσει ακόμη και την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα. Θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομου τζόγου. Γνωρίζετε ότι έγιναν, χθες, σχετικές αναφορές από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Γνωρίζετε, επίσης, ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έχει προσδιοριστεί για την επόμενη εβδομάδα συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την Προεδρία του. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να τηρείται η νομιμότητα. Βεβαίως, όπως ακούσατε και χθες από τον υπουργό Οικονομικών, θα φθάσουμε και σε λύσεις, ακόμη και απαγορεύσεων, εάν χρειαστεί.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, εάν μου επιτρέπετε, μετά τις επιδρομές -ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση- του ΣΔΟΕ στα καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα, έχει προκύψει και ένα δεύτερο πρόβλημα αντίδρασης εργαζόμενων σε αυτά τα καταστήματα, που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι εργάζονται νόμιμα και ότι με τον τρόπο αυτό χάνουν τη δουλειά τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι λογικό να προκαλούνται κάποια προβλήματα. Σε όσα καταστήματα, όμως, ακολουθούνται νόμιμες διαδικασίες, όπου υπάρχει εφαρμογή της νομιμότητας και των κανονισμών, κανείς δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Δεν είναι, όμως, σωστό, κάποιος να εργάζεται και να συγκαλύπτει με την παρουσία του παράνομες διαδικασίες. Πάνω από όλα είναι το κοινωνικό σύνολο. Πάνω από όλα είναι οι πολίτες. Πάνω από όλα είναι οι νέοι μας. Είναι, λοιπόν, λογικό, μία κυβέρνηση να ενδιαφέρεται πρώτα από όλα για την κοινωνία, να προστατεύει την κοινωνία και να θέτει διαδικασίες, κανόνες και ελέγχους που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μελετά η κυβέρνηση την επαναφορά των αρμοδιοτήτων στην αστυνομία, γιατί όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι η αστυνομία είχε καλύτερο ρόλο, μεγαλύτερη δύναμη δηλαδή από το ΣΔΟΕ, να μπορεί να ελέγχει την παράνομη δραστηριότητα των "κουλοχέρηδων" στην Ελλάδα. Εάν δεν γίνει το προηγούμενο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αποφασίσει να ενισχύσει με περισσότερη δύναμη (να προσλάβει καινούργιους υπαλλήλους) το ΣΔΟΕ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα να αφήσουμε τα συγκεκριμένα μέτρα για τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν και άλλοι αρμόδιοι, την επόμενη Τετάρτη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα ο κ. Λαλιώτης καταθέτει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μήπως θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής συνεκλήθη μετά από επιστολή του κ. Λαλιώτη προς τον πρόεδρό της Γιάννη Ανθόπουλο -την ίδια επιστολή είχε στείλει και παλαιότερα στον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Βαγγέλη Μαλέσιο- προκειμένου να συζητηθούν δύο θέματα:

Το πρώτο έχει να κάνει με τις συμβάσεις του Αεροδρομίου των Σπάτων. Οπως γνωρίζετε, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπήρξε μεταβολή των αρχικών όρων της σύμβασης, με σκοπό την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, το οποίο κέρδισε πολλά δις δραχμές από τις κινήσεις που έκανε ο κ. Λαλιώτης, ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Και το δεύτερο, να ενημερώσει για την γνωστή υπόθεση της λιβεριανής εταιρείας ΜΑΥΟ, που συνδέεται -όπως γνωρίζετε- με τις αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης του κόμματος της Ν.Δ. Και για τα δύο αυτά θέματα θα ενημερωθείτε σήμερα από τον Κώστα Λαλιώτη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Φίσλερ, ποιά είναι η σκοπιμότητα αυτής της συνάντησης και ποιά θέματα θα θέσουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συζητηθούν γενικότερα ζητήματα που αφορούν την πορεία μας, την πορεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός είχε παρέμβει στον κ. Φίσλερ όταν διαμορφώνονταν η συμφωνία του βαμβακιού που θα καθόριζε τις ποσότητες βαμβακιού για την Ελλάδα, το 2002. Είναι λογικό να θέλει να συζητήσει μαζί του για κάποιες από τις μελλοντικές κινήσεις, σε σχέση με τους Κανονισμούς για το βαμβάκι και άλλα αγροτικά προϊόντα. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι έχουν κατατεθεί αιτήματα από την Ελλάδα σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων, τα οποία θα συζητηθούν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, είχαμε εκ νέου μαζικές παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Διερωτώμαι, πώς μπορεί ένα διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας, σε όποιο επίπεδο κι αν βρεθεί, να πετύχει όταν η Τουρκία παραβαίνει κάθε κανόνα Διεθνές Δικαίου, με αυτά που κάνει. Είναι δυνατόν να προχωρήσει αυτός ο διάλογος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατόν να προχωρήσει διάλογος με την Τουρκία και υπάρχει μια επίκαιρη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Θεωρούμε ότι ο διάλογος, πράγματι, μπορεί να προχωρήσει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε αρχίσει διάλογο, εδώ και δύο χρόνια, ο οποίος κατέληξε σε ορισμένα ζητήματα. Εχουμε υπογράψει, περίπου 10 συμφωνίες, οι οποίες επικυρώθηκαν από τη Βουλή και συνέβαλαν ώστε να υπάρξουν καλές σχέσεις γειτονίας. Εχουμε, επίσης, ξεκαθαρίσει ότι αυτός ο διάλογος θα γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών. Βεβαίως, η Τουρκία -και αυτό είναι κάτι που πρέπει να τονίζουμε πάντα- ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή πορεία της. Κι εμείς θέλουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, που καθορίζεται και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, εάν σε αυτό το διάλογο παρουσιαστούν οποιαδήποτε προβλήματα ή οποιεσδήποτε διεκδικήσεις από την Τουρκία που θέτουν θέμα εθνικών συμφερόντων, υπάρχει και το ελληνικό, όχι. Τίποτε δεν το αποκλείει. Και εάν χρειαστεί, βεβαίως, θα το πούμε. Υπάρχουν χειρισμοί ιδιαίτερα ευαίσθητοι για τα εθνικά θέματα. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε μας φέρνουν στην καρδιά των εξελίξεων. Δημιουργούν προοπτικές λύσεων στα εθνικά θέματα και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή στο σημερινό Τύπο τα πράγματα, μετά από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, περιπλέκονται, στην Επιτροπή της Βουλής, θα έλεγα ότι φαίνεται λίγο περιπεπλεγμένο το γεγονός εάν πάμε σε διάλογο εφ` όλης της ύλης ή όχι, για το θέμα του Αιγαίου. Αυτό δεν σημαίνει διάλογος εφ` όλης της ύλης, σημαίνει διάλογος για θέματα, που θα τα έλεγα, επουσιώδη, ενώ το θέμα του Αιγαίου είναι τεράστιο. Επομένως, πού οδηγούμε το θέμα του Αιγαίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μόνο εδαφικό θέμα, το οποίο παραμένει για μας ανοικτό, είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αυτό είναι σαφές. Από κει και πέρα, εάν η τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια των πρωτοβουλιών διαλόγου, που θα υπάρξουν -όπως γνωρίζετε θα προηγηθούν οι διερευνητικές επιτροπές- θέσει θέματα τα οποία εκτιμούμε ότι αντιστρατεύονται τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντά μας, είναι σαφές ότι θα υπάρξει το ελληνικό, όχι. Ομως, δεν πρέπει να ξεκινούμε κατ` αυτό τον τρόπο. Πρέπει να ξεκινούμε με πίστη στις θετικές συνθήκες και τη θετική εικόνα που έχει δημιουργήσει η χώρα μας στη διεθνή κοινότητα. Να οδηγήσουμε σε εθνικές λύσεις τα εθνικά μας θέματα. Για παράδειγμα, όσον αφορά το θέμα της υφαλοκρηπίδας μπορούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το διάλογο, ώστε να φθάσουμε στο συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πριν από σχεδόν ένα μήνα το επαγγελματικό όργανο των ποδοσφαιρικών ομάδων είχε ζητήσει τη δημιουργία ειδικών αιθουσών-κλαμπς, όπου θα παίζονται και τυχερά παιχνίδια. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Κουράκης είχε πει ότι το θέμα θα το εξετάσει η κυβέρνηση. Θα ήθελα την απάντησή σας και εάν θα συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα το εξετάσουμε. Οπως, γνωρίζετε το κλίμα δεν είναι θετικό για τέτοια ζητήματα.

ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, στην εκπομπή του ΜΕΓΑ «οι φάκελοι» , ο Τούρκος δημοσιογράφος Αλι Μπιράντ είπε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ελληνικές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν στην υπόθεση Οτσαλάν που κατέληξε στην παράδοσή του. Τι λέτε γι αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών. Αυτό είναι μια γενική αρχή, για την οποία έχουμε ενημερώσει πολλές φορές. Οταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία, είναι λογικό να υπάρχουν συνεργασίες με τις αρχές πολλών χωρών. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτό είναι μια γενική αρχή που πάντα υπάρχει. Νομίζω, όμως, ότι χθες, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της εκπομπής, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον κ. Πάγκαλο που έδωσε πλήρεις απαντήσεις, περιέγραψε τα γεγονότα και δεν άφησε κανένα ερωτηματικό. Ηταν, πραγματικά, πλήρεις οι απαντήσεις του.

ΜΙΧΑΗΛ: Πιάνομαι από την τελευταία απάντησή σας για να σας ρωτήσω, εάν για την Ελλάδα, ακόμα και τώρα, ο Οτσαλάν είναι διεθνής τρομοκράτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστή η απάντηση που έχει δώσει η ελληνική πλευρά σε αυτά τα ζητήματα. Γνωρίζετε ότι όλη η διεθνής κοινότητα έχει τοποθετηθεί απέναντι στο PKK.

ΜΙΧΑΗΛ: Αλλο αν καταδικάζουμε και δεν εγκρίνουμε τις ενέργειες του PKK και άλλο ότι είναι διεθνείς τρομοκράτες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει τοποθετηθεί, ήδη, η διεθνής κοινότητα για το PKK και έχει συμπεριλάβει αυτή την οργάνωση στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είναι προβληματισμένος ο Πρωθυπουργός από δηλώσεις, τύπου Σπυριούνη, ότι έχει κλείσει ο κύκλος του και θα πάμε σε αλλαγή ηγεσίας στο τέλος της τετραετίας ή τουλάχιστον αυτό θέλει; Μην ξεχνάμε ότι έχουμε 154 βουλευτές και υπάρχει και άλλη αντίδραση μέσα στο ΠΑΣΟΚ γι` αυτό το θέμα. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε καμία αντίδραση κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που να δημιουργεί αστάθεια στην κυβέρνηση. Μην ταυτίζουμε ανόμοια πράγματα μεταξύ τους. Αφού, όμως, επιμένετε να ρωτάτε με ποιο Πρωθυπουργό θα πάμε στις εκλογές, θα σας παραπέμψω στις πολύ σαφείς απαντήσεις μου, της προηγούμενης Τετάρτης -τις οποίες πολύ καλά έκανα και έδωσα με αυτό τον τρόπο- που παραμένουν πάντα επίκαιρες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Χθες, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, δεχθήκατε ορισμένες ερωτήσεις και καυτηριάσατε τη θέση της Ν.Δ. ότι δεν παίρνει μια σαφή θέση, όσον αφορά το "κόψιμο" της Ελλάδας στα δύο. Χθες, ο κ. Καραμανλής, από ό,τι είδα, έκανε μια σαφή δήλωση ότι είναι εναντίον της "κοπής". Σας ικανοποιεί αυτή η δήλωση του κ. Καραμανλή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε τέτοια δήλωση είναι θετική. Υπάρχει, όμως, ένα πραγματικό πρόβλημα. Συνεχίζονται, για τρίτη ημέρα, οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Θέλω να επισημάνω ότι αιτήματα περί επανεθνικοποίησης της πολιτικής μας στον αγροτικό τομέα, τα οποία ακούγονται από ορισμένους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων, θα οδηγούσαν -εάν γίνονταν αποδεκτά- σε δραματικές εξελίξεις, για τους ίδιους τους αγρότες. Η πολιτική επανεθνικοποίησης της γεωργίας που προτείνουν ορισμένα στελέχη των αγροτικών συλλόγων, θα δημιουργούσε ιδιαίτερα αρνητικές καταστάσεις, θα έριχνε σε παγίδες, θα δημιουργούσε αρνητικά φαινόμενα για τους ίδιους τους αγρότες και την παραγωγή τους. Είναι ένα θέμα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Δεν μπορεί να διατυπώνονται αιτήματα τα οποία είναι επιζήμια για τον αγρότη και την παραγωγή του. Αυτό θέλουμε να το επισημάνουμε. Τηρούμε, απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, στάση ευθύνης. Μας ενδιαφέρει να λύνονται τα προβλήματα, να βελτιώνεται το αγροτικό εισόδημα, να οδηγούμε σε θετικές εξελίξεις τα θέματα που αφορούν τον Ελληνα αγρότη.

Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις, πληροφορήθηκα ότι σήμερα θα υπάρξουν κάποιες προσπάθειες αποκλεισμού εθνικών οδών. Τουλάχιστον αυτό είπαν ορισμένοι από τους συνδικαλιστές. Η ενδεχόμενη προσπάθεια αποκλεισμού εθνικών οδών δεν είναι πράξη ευθύνης. Ερχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας. Ερχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη. Παρεμποδίζει την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή. Θέλω να ζητήσω από τους εμπνευστές τέτοιων ενεργειών να αναθεωρήσουν αυτά που δηλώνουν και να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στους πολίτες, απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας μας.

Οσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουν σαφή θέση. Πολλά στελέχη των αγροτικών ενώσεων, κυρίως οι κύριοι Παττάκης και Μπούτας είναι στελέχη του ΚΚΕ και μάλιστα ο κ. Παττάκης είναι και ευρωβουλευτής. Το ΚΚΕ, λοιπόν, πρέπει να τοποθετηθεί. Είναι πρακτική ο αποκλεισμός των εθνικών οδών; Εγκρίνει τέτοιες πολιτικές; Συμφωνεί με πολιτικές που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της κοινωνίας; Συμφωνεί με πολιτικές που δημιουργούν προβλήματα στον πολίτη;

Οσον αφορά τη Ν.Δ., υπάρχει η χθεσινή δήλωση του αρχηγού της, αλλά υπάρχουν και πολλές ακριβώς αντίθετες πράξεις στελεχών της. Επιτέλους, το κόμμα αυτό πρέπει να έχει μια συνέπεια λόγων και έργων. Και το περιμένουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτιμάτε ότι όλες αυτές οι κινητοποιήσεις και η σταδιακή κλιμάκωση από την πλευρά των αγροτών έχει πολιτικό περιεχόμενο και όχι περιεχόμενο διεκδίκησης των αιτημάτων τους, όσον αφορά αυτή καθ` αυτή την αγροτική παραγωγή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκανα πλήρη τοποθέτηση στην προηγούμενη ερώτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Συνεργάζεται το ΚΚΕ και η Ν.Δ. με λογική αντιπολίτευσης, μέσω των κινητοποιήσεων, εναντίον της κυβέρνησης; Ναι ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι μου αναγνωρίζετε το δικαίωμα να απαντώ, όπως θέλω εγώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Διαβάζω στον Τύπο, σήμερα, και δεν ξέρω εάν συμφωνείτε, ότι τελικά η Ελλάδα κρατά ένα ποσοστό από τις επιδοτήσεις που δίνει η Ε.Ε. προς τους αγρότες. Αυτό είναι αληθές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κρατά κανένα ποσοστό. Αν αναφέρεστε σε κάποια τοποθέτηση του κ. Αλαβάνου, αφορά ποσοστά απορρόφησης και όχι ότι κρατάμε από τις επιδοτήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαμαρτύρεστε για το κλείσιμο των δρόμων. Οταν εσείς κλείνατε τους δρόμους ως Πρόεδρος της ΟΤΟΕ, δεν ενοχλούσατε τους άλλους;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι εδώ απαντώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ουδέποτε θα απαντήσω σε ερωτήσεις που με αφορούν ως πρόσωπο, ανεξάρτητα από το αν με συμφέρει ή όχι το να πάρω θέση σε ένα θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, όλα σας ακολουθούν. Δεν σταματά ποτέ ο πολιτικός...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, συμφωνώ μαζί σας. Θα σας απαντήσω, όμως, με την άλλη ιδιότητά μου, του βουλευτή, και θα σας εξουσιοδοτήσω να κοινοποιήσετε την απάντησή μου στην εφημερίδα που εργάζεστε με την ιδιότητα που πρέπει και όχι κάνοντας κατάχρηση του λειτουργήματός μου. Θέλω να θυμίσω, όμως -εάν ρωτάτε αυτό- ότι ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε μορφές κινητοποιήσεων οι οποίες στρέφονταν σε βάρος της κοινωνίας. Ουδέποτε συνέβη αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κλείνατε δρόμους εδώ στην Αθήνα, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, δεν μπαίνατε μπροστά και κλείνατε τους δρόμους; Υπάρχουν φωτογραφίες, μην ορκίζεστε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τέτοιες διαδικασίες. Βεβαίως, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια πορεία, θα περάσει μέσα από κάποιους δρόμους...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι αγρότες από δρόμους περνούν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας κάνουν πορεία και όχι να κλείνουν τους δρόμους και ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ...σας "πονάει" τώρα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν κάποιον "πονάει" το κλείσιμο των δρόμων είναι ο Ελληνας πολίτης. Σε αυτόν έχει επιπτώσεις το κλείσιμο των δρόμων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηξερα ότι μέχρι τώρα υπήρχε μια διακομματική συναίνεση στα αγροτικά. Ολα τα κόμματα συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιτίθεται στην επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επειδή διαβάζω ότι το θέμα θα επανέλθει σύντομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί το θέλει η Γερμανία, μήπως σκοπεύει η Ελλάδα να αναθεωρήσει τη στάση της, με δεδομένο ότι υπάρχουν δυνάμεις στον ελλαδικό χώρο που επιθυμούν την επανεθνικοποίηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο. Θα ρωτήσουμε τις δυνάμεις αυτές να μας πουν, πού οδηγεί η πολιτική τους. Η Ελλάδα είναι κερδισμένη από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Ελληνας γεωργός, ο Ελληνας αγρότης έχει κερδίσει από αυτή την πολιτική και τους Κανονισμούς της Ε.Ε. Εάν για οποιοδήποτε λόγο -διότι έχετε δίκιο ότι υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις- επανεθνικοποιηθεί από την Ε.Ε. η πολιτική στο γεωργικό τομέα, ο πρώτος χαμένος θα είναι ο Ελληνας αγρότης. Αυτό θέλω να το επισημάνω και να απευθυνθώ σε εκείνους που με τέτοια ευκολία και χωρίς καμία ανάλυση ή μελέτη διατυπώνουν τέτοια αιτήματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 30 January 2002 - 15:05:09 UTC