Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

Αυτή την ώρα συναντάται με το Γάλλο Πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν που βρίσκεται στην Ελλάδα. Στο πρώτο τμήμα της συνάντησής τους, συζήτησαν οι δύο Πρωθυπουργοί κατ` ιδίαν. Στο δεύτερο τμήμα συμμετέχουν στη συζήτηση και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αύριο, στις 10 το πρωί, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως σας έχω ήδη ανακοινώσει, με αντικείμενο συζήτησης την εισαγωγή και χρησιμοποίηση του "Ευρώ" στη χώρα μας. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα συμμετάσχει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με τους υποδιοικητές της.

Την Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις, όσον αφορά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Αργότερα, στις 2 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον κ. Γιαννάκη Ομήρου που είναι ο Πρόεδρος του πολιτικού κόμματος της Κύπρου ΚΙΣΟΣ.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με ευρεία συμμετοχή, για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το Δήμο Λιοσίων, όπου θα παραδοθούν σε πολίτες που έχουν πληγεί από το σεισμό περίπου 100 νέες κατοικίες, όπως είχαμε εξαγγείλει.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σουηδία, όπου θα πάρει μέρος στη συνάντηση των ηγετών στη Διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα.

Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να σας πω ότι παρουσιάζουμε σήμερα, με συνοπτικό τρόπο το πλαίσιο δράσης σε κάθε υπουργείο, το οποίο θα έχετε στη διάθεσή σας με την ολοκλήρωση της συζήτησής μας. Οι πολιτικοί στόχοι είναι μετρήσιμοι, καθώς επίσης και τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων αυτών. Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής συμπυκνώνεται στην αρχή της ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την πολιτική μας, στην οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους και στην ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι με αυτά τα πολιτικά προτάγματα οδηγούμαστε στην ισχυρή κοινωνία, στην ισχυρή Ελλάδα του 2004. Αυτός είναι και ο ορίζοντας του σχεδίου, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τελικώς η διαδικασία στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού; Πώς γίνεται η επιλογή των ερωτήσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ερωτήσεις είναι τόσες όσες επιτρέπει ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας. Κατά τα άλλα, σύμφωνα και με το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει οι συνάδελφοί σας, όπως αυτό το έχουμε καταγράψει με τους συνεργάτες μας, δίνουμε το λόγο στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, προκειμένου να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνέντευξης πάντοτε και στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον θα επαναληφθεί, έχουμε ένα πρόβλημα: Δεν είναι δυνατόν όλοι, όσοι ενδιαφέρονται, να διατυπώσουν ερωτήσεις.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε ποιος ο λόγος να βρίσκονται εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι εμείς καλούμε τους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, τις διαδικασίες, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Είναι δική τους η πρωτοβουλία συμμετοχής και ευχαριστούμε γι αυτό.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Να το θέσω κάπως αλλιώς: Τι πρέπει να κάνει κάποιος που εκπροσωπεί μια μεσαίας κυκλοφορίας εφημερίδα, ώστε να υποβάλει ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό στις ούτως ή άλλως λίγες, ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει από το 1996 μέχρι σήμερα που είναι Πρωθυπουργός κι εσείς με ποια κριτήρια, εν πάση περιπτώσει, δίνετε τις ερωτήσεις, εμμένοντας τόσα χρόνια τώρα, σχεδόν πανομοιότυπα, στα ίδια Μέσα, αποκλείοντας κάποια άλλα και συγκεκριμένα την εφημερίδα που εκπροσωπώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η επανάληψη του ίδιου τρόπου δείχνει ότι ακολουθούμε έναν ορισμένο δρόμο, κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Αυτό είναι καλό, είναι θετικό, δεν είναι αρνητικό. Αν οι ερωτήσεις που διατυπώνονται επιτρέπουν σύντομες απαντήσεις, τότε δίνεται η δυνατότητα σε όσο γίνεται περισσότερους να θέτουν ερωτήσεις. Όταν διατυπώνονται μακροσκελείς ερωτήσεις, που αναφέρονται σε θέματα γενικής πολιτικής ή ερωτήσεις με πολλά σκέλη, αντιλαμβάνεστε πως αυτό εξ αντικειμένου αποβαίνει σε βάρος των συναδέλφων σας. Γι αυτό, επισήμανα από την αρχή -μου δίνετε την ευκαιρία να το πράξω ακόμη μια φορά- ότι αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Να ολοκληρώσουμε με αυτό το θέμα, γιατί συμβαίνει με σας όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να δώσουμε κι εμείς κάποιες απαντήσεις σε αυτούς που μας ρωτάνε, γιατί γίνεται αυτό το πράγμα. Εσείς είστε και ο υπεύθυνος Υπουργός Τύπου, μεταξύ άλλων, και για τη θέσπιση όρων ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού των ΜΜΕ. Θεωρείτε ότι η στάση σας συνάδει με αυτή την υποχρέωσή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι με την παρουσία και την πολιτική που ακολουθούμε, εδώ στο Υπουργείο, έχουμε κατορθώσει πράγματι να εξασφαλίσουμε, σε μεγάλο βαθμό, αυτούς τους κανόνες της ισονομίας. Αλλά, σας παρακαλώ να βοηθήσετε περισσότερο κι εσείς, τόσο εμάς, όσο και τους εαυτούς σας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς να τους βοηθήσουμε; Δεν μπορούσατε να δώσετε φέτος άλλες δύο-τρείς ερωτήσεις, γιατί δεν ήταν και ο πολύς κόσμος, υπήρχε χρόνος@

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν πολλοί οι ενδιαφερόμενοι@

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Κάπου αποσκοπεί@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, είναι δυνατόν; Θέλετε να πείτε ότι ο στόχος μας είναι να αποκλείσουμε εσάς από τη δυνατότητα να διατυπώσετε ερωτήσεις;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Όχι. Εξηγήστε μου, όμως, γιατί συμβαίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αυτό που είπατε θίγετε τους συναδέλφους σας@

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Καμιά σχέση δεν έχει, το ξέρετε πολύ καλά. Τι θα άλλαζε αν ρωτούσαν άλλοι δύο-τρείς συνάδελφοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που θα άλλαζε -πολύ απλά θα σας απαντήσω- είναι εσείς μεν να είστε ικανοποιημένος και να διαμαρτύρεται κάποιος άλλος δίπλα σας, ο οποίος δεν θα είχε ρωτήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Δεν είναι έτσι. Και κάτι άλλο: Γιατί τα άλλα κόμματα, και να μείνουμε στη Νέα Δημοκρατία που είναι το άλλο μεγάλο κόμμα, σε αυτές τις συνεντεύξεις πάντοτε δίνει το λόγο σε όσους τουλάχιστον το ζητάνε. Εμείς δεν ζητάμε κάτι τέτοιο, να δίνετε το λόγο σε όσους το ζητάνε, αλλά εν πάση περιπτώσει, κάποιοι που έχουν μια συνεχή παρουσία σε αυτές τις συνεντεύξεις@

ΡΕΠΠΑΣ: Σε κάθε συνέντευξη Τύπου, η οποία όπως όλοι δέχεστε έχει μια ορισμένη διάρκεια -και η διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου έφτασε τη μιάμιση ώρα- λογικό είναι κάποιοι να μην έχουν τελικώς, λόγω αυτού του χρονικού περιορισμού, τη δυνατότητα να διατυπώσουν την ερώτησή τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, σε μία απάντησή του είπε ότι ο κ. Εβερτ υπεξαίρεσε αυτό το έγγραφο για τη ΔΕΚΑ. Δεν γνώριζε την ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων που είπε ότι ο κ. Εβερτ ως μηνυτής είχε έννομο συμφέρον και ενημερώθηκε προφορικά; Το γνώριζε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι το υπεξαίρεσε ο κ. Εβερτ. Εθεσε ένα ερώτημα και περιμένει απάντηση για το πώς υπεξαιρέθηκε αυτό το κείμενο. Γιατί είναι βέβαιο ότι κάποιοι έχουν υπόψη τους αυτό το κείμενο. Αλλιώς, δεν θα έφθαναν στη θέση να διατυπώνουν το συμπέρασμα ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες για υπουργούς. Ο κ. Εβερτ και πολλά στελέχη της Ν.Δ., με μεγάλη ευκολία εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις. Μιλούν για ποινικές ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητας εισαγγελέα. Η ίδια η Βουλή, σε αυτές τις περιπτώσεις, παίζει το ρόλο του εισαγγελέα στο πλαίσιο του συνταγματικού και νομικού συστήματος που ισχύει στη χώρα μας. Η Ν.Δ. μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα της Βουλής, αφού έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, άρα και τις υπογραφές που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, για να κινήσει αυτή τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται τη μεσολάβηση οποιουδήποτε εισαγγελικού λειτουργού. Το ότι προσφεύγει στους εισαγγελείς το κάνει για προφανείς λόγους, προκειμένου να τους προσεταιριστεί και να χρησιμοποιήσει, κατά κάποιο τρόπο, κάποιους εισαγγελείς ακόμα και ως κομματάρχες, ώστε να δώσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι για το θέμα αυτό μιλούν εισαγγελείς, ενώ η Ν.Δ. έχει αυτή τη δυνατότητα, χωρίς να προσφύγει στους εισαγγελικούς λειτουργούς. Να θέσει το θέμα στη Βουλή και με συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών να ζητήσει τη σύσταση και εξεταστικής και προανακριτικής Επιτροπής. Γιατί, προσφεύγοντας στους εισαγγελείς, δεν αναμένει κάποιο άλλο αποτέλεσμα, αφού οι εισαγγελείς δεν έχουν αρμοδιότητα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν την ποινική ευθύνη υπουργών. Είναι προφανής, λοιπόν, η σκοπιμότητα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Πρωθυπουργός και εσείς εδώ λέτε, ότι άμα έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα. Μα, αυτό έκανε ο κ. Εβερτ. Είχε τα στοιχεία και τα πήγε στον εισαγγελέα. Τώρα που δεν σας συμφέρει, λέτε να πάει στη Βουλή. Τι ισχύει, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που θέσατε αυτή την ερώτηση, γιατί η Ν.Δ. χρησιμοποιεί αυτό τον ισχυρισμό στον οποίο θα απαντήσω ευθύς αμέσως. Πράγματι, λέμε ότι αν κάποιος έχει στοιχεία για οτιδήποτε που αφορά μία μεμπτή επιλογή του...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στον Καψή το είπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως -το επαναλαμβάνω κι εγώ τώρα- πρέπει να απευθύνεται στον εισαγγελέα. Αυτό είναι μια γενική θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λέτε άλλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί με διακόπτετε; Τόσο πολύ σας ενοχλεί όταν μιλά αυτός, τον οποίο καλείτε να απαντήσει; Γιατί με ρωτάτε τότε; Μα, δεν ξέρετε ότι, όταν διατυπώνεται ερώτηση, ακολουθεί απάντηση από εμένα; Το ξέρετε αυτό. Μην κάνετε ερωτήσεις, αν δεν θέλετε να εκτίθεστε τόσο. Μου δίνετε, λοιπόν, την ευκαιρία και σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας, να απαντήσω και σε αυτό τον αστήριχτο ισχυρισμό της Ν.Δ. Πράγματι ισχύει αυτός ο γενικός κανόνας ότι όποιος έχει στοιχεία θα πρέπει να απευθύνεται στους εισαγγελείς, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ενδεχομένως έχουν για οποιοδήποτε θέμα, για οποιαδήποτε υπόθεση. Οσον αφορά, όμως, το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών υπουργών, για το Σύνταγμά μας, που ορίζει ένα σαφές πλαίσιο, τέτοιο θέμα αντιμετωπίζεται ξεκάθαρα από την ίδια τη Βουλή. Δεν έχει αρμοδιότητα οποιοσδήποτε εισαγγελικός λειτουργός. Αρα, δεν ισχύει αυτό που λέει η Ν.Δ. Η Ν.Δ. μόνη της μπορεί να συλλέξει υπογραφές, να καταθέσει το σχετικό αίτημα-πρόταση για τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής. Δεν χρειάζεται την παρέμβαση των εισαγγελέων. Γιατί προσφεύγει στους εισαγγελείς; Γιατί επιχειρεί να τους χρησιμοποιήσει σε αυτή την πολιτική μεθόδευσή της, αφού ό,τι κι αν κάνουν οι εισαγγελείς δεν επηρεάζει το πώς ακριβώς θα κινηθεί η Βουλή και θα λάβει την απόφασή της; Γιατί το κάνει αυτό η Ν.Δ.; Για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, εσείς το λέτε να πάει εκεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα και σήμερα και θα το λέμε πάντα, γιατί σε μία ευνομούμενη Πολιτεία....

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί με διακόπτετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν κάνετε άλλη ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν τελείωσα. Ερώτηση κάνω και λέω ότι εσείς και ο Πρωθυπουργός λέτε να πάνε στον εισαγγελέα. Και στον κ. Καψή την άλλη φορά που είπε κάποια στοιχεία, ότι κάποιοι τα παίρνουν, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε να πάει στον εισαγγελέα. Δεν τον δέχθηκε καθόλου. Και όταν πάει στον εισαγγελέα και κάνει μήνυση, ο εισαγγελέας πρέπει να ενημερώσει και το μηνυτή για το αποτέλεσμα, τι έγινε. Και μόλις τον ενημερώνει, λέτε εσείς ότι υπεξαίρεσε το έγγραφο.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει σε μία ευνομούμενη Πολιτεία. Πράγματι, για όποια υπόθεση -και τη συγκεκριμένη που αφορά το ΙΚΑ ή όποια άλλη- όποιος διαθέτει στοιχεία πρέπει να προσφεύγει στον εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα, για το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, το Σύνταγμά μας ορίζει σαφώς ποιο είναι το πλαίσιο. Οι εισαγγελείς δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα. Το αντιμετωπίζει η Βουλή. Και η Ν.Δ., με βάση τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, άρα και υπογραφών, για να κινήσει αυτή τη διαδικασία. Και δεν το κάνει αυτό η Ν.Δ. Προσφεύγει στους εισαγγελείς, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Επιχειρεί να χρησιμοποιήσει εισαγγελείς, στο πλαίσιο της δημιουργίας εντυπώσεων. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μεθόδευσής της, αδιαφορεί αν έτσι πλήττεται η ελληνική οικονομία -και μιλώ πλέον για τη συγκεκριμένη υπόθεση- και τελικώς, αν έτσι με την πολιτική της στάση στρέφεται εναντίον των συμφερόντων των πολιτών. Γι` αυτό αποστασιοποιούνται οι πολίτες από τη Ν.Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που έφθασε το θέμα στη Βουλή, η κυβέρνηση θα το προχωρήσει; Εφθασε στον Πρόεδρο της Βουλής ένα έγγραφο, το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα τι λέει ακριβώς. Η κυβέρνηση θα το προχωρήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Η Ν.Δ. είναι αυτή που θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Και η Ν.Δ., ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει τις τεχνικές διαδικαστικές προϋποθέσεις, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, για να λάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά και τη μεγάλη πολιτική ευθύνη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο Πρωθυπουργός, χθες, έβγαλε το αποτέλεσμα της δίκης, ότι δεν έχει κανένας ευθύνες. Είναι δικαστής, τι είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάποιος, αυτή την ώρα, που να διαπιστώνει την άποψη ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες υπουργών. Ουδείς το λέει αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού το ξέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανείς που να το ισχυρίζεται αυτό, εκτός ίσως από εσάς. Αν η Ν.Δ., λοιπόν, έχει αυτή τη θέση, θα μπορούσε εδώ και πολύ καιρό, πολλούς μήνες πριν, να είχε αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, χωρίς να αναμένει το εισαγγελικό έγγραφο. Γιατί, τα στοιχεία για τα οποία συζητούμε, ήταν γνωστά εδώ και περίπου ένα χρόνο. Εχουν συζητηθεί, κατ` επανάληψη, στη Βουλή, τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Δεν έχει προκύψει κάτι άλλο, γιατί αυτή η αναφορά στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, σταματά χρονικά στις εκλογές του Απριλίου του 2000 ή λίγο μετά. Τόσοι μήνες έχουν περάσει. Ανέλαβε η Ν.Δ. κάποια πρωτοβουλία για να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες υπουργών; Οχι. Ανέμενε το εισαγγελικό έγγραφο. Μα, αυτό δεν έχει καμία επίπτωση, γιατί οι εισαγγελείς δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα, όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα. Προς τι, λοιπόν, αυτό το πολιτικό παιχνίδι, το οποίο επιχειρεί η Ν.Δ. σε βάρος των θεσμών και του κύρους της Δικαιοσύνης; Αυτό είναι το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, δεν έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας; Πόσες φορές δεν στέλνει έγγραφα και ζητά την άρση ασυλίας βουλευτών και υπουργών; Δεν έχει το δικαίωμα αυτό; Του το αφαιρείτε και αυτό το δικαίωμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπλέκετε ορισμένα πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπλέκω.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι άλλο η διαδικασία της ασυλίας και άλλο η απόδοση ποινικών ευθυνών. Και πρέπει να σας πω, σε τελευταία ανάλυση, ότι ο εισαγγελέας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημόπουλου, αυτό που πρέπει να κάνει είναι η απλή διαβίβαση εγγράφων στη Βουλή. Ο,τι κατατεθεί στον εισαγγελέα, εφόσον αφορά υπουργό, στέλνεται στη Βουλή και τίποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έκανε ο κ. Ασπρογέρακας, που είπατε στο τέλος. Εστειλε το έγγραφο στη Βουλή και σας πείραξε εσάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου. Αυτό το οποίο πειράζει είναι η επιχείρηση της Ν.Δ. να μεταμφιέζεται. Αλλά, ο αναχρονισμός, η συντήρηση, ο αυταρχισμός, όσα προσωπεία και αν επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν, δεν παραπλανούν τους πολίτες.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σε μία ώρα από τώρα, ο κ. Εβερτ αναμένεται να προβεί σε κάποιες δηλώσεις, που, όπως χθες τουλάχιστον άφησε να διαρρεύσει από συνεργάτες του, θα "τσουρουφλίσει" τον Πρωθυπουργό. Δεδομένου ότι στην προηγούμενη δήλωσή του για το θέμα της διαρροής του εγγράφου, είχε υποστηρίξει και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η διαρροή έγινε μέσα από την κυβέρνηση, από κυβερνητικά στελέχη, και μάλιστα είπε ότι "φαγώνονται" μεταξύ τους ο κ. Παπαντωνίου με τον κ. Χριστοδουλάκη και ας τα βρούνε μεταξύ τους ποιος έκανε τη διαρροή. Ουσιαστικά, αυτό μας είπε. Και ίσως και σήμερα να έχουμε μια συνέχεια. Πώς απαντά η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι παιδαριώδεις προφάσεις, είναι κακότεχνες υπεκφυγές, γιατί κάποιος δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη του. Το έγγραφο αυτό το έστειλε ο εισαγγελικός λειτουργός στον Πρόεδρο της Βουλής, χωρίς τη μεσολάβηση προϊστάμενης αρχής ή άλλης υπηρεσίας. Είχε γνώση αυτής της διαδικασίας ο κ. Εβερτ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς είχε γνώση αυτού του στοιχείου. Ο ίδιος πρέπει να μας πει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από κυβερνητικό στέλεχος, είπε ουσιαστικά ο κ. Εβερτ ότι είχε πληροφόρηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Οι ίδιοι οι πολίτες βγάζουν τελικό συμπέρασμα γι` αυτό που λέμε και αυτό που κάνουμε.

ΤΑΚΗΣ: Αποκλείετε, δηλαδή, να είχε γνώση του εγγράφου ή του περιεχομένού του ο κ. Παπαντωνίου ή ο κ. Χριστοδουλάκης που φαίνονται και ως οι εμπλεκόμενοι στην όλη υπόθεση, εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχουμε γνώση του περιεχομένου αυτού του εγγράφου. Αρα, δεν μπορεί να γνωρίζουμε ποια είναι τα πρόσωπα στα οποία μπορεί, έστω και εμμέσως να αναφέρεται ο Εισαγγελέας. Ασφαλώς, ουδείς άλλος δεν είχε γνώση αυτού του εγγράφου. Μιλώ πάντα από την πλευρά της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Βουλής λειτουργώντας σύμφωνα με τον Κανονισμό του Σώματος έχει κρατήσει αυτό το έγγραφο στο συρτάρι του. Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό του. Και όπως είπα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν θα είχαμε αντίρρηση να δοθεί επιτέλους στη δημοσιότητα, για να μιλούμε πλέον με δεδομένη τη γνώση του περιεχομένου του εγγράφου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Γνωρίζετε εάν τελικά έχει γίνει κάποια συνεννόηση ή αν θα δοθεί μέσα στην εβδομάδα από τον κ. Κακλαμάνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα που θα αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος της Βουλής. Γνωρίζετε τι διαλαμβάνει ο Κανονισμός της Βουλής για το θέμα αυτό. Από κει και πέρα, ασφαλώς ο Πρόεδρος της Βουλής, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, καλείται να πάρει μια απόφαση. Πρέπει να σεβαστούμε το ρόλο του και βεβαίως, εκείνος θα αναλάβει την ευθύνη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Τζοχατζόπουλος δίνοντας μια συνέντευξη σήμερα υποστήριξε ότι η συγκρότηση της κυβέρνησης θα επηρεαστεί από τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Ανάλογα με τι πολιτικές -λέει- που θα υιοθετήσει το Συνέδριο. Ποιό είναι το σχόλιό σας σε αυτή την άποψη του κ. Τσοχατζόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε στέλεχος, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η προσυνεδριακή διαδικασία, διατυπώνει τις απόψεις του. Οι απόψεις του κ. Τσοχατζόπουλου είναι χρήσιμες και γόνιμες. Είναι μια θετική συμβολή σε όλη αυτή την πορεία προς το Συνέδριο. Από κει και πέρα, έχουμε πει ότι μετά το Συνέδριο θα γίνει ανασχηματισμός και το κυβερνητικό σχήμα θα το συγκροτήσει ο Πρωθυπουργός από μηδενική βάση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επίσης, ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι είναι ανεπίκαιρο να ανοίξει σήμερα θέμα ονομασίας των Σκοπίων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, γνωρίζετε ότι αυτό το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εμείς παραμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει, ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε και θέτουμε, σε κάθε ευκαιρία, αυτό το πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση. Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας έθεσε στην Ε.Ε. αυτό το θέμα, ζητώντας από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και των μεγάλων Οργανισμών να χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ για το γειτονικό κράτος. Να αποφεύγεται, δηλαδή, η χρησιμοποίηση ενός ονόματος, που η κυβέρνηση και οι πολίτες του γειτονικού κράτους, χρησιμοποιούν μέχρι τώρα. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς. Επιθυμούμε να εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση, διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Από κει και πέρα θα πρέπει και η κυβέρνηση των Σκοπίων να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ζοσπέν που βρίσκεται εδώ έθεσε θέμα ονομασία των Σκοπίων στον Πρωθυπουργό; Γνωρίζετε εάν έθεσε αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι και στη συζήτηση που είχαν σε φιλική ατμόσφαιρα, με πολύ καλή διάθεση, χθες το βράδυ, δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα, γιατί η γαλλική κυβέρνηση και ο Γάλλος Πρωθυπουργός δεν θέτουν αυτό το θέμα. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, όταν μιλούμε για τα θέματα της περιοχής, αναφερόμαστε σε αυτή την εκκρεμότητα, ζητώντας να υπάρξει ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση του γειτονικού κράτους, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, το οποίο με ευθύνη της κυβέρνησης των Σκοπίων, μέχρι τώρα, δεν έχει αντιμετωπιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, το συζήτησε θέλετε να μου πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι εμείς, σε κάθε ευκαιρία θέτουμε αυτό το θέμα για να δείξουμε ότι είναι σημαντικό για μας, ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οταν θέτουμε τα προβλήματα, που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν, μας κατηγορείτε γιατί τα θέτουμε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν σας κατηγορώ. Αλλά, τι απάντησε ο κ. Ζοσπέν, αφού το θέσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ζοσπέν, η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει συγκεκριμένη θέση και γνωρίζετε ότι αυτή εκφράζεται από την απόφαση που έχει πάρει ο ΟΗΕ. Επίσης, στο πλαίσιο των συζητήσεων του ΟΗΕ, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση. Στην Ε.Ε. @η Γαλλία είναι πρωταγωνίστρια στις συζητήσεις στην Ε.Ε. σε τέτοια θέματα- αποφασίστηκε ο κ. Σολάνα να έχει ένα ρόλο, να παρακολουθήσει από κοντά, πως εξελίσσεται αυτό το θέμα και να στείλει εκ μέρους της Ε.Ε. , πλέον, ένα μήνυμα προς το γειτονικό κράτος, για το ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτή η εκκρεμότητα με τη δική τους συμβολή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θέμα Κυπριακού και εντάξεως της Κύπρου στην Ε.Ε. συζητήθηκε; Το έθεσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε, μιας και θέτετε αυτό το θέμα, ότι αξίζει να κάνουμε μνεία της συζήτησης που έγινε στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τους υπουργούς Εξωτερικών των υποψήφιων προς ένταξη χωρών. Εκεί, μεταξύ των άλλων, ο κ. Τζεμ -και θέλω να το σημειώσετε αυτό- είπε ότι δεν διατυπώνονται απειλές από την πλευρά της Τουρκίας ή δεν πρέπει έτσι να ερμηνεύεται η θέση της Τουρκίας, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε. Είπε ότι, εφόσον συντελεστεί η ένταξή της στην Ε.Ε., είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Τουρκία. Εμείς καλούμε την Τουρκία να αξιοποιήσει το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Ε.Ε., ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Ελσίνκι, προκειμένου έτσι να εξασφαλίσει και τη δική της προσέγγιση προς την Ευρώπη. Οσο δεν το κάνει, δημιουργεί προβλήματα, κυρίως, στον ίδιο τον εαυτό της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Τζεμ είπε, όμως, στην ίδια αυτή συνάντηση ότι χωρίς τους Τουρκοκύπριους δεν μπορεί η κυπριακή πλευρά να μπει στην Ε.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει οι δυνάμεις κατοχής να αποτρέψουν τους Τουρκοκύπριους να εκφραστούν και να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Η κυπριακή κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, με υπεύθυνο τρόπο, κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να πάρουν μέρος σε αυτή την ομάδα, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξη της Κύπρου ως ενιαίου κράτους στην Ε.Ε. Δεν τους έχει επιτραπεί, το αποφεύγουν, το αρνούνται. Είναι σε βάρος τους. Αυτή η πρόταση που έχει διατυπωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, είναι μια υπεύθυνη πρόταση, που παραμένει σε ισχύ. Και πιστεύω ότι θα πρέπει, επιτέλους, να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόταση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα του ονόματος: η κυβέρνηση συνδυάζει την εξέλιξη της υπόθεσης του ονόματος με αυτά που δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, πριν από μέρες, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, σχετικά με τη διαφοροποίηση των συνόρων στα Βαλκάνια; Εχετε κάτι καινούργιο; Και αποδέχεται η κυβέρνηση τους προβληματισμούς του κ. Τσοχατζόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει σε αυτό και παραμένω σε αυτή τη θέση. Ασφαλώς, δεν πρέπει να συνδέουμε τα δύο θέματα. Οσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, πιστεύουμε ότι αυτές, μεταξύ των άλλων θα χαρακτηρίζονται κυρίως από τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, πράγμα που δηλώνει ότι τα σύνορα θα παραμείνουν αυτά που και σήμερα υφίστανται στην περιοχή. Κατά τα άλλα, στις όποιες μελλοντικές εξελίξεις, εμείς -το δηλώνουμε από τώρα- θα είμαστε παρόντες για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι για τη Θεσσαλονίκη: η κυβέρνηση συνολικά και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από την εικόνα που εμφάνιζε η Θεσσαλονίκη, ειδικότερα το βράδυ της ομιλίας του στο Βελλίδειο; Ως κυβέρνηση, τουλάχιστον, και ως έκφραση δημοκρατικής πολιτείας; Είναι ενήμερος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση νιώθουμε ικανοποιημένοι, επειδή ακριβώς είχαμε τη δυνατότητα στο πλαίσιο της ΔΕΘ, από το βήμα αυτό, να διατυπώσουμε τις πολιτικές μας θέσεις για τα προβλήματα της περιοχής και γενικότερα του κόσμου. Από κει και πέρα, δεν είναι δική μας η ευθύνη για το ότι για λόγους ασφάλειας και τάξης, για να περιφρουρήσουμε την ασφάλεια των ίδιων των πολιτών της Θεσσαλονίκης, έπρεπε να ληφθούν ορισμένα μέτρα, ως απάντηση σε πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο είχαν και έναν βίαιο χαρακτήρα. Πρέπει όλοι να καταδικάζουμε ενέργειες και πράξεις βίας. Δεν είναι δική μας ευθύνη, δική μας πρωτοβουλία. Εμείς είμαστε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διατυπώσουμε την πολιτική μας πρόταση. Ολοι πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα και η νομιμότητα. Από εκεί και πέρα, δεν θα πρέπει -γιατί αυτό οδηγεί σε έναν εκφυλισμό του θεσμού της ΔΕΘ- να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, μόνο και μόνο για να φθαρεί αυτός που θεωρείται αντίπαλός μας ή για να μειωθεί το μήνυμα που στέλνει αυτός που θεωρείται ότι έχει μια άλλη πολιτική. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι ο καθένας με θετικό τρόπο να προσδιορίζεται και να προτείνει τη δική του πρόταση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 10 September 2001 - 13:05:10 UTC