Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

@Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την εισαγωγή και χρησιμοποίηση του "Ευρώ" στη χώρα μας. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με τους υποδιοικητές της.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του θέματος, τονίζοντας ιδιαίτερα πως η εισαγωγή και χρησιμοποίηση του "Ευρώ" στην Ελλάδα αποτελεί ένα νέο, αισιόδοξο και δυναμικό ξεκίνημα για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Την Πρωτοχρονιά του 2002 θα τεθούν σε κυκλοφορία, ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στις 11 χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη, τραπεζογραμμάτια και κέρματα σε "Ευρώ". Η δραχμή σταδιακά θα αποσυρθεί. Η αλλαγή αυτή δεν αποτελεί αντικατάσταση και μόνο του νομίσματος. Θα οδηγήσει σε αλλαγή αντιλήψεων και στάσεων, αλλά και θα επηρεάσει τη λειτουργία της οικονομίας μας. Η διατάραξη της καθημερινότητάς μας, κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2002, δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Πρέπει να δούμε την εισαγωγή του νέου ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως αυτό πραγματικά είναι: Ένα νέο, αισιόδοξο και δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας. Αλλωστε, σήμερα, όλοι οι Ελληνες κατανοούμε ότι η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος θα φέρει περισσότερα πλεονεκτήματα από ό,τι δυσκολίες στη ζωή μας. Με το "Ευρώ" η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται. Διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη, για αύξηση της απασχόλησης και για ευημερία. Το νέο μας νόμισμα, το "Ευρώ", είναι ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του πλανήτη μαζί με το δολάριο και το γιεν. Η σταθερότητα και η δύναμη του νομίσματος αυτού προστατεύει την αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων των πολιτών. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει προνοήσει -και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα- ώστε το πέρασμα στο νέο νόμισμα να γίνει με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Πρωθυπουργού το λόγο έλαβε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος έκανε αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, τονίζοντας ότι στο Συμβούλιο της Μαδρίτης, το 1995, η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει μάχη και παρά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν, έγινε τελικώς δεκτό η ονομασία του "Ευρώ" να αναγράφεται πέραν των λατινικών και με ελληνικούς χαρακτήρες. Τότε, πάρα πολλοί είχαν πει ότι δεν είναι βέβαιον πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη στο προβλεπτό μέλλον, προς τι λοιπόν να γράφεται η ονομασία και στα ελληνικά. Επίσης, είχε λεχθεί ότι τα ελληνικά είναι μια γλώσσα που διαφοροποιείται σε σχέση με τους χαρακτήρες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αναγραφή της ονομασίας του νομίσματος αυτού, από όλες τις άλλες χώρες, που -όπως φαινόταν τότε- επρόκειτο να ενταχθούν στην Ευρωζώνη. Εγινε δεκτό να αναγράφεται με ισοδύναμους χαρακτήρες και στα ελληνικά η ονομασία του νομίσματος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Επίσης, είναι σημαντικό ότι οι υποδιαιρέσεις του "Ευρώ" στην Ελλάδα είναι λεπτά και όχι σεντς. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε, αν θέλετε, μια ιστορική συνέχεια γιατί αυτή η νομισματική μονάδα, το λεπτό, χρησιμοποιήθηκε στη χώρα μας και στο παρελθόν. Αρα, οι υποδιαιρέσεις του "Ευρώ" στη χώρα μας, όσον αφορά τα κέρματα, ονομάζονται λεπτά.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει, εδώ και πολύ καιρό, διυπουργική ομάδα που παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η προετοιμασία της χώρας μας για την υποδοχή και χρησιμοποίηση του "Ευρώ". Ακόμη, αυτή την τελευταία περίοδο, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου, δημιουργείται μια task force, μια ομάδα άμεσης δράσης, υπό τον Υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρύ, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, από την Ενωση Τραπεζών και από ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τα όποια προβλήματα εκτιμούμε ότι μπορεί να δημιουργηθούν, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.

Ο ν. 2842/2000 είναι αυτός που δίνει απαντήσεις στο σύνολο των θεμάτων τεχνικού, διαδικαστικού ή οργανωτικού χαρακτήρα που έχουν δημιουργηθεί, ενόψει της εισαγωγής του "Ευρώ". Αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή ένα άλλο νομοσχέδιο με συναφείς διατάξεις, μεταξύ των οποίων μια είναι και αυτή που αφορά την κατάργηση της δραχμής. Το νόμισμα αυτό, όπως είπαμε, θα χρησιμοποιείται από 1.1.2002. Όπως σε όλες τις πρωτεύουσες και στη χώρα μας θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του νέου νομίσματος. Εως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2002, δηλαδή για δύο μήνες, θα είναι δυνατή η παράλληλη χρησιμοποίηση και των δύο νομισμάτων. Από την 1 Μαρτίου 2002, θα χρησιμοποιείται πλέον ως νόμισμα για τις συναλλαγές το "Ευρώ" και όχι η δραχμή που θα αποτελεί οριστικό παρελθόν. Θα την αποχαιρετίσουμε με κάποια εκδήλωση. Η δυνατότητα των πολιτών να ανταλλάσσουν στις Τράπεζες τα νομίσματα που έχουν, είτε τραπεζογραμμάτια, είτε κέρματα σε δραχμές, προκειμένου να λάβουν "Ευρώ" θα έχει σημαντική χρονική διάρκεια. Οι πολίτες θα ανταλλάσσουν τα κέρματα μέσα σε δύο χρόνια και τα χαρτονομίσματα μέσα σε 10 χρόνια. Μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο οι πολίτες θα μπορούν να προσκομίζουν στις Τράπεζες κέρματα ή χαρτονομίσματα και να παίρνουν το αντίστοιχο ποσό σε "Ευρώ".

Επίσης, έχουν ληφθεί αποφάσεις και μέτρα για την ασφαλή παραγωγή και διακίνηση του μεγάλου αυτού όγκου νομισμάτων. Πρέπει μέσα στους λίγους μήνες που απομένουν έως το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Να προμηθευτούν τα καταστήματα των Τραπεζών και οι επιχειρήσεις τον ανάλογο όγκο χαρτονομισμάτων και κερμάτων "Ευρώ" για να διευκολυνθούν στις συναλλαγές τους.

Εχουμε, ήδη, ξεκινήσει και ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της καμπάνιας αυτής, που εντάσσεται στην πολιτική της ενημέρωσης των πολιτών, σε όλη την Ελλάδα, για το θέμα αυτό. Η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί ενισχυμένη από εθνικούς πόρους, προκειμένου να είναι πλήρης η ενημέρωση των πολιτών.

Ένα νέο πρόγραμμα αφορά ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών- και ξεκινά από την ορεινή Αρκαδία. Το πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών θα ενταθεί στο τέλος του χρόνου γιατί έχει διαπιστωθεί ότι τότε θα είναι αυξημένο το σχετικό ενδιαφέρον των πολιτών. Αρα, θα είναι πολύ πιο εύκολο τα προγράμματα αυτά να πετύχουν το στόχο τους, ώστε να είναι ενήμεροι οι πολίτες την κατάλληλη στιγμή.

Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που έλαβε στη συνέχεια το λόγο, αναφέρθηκαν στη σημασία αυτού του εγχειρήματος. Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω, είναι ότι έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εισαγωγή και χρησιμοποίηση του "Ευρώ" και βεβαίως να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε απόπειρες παραχάραξης ή έκδοσης πλαστού νομίσματος. Το "Ευρώ" θα κυκλοφορήσει σε 617 εκατομμύρια τεμάχια ως χαρτονόμισμα και 1.600 εκατομμύρια τεμάχια ως κέρματα. Είναι ένα ποσό που φτάνει τα 4,6 τρις δραχμές. Είναι το ποσό που θα κυκλοφορεί, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές.

Εγινε λόγος, ακόμη, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να μην είναι εύκολη η παραχάραξη του νομίσματος. Εχει 30 χαρακτηριστικά και θα παράγεται με συστήματα προηγμένης τεχνολογίας. Τα έξι από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αναγνωρίσιμα από τους πολίτες, κάποια άλλα από ειδικές υπηρεσίες και κάποια μόνον από τον ειδικό μηχανισμό που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος και κάθε χώρας.

Οσον αφορά τα θέματα που μπορεί να προκύψουν με τον υπολογισμό των τιμών ή των μισθών, λόγω της αλλαγής του νομίσματος, έχουν ληφθεί μέτρα. Οι στρογγυλοποιήσεις που γίνονται θα αφορούν μόνο το τρίτο δεκαδικό στοιχείο και θα είναι προς τα κάτω, δηλαδή γίνονται με βάση ορισμένους κανόνες και όχι αυθαιρέτως. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν οι συνέπειες που πιθανώς θα προκύψουν για τον πληθωρισμό και την κατανάλωση, από την τακτική της στρογγυλοποίησης στην οποία μπορεί να επιδοθούν κάποιοι στην αγορά.

Συμπερασματικά, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατέψουμε τον πολίτη, τον καταναλωτή. Η προετοιμασία μας είναι πολύ καλή, αλλά και στη συνέχεια θα πρέπει, όταν έρθει η ώρα της πρακτικής εφαρμογής, η εξυπηρέτηση του πολίτη να είναι τέτοια ώστε να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα που, για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους, μπορεί να δημιουργηθούν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις καταγγελίες του κ. Εβερτ και την εμπλοκή του ονόματος του κ. Χριστοδουλάκη στην υπόθεση της εταιρείας ΔΕΚΑ και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, από εδώ και πέρα, πέρα από τη συνήθη διαδικασία της Βουλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Τμήματος Διακοπής της Βουλής, θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής το εισαγγελικό έγγραφο που του έχει αποσταλεί, εδώ και λίγες ημέρες. Νιώθουμε ικανοποίηση γι` αυτή την εξέλιξη. Η απάντησή μας θα δοθεί αμέσως μετά τη μελέτη του περιεχομένου αυτού του υλικού, το οποίο απέστειλε ο Εισαγγελέας στον Πρόεδρο της Βουλής. Πρέπει να πω ότι τα όσα «ανακοινώθηκαν» από τον κ. Εβερτ χθες δεν είναι τίποτα άλλο παρά επανάληψη, επαναφορά, αναμάσημα στοιχείων τα οποία είναι, ήδη, γνωστά. Αυτά τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι δημοσίως γνωστά, εδώ και πολλούς μήνες. Εχουν κατατεθεί από το αρμόδιο υπουργείο, στο πλαίσιο απάντησής του σε αιτήματα βουλευτών για κατάθεση εγγράφων, γύρω από αυτό το ζήτημα. Είναι απορίας άξιο, πώς η Ν.Δ. δεν αξιολόγησε αυτά τα έγγραφα, αυτά τα στοιχεία τότε, λίγους μήνες πριν. Και πώς τώρα, με στοιχεία τα οποία ήταν από τότε γνωστά, επανέρχεται, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μπορώ βάσιμα να υποθέσω ποια είναι η απάντηση: Η Ν.Δ. θεώρησε ότι αυτό που έπρεπε κυρίως να επιδιώξει είναι η εμπλοκή και εισαγγελικών λειτουργών σε αυτή την υπόθεση. Ηθελε, κατά το χρόνο που μεσολάβησε, να επιτύχει μια εισαγγελική ενέργεια, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εντυπώσεις, πως δεν είναι η Ν.Δ. που αναλαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία, αλλά κάποιος εισαγγελικός λειτουργός, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε. Η Ν.Δ. είχε και έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, άρα και υπογραφών, προκειμένου να θέσει στη Βουλή -και η Βουλή είναι ο εισαγγελέας που κατηγορεί υπουργούς για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες- το θέμα αυτό, εδώ και αρκετούς μήνες. Δεν το έπραξε. Απλώς, επιχειρήθηκε η χρησιμοποίηση ενός εισαγγελικού λειτουργού, στον οποίο κατατέθηκε μια μηνυτήρια αναφορά, την οποία είχε υποχρέωση να αποστείλει στη Βουλή, μόνο και μόνο για να δοθεί η εντύπωση ότι όλη αυτή η υπόθεση κινείται ως αποτέλεσμα εισαγγελικής πρωτοβουλίας ή εισαγγελικών ενεργειών και όχι στο πλαίσιο ενός πολιτικού σχεδίου, μιας μεθόδευσης από την πλευρά της Ν.Δ. Γιατί τα στοιχεία αυτά που παρουσιάστηκαν χθες ως "καινούργια", είναι τμήμα των απαντήσεων, των εγγράφων που έχει κοινοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο, εδώ και πολλούς μήνες, στη Βουλή των Ελλήνων. Αρα, ήταν σε γνώση όλων των βουλευτών και όλων των άλλων που ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό και μπορούσαν εύκολα να είχαν γνώση των συγκεκριμένων στοιχείων.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ποιό θα είναι το ύψος των δραχμών που θα αποσυρθούν, εάν υπάρχει υπολογισμός, εάν ξέρετε πόσα είναι τα γραμμάτια τα οποία κυκλοφορούν, αυτή τη στιγμή, και τί θα γίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα μιλάμε για ποσά τα οποία είναι μετρήσιμα, αλλά και για ποσά τα οποία ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι διαδεδομένη συνήθεια, σε πολλές περιοχές της χώρας μας, οι συμπολίτες μας να φυλάσσουν τις αποταμιεύσεις τους στο σπίτι τους. Τώρα, βεβαίως, πρέπει να εμφανίσουν αυτά τα ποσά που διαθέτουν, προκειμένου να τα ανταλλάξουν με το ισόποσό τους σε ΕΥΡΩ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι μεταξύ των άλλων πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα. Αρα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι ο αριθμός, το ύψος, η αξία των νομισμάτων σε δραχμές, που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελληνες πολίτες απανταχού της γης.

ΜΙΧΑΗΛ Δύο ερωτήσεις για διαφορετικά ζητήματα: Η πρώτη ερώτηση είναι ότι χθες άρχισε η προβολή του αμφιλεγόμενου, κατά πολλούς, νέου τηλεοπτικού σήριαλ «BIG BROTHER» (μεγάλος αδελφός). Η κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι για το θέμα αυτό έχει ασχοληθεί το ΕΣΡ. Πρώτον, θα πρέπει το ΕΣΡ με τον τρόπο που έχει να ελέγχει, να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν προτίθεμαι να υποκαταστήσω την Ανεξάρτητη Αρχή στο έργο της. Δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το κάνω και τώρα. Δεύτερον, ως Υπουργός είμαι της άποψης -και επιμένω στην άποψη αυτή- ότι δεν πρέπει να προωθούμε ένα πρότυπο και μια αντίληψη, όσον αφορά το περιεχόμενο των προγραμμάτων των ΜΜΕ. Τρίτον, οι ίδιοι οι λειτουργοί των ΜΜΕ είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν κυρίως την ευθύνη να προσφέρουν, να παρέχουν στους πολίτες που είναι αποδέκτες των προγραμμάτων τους, ένα περιεχόμενο το οποίο είναι υψηλού επιπέδου. Και τέταρτον, καλώ τους φορείς των ΜΜΕ να τηρήσουν την υποχρέωση που έχουν, όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας, ώστε οι ίδιοι τα προγράμματα τα οποία παράγουν και παρουσιάζουν, να φροντίζουν να είναι προγράμματα αντικειμενικά, ποιοτικά και από αισθητική άποψη να κινούνται σε υψηλό επίπεδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Συχνά καταγράφεται ένα «περίεργο» δρομολόγιο. Κάποιο μεγάλο μεταγωγικό @αποκαλύφθηκε σήμερα από τον @ALPHA NEWS@ συγκεκριμένα @ένα @ILLUSION@ έρχεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Ρόδου, ανεφοδιάζεται, με τελικό προσδιορισμό την Πρίστινα. Ουδεμία υπηρεσία ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Ρόδου ζητά στοιχεία τι μεταφέρει, τι δε μεταφέρει, ποια είναι τα έγγραφά του κ.λ.π. Το ανεφοδιάζει, πληρώνει και φεύγει, και συχνά έχει κινήσει υποψίες αυτό το συχνό δρομολόγιο. Η κυβέρνηση πώς σκέφτεται να το αντιμετωπίσει; Γιατί υπάρχουν υποψίες ακόμη και από κάποιους αξιωματούχους και για διακίνηση όπλων.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πτήση αυτή ξεκίνησε το 1999 και γίνεται, κατά μέσο όρο, μια φορά την εβδομάδα, με αφετηρία το Αμπού Ντάμπι και προορισμό την Πρίστινα. Πρόκειται για εμπορικό, μεταφορικό αεροπλάνο (cargo) με ολιγομελές πλήρωμα. Το αεροσκάφος αυτό μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τα Αραβικά Εμιράτα (φάρμακα, τρόφιμα, ρουχισμό κ.λ.π). Το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει και έχει εγκρίνει αυτό το δρομολόγιο. Αυτό το αεροσκάφος προσγειώνεται για ανεφοδιασμό στη Ρόδο. Διενεργούνται έλεγχοι φορτίου από τις τοπικές αρχές, οι οποίοι και θα συνεχιστούν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, αλλά και το πρωί στη Βουλή, είπε ότι προεκλογικά η ΔΕΚΑ δεν έκανε τίποτα άλλο παρά κάποιες τονωτικές ενέσεις σε μια πολύ κρίσιμη πορεία του Χρηματιστηρίου, για να μην καταρρεύσει η χρηματαγορά. Και ότι μέσα σε αυτό το κλίμα νηφάλια οι πολίτες να κρίνουν κόμματα και κυβέρνηση. Εχετε κάποιο σχόλιο; Αυτό δεν είναι και μια ψυχολογική πίεση πάνω στους πολίτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, η ΔΕΚΑ ιδρύθηκε και λειτουργεί γι αυτό το σκοπό. Υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, υποστηρίζει κάποια "χαρτιά", όπως τα ονομάζουμε, τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική οικονομία. Προστατεύει το συμφέρον των επενδυτών. Αυτή είναι η λειτουργία ανάλογων οργανισμών και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό που έγινε είναι όχι απλώς νόμιμο, θα έλεγα ότι ήταν επιβεβλημένο, γιατί με αυτόν τον τρόπο, η προσπάθεια να στηριχθεί μια χρηματιστηριακή λειτουργία έδωσε καρπούς. Και όλα αυτά σε μια περίοδο, που και η αξιωματική αντιπολίτευση δεχόταν ότι είναι επιτρεπτές, οι λεγόμενες «μικροενέσεις». Πόσο μάλλον είναι απαραίτητη, όχι απλώς επιτρεπτή, μια επίσημη δραστηριότητα από έναν δημόσιο φορέα, όπως είναι η ΔΕΚΑ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν ξέρω εάν υπάρχει αντίστοιχο όργανο στο εξωτερικό, σαν τη ΔΕΚΑ που έχουμε εμείς. Το ερώτημά μου είναι, εάν αποτελεί στρέβλωση της αγοράς να παρεμβαίνει η ΔΕΚΑ, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας τις τιμές στο Χρηματιστήριο και πως είστε τόσο σίγουρος -γιατί η ΔΕΚΑ δεν είναι απρόσωπο όργανο, είναι προσωποποιημένο- άνθρωποι που γνώριζαν αυτές τις πληροφορίες, ότι την επόμενη ημέρα θα ανέβουν οι μετοχές, να αγόραζαν ή αυτοί ή οι συγγενείς τους ή οποιοσδήποτε τρίτος, ώστε να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπου λειτουργούν αντίστοιχοι οργανισμοί έχουν αυτή την αποστολή, αυτόν τον προσανατολισμό. Η ΔΕΚΑ στελεχώνεται από επιτελείς κοινής αναγνώρισης και με ανεπίληπτο ήθος. Ουδέποτε κατηγορήθηκαν και πάντοτε έπραξαν το καθήκον τους με γνώμονα το συμφέρον του Δημοσίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η ΔΕΚΑ σταμάτησε την Παρασκευή, στις 8 του μηνός, πριν τις εκλογές και δεν συνέχισε και μετά να κάνει αυτές τις ενέσεις στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να επαναλάβω εδώ τη συζήτηση που έγινε κατ` επανάληψη στη Βουλή;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι. Ρωτώ, γιατί σταμάτησε ξαφνικά εκείνη την εβδομάδα στα 268 δισεκατομμύρια και μετά η ΔΕΚΑ, το "ευαγές αυτό ίδρυμα", σταμάτησε να κάνει αυτό το έργο, όχι απλώς νόμιμο, όπως το είπατε, αλλά και δικαιολογημένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί, κατ` επανάληψη, στη Βουλή. Εχουν δοθεί απαντήσεις. Και αποδεικνύεται από τις απαντήσεις αυτές ότι, όχι μόνο δεν έχει βλαφτεί το δημόσιο συμφέρον ή η ΔΕΚΑ, αλλά αντιθέτως έχουν προκύψει οφέλη. Εφόσον δοθεί τέτοια ευκαιρία θα επαναληφθεί η συζήτηση στη Βουλή και θα δοθούν πάλι αναλυτικές απαντήσεις. Οπως και σήμερα, αφού ανακοινωθεί το έγγραφο και το μελετήσουμε, περίπου μία ώρα μετά, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε πάνω στο περιεχόμενό του. Η επαναφορά αυτής της συζήτησης -κυριολεκτικά από "την πίσω πόρτα"- είναι φανερό ότι δεν ωφελεί κανέναν. Πολύ περισσότερο, δεν ωφελεί το Χρηματιστήριο, αυτή την ώρα. Και σας καλώ και σας να αποφεύγετε κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λέει και τι κάνει η Βουλή. Εγώ ρωτώ, γιατί η ΔΕΚΑ προεκλογικά έκανε αυτές τις ενέσεις και μετά σταμάτησε να τις κάνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα και ήμουν σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπατε τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε ότι παίρνετε το λόγο αυθαίρετα και μετά βλέπω να τα σχολιάζετε όλα αυτά στην εφημερίδα σας με τρόπο αντιδεοντολογικό και ανεπίτρεπτο. Σας παρακαλώ να μην φέρεστε με αυτό τον τρόπο σε αυτή την αίθουσα. Αν δεν έχετε το λόγο, δεν θα πρέπει να κάνετε σχόλια, τα οποία χρησιμοποιείτε κατά τρόπο που εσείς επιλέγετε μετά.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Αρκετούς μήνες μετά τη λειτουργία του αεροδρομίου -θα σας είναι γνωστό το φαινόμενο- μετά τις 10 το βράδυ, οι οδηγοί των ΤΑΞΙ να πραγματοποιούν μία λευκή απεργία. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει κάτι, καθώς για τους Ελληνες το πρόβλημα είναι ότι για μια διαδρομή 40' κάνουν δύο ώρες για να έρθουν από το αεροδρόμιο στην Αθήνα, ενώ για τους ξένους δημιουργείται μία εικόνα εξευτελιστική για την Ελλάδα, που εν μέρει χαλά και την εικόνα του αεροδρομίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν εντοπιστεί τέτοιου είδους προβλήματα στη λειτουργία -υπό την ευρύτερη έννοια- του αεροδρομίου. Εχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, έχει υπάρξει διάλογος των κυβερνητικών αρμόδιων παραγόντων με τους εκπροσώπους αυτών των επαγγελματιών. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω σε μία γραπτή ερώτηση που έχει κατατεθεί από τον κ. Καρελιά, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Η ερώτηση λέει τα εξής:

"Εδώ και αρκετές εβδομάδες παρατηρούμε το φαινόμενο, το υπουργείο Πολιτισμού να εμφανίζεται χορηγός ένθετων, με δημοσιογραφική ύλη που εκδίδει μία εφημερίδα. Θεωρείτε ότι αυτό συνάδει με την κυβερνητική πρακτική και δεοντολογία; Μήπως και άλλα υπουργεία θα χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες ιδιωτικών ΜΜΕ; Τι κονδύλια προβλέπονται για αυτά";

Η απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού είναι η εξής: Το "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να υποβοηθήσει, ως χορηγός, ειδικά μικρά ένθετα αφιερώματα που αναφέρονται σε πολιτιστικά θέματα. Το υπουργείο Πολιτισμού δέχθηκε την πρόταση, γιατί προωθεί η πρόταση αυτή την πολιτιστική πολιτική. Δεν έχει γίνει καμία οικονομική συμφωνία, ούτε έχει καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό. Αυτό, άλλωστε το ποσό το οποίο πρόκειται να δοθεί, όταν δοθεί, θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Η ίδια διαδικασία είναι ανοικτή και ισχύει και για άλλα έντυπα που έχουν ανάλογες προτάσεις ή σκέφτονται να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Επίσης, κλείνοντας, θέλω να κάνω ένα σχόλιο, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας "ΤΟ ΚΑΡΦΙ", το οποίο αναφέρεται σε θέμα που με αφορά: Στη χώρα μας έχουμε δεδομένη την ελευθερία του Τύπου. Είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι, οι οποίοι έχουν και προσωπικό λόγο και ενδιαφέρον, από τη μία να ζητούν να καταργηθούν διατάξεις που ισχύουν σήμερα, όσον αφορά την αστική ευθύνη του Τύπου και από την άλλη να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι "επιτρέπει" τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Η κυβέρνηση κινείται μέσα στο πλαίσιο που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Απαράδεκτα δημοσιεύματα, με χαρακτηρισμούς που είναι συκοφαντικοί και απρεπέστατοι, χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν ευθύνη να σέβονται πάνω από όλα τον πολίτη, τους θεσμούς και τους φορείς των θεσμών.

Οσον αφορά τις άδειες σε σταθμούς, πρέπει να πω ότι το ΕΣΡ είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που αποφασίζει γι` αυτό. Χαίρομαι -και είναι τεκμήριο ορθής απόφασης- επειδή οι αποφάσεις του ΕΣΡ για τα συναφή θέματα, λαμβάνονται με ομόφωνο τρόπο, μέχρι τώρα. Ο υπουργός δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα, ούτε δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης. Και βεβαίως, δεν είναι ακριβή τα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται.

Σε τελευταία ανάλυση, επειδή έχουμε συζητήσει σε αυτή την αίθουσα ένα σχετικό θέμα στο παρελθόν, τέτοιου είδους συκοφαντικά και απρεπέστατα δημοσιεύματα, όπως αυτά που μιλούν για "αρχικλέφτη" ή για "νόθο" Πρωθυπουργό, τα αφήνω στην κρίση σας. Αποδεικνύεται, πάντως, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελευθεροτυπία. Και αυτά αποτελούν την καλύτερη μαρτυρία και απάντηση σε όλους εκείνους που επικαλούνται ή χρησιμοποιούν κατά καιρούς ψηφίσματα ή εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι στην Ελλάδα επικρατεί δήθεν περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης ή υπάρχει λογοκρισία στον Τύπο. Από τη μία, λοιπόν, εσείς οι ίδιοι μας κατηγορείτε ότι επιβάλλουμε περιορισμούς και από την άλλη εσείς οι ίδιοι μας κατηγορείτε ότι επιτρέπουμε την ασυδοσία. Αυτά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινούμαστε. Αυτό κάνουμε εμείς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 11 September 2001 - 14:05:14 UTC