Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-08-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Αυγούστου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε, σήμερα το πρωί, με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Μέτα, σε συνέχεια σχετικού συγχαρητηρίου τηλεγραφήματος, που του είχε αποστείλει. Του επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και το ενδιαφέρον μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας για την αντιμετώπιση θεμάτων διμερούς και πολυμερούς ενδιαφέροντος. Βεβαίως, του τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στο ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η ελληνική μειονότητα στο γειτονικό κράτος.

Επίσης, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο με αφορμή τις ανακοινώσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, τις οποίες ακούσαμε με ενδιαφέρον και προσοχή. Πρόκειται για επανάληψη της γνωστής θέσης της Εκκλησίας για το συγκεκριμένο ζήτημα των δελτίων ταυτοτήτων. Διαπιστώνουμε ότι η διατύπωση της θέσης της Εκκλησίας γίνεται, ως να μην έχει μεσολαβήσει η έκδοση της ρητής και δεσμευτικής απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει την τελική θέση της, τη θέση που έλαβε με γνώμονα το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και το συμφέρον της χώρας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν ακριβώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Αναμένουμε από την Εκκλησία να επιτελέσει τον κοινωνικό και πνευματικό ρόλο της. Εντύπωση προκαλεί η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η θέση της Ν.Δ. αποτελεί ένα οιονεί κήρυγμα κατά της νομιμότητας. Η Ν.Δ. επιμένει στην αντιμετώπιση του θέματος με βάση την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στο αστυνομικό δελτίο ταυτότητας του κάθε πολίτη, την ώρα που το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, το ΣτΕ, έχει εκδώσει τη γνωστή σε όλους σημαντική απόφασή του.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, απλώς επανάληψη των θέσεων της Εκκλησίας ήταν τα όσα είπε ο κ. Χριστόδουλος; Δηλαδή, το ότι οι φράσεις και οι αναφορές του γι αυταρχικό κράτος, για το ποιος μπορεί να αγνοεί 3.000.000 και κάτι υπογραφές, το θεωρείτε εσείς απλή επανάληψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το κείμενο των ανακοινώσεων του Αρχιεπισκόπου είναι στη διάθεσή σας. Το έχω κι εγώ εδώ μπροστά μου. Γνωρίζετε ότι πολλοί χαρακτηρισμοί, υπερβολικοί, ακραίοι και ατυχείς, έχουν γίνει και στο παρελθόν για συναφή θέματα. Μπορώ κι εγώ να αναφερθώ σε άλλα αποσπάσματα αυτής της ανακοίνωσης, που μεταξύ των άλλων αναφέρει για παράδειγμα, ότι η Εκκλησία δεν θέλει να εμπλακεί στην πολιτική αντιπαράθεση, ότι σέβεται όλα τα πολιτικά κόμματα, ότι δεν αντιδικεί με την κυβέρνηση. Ολα αυτά, βεβαίως, έχει σημασία να ανακοινώνονται. Εχει, όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία να αποδεικνύονται στην πράξη.

Αυτό το οποίο εμείς, αυτή την ώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ένα συγκεκριμένο ζήτημα: Το ζήτημα αυτό προκαλείται, λόγω της θέσης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, την οποία το ΣτΕ απορρίπτει ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη. Αρα, λοιπόν, η κυβέρνηση, πέραν της πολιτικής επιλογής που έκανε μια δεδομένη στιγμή, έχει σε μεταγενέστερο χρόνο την απόφαση του ΣτΕ, που της θέτει αυτό το νομικό, πλέον, περιορισμό για το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί. Γι αυτό, λοιπόν, παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Σημασία έχει, πέρα από τους χαρακτηρισμούς, να δούμε την ουσία του θέματος. Εμεις έχουμε διατυπώσει τη θέση μας με ευθύνη και σαφήνεια. Πιστεύουμε ότι η θέση αυτή είναι και πολιτικά ορθή. Νομικά, πλέον, είναι κατοχυρωμένη. Είναι μια θέση, την οποία λάβαμε με γνώμονα το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών. Και όπως έχουμε πει, κατ επανάληψη, η πολιτική για το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, δεν υπακούει στους κανόνες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Και ένας πολίτης στο σύνολο του πληθυσμού μιας χώρας έχει δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά. Δεν είναι δυνατό, δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μιας χώρας να λάβει αποφάσεις, οι οποίες θα αντιστρατεύονται τα δικαιώματα έστω και ενός πολίτη. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή την επιλογή που κάναμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι η ορθή επιλογή.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ηγεσία της Εκκλησίας έχει ζητήσει επαφές με τα κόμματα και με την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στον κ. Ευθυμίου κ.λπ. Αν μπορείτε να μας πείτε, το ΠΑΣΟΚ ή αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί την αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με αυτό που είπατε, κ. Εκπρόσωπε, και ξέχωρα από το θέμα των ταυτοτήτων, να μη το συνδέουμε, γιατί αγνοείτε τα 3.000.000 των πολιτών που ζητούν να ενεργοποιηθεί η συνταγματική διάταξη για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αγνοούμε την πλειοψηφία των πολιτών. Αντιθέτως, σεβόμαστε την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας και αυτό το αποδεικνύουμε με το να έχουμε τον ίδιο σεβασμό για το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας. Και αυτούς που ανήκουν σε μια πλειοψηφία για ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά και αυτούς που ανήκουν σε μια μειοψηφία για το ίδιο θέμα. Η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει ότι σέβεται το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας, των οποίων τα ατομικά δικαιώματα θέλει να γίνουν σεβαστά και τα κατοχυρώνει με την πολιτική της. Από κει και πέρα, οι διαδικασίες -το προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμα- βάσει των οποίων μπορούμε να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα, είναι γνωστές. Δεν έχουν καμία σχέση με την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Γνωρίζετε καλά -για να αναφερθώ και πάλι στην υποκριτική και δημαγωγική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ότι η Ν.Δ. δεν κάνει καμία μνεία για το θέμα του δημοψηφίσματος, παρά το ότι επιφανή στελέχη της και η ηγεσία της έχουν υπογράψει το σχετικό κείμενο. Πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι πολιτική σεβασμού των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών αυτής της χώρας. Και όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, δεν χωρεί διάκριση μεταξύ πλειοψηφία και μειοψηφίας. Αυτή είναι η σωστή θέση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είπατε ότι σέβεστε ακόμη και το δικαίωμα ενός πολίτη. Και εγώ σας ρώτησα, γιατί περιφρονείτε τα τρία εκατομμύρια των πολιτών που θέλουν να ενεργοποιηθεί ο νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ανεξαρτήτως των υπογραφών.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί στο θέμα του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων δεν ισχύουν οι κανόνες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Εσείς αναφέρεστε σε μία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, κατά τη δική σας εκδοχή, για ένα θέμα. Τα θέματα των ατομικών δικαιωμάτων δεν υπακούουν σε αυτούς τους κανόνες. Το ΣτΕ, με την πολύ σημαντική απόφασή του, κάνει μια τομή. Πρέπει να γίνει σεβαστή αυτή η απόφαση. Και αποδεικνύει ότι είναι και νομικά ορθή η πολιτικά ορθή απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Μακαριότατος σήμερα είπε ότι πάνω από το ΣτΕ υπάρχει και το Ειδικό Δικαστήριο το οποίο μπορεί να βγάλει μια τελεσίδικη απόφαση. Αρα, υπάρχει ακόμη ένα περιθώριο νομικής τακτοποίησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων ή και της Εκκλησίας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προσφύγουν στο ΣτΕ. Σε μία συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αναφέρεται στα όργανα της Δικαιοσύνης του κράτους, επιδιώκοντας την έκδοση μιας απόφασης υπέρ των απόψεών του. Αλλά, όταν η απόφαση που εκδίδει το αρμόδιο όργανο, το δικαστήριο, είναι απόφαση που δεν τον καλύπτει, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται σεβαστή, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρείται, ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται. Αντιθέτως, οι αποφάσεις αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται από όλους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι όπως τα λέτε εσείς και έτσι όπως τα λέει η Εκκλησία, η κάθε μία πλευρά παρουσιάζει τα δικά της επιχειρήματα και θεωρεί ότι έχει δίκιο. Ο απλός πολίτης όμως που παρακολουθεί τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της διοίκησης της Εκκλησίας, βλέπει ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο. Η Πολιτεία, στην προκειμένη περίπτωση, θα επιμείνει στη διαιώνιση αυτού του αδιεξόδου; Και για λόγους κοινωνικούς ακόμη ή πολιτικούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, το αδιέξοδο αυτό συντηρείται και αναπαράγεται όταν, με δεδομένη την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, κάποιες πλευρές, κάποιοι φορείς επιμένουν στη διατύπωση μιας θέσης, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του δικαστηρίου. Πιστεύουμε ότι η πολιτική συζήτηση, η συζήτηση η πνευματική, η θεολογική συζήτηση, η οποία έγινε όλη την προηγούμενη περίοδο γύρω από όλα αυτά τα θέματα, μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν χρήσιμη. Από την ώρα, όμως, που έχει εκδοθεί για το θέμα αυτό η απόφαση του ΣτΕ, η συζήτηση αυτή πρέπει να σταματήσει, γιατί είναι αδιέξοδη και πρέπει πλέον οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας να αφορούν άλλα θέματα που υπάρχουν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο από κοινού αντιμετώπισης. Το θέμα των ταυτοτήτων αδίκως μονοπωλεί τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Γι` αυτό δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Κάθε άλλο. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει, με αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, με ευθύνη και αίσθηση εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος, να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Εμείς ως κυβέρνηση, αυτή την προσέγγιση έχουμε επιλέξει. Καλούμε να κάνουν το ίδιο και όλοι οι άλλοι φορείς.

ΚΟΥΪΝ: Ηθελα να σας ρωτήσω, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τον όγκο, τον αριθμό των υπογραφών που παρουσίασε η Εκκλησία σήμερα. Ανέμενε έναν τέτοιο αριθμό γύρω στα τρία εκατομμύρια; Εξεπλάγη από αυτό τον αριθμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ο αριθμός των υπογραφών που συλλέχθηκαν δεν είναι στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει ή να καθορίσει την πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης. Γιατί, από καιρό, σε ανύποπτη στιγμή, πολύ πριν ανακοινωθεί ο αριθμός των υπογραφών που έχουν συλλεχθεί από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, έχουμε διατυπώσει τη θέση, ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών δεν υπακούει στους κανόνες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Δεν προκαλεί έκπληξη ο όντως μεγάλος αριθμός των υπογραφών που έχουν συλλεχθεί, για τον απλούστατο λόγο -που όλοι γνωρίζουμε, άλλωστε- ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των πιστών που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση γι` αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί. Η κυβέρνηση δεν έκανε αυτό το νόμο; Ποιός τον έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο νόμος για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων γνωρίζετε ότι είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις ταυτότητες λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: ... από τη Βουλή των Ελλήνων και έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή. Το Θρήσκευμα -όλοι το αναγνωρίζουν- είναι ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και πρέπει να προστατεύεται. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, η κυβέρνηση προχώρησε σε εφαρμογή αυτού του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων από το 1997, σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ισχύσει αυτός ο νόμος για να γίνουν σεβαστά και να τηρούνται τα δικαιώματα των πολιτών, ιδίως στον τομέα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ευθύνη της κυβέρνησης έγινε πάντως. Γιατί, λέτε ότι δεν ευθύνεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έκανε μία νομοθετική τομή που ήταν απαραίτητη στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της χώρας. Από εκεί και πέρα, οι αντιδράσεις ή ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισαν το θέμα αυτό άλλοι φορείς, είναι ακριβώς η αιτία που οδήγησε τα πράγματα σε αυτό το σημείο και τους ίδιους τους φορείς στο ανάλογο αδιέξοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Εκκλησία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όταν εκδοθεί η απόφαση και είναι υπέρ της Εκκλησίας η κυβέρνηση θα την εφαρμόσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Χωρίς η Εκκλησία να έχει καν προσφύγει στο Δικαστήριο αυτό θέλετε να σχολιάσουμε την απόφαση που εσείς, μάλιστα, γνωρίζετε ότι θα είναι και θετική υπέρ της Εκκλησίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, εάν πάει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα κάνουμε συζήτηση, αυτή την ώρα, γι αυτό το θέμα με τόσο ακραίες υποθέσεις. Η Εκκλησία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή της, προσφεύγοντας στα εθνικά ή διεθνή δικαστήρια. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, οι αποφάσεις των δικαστηρίων γίνονται σεβαστές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, κ. Υπουργέ, δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του κ. Σκανδαλίδη με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, δεν πραγματοποιείται και η συνεδρίαση της επιτροπής θέσεων του ΠΑΣΟΚ, που επρόκειτο να γίνει, αφού η χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ήταν τόσο παραγωγική και αποτελεσματική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το είχατε ανακοινώσει, χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, αλλά χθες το βράδυ αποφασίστηκε ότι το πρόγραμμα αλλάζει στο σημείο αυτό, γιατί δεν χρειάζεται να γίνει αυτή η συνάντηση, δεδομένης της ουσιαστικής χθεσινής πολύωρης συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια κορύφωση της ρήξης των σχέσεων ανάμεσα στην Πολιτεία, την κυβέρνηση αν θέλετε, και την Εκκλησία. Με δεδομένες τις υπάρχουσες κινήσεις, θα ήθελα να ρωτήσω αν θα πρέπει να αναμένουμε από την κυβέρνηση κάποιου είδους πρωτοβουλία, έξω από το θεσμικό επίπεδο για το οποίο είμαστε ήδη γνώστες, σε επίπεδο διαλόγου, σε επίπεδο πολιτικής κίνησης ή οτιδήποτε άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση που έχει διατυπώσει η κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων, εμπεριέχει και το στοιχείο αυτό της πρόσκλησης σε διάλογο προς την Εκλησία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που πάντως μεταξύ αυτών δεν μπορεί να περιλαμβάνεται το θέμα των ταυτοτήτων. Γιατί, το θέμα αυτό είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας, είναι θέμα για το οποίο έχουμε λάβει την απόφασή μας με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, όπως μας ανακοινώσατε χθες. Θα ακολουθήσουν εξαγγελίες του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός την εβδομάδα αυτή θα έχει συνάντηση και συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά. Την ερχόμενη Τρίτη, πράγματι, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο συζήτησης την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις θα γίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις. Αλλά, δεν είναι ορθό, αυτή την ώρα, πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις να εικάσω εγώ ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις αυτές η κυβέρνηση, αφού ακόμη δεν έχουν ληφθεί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό τον αριθμό των υπογραφών η κυβέρνηση και ειδικότερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις προσφέρει στη Νέα Δημοκρατία ή στην Εκκλησία; Μέσα σε αυτές τις υπογραφές δεν υπάρχουν στελέχη ή μέλη ή οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που είχαν αυτή την άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν μας αφορά και δεν μας απασχολεί ο αριθμός των υπογραφών που συλλέχθηκαν. Είναι ένα θέμα που δεν έχει επίπτωση στην πολιτική που ακολουθούμε. Το λέω αυτό, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά και με έμφαση τώρα, ότι δεν είναι δυνατόν τα δικαιώματα των πολιτών να υπακούουν στους κανόνες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Ο αριθμός των υπογραφών είναι μεγάλος. Μπορεί να εκτιμήσει βάσιμα ο οποιοσδήποτε ότι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει είναι και πολίτες, οι οποίοι έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές αναμετρήσεις. Πολίτες, οι οποίοι θα ψηφίσουν το δικό μας κόμμα και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό, όμως, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση να ασκεί την πολιτική της με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, σεβόμενη τα δικαιώματα των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 August 2001 - 13:05:07 UTC