Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-08-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πιστεύω ότι περάσατε πολύ καλά. Αυτό φαίνεται, άλλωστε. Ελπίζω, η νέα περίοδος να είναι το ίδιο γόνιμη. Από ό,τι διαπιστώνω ανανεώσατε τις δυνάμεις σας.

Θα μου επιτρέψετε, στο ξεκίνημα της νέας αυτής περιόδου της πολιτικής ενημέρωσης να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος.

Αύριο, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε συνεργασία το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί, στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης, τους Ελληνες αθλητές που διακρίθηκαν, ο καθένας στο αγώνισμά του, σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Θα τιμηθούν οι Κώστας Κεντέρης, Μιρέλα Τζελίλη, Κατερίνα Θάνου, Κώστας Γκατσιούδης, Τασούλα Κελεσίδου, Νίκος Κακλαμανάκης, η ομάδα υδατοσφαίρισης της Εθνικής Ομάδας των Εφήβων και η ομάδα ανδρών της κωπηλασίας. Στη συνέχεια, στις 12.30, θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Συντονιστικό Κέντρο Καταπολέμησης των Πυρκαγιών, στο Χαλάνδρι. Αργότερα, στις 13.30, θα δεχθεί τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εργασίας Τάσος Γιαννίτησς και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Στις 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Θα συνεργαστεί, συγκεκριμένα, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, τον Υφυπουργό Γιώργο Δρυ, με τη συμμετοχή και των συνεργατών του Πρωθυπουργού. Στη 1 το μεσημέρι, θα δεχθεί σε συνεργασία για θέματα του υπουργείου του τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, όπως γνωρίζετε, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του Συνεδρίου του Κινήματος. Οι εργασίες ξεκινούν το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώνονται αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και στις 7 το απόγευμα εκπροσώπους του ΣΕΒ.

Την Τρίτη ( 4 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο συζήτησης την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αυτά, όσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Γνωρίζετε ότι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη στα Σκόπια, προκειμένου να επιτευχθεί ο αφοπλισμός των Αλβανών εξτρεμιστών. Η απόφαση αυτή ελήφθη από το ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα που έθεσε στη Συμμαχία, με επιστολή του ο Πρόεδρος του γειτονικού κράτους κ. Τραϊκόφσκι, το οποίο έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης. Εμείς συμμετέχουμε σε αυτή τη διεθνή αποστολή, που έχει απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα. Γνωρίζετε ότι στο στρατόπεδο του Κρίβολακ, που βρίσκεται μεταξύ Σκοπίων και ελληνοσκοπιανών συνόρων, θα γίνει η συγκέντρωση του συνολικού αριθμού των όπλων που έχει τεθεί ως στόχος από το διεθνή παράγοντα. Τα όπλα αυτά, στη συνέχεια, θα μεταφερθούν στην Ελλάδα, προκειμένου να καταστραφούν. Πιστεύουμε ότι η σοβαρότητα της κατάστασης θα επιβάλει σε όλους να επιδείξουν συνέπεια και ευθύνη, όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν γίνει. Εμείς είμαστε παρόντες γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας μας, το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής. Ελπίζουμε, με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ να επανέλθει η ηρεμία στο γειτονικό κράτος. Αυτό είναι προς όφελος όλων μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω γιατί ο Πρωθυπουργός δεν δέχεται την τριμελή επιτροπή της Ιεραρχίας. Δεν θέλει καμία συζήτηση με την Εκκλησία, με κανένα στέλεχός της; Εντάξει, με τον Αρχιεπίσκοπο δεν θέλει, γιατί δεν δέχεται επιτροπές και τις παραπέμπει σε υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε, με αφορμή την ερώτησή σας, να αναφερθώ, κατ` αρχάς, στο ιστορικό και στη συνέχεια να κάνω ένα σχόλιο για τη θέση της κυβέρνησης. Πράγματι, η Εκκλησία με εκπρόσωπό της απευθύνθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό η Επιτροπή Μητροπολιτών που έχει ασχοληθεί με το θέμα της συλλογής υπογραφών για το ζήτημα των αστυνομικών δελτίων αναγνώρισης των πολιτών, των ταυτοτήτων. Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε, όπως ήταν αναμενόμενο, τους εκπροσώπους της Εκκλησίας στον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η κυβέρνηση είναι στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής. Μπορεί, σε συνεννόηση με τον κ. Ευθυμίου, η ομάδα των τριών Μητροπολιτών να συζητήσει αυτό το θέμα, στο πλαίσιο πάντοτε, το οποίο οριοθετεί και τη θέση της κυβέρνησης. Δεν έχει τεθεί από τον Αρχιεπίσκοπο θέμα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

Πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πνεύμα αντιπαράθεσης προς την Εκκλησία. Η κυβέρνηση επιθυμεί τη γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία. Υπάρχει πεδίο για τη συνάντηση και συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Το πεδίο αυτό δεν είναι άλλο από τη σειρά των θεμάτων που από κοινού απασχολούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία και την Εκκλησία. Στα θέματα αυτά, ασφαλώς, δεν συμπεριλαμβάνεται το θέμα των ταυτοτήτων. Το θέμα αυτό έχει κλείσει. Είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας. Το έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Εχει διατυπώσει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα την τελική θέση της. Δεν έχουν κάνει κάτι ανάλογο όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα, ιδίως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία σιώπησε για το θέμα αυτό, το οποίο -κατά τα άλλα- θεωρεί ότι είναι σημαντικό. Παρόλα αυτά σιωπά. Εμείς έχουμε διατυπώσει τη θέση μας, με βάση την αρχή της πολιτικής μας ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Πιστεύουμε ότι, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας μας, του ΣτΕ, που κρίνει ως ορθή και νομικά αυτή την επιλογή της κυβέρνησης, δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, όσον αφορά το συγκεκριμένο αυτό θέμα. Κατά τα άλλα, δεν τίθεται θέμα συνάντησης του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της Εκκλησίας. Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, μπορεί να γίνει εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο σε εύθετο χρόνο, αφού η συνάντηση αυτή έχει προετοιμαστεί μέσω εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Πολιτείας, μέσω του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ζητήσει, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί ή ο Αρχιεπίσκοπος για να γίνει τελικά αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιο είναι το ερώτημα που θέτετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός να γίνει συνάντηση για όλα τα άλλα θέματα με τον Αρχιεπίσκοπο ή ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να τη ζητήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, η Εκκλησία έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για συναντήσεις του Προκαθήμενού της ή εκπροσώπων της με διάφορους πολιτειακούς ή πολιτικούς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, αν η Εκκλησία απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό για συζήτηση θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπιστούν από κοινού από την Πολιτεία και την Εκκλησία, θα έχει βεβαίως μια θετική απάντηση. Αλλά, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της προεργασίας που θα γίνει μεταξύ των εκπροσώπων της Εκκλησίας και του εκπροσώπου της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ευθυμίου.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, αν γίνει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, θα του απαγορεύσετε να θέσει το θέμα των ταυτοτήτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού, που έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι πάντοτε συναντήσεις με συγκεκριμένη ατζέντα που έχει προετοιμαστεί μέσω εκπροσώπων της κυβέρνησης και εκπροσώπων των διαφόρων φορέων. Αυτό πρέπει να γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, δεν υπάρχει περιορισμός, οποιασδήποτε μορφής, του δικαιώματος κάθε πολίτη σε αυτή τη χώρα να λέει την άποψή του. Για το αντίθετο, μάλιστα, κάποιοι μας κατηγορούν. Ουδείς περιορίζεται, όσον αφορά τη δυνατότητά του, να λέει αυτό που πιστεύει, αυτό που επιθυμεί και μάλιστα πολλές φορές με τρόπο ακραίο και υπερβολικό.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα, επίσης, να σας ρωτήσω για ορισμένα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το Συνέδριο στην κυβερνητική πολιτική. Διάβαζα μία δήλωση του Γραμματέα του Κόμματος, του κ. Σκανδαλίδη που έλεγε ότι οι αποφάσεις του Συνεδρίου είναι υποχρεωτικές για την κυβέρνηση. Ρωτώ: Ακόμα και αν είναι έξω από το προεκλογικό της πρόγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει σειρά πρωτοβουλιών. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος του, καθώς το Κίνημά μας προχωρά προς την οργάνωση αυτού του σημαντικού Συνεδρίου. Η κυβέρνησή μας έχει αναδειχθεί με τη λαϊκή ψήφο, στη βάση ενός εκλογικού προγράμματος που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στον ελληνικό λαό τον Απρίλιο του 2000. Βάσει αυτού του προγράμματος, ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε σε μας τη διακυβέρνηση της χώρας. Το πλαίσιο της πολιτικής μας είναι δεδομένο, άλλωστε, με βάση και την κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε την περίοδο που πέρασε, από τις εκλογές μέχρι σήμερα. Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Πάντοτε θα πρέπει να προσαρμόζουμε την πολιτική μας, προκειμένου να την κάνουμε πιο αποτελεσματική και να τη βελτιώνουμε στις νέες συνθήκες. Πρέπει πάντοτε να είμαστε παρόντες στις προκλήσεις των καιρών. Αυτό είναι και το νόημα του Συνεδρίου. Ασφαλώς, δεν θα ανατρέψει το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ψήφισε ο ελληνικός λαός, γιατί το Συνέδριο ως σώμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το εκλογικό σώμα, που είναι το σύνολο του ελληνικού λαού. Θα συζητήσει, όμως -γιατί αυτή την υποχρέωση έχει να κάνει κάθε κόμμα στο πλαίσιο των εσωτερικών δημοκρατικών διαδικασιών- το σύνολο των πολιτικών στην κατεύθυνση να βελτιωθούν, πάντοτε υπό το πνεύμα του εκλογικού προγράμματος που ψήφισε ο ελληνικός λαός.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Διάβασα ένα δημοσίευμα που έλεγε, ανασχηματισμός από μηδενική βάση. Βέβαια, ο κάθε ανασχηματισμός από μηδενική βάση γίνεται. Μπορείτε, όμως, να το πείτε και εσείς αυτό, ότι ο επόμενος ανασχηματισμός θα γίνει από μηδενική βάση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο επόμενος ανασχηματισμός, όπως και ο προηγούμενος, όπως κάθε ανασχηματισμός, γίνεται με ευθύνη και επιλογή του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τον αποκλειστικό λόγο για το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, είναι αυτός που αποφασίζει ποια πρόσωπα είναι τα πλέον ενδεδειγμένα και κατάλληλα, προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένα καθήκοντα για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, που αυτό πλέον οριοθετείται στη βάση ενός προγράμματος που έχει εγκρίνει ο ελληνικός λαός. Ο Πρωθυπουργός πάντοτε ξεκινά -και κάθε Πρωθυπουργός το ίδιο έκανε στο παρελθόν και θα κάνει στο μέλλον- από μηδενική βάση για να καταρτίσει την κυβέρνησή του. Και πιστεύω ότι η εμπειρία που έχει αποκτήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη συνεργασία του με τα στελέχη της κυβέρνησης, του δίνει τη δυνατότητα -γιατί δεν είμαστε μία κυβέρνηση ολίγων ημερών, δεν είμαστε μια νέα κυβέρνηση- να γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος και από πρώτο χέρι το επίπεδο στο οποίο μπορεί να κινηθεί κάθε υπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε ότι το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει και ότι για την κυβέρνηση μπορεί να συζητηθούν όλα τα άλλα, εφόσον γίνει η προετοιμασία κ.τ.λ. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι αυτό που λένε οι ίδιοι οι μητροπολίτες και οι συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου, οι οποίοι ζητούν να δεχθεί ο Πρωθυπουργός τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα των ταυτοτήτων. Ολα τα άλλα δεν τους ενδιαφέρουν. Ο κ. Κουμαριανός, στενός συνεργάτης του και μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος το είπε: "Αυτό θέλουμε εμείς. Ολα τα άλλα, μπορούμε να τα συζητήσουμε και αύριο και μεθαύριο και μετά από ένα 6μηνο κ.τ.λ. Το συγκεκριμένο θέμα μας "καίει" και θέλουμε τώρα να το συζητήσουμε". Σε αυτό το θέμα, εσείς είστε αρνητικός. Συνεπώς, δεν υπάρχουν περιθώρια αποφόρτισης και αποκατάστασης ενός διαλόγου.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντησή μας ήταν σαφής. Δεν θα ήθελα, όμως, να βάλετε στο στόμα των εκπροσώπων της Εκκλησίας φράσεις του τύπου "δεν μας ενδιαφέρουν όλα τα άλλα θέματα, μπορούμε να τα συζητήσουμε αργότερα". Ολα τα θέματα έχουν ενδιαφέρον για την Πολιτεία, πιστεύω και για την Εκκλησία και είναι ώρα να συζητηθούν. Κάθε φορά ο διάλογος, για να είναι ουσιαστικός και να οδηγεί σε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα, πρέπει να γίνεται με ανάλογη προετοιμασία και να είναι δομημένος και διαρθρωμένος για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα, σε λύσεις των προβλημάτων που θα απασχολήσουν αυτούς που θα συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα. Πιστεύω, λοιπόν, πως υπάρχει πεδίο για συζήτηση, επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων, συναπόφαση και κοινή δράση. Δεν υπάρχει περιθώριο, γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για συζήτηση, όσον αφορά τις συζητήσεις για τις ταυτότητες, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει. Ιδίως, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Κανένα πολιτικό κόμμα, ιδίως μία κυβέρνηση, δεν μπορεί, μετά από μια τέτοια απόφαση, ουσιαστικώς να παρανομήσει. Να παραβεί, δηλαδή, αυτό που το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας έχει αποφασίσει και που είναι σύμφωνο με τις αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε στην πράξη.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι περιμένει η κυβέρνηση από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Χριστόδουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν αναμένει κάτι από τη συνάντηση αυτή, δοθέντος ότι η κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει τη θέση της για το θέμα αυτό. Αρα, οποιοδήποτε και αν είναι το περιεχόμενο της συζήτησης, δεν θα επηρεάσει τη θέση και την πολιτική της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, δεν είναι δυνατό να σχολιάσουμε μια συζήτηση, η οποία ακόμα δεν έχει γίνει και δεν γνωρίζουμε καν το περιεχόμενό της. Και βεβαίως, δεν είναι δυνατό να σχολιάζουμε τις δραστηριότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΚΟΥΪΝ: Τότε, αν πάρουμε αυτά τα δεδομένα που έχετε πει, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η Εκκλησία επέλεξε αυτή τη χρονική συγκυρία για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα αυτής της συλλογής υπογραφών; Υπάρχει κάποιος λόγος; Εχει, κατά κάποιο τρόπο, σχολιαστεί, αλλά όχι άμεσα από την κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό αφορά την Εκκλησία. Πιστεύουμε ότι είναι ατυχής η επιλογή της Εκκλησίας να επιδοθεί σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών από Ελληνες πολίτες. Γνωρίζετε ότι όσοι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι έχουμε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η στάση που τηρούμε στο ανάλογο θέμα, πρέπει να εκφράζεται με την υπογραφή ενός κειμένου, σύμφωνα με αυτό που πρότεινε στους Ελληνες πολίτες η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Εχουμε μία διαφορετική θέση. Το θέμα, όμως, που αποτέλεσε και αντικείμενο αυτής της διαπάλης είναι το θέμα των αστυνομικών δελτίων αναγνώρισης των πολιτών, των ταυτοτήτων. Το θέμα αυτό είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας σε όλα τα σύγχρονα κράτη του κόσμου και στην Ελλάδα. Το θέμα, λοιπόν, αυτό που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας, το αντιμετώπισε οριστικά και τελεσίδικα η κυβέρνηση, της οποίας η θέση είναι γνωστή. Δεν υπάρχει, λοιπόν, περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση. Το θέμα αυτό δεν προσφέρεται καν για συζήτηση. Και σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι δυνατόν η σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας να μονοπωλείται από το θέμα αυτό, την ώρα που άλλα πολύ σημαντικά θέματα θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Για μια τέτοια συνεργασία -επαναλαμβάνω- είμαστε ανοικτοί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό. Θα γνωρίζετε, επίσης, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, με δηλώσεις του στον κυπριακό Τύπο, απειλεί ότι στις συναντήσεις του με Ανάν και Φερχόϊγκεν θα απαιτήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους του και ότι θα πρέπει να είναι ισότιμος συνομιλητής του κ. Κληρίδη. Επίσης, ο Ντενκτάς για πρώτη φορά απειλεί ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να ακυρώσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε. είναι μη αναστρέψιμη. Εχει αποφασίσει γι` αυτό η Ε.Ε. και έχει κάνει κατ` επανάληψη σαφή τη θέση της. Οι απειλές του κ. Ντενκτάς είναι ένα φαινόμενο που συχνά εκδηλώνεται. Δεν είναι πρωτότυπο για τον κ. Ντενκτάς να απειλεί. Οι επινοήσεις του πιστεύω ότι δεν βοηθούν τον ίδιο. Αντιθέτως τον εκθέτουν, γιατί η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το ότι δεν προχωρούν οι συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα. Η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται υπεύθυνα το θέμα αυτό. Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. οι μεγάλοι αυτοί οργανισμοί, καθένας για τα δικά του θέματα, έχουν αντιληφθεί ότι ο αξιόπιστος συνομιλητής τους στην Κύπρο είναι η κυβέρνηση υπό τον κ. Κληρίδη, η οποία έχει κάνει όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε η Κύπρος να γίνει μέλος της Ε.Ε., όπως δικαιούται και πρέπει να γίνει στο προβλεπτό μέλλον και για να δει, επιτέλους, να λύνεται το πολιτικό πρόβλημα που τη μαστίζει επί πολλά χρόνια. Είναι υποκριτικό, στις μέρες μας, να αντιμετωπίζουμε διάφορες περιφερειακές κρίσεις και σε ένα μείζον πρόβλημα, όπως είναι το πρόβλημα της κατοχής σε ένα κράτος κυρίαρχο, μέλος του ΟΗΕ, ενώ το πρόβλημα αυτό είναι δεδομένο επί τόσα πολλά χρόνια, να μη δίνουμε την απαραίτητη σημασία, ώστε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας να είναι τόσο εμφανή, όσο απαιτούν η Ιστορία και οι καιροί.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Πρωτόπαππας, σήμερα στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΑ, έκανε λόγο για το δεύτερο τμήμα της μελέτης των άρθρων για το Ασφαλιστικό, που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους. Εκανε λόγο για αύξηση των ορίων ηλικίας, την κατάργηση των διατάξεων για τις γυναίκες και γενικά αλλαγή στο τρόπο συνταξιοδότησης. Εχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει, κατ επανάληψη, κάνει σαφή τη θέση μας ότι επιδιώκουμε ουσιαστική λύση στο ασφαλιστικό ζήτημα. Είναι ένα μείζον ζήτημα, απασχολεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Θα πρέπει να το χειριστούμε με ευθύνη. Αναμένουμε τη Διάσκεψη της ΓΣΕΕ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, για αυτό το θέμα. Εχουμε πει ότι αμέσως μετά από αυτή τη διάσκεψη, αφού μελετήσουμε τα πορίσματά της, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ένα νέο κύκλο ουσιαστικών συζητήσεων για την αναζήτηση λύσης επί του ασφαλιστικού ζητήματος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Η κυβέρνηση θα κινηθεί στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος για το θέμα αυτό. Εχει οριστεί ένα πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι δίνει ικανοποιητική, θετική απάντηση στα διάφορα προβλήματα, τα οποία προέκυψαν την προηγούμενη περίοδο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του ασφαλιστικού ζητήματος. Παραμένουμε στη θέση αυτή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν από τις δηλώσεις που έχει κάνει πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος και για τα πολιτικά πράγματα και για τις εξελίξεις, όπως και για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, βλέπετε μια προσπάθεια από την πλευρά της ηγεσίας της Εκκλησίας να πληγεί το κύρος και του Πρωθυπουργού, αλλά και της κυβέρνησης. Γιατί το λέω αυτό: Γιατί πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν συνδέσει το θέμα των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου και ουσιαστικά βλέπουν ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο, με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θέλω να ξέρω, εάν συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτοβουλία της Εκκλησίας για τη συγκέντρωση υπογραφών των πιστών, πιστεύουμε ότι έχει, μεταξύ των άλλων, εξ αντικειμένου, και ένα διχαστικό χαρακτήρα. Αυτό είναι το τελευταίο που έχει ανάγκη ο τόπος, αυτή την περίοδο. Κατά τα άλλα, η Εκκλησία «παίζει εν ου παικτοίς». Είναι ένα θέμα για το οποίο η Πολιτεία έχει αρμοδιότητα και επί του οποίου έχει λάβει απόφαση, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Η απόφαση αυτή θα έπρεπε να γίνεται σεβαστή και να τηρείται από όλους. Λυπούμαστε, γιατί κάποιοι προσπαθούν, μέσω της σύγχυσης που προωθούν, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, προκειμένου έτσι να πλήξουν ίσως και τον Πρωθυπουργό. Αλλά, αυτό το οποίο πρέπει όλοι να αντιληφθούν και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, είναι ότι τέτοιου είδους προσπάθειες, αν υπάρχουν, δεν στρέφονται μόνον εναντίον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, στρέφονται εναντίον όλων των πολιτικών, όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των πολιτικών αρχηγών. Στρέφονται εναντίον του Συντάγματος και της δημοκρατικά οργανωμένης και δημοκρατικά λειτουργούσας πολιτείας μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να μείνουμε στην αρχή, ότι η επικοινωνία, η συνεργασία θα είναι γόνιμη, εποικοδομητική, διαρκής και πλήρης, όταν γίνεται στη βάση των διακριτών ρόλων Πολιτείας-Εκκλησίας, στη βάση διακριτών ρόλων που πρέπει να γίνονται αμοιβαίως σεβαστοί.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός αναλάβει πρωτοβουλία κύκλου επαφών με τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά αυτό το περιθώριο βελτίωσης των πολιτικών που υπάρχει πάντα και...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ανακοίνωσα το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες. Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι άλλο. Εξ όσων γνωρίζω, άλλες συναντήσεις δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Αλλωστε, αυτή την ώρα, συνεδριάζει και το Εκτελεστικό Γραφείο. Στο όργανο αυτό γνωρίζετε ότι συμμετέχουν τα πιο σημαντικά, ίσως, κυβερνητικά στελέχη. Αρα, αυτή η συζήτηση είναι δεδομένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η συγκέντρωση υπογραφών από την Εκκλησία είχε διχαστικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να μου πείτε η απόφαση της κυβέρνησης για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος δεν είχε διχαστικό αποτέλεσμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, εξ αντικειμένου, ότι η κίνηση αυτή είχε και ένα διχαστικό χαρακτήρα. Παραμένω στη συγκεκριμένη θέση που διατύπωσα. Είπα ότι κι εμείς είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και φαίνεται ότι ερχόμαστε σε μια αντιπαράθεση με εκείνους οι οποίοι υπέγραψαν, ενώ εμείς δεν υπογράψαμε. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί. Η Πολιτεία, η κυβέρνηση έλαβε μια απόφαση. Ψηφίστηκε νόμος από την ελληνική Βουλή. Το ΣτΕ έχει εκδώσει μια πολύ σημαντική απόφαση. Σε τελευταία ανάλυση, δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν, ότι στην Ελλάδα μας απασχόλησε και μας απασχολεί ακόμη, δυστυχώς, ένα θέμα το οποίο δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη κοινωνία. Γιατί, στα θέματα των δικαιωμάτων των πολιτών δεν υπάρχει περιθώριο για να ισχύσει ο κανόνας της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Σε κάθε δημοκρατική κοινωνία γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και της μικρής, της ελάχιστης μειοψηφίας, όταν μιλούμε για τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Κάνω ένα σχόλιο, αναφερόμενος σε ένα άρθρο που διάβασα για το θέμα αυτό. Ενας σημαντικός αρθρογράφος επαινεί την απόφαση της μειοψηφίας του ΣτΕ. Κάνει μνεία της θέσης της μειοψηφίας στο ΣτΕ που εκδίκασε αυτή την υπόθεση, λέγοντας πως είναι μια πάρα πολύ σημαντική θέση. Προσεταιρίζεται τη θέση της μειοψηφίας και αγνοεί την πλειοψηφία του δικαστηρίου που έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση. Θα ήθελα να αποφύγουμε όλα αυτά τα «παιχνίδια εντυπώσεων» και να μείνουμε στην ουσία των θεμάτων. Πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να απασχολεί πλέον την ελληνική κοινωνία, γιατί η ελληνική κοινωνία πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Η εθνική ταυτότητά μας είναι καλά κατοχυρωμένη, όσο η Ελλάδα είναι ισχυρή και αναπτύσσεται, όσο ο ελληνικός λαός είναι παρών στις εξελίξεις, όσο η φωνή του, η θέλησή του, η βούλησή του είναι ισχυρή. Και αυτή είναι που καθορίζει την πορεία της χώρας στο μέλλον. Ο ελληνικός λαός εκλέγει τις κυβερνήσεις και τους κυβερνήτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή επικαλείστε συνέχεια το ΣτΕ, το ερώτημα, η προσφυγή που τέθηκε στο ΣτΕ, έλεγε εάν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ετσι ήταν η προσφυγή που έκαναν και γι αυτό βγήκε η απόφαση που λέει ότι δεν είναι υποχρεωτική. Το ερώτημα ήταν αυτό πάντως.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομη η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Εμείς έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση. Λυπούμαι, γιατί μετά από αυτή την απόφαση του ΣτΕ, άλλα κόμματα, ιδίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του θέματος αυτού, δείχνοντας, για μια ακόμη φορά, ότι και προγράμματος στερούνται και ακολουθούν μια πολιτική καιροσκοπισμού για προφανείς λόγους. Πράγμα που είναι ανεύθυνο και απαράδεκτο σε μια σύγχρονη κοινωνία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι καινούργιες ταυτότητες με την αναγραφή της ιθαγένειας πότε θα είναι έτοιμες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνονται οι απαραίτητες προεργασίες, προκειμένου και αυτή η διοικητική πράξη να εφαρμοστεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος και η απόφαση του ΣτΕ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 August 2001 - 14:05:07 UTC