Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

& ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Συνεχίσαμε τη συζήτηση που είχαμε ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα για το μεγάλο θέμα, που αφορά την αξιοποίηση των πόρων του Γ` Κ.Π.Σ. Με το αναπτυξιακό σχέδιο και την αξιοποίηση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ελλάδα του 2004 θα είναι πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Οπως με την αξιοποίηση του Β` Κ.Π.Σ. έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα μας. Εχουμε αξιοποιήσει το 94% των πόρων του Β` Κ.Π.Σ. Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό. Οπως γνωρίζετε έχει, ήδη, ξεκινήσει, εφαρμόζεται στην πράξη, υλοποιείται το Γ` Κ.Π.Σ., σε ποσοστό 25%. Εχουμε εντάξει έργα συνολικού ύψους 2,6 τρις δραχμών. Το 50% των έργων που έχουν ενταχθεί στο Γ` Κ.Π.Σ. είναι νέα έργα, νέες δράσεις. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί έχουμε και τα συνεχιζόμενα έργα από το Β` Κ.Π.Σ.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε αντικείμενο τον εντοπισμό των προβλημάτων που εμφανίζονται κατά την εφαρμογή του Γ` Κ.Π.Σ. και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπισή τους.

Ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για σημαντικά θέματα.

Διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται η εκπροσώπηση της χώρας μας, στο πλαίσιο των συζητήσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να είναι ακόμη πιο ισχυρή και περισσότερο πλήρης. Γι` αυτό ακριβώς θα υπάρχει συνεχής συντονισμός και συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου η ελληνική αποστολή, που θα συζητά κάθε φορά με τους αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίζει τα διάφορα θέματα που τίθενται από την Επιτροπή.

Υπενθυμίζω ότι στο Γ` Κ.Π.Σ. τα έργα εντάσσονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, με διαφορετικούς κανόνες και προϋποθέσεις, σε σχέση με ό,τι ίσχυε για την ένταξη έργων στο Β` Κ.Π.Σ. Σε ό,τι αφορά το Γ` Κ.Π.Σ. αποφασίζουμε εμείς, με δική μας ευθύνη, την ένταξη έργων. Η επιλεξιμότητα του κάθε εντασσόμενου έργου κρίνεται, εκ των υστέρων, από την Ε.Ε. Εάν η Ε.Ε. κρίνει ότι κακώς έχουμε εντάξει κάποιο έργο, τότε εμείς θα αναλάβουμε το κόστος για την κατασκευή του, χωρίς να προσδοκούμε πόρους από την Ε.Ε. Τα έργα του Β` ΚΠΣ εντάσσονταν με κοινή απόφαση των οργάνων-υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μια σημαντική διαφορά.

Με εισήγηση του Πρωθυπουργού πήραμε σήμερα την απόφαση, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία προεδρεύεται από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, να συζητά σε μηνιαία βάση την εξέλιξη του Γ` Κ.Π.Σ. και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πορεία εφαρμογής του. Η συζήτηση αυτή θα γίνεται με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και αυτών που είναι μέλη της Επιτροπής, αλλά και αυτών που δεν είναι μέλη της, αλλά έχουν προγράμματα ενταγμένα στο Γ` Κ.Π.Σ.

Αποφασίσαμε, επίσης, τη συγκρότηση μιας ομάδας διοίκησης έργου σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, που θα αντιμετωπίζει, συνεδριάζοντας σε συνεχή βάση, τα όποια προβλήματα προκύπτουν, οργανωτικού, τεχνικού, διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Ενα άλλο θέμα που συζητήσαμε είναι το κλείσιμο των έργων του Β` Κ.Π.Σ. Και όπως, ήδη, σας ανέφερα μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανταποκριθούμε στο στόχο αυτό και θα αξιοποιήσουμε το σύνολο των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Αλλο θέμα που τέθηκε, αφορά τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, στο οποίο καταχωρούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν τα έργα που εντάσσονται στο Γ` Κ.Π.Σ, ώστε κάθε υπηρεσία, αλλά και κάθε πολίτης που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, να μπορεί να πληροφορείται, ανά πάσα στιγμή, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται κάθε έργο το οποίο έχει ενταχθεί σε αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο.

Συζητήσαμε, επίσης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται, λόγω μιας σχετικά χρονοβόρου διαδικασίας που ακολουθείται μέχρι τώρα, έως ότου η διαχειριστική αρχή να αποφασίσει και να εντάξει ένα έργο στο Γ` Κ.Π.Σ. Είπαμε ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός προέγκρισης, ώστε το έργο να εντάσσεται, κατ` αρχήν, και να υπάρχει μια πρόοδος στο έργο αυτό μέχρι να αποφασιστεί η προένταξη και η ολοκληρωτική ένταξή του. Πιστεύουμε ότι έτσι κερδίζουμε χρόνο.

Τέθηκε ακόμη το θέμα που αφορά τις διαχειριστικές αρχές, τη στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή τους. Η απάντηση είναι ότι στον τομέα αυτό έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο.

-Η στελέχωση των διαχειριστικών αρχών έχει γίνει σε μεγάλο ποσοστό. Τα 380 στελέχη που πρέπει να προσληφθούν για να καλύψουν τις θέσεις που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, θα προσληφθούν στα τέλη Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι διαχειριστικές αρχές στελεχώνονται, αφενός από υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών και αφετέρου από στελέχη τα οποία προσλαμβάνονται από την αγορά.

-Οσον αφορά την υποδομή: Στο σύνολο των Περιφερειών, που παρακολουθούν τα λεγόμενα Περιφερειακά Προγράμματα εκτός μιας Περιφέρειας, αλλά και σε πολλά υπουργεία που έχουν τα τομεακά προγράμματα, είναι έτοιμη η κτιριακή υποδομή για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών.

-Μπορούν, επίσης, στο πλαίσιο της παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας, οι διαχειριστικές αρχές να προσλαμβάνουν τεχνικό σύμβουλο, με ανοικτές, διαφανείς διαδικασίες, για την υποστήριξη του έργου τους.

-Οσον αφορά την ενίσχυση των φορέων υλοποίησης, που είναι συνήθως δημόσιες υπηρεσίες, αντιμετωπίσαμε -και βεβαίως θα εξειδικεύσουμε αυτή την, κατ` αρχήν, απόφαση που πήραμε σήμερα- την οικονομική ενίσχυση των παραγόντων που ασχολούνται με αυτά τα προγράμματα. Πρέπει να σας πω ότι έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει ένα πρόβλημα: Υπάρχουν, όπως είπα, στις διαχειριστικές αρχές δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αμείβονται από τη δουλειά τους και υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι προσλαμβάνονται από την αγορά και έχουν αυξημένες αμοιβές, σε σχέση με τους προηγούμενους. Αυτή η ανισότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί δημιουργεί προβλήματα και τριβές στη συνεργασία τους. Αυτό είναι το θέμα που έθιξα μόλις πριν.

Πήραμε, επίσης, διάφορες αποφάσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, αυτό το πρόγραμμα. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται επιτείνουν το χρόνο που απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων.

Αντιμετωπίσαμε, ακόμη, ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό: Το πώς τα συνεχιζόμενα έργα -αυτά που έχουν ενταχθεί στην κοινοτική χρηματοδότηση με τους κανόνες και τις προϋποθέσεις του Β` Κ.Π.Σ., αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί και εντάσσονται στο Γ` Κ.Π.Σ., προκειμένου να ολοκληρωθούν- θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί οι κανόνες που ισχύουν τώρα για την επιλογή και την ένταξη των έργων -επειδή ακριβώς είναι πιο αυστηροί- να μην επιτρέπουν την ένταξη των έργων αυτών στο Γ` Κ.Π.Σ. Εχουμε ζητήσει από την Ε.Ε. για τα έργα αυτά να υπάρχει ένας έλεγχος, σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυαν εκείνη την περίοδο.

Η συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε επίκαιροι στους στόχους που έχουμε θέσει, είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, όπως ακριβώς το έχουμε εξαγγείλει. Η εφαρμογή του προγράμματος εξελίσσεται, όπως είχαμε προβλέψει. Αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. Με τους πόρους της Ε.Ε. και τη συμβολή των πόρων που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο και των πόρων ιδιωτικών φορέων θα έχουμε τη δυνατότητα, ολοκληρώνοντας αυτό το αναπτυξιακό πρόγραμμα, να διαμορφώσουμε μια πολύ καλύτερη Ελλάδα το 2004.

Πρέπει να σας πω ότι στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός, η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ενημέρωσαν την Κυβερνητική Επιτροπή για τη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα. Από την πρώτη στιγμή οι υπηρεσίες του κράτους αντέδρασαν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μαζί με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Φούρλα και το Γενικό Γραμματέα της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Παπανικολάου, βρέθηκαν νωρίς το πρωί στη Σκύρο, όπου εντοπίστηκε το κέντρο της σεισμικής δόνησης. Στις 11 το πρωί, αναχώρησαν για τη Σκύρο ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Νάσος Αλευράς, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Στυλιανή Μενδώνη, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Βασίλης Ανδριανάκης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ Γιώργος Γκέκος, καθώς και 12 μηχανικοί., προκειμένου να δουν επιτόπου πώς έχουν τα πράγματα και να λάβουν αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα προβλήματα. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι ζημιές περιορίζονται στο κάστρο της Σκύρου, σε ένα Μοναστήρι και σε παλαιές οικίες που βρίσκονται κοντά. Δεν έχουμε θύματα και βεβαίως αυτό είναι πολύ θετικό. Είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει εξαιτίας αυτής της σεισμικής δόνησης.

Ολοκληρώνω την ενημέρωσή σας, λέγοντας ότι σήμερα, στις 5 το πρωί, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέτ Ετσεβίτ έστειλε τηλεγράφημα συμπαράστασης στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι στην αρχή της συνεδρίασης ενημέρωσαν ο Πρωθυπουργός, η κ. Παπανδρέου και ο κ. Λαλιώτης την Κ.Ε. σχετικά με το σεισμό. Ο Πρωθυπουργός λογικό είναι να ενημερώθηκε αρμοδίως. Ο κ. Χρυσοχοϊδης που πήγε εκεί δεν ενημέρωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω πρώτον, ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν συμμετέχει στην Κ.Ε. και δεύτερον ότι συμμετείχε στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής -που με πολύ χαρά, όπως είχα πει, θέλαμε να γίνει αυτή και συμμετείχαμε- ενημέρωσε τους συναδέλφους και απάντησε σε ερωτήσεις τους για το θέμα που έχει προκύψει, μετά τη Διάσκεψη του G-8 στη Γένοβα της Ιταλίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν θα ήταν πιο λογικό, έστω και αν δεν συμμετέχει, να τον καλέσουν και να πουν, αφού πήγες άνθρωπέ μου, δεν μας λες και μας τι γίνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό και τον είχε ενημερώσει. Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού, γνωρίζετε ότι γίνεται από τους αρμόδιους υπουργούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου, δήλωσε ότι σε λίγο καιρό δεν θα είναι υπουργός σε οικονομικό υπουργείο. Πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα ανήκει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το Συνέδριο. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι μετά το Συνέδριο θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Αυτό είναι γνωστό. Παραβιάζετε ανοικτές πόρτες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παραβιάζω καμία ανοικτή πόρτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός γι` αυτό. Ζητάτε από έναν υπουργό να πει κάτι για ένα θέμα για το οποίο έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Ο υπουργός θα πει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζετε, λοιπόν, ποια είναι η απάντησή μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτούς που έδωσαν τις λίστες στους Ιταλούς, θα υπάρξουν κυρώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση που έγινε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είναι αποκαλυπτική. Γιατί επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαμόρφωση καταλόγου με ονόματα Ελλήνων πολιτών από την πλευρά των ελληνικών υπηρεσιών που, όπως εσείς και κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται- διαμορφώθηκε και καταρτίστηκε μόνο και μόνο για να σταλεί στις αρμόδιες ιταλικές αρχές. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι βέβαιο. Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι επιθυμούν να γίνει περαιτέρω έρευνα, σας λέω ότι το επιθυμούμε και εμείς στον ίδιο βαθμό, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας και τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή η ΕΥΠ έχει παραπέμψει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ δεν υπήρχαν τα ονόματα αυτά. Ποιός έδωσε τη λίστα από την Ελλάδα, μπορείτε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το συζητήσαμε εδώ χθες. Επαναλαμβάνω ότι στο διαδίκτυο, πράγματι υπήρχαν ανακοινώσεις και καταχωρήσεις στην ελληνική, αλλά και στην αγγλική γλώσσα από Ελληνες πολίτες, ενόψει της πρωτοβουλίας και της επιλογής τους να μεταβούν στη Γένοβα της Ιταλίας και να διαδηλώσουν. Κάθε πολίτης που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούσε να ενημερωθεί. Αλλωστε, δεν είχαν κανένα λόγο να αποκρύψουν αυτό το σχέδιο από τους Ελληνες πολίτες, γιατί αυτό στο οποίο επρόκειτο να προβούν δεν ήταν μια παράνομη ενέργεια. Αρα, λοιπόν, δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση γι` αυτό το θέμα, γιατί δημιουργείται παρανόηση. Δεν παραπέμπει κανείς στο διαδίκτυο. Απλώς, μετά από ερωτήσεις σας, λέμε και εμείς ότι βεβαίως τέτοιου είδους πληροφορίες περιέχονται στο διαδίκτυο, επειδή ακριβώς αφορούν δραστηριότητες απολύτως νόμιμες. Και εμείς, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής, έχουμε μία απορία, όπως ίσως έχετε κι εσείς: Πώς επιλέχθηκαν αυτοί οι Ελληνες πολίτες, προκειμένου να μην επιτραπεί σε αυτούς και μόνο σε αυτούς να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία για να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις. Γι` αυτό το θέμα, θα πρέπει να απαντήσουν οι ιταλικές αρχές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε στην ανακοίνωση της ΕΥΠ ότι τα ονόματα τα πήραν από το ΙΝΤΕΡΝΕΤ...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση της ΕΥΠ, που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αναφέρει, στο τρίτο σημείο της, το πραγματικό γεγονός, πως ονόματα πολιτών που επρόκειτο να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδηλώσεις αναφέρονται σε έντυπα ή και στο διαδίκτυο. Αλλά, πρέπει να σας πω ότι η ΕΥΠ δεν συνέδεε την αναφορά αυτή με τη δραστηριότητα των ιταλικών αρχών. Δεν πρέπει να κάνετε αυτή τη σύγχυση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ονόματα που δεν ήταν στα διαδίκτυο ποιός τα έδωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν απαντάτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απαντώ όπως θέλετε εσείς. Αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημά σας. Αλλά αυτό αφορά εσάς, δεν αφορά εμένα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός τα έδωσε, αυτά που δεν υπήρχαν στο διαδίκτυο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι, λοιπόν, ένα καλό ερώτημα για τις ιταλικές υπηρεσίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις ιταλικές υπηρεσίες θα απευθυνθώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε σήμερα ότι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο και εκείνον τον απασχολεί και είναι έτοιμος να στείλει και νέα επιστολή στο συνάδελφό του της ιταλικής κυβέρνησης, προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για το θέμα αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Εχει στείλει και παλαιά; Συγγνώμη, είπατε νέα επιστολή.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το υπυργείο Δημόσιας Τάξης είχε συζητήσει το θέμα αυτό και είχε ζητήσει πιεστικά να επιτραπεί η είσοδος στην Ιταλία όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΦΙΛΗΣ: Προφορικώς αυτά. Το έχει πει και ο κ. Παπανδρέου. Γραπτώς τι έχει στείλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σας αρκεί λοιπόν αυτό; Επρεπε να το κάνει γραπτώς; Δηλαδή, κατηγορείτε την κυβέρνηση γιατί προέβη σε μία ενέργεια μόνο δια της προφορικής οδού και όχι και με γραπτό κείμενο; Εκεί φτάσατε, να έχετε τόσο μεγάλη ανάγκη κάποιων στοιχείων, προκειμένου να αντιπολιτευτείτε την κυβέρνηση και καταφεύγετε σε αυτούς τους ισχυρισμούς; Σας παρακαλώ πολύ.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ, μία ανακρίβεια δική σας διόρθωσα. Είπατε ότι θα στείλει και νέα επιστολή. Λοιπόν, έχει στείλει και άλλη; Και δεύτερον: Γραπτό διάβημα δεν έχει υπάρξει για το θέμα των Ελλήνων πολιτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Δεν έχει υπάρξει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σας είπα ότι μίλησε ο κ. Παπανδρέου@

ΦΙΛΗΣ: Προφορικά@

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Προφορικώς.

ΦΙΛΗΣ: Γιατί εκρίθη σκόπιμο να μην υπάρξει γραπτό διάβημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι η κατηγορία ή η κριτική που κάνετε;

ΦΙΛΗΣ: Καμία κατηγορία.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε το περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε σήμερα στη Βουλή;

ΦΙΛΗΣ: Εγώ την παρακολούθησα όλη.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπράβο. Χαίρομαι, λοιπόν, που είστε περισσότερο ενημερωμένος, επομένως γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Δηλαδή και τα δικά σας. Πιστεύω ότι έχετε πειστεί, αφού παρακολουθήσατε τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή. Γιατί κακόπιστος δεν είστε.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε γραπτό διάβημα για το θέμα της μετάβασης των Ελλήνων πολιτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεχόμαστε, λοιπόν, την κριτική από την πλευρά σας.

ΦΙΛΗΣ: Δεν κάνω κριτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση κατηγορείται γιατί έκανε προφορικό και όχι γραπτό διάβημα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει έννοια προφορικού διαβήματος, προφορικής συνομιλίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τα θέματα αυτά, μέσω της απευθείας τηλεφωνικής συνομιλίας των αρμόδιων υπουργών και δεν προχώρησε σε άλλες ενέργειες για τις οποίες εσείς μας κατηγορείτε.

ΦΙΛΗΣ: Δεν κατηγορώ, ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κριτική δική σας.

ΦΙΛΗΣ: Συγνώμη, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατηγορείτε, όταν ρωτάτε γιατί...

ΦΙΛΗΣ: Ρωτώ και λέω: Πρώτον ήλεγξα μία ανακρίβεια που είπατε ως υπουργός της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται περί ελέγχου ανακρίβειας.

ΦΙΛΗΣ: Σας ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, κάνατε ένα λάθος. Ενώ έχω δώσει το λόγο σε συνάδελφό σας, παρεμβαίνετε και παίρνετε το λόγο. Επειδή δέχομαι ότι εδώ είναι τόπος δημοκρατικού διαλόγου, είδατε ότι μπήκα σε αυτή τη συζήτηση. Αλλά, εσείς βλέπω ότι θέλετε να εξάγετε το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν έκανε το καθήκον της, επειδή μόνο προφορικώς συζήτησε με την ιταλική κυβέρνηση και όχι δια της ανταλλαγής γραπτών κειμένων.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό προκύπτει εμμέσως; Σύμφωνα με τη σημερινή δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη προέκυψε ότι θα ζητήσει γραπτώς με επιστολή του από τον αρμόδιο Ιταλό υπουργό, να του δώσει εξηγήσεις γιατί δεν άφησαν τους Ελληνες να περάσουν. Εδώ υπάρχει ένα κενό: Τη στιγμή που έπρεπε δεν ζητήθηκε και τώρα, κατόπιν εορτής -"περσινά ξινά σταφύλια"-, μας λέει ο κ. Χρυσοχοϊδης ότι θα συντάξει επιστολή. Το πρόβλημα είναι δικό σας, δεν είναι δικό μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν αυτό το θέμα, αυτό ακριβώς που συζήτησε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του, το θέμα της πίεσης που ασκήσαμε, ώστε να επιτραπεί στους Ελληνες να εισέλθουν στην Ιταλία; Πρέπει να σας πω ότι εμείς είχαμε στενότατη, καθημερινή, συνεχή παρακολούθηση των όσων έγιναν, προκειμένου να διευκολύνουμε τους Ελληνες πολίτες να εισέλθουν στην Ιταλία. Γνωρίζετε ότι δεν στερήσαμε από κανέναν το δικαίωμα αυτό με δική μας ευθύνη...

ΦΙΛΗΣ: Ποιό δικαίωμα;

ΡΕΠΠΑΣ: ....και δεύτερον, παρακολουθήσαμε στενά την κατάσταση που αφορά τους δύο πολίτες που συνελήφθησαν και τελικώς αφέθησαν ελεύθεροι. Αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη και δείχνει, με τον καλύτερο τρόπο, ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων. Και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να το πιστώσετε στην κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι δεν εμπόδισε η ελληνική κυβέρνηση Ελληνες πολίτες να φύγουν από την Ελλάδα; Πώς να τους εμποδίσει; Αφού υπάρχει συνταγματικό δικαίωμα. Το έχουμε ξαναπεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το είπα εγώ.

ΦΙΛΗΣ: Τι μας λέτε τώρα!

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να πω, κ. Φίλη...

ΦΙΛΗΣ: Μας λέτε πως είναι φοβερή προσφορά στον Ελληνα πολίτη ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το Σύνταγμα. Πώς θα τον εμποδίσει να φύγει τον Ελληνα πολίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, το ότι ενοχλείστε τόσο πολύ από όσα λέω, αυτομάτως με χαροποιεί! Δεν με προβληματίζει, γιατί δείχνει ότι χάσατε και τις τελευταίες ελπίδες που είχατε κάποιοι οι οποίοι αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση...

ΦΙΛΗΣ: Δεν ενοχλούμαι καθόλου. Δεν θέλω να με απογοητεύετε κ. Υπουργέ. Οτι η κυβέρνηση εμποδίζει τον Ελληνα πολίτη να φύγει...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί με διακόπτετε;

ΦΙΛΗΣ: Προπαγάνδα κάνετε, δεν κάνετε ενημέρωση τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Εσείς προσπαθείτε να κάνετε προπαγάνδα, γιατί δεν μιλάτε ως δημοσιογράφος, μιλάτε ως κομματικό στέλεχος.

ΦΙΛΗΣ: Καθόλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, αφήστε να βγάλω και εγώ τα συμπεράσματά μου. Και δεύτερον, όταν λέω αυτό, εννοώ ακριβώς ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, ώστε να δημιουργήσει εμπόδια σε οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη να εισέλθει στην Ιταλία. Γιατί, αν η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο εσείς υπονοείτε κατηγορώντας την ότι κατάρτισε λίστες, ότι διαμόρφωσε καταλόγους όπου συμπεριέχονται διάφορα ονόματα, αυτομάτως γι` αυτούς τους πολίτες, αν είχε κάνει κάτι τέτοιο, θα είχε δημιουργήσει εμπόδια, προκειμένου να εισέλθουν στην Ιταλία. Η ελληνική κυβέρνηση πίεσε, ώστε όλοι οι Ελληνες πολίτες να εισέλθουν στην Ιταλία και να λάβουν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Μη δημιουργείτε, λοιπόν, τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Για την ισοτιμία της ενημέρωσης, δεν είναι σωστό να απευθύνει κανείς στον άλλον ιδιότητες που δεν υπάρχουν εδώ μέσα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εσείς απευθύνατε έναν απαξιωτικό χαρακτηρισμό.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ σας είπα, προπαγάνδα. Η προπαγάνδα δεν έχει να κάνει τίποτα. Είναι προπαγάνδα, προφανώς, το έργο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Αυτή είναι η δουλειά του.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί ντρέπεστε για την κομματική ιδιότητά σας, την κρύβετε;

ΦΙΛΗΣ: Οχι. Ο καθένας είναι εδώ με την επαγγελματική του ιδιότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ είμαι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν είμαι ως φορέας αυτής της απαξιωτικής λειτουργίας στην οποία αναφερθήκατε. Και δεν επαναλαμβάνω τι λέτε, για λόγους που αντιλαμβάνεστε.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Είπατε ότι έχετε ζητήσει από την Ε.Ε. τον έλεγχο των έργων. Ο έλεγχος των έργων που έχει ξεκινήσει από το Β` Κ.Π.Σ. και έχει ενταχθεί και στο Γ` Κ.Π.Σ. να γίνει με βάση τα όσα προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Β` Κ.Π.Σ. Ρωτώ ευθέως, υπάρχει περίπτωση κάποια έργα που έχουν ξεκινήσει, να σταματήσουν να χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι απίθανο. Γιατί η απάντηση της Ε.Ε., η οποία αναμένεται, φαίνεται ότι θα είναι θετική σε αυτό το αίτημα που έχουμε διατυπώσει. Αίτημα απολύτως λογικό. Τα έργα εντάχθηκαν με ορισμένους κανόνες. Θα πρέπει ο έλεγχος για τα έργα αυτά να συνεχίσει να γίνεται, με βάση τους συγκεκριμένους κανόνες που υπήρχαν, όταν τα έργα εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα. Αναμένουμε τη γραπτή επίσημη απάντηση από την Ε.Ε.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν εκφράστηκαν διαφορετικοί χειρισμοί, προσεγγίσεις στη συνεδρίαση της Κ.Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Το μόνο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό του Γ` Κ.Π.Σ. Κανένα άλλο θέμα δεν συζητήθηκε. Για το θέμα αυτό διατυπώθηκαν απόψεις, έγιναν επισημάνσεις, αναφορές σε διάφορα προβλήματα και όλοι συμφώνησαν στις αποφάσεις που πήραμε, αποφάσεις που οδηγούν στο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά. Δεν υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 26 July 2001 - 15:05:10 UTC