Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να καταδικάσω τις ενέργειες των εξτρεμιστικών στοιχείων στο κράτος των Σκοπίων που έσπασαν τη συμφωνία για εκεχειρία. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και μόνο μέσα από διαδικασίες πολιτικού διαλόγου και συνεννόησης να αναζητήσουν λύσεις στην κρίση που μαστίζει το γειτονικό κράτος. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας: Επιθυμούμε τον ενιαίο χαρακτήρα του γειτονικού κράτους, επιθυμούμε να γίνουν σεβαστά τα σημερινά σύνορα των κρατών της περιοχής και θα παρέμβουμε, αναλαμβάνοντας, μόνοι μας ή με άλλα κράτη, οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία, ώστε η πολιτική αυτή να επικρατήσει. Καταδικάζουμε και τις δυνάμεις των διαδηλωτών που χθες το βράδυ επιτέθηκαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους. Το γραφείο Τύπου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Εχουμε ζητήσει, κατ` επανάληψη, να διατεθούν δυνάμεις προς φύλαξη των γραφείων, ώστε οι Ελληνες πολίτες που εργάζονται εκεί να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, χωρίς να διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Λυπούμαστε, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων σε αυτή την υποχρέωση να παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους σε μία ελληνική υπηρεσία στο γειτονικό κράτος. Προβληματιζόμαστε γι` αυτή την καθυστέρηση. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε στο πλευρό των δυνάμεων των Σκοπίων και πρώτα και κύρια της κυβέρνησης του γειτονικού κράτους, στην κατεύθυνση της προσπάθειας που κάνουν και εκείνοι να επανέλθει η ομαλότητα στο κράτος αυτό και να αναζητηθεί, με ειρηνικό τρόπο, λύση στα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

Επίσης, θέλω να πω ότι, όσον αφορά την περίπτωση που Παναγιώτη Σιδεριάδη, οι προξενικές αρχές μας στο Μιλάνο είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του. Ασκούμε πίεση και την επιρροή που έχουμε, προκειμένου να ελευθερωθεί, όταν έρθει η ώρα, ο Ελληνας πολίτης. Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στις εσωτερικές λειτουργίες του ιταλικού κράτους. Θέλουμε, όμως, με επίμονο τρόπο, να αναδείξουμε το δίκαιο της θέσης μας, ότι ο Παναγιώτης Σιδεριάδης πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ρουσσόπουλος, παρά την ανακοίνωση διάψευσης που εκδώσατε για το θέμα της λεγόμενης λίστας που "δόθηκε" από την Ελλάδα στις αρχές της Ιταλίας, μίλησε για πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει δώσει την απάντησή της για το σχετικό θέμα. Ουδεμία ελληνική υπηρεσία διαμόρφωσε ή κατάρτισε κατάλογο με ονόματα Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να τον στείλει στις αντίστοιχες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους. Πρέπει να είναι σαφές ότι η θέση αυτή, την οποία από την πρώτη στιγμή δημοσιοποιήσαμε, αφορά τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Εμείς, ως κυβέρνηση, πρωτοστατήσαμε ώστε να διευκολυνθούν οι Ελληνες να μεταβούν στην Ιταλία και να διαδηλώσουν, με ειρηνικό πάντοτε και δημοκρατικό τρόπο, τις απόψεις τους. Για τη Ν.Δ. υπάρχει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, που προκαλείται από τη στάση του εκπροσώπου της, ο οποίος, επιχειρώντας να πλήξει την κυβέρνηση, στράφηκε εναντίον των συμφερόντων της χώρας. Επικαλούμενος δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, στην ιταλική Βουλή, διαστρέβλωσε το περιεχόμενο της ομιλίας του, προκειμένου να παραπλανήσει και παραπληροφορήσει τους Ελληνες πολίτες. Αντί της πολιτικής κριτικής, η Ν.Δ. χρησιμοποιεί την πολιτική συκοφαντία για να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν έτσι βλάπτει την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό το πολιτικό ολίσθημα εκθέτει τη Ν.Δ., η οποία πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της, ζητώντας συγνώμη από τους Ελληνες πολίτες. Τις προσπάθειες της Ν.Δ. να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη, εμείς τις γνωρίζουμε, γιατί είναι συνεχείς. Ο ελληνικός λαός, όμως, για ένα θέμα που είναι μείζονος σημασίας, επειδή αφορά τα δικαιώματά του, θα πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα, με απόλυτη διαφάνεια, ποια είναι η θέση των κομμάτων. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. Η θέση της αντιπολίτευσης δεν είναι. Είναι μία θέση, η οποία, στην προσπάθεια των εκπροσώπων της να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης, εκθέτει τελικώς τη Ν.Δ., αλλά -αυτό έχει σημασία- εκθέτει και τη χώρα. Και αυτό είναι ανεπίτρεπτο και το καταδικάζουμε.

ΦΙΛΗΣ: Η ΕΥΠ χθες κατέφυγε στη γνωστή δικαιολογία του ΙΝΤΕΡΝΕΤ και ότι από εκεί μπορεί να έμαθαν οι ιταλικές αρχές τα στοιχεία. Σήμερα, κάποια δημοσιεύματα συνεχίζουν αυτή τη δικαιολογία της ΕΥΠ και λένε ότι μια επιτροπή είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ότι οι επιτροπές των διαδηλωτών ήταν δημόσιες, δεν ήταν συνωμοτικές ομάδες. Κατά καλή τύχη των ανθρώπων η επιτροπή που είχε δημοσιοποιήσει -όχι τα ονόματα- γνωστά σε όλους στοιχεία, αυτή η επιτροπή δεν εμποδίστηκε, οι άνθρωποι πήγαν στη Γένοβα, άρα άλλα αντ` άλλων μας λέει η ΕΥΠ για δημοσιεύματα που διαβάζουμε σήμερα. Το ερώτημα είναι: Οταν όλα τα πολιτικά κόμματα ζητούν από τον Πρόεδρο της Βουλής και αυτός συναινεί στο να δώσει εξηγήσεις ο αρμόδιος υπουργός, για το πώς συνέβη και λίστες «υπόπτων» Ελλήνων πολιτών δόθηκαν στις ιταλικές αρχές, όταν όλοι συμφωνούν και ο κ. Κακλαμάνης, η ΕΥΠ επιμένει στο παραμύθι του ΙΝΤΕΡΝΕΤ; Η κυβέρνηση προτίθεται να ανταποκριθεί στο αίτημα του Προέδρου της Βουλής και να απαντήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η κυβέρνηση με μεγάλη χαρά θα συμμετάσχει σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, επειδή θέλει να παρουσιάσει τις θέσεις και το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει. Αντιθέτως, η διαδικασία αυτή στη Βουλή θα επιβεβαιώσει την ορθότητα των όσων μέχρι σήμερα έχουμε πει για το θέμα αυτό. Πράγματι, στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ είχαν ανακοινωθεί, κατά καιρούς, ονόματα Ελλήνων πολιτών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν να μεταβούν στη Γένοβα, ενόψει της Διάσκεψης του G-8 για να αναδείξουν με δημοκρατικό τρόπο τις θέσεις τους. Δεν είχαν κανένα λόγο να μη γνωστοποιήσουν τα ονόματά τους, γιατί βεβαίως αυτό που επρόκειτο να κάνουν δεν ήταν παράνομη ενέργεια. Ο καθένας είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Μπορούσε, λοιπόν, να πληροφορηθεί ποια ήταν τα άτομα και ποια ήταν τα σχέδια τους. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο όλοι γνώριζαν. Δεν αποτελεί στοιχείο που μπορεί κάποιος να επικαλεστεί για να επεκτείνει τη συζήτηση από το σημείο αυτό και πέρα στην κατάρτιση καταλόγων από τις ελληνικές υπηρεσίες με ονόματα Ελλήνων πολιτών. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Τέτοια στοιχεία καθένας μπορεί να έχει στη διάθεσή του. Οι Ελληνες πολίτες γνωστοποιούν τα ονόματά τους ή πληροφορούν τους συμπολίτες τους για τα σχέδια ή για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν, επειδή θέλουν έτσι να αναδείξουν τις θέσεις τους με μια δημοκρατική διαδικασία. Δεν πρέπει να δημιουργείται οποιαδήποτε παρανόηση. Επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα πάρουν μέρος σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, προκειμένου να αναδείξουν την αλήθεια των μέχρι τώρα ενεργειών τους, που είναι απόλυτα συμβατές με το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Είναι ενέργειες, οι οποίες οδήγησαν στο να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ δεν δημοσιεύθηκαν ονόματα 3.500 διαδηλωτών. Η δημοσίευση των ολίγων υπευθύνων δεν τους εμπόδισε να πάνε και να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα ελέγξουμε -γιατί έχουμε εκφράσει την πολιτική θέση μας και την έντονη δυσφορία μας γι αυτό- τις ιταλικές αστυνομικές υπηρεσίες, για το ότι εμπόδισαν, δηλαδή, την είσοδο στην Ιταλία σε έναν ορισμένο αριθμό Ελλήνων πολιτών. Πρέπει να σας πω ότι μεταξύ αυτών των πολιτών, πολλοί, οι περισσότεροι ήταν μέλη ή οπαδοί ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Αυτό το κάναμε γνωστό από την πρώτη στιγμή. Πράγματι, αυτοί οι πολίτες εμποδίστηκαν από την ιταλική αστυνομία, την ίδια ώρα που επιτράπηκε η είσοδος στη γειτονική χώρα άλλων πολιτών που ανήκουν σε δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και οι οποίοι καλώς βρέθηκαν εκεί, αφού ήταν δική τους επιλογή, καλώς τους επετράπη να εισέλθουν στην Ιταλία και να πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδηλώσεις. Εάν είχε λόγο μια ελληνική υπηρεσία να ασχοληθεί με τη διατύπωση, διαμόρφωση ενός καταλόγου, τότε δημιουργείται η απορία: Διαμόρφωσε έναν κατάλογο, στον οποίο συμπεριέλαβε ονόματα φίλων ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, αγνοώντας ονόματα τα οποία μπορεί να ανήκουν σε άλλες πολιτικές ομάδες, που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή; Παρακαλώ μην οδηγείστε σε αυτό το συμπέρασμα με αυτό τον τρόπο, γιατί τότε δημιουργούνται πολλές παρανοήσεις και πολιτικές παρεξηγήσεις. Δεν υπήρξε διαμόρφωση, κατάρτιση καταλόγου από τις ελληνικές υπηρεσίες, προκειμένου να σταλεί αυτός ο κατάλογος στις αντίστοιχες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους. Τελεία και παύλα.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα, τα ΝΕΑ, επανέρχονται και επικαλούνται μάλιστα και τη μαρτυρία ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας REPUBBLICA. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το τι θα γράψουν οι εφημερίδες είναι έργο των δημοσιογράφων, δεν είναι δικό μας. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με γνώμονα το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον και αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση. Αφού αναφέρεστε σε έναν Ιταλό δημοσιογράφο, εγώ θα επικαλεστώ κάτι άλλο, για να δείτε τι προβλήματα δημιουργούνται, αν δεν χειριζόμαστε προσεκτικά τέτοιου είδους θέματα, τα οποία άπτονται των σχέσεών μας και με άλλες χώρες. Μια μεγάλη ιταλική εφημερίδα η @MESSAGGERO@ -γνωστή σε σας, αφού επικαλείστε Ιταλό δημοσιογράφο- έχει άρθρο με τίτλο: @Υπό κατηγορία οι Ελληνες, δεν έδωσαν πληροφορίες για τους εξτρεμιστές@ και συνεχίζει @για μια άλλη φορά η Ελλάδα αποδείχθηκε η χειρότερη στο θέμα της διεθνούς συνεργασίας. Δεν μου αρέσει -παρατηρεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας- να μιλώ άσχημα για τους Ελληνες@. Αλλά στο άρθρο γίνεται αυτή ακριβώς η αναφορά για τη χώρα μας. Οτι είμαστε οι χειρότεροι στο πλαίσιο αυτής της διεθνούς συνεργασίας και δεν προσφέραμε συνεργασία. Αυτό νομίζετε ότι είναι τιμητικό για την Ελλάδα; Εγώ σας λέω ότι δεν είναι τιμητικό, παρά το ότι με τη στάση μας, πράγματι δείξαμε ότι μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι και ευχάριστη αυτή η εξέλιξη, να δημιουργούνται δηλαδή προβλήματα και τριβές στις σχέσεις μας με άλλες χώρες. Θα πρέπει, λοιπόν, να αφήσετε την κυβέρνηση, με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς, για να έχουμε και τα κατάλληλα αποτελέσματα. Αυτό κάνουμε μέχρι τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ ζήτησα σχόλιο για όσα γράφουν σήμερα τα «ΝΕΑ». Δεν μίλησα για τη MESSAGGERO.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΦΙΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα για τη MESSAGGERO.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά επικαλεστήκατε Ιταλό δημοσιογράφο.

ΦΙΛΗΣ: Ο,τι είπε ο δημοσιογράφος, ανέφερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κι εγώ αναφέρομαι σε μια μεγάλη εφημερίδα και σε άρθρο αυτής της εφημερίδας.

ΦΙΛΗΣ: Ναι, αλλά υπάρχει και άλλη μεγάλη εφημερίδα με συγκεκριμένο άρθρο που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ». Τι λέτε γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Είπα ότι είναι έργο των δημοσιογράφων το τι θα δημοσιεύσει μια εφημερίδα. Εργο δικό μας είναι να ακολουθούμε την πολιτική που θεωρούμε ότι είναι χρήσιμη για τη χώρα.

ΦΙΛΗΣ: Ολοι αυτοί, μερίδα του ελληνικού και ιταλικού Τύπου συμμετέχουν σε κάποια συκοφαντική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας; Απλοϊκό δεν φαίνεται αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, και αυτό και πολλά άλλα είναι απλοϊκά. Οχι φαίνονται, είναι απλοϊκά. Πολλά από αυτά ισχυρίζεστε κι εσείς οι δημοσιογράφοι. Διότι θα οδηγηθούμε -όπως είπα πριν- σε πολιτικές παρανοήσεις, εάν ερμηνεύσετε έτσι τα πράγματα. Αυτό που έχει σημασία είναι το εξής ερώτημα: Εχουν διαμορφώσει, έχουν καταρτίσει κατάλογο με ονόματα Ελλήνων πολιτών οι ελληνικές υπηρεσίες, προκειμένου να τον στείλουν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους; Σας λέω, λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Και αυτή είναι η κατηγορηματική απάντησή μας, η οποία είναι διαυγέστατη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 25 July 2001 - 13:05:09 UTC