Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

& ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικώς, σας ενημερώνω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Την Κυριακή το βράδυ, θα μιλήσει σε συνεστίαση στην Πάρο.

Την Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη και Εργασίας Τάσο Γιαννίτση. Στις 11.30 θα συνεργαστεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και στις 13.45 θα δεχθεί το βουλευτή Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Την Τετάρτη, στις 12.30, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για το σεισμό που έγινε στη Σκύρο. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια των κατοίκων να επανέλθει και πάλι η ομαλότητα στην περιοχή, να ξαναγυρίσουν κανονικά στην καθημερινή ζωή τους. Γνωρίζετε ότι όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν ικανοποιητικά. Τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν. Ηδη, γεωτεχνικοί βρίσκονται εκεί, πέραν εκείνων που επισκέφθηκαν μέχρι τώρα το νησί, προκειμένου να μελετήσουν την περιοχή όπου έγιναν οι κατολισθήσεις, να τοποθετηθούν τα προστατευτικά πλέγματα, να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να υπάρξει ασφάλεια από οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο. Επίσης, εκταμιεύθηκε το πρώτο ποσό των 50 εκατομμυρίων δραχμών που δόθηκε, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο νησί, να ανοίξουν οι δρόμοι, να επανέλθει ο ομαλός ρυθμός ζωής στη Σκύρο. Οι ειδικοί έχουν επισκεφθεί το νησί και μελετούν την περιοχή όπου "χάθηκε" η πηγή από την οποία υδροδοτείτο μέχρι τώρα, κυρίως από αυτή, η Σκύρος. Καταβάλλεται προσπάθεια, στο άνω μέρος της πηγής, να γίνει γεώτρηση, προκειμένου από εκεί να υδροδοτηθεί το νησί. Για τη μεταβατική περίοδο έχει φθάσει στο νησί υδροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, από το οποίο υδροδοτείται, πλέον, κανονικά το νησί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η αξιοποίηση των άλλων γεωτρήσεων που υπάρχουν στο νησί. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους κατοίκους που δυστυχώς επλήγησαν από το σεισμό αυτό. Οι ζημιές είναι περιορισμένες, σε σχέση με την ένταση του σεισμού και τις ζημιές που έχουν προκαλέσει σεισμοί ανάλογης έντασης σε άλλες περιπτώσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, θα παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, προκειμένου να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Θα ισχύσουν και στην περίπτωση αυτή τα μέτρα που έχουν ισχύσει σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Το κράτος και οι υπηρεσίες του πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα, για να μη δημιουργείται παρανόηση. Μετά τη συζήτηση που έγινε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δίνεται σήμερα μία λάθος εντύπωση από συναδέλφους σας -όχι πάντως από δημοσιογράφους που συμμετέχουν, εδώ, στην καθημερινή πολιτική συζήτηση που έχουμε- οι οποίοι πληροφορούνται κυρίως από τις εφημερίδες τα όσα γίνονται και σχολιάζουν αναλόγως και συνήθως με τρόπο λανθασμένο όλα αυτά που πληροφορούνται. Ο κ. Χρυσοχοϊδης αυτό που είπε χθες για την παρουσία Ελλήνων αστυνομικών στη Γένοβα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του G-8, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επανάληψη αυτού που είπα και εγώ, μία εβδομάδα πριν. Γιατί, δίνεται η εντύπωση πως έκανε κάποια αποκάλυψη, ανακοίνωσε κάποιο νέο στοιχείο ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενώ δεν πρόκειται γι` αυτό. Θυμίζω -για να τεκμηριώσω αυτό το οποίο λέω- όσα είχα πει στη συζήτηση που είχαμε εδώ την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, στη σελίδα 5, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

"Σας είπα χθες και γνωρίζετε ότι είναι ένας αριθμός μικρότερος των δακτύλων του ενός χεριού που συμμετέχουν στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία, να εκπαιδευτούν κ.τ.λ. ".

Αρα, λοιπόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την πραγματικότητα, της με οποιονδήποτε τρόπο παρουσίας ή συμμετοχής ή εμπλοκής της Ελλάδας ή των υπηρεσιών της στη Διάσκεψη του G-8. Αυτά, για να είναι απολύτως σαφή τα όσα έχουμε πει για το θέμα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός στη Λιβαδειά είπε ότι οι δείκτες του πολιτικού ρολογιού δεν γυρίζουν πίσω. Η Ν.Δ. λέει ότι για την κυβέρνηση σταμάτησαν οι δείκτες του ρολογιού και ότι είναι ξεκούρδιστη. Τελικά υπάρχει ώρα Γκρήνουιτς, μια σταθερή ώρα για τη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σημείο αναφοράς της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική ομαλότητα που εξασφαλίζονται και τις εγγυάται με την πολιτική της η κυβέρνηση. Η πρόοδος της χώρας μας είναι εμφανής σε όλους τους τομείς. Αναγνωρίζεται από όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, εκτός των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η φράση του Πρωθυπουργού είναι αλληγορική, είναι μία πυκνή πολιτική φράση, η οποία επαναλαμβάνει αυτό που είναι ήδη γνωστό: Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη προόδου για τη χώρα και η αντιπαράθεσή μας με τις δυνάμεις της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης είνα διαρκής και αμείωτη. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε την πολιτική μας προς όφελος της πατρίδας και του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το χρέος μας, γι` αυτό, άλλωστε, μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, στην ομιλία του, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να δεχθεί ορισμένες διορθώσεις, όπου χρειάζονται, στην κυβερνητική πολιτική. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Αλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος, μεταξύ των άλλων, που επισπεύδεται η οργάνωση του Συνεδρίου του Κινήματος. Γιατί είπαμε ότι αυτό το Συνέδριο δεν είναι μια κομματική διαδικασία, είναι μια κοινωνική διεργασία και, μεταξύ των άλλων, στοχεύουμε, μέσω αυτού του Συνεδρίου, να επιτύχουμε να προσφέρουμε στη χώρα ακόμη καλύτερη κυβέρνηση μετά το Συνέδριο. Το Συνέδριο γίνεται για τη χώρα, γίνεται για τους πολίτες, δεν γίνεται για τον εαυτό μας. Και βεβαίως, θα προχωρήσουμε σε προσαρμογές, βελτιώσεις, αλλαγές -γιατί πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων της πολιτικής μας- εκεί όπου αυτό είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις στα Σκόπια και συγκεκριμένα για τη συμφωνία εκεχειρίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Το γεγονός αυτό θα το χαρακτήριζα ως θετικό. Επισημαίνω, όμως, ότι υπήρξε συμφωνία εκεχειρίας, η οποία τελικώς κατέρρευσε. Ελπίζω η διάσταση που δημιουργήθηκε να ήταν μια παρένθεση. Η παρένθεση αυτή φαίνεται ότι κλείνει και ελπίζω να κλείνει οριστικά για να επανέλθει η ομαλότητα στο γειτονικό κράτος, ώστε με συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων να οδηγηθούμε σε πλήρη αφοπλισμό των αλβανικών εξτρεμιστικών στοιχείων και από κει και πέρα, το γειτονικό κράτος με τη βοήθεια και τη συμβολή όλων μας, της Διεθνούς Κοινότητας, να ξαναβρεί το δρόμο του.

ΓΡΟΜΑΝ: Υπάρχουν, ήδη, οι πρώτες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία στη Σκύρο. Η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο αποζημιώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που σκεπτόμαστε να κάνουμε τώρα είναι να προσφέρουμε αποζημίωση για ζημιές που έχουν υποστεί οι πολίτες στα αυτοκίνητά τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Θα μελετήσουμε το πρόβλημα που δημιουργείται. Εγώ, αυτή την ώρα, έχω υποχρέωση να απευθυνθώ στα ΜΜΕ, ιδίως στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, και να ζητήσω να συμβάλλουν σε αυτή την αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία την οποία πρέπει όλοι να επιδείξουμε. Για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ, δεν είναι υποχρεωτικό να απευθυνόμαστε στους πολίτες, στους κατοίκους της Σκύρου ή τους επισκέπτες, τους τουρίστες που βρίσκονται στο νησί και να θέτουμε τέτοια ερωτήματα, ώστε να ανανεώνουμε ή να αναζωπυρώνουμε την αγωνία που έχουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, ώστε να επικρατήσει ψυχραιμία, γιατί είναι ο καλύτερος σύμβουλος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, σε μια αποστροφή του, εκτός κειμένου, μίλησε για συμφέροντα που προσπαθούν να αμαυρώσουν την πορεία και την προσπάθεια της κυβέρνησης, γιατί δεν τους αρέσει η μια ή η άλλη πολιτική ή ορισμένες ρυθμίσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Είπε ότι αυτές οι ρυθμίσεις σημαίνουν περισσότερο ανταγωνισμό, περισσότερη πίεση για παραγωγικότητα και λιγότερη ελευθερία, σε αυτούς που συμπεριφέρονται ασύδοτα και σκέφτονται μονάχα να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και να μην προσφέρουν. Ποιούς εννοούσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, το θέμα της αυτονομίας της πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων έναντι των ποικιλώνυμων συμφερόντων είναι ένα διαρκώς επίκαιρο ζήτημα. Ασφαλώς, θα πρέπει οι πολιτικοί και η πολιτική να δίνουν πάντοτε τη μάχη, προκειμένου να διατηρήσουν στο ακέραιο τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους, ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα το δημόσιο, το εθνικό και το λαϊκό συμφέρον. Πάντοτε υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε κάθε ανοικτή δημοκρατική κοινωνία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε μια συντεταγμένη πολιτεία υπάρχουν κανόνες που μας δεσμεύουν όλους και αυτούς οι οποίοι εκπροσωπούν ή προωθούν τα λεγόμενα «συμφέροντα». Αυτή είναι μια θέση, η οποία έχει γενική αξία, ισχύει πάντοτε και η επανάληψή της από τον Πρωθυπουργό έχει την αυτονόητη και προφανή σημασία της.

Σας ευχαριστώ.

Καλές Διακοπές.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 July 2001 - 13:05:10 UTC