Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Καλή εβδομάδα. Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Αύριο το πρωί, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αργότερα, στις 12.30, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Θα προβούν σε σχετικές δηλώσεις περίπου στις 13.30 και θα ακολουθήσει γεύμα που παραθέτει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του Ουκρανού ομολόγου του.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των υφυπουργών, με θέμα συζήτησης "η πολιτική στη Δημόσια Διοίκηση".

Την Παρασκευή, είναι η διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αρχίζει στις 11 το πρωί. Θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Αργότερα, περίπου στις 15.00, θα δεχθεί στο γραφείο του, τον επισκεπτόμενο τη χώρα μας αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και αντιπρόεδρο του αυστριακού κοινοβουλίου κ. Φίσσερ.

Είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία, η οποία μετατίθεται χρονικά. Η νέα ημερομηνία θα προσδιοριστεί από τον Πρόεδρο της Βουλής. Η συζήτηση αναβάλλεται, επειδή εκείνη την ημέρα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει άλλη απασχόληση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει κάποια συζήτηση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μηνός, σε επίπεδο αρχηγών, προ ημερησίας διατάξεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ήταν προγραμματισμένη, μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, η συζήτηση για την Οικονομία. Η συζήτηση αυτή, επειδή η Ν.Δ. έχει στον προγραμματισμό της προτάξει άλλα θέματα, δεν μπορεί να γίνει την επόμενη Τετάρτη. Αρα, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ορίσει τη νέα ημερομηνία για τη συζήτηση.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, αποτελούν σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού ή προθέσεις της κυβέρνησης; Γιατί κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί σήμερα ο κ. Πρωτόπαπας στον ΑΝΤΕΝΝΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, επειδή δημιουργούνται παρανοήσεις και κάποια σύγχυση, πρέπει να ξεκαθαρίσω, επαναλαμβάνοντας ορισμένες βασικές αρχές, τα εξής:

Ολοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ολοι αναγνωρίζουν ότι οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να αναληφθούν τώρα και να μην μετατεθούν χρονικά. Ολοι δέχονται ότι οι βασικές αρχές που θα διέπουν αυτή τη διαδικασία μεταρρύθμισης πρέπει να είναι οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης των γενεών, της δημιουργίας ενός κλίματος ασφάλειας και βεβαιότητας για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, ώστε να γνωρίζουν τι σύνταξη θα πάρουν και πότε θα την πάρουν. Και βεβαίως, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή του γόνιμου διαλόγου, με σύνθεση των απόψεων. Εμείς, με την απόφαση που πήραμε την προηγούμενη Πέμπτη, καταθέσαμε ένα πλαίσιο με διάφορες προτάσεις, δηλώνοντας ποια είναι εκείνη, μεταξύ των πολλών προτάσεων, που συγκεντρώνει την κατ` αρχάς προτίμηση της κυβέρνησης. Δηλώσαμε, ταυτοχρόνως, ότι είμαστε διατεθειμένοι να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι οι αρχές και η αξία του διαλόγου πρέπει να επικρατήσουν. Στη φάση αυτή είμαστε σήμερα. Καλούμε, λοιπόν, τους εταίρους, τους φορείς, να καταθέσουν από τη δική τους πλευρά τις άξιες λόγου προτάσεις τους, προκειμένου να γίνει ουσιαστικός, ειλικρινής και καλόπιστος διάλογος. Χωρίς διάλογο δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα. Αφού επιθυμούμε όλοι να υπάρχει ένα αποτέλεσμα -γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα προς αντιμετώπιση και λύση- όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε, καθένας από τη δική του πλευρά, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις. Αυτό αναμένουμε να κάνουν όλες οι άλλες πλευρές, οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που τα συνδικάτα δεν θέλουν να κάνουν διάλογο και δεν προσέρχονται, η κυβέρνηση τι θα πράξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, πιστεύω ότι δεν είναι σωστό η συζήτηση αυτή να γίνεται μέσω των ΜΜΕ και μόνο. Ασφαλώς, τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τους πολίτες. Εχουν, όμως, ταυτοχρόνως υποχρέωση και ευθύνη να προσέλθουν σε ένα διάλογο, ώστε με συντεταγμένο τρόπο, καταθέτοντας τις απόψεις τους, να αναζητήσουμε τη λύση στο κοινό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα μας και το σύνολο των εργαζομένων πολιτών.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν σημεία αδιαπραγμάτευτα στην πρόταση που καταθέσατε; Ο διάλογος, σημαίνει αντιπαράθεση απόψεων, σημαίνει προτάσεις και αντιπροτάσεις. Εσείς, λοιπόν, δέχεστε ότι σε όλα τα ζητήματα μπορεί να συζητηθούν και αντιπροτάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, εφόσον κατατεθούν αντιπροτάσεις. Και πρέπει να τονίσω με έμφαση ότι στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου δεν είναι δυνατό να αναζητούνται με υπεκφυγές δρόμοι, προκειμένου να αποφύγει κάποιος να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι πεδίο για να αναδειχθούν νικητές και ηττημένοι. Λέξεις, όπως "επικράτηση" ή "υποχώρηση" ή "επιβολή" δεν έχουν θέση σε αυτό το διάλογο. Στο διάλογο έχει θέση η σύνθεση των απόψεων. Οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις λογικό είναι να αποτελέσουν το αντικείμενο της συζήτησης. Η συζήτηση, λοιπόν, για να ξεκινήσει, χρειάζεται κατάθεση και άλλων προτάσεων αυτού του είδους. Ολα αυτά μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Το χρήμα ποιός θα το βάλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάντοτε μέχρι τώρα -και αυτό ισχύει παντού στην Ε.Ε. και στη δική μας χώρα- το κράτος είναι ο εγγυητής, προκειμένου οι συνταξιούχοι να έχουν τη βεβαιότητα ότι θα λάβουν τη σύνταξή τους.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Την Τετάρτη, υπάρχει μια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό. Πρόκειται οι αρμόδιοι υπουργοί να προσέλθουν με κάποιες εναλλακτικές προτάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι αυτή η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη με αυτό το αντικείμενο, αλλά μετατίθεται χρονικά, αφού ήταν προγραμματισμένη ανάλογη συνεδρίαση για αύριο το απόγευμα, με αντικείμενο συζήτησης το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση. Η αυριανή συνεδρίαση του ΚΤΕ θα γίνει και αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί παρά να συζητηθεί το ασφαλιστικό ζήτημα. Και πρέπει να σας πω ότι λίγο πριν πληροφορήθηκα πως ο κ. Καραμανλής απάντησε στην πρόταση του υπουργού Εργασίας και πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, στις 12.00. Επίσης, στις 15.00 θα γίνει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Τσοβόλα. Αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος σε αυτό το επίπεδο ξεκινά με αυτόν ακριβώς τον τρόπο.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είπατε ότι πρέπει να γίνεται ο διάλογος όχι μόνο μέσω των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση, την Πέμπτη, έθεσε ένα πλαίσιο και έκτοτε έχουμε το λιγότερο 10-15 δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για υποχωρήσεις της κυβέρνησης σε δύο-τρία σημεία, στα όρια, στις μητέρες κ.τ.λ. Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει ένα πλαίσιο παραμένει σε αυτό. Αυτό ισχύει και τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα, αναμένει τις προτάσεις των άλλων φορέων, προκειμένου από κοινού να αναζητηθεί η λύση. Ενα τέτοιο θέμα δεν προσφέρεται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Καλό είναι όλοι να επιδιώξουμε μια ειλικρινή συζήτηση και επί της ουσίας του προβλήματος, γιατί πάντοτε η σύγχυση είναι εύκολη σε θέματα που έχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση, με το πλαίσιο που διατύπωσε, έχει ουσιαστικά δώσει το έναυσμα για διάλογο. Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει με τρόπο οργανωμένο, συντεταγμένο και όλοι στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν με άνεση τις απόψεις τους, προκειμένου μέσα από τη σύνθεση των απόψεων να οδηγηθούμε στο καλύτερο και πιο ωφέλιμο για όλους αποτέλεσμα.

ΚΟΛΟΚΑΣ: Ομως, αυτός ο διάλογος για να είναι επιτυχής πρέπει να έχει κι έναν κοινό στόχο από τις πλευρές που συνδιαλέγονται. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί ένα κοινό πρόταγμα, ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς και στην πρόταση της κυβέρνησης, για να χρησιμοποιήσω τη νέα ορολογία του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, εφόσον όλοι διαπιστώνουν και συμφωνούν ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση κι ότι πρέπει τώρα να αναληφθούν οι σχετικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Εχουμε, ήδη, θέσει την πρώτη βάση, το στέρεο έδαφος για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ώστε στο πλαίσιο του διαλόγου, χειριζόμενοι επί της ουσίας πλέον τα σχετικά θέματα, να αναζητήσουμε τις καλύτερες λύσεις.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αν καταλαβαίνω καλά από όλες τις εκτιμήσεις που δώσατε σήμερα, καλείτε σε διάλογο, τόσο τους κοινωνικούς φορείς, όσο και τα πολιτικά κόμματα. Για παράδειγμα, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., στη βάση της αποδοχής του επείγοντος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και μόνον αυτό. Δηλαδή, τους λέτε ότι εφόσον συμφωνούμε όλοι ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση, ελάτε να συζητήσουμε, όσο μας αφορά σε αυτή τη συζήτηση, εμείς θα κατεβάσουμε το χ κείμενο, τις προτάσεις του κ. Γιαννίτση κατ αρχήν και αναμένουμε τις δικές σας προτάσεις. Το κάλεσμα, δηλαδή, είναι επί του επείγοντος.

ΡΕΠΠΑΣ: Τους καλούμε όλους στη βάση της ευθύνης που έχουν -και πρέπει να δείξουν- προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους για ένα θέμα που γνωρίζουν ότι υφίσταται ως πρόβλημα στην πατρίδα μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας είχαμε, σε πολλές περιπτώσεις και με πολλές αφορμές, εξαγγείλει την πρωτοβουλία που πρόκειται να αναλάβουμε μετά το 2000, δηλαδή μετά από τις εκλογές, προκειμένου να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Είπαμε ότι είναι μείζον θέμα. Αρα, λοιπόν, όλοι είχαν υπόψη τους ότι για το θέμα αυτό πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Ολοι έχουν μελετήσει το θέμα. Αυτό αποδεικνύεται ότι από όλους τους φορείς, λέει ο καθένας τη δική του άποψη. Εμείς επιθυμούμε όλες αυτές οι απόψεις να κατατεθούν και να συζητηθούν με οργανωμένο τρόπο στο πλαίσιο αυτού του κοινωνικού διαλόγου που έχει εθνικό χαρακτήρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ζήτησε αυτή τη συνάντηση; Ο κ. Καραμανλής ή ο κ. Γιαννίτσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννίτσης έχει απευθυνθεί στους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων και έχει ζητήσει επικοινωνία, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η ανταπόκριση είναι θετική. Ηδη, όπως σας ανακοίνωσα προηγουμένως, προσδιορίστηκαν οι συναντήσεις του Υπουργού Εργασίας με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Τσοβόλα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πότε ο υπουργός θα απευθυνθεί επισήμως στους συνδικαλιστικούς φορείς, στην βάση αυτής της μίνιμουμ πλατφόρμας, ούτως ώστε να προσέλθουν σε διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα λίγων ημερών. Αυτή την περίοδο.

ΜΠΕΚΑΣ: Πώς σχολιάζετε προτάσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως την περίπτωση του κ. Τσουκάτου σήμερα, που ξεφεύγουν από το πλαίσιο που έχει δώσει η κυβέρνηση και δεν είναι μόνο ο κ. Τσουκάτος είναι και άλλοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι επιθυμούν να γίνει διάλογος, προκειμένου στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού να κατατεθούν αυτές οι απόψεις. Δεν έχω δει κάποιο στέλεχος να διατυπώνει διαφορετική πρόταση επί της ουσίας του θέματος. Ολοι ζητούν να γίνει διάλογος. Πιστεύω ότι αυτή την επιθυμία θα πρέπει να τη σεβαστούν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των ασφαλισμένων. Να προσέλθουν σε αυτό το διάλογο, να καταθέσουν εκεί τις απόψεις τους, να εκπροσωπήσουν με υπευθυνότητα τις εκατοντάδες χιλιάδες ή τα εκατομμύρια των πολιτών που το θέμα αυτό τους αφορά άμεσα. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, να είστε σίγουροι, ότι θα μελετήσουμε την προσφορότερη λύση, γιατί όλοι επιθυμούμε την καλύτερη λύση για ένα πρόβλημα που μας αφορά και μας ενδιαφέρει.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 April 2001 - 13:05:08 UTC