Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Με ενδιαφέρον και ευαισθησία για τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι σε διάφορους οργανισμούς, η κυβέρνηση συζήτησε το Ασφαλιστικό και με τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού άνοιξε τις διαδικασίες του δημόσιου διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, ώστε μετά την ανταλλαγή απόψεων και τη σύνθεση των χρήσιμων και εποικοδομητικών προτάσεων, να οδηγηθούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω κάποιες επισημάνσεις:

Πρώτον, όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Δεύτερον, όλοι δέχονται ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν τώρα και να μη μετατεθούν χρονικά οι όποιες πρωτοβουλίες.

Τρίτον, όλοι δέχονται ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα πρέπει, τόσο όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, όσο και ως προς το αποτέλεσμα το οποίο θα προκύψει, να διαπνέονται και να χαρακτηρίζονται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης των γενεών και της δημιουργίας ενός κλίματος ασφάλειας και βεβαιότητας για κάθε πολίτη, για κάθε ασφαλισμένο, γύρω από τα θέματα που τον αφορούν, δηλαδή, για το πότε και τι σύνταξη θα πάρει.

Τέταρτον, η διαδικασία που συμφωνούμε όλοι ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη -και μέσω της οποίας θα πρέπει να φθάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα- δεν είναι άλλη, παρά ο γόνιμος, ουσιαστικός, ειλικρινής και καλόπιστος διάλογος. Κάθε πλευρά, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, καλείται να αναδείξει τα επιχειρήματα και τις προτάσεις της γιατί πιστεύουμε ότι όλοι ενδιαφέρονται να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι όλα αυτά αποτελούν το στέρεο έδαφος, προκειμένου αυτή η κοινή προσπάθεια να ξεκινήσει, να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση έχει αναδείξει ορισμένους βασικούς άξονες, στους οποίους αναφέρομαι συνοπτικά:

Παραμένει ο δημόσιος χαρακτήρας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας. Απορρίπτουμε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Δεν αυξάνονται οι εισφορές.

Δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με την ενοποίηση των επιμέρους ασφαλιστικών οργανισμών, δημιουργούνται ισχυροί ασφαλιστικοί φορείς, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του μέλλοντος.

Δεν θίγονται ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο διάλογος πιστεύουμε θα είναι γόνιμος και εποικοδομητικός. Γι` αυτό δώσαμε στη δημοσιότητα το σύνολο των απόψεων και προτάσεων που έχουν διατυπωθεί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Πιστεύουμε ότι κόμματα, κοινωνικοί φορείς και συνδικάτα έχουν ευθύνη να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόταση και να συμμετάσχουν στη διαδικασία του διαλόγου, δίνοντας έτσι -καθένας από τη δική του πλευρά- τον αγώνα και τη μάχη, προκειμένου να αναδειχθούν οι ορθότερες απόψεις, οι προτάσεις που έχουν ισχυρή τεκμηρίωση και οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι γεγονός ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας -κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης- απαιτεί από όλους μας να αναλάβουμε τώρα πρωτοβουλίες. Ηρθε η ώρα, λοιπόν, να βάλουμε «τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων». Η ώρα αυτή είναι ώρα ευθύνης. Αρα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα διαδικαστικά θέματα με νηφάλιο διάλογο, αποφεύγοντας τα πυροτεχνήματα.

Εχουμε διατυπώσει υπεύθυνα τη θέση μας. Πιστεύουμε ότι και οι άλλοι φορείς, ιδίως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα ακολουθήσουν το στερεότυπο δρόμο «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», λόγω κεκτημένης αντιπολιτευτικής ταχύτητας, αλλά θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί ο ελληνικός λαός, ιδιαιτέρως οι ασφαλισμένοι πολίτες, αναμένουν από όλους μας όχι εύκολα συνθήματα, αλλά προτάσεις που οδηγούν στην επίτευξη ενός κοινού σκοπού, που είναι η ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και η αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων εγκυμονούνται για την πορεία του στο μέλλον, αν σήμερα ολιγωρήσουμε και δεν αναλάβουμε τις σχετικές ευθύνες.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα, που αφορά το δικό μας τομέα, των ΜΜΕ. Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές ενδιαφερόμενων φορέων και έτσι δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Αττικής. Το ΣτΕ δέχθηκε ότι για λόγους δημόσιου συμφέροντος γίνεται δεκτή η θέση της Διοίκησης, αφού δεν προκύπτει ότι μπορεί να λειτουργούν πάνω από 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο νομό Αττικής, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος παρεμβολών στα ραδιοβοηθήματα της ΥΠΑ. Δέχεται ότι η θέση της Διοίκησης, έτσι όπως έχει διατυπωθεί, παραμένει ισχυρή, διατυπώνοντας παρατηρήσεις για τον τρόπο που ελήφθη η σχετική απόφαση επί της ουσίας από το ΕΣΡ. Είναι μια θέση που έχω πολλές φορές επαναλάβει. Χάριν της πολυφωνίας, η οποία αποτελεί και συνταγματική αρχή, επιτρέψαμε τη λειτουργία εκείνου του αριθμού των ραδιοφωνικών σταθμών που είναι τεχνικώς εφικτό να λειτουργούν στο νομό Αττικής, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι παρεμβολών, δηλαδή, κίνδυνοι για την ασφάλεια των πτήσεων. Η θέση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, ταυτίζεται απολύτως με αυτή την παραδοχή. Οτι, δηλαδή, δεν μπορεί να λειτουργούν περισσότεροι από 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο νομό Αττικής. Αν στο μέλλον το ΣτΕ αποφασίσει να κλείσουν οι οκτώ σταθμοί -πέραν των 20 που έχουν άδεια- θα πρέπει τότε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό, γιατί πάντα εμείς θέλουμε να κινούμαστε στο πλαίσιο των αποφάσεων που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα του κράτους, πολύ περισσότερο, όταν μιλάμε για το ανώτατο δικαστήριο του κράτους. Τέτοιο θέμα, όμως, τώρα δεν τέθηκε. Αυτό που έχουμε ως δεδομένο και αποτελεί τη βάση για την όποια συζήτηση είναι τούτο: Οι προσφεύγοντες φορείς έχασαν αυτή τη δικαστική μάχη, απορρίφθηκε η αίτησή τους και δεν επιτράπηκε η λειτουργία των συγκεκριμένων σταθμών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ο Πρωθυπουργός χθες είπε ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, πράγμα που επαναλάβατε και εσείς σήμερα, τα ίδια ακριβώς είπε και ο κ. Γιαννίτσης. Ωστόσο, το κείμενο του υπουργείου Εργασίας μιλά για όριο ηλικίας τα 65 χρόνια. Τελικά ποιο είναι το όριο ηλικίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Το γενικό όριο ηλικίας είναι το 65ο έτος. Και επειδή, μεταξύ των άλλων, στις προτάσεις που περιέχονται σε κάποιες μελέτες, είναι κι εκείνη που οδηγεί στην αύξηση των ορίων ηλικίας από το 65ο στο 67ο ή στο 70ο έτος, επιλέγουμε εκείνη τη θέση σύμφωνα με την οποία δεν αυξάνεται το γενικό όριο ηλικίας. Γενικό όριο ηλικίας θεωρείται αυτό που συνήθως παίρνουν σύνταξη οι ασφαλισμένοι και είναι το 65ο έτος ηλικίας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τώρα ήταν το 62ο , 63ο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, το γενικό όριο ήταν το 65ο. Για ορισμένες κατηγορίες, όμως, ίσχυαν άλλα όρια. Εμείς πάμε στο γενικό όριο, το οποίο δεν αυξάνουμε με την κατ αρχήν επιλογή που κάνουμε, γιατί σας είπα ότι έχουν προταθεί και άλλες λύσεις, που προβλέπουν την αύξηση των εισφορών ή την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας. Σας είπα ότι κάποια πρόταση, μεταξύ των άλλων, προβλέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας στο 70ο , κάτι που εμείς δεν δεχόμαστε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία για την προώθηση του διαλόγου για το ασφαλιστικό, πώς σκοπεύετε διαδικαστικά να μεθοδεύσετε το διάλογο με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα έχουμε δώσει -κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σύντομα θα ολοκληρωθεί- το σύνολο του υλικού, προκειμένου να το έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι φορείς για να το μελετήσουν και να μπορούν έτσι να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα, με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση που χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας. Από κει και πέρα, η πρόσκληση είναι ανοικτή. Το υπουργείο Εργασίας θα μεθοδεύσει και θα συστηματοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικοί εταίροι, οι φορείς θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι κάτι που θα ξεκινήσει σύντομα με πρόσκληση του υπουργού Εργασίας. Και στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου προσερχόμαστε με τεκμηριωμένες προτάσεις και πιστεύουμε να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι φορείς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Το υπουργείο Εργασίας θα καλέσει τους φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτη φορά γίνεται κοινωνικός διάλογος κ. Καργούδη; Σας είπα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν στη διάθεσή τους αυτό το υλικό, θα διατυπώσουν τις απόψεις τους και βεβαίως οι απόψεις θα αξιολογηθούν. Η κυβέρνηση έχει τη διάθεση και τη βούληση να αποδεχθεί προτάσεις, εφόσον αυτές οδηγούν στο αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Επειδή, χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιοριστικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, μήπως υπάρχει προβληματισμός να επεκταθεί και σε άλλες μορφές, δηλαδή, να βρει τρόπους να περιορίσει την εισφοροδιαφυγή, να εγγυηθεί ότι θα δώσει τα χρήματα που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία ή να εγγυηθεί στις νεώτερες γενιές ότι δεν θα αλλάξει το 2010 ή αργότερα, το ασφαλιστικό σύστημα;.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να συνδέουμε -με τον τρόπο που το κάνετε εσείς και δεν είναι σωστό από διαδικαστική άποψη αυτό- τη συζήτηση για το ασφαλιστικό σύστημα με τις πολιτικές σε άλλους τομείς. Η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής αποτελεί μόνιμη μέριμνα της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών. Αυτό δεν είναι καινούργιο ζήτημα. Γνωρίζετε ότι σε αυτό τον τομέα έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, χωρίς βεβαίως να έχουμε λύσει το πρόβλημα. Από κει και πέρα, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας απαιτεί αυτή την ώρα να ληφθούν πρωτοβουλίες, προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισής του. Αυτό κάνουμε τώρα. Ολα τα άλλα τα αντιμετωπίζουμε -όπως κάναμε μέχρι τώρα και με πολύ πιο εντατική προσπάθεια από δω και πέρα- προκειμένου να φθάσουμε στα ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή, να πάψει να υπάρχει η εισφοροδιαφυγή. Οσον αφορά το θέμα των αποθεματικών των ταμείων, στο οποίο έστω και εμμέσως αναφερθήκατε, θέλω να σας πω ότι αυτό έχει αντιμετωπιστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων και η αξιοποίηση των αποθεματικών τους χαρακτήρισε μια ολόκληρη περίοδο και αυτό είναι γεγονός. Πρέπει, όμως, να πούμε ότι αυτό είχε και αγαθές συνέπειες για την ανάπτυξη της χώρας. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει τώρα. Πάντως, επειδή ακούγεται και αυτός ο ισχυρισμός, δεν είναι αυτός ο λόγος και η αιτία για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας. Ο βασικός λόγος, όχι ο μόνος, αλλά ο βασικός είναι ακριβώς η δημογραφική κάμψη που παρατηρείται στην πατρίδα μας. Αλλωστε, ο λόγος αυτός σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, έχει επηρεάσει τη λειτουργία των ασφαλιστικών συστημάτων και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Γνωρίζετε ότι και άλλες χώρες της Ε.Ε. σχεδόν το σύνολό των χωρών, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και οι κυβερνήσεις τους αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες εξορθολογισμού ή μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας τους.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεν μου απαντήσατε στο αν μπορεί να δοθεί μια δέσμευση, ότι δεν θα χειροτερέψει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν πραγματικά δεν αναληφθούν τώρα οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, περίπου το 2010 το ασφαλιστικό σύστημα θα παρουσιάσει τεράστια προβλήματα αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους ασφαλισμένους. Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε τώρα -έτσι όπως θα διαμορφωθεί η τελική θέση μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου- δίνει μια σημαντική ανάσα, ενισχύει το ασφαλιστικό σύστημα σε σημαντικό βάθος χρόνου. Σε τέτοιο βάθος χρόνου, όπου μπορείς να προβλέψεις, πώς θα έχουν τότε τα πράγματα. Αρα, λοιπόν, αντιμετωπίζεται με ικανοποιητικό, αποτελεσματικό τρόπο, το πρόβλημα που όλοι αναγνωρίζουμε ότι σήμερα υφίσταται. Και αυτό νομίζω ότι από μόνο του τα λέει όλα. Η λύση που προωθείται κάνει ισχυρό το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας σε βάθος χρόνου. Ποιό βάθος χρόνου; Το προβλεπτό βάθος χρόνου, εκείνο για το οποίο μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις, μελέτες που δεν θα είναι εκτός πραγματικότητας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Στο αρχικό σας σχόλιο παρουσιάσατε μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα, με εκφράσεις όπως: όλοι συμφωνούν πως είναι απαραίτητες οι αλλαγές, ενώ χθες είδαμε όλοι να διαφωνούν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συνδικαλιστικοί φορείς, ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ως προς το ότι χρειάζεται να γίνει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα διαφωνεί κανείς; Μπορείτε να μου πείτε ποιός;

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Οι πάντες...το ΚΚΕ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πάντες ή το ΚΚΕ;

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Ακόμα και στην κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κυβερνητικής Επιτροπής εκφράστηκαν διαφωνίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Διατυπώθηκε η άποψη ότι δεν χρειάζεται να αναληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αλλαγών του Ασφαλιστικού συστήματος; Δεν έχετε δίκιο, δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: ...στη φιλοσοφία γενικότερα των αλλαγών

ΡΕΠΠΑΣ: Επί της ουσίας των προτάσεων που διατυπώνονται, πράγματι έχει δημιουργηθεί μια -θα μου επιτρέψετε να πω- ισχυρή αντιπολίτευση. Δηλαδή, μια αντίθεση σε αυτές τις προτάσεις από πολλούς πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς. Πιστεύουμε ότι είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Στο διάλογο που θα γίνει με άνεση χρόνου, ώστε ο καθένας να μπορεί να πει τις απόψεις του και να συμβάλει στην εποικοδομητικότερη λύση, θα πρέπει να τεκμηριώσει τις προτάσεις του. Οι ασφαλισμένοι πολίτες -ιδιαιτέρως αυτοί που τους αφορούν οι επικείμενες αλλαγές- θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιος είναι εκείνος που διατυπώνει τεκμηριωμένες προτάσεις και ποιος είναι εκείνος που αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του αρκούμενος σε μια στείρα συνθηματολογία, εφόσον εκδηλωθούν και τέτοιες συμπεριφορές, και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Χαιρόμαστε να διατυπώνονται τεκμηριωμένες απόψεις, απόψεις που έχουν λογική βάση και μπορεί να αποτελέσουν εργαλείο για να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή, να ενισχύσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας που όλοι αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Επειδή και χθες υπήρχαν διφορούμενες απόψεις, τελικά υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του διαλόγου, πέραν της οποίας δεν θα υπάρξει οτιδήποτε άλλο και η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, από την πρώτη στιγμή, ότι θα δοθεί άνεση χρόνου, ώστε όλες οι απόψεις να ακουστούν. Επιθυμούμε τη σύνθεση των γόνιμων απόψεων. Αλλά, βεβαίως, η συζήτηση για τη συζήτηση, παρά το ότι έχει από μόνη της μια αξία, δεν είναι αυτό το οποίο επιδιώκουμε. Εμείς επιδιώκουμε να υπάρχει ένας συστηματικός, ουσιαστικός, ειλικρινής διάλογος για να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα. Η ίδια η εξέλιξη του διαλόγου θα προσδιορίσει και το χρόνο στον οποίο θα ολοκληρωθεί και θα τερματιστεί αυτός ο διάλογος. Αν πραγματικά προκύπτουν θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν οι συνδιαλεγόμενοι φορείς, τότε ο χρόνος θα είναι αναγκαίος και πρέπει να δοθεί, ώστε να παραταθεί αυτή η συζήτηση. Και αν η συζήτηση έχει ωριμάσει και έχει οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται περαιτέρω χρόνος. Αυτό θα το αντιμετωπίσουμε έχοντας δεδομένη πλέον την εμπειρία, από την εξέλιξη αυτού του κοινωνικού διαλόγου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι εισφορές από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Ο υπουργός Εργασίας, όμως, χθες, είπε ότι θα καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι και έφερε σαν παράδειγμα το αγγελιόσημο, για το 2003. Ποιός θα πληρώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση για τους κοινωνικούς πόρους είναι ένα χωριστό κεφάλαιο. Η θέση μας είναι -και αυτή την πρόταση διατύπωσε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της χθεσινής δήλωσής του- ότι οι κοινωνικοί πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο δίκαιο και ορθολογικό. Αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου θα ακούσουμε τις απόψεις των φορέων που συμμετέχουν σε αυτό τον κοινωνικό διάλογο και θα καταλήξουμε σε μια θέση, που ευχόμαστε να μας βρει όλους σύμφωνους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν θα καταργηθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι επί των δικών μας ημερών, επί της υπουργίας μου, προχωρήσαμε σε τέτοιες ρυθμίσεις, ώστε διασφαλίσαμε την απόδοση αυτού του κοινωνικού πόρου στα δικαιούχα ασφαλιστικά ταμεία, που αντιμετώπιζαν τότε σημαντικά προβλήματα, ενώ τώρα είναι οικονομικά εύρωστα, λόγω της δικής μας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Το θέμα των κοινωνικών πόρων είναι ένα γενικότερο ζήτημα, δεν αφορά μόνο το αγγελιόσημο στο οποίο αναφέρεστε εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά το ασφαλιστικό, δεν θα συζητηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς αφορά το ασφαλιστικό. Και επειδή ακριβώς αφορά το ασφαλιστικό και η συζήτησή μας αναφέρεται στις αλλαγές, στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι πτυχές. Αφού και αυτό, λοιπόν, όπως σωστά λέτε αναφέρεται και συσχετίζεται με το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να είναι εκτός του κοινωνικού διαλόγου. Ολα τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα τίθενται στο τραπέζι προς συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιαννίτσης μίλησε για κατάργηση και έφερε και παράδειγμα μάλιστα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είπα, σήμερα, και εγώ. Μιλήσαμε για δίκαιη και πιο ορθολογική χρησιμοποίηση των κοινωνικών πόρων. Οχι για κατάργησή τους. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ένας πτυχιούχος που θα βγάλει πανεπιστήμιο, θα κάνει και μεταπτυχιακά, θα προλάβει να πάρει σύνταξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην είστε μακάβριος. Πιστεύω ότι οι δυνατότητες που έχουμε σε αυτή την ωραία χώρα να ζούμε περισσότερα χρόνια, είναι κάτι πολύ θετικό...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενας γιατρός που τελειώνει στα 35; Από τον..."Αγιο Πέτρο" θα πάρει!

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει και Αγιος Πέτρος στην Αρκαδία! Αυτόν να τον επισκεφθείτε!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα. Αυτό το ασφαλιστικό, θα ισχύει και για τους βουλευτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα αφορά πολύ συγκεκριμένα ταμεία. Και αναφέρεται σε αυτά. Δεν αναφέρεται -και πρέπει να το πούμε αυτό- στους βουλευτές ή στη Βουλή που έχουν ένα άλλο καθεστώς και δεν ανήκουν σε ασφαλιστικό ταμείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εξαιρούνται οι βουλευτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω πώς το αντιμετωπίζετε εσείς το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε. Εγώ σας ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι βουλευτές δεν διορίζονται για να ασκούν τα καθήκοντά τους, το λειτούργημά τους για 30 ή 40 χρόνια. Αν αποφασίσετε να διορίζονται οι βουλευτές και επί 40 χρόνια να είναι βουλευτές, ώστε μετά να παίρνουν σύνταξη, τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλιώς και το θέμα. Αλλά, γνωρίζετε ότι εδώ έχουμε μια άλλη περίπτωση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα αυτό. Μη μου βάζετε στο στόμα μου λόγια που δεν είπα. Τα όρια ηλικίας, τα όρια συνταξιοδότησης που ισχύουν για άλλους, θα ισχύουν και για τους βουλευτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, μην επιμένετε. Κρατάμε την ερώτησή σας, όπως την υποβάλλατε, και την απάντησή μου όπως την έδωσα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιές εγγυήσεις υπάρχουν από την πλευρά σας ότι το ασφαλιστικό, η κατάληξη του διαλόγου, ο χρόνος μάλλον διάρκειας του διαλόγου θα είναι επαρκής; Γιατί κοιτάξτε τι συμβαίνει: Υπάρχει μια δυσπιστία σε ό,τι αφορά τους φορείς, με αιτιολογικό ότι και για το εργασιακό το ίδιο έγινε. Γι` αυτό και δεν πείθονται, ούτε από τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού, ούτε από εσάς, ούτε από τον κ. Γιαννίτση, ότι είστε όντως ειλικρινείς στο να θέλετε διάλογο επαρκή. Ποιές εγγυήσεις υπάρχουν γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι γιατί με την ερώτησή σας θεωρείτε δεδομένο αυτό το οποίο και εγώ λέω ότι όλοι έχουν χρέος να προσέλθουν και να λάβουν μέρος σε αυτό τον κοινωνικό διάλογο. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Εκεί, στο πλαίσιο αυτού του κοινωνικού διαλόγου, καθένας θα μετρηθεί και θα κριθεί. Πρέπει όλοι, λοιπόν, να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο, να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους. Οι απόψεις που θα διατυπωθούν, θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν όλες, προκειμένου να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε: Ενα ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Και σε τελευταία ανάλυση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου εμείς την εγκαινιάσαμε με αυτό το δημοκρατικό και ουσιαστικό τρόπο, τα τελευταία χρόνια, στην πατρίδα μας. Πρέπει οι διαδικασίες αυτές, που είναι συμμετοχικές, δημοκρατικές, να αξιοποιηθούν από όλους τους φορείς.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, είπε ότι διασφαλίζεται η τριμερής χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί να σας πιστέψουν οι εργαζόμενοι όταν το κράτος, αφού και τώρα ισχύει η τριμερής χρηματοδότηση, είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του, σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι εργοδότες σε εξίσου σημαντικό βαθμό ασυνεπείς. Γιατί, λοιπόν, να σας πιστέψει ένας εργαζόμενος ότι όντως τώρα εσείς θα είστε συνεπείς, όταν δεν το έχετε κάνει τόσα χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα πρέπει να ταυτίζετε το ένα θέμα με το άλλο. Γνωρίζετε πολύ καλά το εξής: Το κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Οποιες υποχρεώσεις έχει αναλάβει το κράτος, έστω και με καθυστέρηση, τις αναγνωρίζει. Και σε τελευταία ανάλυση -αυτό είναι σημαντικό και αυτό θέλω να κρατήσετε- για να εισπράξει ο συνταξιούχος τη σύνταξη του, εγγυητής είναι το κράτος. Παρά τα όποια προβλήματα σε διάφορα ταμεία, πολλά εκ των οποίων είναι ελλειμματικά -κάποια έχουν ελλείμματα για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος- το κράτος έχει οδηγήσει ποτέ στην περικοπή των συντάξεων ή σε αδυναμία καταβολής συντάξεων σε ασφαλισμένους; Το κράτος δεν είναι αυτό το οποίο εγγυάται πάντοτε, σε τελευταία ανάλυση, την καταβολή των συντάξεων; Ολοι οι συνταξιούχοι δεν έχουν τη σύνταξή τους; Γιατί, λοιπόν, αυτή η κινδυνολογική προσέγγιση; Εχει στερηθεί κάποιος τη σύνταξή του; Πείτε μου, σας παρακαλώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι! Τότε, λοιπόν;

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή, όμως, το κράτος δεν είναι διακεκομμένο, είναι συνεχές, υπήρξαν εποχές που έφθασε στο όριο να τη στερηθεί. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι η αντιπολίτευση -κάποιες εποχές, τις οποίες μπορώ να σας θυμίσω και ημερολογιακά-...

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς κάνατε πολιτική το ' 91. Τότε είχατε καταγγείλει την ασυνέπεια της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: ...κινδυνολογούσε και έλεγε ότι "μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση -και ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ- δεν θα μπορεί να πληρώσει τους μισθούς, δεν θα μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις". Ουδέποτε οδηγηθήκαμε σε τέτοιο αδιέξοδο. Πάντοτε και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πήραν το μισθό και τη σύνταξη που δικαιούνταν.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να σας θέσω ένα-δύο ερωτήματα για τη δεύτερη παρατήρηση που κάνατε εισαγωγικώς. Γιατί αναφέρατε μόνο τι λέει το ένα σκέλος της απόφασης του ΣτΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό του ΣτΕ. Εσείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που κάνουμε εδώ, έχετε τη δυνατότητα να αναφερθείτε σε οτιδήποτε άλλο και να πάρετε απάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι απαντάτε εσείς, λοιπόν, στη διατύπωση του ΣτΕ, ότι "οι πράξεις του υπουργού Τύπου είναι παράνομες, καθώς έχουμε πλημμελή αιτιολογία, αφού δεν βρίσκουν έρεισμα στο νόμο και δεν περιγράφουν με σαφήνεια τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία έλαβαν άδεια μόνο 28 σταθμοί";

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε πολύ, κάνετε λάθος.

Θα σας διαβάσω το σύνολο του αποσπάσματος στο οποίο αναφέρεστε:

"Η εκτίμηση αυτή της διοικήσεως (σ.σ. περί δημοσίου συμφέροντος) η οποία έχει κατ` εξοχήν τεχνικό χαρακτήρα, βρίσκει έρεισμα σε στοιχεία του φακέλου και δεν κλονίζεται από τα τεχνικά στοιχεία που επικαλείται συναφώς ο αιτών", επειδή αναφέρεται σε κάθε αίτηση χωριστά.

"Και τούτο, διότι στα στοιχεία αυτά δεν βεβαιώνεται, πάντως, κατά τρόπο σαφή, ανενδοίαστο και απαλλαγμένο όρων και προϋποθέσεων ότι η αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλομένης πράξεως, συνεπαγόμενη την προσθήκη ενός ακόμη ραδιοφωνικού σταθμού στους 28 σταθμούς, των οποίων η διοίκηση θεωρεί τεχνικώς εφικτή τη λειτουργία, δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα στο δίκτυο επικοινωνιών του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και στην ασφάλεια των αερομεταφορών".

"Οι ίδιοι, άλλωστε, λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σταθμιζόμενοι με τη βλάβη την οποία ισχυρίζεται ότι θα υποστεί ο αιτών από την άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξεως (διακοπή της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνεπαγόμενη απώλεια θέσεως στην αγορά, απώλεια εσόδων κ.λ.π.) κωλύουν, κατά τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 52 του Π.Δ. 18/89 την αποδοχή της κρινόμενης αιτήσεως".

Απορρίπτεται, λοιπόν, η αίτηση που είχε υποβληθεί. Και εξηγείται ότι στην απόφαση αυτή οδηγούν:

"Λόγοι δημόσιου συμφέροντος, ασφάλειας των αερομεταφορών και αποτροπής των συναφών κινδύνων, συνδεόμενοι άμεσα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής".

Αυτό είναι και το δικό μας βασικό σκεπτικό. Το ΣτΕ κάνει ένα σχόλιο, όσον αφορά τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποίησε το ΕΣΡ, προκειμένου να προκρίνει οκτώ σταθμούς έναντι των άλλων, στους οποίους επέτρεψε να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αυτό είναι το θέμα. Και πρέπει να σας πω -το σχολίασα και στην αρχή- ότι εμείς χάριν της πολυφωνίας που είναι συνταγματική αρχή, είπαμε πως πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία του μέγιστου δυνατού αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Αττικής, που είναι τεχνικώς εφικτό να λειτουργούν, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι παρεμβολών στα ραδιοβοηθήματα της ΥΠΑ. Οι 20 σταθμοί λαμβάνουν άδεια και λειτουργούν με καθεστώς προηγούμενης άδειας. Οι οκτώ σταθμοί λειτουργούν υπό μεταβατικό καθεστώς. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα να επαναρχίσει η λειτουργία κάποιων σταθμών, των οποίων η λειτουργία διεκόπη. Μπορεί να πει το ΣτΕ ότι λόγω των ασαφών κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή των οκτώ, ίσως πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν και οι οκτώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα στο οποίο μπορεί να φθάσουμε. Είναι ενδεχόμενο, δεν φθάνουμε πάντως σε αυτή τη φάση. Θα το αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, την κατάλληλη στιγμή και υπό το πρίσμα της απόφασης που θα λάβει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει ένα λεπτό σημείο, όμως. Κανένας ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να προσφύγει κατά του ΕΣΡ. Θα προσφύγει κατά της δική σας πράξης.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ ωραία. Συμφωνούμε απόλυτα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εφόσον, λοιπόν, εσείς εγκρίνατε δια πράξεώς σας, την οποία προσβάλλουν στο ΣτΕ οι ενδιαφερόμενοι, υιοθετήσατε, λοιπόν, κατά το σκεπτικό του ΣτΕ, το σκεπτικό του ΕΣΡ, το οποίο όπως είπατε "έχει κάποια ασαφή κριτήρια και αν τυχόν φθάσουμε σε ένα σημείο..." κ.τ.λ. Αρα, παρανόμως εσείς δεχθήκατε τα ασαφή κριτήρια. Γιατί εσείς είστε διοίκηση, όχι το ΕΣΡ. Αυτή είναι η λεπτή νομική διαφορά που σας αφορά και την παρασιωπάτε. Αυτή είναι η διαφορά μας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ απορρίπτει τις προσφυγές και δεν επιτρέπει στους σταθμούς να επαναρχίσουν να λειτουργούν. Αυτό είναι το δεδομένο. Χάθηκε, δηλαδή, από τους προσφεύγοντες η δικαστική μάχη που προκάλεσαν. Αυτή είναι η αλήθεια. Από εκεί και πέρα, αν λόγω αυτού του σημείου -είναι ένα από τα πολλά σημεία, γιατί κατά βάση το σκεπτικό μας γίνεται απολύτως δεκτό- κάποια στιγμή προκληθεί μία απόφαση η οποία οδηγεί, εκ των πραγμάτων, στη θέση να κλείσουν και οι οκτώ σταθμοί οι οποίοι λειτουργούν υπό μεταβατικό καθεστώς, θα το αντιμετωπίσουμε εκείνη τη στιγμή. Αλλά, δεν τίθεται θέμα επαναλειτουργίας άλλων σταθμών, πέραν των 28. Αυτό τονίζω. Αρα, λοιπόν, τέτοια προσδοκία δεν δικαιολογείται. Και αυτό πρέπει να το κάνετε σαφές για να μην δίνετε την εντύπωση ότι κάποιοι μπορεί, με απόφαση του ΣτΕ, να επαναρχίσουν να λειτουργούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε, γιατί παίρνετε μόνο αυτή την εκδοχή; Υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Κανείς δεν είπε "πάνω από 28", δεδομένου ότι το ΣτΕ λέει 28.

ΑΙΘΟΥΣΑ: (Γέλια).

ΡΕΠΠΑΣ: Η θυμηδία και το γέλιο των συναδέλφων σας είναι η καλύτερη απάντηση στα όσα λέτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν με απασχολεί τι κάνουν οι συνάδελφοι, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Απασχολεί εμένα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εδώ θέτει ο καθένας ό,τι θέματα θέλει και παίρνει τις απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, όλοι είστε ελεύθεροι.

ΜΙΧΑΗΛ: Γι` αυτό το λόγο, το ποιός γελάει και το πόσο κλαίει, είναι δικό του θέμα. Αυτό που ρωτώ είναι το εξής: ότι θέμα δεν τίθεται για τους 28. Θέμα είναι ότι σας λέει το ΣτΕ "κ. Υπουργέ Τύπου, έχετε ασαφή κριτήρια και παρανομήσατε με πλημμελή αιτιολογία στους οκτώ σταθμούς". Εκεί εγκρίνατε την εισήγηση του ΕΣΡ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, κ. Μιχαήλ, δεν λέτε την αλήθεια. Ψεύδεστε όταν λέτε ότι ουδείς έθεσε θέμα να λειτουργούν παραπάνω από 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο νομό Αττικής.

Πρώτον: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάρα πολλοί έθεσαν έντονα το θέμα να λειτουργούν περισσότεροι από 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Αυτό δεν γίνεται δεκτό σε καμία εκδοχή. Και από την απόφαση αυτή του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ είναι σαφής αυτή η θέση.

Δεύτερον: Οσον αφορά τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποίησε το ΕΣΡ, όπου γίνεται αυτή η επισήμανση, πρέπει να σας πω ότι η απόφαση του ΕΣΡ, το είχα δηλώσει εκ των προτέρων ότι με δεσμεύει και γι` αυτό την υιοθέτησα. Μπορούσαν να είναι οποιοιδήποτε άλλοι οι οκτώ σταθμοί στους οποίους θα επιτρεπόταν να λειτουργούν υπό μεταβατικό καθεστώς. Εγώ είχα δεσμευθεί εκ των προτέρων να δεχθώ την όποια σύνθεση αυτών των αριθμητικώς οκτώ ραδιοφωνικών σταθμών. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε το ΕΣΡ να είναι πράγματι μια ανεξάρτητη αρχή, πολύ περισσότερο τώρα που κατοχυρώθηκε συνταγματικά η πλήρης αρμοδιότητά του για την εποπτεία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, θα αναγνωρίσετε ότι αυτό πρέπει να παίξει το σημαντικό ρόλο να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Αν οι αποφάσεις του ΕΣΡ δεν μας είναι ευχάριστες και τότε το πολυβολούμε, αντιλαμβάνεστε πως δεν κάνουμε μια πολιτική αρχών, αλλά η στάση μας είναι ιδιοτελής, ελαυνόμενη από συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Πρώτον, η δικαστική διαμάχη που προκάλεσαν κάποιοι, χάθηκε γι` αυτούς που την προκάλεσαν. Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η επαναλειτουργία σταθμών των οποίων είχε διακοπεί η λειτουργία. Αυτά είναι τα δεδομένα. Ολα τ` άλλα -έχουν βέβαια τη σημασία τους- θα τα αντιμετωπίσουμε στην πορεία των πραγμάτων. Θα πράξουμε αναλόγως. Γιατί εμείς επιθυμούμε να συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Αλλά πρέπει τη συμμόρφωση αυτή να τη θέλουν και οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί φορείς, οι οποίοι συμμορφούμενοι, τώρα, προς την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, θα πρέπει να συνεχίσουν να σιωπούν. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Να επανέλθω στο ασφαλιστικό. Στα χρόνια που προηγήθηκαν της σταθεροποίησης της οικονομίας και του εκσυγχρονισμού της, αν θέλετε, είχαμε συνηθίσει να ακούμε και από τα χείλη του Πρωθυπουργού, αλλά και των αρμόδιων υπουργών δύο λέξεις για το ασφαλιστικό: Ανταποδοτικότητα και κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ξέρετε τι έγινε με αυτά τα δύο βασικά στοιχεία μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα γνωρίζετε πολύ καλά, αφού αναφέρεστε σε κατά καιρούς τοποθετήσεις, ότι η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της είχε πει πως μετά το 2000 θα ανοίξουμε το μεγάλο πακέτο -όπως χαρακτηριστικά είχαμε πει τότε- του ασφαλιστικού ζητήματος. Τότε, πήραμε αποφάσεις για το λεγόμενο μίνι ασφαλιστικό, το μικρό πακέτο του ασφαλιστικού. Ηρθε η ώρα τώρα, να αντιμετωπίσουμε το θέμα, το οποίο από τότε είχαμε πει ότι αποτελεί μεγάλο ζήτημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε την κατάλληλη στιγμή. Ολα τα άλλα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τα συγκεκριμένα στα οποία αναφερθήκατε, θα αποτελέσουν σημεία συζήτησης, προκειμένου να φθάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά γνώριζαν όλοι -δεν είναι κάτι καινούργιο, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αιφνιδιάστηκε- ότι υπάρχει πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Οι αρχές στις οποίες αναφέρθηκα, όπως και τα στοιχεία στα οποία εσείς αναφερθήκατε, ασφαλώς λαμβάνονται υπόψη, γιατί πρέπει να ισχύουν, να γίνονται σεβαστά. Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν είναι τεχνικές λεπτομέρειες, είναι αρχές.

ΡΕΠΠΑΣ: Και για το κεφαλοποιητικό χαρακτήρα του συστήματος, στο πλαίσιο αυτού του ασφαλιστικού συστήματος, και αυτό επιτρέπεται. Θέλετε να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες; Να μπω. Νομίζω, όμως, ότι δεν είναι της συζήτησης αυτής, που έχει πολιτικό χαρακτήρα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αυτό που θέλω να διευκρινίσουμε είναι το εξής: Είπατε δύο αρχές, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

ΡΕΠΠΑΣ: Και ανταποδοτικότητα. Δεν γνωρίζετε, σήμερα, ότι κάποιοι με χαμηλότερες εισφορές, έχουν μεγαλύτερη σύνταξη από άλλους, που καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές; Αυτό δεν είναι ένα στοιχείο ανισότητας; Δεν το έθιξα αυτό από την πρώτη μέρα; Δεν πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αρα, θα θιγούν αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά; Δεν είναι στοιχείο ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης να δούμε και αυτά τα θέματα, ώστε να εξορθολογιστεί και σε αυτή την κατεύθυνση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας;

ΓΚΡΟΣΜΑΝ: Σε άλλο θέμα. Σε πέντε μέρες λήγει το τελεσίγραφο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, της ΦΙΦΑ, σχετικά με την αλλαγή των νόμων περί της εμπλοκής του κράτους στο ποδόσφαιρο. Αν και εφόσον δεν πρόκειται να αλλάξει ο νόμος -που δεν προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες πέντε ημέρες- σημαίνει τον αποκλεισμό της ΕΠΟ από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Τσάμπιονς Λίγκ κ.τ.λ. Η θέση της κυβέρνησης ποιά είναι επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον Αθλητισμό. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένως αυτό. Δεύτερον, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού έχει απευθυνθεί με επιστολή του στην ΕΠΟ, επειδή αυτή είναι συνομιλητής της ΦΙΦΑ, και την καλεί να λάβει θέση. Θα αναμένουμε, λοιπόν, την υπεύθυνη θέση της ΕΠΟ, που πιστεύουμε ότι θα είναι απόλυτα σύμφωνη, ευθυγραμμισμένη και σε αρμονία με την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού Αθλητισμού, ειδικώς του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΓΚΡΟΣΜΑΝ: Πάντως, δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις της ΦΙΦΑ, μέχρι το τελεσίγραφο που λήγει στις 25 του μηνός.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ΦΙΦΑ συζητά με την ΕΠΟ. Θα πρέπει, λοιπόν, η ΕΠΟ, απευθυνόμενη στη ΦΙΦΑ, να υπερασπιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και να δώσει τις δέουσες απαντήσεις στη ΦΙΦΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο ο κ. Τζεμ προέβη σε μια δήλωση, η οποία δημιούργησε έντονους προβληματισμούς στην κυπριακή κυβέρνηση. Είπε ότι αν η κυπριακή δημοκρατία προχωρήσει στην ένταξή της στην Ε.Ε., τότε η Τουρκία θα αντιδράσει χωρίς όρους ή όρια. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση, τη θέση της Ε.Ε. Γνωρίζετε ότι αυτές κιόλας τις ημέρες -χθες, προχθές- έχουμε και πάλι την επίσημη τοποθέτηση σημαντικών παραγόντων. Η γαλλική κυβέρνηση, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε., τόνισαν με τρόπο εμφαντικό ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από την ενδεχόμενη στασιμότητα που παρατηρείται στην αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αρα, λοιπόν, θέμα παρεμπόδισης της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν τίθεται. Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων μπορεί να πει κανείς ότι εντάσσονται στο πεδίο των σκοπιμοτήτων. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι ως ένα βαθμό και αναμενόμενες. Αυτό πάντως που με σιγουριά πρέπει να πούμε είναι πως είναι δηλώσεις που αντιστρατεύονται το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι στο σημαντικά μεγάλο ποσοστό τους επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. Αυτό είναι φανερό και έχει αποδειχθεί με διάφορους τρόπους. Τέτοιου είδους δηλώσεις πιστεύω ότι, αφενός δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, καμία συνέπεια, δεν δημιουργούν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και αφετέρου, μπορεί να πει κανείς, ότι είναι αρνητικές για την ίδια την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για τους οποίους δημιουργούνται προβλήματα. Οι ίδιοι ας μεριμνήσουν να μη δημιουργούν τέτοια προβλήματα, γιατί είναι δικά τους προβλήματα. Δεν είναι της Διεθνούς Κοινότητας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όμως, τέτοιες δηλώσεις δεν φράσσουν την επανέναρξη του διαλόγου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εμείς με τη θέση που τηρήσαμε, αποδείχθηκε τώρα πόσο δίκιο είχαμε, γιατί φάνηκε ποιος είναι αυτός που αρνείται να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τον Πάσσαρη, ένας άλλος καταδικασμένος, ένας δολοφόνος ο Παπαδόπουλος απέδρασε. Υπάρχουν ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχει υπουργός εκεί; Ποιος ευθύνεται γι αυτές τις αποδράσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται άδειες στους κρατούμενους. Εξετάζονται τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις. Υπάρχουν αρμόδια όργανα σε κάθε φυλακή, που λαμβάνουν τη σχετική απόφαση. Είναι ο Εισαγγελέας που εποπτεύει στη φυλακή, είναι ο Διευθυντής της φυλακής, είναι ο κοινωνικός λειτουργός. Για το ότι είχαμε αυτή την εξέλιξη με τον συγκεκριμένο κρατούμενο, έχει διαταχθεί ΕΔΕ, για να δούμε αν εκτιμήθηκαν σωστά αυτές οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, αν συνέτρεχαν δηλαδή στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατούμενου αυτές οι προϋποθέσεις, ώστε να επιτρέπεται να του χορηγηθεί άδεια. Αυτό είναι το θέμα και σας παρακαλώ μην περιμένετε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίζει εκείνος για κάθε κρατούμενο που ζητά άδεια για την έγκριση ή μη χορήγησης της άδειας αυτής.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 April 2001 - 14:05:10 UTC