Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να σας ενημερώσω, συμπληρωματικώς, ότι την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε δύο ερωτήσεις, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή, οι οποίες αφορούν το ίδιο θέμα, το αεροδρόμιο των Σπάτων. Για το θέμα αυτό έχουν καταθέσει ερώτηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλής και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην περιφέρεια του υπολοίπου Αττικής, κ. Γιαννάκης.

Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το θέμα της υποβολής δηλώσεων "πόθεν έσχες" εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων και λόγω του ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει αύριο, θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι ο έλεγχος των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει με τρόπο που θα εξειδικευθεί, μέσω εγκυκλίου που θα αποστείλει το αρμόδιο υπουργείο. Ασφαλώς, θα ελέγχονται όλα τα εισοδήματα. Εμφαση, όμως, θα δοθεί στα υψηλά εισοδήματα που δηλώνουν κατηγορίες υπαλλήλων και βεβαίως ο έλεγχος αυτός θα προχωρά σε μια τελική αξιολόγηση, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας ενός εκάστου υπαλλήλου, το ύψος των αποδοχών του και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν διαθέτει. Αρα, λοιπόν, η όλη αυτή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και του ελέγχου του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών θα γίνει στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει γίνει μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων και θα αφορά το σύνολο των δηλώσεων. Επαναλαμβάνω, ότι έμφαση θα δοθεί στις δηλώσεις εκείνες που αφορούν υψηλά εισοδήματα. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο, καμία εξαίρεση. Να συμπληρώσω ότι η εγκύκλιος θα εκδοθεί αυτή την περίοδο, αφού θα αρχίσει ο έλεγχος. Στο θέμα αυτό θα έχει λόγο και το Σώμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που μπορεί να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Επιτροπή, όταν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, θα διατυπώσει τις θέσεις της. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει συγκεκριμένο νόμο, που πιστεύουμε ότι στο σύνολο των διατάξεών του, είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των φαινομένων που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε "ξέπλυμα βρόμικου χρήματος". Η πολιτική στον τομέα αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Στο πλαίσιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, εργάζεται η σχετική ομάδα για τα θέματα αυτά. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε οριακές βελτιώσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Είναι μεταφορά στο Εθνικό Δίκαιο σχετικής κοινοτικής οδηγίας τα όσα έχουμε συμπεριλάβει στο νόμο αυτό. Στο άρθρο 9 αναφέρονται συγκεκριμένα ποιες είναι οι πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν, ώστε η μεταφορά στοιχείων σε άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τη δική μας χώρα να μην επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν (τα στοιχεία αυτά) με τέτοιο τρόπο που να εκθέτει πολίτες ή να μην επιτρέπει να γνωστοποιούνται, δημοσίως, τα προσωπικά δεδομένα τους. Αυτό είναι κάτι, επαναλαμβάνω, που αφορά συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία. Επίσης, στο άρθρο, 7 προβλέπονται όλες εκείνες οι εξαιρέσεις, στο πλαίσιο της αντι-εγκληματικής πολιτικής, που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την παροχή αυτών των στοιχείων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κατά πόσο έχει λάβει υπόψη της η κυβέρνηση και τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με κάποιες επισημάνσεις που έκανε χθες ο κ. Καστανίδης, για τις πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχαν γνωστά, εκ των προτέρων, εξεταστικά κέντρα στα οποία διαγωνίστηκαν μαθητές ιδιωτικών σχολείων με αποτέλεσμα να βγαίνουν πάνω από 90% αριστούχοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει προβεί σε σχετική δήλωση ο κ. Καστανίδης. Εχετε υπόψη τη δήλωσή του;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω, λοιπόν, στη δήλωση που έχει εκδώσει ο συνάδελφος, στην οποία αποκαθιστά τα πράγματα. Θεωρεί ότι δεν έχουν αποδοθεί από τα ΜΜΕ, με ορθό τρόπο, τα όσα έχει πει. Λέει μάλιστα ότι "επιτέλους και η σκοπιμότητα έχει όρια, ιδιαιτέρως, όσον αφορά τα νέα παιδιά και τις αγωνίες τους". Καταλήγει στη δήλωσή του, λέγοντας «ελπίζω, σεβόμενοι όλοι τις ευαισθησίες των νέων, να αποκαταστήσουν πλήρως την αλήθεια». Το περιεχόμενο της δήλωσής του είναι στη διάθεσή σας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Για το θέμα του «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων, αύριο λήγει η προθεσμία. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνδικαλιστικά όργανα των δημοσίων υπαλλήλων ή των δημοτικών υπαλλήλων προτρέπουν τους υπαλλήλους, μέχρι να υπάρξει οριστική λύση των διαφορών που έχουν, όπως λένε, με το υπουργείο, να μην υποβάλουν δηλώσεις. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι σε αυτή τη χώρα μιλούν για την ανάγκη να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Πιστεύω ότι γι` αυτή την ενέργεια ουδείς μπορεί να έχει αντίρρηση, γιατί όλοι -πιστεύω και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπαλλήλων- υπηρετούν αυτό το αγαθό. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι τελικώς δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για το «μαύρο χρήμα» που είπατε, χθες, ο επικεφαλής της Επιτροπής που εξέτασε τα στοιχεία, άφησε να εννοηθεί ότι οι προβλέψεις της Ανεξάρτητης Αρχής, υπό τον κ. Δαφέρμο, δημιουργούν προσκόμματα στις έρευνες της δικής του Επιτροπής. Εσείς επισημάνατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα σχόλιο γι` αυτό. Ο κ. Δαφέρμος, αν δεν έχει απαντήσει, νομίζω ότι θα απαντήσει, είναι θέμα δικό του ή της Ανεξάρτητης Αρχής στην οποία είναι επικεφαλής. Αυτό που επισήμανα εγώ και επαναλαμβάνω είναι τούτο και είναι πολύ απλό, πολύ σαφές: η μεταφορά στοιχείων, η παραχώρηση, χορήγηση στοιχείων σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος πολιτών τους οποίους αφορούν αυτά τα στοιχεία, χωρίς λόγο. Η κοινοτική οδηγία είναι πολύ συγκεκριμένη. Αυτήν έχουμε μεταφέρει και στο δικό μας Δίκαιο. Και βεβαίως, στο άρθρο 7, αναφέρονται όλες εκείνες οι εξαιρέσεις, στο πλαίσιο της αντι-εγκληματικής πολιτικής, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στην αρμόδια Αρχή να χορηγεί στοιχεία, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μείζων στόχος που είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος. Αρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι το πλαίσιο είναι επαρκές. Στο πλαίσιο μιας διεθνοποιημένης οικονομίας, η τεχνολογία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες. Η λειτουργία της αγοράς γνωρίζετε πολύ καλά ότι εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και πολλές φορές η επινοητικότητα των παραγόντων της αγοράς είναι χωρίς όριο. Γι` αυτό, λοιπόν, υπάρχει η ομάδα η οποία παρακολουθεί αυτά τα θέματα, στο πλαίσιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα μελετά και εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες οριακές βελτιώσεις, δεν έχουμε κανένα λόγο να αποφύγουμε να το κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν φοβάται με την εσπευσμένη λειτουργία του αεροδρομίου, ότι μπορεί να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει τονίσει, κατ` επανάληψη, ότι το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει εντός της προθεσμίας που από την αρχή έχουμε τάξει. Θα λειτουργήσει με όλες εκείνες τις προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν, μεταξύ των άλλων, πρωτίστως την ασφάλεια των πτήσεων. Η λειτουργία του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" μπορεί να πει κανείς ότι είναι το μεγάλο βήμα που κάνει η Ελλάδα στη νέα χιλιετία. Είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στην Ε.Ε., αυτά τα χρόνια. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να μεμψιμοιρούμε. Και σε τελευταία ανάλυση, θα μου επιτρέψετε να αντιστρέψω το ερώτημα: Μπορεί αυτό το τόσο σπουδαίο έργο να προσεγγίζεται στο πλαίσιο αντιπαραθέσεων και αντιδικιών με το αν θα ξεκινήσει η λειτουργία του λίγες μέρες πριν ή λίγες μέρες μετά; Δεν είναι βέβαιο ότι αυτή την περίοδο η Ελλάδα είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ευρώπης; Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την οικονομία, για την ανάπτυξη της χώρας μας; Είναι ένα σημαντικό απόκτημα και πρέπει όλοι να τιμήσουμε αυτούς που εργάστηκαν για να φθάσουμε σε αυτό το αίσιο αποτέλεσμα, αντί να μεμψιμοιρούμε και να ασκούμε μια κριτική με μηδενιστικό τρόπο. Πιστεύω ότι δεν αξίζει αυτή την αντιμετώπιση η κυβέρνηση, η οποία έχει μοχθήσει και έχει φέρει σε πέρας αυτό το σπουδαίο έργο.

Το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα είναι πλέον μια πραγματικότητα. Μπαίνει στη ζωή μας το επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι προσπαθούν, με διάφορα τεχνάσματα και εφευρήματα, να σκιάσουν αυτό το μεγάλο επίτευγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητεί κανένας ότι είναι μεγάλο έργο και όλοι είναι υπέρ, θέλουν να λειτουργήσει. Αλλά, η βιασύνη γιατί; Δεν πρέπει να μην γίνουμε ρεζίλι, να πάει κανονικά, να μην υπάρξουν ούτε κάποια προβλήματα ασφάλειας; Και αυτοί που τσακώνονται δεν είναι, δεν τους κατηγορεί κανείς.. Μεταξύ τους οι υπουργοί...

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που ενδιαφέρεστε μήπως η κυβέρνησή μας γίνει -χρησιμοποιώ τη δική σας φράση- "διεθνώς ρεζίλι". Να είστε σίγουροι ότι εμείς έχουμε το ίδιο αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, σε σύγκριση με εσάς. Είμαι βέβαιος ότι θα χειροκροτήσετε μαζί μας τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, όταν έρθει η ώρα, τις επόμενες ημέρες. Κοντινό είναι το διάστημα. Επίσης, θέλω να είστε σίγουρος ότι, όσο ενδιαφέρεστε εσείς για την ασφάλεια των πτήσεων, για τη ζωή δηλαδή των επιβατών, τουλάχιστον τόσο ενδιαφερόμαστε κι εμείς. Εχουμε λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε το αεροδρόμιο να λειτουργήσει με τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες. Αλλωστε, δεν θα είναι το σύγχρονο αεροδρόμιο για το οποίο μιλούμε όλοι, αν δεν συμβαίνει αυτό. Σας λέω, λοιπόν, ότι είναι το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ευρώπης. Αυτό τα λέει όλα. Και θα είναι σε όλους τους τομείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μιλώ για τις εγκαταστάσεις. Εγώ λέω για τις προσβάσεις: Να είμαστε έτοιμοι για όλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν δοθεί απαντήσεις σε αυτό και είπα στην αρχή ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το θέμα αυτό, απαντώντας σε δύο ερωτήσεις που έχουν το ίδιο αντικείμενο. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και στη Βουλή, μεθαύριο κιόλας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε πάει στο αεροδρόμιο; Γιατί θέλω να σας ρωτήσω πόση ώρα κάνατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Προσωπικά, δεν έχω πάει. Εσείς έχετε πάει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, ναι. Είναι πολύ ωραίο. Αλλά, για να φθάσω έκανα μιάμιση ώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού πόση ώρα κάνετε συνήθως να πάτε, όταν πρόκειται να ταξιδέψετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα τέταρτο, 20 λεπτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν φθάνετε τόσο σύντομα στο αεροδρόμιο Ελληνικού, άλλη φορά να παίρνετε κι εμάς μαζί σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχει απασχολήσει το φαινόμενο των απανωτών κρουσμάτων λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου στους εργαζόμενους στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έγινε συζήτηση και στη Βουλή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα άρματα μάχης, τα οποία επισκευάζονται σε αυτό το εργοστάσιο, ελέγχονται πριν. Και ότι, επίσης, υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου όλων των εργαζόμενων σε αυτές τις μονάδες. Η επισκευαστική αυτή μονάδα, η οποία λειτουργεί αρκετά χρόνια και λειτουργεί με αξιοπιστία, ελέγχεται, όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας για την υγεία των εργαζόμενων, των πολιτών που ζουν και εργάζονται εκεί. Δεν υπάρχει κάποιος επιστημονικός φορέας ο οποίος να συνδέει τους θανάτους πολιτών σε αυτή την περιοχή, με την αιτία στην οποία αποδίδετε ευθέως αυτούς τους θανάτους. Πρέπει να σας πω ότι, πέραν των ελέγχων που γίνονται μέχρι τώρα, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, θα συνεχίσει με πιο εντατικό ρυθμό αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για όσους εργάζονται εκεί, για όσους ζουν στην περιοχή αυτή. Ηδη, έχουν ληφθεί μέτρα. Και θα λαμβάνονται με πιο έντονο τρόπο.

ΜΠΕΚΑΣ: Σε ποιο σημείο βρίσκονται και πότε ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για το όνομα των Σκοπίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διαβουλεύσεις αυτές, όπως γνωρίζετε, είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη. Βεβαίως, το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με το παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του μηνός στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της FYROM, διοργανώνεται η διάσκεψη Κορυφής των Βαλκανίων, πράγμα το οποίο κάποια χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο. Ολοι γνωρίζουν ποια πρόοδος έχει συντελεστεί, πόσο έχει αναπτυχθεί η συνεργασία και πόσο καλύτερο έχει γίνει το κλίμα προσέγγισης που οι δύο χώρες ευνοούν, καλλιεργούν και προωθούν.

Οσον αφορά αυτό καθ` αυτό το θέμα του ονόματος, δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 February 2001 - 14:05:17 UTC