Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή. Για το περιεχόμενο της συνεδρίασης θα σας ενημερώσω, σε γενικές γραμμές.

Ο Πρωθυπουργός, λαμβάνοντας το λόγο αναφέρθηκε, εισαγωγικώς, σε ορισμένους βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, κάνοντας συναφή σχόλια. Κατ` αρχάς, μίλησε για τις οικονομικές εξελίξεις, λέγοντας ότι είναι πολύ θετική εξέλιξη η πρόσφατη έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας μας από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, έκανε ένα σχόλιο επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς και από την παρατηρούμενη τάση επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, πράγμα όμως που συμπερασματικά -όπως είπε- δεν πρέπει να αφορά εμάς ιδιαιτέρως, γιατί λόγω των αναπτυξιακών πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, μπορούμε να έχουμε με βεβαιότητα πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως όλοι άλλωστε αναγνωρίζουν.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ότι η Ε.Ε. έχει εγκαινιάσει τη διαδικασία δημοσίευσης διαφόρων δεικτών που αφορούν κάποια κοινωνικά μεγέθη. Οι δείκτες αυτοί εμφανίζουν την κατάσταση μιας κοινωνίας. Θα γίνεται περιοδική δημοσίευση τέτοιων δεικτών. Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ώστε κάθε φορά, να μπορεί κάθε καλόπιστος μελετητής αυτών των δεικτών να διαπιστώνει ότι έχουμε βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις μας, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ιδιαιτέρως το κυπριακό ζήτημα. Ανέφερε ότι είχε επικοινωνία, την τελευταία περίοδο, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδη και επανέλαβε ότι ήταν ορθή η επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης, με σύμφωνη θέση και της ελληνικής κυβέρνησης, να παραμείνει στο τραπέζι των συνομιλιών, πράγμα που έχει οδηγήσει σε δύσκολη θέση την άλλη πλευρά. Το λέω αυτό, γιατί θυμάστε ότι είχαν διατυπωθεί προτάσεις, είχαν ακουστεί απόψεις για αποχώρηση της κυπριακής κυβέρνησης από τις συνομιλίες. Τελικώς, η επιλογή για παραμονή της Κύπρου στις συνομιλίες ήταν η ορθή πολιτική, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις.

Οσον αφορά το Γ@ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα όργανα της Ε.Ε., περίπου στις 15 Μαρτίου, η Κυβερνητική Επιτροπή θα είναι έτοιμη να συζητήσει με λεπτομέρειες το θέμα αυτό. Θα επανέλθει, λοιπόν, προς συζήτηση το θέμα, όπως, επίσης και τα θέματα του αγροτικού τομέα, που με πρωτοβουλία του ο Πρωθυπουργός θα τα φέρει προς συζήτηση σε κυβερνητικό όργανο, την επόμενη περίοδο.

Για το ασφαλιστικό ζήτημα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, γνωρίζετε ότι γίνεται αναφορά στο θέμα από το ΕCΟFΙΝ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας μας. Αναμένεται η μελέτη από το βρετανικό Οίκο, στον οποίο έχει ανατεθεί. Η μελέτη αυτή θα παραδοθεί σε δύο δόσεις: Το πρώτο τμήμα της θα αφορά την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης, Το δεύτερο θα συμπεριλαμβάνει διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας, προκειμένου κάτω από ορισμένες -διαφορετικές κάθε φορά προϋποθέσεις- να φθάσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Υπολογίζουμε ότι στα μέσα Μαρτίου θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, αφού αυτή η μελέτη θα είναι πλέον σε γνώση μας, προκειμένου να διατυπώσουμε την πρώτη προσέγγισή μας, τις πρώτες απόψεις μας και να ανοίξει έτσι ένας κύκλος διαλόγου για τα θέματα αυτά.

Οσον αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο, μετά την ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Προχωρούμε στο επόμενο στάδιο. Θα κληθούν οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι φορείς -τους οποίους κατ αρχάς έχει επιλέξει ο διεθνής σύμβουλος με τον οποίο συνεργάζεται η Ο.Α.- να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Οσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, προχωρούν σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε. Ηδη, από τις 16 που έχουμε εξαγγείλει, έχουμε μια σημαντική πρόοδο. Εχουν πραγματοποιηθεί έξι. Την επόμενη περίοδο, εντός του μηνός Φεβρουαρίου, γνωρίζετε ότι απελευθερώνεται η αγορά Ενέργειας. Η προθεσμία που έχει ορίσει η Ε.Ε. είναι η 27η Φεβρουαρίου.

Οσον αφορά τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, επαναβεβαιώθηκε η θέση μας, πως όποιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις γίνουν, θα πραγματοποιηθούν το 2002, για να ισχύσουν από το 2003.

Οσον αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, οι διαδικασίες συζήτησης στη Βουλή προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό. Οι θέσεις που έχουμε διατυπώσει, θεωρούμε ότι είναι οι σωστές. Αυτό αποδεικνύεται και τώρα που η συζήτηση διευρύνεται με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οσον αφορά τον τομέα της Παιδείας, θέμα αιχμής της πολιτικής μας στο χώρο αυτό είναι η προώθηση του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος προετοιμασίας και συζήτησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, το νομοσχέδιο αυτό θα προωθηθεί στη Βουλή, περί τα μέσα Μαρτίου.

Οσον αφορά τους νόμους, τους οποίους έχει ψηφίσει πρόσφατα η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νόμο για το ΕΣΡ, που μεταξύ των άλλων αναβαθμίζει περισσότερο την ανεξαρτησία του οργάνου και προβλέπει ένα νέο τρόπο συγκρότησής του, με διάταξη που θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το θέμα αυτό θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών, αλλά και της διεθνούς κοινότητας για πάρα πολύ καιρό, μέχρι τότε, δηλαδή, που θα διεξαχθούν οι Αγώνες. Η πορεία είναι ομαλή. Εχουμε κερδίσει το χαμένο χρόνο. Η συζήτηση η οποία κάθε φορά γίνεται στα διάφορα όργανα, που ασχολούνται με το θέμα αυτό, όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, είναι μια ανοικτή συζήτηση, όπου με δημιουργικό τρόπο παρατίθενται όλες οι απόψεις, προκειμένου να υπάρχει πλήρης ενημέρωση όλων των μελών αυτών των οργάνων, για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να φθάσουμε στο στόχο μας. Ολοι πρέπει να είναι πληροφορημένοι. Γι αυτό όλοι, όπως δικαιούνται να έχουν την πληροφόρηση για τομείς που δεν ανήκουν στη δική τους αρμοδιότητα, θα πρέπει να δίνουν επίσης πληροφόρηση σε όλους τους συναδέλφους τους για να υπάρχει αυτό το κεκτημένο ενημέρωσης, που βοηθά πάρα πολύ για μια συντονισμένη δράση στην πορεία προετοιμασίας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Οσον αφορά το μεγάλο έργο του νέου Αεροδρομίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» στα Σπάτα, για μια ακόμη φορά αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία δείχνουν την ορθή πολιτική, αλλά και την υπεροχή αυτής της πολιτικής μας, σε σχέση με αυτή που ακολούθησε η Ν.Δ. που για μικρό χρονικό διάστημα διαχειρίστηκε το ζήτημα αυτό. Γνωρίζετε ότι θα γίνει αύριο συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή σχετικές ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί. Ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να δώσει απαντήσεις και να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο θέμα αυτό. Πάντως, σας λέω σε πολύ γενικές γραμμές, ότι όλα είναι έτοιμα, ώστε η Ελλάδα στο τέλος του επόμενου μήνα να θέσει σε λειτουργία το πιο σύγχρονο Αεροδρόμιο της Ευρώπης. Εχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες. Ολοι οι φορείς που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται με την προετοιμασία για τη λειτουργία του Αεροδρομίου έχουν κάνει το καθήκον τους. Οι εκκρεμότητες που απομένουν θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου το Αεροδρόμιο στα Σπάτα θα τεθεί σε λειτουργία, όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης γνωρίζετε ότι έχει συγκροτήσει Επιτροπή από εμπειρογνώμονες, επιστήμονες, δικαστικούς και άλλους, οι οποίοι επεξεργάζονται ένα πλαίσιο διατάξεων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Βαίνει προς το τέλος η εργασία αυτή. Θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στις αρχές Μαρτίου.

Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ και στη σημερινή συνεδρίαση αναφέρθηκε στα θέματα Αυτοδιοίκησης. Είπε ότι η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή που έχει κάνει θεσμικές τομές και έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα. Μας ενδιαφέρει να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει σήμερα.

Τέλος, αναφέρθηκε στο γενικότερο πολιτικό κλίμα. Είπε ότι πάντοτε, ασφαλώς, η Αντιπολίτευση προσπαθεί να εκτρέψει τη δημόσια συζήτηση από το πεδίο των πραγματικών προβλημάτων. Τόνισε ότι επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Εμείς, όμως, υπογράμμισε, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στη δουλειά μας, προκειμένου από τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς να διαπιστώνει ο πολίτης ότι βελτιώνεται η καθημερινή ζωή του. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να δίνουμε πάντοτε πειστικές, ισχυρές και «επιθετικές» απαντήσεις σε όλους εκείνους, οι οποίοι με ψευδείς ισχυρισμούς προσπαθούν να σκιάσουν τη σημασία του έργου μας.

Θα μου επιτρέψετε, στο σημείο αυτό, να επανέλθω σε ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν:

Οσον αφορά τα Βαλκάνια, παρατηρείται, κατά την τελευταία περίοδο, μια σταθερότητα με εξαίρεση κάποιες εστίες κρίσης που δεν ανατρέπουν πάντως το σκηνικό της σταθερότητας. Και αυτό σε αντίθεση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που φαίνεται ότι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση -και ελπίζουμε ότι αυτή η φάση θα είναι προσωρινή- παράγουν αστάθεια.

Υπήρξε αυτή η επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές, θα έχει, στα θέματα που αφορούν την περιοχή μας, προσεγγίσεις που είναι κοντά στις θέσεις μας.

Οσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, εκτιμάται ότι παρουσιάζεται διεθνώς μια κρίση στον τομέα αυτό. Μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε κάμψη. Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη δοθεί πέντε άδειες σταθερής τηλεφωνίας σε ιδιωτικούς φορείς. Αυτό σημαίνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, ο ΟΤΕ θα έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές, ιδιωτικούς φορείς.

Οσον αφορά το αεροδρόμιο "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" στα Σπάτα, γνωρίζετε ότι το έργο αυτό είναι πολυσύνθετο. Πενήντα διαφορετικές δραστηριότητες και φορείς πρέπει να συνεργήσουν, προκειμένου να ετοιμαστεί και να λειτουργήσει το αεροδρόμιο. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο. Σε λίγα 24ωρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε εξασφαλίσει από όλους τους αρμόδιους οργανισμούς τις βεβαιώσεις και τις πιστοποιήσεις που είναι απαραίτητες, ώστε να προσδιορίσουμε και την ημέρα έναρξης λειτουργίας του. Το έργο αυτό -το μεγαλύτερο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη- γνωρίζετε ότι, από κατασκευαστικής απόψεως, έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Οκτώβρη. Ολη αυτή την περίοδο γίνονται δοκιμές και έλεγχοι, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αξιολόγηση των λειτουργιών του.

Οσον αφορά τις προσβάσεις -επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για το θέμα αυτό- πρέπει να πούμε ότι όχι μόνο έχουμε ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις μας, αλλά έχουμε ξεπεράσει και το επίπεδο στο οποίο σήμερα θα έπρεπε να έχουμε φθάσει. Ενώ αποφεύγω να το κάνω σε άλλες περιπτώσεις, θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Είχαμε συμβατική υποχρέωση να παραδώσουμε το Μάρτιο την οδό που συνδέει τα Σπάτα με την Παλλήνη. Εμείς, πέραν αυτού του τμήματος, δίνουμε στην κυκλοφορία και το τμήμα που συνδέει την Παλλήνη με το Γέρακα, όπως επίσης και άλλα τμήματα σε άλλα σημεία.

Η μελέτη που έγινε από Επιτροπή, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Φραντζεσκάκη, έδειξε ότι οι κάτοικοι των 82 από τους 87 δήμους της Αττικής μπορούν να φθάσουν στο νέο αεροδρόμιο σε 60' και ότι οι κάτοικοι των 52 δήμων που συγκεντρώνουν και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που κατοικούν στην Αττική, θα έχουν τη δυνατότητα να φθάνουν στο αεροδρόμιο σε χρόνο μικρότερο των 45@. Γενικώς, εκτιμάται ότι η πρόσβαση στο νέο αεροδρόμιο θα γίνεται σε μικρότερο χρόνο, από ό,τι σήμερα.

Αξίζει, βέβαια, να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι μετά τις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή του αεροδρομίου, είχαμε ένα οικονομικό κέρδος ύψους 100 δισ. δραχμών. Οπως, επίσης, και στο γεγονός ότι η συνεκμετάλλευση του αεροδρομίου θα είναι για 30 και όχι για 50 χρόνια, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Εχουν επίσης αλλάξει και τα εταιρικά μερίδια υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε συμφωνήσει να είναι 60% υπέρ του ξένου φορέα και 40% υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, μετά τη διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνησή μας, τα ποσοστά αυτά διαμορφώθηκαν σε ύψος 45% για το ξένο φορέα και 55% για το ελληνικό Δημόσιο.

Οσον αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία, από τους εννέα ομίλους που αρχικά είχαν δημοσίως ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή, κατέθεσαν προτάσεις έξι όμιλοι, από τους οποίους επελέγησαν -από το διεθνή σύμβουλο με τον οποίο συνεργάζεται η Ο.Ε.- τέσσερις όμιλοι. Πολύ σύντομα οι τέσσερις αυτοί φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας. Η Ο.Α. θα τους ενημερώσει, τις επόμενες ημέρες, για το συνολικό πακέτο των στοιχείων που ιδιωτικοποιούνται. Είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία, η Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, οι Μακεδονικές Αερογραμμές, οι θυγατρικές εταιρίες της Ο.Α. στο σύνολό τους, εκτός από την Ολυμπιακή Τουριστική που είναι μια πολύ μικρή εταιρία και βρίσκεται εδώ και καιρό υπό εκκαθάριση.

Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που αναμένεται να κατατεθούν, υπολογίζεται ότι θα γίνει περί τα τέλη του ερχόμενου Απρίλη.

Οσον αφορά τα θέματα Παιδείας, πιστεύουμε ότι, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των συζητήσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς, περί τα μέσα Μάρτη, θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Μιλούμε για "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ και όχι για την "πανεπιστημιοποίησή" τους. Και το λέω αυτό, γιατί δίνεται εντελώς λανθασμένα η εντύπωση πως θίγονται επαγγελματικά δικαιώματα, πως θα έχουμε μια απόλυτη ταύτιση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, μπορούμε να πούμε ότι η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, θα είναι αντίστοιχη αυτής που επικρατεί στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Θα δημιουργηθούν, δηλαδή, τέσσερις βαθμίδες διδασκόντων και στα ΤΕΙ, όπως και στα ΑΕΙ. Θα υπάρχει διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης των διδασκόντων στα ΤΕΙ. Ειδικά για τους καθηγητές των ΤΕΙ πρώτης βαθμίδας, η αξιολόγηση θα γίνει από επιτροπές πανεπιστημιακών καθηγητών. Στόχος μας είναι να "ανωτατοποιήσουμε" τα ΤΕΙ, χωρίς όμως να θίγονται επαγγελματικά δικαιώματα. Τα ΑΕΙ έχουν τη δική τους αποστολή. Τα ΤΕΙ, με τη νέα μορφή τους, θα έχουν κύριο αντικείμενο τις σπουδές στον τεχνικό κυρίως τομέα, σπουδές εφαρμογής, όπως λέγονται.

Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες, προκειμένου να ληφθούν σύντομα οριστικές αποφάσεις για τα θέματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά. Και βεβαίως, θα συνεχιστεί αυτή η διαδικασία ελέγχου εφαρμογής των αποφάσεων που έχουμε λάβει για θέματα που μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν, παλαιότερα και πρόσφατα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται να γίνει κάποιο ολυμπιακό έργο;

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι γιατί ο τρόπος με τον οποίο θέτετε την ερώτηση σας τοποθετεί στην κατηγορία εκείνων που στην Ελλάδα, κυρίως όμως στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο διατυπώνουν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα γι αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι βέβαιο ότι οι Ο.Α. του 2004, όχι απλώς θα γίνουν στην Ελλάδα, αλλά θα είναι απολύτως επιτυχημένοι. Γι αυτό δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία. Και σας καλώ κι εσάς, όπως και όλους τους πολίτες, να συμβάλλετε, για να φθάσουμε σε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα, το οποίο άλλωστε επιθυμούμε όλοι. Οσον αφορά τα έργα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι όσον αφορά τις κατασκευές, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχουν γίνει. Είναι έργα που ασφαλώς θα χρησιμοποιηθούν με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά είναι έργα που έχουν μια διαρκή χρήση και πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα έργα που αφορούν αυτή καθ εαυτή τη διοργάνωση των Ο.Α. βεβαίως προχωρούν. Δεν έχουμε καθυστερήσεις που να δημιουργούν κινδύνους για τη διοργάνωση. Κάθε άλλο. Καλύπτουμε το χαμένο χρόνο. Πιστεύουμε ότι ήταν θετική εξέλιξη αυτή των τελευταίων ημερών, που αφορά το Ολυμπιακό Χωριό. Βεβαίως, πρέπει να κάνουμε νυχθημερόν προσπάθεια για να φθάσουμε στο στόχο που έχουμε θέσει, για τη διεξαγωγή δηλαδή μιας επιτυχημένης Ολυμπιάδας, αλλά είμαστε διατεθειμένοι, επειδή έχουμε συναίσθηση του χρέους και των ευθυνών μας, να καταβάλλουμε την προσπάθεια και να φθάσουμε σε αυτό το αίσιο αποτέλεσμα. Και θα φθάσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε τότε γιατί υπήρξε αυτή η γκρίνια, αυτό το «μπάχαλο», στη διυπουργική επιτροπή χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε σαν να γνωρίζετε τα πάντα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ στις εφημερίδες τα διάβασα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι ουδείς εξ όσων γράφουν στις εφημερίδες δεν ήταν παρών σε αυτή τη σύσκεψη. Να προτιμήσετε να έχετε ενημέρωση από αυτούς που είναι παρόντες και διαμορφώνουν τα γεγονότα και όχι από αυτούς που τα πληροφορούνται μέσω τρίτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτούς βγαίνουν τα δημοσιεύματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας καλώ και πάλι να συμβάλλετε μαζί με όλους τους πολίτες, γιατί εκτός από δημοσιογράφος, είστε πολίτης αυτής της χώρας, ώστε η Ελλάδα να προετοιμαστεί και να οργανώσει αυτούς τους σπουδαίους Αγώνες με απόλυτη επιτυχία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανοίξει το Αεροδρόμιο την 1η Μαρτίου, όπως είχε βάλει στοίχημα ο κ. Λαλιώτης, όταν παραλάμβανε το Αεροδρόμιο; Γιατί σήμερα λέτε ότι όλα είναι «μέλι- γάλα» και ότι δεν έχει καθυστερήσει τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία, όσο και η κυβέρνηση είχαν προσδιορίσει το Μάρτιο του 2001 -το έχουμε συζητήσει άλλωστε κι εδώ- ως το μήνα εκείνο κατά τον οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί το Αεροδρόμιο. Είχε πράγματι αναφερθεί και η 1η Μαρτίου. Εδώ και δύο χρόνια. Αυτό δείχνει με πόσο θαυμαστή ακρίβεια έχουμε προσεγγίσει χρονικά το στόχο μας: Να λειτουργήσει το Αεροδρόμιο το Μάρτιο του 2001. Θυμίζω -γιατί εύκολα ξεχνούμε σε αυτή τη χώρα, αλλά νομίζω ότι όταν έχουμε την ευκαιρία και εύκολα θυμόμαστε- ότι λίγες ημέρες, ένα μήνα πριν λειτουργήσει το Αττικό Μετρό, η αντιπολίτευση σε διάφορους τόνους κινδυνολογούσε λέγοντας ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ή ότι θα υπάρξουν κίνδυνοι -το είπε κι αυτό- γιατί θα συγκρούονται οι συρμοί! Το ΜΕΤΡΟ λειτουργεί, το χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε ημέρα. Το ίδιο θα γίνει και με το Αεροδρόμιο. Οι «Κασσάνδρες» θα διαψευσθούν, γιατί αυτή είναι η μοίρα τους, φαίνεται, με την πολιτική που ακολουθούν. Να εισπράττουν διαψεύσεις και απογοητεύσεις. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου το Αεροδρόμιο να λειτουργήσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Και πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει λογικός, καλόπιστος πολίτης σε αυτή τη χώρα, ο οποίος όταν βλέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο Αεροδρόμιο και να συμβάλλει @γιατί έχει μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας η λειτουργία αυτού του Αεροδρομίου- στην ανάπτυξη της χώρας μας, να περιορίζεται σε αυτή τη μεμψίμοιρη κριτική, για το ότι κάποιες ημέρες μετά από αυτές που είχαμε πει εδώ και δύο-τρία χρόνια λειτουργεί το Αεροδρόμιο. Αυτή η πολιτική που ασκείται από πολιτικά κόμματα πιστεύω ότι τα καταδικάζει να μεταπίπτουν και να εκφυλίζονται σε ομάδες καταγγελίας και διαμαρτυρίας. Παύουν να είναι πια σοβαρά πολιτικά κόμματα.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Για τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής είπατε ότι θα πρέπει να δίνεται πληροφόρηση. Και το ερώτημα είναι, εάν ο Πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει απροθυμία, στην πορεία προετοιμασίας για τους Ο.Α., να δοθούν πληροφορίες για το έργο ενός εκάστου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα αυτό είναι μια γενική θέση. Είναι κανόνας. Βεβαίως, όλοι πρέπει να πληροφορούνται, στο πλαίσιο μιας ομάδας που έχει συνεργαζόμενα μέλη, για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Και οι υπουργοί πρέπει να πληροφορούν, ο ένας τον άλλον και το «2004» και το «2004» πρέπει να πληροφορεί την κυβέρνηση και τους υπουργούς για τις δραστηριότητές του, προκειμένου έτσι να γνωρίζουμε ποιο είναι το επίπεδο αναφοράς, ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να φθάσουμε στο στόχο μας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ο Πρωθυπουργός, σε λίγες ημέρες, μεταβαίνει στα Σκόπια στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης και θα έχει επαφές με το Σκοπιανό ομόλογό του. Το ερώτημα είναι, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θεωρούν ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν στη γείτονα χώρα είναι δεσμευτική η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992, σε ό,τι αφορά το όνομα αυτής της χώρας.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αρα, έχει μια πολύ συγκεκριμένη και καθορισμένη πορεία η συζήτηση για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Το κλίμα, βεβαίως, έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Απόδειξη αυτού είναι και το γεγονός ότι οργανώνεται στα Σκόπια αυτή η Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής, η οποία όπως γνωρίζετε καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση αυτού του κλίματος συμβάλλει ώστε να προσεγγίσουν οι φίλοι των Σκοπίων το θέμα της ονομασίας -αυτή την εκκρεμότητα, δηλαδή- με ένα διαφορετικό πνεύμα. Γιατί, τότε υπήρχε καχυποψία και ένταση. Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αλλά, το θέμα αυτό παραμένει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση αμοιβαίως ωφέλιμη. Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία παραμένει στην πρόταση που είναι γνωστή σε σας, την πρόταση που έχει κάνει, όσον αφορά το θέμα της ονομασίας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Μήπως είπε ο Πρωθυπουργός ποιά είναι τα ανοικτά θέματα, επί των οποίων θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λήψη οριστικών αποφάσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένα θέματα; Τα θέματα του αγροτικού τομέα, επί παραδείγματι Για θέματα πολιτικής σε ορισμένους τομείς, όπως της υγείας, παιδείας, δημόσιας διοίκησης, εργασίας και ασφάλισης, όπως γνωρίζετε, έχουμε λάβει αποφάσεις σε επίπεδο κυβερνητικών οργάνων. Υπάρχουν και άλλοι τομείς ορισμένα θέματα των οποίων πρέπει να συζητηθούν σε ένα ανάλογο επίπεδο. Αυτό είναι που επισήμανε.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως εσείς, ως μέλος της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση γενικότερα γνωρίζει πώς παραπέμφθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι ιστορικά στοιχεία, τα οποία είναι απολύτως διδακτικά για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου μας. Κάποιοι, βεβαίως, δεν διδάσκονται από τα λάθη τους, γι αυτό ακριβώς και τα επαναλαμβάνουν. Το θέμα είναι ότι για την περίοδο εκείνη, η χώρα μας, αλλά και ο πολιτικός κόσμος πλήρωσε βαρύ θεσμικό και πολιτικό τίμημα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου γνωρίζετε ότι εξελέγη και πάλι πρωθυπουργός, το 1993, με πανηγυρικό τρόπο. Αυτή είναι η μεγάλη δικαίωση για έναν πολιτικό, η εκδήλωση στο πρόσωπό του της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του. Κατά τα άλλα, η Νέα Δημοκρατία ας ξεκαθαρίσει τα εσωτερικά της, γιατί φαίνεται πως είτε έχει ασθενή μνήμη, είτε έχει ενοχές και προσπαθεί να παραποιήσει τα ιστορικά στοιχεία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα, καλύπτουμε το χαμένο χρόνο και θα κάνουμε προσπάθεια για αίσιο αποτέλεσμα. Εφόσον δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, γιατί πιστεύετε ότι η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα κοινό αίτημα αυτό. Ο Πρωθυπουργός, κατ` επανάληψη, έχει μιλήσει για την ανάγκη να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ως κυβέρνηση. Οι υπουργοί, κι εγώ για θέματα του δικού μου τομέα, είναι ανάγκη να είμαστε πάντοτε περισσότερο αποτελεσματικοί. Αυτές οι διαπιστώσεις είναι αυτονόητες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να κερδίσουμε ένα τόσο μεγάλο στοίχημα. Η συνεργασία είναι πολύ καλή. Και πιστεύω ότι με αυτή τη συνεργασία έχουμε θέσει τις βάσεις και έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε μια απολύτως επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από το γεγονός ότι η κ. Αγγελοπούλου επέλεξε αυτή τη στιγμή, που είναι και ο κ. Ρογκ εδώ, να κάνει αυτές τις δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Όλα αυτά είναι συμπεράσματα δικά σας. Είναι ερμηνείες που δίνετε εσείς σε όσα λένε διάφοροι παράγοντες. Εγώ γνωρίζω τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ρογκ, μετά τις πρώτες συναντήσεις που είχε. Και οι δηλώσεις του ήταν πάρα πολύ θετικές. Γνωρίζετε ότι, μεταξύ των άλλων, με κατηγορηματικό τρόπο, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα σαν ηλιθιότητες, σαν βλακείες, σαν αστειότητες, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής έδρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αλλά, συνήθως, αυτός είναι ο κανόνας στην ενημέρωση: Παραλείπουμε ό,τι θετικό αναφέρεται και εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας εκεί που μπορεί να προκύψει κάτι, το οποίο αποτελεί, κατά την άποψή μας, στοιχείο για κριτική, για αποδοκιμασία. Επιτέλους, η Ελλάδα είναι μια σχετικά μικρή χώρα που έχει αναλάβει ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Δεν είναι πολλές χώρες με το δικό μας μέγεθος που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα ανταποκριθούμε με απόλυτη επιτυχία σε αυτή την πρόκληση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη που επιμένω, αλλά αυτές τις δηλώσεις τις έκανε η κ. Αγγελοπούλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν τις κατασκεύασαν οι δημοσιογράφοι. Γι αυτές θα ήθελα ένα σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για ερμηνείες και συμπεράσματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι δεν ξέρω αν όλοι οι υπουργοί έχουν συναίσθηση τι σημαίνει κατεπείγον. Τι σημαίνει αυτό, δηλαδή, για σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά απάντησα μόλις πριν με αφορμή άλλες ερωτήσεις. Δεν είπα ότι έχουμε απόλυτη συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης μας, καθώς ετοιμαζόμαστε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά η κ. Αγγελοπούλου λέει@

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε την κ. Αγγελοπούλου. Εμείς πιστεύουμε ότι όλα βαίνουν έτσι όπως πρέπει. Από εκεί και πέρα απορώ γιατί απευθύνετε σε μένα μια ερώτηση που πρέπει να έχει άλλο αποδέκτη και απορώ γιατί δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, αφού είστε τόσο καλός συντάκτης. Την ρωτήσατε; Πήρατε απάντηση από την κ. Αγγελοπούλου;

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Τη ρωτήσαμε και μας είπε ότι αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος@

ΡΕΠΠΑΣ: Την ρωτήσατε, λοιπόν, γιατί τα είπε αυτά και σας απάντησε ότι αυτός είναι ο ρόλος της ο θεσμικός. Ο θεσμικός, λοιπόν, ρόλος της κ. Αγγελοπούλου, όπως και ο θεσμικός ρόλος των υπουργών, είναι ο καθένας στο δικό του τομέα, οι υπουργοί στο πλαίσιο κυβερνητικών αρμοδιοτήτων και η κ. Αγγελοπούλου ως επικεφαλής του "2004" να συνεργαστούν, προκειμένου να φτάσουμε στον κοινό στόχο. Οι υπουργοί ενημερώνουν αλλήλους. Ενημερώνουν και τον "2004". Ο "2004" ενημερώνει τους υπουργούς που συνεργάζονται μαζί του, προκειμένου έτσι να φτάσουμε στον τελικό στόχο. Και αυτό γίνεται.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις δηλώσεις, όμως, προκύπτει ότι δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα συμπεράσματα τα βγάζετε εσείς. Είπα εγώ κάτι τέτοιο;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη είναι για το "Μακεδονικό". Είπατε ότι η κυβέρνηση παραμένει στην πρόταση που έχει κάνει περί του ονόματος. Μήπως επιγραμματικά θα μπορούσατε να μας πείτε αυτή την πρόταση; Και η δεύτερη είναι σχετικά με την Ολυμπιακή. Όταν λέτε τέλη του ερχόμενου Απριλίου, τότε υπολογίζετε ότι θα έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα την πάρει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι τότε μπορεί να γίνει η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών και να φθάσουμε σε μια τελική απόφαση. Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, η διαδικασία στον ΟΗΕ, αργόσυρτη μπορεί να πει κανείς, αλλά πάντως είναι σε εξέλιξη και δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο σχετικά με αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή είπατε για την ελληνική πρόταση@

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό, επαναλαμβάνω, παραμένει στο σημείο εκείνο που ήταν όταν ξεκίνησε η συζήτηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Για την Ολυμπιακή, είπατε για τέσσερις ομίλους. Θα δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματα των ομίλων;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν δοθεί στη δημοσιότητα και νομίζω ότι η Ο.Α. και το αρμόδιο υπουργείο θα κάνουν ανακοινώσεις τις ημέρες αυτές, καθώς θα ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, όπου όλα αυτά τα στοιχεία θα γνωστοποιηθούν.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Στην αγωγή που κατέθεσε ο κ. Μπόμπολας κατά του "Ελεύθερου Τύπου" και του διευθυντή του, ζητάει δύο δις, διατυπώνονται και έμμεσες, αλλά σαφείς απειλές κατά της ζωής του κ. Κύρτσου. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Αστικό Δίκαιο στους συκοφάντες επιβάλλεται ο θάνατος. Με αφορμή, λοιπόν, αυτές τις έμμεσες, αλλά σαφείς απειλές ο κ. Κύρτσος σε κύριο άρθρο της εφημερίδας, σήμερα, ζητάει την προστασία του από την ευνομούμενη Πολιτεία. Παρακαλώ θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό δεν αφορά την κυβέρνηση. Είναι μια διαφορά μεταξύ παραγόντων, οι οποίοι καθένας από τη δική του πλευρά προβάλλουν τις θέσεις τους ή διεκδικούν τα συμφέροντά τους, με τον τρόπο που η συντεταγμένη πολιτεία μας τους επιτρέπει να κάνουν. Μια εφημερίδα ασκεί την κριτική της με τον τρόπο που νομίζει ότι πρέπει να την ασκήσει. Ενας παράγοντας χρησιμοποιεί τα ένδικα μέσα που η δημοκρατική πολιτεία μας του παρέχει, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτόν του, την προσωπικότητά του, εφόσον θεωρεί ότι θίγεται. Δεν αφορά την κυβέρνηση. Να σας πω ότι εγώ σήμερα, επειδή έχω δεχθεί αγωγή αποζημίωσης από δικηγόρο για κάτι που ποτέ δεν είπα, στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, εγκαλούμαι να δικαστώ από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο δικηγόρος κ. Σταμούλης με εγκάλεσε για το λεγόμενο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, επειδή θεώρησε ότι είπα κάτι, το οποίο ουδέποτε είπα, ότι δήθεν απέδωσα άλλα κίνητρα σε αυτή την πρωτοβουλία του, αντιθέτως με τα όσα αναφέρονται στην πολιτική ενημέρωση που κάναμε τότε. Εγκαλούμαι για κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αρα, λοιπόν, ο κ. Σταμούλης ασκεί το δικαίωμά του. Εγώ θα χρησιμοποιήσω τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου, προκειμένου, απευθυνόμενος στα δικαστήρια της χώρας μας, να καταδείξω ότι δεν έχει δίκιο.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Δηλαδή, αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση το γεγονός ότι ένας παράγοντας του δημόσιου βίου σε ένα επίσημο νομικό έγγραφο διατυπώνει απειλές κατά της ζωής ενός άλλου παράγοντα του δημόσιου βίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδώ, λοιπόν, αν υπάρχει θέμα για τις δικαστικές αρχές της χώρας μας, κάποιος εισαγγελέας, εφόσον κρίνει ότι διατυπώνεται μια τέτοια απειλή πρέπει να επιληφθεί. Δεν είναι, όμως, θέμα της κυβέρνησης αυτό. Είναι θέμα των δικαστικών αρχών. Εμείς, εδώ, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 15 February 2001 - 17:05:11 UTC